PARTNER SERWISU
ooblycwt
153 154 155 156 157

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

LUK123ASZ
0
Wpisów: 24
Wysłane: 24 sierpnia 2018 19:14:26
Kilka moich przemyśleń:
1) nie ma jakichkolwiek szans na zwrot części kwot za kupione portfele wierzytelności, propozycje zwrotu do drugiej oferty są śmieszne
2) screen z 1 portfela nie przesądza za ile płacono standardowo. Może być pakiet zabezpieczony hipotecznie, za który się płaci zazwyczaj 50%+, a może też być pakiet zgonów za 3-4% lub jakiś słabych wierzytelności korporacyjnych czy przedawnionych (granice 5-7 %)
3) Wpisy Wójcika z RW czy jego pełnomocnika Adamczyka są śmieszne. Są to osoby walczące z wszechobecnym układem, tak jak całe bankowe bezprawie itp. Żal wyboru
4) przejęcie spółki przez wierzycieli nie będzie wcale takim świetnym rozwiązaniem, obecność Abrisu w większym stopniu niż 3% (lub wg niektórych propozycji nawet w ułamkowych częściach) oprócz zemsty za nieprzypilnowanie innych korzyści nie przyniosą
5) wykorzystywanie osób starszych przez IB/LB (głównie oni) jest warte największego potępienia, ale osób w wieku ok. 20-50 lat zupełnie mi nie żal. Sam straciłem pewną kwotę, ale jak można nie czytać tego co się podpisuje, godzić się na jakiekolwiek przelewy bez weryfikacji, bezgranicznie ufać bankierom. Taka lekcja inwestycji na przyszłość bardzo się przyda
6) dlaczego reklamacje odnośnie zakupu obligacji pojawiły się dopiero po wybuchu afery? Wcześniej jak wpadały odsetki od Getback to było wszystko ok? Dlaczego nikt nie protestował wcześniej, że wciśnięto mu papiery nieznanej firemki, a nie lokatę?
7) ten wątek jest chyba najmniej merytoryczny, zawsze wchodziłem na SW z nadzieją na poszerzenie wiedzy, poczytanie fachowców, tu pojawiają się dobre wpisy sporadycznie (tak, wiem, mój też jest słaby)

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 24 sierpnia 2018 20:57:18
Banki Cie wyslaly zebys wylewal swoje przemyslenia w ich imieniu?
Tak dla Twojej informacji ja zadnych dosetek z tytulu obligacji nie dostalem.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 24 sierpnia 2018 21:32:27
LUK123ASZ napisał(a):
Kilka moich przemyśleń:
1) nie ma jakichkolwiek szans na zwrot części kwot za kupione portfele wierzytelności, propozycje zwrotu do drugiej oferty są śmieszne
2) screen z 1 portfela nie przesądza za ile płacono standardowo. Może być pakiet zabezpieczony hipotecznie, za który się płaci zazwyczaj 50%+, a może też być pakiet zgonów za 3-4% lub jakiś słabych wierzytelności korporacyjnych czy przedawnionych (granice 5-7 %)
3) Wpisy Wójcika z RW czy jego pełnomocnika Adamczyka są śmieszne. Są to osoby walczące z wszechobecnym układem, tak jak całe bankowe bezprawie itp. Żal wyboru
4) przejęcie spółki przez wierzycieli nie będzie wcale takim świetnym rozwiązaniem, obecność Abrisu w większym stopniu niż 3% (lub wg niektórych propozycji nawet w ułamkowych częściach) oprócz zemsty za nieprzypilnowanie innych korzyści nie przyniosą
5) wykorzystywanie osób starszych przez IB/LB (głównie oni) jest warte największego potępienia, ale osób w wieku ok. 20-50 lat zupełnie mi nie żal. Sam straciłem pewną kwotę, ale jak można nie czytać tego co się podpisuje, godzić się na jakiekolwiek przelewy bez weryfikacji, bezgranicznie ufać bankierom. Taka lekcja inwestycji na przyszłość bardzo się przyda
6) dlaczego reklamacje odnośnie zakupu obligacji pojawiły się dopiero po wybuchu afery? Wcześniej jak wpadały odsetki od Getback to było wszystko ok? Dlaczego nikt nie protestował wcześniej, że wciśnięto mu papiery nieznanej firemki, a nie lokatę?
7) ten wątek jest chyba najmniej merytoryczny, zawsze wchodziłem na SW z nadzieją na poszerzenie wiedzy, poczytanie fachowców, tu pojawiają się dobre wpisy sporadycznie (tak, wiem, mój też jest słaby)
Dokładnie w jednym masz całkowitą rację, twój wpis jest słaby i to nawet bardzo.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 24 sierpnia 2018 22:52:39
AsGBK napisał(a):
maciej_61 napisał(a):
Duży optymizm w tym ewentualnym pozwaniu Deloitte. Poniżej link do starego artykułu z Parkietu na temat Enronu:

www.parkiet.com/artykul/285797...

Pozostaje też pytanie, na jaką kwotę jest ubezpieczony Deloitte Polska. Bo może się okazać, że to wystarczy na tzw. waciki...

Myślę, że nie gorzej niż Deloitte Nederland - tam też im się zaczyna cieplej pod pewną częścią ciała robić...
www.dlahandlu.pl/nonfood/akcjo...

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 24 sierpnia 2018 23:08:42
LUK123ASZ napisał(a):

Odpowiadając sarkastycznie: wyciągnąłem lekcję by nigdy w nic nie inwestować na GPW, bo wszelkie dane spółki mogą być sfałszowane...

Co do reszty punktów to muszę się zgodzić.

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 24 sierpnia 2018 23:18:01
Nieźle abris kombinuje, na pewno nie odpuści.Będą pozwy przeciw gbk, deloitte. Pozbedzie się gbk wyrówna odszkodowaniami.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 24 sierpnia 2018 23:59:58
Hmmm.. a dlaczego Abris (akcjonariusz) miałby pozwać Deloitte? Umowa o audyt to umowa między GetBack (nie Abrisem!) a Deloittem. Usługę zamówił GetBack (nie Abris), za usługę zapłacił GetBack (nie Abris), więc jeżeli Deloitte tą usługę źle wykonał to ewentualne odszkodowanie należy się GetBackowi a nie Abrisowi. I jeżeli doszłoby do tego, że GetBack pozwałby Deloitte o odszkodowanie za źle wykonaną usługę i by wygrał to owo odszkodowanie wpadnie nie do kieszeni Abrisa ale do 'ogólnego wora' GetBack do którego i my będziemy próbowali się dopchać. Toteż raczej należy kibicować zarządowi GetBack i życzyć im aby ewentualny proces z Deloittem był wygrany. Jak Abris może pozwać GetBack? No nijak! GetBack jako spółka szkody Abrisowi nie wyrządził, szkodę w mieniu Abrisu (którym są akcje GetBack mające obecnie wartość papieru toaletowego) wyrządzili konkretni ludzie, których Abris mając większość akcji powołał do zarządu i RN. I to tych ludzi może pozywać Abris jak i sam GetBack.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 25 sierpnia 2018 00:11:10
Niedługo będą pozwy wszystkich przeciwko wszystkim, a pieniędzy nie ma.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 25 sierpnia 2018 07:59:07
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Hmmm.. a dlaczego Abris (akcjonariusz) miałby pozwać Deloitte? Umowa o audyt to umowa między GetBack (nie Abrisem!) a Deloittem. Usługę zamówił GetBack (nie Abris), za usługę zapłacił GetBack (nie Abris), więc jeżeli Deloitte tą usługę źle wykonał to ewentualne odszkodowanie należy się GetBackowi a nie Abrisowi. I jeżeli doszłoby do tego, że GetBack pozwałby Deloitte o odszkodowanie za źle wykonaną usługę i by wygrał to owo odszkodowanie wpadnie nie do kieszeni Abrisa ale do 'ogólnego wora' GetBack do którego i my będziemy próbowali się dopchać. Toteż raczej należy kibicować zarządowi GetBack i życzyć im aby ewentualny proces z Deloittem był wygrany. Jak Abris może pozwać GetBack? No nijak! GetBack jako spółka szkody Abrisowi nie wyrządził, szkodę w mieniu Abrisu (którym są akcje GetBack mające obecnie wartość papieru toaletowego) wyrządzili konkretni ludzie, których Abris mając większość akcji powołał do zarządu i RN. I to tych ludzi może pozywać Abris jak i sam GetBack.

Polemizowałbym z tą opinią. Deloitt jako audytor potwierdził niejako prawdziwość danych zawartych w sprawozdaniu finansowym, na tej podstawie ludzie mogli podejmować decyzje inwestycyjne.
Jeżeli ktoś kupił akcje na podstawie nieprawdziwych danych i poniósł szkodę, to jest poszkodowany wg Ciebie czy nie? Według mnie jest.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 25 sierpnia 2018 11:34:21
@_olo_
Każdy kto czuje się pokrzywdzony (także prawdopodobnym brakoróbstwem Deloitte) ma prawo dochodzić naprawienia krzywdy w sądzie. Także każdy z nas.
Ja wywnioskowałam, że to GetBack (nie DNLD/Abris) rozważa pozwanie Deloitte.
Niezależnie od tego kto już kogo pozwał i o co, a kto jeszcze nie pozwał ale zamierza to zrobić, naszą małą polemikę skwituję następującą sentencją autorstwa Mikołaja Reja " Ksiądz wini Pana, Pan -Księdza, a nam prostym zewsząd nędza"

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 25 sierpnia 2018 13:29:38
@obligatariusz_kontakt

Czy w ostaniem czasie były przesyłane jakieś dodatkowe informacje na listę mailingową ? Czy też zastąpiły je oficjalne komunikaty z posiedzenia RW ? Ostatni komunikat jaki otrzymałem na maila był wysłany w dn. 30.07.2018 ( Komunikat nr 3 ). Czy coś mnie ominęło ?
Czy został opublikowany komunikat z posiedzenia RW z dn. 16.08.2018 ? Bo nigdzie ni mogę znaleźć.
Czy komunikat z posiedzenia RW z dn. 22.08.2018 dotyczył tylko propozycji ugody z ALTUS czy też były podjęte też inne uchwały?

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 25 sierpnia 2018 14:16:04
AsGBK napisał(a):
maciej_61 napisał(a):
Duży optymizm w tym ewentualnym pozwaniu Deloitte. Poniżej link do starego artykułu z Parkietu na temat Enronu:

www.parkiet.com/artykul/285797...

Pozostaje też pytanie, na jaką kwotę jest ubezpieczony Deloitte Polska. Bo może się okazać, że to wystarczy na tzw. waciki...

Myślę, że nie gorzej niż Deloitte Nederland - tam też im się zaczyna cieplej pod pewną częścią ciała robić...
www.dlahandlu.pl/nonfood/akcjo...

Wniosek jest jasny. Należy trzymać się z daleka od wszelkich inwestycji w spółki audytowane przez Deloite.

1fast1
0
Wpisów: 23
Wysłane: 25 sierpnia 2018 14:22:49
Dołączam się do powyższego zapytania - w moim odczuciu, przedstawiciele RW jakoś ostatnimi czasy zaniedbali komunikację na styku Obligatariusze ----- RW nad czym ubolewam, bo brak przepływu informacji bezpośrednio ze źródła rodzi przypuszczenia, plotki oraz domysły, które często rozrastają się do różnych teorii spiskowych.
A wystarczy czynny kontakt z zainteresowanymi choćby na tym forum.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 25 sierpnia 2018 14:23:34
@ ID

Wydaje się, że wszystkie komunikaty i uchwały RW powinny być na
pogetback.pl /Porozumienie Obligatariuszy GetBack S.A.

Komunikat nr 6 po posiedzeniu RW 9.08. 2018 – jest
Komunikat (nr 7?) po posiedzeniu RW 16.08.2018 – nie ma
Uchwała RW 16/08/2018 z 22 sierpnia 2018
(dostępna na forum) – nie znalazłem

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 25 sierpnia 2018 15:40:30
@_olo_
Każdy kto czuje się pokrzywdzony (także prawdopodobnym brakoróbstwem Deloitte) ma prawo dochodzić naprawienia krzywdy w sądzie. Także każdy z nas.
Ja wywnioskowałam, że to GetBack (nie DNLD/Abris) rozważa pozwanie Deloitte.
Niezależnie od tego kto już kogo pozwał i o co, a kto jeszcze nie pozwał ale zamierza to zrobić, naszą małą polemikę skwituję następującą sentencją autorstwa Mikołaja Reja " Ksiądz wini Pana, Pan -Księdza, a nam prostym zewsząd nędza"

Trochę przydługo, ale informacje całkiem ciekawe :)

Jak pokazuje przykład firmy Taylor Bean & Whitaker (firma działająca na rynku kredytów hipotecznych) i Colonial Bank, audytorzy wcale nie są tacy bezkarni i tłumaczenie typu - „obowiązkiem audytora jest przestrzeganie zasad rachunkowości i nawet prawidłowo przeprowadzony audyt może nie wykryć oszustwa, szczególnie w przypadku zmowy wśród kadry kierowniczej i fałszowania dokumentów” - nie wszystkich przekonuje.

Taylor Bean & Whitaker i Colonial Bank upadły w 2009 roku, po tym, jak agenci FBI, a nie audytorzy, wykryli oszustwo o wartości 3 miliardów dolarów. W oszustwie brały udział zarówno osoby z Colonial Bank, jak i TBW. Defraudacje w TBW zaczęły się od 2002 i trwały przez cały czas, aż do upadku w sierpniu 2009.

W TBW audytorem był Deloitte.
W Colonial Bank audytorem zewnętrznym był PricewaterhouseCoopers (PwC), audytorem wewnętrznym Crowe Horwath.

Zarządca majątku upadłej firmy Taylor Bean & Whitaker pozwał zarówno audytora TBW, Deloitte LLP, jak i audytora Colonial Bank - PwC, za zaniedbanie, domagając się 7 miliardów dolarów odszkodowania od Deloitte i 5,5 miliarda dolarów odszkodowania od PwC.

W 2013 r., na kilka tygodni przed rozpoczęciem procesu, Deloitte zgodził się na ugodę, strony nie ujawniły kwoty odszkodowania.

www.rp.pl/artykul/723346-Deloi...

www.marketwatch.com/story/pwc-...

Dodatkowo Deloitte zgodził się zapłacić amerykańskiemu Departamentowi Sprawiedliwości 149,5 miliona dolarów (108,7 miliona funtów).
Amerykański Departament Sprawiedliwości stwierdził, że audyty Deloitte „świadomie odbiegały od obowiązujących standardów audytu" i dlatego oszustwa w TBW nie zostały wykryte. Zawarta ugoda nie określała odpowiedzialności, a Deloitte nie przyznał się ani nie zaprzeczył zarzutom.

economia.icaew.com/news/march-...

Były też inne pozwy dotyczące zaniedbań ze strony Deloitte, kwot nie ujawniono.

PwC poszło na ugodę z TBW w 2016 r., kwota również nie została ujawniona.
Adwokat Steven Thomas, specjalista od spraw dotyczących zaniedbań audytorów, powiedział, że zaniedbanie PwC jest "najgorsze" w każdym przypadku, jaki miał.
Według niego „Audytorzy publiczni są publicznymi organami nadzoru i powinni stanowić pierwszą linię obrony przed [oszustami].”

www.miamiherald.com/news/busin...

W przypadku Colonial Bank, fundusz ubezpieczeniowy - Federal Deposit Insurance Corp. FDIC pozwał zarówno PcW jak i Crowe Horwath.

2.07.2018 r sąd nakazał PwC zapłacić FDIC 625 mln dolarów.
Sędzia stwierdziła, że PwC pod wieloma względami nie spełniało standardów audytu, PwC nie przeprowadziło odpowiednich kontroli, nie uzyskało wystarczających dowodów na kluczowe transakcje, nie sprawdziło dokumentów stanowiących przedmiot pożyczki, nie potwierdziło istnienia kluczowych aktywów i takie zaniedbania ze strony PcW spowodowało szkody, które FDIC powinno mieć prawo odzyskać.

Nie pomogło tłumaczenie pozwanego, że firma nie wykryłaby oszustwa, nawet gdyby podjęła próbę dokonania przeglądu dokumentów stanowiących przedmiot pożyczki, ponieważ pracownicy Colonial Bank i TBW zmawiali się, aby ukryć swoje oszustwa i tworzyli fałszywe dokumenty. Nie pomogło twierdzenie, że nawet prawidłowo wykonany audyt nie wykryje oszustwa w przypadku zmowy wśród kadry kierowniczej i że inni audytorzy również mogliby go nie wykryć.

Oczywiście PwC zapowiedziało, że będzie się od tej decyzji odwoływać.

Adwokat FDIC powiedział „Cieszymy się, że sąd uznał, że istnieją konsekwencje, gdy audytor narusza swój obowiązek wobec inwestującego społeczeństwa"

www.ft.com/content/3fbe9058-7e...

www.complianceweek.com/blogs/a...

mullinhoard.com/crowe-horwath-...

AsGBK
0
Wysłane: 25 sierpnia 2018 15:49:44
Przykłady powyżej pokazują, że GBK i obligatariusze jakieś szanse na wygraną z Deloitte mają. Pewnie trzeba wziąć też poprawkę, że jesteśmy w Polsce a nie w Stanach...

Tłumaczenie zarządu (o ile to prawda, bo to nieoficjalna informacja), że wyjście na drogę prawną wobec Deloitte stwarza obawy, że „byłby to długotrwały proces, a wobec niego inni biegli nie chcieliby z GetBackiem współpracować” - pozostawmy bez komentarza.

Większym problemem jest pewnie wysokość kwoty, jaką moglibyśmy wygrać. Czy ktoś wie, na jaką kwotę jest ubezpieczony Deloitte Polska Sp. z o.o.? Bo może to wcale nie są jakieś wielkie kwoty, a na odszkodowanie z centrali w Londynie, czy w Nowym Jorku to nie mamy co liczyć…

„DTTL i każda z firm członkowskich DTTL są odrębnymi i niezależnymi podmiotami prawnymi, których zobowiązania nie są wiążące dla innych podmiotów. DTTL i jej firmy członkowskie ponoszą odpowiedzialność wyłącznie za własne działania i zaniechania; odpowiedzialność za działania i zaniechania innych firm członkowskich jest wykluczona.”

www2.deloitte.com/pl/pl/legal/...

AsGBK
0
Wysłane: 25 sierpnia 2018 16:04:07
1fast1 napisał(a):
Dołączam się do powyższego zapytania - w moim odczuciu, przedstawiciele RW jakoś ostatnimi czasy zaniedbali komunikację na styku Obligatariusze ----- RW nad czym ubolewam, bo brak przepływu informacji bezpośrednio ze źródła rodzi przypuszczenia, plotki oraz domysły, które często rozrastają się do różnych teorii spiskowych.
A wystarczy czynny kontakt z zainteresowanymi choćby na tym forum.

Również się dołączam, kompletny brak informacji.
Nie wygląda to dobrze, wręcz nieładnie...

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 25 sierpnia 2018 18:49:32
zła wiadomość z Parkietu (nie znalazłem źródła na stockwatch):
Cytat:
Z naszych informacji wynika, że nie tylko spółka za dużo płaciła za wierzytelności w stosunku do ich realnej wartości, ale później wręcz je „dewastowała” – w razie potrzeb płynnościowych i szybkiego uzyskania dużych wpłat gotówki prowadziła promocyjne dla klientów akcje ugodowe, ci z nich korzystali, podpisywali umowy i oddawali pieniądze. Dla nich była to dobra okazja, ale spółka na tym traciła, bo oddawali mniejszą kwotę niż spółka płaciła za portfel (w odniesieniu do wartości nominalnej).
Edytowany: 25 sierpnia 2018 18:50

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 25 sierpnia 2018 19:33:04
Tłumaczenie zarządu (o ile to prawda, bo to nieoficjalna informacja), że wyjście na drogę prawną wobec Deloitte stwarza obawy, że „byłby to długotrwały proces, a wobec niego inni biegli nie chcieliby z GetBackiem współpracować” - szanowny pan prezes (pisownia świadoma) raczy pie.... fatmazony. Ja płacę, ja żądam. Jeżeli się obawiam po takim pozwie braku chętnych do audytowania to jest "ćfok" i noe nadaje się na Prezesa. A tak poważnie to na ch.... mi lipny audyt/audytor chyba tylko do dalszego robienia wałków.
Co sądzicie o tym?

AsGBK
0
Wysłane: 25 sierpnia 2018 21:23:17
Pozew na pewno będzie, przecież to jest oczywiste. Jak można nie pozwać Deloitta?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

153 154 155 156 157

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,349 sek.

mkfdtloi
jwtovfoa
tlgyiqtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkcdkar
nunzahhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat