3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
30 lipca 2018 10:10:47
Skoro jest podejrzenie wyprowadzania majątku, GBK powinien spowiadać się z każdej umowy jaką zawarł od kwietnia do dziś, zwłaszcza te zawarte w ostatnich tygodniach.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
30 lipca 2018 13:04:04
1/ jeżeli ktoś ma podejrzenia o wyprowadzanie majątku może złożyć doniesienie; uważałbym jednak na ryzyko pomówienia wynikające z takiego czynu 2/ od dnia otwarcia PPU przepisy prawa restr. jasno wskazują na co zarządu musi mieć zgodę NS, bądź RW
|
|
0 Dołączył: 2011-07-18 Wpisów: 17
Wysłane:
30 lipca 2018 13:08:56
cbie1 napisał(a):tez mam utopione pieniadze ale jedyna szanse na odzyskanie widze w dalszym istnieniu spl.o ile bedzie to mialo sens i bedzie szansa choc niewielka na to ze spl zaczne zarabiac .wtedy akcje nabiora wartosci a to one maja stanowic 73 procent i mozna je sprzedac szybko a to czy spl. zwroci 27 procent w 8 lat czy 22 procent jest dla mnie sprawa mniej wazna Przy obecnym stanie spółki będziesz miał szczęście jak dostaniesz chociaż 1 gr. na każdą akcję. A jeśli spółka zacznie zarabiać, lepiej mieć twarde wierzytelności niż górę akcji handlowanych poniżej ceny emisyjnej.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
30 lipca 2018 14:07:54
dokladnie mamy taka sytuacje. spolka proponuje oddanie 27 procent kasy plus akcje. jesli beda miec pozniej zysk to nie bedzie to tozsame z tym ze akcje wzrosna a oni ten zysk ladnie sobie przytula
|
|
0 Dołączył: 2018-06-03 Wpisów: 69
Wysłane:
30 lipca 2018 14:23:58
Obligatariusze w ogóle nie powinni się zgodzić na jakąkolwiek konwersję, nawet za 5 groszy za akcję. Przy 40 miliardach akcji po 5 groszy wychodzi wartość spółki 2 miliardy a ta spółka ma realnie wartość ujemną. Tylko gotówka - choćby rozłożona na wiele lat. Mam nadzieję, że RW i kurator nie zgodzą się na żadną konwersję na akcje.
|
|
Wysłane:
30 lipca 2018 15:06:03
Cóż ta konwersja będzie warta,jak na drugi dzień tracę 80% ? Kto będzie kupował w obecnej sytuacji? Jak dla mnie ten ruch jest bezsensu, świadczy tylko o jednym Abris nie zrobi nic w stosunku do GBK. Mogłi by oddać całą firmę wierzycielom, może ktoś by to poprowadził bez konwersji i bez Abrisu.
Edytowany: 30 lipca 2018 15:07
|
|
0 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 172
Wysłane:
30 lipca 2018 16:40:57
Mam pytanie. DNLD blokuje wejście przedstawiciela Wierzycieli do RN. Skoro nie zgadzają się na dostęp Wierzycieli do "życia" spółki to niech Nas spłacą i mogą sobie robić z GBK co chcą. Nikt im się nie będzie "wpier..... miedzy gorzałkę, a zakąskę". Co o tym Sądzicie.
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
30 lipca 2018 17:20:49
Moim zdaniem RW wraz z kuratorem powinna jak najszybciej wypracować sensowne propozycje układowe.Takie gdzie konwersja na akcje to znikomy % ale jednocześnie dający obligatariuszom władzę nad spółką.Wtedy Abrisu już nie ma (zresztą oni doskonale wiedzą ,że spółka jest dla nich stracona).Nowa RN i nowy zarząd jak najszybciej przywracają działalność operacyjną spółki .Tracimy czas ,zarząd ,RN i pracownicy przeżerają nasze pieniądze.Temu zarządowi już nie zależy na działalności spółki ,inaczej musieli by ją dofinansować czego nie zrobią .RW moim zdaniem popełnia błąd chcąc jeszcze 30 dni trzymać darmozjadów i przesuwając głosowanie układu.Głosowanie sensownego układu,powołanie nowego zarządu i RN i działanie.To jest najważniejsze na sierpień.
|
|
0 Dołączył: 2018-07-11 Wpisów: 61
Wysłane:
30 lipca 2018 17:41:57
Saam napisał(a):Obligatariusze w ogóle nie powinni się zgodzić na jakąkolwiek konwersję, nawet za 5 groszy za akcję. Przy 40 miliardach akcji po 5 groszy wychodzi wartość spółki 2 miliardy a ta spółka ma realnie wartość ujemną. Tylko gotówka - choćby rozłożona na wiele lat. Mam nadzieję, że RW i kurator nie zgodzą się na żadną konwersję na akcje. Konwersja to taka sztuka dla sztuki, generalnie pieniędzy nie starczy żeby zaspokoić żądania dłużników zatem to co uda się wyprzedać/odzyskać przez parę lat w ramach działalności operacyjnej ( zależnie która opcja zostanie przyjęta przez RW) będzie na spłatę dłużników, a reszta konwersja na akcje, aby to wierzyciele firmy zostali jej nowymi właścicielami. Wiadome, że po sprzedaży majątku firma będzie nic nie warta, więc możesz się nie godzić na to, to wiele nie zmienia, ani to nie zwiększy kwoty którą dostaniesz, ani nie zmniejszy. Abris pogodził sie ze stratą pieniędzy to fakt i to akurat zła wiadomość, bo oni mogli by być najbardziej zainteresowani dokapitalizowaniem jej w celu nie poniesienia strat po całości tego co w nią wpompowali kupując. Tak wiem to mało popularne tutaj, tutaj Abris to złodziej i nawet jak na to nie będzie dowodów to to będzie najlepszym dowodem :)
|
|
Wysłane:
30 lipca 2018 19:04:22
leonek7 napisał(a):Moim zdaniem RW wraz z kuratorem powinna jak najszybciej wypracować sensowne propozycje układowe.Takie gdzie konwersja na akcje to znikomy % ale jednocześnie dający obligatariuszom władzę nad spółką.Wtedy Abrisu już nie ma (zresztą oni doskonale wiedzą ,że spółka jest dla nich stracona).Nowa RN i nowy zarząd jak najszybciej przywracają działalność operacyjną spółki .Tracimy czas ,zarząd ,RN i pracownicy przeżerają nasze pieniądze.Temu zarządowi już nie zależy na działalności spółki ,inaczej musieli by ją dofinansować czego nie zrobią .RW moim zdaniem popełnia błąd chcąc jeszcze 30 dni trzymać darmozjadów i przesuwając głosowanie układu.Głosowanie sensownego układu,powołanie nowego zarządu i RN i działanie.To jest najważniejsze na sierpień. Strach i pośpiech nie są najlepszymi doradcami. Trochę zaufania. Policz na początku za ile dni po ZW można przejąć RN oraz Zarząd? A co będzie się działo w międzyczasie z naszymi staraniami aby instytucje finansowe dołożyły się do układu? Na początku go przegłosujesz a potem będzie kolędował z kapeluszem "co łaska"? Powodzenia
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-07-28 Wpisów: 55
Wysłane:
30 lipca 2018 19:18:26
Bats napisał(a): Abris pogodził sie ze stratą pieniędzy to fakt i to akurat zła wiadomość, bo oni mogli by być najbardziej zainteresowani dokapitalizowaniem jej w celu nie poniesienia strat po całości tego co w nią wpompowali kupując. Tak wiem to mało popularne tutaj, tutaj Abris to złodziej i nawet jak na to nie będzie dowodów to to będzie najlepszym dowodem :) Dowod jest taki że abris to głowny udzialowiec i prawdopodobnie on decydował na jakie konto przelewane byly nasze obligacje i co i za ile kupowano,zachowanie jego jakby nic się nie wydarzyło "nabranie wody w usta"to też o nim źle świadczy.Nie mogę czytać takich mądrosci,jeśli abris stracił to kto zyskał?
|
|
Wysłane:
30 lipca 2018 19:31:32
Leonek7, Może sąd zamiast wzywać GBK o nowe propozycje układowe, mógł go wezwać aby dostarczył dane dla RW w terminie do. Co może zrobić rada skoro nie ma danych, chyba dobrze, że chcą danych aby przeanalizować najpierw, a później na ich podstawie podjąć decyzje. operacyjne istnienie GBK też wydaje się mało realne.
Dlaczego jestem przeciwnikiem konwersji? Bo uważam, że to zamknie drogę dla inwestora, wprowadzi jeszcze większy chaos. Szanse są zerowe, kto chciałby wejść w spółkę, której majątek na dziś nie pokrywa zobowiązań. Abris powinien oddać swój pakiet w ramach % spłaty obligatoriuszy - oczywiscie po 5 groszy. Jeśli oczywiście byłby pomysł jak firma będzie funkcjonować bez Abrisu.
Edytowany: 30 lipca 2018 19:37
|
|
0 Dołączył: 2016-11-08 Wpisów: 123
Wysłane:
30 lipca 2018 19:47:51
Konwersja na akcje ma jeszcze jedną wadę. A mianowicie taką, że teoretycznie instytucje odpowiedzialne za sprzedaż trefnych obligacji będą mogły podnosić argument, że obligatariusze właściwie nie ponieśli jeszcze straty... No przecież posiadają akcje GB, sami się na to zgodzili.
No chyba, że ktoś zdecyduje się zrealizować stratę, czyli sprzedać akcje np. za 1 gr.
Myślę, że w sporach prawnych taki argument będzie podnoszony.
Edytowany: 30 lipca 2018 19:49
|
|
0 Dołączył: 2018-07-11 Wpisów: 61
Wysłane:
30 lipca 2018 19:56:10
mar56 napisał(a):Bats napisał(a): Abris pogodził sie ze stratą pieniędzy to fakt i to akurat zła wiadomość, bo oni mogli by być najbardziej zainteresowani dokapitalizowaniem jej w celu nie poniesienia strat po całości tego co w nią wpompowali kupując. Tak wiem to mało popularne tutaj, tutaj Abris to złodziej i nawet jak na to nie będzie dowodów to to będzie najlepszym dowodem :) Dowod jest taki że abris to głowny udzialowiec i prawdopodobnie on decydował na jakie konto przelewane byly nasze obligacje i co i za ile kupowano,zachowanie jego jakby nic się nie wydarzyło "nabranie wody w usta"to też o nim źle świadczy.Nie mogę czytać takich mądrosci,jeśli abris stracił to kto zyskał? Gdybyś poświęcił więcej czasu na to co robiła spółka z pieniędzmi i jak je trwoniła pewnie pewnie nie wrzucałbyś swoich _mądrości_, ale poświęce troche czasu i odpowiem Ci, bo niestety wszystkich głos się liczy. Na pewno zarobiły banki/instytucje sprzedające portfele wierzytelności, na pewno zarobili pośrednicy sprzedający obligacje, na pewno zarobili też obligatariusze którzy zdążyli wyjść z kapitałem zanim zawalił się cały domek z kart. Odpowiednio 20-30% dla banków, poprzez do 10% dla pośredników ( ponoć ), aż po 3-5% dla samych obligatariuszy. Pieniądze też poniekąd zostały przepalone na akcje marketingowe, płace dla pracowników i kilka drobnych milionów na lewych przelewach zarządu. Do tego dochodzi najpewniej przepłacony zakup EGB i nagle się okazuje, ze nigdzie pieniądze nie poszły na lewe konto na kajmanach/Jersey czy innym raju podatkowym. Tak jeszcze bo może to nie jest zbyt klarowne dla Ciebie to podam przykład, pożyczasz koledze pieniądze, on za nie kupuje samochód nowy w salonie za 100k zł, jedzie nim do domu i tam go pozostawia, wyjeżdża na wycieczkę w której ginie w wpyadku samolotowym. Masz weksel na pożyczkę przychodzisz chcesz odzyskać pieniądze i się okazuje, że z tego możesz max dostać 80% kwoty pożyczonej ( bo tyle na chwilę obecną ktoś chce zapłacić za _używany_ samochód), a kolega tylko wyjechał z salonu ? Zadajesz pytanie kto ukradł CI pozostałe 20% ?
Edytowany: 30 lipca 2018 20:10
|
|
Wysłane:
30 lipca 2018 20:02:25
mareksus napisał(a):Konwersja na akcje ma jeszcze jedną wadę. A mianowicie taką, że teoretycznie instytucje odpowiedzialne za sprzedaż trefnych obligacji będą mogły podnosić argument, że obligatariusze właściwie nie ponieśli jeszcze straty... No przecież posiadają akcje GB, sami się na to zgodzili.
No chyba, że ktoś zdecyduje się zrealizować stratę, czyli sprzedać akcje np. za 1 gr.
Myślę, że w sporach prawnych taki argument będzie podnoszony.
Wystarczy przekonwertować 5% na akcje a resztę umorzyć - wtedy jest strata dla występowania z roszczeniami. Patrzymy na to całościowo, spokojnie
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
30 lipca 2018 20:14:23
Zakładając scenariusz ,że sędzia -komisarz nie przesunie ZW na inny ,późniejszy termin jak postuluje RW co dalej? Osobiście wolę się nie wypowiadać ,bo czego bym nie napisał zawsze od kogoś oberwę w myśl zasady ,,jakbyś się nie obrócił d..a zawsze z tyłu''
|
|
Wysłane:
30 lipca 2018 20:55:07
Bats napisał(a):mar56 napisał(a):Bats napisał(a): Abris pogodził sie ze stratą pieniędzy to fakt i to akurat zła wiadomość, bo oni mogli by być najbardziej zainteresowani dokapitalizowaniem jej w celu nie poniesienia strat po całości tego co w nią wpompowali kupując. Tak wiem to mało popularne tutaj, tutaj Abris to złodziej i nawet jak na to nie będzie dowodów to to będzie najlepszym dowodem :) Dowod jest taki że abris to głowny udzialowiec i prawdopodobnie on decydował na jakie konto przelewane byly nasze obligacje i co i za ile kupowano,zachowanie jego jakby nic się nie wydarzyło "nabranie wody w usta"to też o nim źle świadczy.Nie mogę czytać takich mądrosci,jeśli abris stracił to kto zyskał? Gdybyś poświęcił więcej czasu na to co robiła spółka z pieniędzmi i jak je trwoniła pewnie pewnie nie wrzucałbyś swoich _mądrości_, ale poświęce troche czasu i odpowiem Ci, bo niestety wszystkich głos się liczy. Na pewno zarobiły banki/instytucje sprzedające portfele wierzytelności, na pewno zarobili pośrednicy sprzedający obligacje, na pewno zarobili też obligatariusze którzy zdążyli wyjść z kapitałem zanim zawalił się cały domek z kart. Odpowiednio 20-30% dla banków, poprzez do 10% dla pośredników ( ponoć ), aż po 3-5% dla samych obligatariuszy. Pieniądze też poniekąd zostały przepalone na akcje marketingowe, płace dla pracowników i kilka drobnych milionów na lewych przelewach zarządu. Do tego dochodzi najpewniej przepłacony zakup EGB i nagle się okazuje, ze nigdzie pieniądze nie poszły na lewe konto na kajmanach/Jersey czy innym raju podatkowym. Tak jeszcze bo może to nie jest zbyt klarowne dla Ciebie to podam przykład, pożyczasz koledze pieniądze, on za nie kupuje samochód nowy w salonie za 100k zł, jedzie nim do domu i tam go pozostawia, wyjeżdża na wycieczkę w której ginie w wpyadku samolotowym. Masz weksel na pożyczkę przychodzisz chcesz odzyskać pieniądze i się okazuje, że z tego możesz max dostać 80% kwoty pożyczonej ( bo tyle na chwilę obecną ktoś chce zapłacić za _używany_ samochód), a kolega tylko wyjechał z salonu ? Zadajesz pytanie kto ukradł CI pozostałe 20% ? No co ty takie przewały by Abris tolerował,opowiadasz bajki,albo to pierwszorzedna piramida jest .Dajac taki procent o ktorym piszesz ,nie chce mi się wierzyc .Chociaz gdzies o tym czytalem 20-30%(to już przekręt jest) i glowny akcjonariusz o tym nie wiedzial a znał nr, kolnierzykow wszystkich swoich pracownikow .Brał udział w piramidzie i tyle, w normalnej firmie nie ma takie parcia na zdobywanie kasy za wszelką cenę ,tym bardziej ze doradca ktory mi proponowal obligi na 5,5% twierdzil ze Abris ma mld $ na koncie i przy nim taki LC to maly pikus.
|
|
Wysłane:
30 lipca 2018 21:07:25
leonek7 napisał(a):Zakładając scenariusz ,że sędzia -komisarz nie przesunie ZW na inny ,późniejszy termin jak postuluje RW co dalej? Osobiście wolę się nie wypowiadać ,bo czego bym nie napisał zawsze od kogoś oberwę w myśl zasady ,,jakbyś się nie obrócił d..a zawsze z tyłu'' Jest scenariusz B, ale będzie realizowany gdy się okaże, że plan A nie jest realny
|
|
Wysłane:
30 lipca 2018 21:11:32
Do Batsa :Jakos tak sie dziwnie sklada ze w przypadku upadających firm ktore braly udzial w takich procederach,zazwyczaj najbardziej pokrzywdzeni sa zwykli udzialowcy,obligatariusze a nie duze firmy one zazwyczaj mieli zabezpieczone obligacje i takie o ktorych pisales ze juz je wykupili.Czyli sami sobie za nasze pieniadze robili prezenty w postaci obligow na miesiace ,(nie 1rok,czy 2 lata) i wyplacali sobie kasę np po miesiącu na 30% w ten sposób to faktycznie przepuscili naszą kasę,a sami po cichu sie wzbogacili.Bo nie wierze ze zwykli ludzie mieli dostep do takich atrakcyjnych obligacji.Wkurzylem się, ten przyklad z samochodem nie jest adekwatny ale nie chce mi się tlumaczyc dlaczego.
Edytowany: 30 lipca 2018 21:18
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
30 lipca 2018 21:18:32
A ja mam jedno krótkie pytanie do Pana Radka. Mając obecną wiedzę jak Pan ocenia całościowo dobry kierunek i warunki ewentualnego układu?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.