PARTNER SERWISU
mvrtoqyq
155 156 157 158 159

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

sewasto
0
Wpisów: 15
Wysłane: 27 sierpnia 2018 10:44:42
To nie jest tylko tak, że obligacje były sprzedawane na wysoki procent jak np w IdeaBank, Przecież kilka serii było sprzedawanych w emisji publicznej w 2017r. np. notowane na Catalist serie GBK0221,0421,1220 oprocentowane ok.4%.Obligacje te były sprzedawane min. przez Aliora, (który twierdził, że obligacji nie sprzedawał). Kupujący te obligacje min. i ja byli świadomi czym są obligacje korporacyjne, ale opierali się na danych- sprawozdanie audytowne przez Deloitte, prospekt emisyjny akceptowany przez KNF, rekomendacje biur maklerskich. Kupując uwzględniali ryzyko, ale nie brali pod uwagę, że firma jest złodziejska. Więc moje pretensje są takie - jak na rynku może działać w świetle instytucji państwowych oraz analityków i instytucji badających rynek spółka okradająca obywateli. I straty tych obywateli to tylko ich sprawa?

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 27 sierpnia 2018 11:00:25
Obawiam się że masz rację. Firma złodziejska, KNF nic nie może jeżeli chodzi o emisję prywatne (a to gro problemu), Rzecznik finansowy nic nie może i właściwie nikt nic nie może. Tak jak pisałem wcześniej, sprawa w Prokuraturze i Sądach będzie ciągnąć się latami. W przypadku Banku Staropolskiego - 14 lat. Amber Gold? Ano właściwie nic nie wyjaśniono. Przynajmniej oficjalnie.
No a tu mamy największy wałek i mnóstwo podmiotów w nim umoczonych. Obawiam się że to "powyżej pokrywki" Prokuratury i Sądów, które ostatnio właściwie są zajęte same sobą. I to nie z własnej winy.
Co do Alioru to o ile pamiętam sprzedał tych obligów "tylko" za 30 mln. Oczywiście niezależnie od jakiego pośrednika (czy też bezpośrednio) kupił ktoś obligi - ma stratę. No tylko że za Aliorem jest PZU (30% udziałów, czyli pełna kontrola w tym przypadku). Powtórzę słowa klasyka. "Było się ubezpieczyć np w PZU". No ale to śmiech przez łzy. Sam też nieźle umoczyłem ale poprzez LB.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 27 sierpnia 2018 11:07:58
@ maciej_61
Cytat:
Jeżeli Prokuratura do czegoś dotrze - przykładowo współudział w fałszowaniu sprawozdań ...

Ile przybyło środków dla poszkodowanych Amber Gold z tego tytułu, że działała prokuratura i odbywa się cyrk z sejmową komisją śledczą?
Mam wrażenie, że zarówno z Amber Gold, jak i GetBack robi się sprawę polityczną. Nie jest pewne, czy nawet przy kształcie PPU nie wchodzą w grę elementy polityki.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 27 sierpnia 2018 11:18:06
Tu akurat wiem. Z 880 mln przekrętu w AG odzyskano 260. Czy trafiły one do poszkodowanych? Nic mi o tym nie wiadomo. Ale AG to kompletnie inna sprawa. Wygląda to bardziej na pralnię brudnych pieniędzy niż na piramidę. Taka jest też opinia z którą spotkałem się w bankach. Ciekawy jest tam fakt że kilka osób włożyło do AG po kilka ładnych milionów i - choć formalnie - mają status poszkodowanych to w Prokuraturze zeznawali że dokładnie wiedzieli że to wielkie ryzyko ale to był ich wybór. A że stracili - cóż, bywa.
Jak wskazują "Panama papers" "wypranie" pieniędzy kosztuje 50%. Może byli tańsi?

1fast1
0
Wpisów: 23
Wysłane: 27 sierpnia 2018 11:28:18
mar56 napisał(a):
Mam pytanie dla mądrali na tym forum .Czy senior doradca Idea Bank 20 marca 2018 roku oferując starszej osobie obligacje GB mogł nie wiedzieć że są warte tyle co papier toaletowy?,proszę o poważne odpowiedzi.

Nie czuję się mądralą na tym forum, ale napiszę swoje zdanie. Osobiście wątpię, aby doradca niezależnie od stanowiska na wizytówce, mógł nie posiadać wiedzy o tym co oferuje klientowi chyba że właśnie godzinę temu został zatrudniony z ulicy i od razu przystąpił do pracy. Doradcy zwykle przechodzą szkolenia z tzw. "miękkiego urabiania" klienta. Nie ma tu najmniejszego znaczenia czy osoba była młoda lub starsza. Dodatkowo zgodnie z tym co w wywiadzie przyznał prezes IB, bank (pośrednio doradca?) na oferowaniu obligacji GB, przytuli sporą kwotę prowizji.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 27 sierpnia 2018 11:42:14
Nie chcę bronić doradców, ale większość osób z branży zakładała w marcu, że GB jest zbyt duży aby upaść i to jeszcze posiadając w akcjonariacie Abris.
Psychologicznie oczywiście łatwiej wszystko zwalić na doradcą w banku.

Artykuł z Parkietu z 19 marca: www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

A tutaj przypomnienie z 9 kwietnia forsal.pl/artykuly/1116270,eur...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 sierpnia 2018 12:14:34
mar56 napisał(a):
Mam pytanie dla mądrali na tym forum .Czy senior doradca Idea Bank 20 marca 2018 roku oferując starszej osobie obligacje GB mogł nie wiedzieć że są warte tyle co papier toaletowy?,proszę o poważne odpowiedzi.

Mógł nie wiedzieć. Cena akcji mocno tąpnęła na początku marca w związku z tym, że pojawił się projekt podwyższenia kapitału spółki. Dla akcjonariuszy to zła informacja (duże rozwodnienie w niskiej cenie), natomiast dla obligatariuszy, a zetem i tego doradcy, to działanie o ambiwalentnym odbiorze. Z jednej strony spółka miała pozyskać kapitał do obniżenia zadłużenia (czyli spłaty obligacji). Z drugiej potrzeby okazały się zaskakująco wysokie. Cyrki zaczęły się tak naprawdę 28 marca, kiedy inwestor się wycofał, a sytuacja zaczęła wyglądać na poważną. Na walnym Sebastian Buczek zaczął mówić o restrukturyzacji długu spółki. W kwietniu już chyba powinno być jasne, że objęcie obligacji to duże ryzyko - spóła nie dostała dużych kredytów o których negocjowaniu raportowała, a w połowie miesiąca rozpoczęły się zmiany w zarządzie. Jednak 20 marca można było jeszcze nie wiedzieć, że inwestycja w obligacje to zły pomysł. Wtedy wycena papierów dłużnych na rynku nie była jeszcze taka zła. Publiczne serie były notowane po 95 proc. nominału co nie jest wartością niską jeśli wiadomo już było, że spółka w ofertach niepublicznych płaci 10 proc. i więcej.

kliknij, aby powiększyć

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 27 sierpnia 2018 12:40:13
Trzeba też dodać, że nie ustalono ceny minimalnej nowych akcji. Mogło to być 10 zł, a równie dobrze mogło być też 5 czy 3 zł. A rynek nie lubi niepewności.

Zatem spadek kursu można było sobie wytłumaczyć nowymi emisjami akcji - duże rozwodnienie i brakiem minimalnej ceny. Ja niestety tak to sobie tłumaczyłam :(

Gdyby tego nie było, to inaczej by się na to patrzyło i większość by się zastanowiła nad przyczyną spadku akcji.
NN pozbywało się akcji...

(Nie jestem sprzedawcą, nie pracuję w banku, sama inwestuję bez doradców)
Edytowany: 27 sierpnia 2018 12:55

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 27 sierpnia 2018 12:41:30
Wg relacji z dzisiejszego walnego prezes potwierdzil ze splaty miesieczne sa ponizej 30 mln.
Zastanawiam sie jakie obecne sa koszty ale wyglada to slabo

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 27 sierpnia 2018 12:54:18
Nie było też prawa poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy.
Edytowany: 27 sierpnia 2018 13:06

kokospl
46
Wysłane: 27 sierpnia 2018 13:24:27
Ciekawe czy p. Brysik z bylego i obecnego zarzadu otrzyma absolutorium...

kokospl
46
Wysłane: 27 sierpnia 2018 13:32:59
Nie moge edytowac - juz wiadomo ze Nie otrzymal absolutorium

mar56
0
Wpisów: 55
Wysłane: 27 sierpnia 2018 13:35:00
Dziekuje za info,ale anty teresa i joker nie przekonaliscie mnie,artykuly prasowe sa niewiarygodne,moga byc pisane na zamowienie,mnie przekonuje spadek akcji GB o polowe w okresie tyg. bezposrednio przed zakupem przeze mnie akcji 20 marca,pozdrawiam.

kokospl
46
Wysłane: 27 sierpnia 2018 14:12:06
O prosze Wasza osoba do RW (p. Radek Barczynski )w RN

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 27 sierpnia 2018 14:12:23
Pan Radek w Radzie Nadzorczej GBK.hello1

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 27 sierpnia 2018 14:14:22
I taki całkiem zgrabny artykulik na temat 'gdzie się podziały nasze pieniądze"..
businessinsider.com.pl/wiadomo...
między innymi:
144 proc. w skali roku płacił GetBack za obligacje dla zaprzyjaźnionych inwestorów.
Rada bym poznać nazwiska tych szczęśliwców..
16 mln zł poszło na pożyczki dla Altario, CFS i Argento, o których nic nie wiadomo.
A to chyba rodzinne, w innej spółce związanej z KK na liście pożyczkobiorców też są spółki o których niewiele wiadomo..
150 mln zł to prowizje dla sprzedawców obligacji i pośredników
Mieli mocną motywację aby wciskać te papiery wszystkiemu co się rusza
"Akcja ugoda" - dłużnicy dostawali ofertę: wystarczy, że spłacicie 20 proc., a reszta zostanie umorzona. Biorąc pod uwagę cenę zakupu długów, na każdej takiej ugodzie spółka była stratna.
Taniej i bardziej ekologicznie byłoby wyrzucać gotówkę przez okno....

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 27 sierpnia 2018 14:24:46
I najfajniejsze jest w tym, że ci co mieli po 144 %, to odzyskali, a my po 5 % to już nie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 sierpnia 2018 14:33:50
mar56 napisał(a):
Dziekuje za info,ale anty teresa i joker nie przekonaliscie mnie,artykuly prasowe sa niewiarygodne,moga byc pisane na zamowienie,mnie przekonuje spadek akcji GB o polowe w okresie tyg. bezposrednio przed zakupem przeze mnie akcji 20 marca,pozdrawiam.

Ale ja nie opierałem się w swoim wpisie na artykułach prasowych, tylko na komunikatach spółki publikowanych w ESPI, jej raportach finansowych i relacji naszej redakcji z walnego.

Ruch na akcjach zaczął się na początku marca, a konkretnie drugiego i był wywołany tym komunikatem:
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Miało przybyć 70 proc. więcej akcji niż było, a zatem żeby przy założeniu takich samych zysków utrzymać wskaźnik C/Z na tym samym poziomie kurs powinien spaść ok. 40 proc. i w zasadzie tak właśnie spadł. Najlepszą oceną są notowania obligacji w tamtym czasie, które zachowywały się w miarę stabilnie. Tak to już jest, że interes akcjonariuszy i obligatariuszy jest często sprzeczny. Z resztą chyba propozycje układowe są tego najlepszym odzwierciedleniem.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 27 sierpnia 2018 14:42:32
nasz przedstawiciel w RW jest teraz członkiem RN. Teraz zaczną się dopiero teorie spiskowe. Z tego co pamiętam już ktoś tu pisał taki scenariusz. Czasem czy nie chcieliśmy mieć 5 członków w RN. Przecież każdy z członków pobiera 20k więc teorie, że nasz kandydat został przekupiony stanowiskiem z dobrą pensją szybko odrobi swoje straty jakie poniósł w akcjach i i obligacjach GB. Mam nadzieję, że tak nie będzie a RN do czasu ustabilizowania sytuacji finansowej i operacyjnej będzie pobierać swoje wynagrodzenie podobnie jak zaproponowali nadzorcy sądowego co pół roku po wykonaniu układu w wysokości 60.000,00 zł

bekdas
0
Wpisów: 49
Wysłane: 27 sierpnia 2018 14:46:41
anty_teresa napisał(a):
mar56 napisał(a):

Mógł nie wiedzieć. Cena akcji mocno tąpnęła na początku marca w związku z tym, że pojawił się projekt podwyższenia kapitału spółki. Dla akcjonariuszy to zła informacja (duże rozwodnienie w niskiej cenie), natomiast dla obligatariuszy, a zetem i tego doradcy, to działanie o ambiwalentnym odbiorze. Z jednej strony spółka miała pozyskać kapitał do obniżenia zadłużenia (czyli spłaty obligacji). Z drugiej potrzeby okazały się zaskakująco wysokie. Cyrki zaczęły się tak naprawdę 28 marca, kiedy inwestor się wycofał, a sytuacja zaczęła wyglądać na poważną. Na walnym Sebastian Buczek zaczął mówić o restrukturyzacji długu spółki. W kwietniu już chyba powinno być jasne, że objęcie obligacji to duże ryzyko - spóła nie dostała dużych kredytów o których negocjowaniu raportowała, a w połowie miesiąca rozpoczęły się zmiany w zarządzie. Jednak 20 marca można było jeszcze nie wiedzieć, że inwestycja w obligacje to zły pomysł. Wtedy wycena papierów dłużnych na rynku nie była jeszcze taka zła. Publiczne serie były notowane po 95 proc. nominału co nie jest wartością niską jeśli wiadomo już było, że spółka w ofertach niepublicznych płaci 10 proc. i więcej.

kliknij, aby powiększyć

A co Wy się tych doradców tylko tak uczepiliście. W biznes pod tytułem emisja wchodzi oraz jej warunki ustala zarzad posrednika nie doradca. Kazdy dom maklerski ma inspektora nadzoru, departament analiz i przede wszystkim kontakty. Przeciez to nie sa odizolowani ludzie. Doradca to handlowiec mowi to co w prezentacji mu przygotują. Ale świadkami w sprawie mogą być dobrymi zwłaszcza ci którzy już mają nowego pracodawcę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

155 156 157 158 159

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

lwjaeadj
bdbotdpa
pcomatpl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
axnkdtmy
cfktnvob
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat