PARTNER SERWISU
xmywkubq
137 138 139 140 141

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 11 sierpnia 2018 17:35:44
@ hypnotized

To trochę koreluje z sytuacja przedstawioną na forum wpisem ID z 10 sierpnia 2018 (info p. Stanisława Adamczyka).
Trochę mnie dziwi, że na naszym forum ten wpis nie wywołał żadnego komentarza.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 11 sierpnia 2018 18:00:38
alder74 napisał(a):

Czy jest możliwe zawarcie w PPU zapisu, że np. po 2 latach następuje ocena realizacji i ewentualna korekta – oczywiście na zasadzie głosowania i z zachowaniem uprawnień jak obecnie.

Alder74,
przyjęte przez Sąd warunki układu mogą zostać zmienione - Art. 173 ustawy restrukturyzacyjnej.

Cytat:
Art. 173. 1. Jeżeli po zatwierdzeniu układu nastąpił trwały wzrost lub zmniejszenie dochodu z przedsiębiorstwa dłużnika, dłużnik, nadzorca wykonania układu, inna osoba, która z mocy układu jest uprawniona do wykonywania lub nadzorowania wykonania układu, oraz wierzyciel mogą wystąpić o zmianę układu.

Można mieć jedynie obawy, żeby nie miało to zastosowania tylko w jedną stronę... Wierzyciele w RN i Zarządzie muszą być.

AsGBK
0
Wysłane: 11 sierpnia 2018 18:25:26
alder74 napisał(a):
@ hypnotized

To trochę koreluje z sytuacja przedstawioną na forum wpisem ID z 10 sierpnia 2018 (info p. Stanisława Adamczyka).
Trochę mnie dziwi, że na naszym forum ten wpis nie wywołał żadnego komentarza.

Alder74
A co tu komentować?
Pozwolę sobie przytoczyć jeszcze jedn wpis pana Adamczyka:
Cytat:

W mojej ocenie wniosek o układ to kolejny "wałek" grupy osób stojących za spółką. Z jakiej racji obligatariusze mają dobrowolnie się zrzekać części własnych roszczeń? Mało tego -dostali kuratora. To absurd. Spółka ma problemy przez przestępców a nie przez nieprzewidywalne zdarzenie losowe. Układ i ochrona przed wierzycielami przysługuje uczciwym. RW powinna umyć od tego ręce. Nie widzę najmniejszego powodu, aby się układać z kręgiem osób odpowiedzialnych za tą sytuację.

Po co w takim razie osoba z takim nastawieniem bierze udział w posiedzeniach RW i zabiera miejsce komuś, kto może miałby więcej do zaproponowania w tej sprawie?

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 11 sierpnia 2018 20:17:44
Po czesci Pana Adamczaka rozumiem. Zapewne co to teraz mowi tez jest forma populizmu.
Tylko jak teraz nie ulozy sie z nikim to naiwnym bedzie, jezeli liczy, ze poza Spolka ktokolwiek inny zwroci kase obligatariuszom.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 11 sierpnia 2018 20:40:58
1/ Namawiamy Zarząd Spółki do opublikowania "Białej księgi", która próbowałaby wyjaśniać źródła dziury w bilansie. Zakładam, że uda się taki dokument przygotować.
2/ Razem z Pawłem skupiamy się na RW i działaniach, które możemy podjąć dla poprawy sytuacji obligatariuszy niezabezpieczonych
3/ Komentowanie na forum sytuacji w RW byłoby nieprofesjonalne

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 12 sierpnia 2018 01:26:18
Układ ma się opierać na próbie uzdrowienia działalności operacyjnej gbk, co na to abris? Po konwersji jaka będzie rola Abris?

Pytanie do Obligatoriusza Kontakt.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 12 sierpnia 2018 14:14:57
Informacyjnie załączam poniżej kolejny post p. Stanisława Adamczyka ( członka RW jako pełnomocnik Mariusza Wójcika ) opublikowany na FB

Cytuję:
"Jesteśmy świadkami największego skandalu korporacyjnego w Polsce i niestety będą podejmowane próby tuszowania tej afery!!
Dlatego nie wolno ufać ani wierzyć nikomu!!
Ani aktualnemu kręgowi osób zarządzających i nadzorujących Spółkę (mają swoje interesy - unikanie odpowiedzialności)!
Ani KNF (ma swoje interesy - bankructwo Getback będzie dla tego urzędu wielką hańbą)!
Ani politykom (mają swoje interesy - liczą na wygraną w przyszłych wyborach i będą markować działania)!!
Ani bankom, które sprzedały do GB śmieciowe aktywa (liczą, że ktoś poniesie za nie koszty uwolnienia bilansów od NPL)!
Ani prawnikom restrukturyzacyjnym liczącym na dobrze płatną robotę przy układzie wynikającym z tego skandalu!
Najważniejsza jest prawda! Trzeba ustalić, co się właściwie stało i gdzie trafiły pieniądze!!
KNF mówi - nie mogę - tajemnica zawodowa!
Spółka mówi - nie mogę - informacje poufne"!
Prokuratura mówi - nie mogę - tajemnica śledztwa!
Ja też mówię nie mogę - bo niestety prawnicy Spółki podsunęli mi pod nos zobowiązanie do zachowania poufności.
Ale Wy możecie. Macie prawo do prawdy!!!
Dość zasłaniania się tajemnicą firmy, informacjami poufnymi i tajemnicą zawodową!!!
Najważniejsza w chwili obecnej jest transparentna ocena wszystkich umów zawartych przez GB w trakcie ostatnich trzech lat obrotowych (zwłaszcza z podmiotami powiązanymi).
Niezależni biegli powinni porównać ceny rynkowe z każdą transakcją dokonywaną przez Getback z podmiotami zewnętrznymi przez ostatnie 3 lata.
Tam gdzie z premedytacją drenowano Spółkę - konfiskata rozszerzona i kryminał.
Musicie kontrolować pracę tych biegłych.
Pamiętajcie - nie wolno nikomu ufać!! Każdy ma swoje interesy!!
Skoro Getback jest spółką publiczną to dlaczego teraz nie ujawnia krytycznych informacji?
Status spółki giełdowej to pełna transparentność!
Dlaczego teraz ta transparentność wyparowała?
Dlatego praca i raporty biegłych oceniających umowy muszą być transparentne i jawne!!!
Biegli muszą podać metodologię i transakcje porównywalne - na bazie których podali swoją ocenę.
Każda transakcja na rachunku bankowym Getback musi być oceniona z punktu widzenia ekwiwalentności świadczeń.
Dotyczy to zwłaszcza transakcji nabycia "śmieciowych aktywów" od banków komercyjnych za ostatnie 3 lata.
Przecież te umowy to "transakcje istotne", które muszą być ujawnione.
Nie może być mowy o żadnym układzie bez ustalenia faktów.
Pamiętajcie - zrzekając się teraz w ramach układu części swoich roszczeń zrzekacie się możliwości dochodzenia odszkodowań w sądach powszechnych.
Jeśli sama Spółka nie ujawni tych istotnych informacji - to trzeba żądać od urzędów państwowych ujawnienia kierunków śledztwa oraz szczegółowej listy transakcji z bankami."
Koniec cytatu
Edytowany: 12 sierpnia 2018 14:21

AsGBK
0
Wysłane: 12 sierpnia 2018 14:58:27
No to mamy kolejny emocjonalny wpis Pana Adamczyka, pełen populistycznych haseł.

Od ilości wykrzykników nasza sytuacja się nie poprawi, niestety...

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 12 sierpnia 2018 15:00:40
dobry kierunek...czy ktos te transakcje w ogole bada?

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 12 sierpnia 2018 16:02:49
AsGBK,
Nie nazwałbym wpisu p. Adamczyka populizmem, to raczej bezsilność. GBK wytrzymał na gpw 8 miesięcy, Abris wprowadził na giełdę bankruta i zamknie temat bez żadnej odpowiedzialności ze statusem pokrzywdzonego ... Czy doszło by do takiej skali bankructwa gbyby w akcjonariacie nie było Abris Capital Partners, raczej nie! Podpierany takim właścicielstwem gbk pożyczył kasę na taką skalę. To jest zwykłe skurwysy... Nie ma czasu na czekanie, na dochodzenia, bo portfele ze starzeją. Powinien ruszyć pozew zbiorowy przeciw Abris, który dopuścił do zaniedbań.
Edytowany: 12 sierpnia 2018 16:11

Mh_GB
0
Wpisów: 4
Wysłane: 12 sierpnia 2018 18:34:11
Witam, zabieram tutaj głos po raz pierwszy. W zasadzie dlatego, iż tak naprawdę nie wniosę tutaj nic nowego, jedynie mam kilka pytań.

Wiele razy podkreślano, iż komunikacja firmy nie istniała i przed nowym Zarządem i po nim. Głosowaliśmy i wybraliśmy do RW osoby, które były najaktywniejsze na forach i szybko założyły grupy mailowe, aby zgromadzić w jednym miejscu jak najwięcej niezabezpieczonych. Niestety komunikacja z RW jest również na nienalepszym poziomie. Główne wytłmuaczanie to klauzula poufności oraz, że GB jest nadal spółką giełdową i nie można ujawniać informacji, która wpłynie na cenę instrumentów.
Staram się jak mogę to zrozumieć i być cierpliwy, ale naprawdę przychodzi to ciężko. Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale w tak delikatnej/skomplikowanej sprawie, która może się okazać największym "wałem" po '89, nasz przedstawiciel powinien wg mojej opinii, znaleźć 5 minut dosłownie każdego dnia, aby wysłać aktualizcję nt. sytuacji oraz przebiegu dnia, wg opinii jest do tego wręcz zobowiązany moralnie, no chyba dlatego tak wybieraliśmy?
Nie rozumiem, dlaczego dane operacyjne nie są ujawnione? Nie można zakrywać się tutaj informacją, która może wpłynąć na cenę instrumentów, skoro one nie są w obrocie.

Z innej beczki, mówi się, że duża liczba osób starszych jest poszkodowana, można by myśleć, że nowy skok bliżej nieokreślonych elit jak w przypadku AG. Z moich informacji wynika, iż wtopiło dużo ludzi wysoko postawionych w świecie naszej polskiej finasiery, również blisko zarządu, na pewno w pewnym sensie nie jest to dobra informacja i obawiam się, że niestety nie poznamy tutaj historii bilansu (i jego zmiany w czasie) tej firmy. Moje zdanie nt. 8 letniego układu to niestety mżonka.

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 12 sierpnia 2018 19:28:18
ja tylko dodam, że skoro w układzie mam się zrzec sporej części majątku, to chciałbym wiedzieć w oparciu o jakie dane ma to zajść. Dane operacyjne są tu podstawą. Dlaczego mamy się godzić na spłatę w 8 lat, skoro nawet nie wiadomo czy Spółka w ogóle działa i cokolwiek odzyskuje od stycznia 2018 r.

alder74
0
Wysłane: 12 sierpnia 2018 20:36:19
@ ID
1. Cytuję p. Stanisława Adamczyka
„Ja też mówię nie mogę - bo niestety prawnicy Spółki podsunęli mi pod nos zobowiązanie do zachowania poufności. „
Chyba trochę to na bakier z logiką – w rezultacie p. Adamczyk akceptuje w stosunku do siebie to, co tak ostro skrytykował w odniesieniu do innych, tzn że „nie mogą ….”).

@ cinis_
2. „Nie ma czasu na czekanie, na dochodzenia, bo portfele ze starzeją. Powinien ruszyć pozew zbiorowy przeciw Abris, który dopuścił do zaniedbań.”
A kto to ma ruszyć – proszę wnioskodawce o przelanie apelu w czyn.

Tak ogólnie – 1 i 2 to takie apele, z którymi nie wiadomo kto i co ma zrobić.
Co z tzw wartością dodaną?

alder74
0
Wysłane: 12 sierpnia 2018 21:05:35
@ Mh_GB

„Przepraszam za ciszę na mailach, ale ilość spraw i wątków jest po prostu ogromna. Zajmuje mi to dziennie po 10-12h a do Wawy to trzeba jeszcze dojechać”.

To cytat naszego przedstawiciela w RW – może to częściowo wyjaśnia sytuację.
O ile dobrze rozumiem, nikt jeszcze nie proponował odpłatnej funkcji w RW.

Też straciłem dużo pieniędzy, a tych ośmiu lat ze względu na wiek i stan zdrowia najprawdopodobniej już nie przeżyję. Nie muszę dodawać, jak jestem przygnębiony sytuacją i przetrącony finansowo.
Nie znalazłem jednak lepszego i bardziej praktycznego rozwiązania, niż zdać się na działania RW - gdybym takie znalazł, to szybko bym z niego skorzystał.

mar56
0
Wpisów: 55
Wysłane: 12 sierpnia 2018 22:39:29
AsGBK napisał(a):
No to mamy kolejny emocjonalny wpis Pana Adamczyka, pełen populistycznych haseł.

Od ilości wykrzykników nasza sytuacja się nie poprawi, niestety...

Od jakiegoś czasu,dyskontujesz wpisy osob cytujących p.Adamczyka,rozumiem ze z jakiegos nieznanego mi powodu nie jest ci to na rękę.Probujesz uzywajac zargonu prawniczego wskrzesić trupa jakim jest GB,dając nam do zrozumienia ze tylko dalsze trwanie spółki ma sens.Po ostatnich informacjach,że miesiecznie ubywa na same tylko pensje zarzadu i rady nadzorczwj ponad 700k,a co z pozostałą częscią firmy(srodki ruchome,nieruchomosci) i w zwiazku tym przy braku jakkichkolwiek informacjach o odzyskach i faktycznych aktywach,moze sie okazać ze GB sie dalej zadłuża,nie znamy tych faktów.RW je zna(nie moze podac klauzula) ,a nie ma od niej zadnej propozycji Jako starsza osoba nie chcę czekać latami na ochlapy,wolę dostac mniej ,i sądzic sie o dalsze odszkodowanie z bankami,lub liczyc na panstwo,odpowiednio naglasniajac aferę,poprzez media i demonstracje.To nie bicie piany,tylko trzeba ruszyc tyłek ,i na nowogrodzką na poczatek, a sprawa sie nagłosni.bo na razie media nabrały wody w usta.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 12 sierpnia 2018 22:40:33
alder74 napisał(a):
@ ID
1. Cytuję p. Stanisława Adamczyka
„Ja też mówię nie mogę - bo niestety prawnicy Spółki podsunęli mi pod nos zobowiązanie do zachowania poufności. „
Chyba trochę to na bakier z logiką – w rezultacie p. Adamczyk akceptuje w stosunku do siebie to, co tak ostro skrytykował w odniesieniu do innych, tzn że „nie mogą ….”).

Tu wchodzą przepisy MAR - Getback jest spółką publiczną i nie ma znaczenia to, że notowania jej akcji i obligacji są obecnie zawieszone. Dostęp do danych jest możliwy po podpisaniu stosownych oświadczeń, co pan Adamczyk musiał zrobić, aby uczestniczyć w posiedzeniach RW. Podobne oświadczenia musieli podpisać wszyscy doradcy RW a z dotychczasowej komunikacji wiemy, że jest ich prawdopodobnie całkiem sporo. Nie wiem jaka jest treść tego oświadczenia w Getback, ale jak ja podpisywałem kiedyś tego typu oświadczenia, to zwierały one klauzule kar finansowych za jego złamanie. Dodatkowo polskie i unijne prawo wprowadzają wysokie kary za ujawnianie informacji poufnych spółek publicznych. Tu temat jest zamknięty i ciężko coś wymyślić, dlatego przedstawiciele RW udzielają bardzo ogólnych i zdawkowych informacji.

Aczkolwiek sposób komunikacji RW nie jest wg mnie doskonały. Oficjalne komunikaty wydawane są z dużym opóźnieniem po posiedzeniach, np. nie ma jeszcze komunikatu po spotkaniu z 8.08.2018. Wydaje mi się, że sprawne wydawanie komunikatów i lepsza komunikacja z obligatariuszami spowodowałaby znacznie mniej napięć oraz obniżyłaby poziom emocji. W obecnej sytuacji w pełni rozumiem pojawiające się tutaj i na fb komentarze, jak np. @Mh_GB. Może coś RW jest w stanie zrobić z tym tematem?

Według wcześniejszych zapowiedzi miał powstać zespół ds. komunikacji - może jest on w stanie częściowo coś wnieść i odciążyć RW? Czy on jeszcze funkcjonuje? Bo jak rozumiem zespół ds. analiz finansowych nie funkcjonuje. Na forum pojawia się coraz więcej tematów, w których obligatariusze szukają wsparcia, często prawnego w niezbyt skomplikowanych sprawach. Może w tym zakresie i np. w odpowiedzi na pytania można wykorzystać zespól ds komunikacji albo inne osoby w porozumieniu, aby zmniejszyć rosnący chaos?

alder74 napisał(a):
@ ID
„Przepraszam za ciszę na mailach, ale ilość spraw i wątków jest po prostu ogromna. Zajmuje mi to dziennie po 10-12h a do Wawy to trzeba jeszcze dojechać”.

To cytat naszego przedstawiciela w RW – może to częściowo wyjaśnia sytuację.
O ile dobrze rozumiem, nikt jeszcze nie proponował odpłatnej funkcji w RW.

Tu wchodzą w grę przepisy prawa restrukturyzacyjnego a mianowicie art. 137:
Cytat:

Art. 137. 1. Członkowi rady wierzycieli przysługuje prawo do zwrotu
koniecznych wydatków związanych z jego udziałem w posiedzeniu rady
wierzycieli. Za udział w posiedzeniu sędzia-komisarz może przyznać członkowi
stosowne wynagrodzenie, jeżeli jest to uzasadnione rodzajem i stopniem zawiłości
sprawy oraz zakresem wykonywanych prac. Wynagrodzenie to nie może
przekraczać 3% miesięcznego przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa
w art. 55 ust. 3, za jeden dzień posiedzenia. Wynagrodzenie oraz zwrot wydatków
wchodzą w skład kosztów postępowania restrukturyzacyjnego.
2. Postanowienie w sprawie wynagrodzenia i zwrotu wydatków wydaje
sędzia-komisarz po wysłuchaniu członka rady wierzycieli i nadzorcy sądowego
albo zarządcy.

Nie widziałem żadnej informacji na temat wynagrodzenia dla RW, więc nie mam pojęcia, czy zostało przyznane wynagrodzenie członkom RW. Jednak jest to raczej niewielka kwota.
Edytowany: 12 sierpnia 2018 22:41

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 12 sierpnia 2018 22:59:42
mar56 napisał(a):
Po ostatnich informacjach,że miesiecznie ubywa na same tylko pensje zarzadu i rady nadzorczwj ponad 700k

źródło?

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 12 sierpnia 2018 23:24:05
drax napisał(a):

Tu wchodzą przepisy MAR - Getback jest spółką publiczną i nie ma znaczenia to, że notowania jej akcji i obligacji są obecnie zawieszone. Dostęp do danych jest możliwy po podpisaniu stosownych oświadczeń, co pan Adamczyk musiał zrobić, aby uczestniczyć w posiedzeniach RW. Podobne oświadczenia musieli podpisać wszyscy doradcy RW a z dotychczasowej komunikacji wiemy, że jest ich prawdopodobnie całkiem sporo. Nie wiem jaka jest treść tego oświadczenia w Getback, ale jak ja podpisywałem kiedyś tego typu oświadczenia, to zwierały one klauzule kar finansowych za jego złamanie. Dodatkowo polskie i unijne prawo wprowadzają wysokie kary za ujawnianie informacji poufnych spółek publicznych. Tu temat jest zamknięty i ciężko coś wymyślić, dlatego przedstawiciele RW udzielają bardzo ogólnych i zdawkowych informacji.

Rozwiązanie jest proste - Spółka powinna publikować te informacje, wtedy one przestaną być poufne. Dlaczego RW w ogóle nie porusza tego tematu? Dlaczego nie ma nacisku na spółkę odnośnie publikacji raportów finansowych i innych kluczowych danych pozwalających na ocenę sytuacji?

drax napisał(a):

Aczkolwiek sposób komunikacji RW nie jest wg mnie doskonały. Oficjalne komunikaty wydawane są z dużym opóźnieniem po posiedzeniach, np. nie ma jeszcze komunikatu po spotkaniu z 8.08.2018. Wydaje mi się, że sprawne wydawanie komunikatów i lepsza komunikacja z obligatariuszami spowodowałaby znacznie mniej napięć oraz obniżyłaby poziom emocji. W obecnej sytuacji w pełni rozumiem pojawiające się tutaj i na fb komentarze, jak np. @Mh_GB. Może coś RW jest w stanie zrobić z tym tematem?

Według wcześniejszych zapowiedzi miał powstać zespół ds. komunikacji - może jest on w stanie częściowo coś wnieść i odciążyć RW? Czy on jeszcze funkcjonuje? Bo jak rozumiem zespół ds. analiz finansowych nie funkcjonuje. Na forum pojawia się coraz więcej tematów, w których obligatariusze szukają wsparcia, często prawnego w niezbyt skomplikowanych sprawach. Może w tym zakresie i np. w odpowiedzi na pytania można wykorzystać zespól ds komunikacji albo inne osoby w porozumieniu, aby zmniejszyć rosnący chaos?

Pełna zgoda - nie idzie to niestety w dobrym kierunku.

alder74
0
Wysłane: 13 sierpnia 2018 00:45:07
@mar56 napisał(a)
Cytat:
Od jakiegoś czasu,dyskontujesz wpisy osob cytujących p.Adamczyka,rozumiem ze z jakiegos nieznanego mi powodu nie jest ci to na rękę.

Czytałem trzy razy i nie mogę zrozumieć na czym polega to dyskontowanie.
Cytat:
...lub liczyc na panstwo,odpowiednio naglasniajac aferę,poprzez media i demonstracje. To nie bicie piany,tylko trzeba ruszyc tyłek ,i na nowogrodzką na poczatek, a sprawa sie nagłosni.bo na razie media nabrały wody w usta.

Mam wrażenie, że zachodzi tu nieporozumienie - wg mnie rolą RW nie jest ruszanie tyłka i kicanie na Nowogrodzkiej itd.

Nie jestem w tym specjalnie biegły, ale znalazłem poniższe zadania przypisane RW:
Art. 128. 1. Rada wierzycieli udziela pomocy nadzorcy sądowemu albo zarządcy, kontroluje ich czynności, bada stan funduszów masy układowej lub sanacyjnej, udziela zezwolenia na czynności, które mogą być dokonane tylko za zezwoleniem rady wierzycieli, oraz wyraża opinię w innych sprawach, jeżeli zażąda tego sędzia-komisarz, nadzorca sądowy albo zarządca lub dłużnik. Przy wykonywaniu obowiązków rada wierzycieli kieruje się interesem ogółu wierzycieli.
2. Rada wierzycieli lub jej członkowie mogą przedstawiać sędziemu-komisarzowi swoje uwagi o działalności dłużnika, nadzorcy sądowego albo zarządcy.
3. Rada wierzycieli może żądać od dłużnika, nadzorcy sądowego albo zarządcy wyjaśnień oraz badać księgi i dokumenty przedsiębiorstwa dłużnika w zakresie, w jakim nie narusza to tajemnicy przedsiębiorstwa. W pozostałym zakresie i w przypadku wątpliwości sędzia-komisarz określa zakres uprawnień członków rady do badania ksiąg i dokumentów przedsiębiorstwa dłużnika.
Art. 129. 1. Zezwolenia rady wierzycieli pod rygorem nieważności wymagają następujące czynności dłużnika albo zarządcy:
1) obciążenie składników masy układowej lub sanacyjnej hipoteką, zastawem, zastawem rejestrowym lub hipoteką morską w celu zabezpieczenia wierzytelności nieobjętej układem;
2) przeniesienie własności rzeczy lub prawa na zabezpieczenie wierzytelności nieobjętej układem;
3) obciążenie składników masy układowej lub sanacyjnej innymi prawami;
4) zaciąganie kredytów lub pożyczek;
5) zawarcie umowy dzierżawy przedsiębiorstwa dłużnika lub jego zorganizowanej części lub innej podobnej umowy.
2. Zezwolenia rady wierzycieli pod rygorem nieważności wymaga również sprzedaż przez dłużnika nieruchomości lub innych składników majątku o wartości powyżej 500.000 zł.
3. Rada wierzycieli może udzielić zezwolenia na zawarcie umowy kredytu lub pożyczki lub ustanowienie zabezpieczeń, o których mowa w ust. 1 pkt 1-3, jeżeli jest to niezbędne do zachowania zdolności do bieżącego zaspokajania kosztów postępowania restrukturyzacyjnego i zobowiązań powstałych po jego otwarciu lub zawarcia i wykonania układu oraz zostało zagwarantowane, że środki zostaną przekazane dłużnikowi i wykorzystane w sposób przewidziany przez uchwałę rady wierzycieli, a ustanowione zabezpieczenie jest adekwatne do udzielonego kredytu lub pożyczki.

Art. 131. 1. Rada wierzycieli wykonuje czynności przez podejmowanie uchwał na posiedzeniach, chyba że regulamin stanowi inaczej. Posiedzenia rady wierzycieli mogą odbywać się przy użyciu środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość.
Art. 132. 1. Uchwały rady wierzycieli podejmuje się większością głosów, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej.

Też uważam, że obecny sposób komunikowania się jest niedostateczny.
Dlatego proponuję/ wzywam, aby się ujawniły rzekomo powołane zespoły tematyczne - przedstawiły proponowaną tematykę i sposób komunikowania. Być może trzeba je utworzyć na nowo.
Przecież mamy działać razem, a nie przeciwko sobie.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 13 sierpnia 2018 07:35:42
tu mamy jak zawsze sytuacje: oni nas moga ograbic w bialych rekawiczkach bez problemu a jak bedziemy dochodzili czemu i jaka jest sytuacja to skurwysy.. nas pozwa za ujawnianie pufnych danych. Pozwa nas na 2 mld ktore zajeba.. ? paranoja

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

137 138 139 140 141

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,466 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat