PARTNER SERWISU
xmywkubq
120 121 122 123 124

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 30 lipca 2018 21:29:59
To jest jeszcze jak rozłożona układanka. Wydaje mi się, że sierpień będzie kluczowy dla oceny co jest dla nas dobre (wierzycieli). Niestety proszę o cierpliwość, bo wymaga to sporo starań

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 30 lipca 2018 21:57:24
Dziękuję za odpowiedź. Trzymam mocno kciuki aby ta układanka ułożyło się w całość a historia tej układanki zakończy się szczęśliwym zakończeniem. Duże obciążenie jest na barkach RW w tym naszego reprezentanta i Pana Pawła, bo nie zapominajmy, że to oni zaczęli walczyć o nasze wspólne interesy. Mam nadzieję, że ten bezzasadny hait który nie raz pojawił się na tym forum, co do działania RW nie odbierze członkom determinacji działania.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 30 lipca 2018 22:46:53
mar56 napisał(a):
Do Batsa :Jakos tak sie dziwnie sklada ze w przypadku upadających firm ktore braly udzial w takich procederach,zazwyczaj najbardziej pokrzywdzeni sa zwykli udzialowcy,obligatariusze a nie duze firmy one zazwyczaj mieli zabezpieczone obligacje i takie o ktorych pisales ze juz je wykupili.Czyli sami sobie za nasze pieniadze robili prezenty w postaci obligow na miesiace ,(nie 1rok,czy 2 lata) i wyplacali sobie kasę np po miesiącu na 30% w ten sposób to faktycznie przepuscili naszą kasę,a sami po cichu sie wzbogacili.Bo nie wierze ze zwykli ludzie mieli dostep do takich atrakcyjnych obligacji.Wkurzylem się, ten przyklad z samochodem nie jest adekwatny ale nie chce mi się tlumaczyc dlaczego.

Otóż to! Myślę, że lista spłaconych obligatariuszy jest bardziej interesująca niż aktualna lista wierzycieli. Znamy przykład brata p. Solskiej (BTW właśnie wyleciał z roboty w mLeasing) ale takich 'casusów' mogło być tam więcej.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 30 lipca 2018 22:47:43
Tak historię GB widzi Abris - długa ta historia.
www.forbes.pl/biznes/wywiad-z-...
Jeżeli to już było, to przepraszam.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 30 lipca 2018 22:58:26
I jeszcze to:
Cytat:
GBK: Obniżenie ratingu GetBack. Perspektywa negatywna

biznes.interia.pl/gieldy/news/...

ObligatariuszNr1795
0
Wpisów: 1
Wysłane: 30 lipca 2018 22:59:15
W sprawie e-maila z 30 lipca - Czemu ma służyć zapytanie o oferty odkupienia obligacji, które były w ostatnich tygodniach? Do czego takie informacje są potrzebne?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 30 lipca 2018 23:19:39
@ObligatariuszN1795
W związku z doniesieniami o różnego rodzaju ofertach 'odkupu' obligacji GetBack i 'odrobienia strat' prawdopodobnie aby zebrać do kupy tego rodzaju oferty i zapobieć budowie kolejnego przekrętu
obligacje.pl/pl/a/obligatarius...

Bats
0
Wpisów: 61
Wysłane: 30 lipca 2018 23:26:49
mar56 napisał(a):
Do Batsa :Jakos tak sie dziwnie sklada ze w przypadku upadających firm ktore braly udzial w takich procederach,zazwyczaj najbardziej pokrzywdzeni sa zwykli udzialowcy,obligatariusze a nie duze firmy one zazwyczaj mieli zabezpieczone obligacje i takie o ktorych pisales ze juz je wykupili.Czyli sami sobie za nasze pieniadze robili prezenty w postaci obligow na miesiace ,(nie 1rok,czy 2 lata) i wyplacali sobie kasę np po miesiącu na 30% w ten sposób to faktycznie przepuscili naszą kasę,a sami po cichu sie wzbogacili.Bo nie wierze ze zwykli ludzie mieli dostep do takich atrakcyjnych obligacji.Wkurzylem się, ten przyklad z samochodem nie jest adekwatny ale nie chce mi się tlumaczyc dlaczego.

Ta historia pokazuje, że potracili przekrojowo wszyscy, począwszy od drobnych ciułaczy, przez lichwiarzy typu Vivus, a skończywszy na małych/średnich bankach udzielających im pożyczek, a nawet takich które kupiły akcje jak wielki JPMorgan. Uwierz, oni mają swoje przecieki, mieli ludzi w RN, a dali się wycyckać ... Możesz poczuć się lepiej, że nie tylko Ty padłeś ofiarą megalomani KK.

Co do 20-30% i przykładu z samochodem zupełnie nie zrozumiałeś co miałem na myśli. PIsząc o 20-30% miałem na myśli przepłacone portfele, to kasa która zyskały banki lub inne instytucje które dostały cenę ponad rynkową, teraz płacz i lament że ktoś chce sprzedać je za bezcen, a prawda jest taka, że są one warte tyle ile ktoś w danej chwili chce za nie zapłacić. To tak jak i z kupnem nowego samochodu i próbą jego odsprzedaży, nikt nie da CI tej zapłaconej kwoty i tu już abstrahuje od faktu, że czas gra na niekorzyść tych portfeli bardziej niż w wspomnianym samochodzie.

PS; Pisząc, że obligatariusze też zyskali miałem na myśli takich jak Ty, no może trochę cwańszych lub z większym szczęściem, którzy świadomie lub nie - zabrali należne odsetki i przerzucili pieniądze w inne miejsce zanim to padło. Te pieniądze też znikąd nie były, bo najpewniej działalność operacyjna nie była w stanie tego pokrywać.

PPS; W ogóle wszyscy tu wyglądają jakby naprawdę nie wiedzieli, że inwestycja w obligacje korporacyjne jest mniej lub bardziej ale jednak jest ryzykowna ? Fakt KK oszukał, ale jednak gdzieś nawet totalnemu laikowi powinna zapalić się lampka, że jak dostaje 3 razy tyle co chce mu dać bank to jakieś ryzyko musi istnieć.

I już na sam koniec wracając do tego co napisałeś, że duzi zazwyczaj mieli zabezpieczone pożyczki, tak, bo banki tak działają, pożyczają na niższy procent, ale zabezpieczają się pod zastaw ruchomości/nieruchomości i tak też to wygląda w tym miejscu, że bank udzielając kredytu zabezpieczył się w razie gdyby kwota nie została zwrócona.

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 31 lipca 2018 00:09:07
Inwestorzy zgodnie z wywiadem Forbsa pojawiają się i znikają... hahahaha Ciekawe dlaczego znikają?

Pod koniec 2017 wiedzieli, że w spółce coś się dzieje, nie zrobili nic, stali i gapili się jak emitują nowe obligacje. Potwierdza się jedna rzecz Abris nie dokapiyalizuje GBK. Za to chce oddać władanie spółką wierzycielom. Potem powiedzą, że dlaczego mieiby pomagać finansowo, skoro nie są już głównym udziałowcem? Wolą pośiwęcić swoje udziały niż wyłożyć kasę. Trzeba żegnać się z kasą .Nie sądziłem, że zainwestuję w takie gówno.
Edytowany: 31 lipca 2018 00:10

mar56
0
Wpisów: 55
Wysłane: 31 lipca 2018 07:48:19
Dlaczego Getback przepłacal za wierzytelnosci,przeciez nikt normalny nie zaplaci za samochod wiecej niz obowiazujaca cena?Więc to bylo kręcenie wałka,żeby pokazać jak się firma dynamicznie rozwija?I Abris o tym nie wiedział?

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 31 lipca 2018 08:02:51
Najśmieszniejsze jest to że to Abris może pozwać Spółkę o odszkodowanie za poniesione straty. I ma duże szanse wygrać. Nieważne że był/jest większościowym udziałowcem. I nieważne że jakby co to GBK nie będzie miał z czego zapłacić odszkodowania Abrisowi. Wszak Abris może się przedstawić jako tzw "akcjonariusz pasywny" (mimo iż większościowy). Do zadań akcjonariusza nie należy pilnowanie porządku w firmie (mówię o stronie formalno-prawnej) bo inaczej wszyscy akcjonariusze GBK, także ci co kupili akcje na GPW byliby winni niedopilnowania tego co się w Spółce dzieje.
Nie ma też takiego pojęcia jak "delegowanie przez udziałowca przedstawiciela do RN". Członek RN jest niezależny w swoich działaniach i nie podlega nawet większościowemu udziałowcy bo wybiera go formalnie WZA a nie większościowy nawet akcjonariusz.
Piszę oczywiście o stanie formalno-prawnym a nie de facto funkcjonującym (nie tylko w tej firmie).
Edytowany: 31 lipca 2018 08:04

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 31 lipca 2018 08:40:32
Jak myślicie? Dlaczego np. IDEA BANK nie uznaje reklamacji, tylko wypisuje głupoty że nie sprzedawali a pokazywali ofertę? Oni czekają na to aż w układzie większość zostanie skonwertowana na akcje i wydaje mi się że oni nie tylko na to liczą ale wiedzą że tak się stanie. Może to i teoria spiskowa ale wg. Mnie trochę by tłumaczyła, również same odpowiedzi IB że przecież jeszcze nie ma żadnej straty. Najważniejsze w tym wszystkim to żeby nie było żadnej konwersji na akcje. Tego układu wogóle nie powinno być.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 31 lipca 2018 09:06:48
Wydaje mi się że odpowiedź jest prosta i nie spiskowa. Otóż według oświadczenia KNF, do połowy października zeszłego roku IB nie miał prawa pośredniczenia w sprzedaży obligacji prywatnych. Więc robili to nielegalnie. No a po październiku prawo co prawda mieli już ale trzeba trzymać tą samą bajeczkę dalej bo inaczej zaplączą się w zeznaniach.
Ja otrzymałem od IB pismo w którym piszą że nie mają ŻADNYCH dokumentów dotyczących mojej transakcji. ŻADNYCH??? No to jak rozliczali prowizje? Lewe faktury? Pod stołem?
Edytowany: 31 lipca 2018 09:09

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 31 lipca 2018 09:12:20
Pytanie do RW czy Abris w ogóle bierze udział w rozmowach?
Może jednak wywalić konwersję za 5 gr. i zrobić ją po wyższej ale z zaangażowaniem ze strony Abris- oni też obejmują akcję wlewają to spółki cash ale nie na spłatę tylko na rozwój i zakup nowych portfeli, żeby biznes się rozwijał a akcje za jakiś czas były coś warte a nie były tylko papierem toaletowym?

To otwiera też drogę dla potencjalnego inwestora.

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 31 lipca 2018 09:50:53
Obligatariusz kontakt napisał(a):
mareksus napisał(a):
Konwersja na akcje ma jeszcze jedną wadę.
A mianowicie taką, że teoretycznie instytucje odpowiedzialne za sprzedaż trefnych obligacji będą mogły podnosić argument, że obligatariusze właściwie nie ponieśli jeszcze straty... No przecież posiadają akcje GB, sami się na to zgodzili.

No chyba, że ktoś zdecyduje się zrealizować stratę, czyli sprzedać akcje np. za 1 gr.

Myślę, że w sporach prawnych taki argument będzie podnoszony.

Wystarczy przekonwertować 5% na akcje a resztę umorzyć - wtedy jest strata dla występowania z roszczeniami. Patrzymy na to całościowo, spokojnie

Tylko, że Getback w swoich propozycjach układowych proponuje konwersję ale bez umorzenia jakiejkolwiek reszty. Jeśli obligatariusze wystąpią z propozycją umorzenia jakiejś części wierzytelności i taka propozycja zostanie przegłosowana na ZW to tak jakby sami zdecydowali o rezygnacji z tej części. Wtedy instytucje odpowiedzialne za sprzedaż obligacji będą miały argument, że to obligatariusze doprowadzili do swoich strat i nie będą uznane żadne roszczenia. Umorzeniem reszty wierzytelności odetniemy sobie drogę do występowania z roszczeniami.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 31 lipca 2018 09:57:16
Wg mnie odpowiedz jest już znana. Abris pogodził się już z utratą kontroli nad GB i nie ma zamiaru dokapitalizować spółki. A czy prowadzi rozmowy, pewnie tak, ale dotyczące RN, tzn chce aby ich ludzie jeszcze trochę przy korycie byli. Mam tylko nadzieję, że jeśli sędzia komisarz przychyli się do wniosku RW dot. aby trzech członków było z naszego ramienia, to zmieniona RN uchwali, zmianę wynagrodzenia członków RN i Zarządu spółki do czasu powstania jej z kolan i postawienia jej na nogi.

cinis_
3
Wysłane: 31 lipca 2018 10:06:54
analityk2
Senownie piszesz, tylko nie ma możliwości zmusić Abrisa do wyłożenia kasy. 3 członków w RN z RW w zamian za obecnych, tam i tak już jest tłoczno jak na spółkę w której niewiele się dzieje.
Edytowany: 31 lipca 2018 10:07

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 31 lipca 2018 10:26:09
Chodzi o przekonanie ich, że jednak mogą na tej operacji stracić mniej. W ostatnich wywiadach nie wykluczyli dofinansowania tylko wspomnieli że oni są jednym z 19 właścicieli. Może jednak jest jakaś opcja na sensowne negocjacje.

cinis_
3
Wysłane: 31 lipca 2018 10:32:27
Rozmowy powinny być prowadzone o jeden poziom wyżej.

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 31 lipca 2018 12:00:21
Jak czytam co ma do powiedzenia Prezes Abris to odnoszę wrażenie, że albo On cierpi na indolencję albo ma Nas Wierzycieli za idiotów. Bajka o Abrisie mu nie wyjdzie. Twierdzi, że nie "ucieka" od odpowiedzialności za GBK z jednej strony ale z drugiej skutecznie blokuje możliwość wprowadzenia transparentności w jej zarządzaniu - przedstawiciel Wierzycieli w RN. Co sądzicie o tym.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

120 121 122 123 124

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,215 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat