PARTNER SERWISU
hzgalgjb
117 118 119 120 121

BANKRUCIK portfelik

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 23 lutego 2018 20:46:29
@Rafsty,
Może, zamiast ciągnąć tę grę niedopowiedzeń, podał byś jaką miarą liczysz rozwój. Moglibyśmy wtedy podyskutować jak ludzie.

Procent to najlepszy sposób mierzenia wzrostu. Szkoda, że nawet tego typu podstawy są dla Ciebie wyzwaniem.

Mało mnie interesuje, czym akurat zajmuje się wódz, choć podejrzewam że degradowaniem komunistycznych generałów odpowiedzialnych za stan wojenny zajmuje się ktoś inny.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 23 lutego 2018 22:24:40
allemange napisał(a):
Ja uważam, że samo wstąpienie do UE było dla nas korzystnym krokiem, chociaż wiadomo nic nie jest za darmo, jednym z warunków z tego co mi wiadomo było otwarcie przez Polskę granic dla rynku kapitałowego UE. Ma to swoje zalety jak i wady. Ale nie ma też się co oszukiwać, że potrzebowaliśmy zagranicznych inwestorów bo nasza gospodarka była w opłakanym stanie i sami nie bylibyśmy wstanie bez tych pieniędzy zmodernizować wiele istniejących polskich firm, kosztem tego było utrata własności, bo teraz te firmy należą do zagranicznych korporacji, ale dużego wyboru nie było, wybrano tzw mniejsze zło. Teraz jak powstajemy z kolan gospodarczo, jesteśmy nie zadowoleni z tego powodu, że większość polskich marek w rzeczywistości nie jest polską marką. UE przekształciła swój model gospodarki z przemysłowej na finansową. Myślę, chociaż nie jestem tego pewien że tak jest z Ukrainą, gdzie można zauważyć, że bardzo nam na tym kraju zależy, wydaję mi się że z tego samego powodu co UE na nas. Ukraina jako państwo ma wielki potencjał gospodarczy, dlatego dobrze by było gdyby nasz kapitał wspomógł Ukraińską gospodarkę inwestując w ich firmy tym samym być ich właścicielem tak jak UE zrobiła z nami :)

w układach geopolitycznych nie ma przyjaźni są tylko interesy...naiwnością większości nas jak i naszych polityków jest bajdurzenie o przyjaźniach między państwami...
w czasach kiedy wchodziliśmy do UNII naszymi argumentami był kapitał intelektualny oraz duży rynek.. i te nasze atuty w zamian za środki pomocowe oddaliśmy..
Uważam,że nasi negocjatorzy "dali ciała" bo za mało wytargowali..ale ich częściowo rozgrzeszam bo nie mieliśmy lepszych, a takie są zwykle efekty gdy siadają amatorzy do stolika przy którym siedzą zawodowcy...Not talking
a naszą narodową przywarą jest naiwność...w relacjach miedzypaństwowych..
teraz kiedy mimo wszystko Polska w kilku dziedzinach staje się groźnym konkurentem dla starych krajów Unii to próbują one zmienić reguły gry... ( np ograniczenie przepływu usług)
tylko, ze my nie mamy co się obrażać na naszych "partnerów z Uni" tu po prostu trzeba zebrać silne karty i zasiąść do kolejnych negocjacji..
np z francuzami którzy mają silną pozycję w handlu w Polsce można wprost negocjować : wy uprzykrzacie życie naszym transportowcom to my od jutra dzień w dzień dajemy kontrole w Auchan, simply, leroy, castorama itd " nie ma co się obrażać, trzeba negocjować z kartami ręku..
niestety wojenka polsko-polskapuke_l nam to utrudnia jako krajowi bo jesteśmy rozgrywani wewnętrznie.

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 23 lutego 2018 22:26

bankrucik
141
Wysłane: 2 marca 2018 22:00:50
Stan portfela na 28 luty 2018

Spółki z których każda ma ponad 10% udział w portfelu ( kolejność przypadkowa)

MABION - bz
PGS SOFTWARE - bz

spółki których udział jest niższy niż 10%
CELONPHARMA - sprzedaż 1/2 pakietu
UNIFIED FACTORY - bz
AILLERON - bz
PILAB - bz
K2INTERNET - dobrane
NESTMEDIC - bz
PBG - zakupione po 0,11 czysta spekulacja
udział "śladowy" w portfelu
SMSKREDYT

wyleciał KGHM, POLNORD i ARAMUS.

Edytowany: 2 marca 2018 22:01

bankrucik
141
Wysłane: 4 kwietnia 2018 23:13:15
UWAGA
wielka reklama w najnowszym FORBES-iepuke_l puke_l
pan Robert W.... najpierw to
businessinsider.com.pl/finanse...

a teraz nowy biznes...UWAGAShame on you
http://www.domnaplazy.com/#produkt

www.krs-online.com.pl/internat... puke_l puke_l puke_l

Edytowany: 4 kwietnia 2018 23:13

bankrucik
141
Wysłane: 11 kwietnia 2018 15:15:59
tak się zastanawiam...
co się bardziej Rosji ( budzetowi) opłaci.. prowokowanie wzrostu napięcia i odwetowe sankcje i spadek rubla itd..... czy też wzrost ceny ropy i gazu dzięki wzrostowi napięcia? na jednym tracą a na drugim zyskują... jaki bilans tego jest?
bo jakoś nie wierzę, że asad uderzył pociskami chemicznymi kilka dni po tym tak trump ogłosił, że wycofa sie z Syrii.... śmierdzi mi to prowokacją pod obcą flagą.... a 2 kraje sie nasuwają...które mogą prowokować konflikt : Rosja i Izrael..

Nasdaq
0
Wpisów: 144
Wysłane: 14 kwietnia 2018 00:19:08
Pozbyłeś się PGS-u...?

bankrucik
141
Wysłane: 23 kwietnia 2018 16:27:37
sprzedałem to co kupiłem ostatnio ale dlatego, że potrzebowałem gotówki.
został mi jeszcze pewien pakiet

bankrucik
141
Wysłane: 9 maja 2018 13:04:18
strasznie wkurza mnie "ukrywanie" wstępnych wyników kwartalnych przez SPółki

do 20 każdego miesiąca muszą wpłacić zaliczkę CIT
do 25 każdego miesiąca muszą wpłacić VAT i wysłać JPK
czyli najpóźniej 25 dnia każdego miesiąca mają wiedzę o wstępnych wynikach... i wszyscy w spółce wiedzą i w urzędach Skarbowych i pewnie wielu "znajomych królika" a ty Akcjonariuszu czekaj.... puke_l puke_l puke_l dowiesz się jako ostatnithumbright

Edytowany: 9 maja 2018 13:04

bankrucik
141
Wysłane: 2 czerwca 2018 17:24:19
Stan portfela na 1 czerwca 2018

MABION - dokupione parę sztuk poniżej 100 zł
11BIT - chyba po raz 4 w portfelu, zakupione w ok. 250 zł

NOWA GALA - nie mogłem się powstrzymać przy takim wodospadzie i cenie ponizej 1 zł
UNIFIED FACTORY - dokupione, cena poniżej 2 zł skusiłaThink
AILLERON - 1/2 zrzucone
PILAB - 1/2 zrzucone
PGS - teraz to już symbolicznie zostałoEh?
K2 Internet

wyleciał CELon,SMS,nestmedic
w tym roku nie skorzystałem jeszcze z linii kredytowej ani razu.. ( szkoda, że w 11 bit nie przyłożyłem kredytem)

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 2 czerwca 2018 22:20:01
Można wiedzieć dlaczego wychodzisz z Pilabu?

bankrucik
141
Wysłane: 3 czerwca 2018 22:42:12
@mrJAckson

po prostu potrzebowałem środków na zakup bitów, uznałem, że pilab i pozostałe sprzedane spółki nie dadzą tyle zarobić co 11bit w perspektywie krótkoterminowej

Edytowany: 3 czerwca 2018 22:42

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 4 czerwca 2018 08:55:50
Zgadza się - spółka dla bardzo cierpliwych. Spektakularynych efektów raczej nie powinniśmy się spodziewać w kolejnych kwartałach, ale widać, że się rozwijają i jak się uda wskoczyć w rynek to perspektywy są świetlane. Sam produkt wygląda coraz lepiej. Ciekawe kiedy pojawi się zainteresowanie większych funduszy i inwestorów zagranicznych.

bankrucik
141
Wysłane: 9 czerwca 2018 12:22:45
po piątkowej sesji , dopiero po raz 5 Think w mojej historii jedna spółka przekroczyła 50% d'oh! udział w wartości portfela... w moim wieku niemowlęcym to było 3 razy i 1 raz w wieku dorosłym ( PGS- ).....Not talking Think

bankrucik
141
Wysłane: 4 lipca 2018 14:10:42
tan portfela na 2 lipca 2018

MABION - dokupione parę sztuk poniżej 100 zł
CELON PHARMA - kolejny raz w portfelu
XTPL - długo zbierany niemowlakThink

NOWA GALA - bz
UNIFIED FACTORY - bz
AILLERON - bz
PILAB - odkupiłem połowę tego co wcześniej sprzedałem czyli mam jakieś 75% stanu pierwotnego
PGS - bz
K2 Internet - jeszcze ciut wpadło

Wyprzedałem spółki growe zarówno TSGAMES jak i 11 BIT. 11 BIT to najlepsza transakcja w tym rokuBoo hoo! , ( sprzedane ze średnią 487 zł ) piękny zysk na dużym pakiecie w portfelu, pewnie wskoczę znowu kiedyśthumbright, TSGAMES ładny % zysk ale kwotowo dla portfela mniej istotny. w tym roku nie skorzystałem jeszcze z linii kredytowej ani razu.. Think

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 4 lipca 2018 15:38:47
Cytat:
Wyprzedałem spółki growe zarówno TSGAMES jak i 11 BIT. 11 BIT to najlepsza transakcja w tym rokuBoo hoo!

Realizacja zysków czy jakiś konkretny powód i zagrożenie widzisz dla tych biznesów ? Bo raczej nie jest to kurs USD/PLN ;)

bankrucik
141
Wysłane: 4 lipca 2018 16:02:26
realizacja zysków wsparta obawą przed pogorszeniem się sytuacji na rynku, wolę mieć "ciut" gotówkilove4, ogólnie nie lubię euforii na rynku a na grach taki był/jest.. ( choć mi się ten stan też czasami udzielablackeye )
kusi odkupienie ale chyba poczekam na konkretny sygnał

dodatkowo okołorynkowo widzę euforię na rynku nieruchomości a zakładam, że jeden z największych developerów może zrobić duuuuuże buuum więc może być panika itd.
zresztą buuum tego developera może być dla naszego rynku nieruchomościowego jak upadek lehman brothers ,
przestaną się sprzedawać obligi innych, banki już zaostrzają warunki finansowania firm, a do tego ludzie mogą przestać kupować dziury w ziemi... przepis na "sukces" gotowy

Edytowany: 4 lipca 2018 16:08

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 4 lipca 2018 18:47:21
@bankrucik

Chodzi o dewelopera Murapol?

Verschuren
0
Wpisów: 56
Wysłane: 5 lipca 2018 10:21:39
@bankrucik

Dlaczego uważasz, że ludzie mieliby przestać kupować dziury w ziemi? Wycofywanie środków z funduszy z powodu Getbacka trwa w najlepsze, oprocentowanie lokat pozostaje bardzo niskie, więc jedyną alternatywą dla Kowalskiego jest kupić nieruchomość. Dodaj do tego zwyżki na nieruchach w tym i poprzednim roku, która będzie ludzi utwierdzać w przekonaniu o słuszności kupna mieszkania i przepis na rosnącą bańkę murowany.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 5 lipca 2018 11:45:22
branża budowlana jest bliska kolejnego załamania, myslę, że to kwestia 1-2 lat.
To co teraz obserwuję w budowlance nie miało miejsca w w historii współczesnej RP. Ceny materiałów wywindowane w kosmos, ceny robocizny są już absurdalne i dalej rosną a do tego wszędzie brak rąk do pracy. Coraz częściej słyszę, że inwestorzy (deweloperzy, instytucje publiczne, inwestorzy prywatni) rezygnują z rozpoczęcia inwestycji bo oferty od wykonawców jakie otrzymują są grubo ponad ich budżet.. Na największym forum budowlanym można znaleźć wpisy ludzi którzy odwlekają planowaną budowę domu ze względu na absurdalne koszty i brak firm mających wolne terminy. To może spowodować ostre hamowanie w branży. A wyniki firm budowlanych na aktualnie realizowanych kontraktach będą dramatyczne, bo nikt nie kalkulował 1-2 lata temu w budżetach takich cen materiałów i usług podwykonawców.

bankrucik
141
Wysłane: 5 lipca 2018 12:21:06
Verschuren napisał(a):
@bankrucik

Dlaczego uważasz, że ludzie mieliby przestać kupować dziury w ziemi? Wycofywanie środków z funduszy z powodu Getbacka trwa w najlepsze, oprocentowanie lokat pozostaje bardzo niskie, więc jedyną alternatywą dla Kowalskiego jest kupić nieruchomość. .

bo kupowanie dziury w ziemi opiera się na zaufaniu do developera, jeśli upadnie jeden z największych to zaufanie się skończy do wszystkich developerów... reportaże w gazetach i tv o ludziach którzy kupili i zostali z dziurą w ziemi zrobią swoje... dodatkowo w związku z tym, i aferą getback developerzy zostaną odcięci od tego źródła ( obligacje) finansowania a banki już zaostrzają kryteria finansowania... np podnieśli wymagany poziom kapitału własnego o 10% w nowych umowach.. itd... czyli paradoksem będzie brak finansowania zwiększonych kosztów inwestycji... ( tereny, materiały i robocizna) a marżowość leci na pysk..wraz z nowymi inwestycjami..dodatkowo w przyszłym roku pójdą stopy w górę ( tak obstawiam mimo przeciwnych deklaracji NBP) a popyt na najem tez spadnie bo w tym roku jest zwiększona podaż nowych mieszkań

Edytowany: 5 lipca 2018 12:22

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

117 118 119 120 121

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,730 sek.

mewgpzvn
zeiuxgls
omcrddwl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
onxtvggz
iwchhfzb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat