PARTNER SERWISU
epnhrfjj
138 139 140 141 142

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

mar56
0
Wpisów: 55
Wysłane: 13 sierpnia 2018 08:14:37
Dlaczego na Nowogrodzką? bo sposoby prawne załatwienia tej afery się wyczerpują i nie widzę nawet światełka w tym tunelu.Jesli chodzi o wydatki biezace w GB napisałem o 700k ,jest to wartosc niepotwierdzona,aczkolwiek prawdopodobna ktora pojawiła sie na ktoryms z postow podczas dyskusji na fb lub innym forum prawnym dotyczacym Getbacka,nie mam zasadniczo,poza komunikacją pretensji do RW bo ma b.ograniczone kompetencje i dlatego trzeba uzyc innych instrumentow demokratycznych jak sprzeciw przeciwko temu oszustwu wszelkimi metodami,druga strona jak zauwazamy dysponuje dobra oprawa prawna i dobrze przygotowała sie na ten przekret.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 13 sierpnia 2018 08:45:45
Wielu pisze że trzeba wnieść pozew zbiorowy na Abris. Mówiąc szczerze to nie wiem na jakiej podstawie. Abris może powiedzieć że co prawda był większościowym udziałowcem ale pasywnym. Są takie przykłady na świecie. Z punktu widzenia kodeksowego Abris nie dość że za nic nie odpowiada co się działo w GB ale sam może wystąpić z oskarżeniem Spółki o przysporzenie mu strat. W żadnej mierze nie bronię Abrisu tylko patrzę co jest możliwe a co nie. Oskarżyć można Spółkę, dawny Zarząd czy członków RN. Bo członkowie RN - znowu z punktu widzenia kodeksowego - nie reprezentują np Abrisu ale są niezależni w swoich działaniach, mimo że na WZA zostali wybrani głosami większościowego udziałowca.
Jeszcze raz podkreślam. Piszę o stanie prawnym a nie faktycznym. Tak samo jeżeli WZA czy NWZA wybierze członków RW do RN to oni też nie będą z punktu widzenia formalnego reprezentować wierzycieli ale samych siebie.
Stąd Abris może uznać że jest też poszkodowanym. Tak jak uważa Pan Czarnecki i niestety ma rację. Z punktu widzenia prawa a nie zdrowego rozsądku. A to są pojęcia niestety rozbieżne w wielu sprawach.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 13 sierpnia 2018 09:14:22
Wydaje się, że z ekonomicznego punktu widzenia nie upatrywałbym w Abris beneficjenta transakcji z GBK

Na GBK bardzo dobrze zarabiały przede wszystkim:
- banki sprzedające portfele (KK kupował wszystko co się ruszało, aby mieć uzasadnienie emisji obligacji i obrót pieniądzem, z czego pewnej grupie osób sporo zostawało w kieszeni)
- wybrane TFI obsługujące GBK (b. wysokie stawki za zarządzanie, do tego pytanie jaki efekt płynnościowy miały tzw. rolki)
- podmioty i osoby wyprowadzające środki z GBK (przestępstwa)
- podmioty doradcze (audyt, IPO)
- osoby i podmioty dystrybuujące obligacje GBK, przede wszystkim nie będące DM

maciej_61
0
Wysłane: 13 sierpnia 2018 09:26:19
Dokładnie tak. I właśnie pośrednicy typu IB czy LB na tym zarabiali najwięcej. No tyle że tłumaczę się w reklamacji że "...oni tylko wskazywali inne sposoby inwestycji...". Bzdura, ale wynika ona z tego że IB do prawie końca października nie miały uprawnień do sprzedaży obligacji prywatnych. Więc oni "...tylko doradzali...". Czyli doradzali likwidację z lokat w swoim banku (czyli uszczuplenie własnego kapitału obrotowego) i przekazanie pieniędzy do zewnętrznego podmiotu. Czyli działali doradzając, na szkodę własnego banku. No bzdura kompletna. Jakieś prowizje w relacji GB-PDM-IG/LB musiały być. Czyli było nieuprawnione pośrednictwo. Sprawa dla Prokuratury według mnie.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 13 sierpnia 2018 10:45:23
@Obligatariusz kontakt

Czy wiadomo jak daleko będą badać te wszystkie transakcje wstecz? Od momentu zakupu przez DNLD (Abris) a może wcześniej (czyli pod sprzedaż dla DNLD)?

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 13 sierpnia 2018 10:52:30
Mar56,
1. Popieram:
a) trzeźwą ocenę sytuacji w spółce i jeśli to ma sens podjęcie działań zmierzających do poprawy tej sytuacji oraz kontynuowanie działalności
b) konstruktywne, racjonalne działania RW (w ramach jej uprawnień)
c) wszystkie dodatkowe działania, które mogą pomóc odzyskać nasze pieniądze - różne formy nacisku z każdej strony są jak najbardziej wskazane, m.in.:
- protesty na Nowogrodzkiej, pod bankami, pod KNF, UOKIK, MF, Deloitte, Abris
- pisma Obligatariuszy do organów państwowych (choć zgadzam się z MA a propos ostatniego listu Stowarzyszenia – styl niewątpliwie do poprawy)
- pozwy zbiorowe przeciwko tekturowemu państwu, w którym wszystkie instytucje to atrapy
d) hasła p. Adamczyka – też chcę 100% zwrotu zainwestowanych pieniędzy i nie chcę układu

2. Nie popieram:

a) siania zamętu i paniki – tematyka cmentarna bez konkretnych danych ze spółki niczemu nie służy
b) wpadania w panikę i wyrażania swoich sądów w oparciu o nie potwierdzone informacje i hasła głoszone na forach internetowych
c) opierania swoich oczekiwań i nadziei na populistycznych hasłach i apelach – patrz pkt. 1d
d) sposobu komunikacji RW – z jednej strony bardzo mało informacji i duże opóźnienia w publikacji komunikatów, z drugiej płomienne, subiektywne wpisy p. Adamczyka

Nie dyskredytuję wpisów P. Adamczyka. Chodziło mi dokładnie o to, o czym napisał Alder74 (dziękuję Alder74) - zaangażowanie Pana Adamczyka raczej należałoby spożytkować w pracach Stowarzyszenia Artiego, a nie na obradach RW. Tam potrzebny jest racjonalizm, a Pan Adamczyk jak widać kieruje się emocjami.

Bardzo przepraszam za zaśmiecanie wątku.

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 13 sierpnia 2018 11:00:21
W całej sprawie namawiania do kupna obligacji gbk prawdopodobnie będzie możliwe tylko nałożenie kary, pieniadze pojdą nie wiadomo gdzie, cofnąć się niczego nie da.

Na pb.pl czytałem, że za przysłowiową złotówkę Altus ( przy wsparciu) chciał kupić i ratować gbk od Abris, ale ten stwierdził, że sam będzie ratował gbk Anxious

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 13 sierpnia 2018 11:01:12
@Obligatariusz kontakt

1. Czy w piątek RW złożyła w sądzie propozycje układowe?
2. Jeśli tak, to kiedy poznamy ich treść?

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 13 sierpnia 2018 11:03:29
mar56 napisał(a):
Dlaczego na Nowogrodzką? bo sposoby prawne załatwienia tej afery się wyczerpują i nie widzę nawet światełka w tym tunelu.Jesli chodzi o wydatki biezace w GB napisałem o 700k ,jest to wartosc niepotwierdzona,aczkolwiek prawdopodobna ktora pojawiła sie na ktoryms z postow podczas dyskusji na fb lub innym forum prawnym dotyczacym Getbacka,nie mam zasadniczo,poza komunikacją pretensji do RW bo ma b.ograniczone kompetencje i dlatego trzeba uzyc innych instrumentow demokratycznych jak sprzeciw przeciwko temu oszustwu wszelkimi metodami,druga strona jak zauwazamy dysponuje dobra oprawa prawna i dobrze przygotowała sie na ten przekret.

Mar56,
i o to mi właśnie chodzi...
Twój osąd jest oparty na przeświadczeniu o prawdziwości informacji uzyskanych podczas dyskusji na forach, a nie na oficjalnych komunikatach.

Chociażby przekaz jakoby to tylko spółka miała super prawników, a obligatariusze byli takiego wsparcia zupełnie pozbawieni okazał się nieprawdziwy.
Cytuję:

Cytat:

Wbrew pogłoskom mamy w ramach RW bardzo dobre wsparcie prawne – jest to kancelaria mec. Tatary, kancelaria mec. Zimmermanna, Sadkowski i Wspólnicy oraz Clifford Chance. 

Jeszcze raz przepraszam, za zaśmiecanie wątku. Z mojej strony ten temat uważam za zamknięty.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 13 sierpnia 2018 11:21:13
@ maciej_61
Może trochę na marginesie tego forum, ale w nawiązaniu do postu przytaczam kilka odpowiedzi od PDM na moje putania dotyczące relacji IB <-> PDM; taka wesoła korespondencja:
Cytat:
1. „Pojęcie oferowania zdefiniowane jest w ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowym ii na dzień niniejszego pisma, tj 10 lipca 2018r., brzmi ono:
Art. 72. Przez oferowanie instrumentów finansowych rozumie się podejmowanie na rzecz emitenta papierów wartościowych, wystawcy instrumentu finansowego lub sprzedającego instrument finansowy czynności prowadzących do nabycia przez inne podmioty instrumentów finansowych, poprzez:
1) prezentowanie, w dowolnej formie i w dowolny sposób, udostępnionych przez emitenta, wystawcę lub sprzedającego, informacji o instrumentach finansowych i warunkach ich nabycia, stanowiących wystarczająca podstawę do podjęcia decyzji o nabyciu tych instrumentów lub
2) pośredniczenie w zbywaniu instrumentów finansowych nabywanych przez podmioty w wyniku prezentowania informacji, o których mowa w pkt 1, lub
3) prezentowania indywidualnie oznaczonym adresatom, w dowolnej formie i w dowolny sposób, udostępnionych przez emitenta, wystawcę lub sprzedającego informacji w celu:
a) promowania, bezpośrednio lub pośredni, nabycia instrumentów finansowych lub
b) zachęcania, bezpośrednio lub pośrednio, do nabycia instrumentów finansowych.”

Zagadka - pracownik IB prowadził działania oferowania, czy nie?

Cytat:
Idea Bank S.A. nie znajdował się w konsorcjum z PDM, a wobec tego PDM nie ma możliwości udzielenia odpowiedzi na pytanie odnośnie roli Idea Banku S.A. w zakresie tych obligacji.
Z tym pytaniem proszę zwrócić się do Idea Banku S.A.
PDM nie posiadał zawartej umowy z Idea Bankiem S.A. w zakresie obligacji spółki GetBack S.A. serii xx.
PDM nie zna osoby p. xxx, a wobec tego nie ma możliwości udzielenia odpowiedzi na pytania z nim związane. Proszę w tej kwestii zwrócić się do Idea Banku S.A.
Pana dane zostały wprowadzone do systemu PDM w celu wystawienia propozycji nabycia obligacji z adresu IP o numerze: xxx xxx xxx xxx
.
Czyli tak:
- PDM nie miał żadnej umowy z IB,
- nie znał pracownika IB, który mi wystawił formularz przelania środków z lokat i podał w nim nr rachunku PDM
- ale moje dane zostały wprowadzone do systemu PDM z IP należącego do IB ( -> PDM umożliwił dostęp do swojego systemu jakiemuś nieznanemu krasnoludkowi, bez żadnej umowy i przyjmował jego info za wiarygodne?).

Dodam jeszcze tylko, że ja nie zwracałem się w żadnej formie do IB, ani do PDM o jakiekolwiek info/ materiały dotyczące obligacji GB - nie było jakiejkolwiek inicjatywy z mojej strony.

maciej_61
0
Wysłane: 13 sierpnia 2018 11:31:30
Czyli LB był pośrednikiem a nie "...tylko doradzał...". Pytanie - skoro nie mieli umowy na pośrednictwo z PDM (bo nie mogli mieć) jak się rozliczali z prowizji? Lewe faktury? "Pod stołem" ?

basik
0
Wpisów: 52
Wysłane: 13 sierpnia 2018 11:39:21
Przychylam się do listu który, ukazał się w POLITYCE (W imieniu oszukanych z całej polski), należy uruchomić cały aparat państwowy.

basik
0
Wpisów: 52
Wysłane: 13 sierpnia 2018 11:46:03
a nie układać się ze złodziejami.

cinis_
3
Wysłane: 13 sierpnia 2018 12:20:28
Apropos konwersji w jakchjkolwiek ilościach jak dla mnie ona ma sens tylko wtedy kiedy główny udziałowiec potwierdzi swoje zaangażowanie w ratunek GBK, bez tego jest to zwykłe wypychanie trocinami.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 13 sierpnia 2018 12:21:48
maciej_61 napisał(a):
Czyli LB był pośrednikiem a nie "...tylko doradzał...". Pytanie - skoro nie mieli umowy na pośrednictwo z PDM (bo nie mogli mieć) jak się rozliczali z prowizji? Lewe faktury? "Pod stołem" ?

Podbijam te pytania i powyzszy post. Czy ktos sie zaglebial w faktyczne mechanizmy ofert Gbk-PDM-IB/LB i ich zgodnosc z prawem i normami?

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 13 sierpnia 2018 12:55:22
Co sądzicie o tym:
Abris swoimi głosami blokuje możliwość wprowadzenia przedstawiciela RW do RN, czy w takim razie nadal jest biernym Udzialowcem, czyjednak ponosi już odpowiedzialność za spółkę bo osobiscie decyduje o jej "zarządzaniu". I jeszcze jedno czy brak właściwego nadzoru nad funkcjonowaniem RN i Zarządu oraz zaniechania z tego wynikłe zwalniają ABRIS/DNLD z odpowiedzialnosci za spółkę. Z gory dzieki za wyrażone opinie.

mar56
0
Wpisów: 55
Wysłane: 13 sierpnia 2018 13:14:48
AsGBK napisał(a):

Wbrew pogłoskom mamy w ramach RW bardzo dobre wsparcie prawne – jest to kancelaria mec. Tatary, kancelaria mec. Zimmermanna, Sadkowski i Wspólnicy oraz Clifford Chance. 

Jeszcze raz przepraszam, za zaśmiecanie wątku. Z mojej strony ten temat uważam za zamknięty.[/quote]

Ja też nie chcę zasmiecać wątku ale swoje uwagi odnośnie braku odpowiedniej opieki prawnej wnoszę z postów pWojcika jednego z czlonkow RW ktory swego czasu napisal o tym na FB.Polityka cmentarna jest kompletnie obca,ale trzeba niekiedy wzburzyc serca do walki,bo wiekszosc, to poszkodowani starzy ludzie i się nie ruszą jak im sie bedzie słodzic przeciagajacymi obiecankami.

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 13 sierpnia 2018 13:26:51
Istnienie naszej grupy ma sens, jeżeli prowadzić będziemy wspólne działania prowadzące do odzyskania pieniędzy. Dotychczas jedynym takim działaniem był wybór wspólnego przedstawiciela do RW. Od tego czasu prawie wszystkie wpisy są pozbawione merytorycznej treści, a zawierają tylko lament i wyzwiska, Notabene znaczna część wpisów tyko zaśmieca forum o hołduje zasadzie "nie znam się, ale się wypowiem". Rozumiem frustrację, też utopiłem kupę kasy i też za pośrednictwem LB. Niemniej lament nie posuwa nas do przodu. Uważam, że potrzebna jest rozsądna "mapa drogowa". Mamy przedstawicieli w RW, zakładamy, że wiedzą, co robią i czekamy na efekt. Popędzanie członków RW, spekulowanie do niczego nie prowadzi. Jeżeli nie przekazują nam informacji, to po prostu nie mogą. Po zawarciu układu (czy innej formie ułożenia się z GBK) należy rozpocząć akcje prawne p-ko innym odpowiedzialnym. Wynająć wspólnie kancelarie prawne i rozważyć pozwy zbiorowe przeciwko Abris, Deloitte, Skarbowi Państwa (KNF). Każdy indywidualnie ( bo pozew zbiorowy nie wchodzi w grę) będzie musiał rozważyć szanse wygrania powództwa p-ko pośrednikom (bankom, domom maklerskim etc.). Tu możemy wymieniać się poglądami prawnymi, bo zapewne pojawi się mnóstwo prawników zapewniających wygraną i należny być bardzo sceptycznym. Dlatego apeluje o niezaprzestanie pisania o niczym i merytoryczną wymianę poglądów.

cinis_
3
Wysłane: 13 sierpnia 2018 13:31:55
bog41,
Twój post też niczego nie wnosi, takie posty tzw "rozsądnych" przewijają się przez forum co kilka postów.

Pozdrawiam,

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 13 sierpnia 2018 13:56:46
cinis_
Zaproponowałem:
1. czekać na propozycje układowe,a następnie
2. wytoczyć powództwa zbiorowe pko Abris, Deloitte, ew. KNF
3. wymieniać się doświadczeniami w sprawie pozwania pośredników.

Jakie są Twoje propozycje działania?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

138 139 140 141 142

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,426 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat