PARTNER SERWISU
vnlhifoc
600 601 602 603 604
santa
0
Wpisów: 19
Wysłane: 30 sierpnia 2018 18:29:59 przy kursie: 426,00 zł
greqq napisał(a):
Asston napisał(a):
Dokładnie Hans, bardzo dobry wynik, wręcz rewelacyjny.
Zysk netto 31,4 mln zł podczas gdy spółka z branży, wyceniana 21 razy drożej niż 11 bit, bo aż na 21 miliardów złotych miała zysku niespełna 29, 6 mln zł.
Aż żal patrzeć na to co wypisują zawiedzeni, których wygórowane oczekiwania wynikające z myślenia życzeniowego nie zostały spełnione i teraz wylewają pomyje na ten wspaniały wynik.

Nikt rozsądny nie gra na CDR pod Wiedźmina, to że 11B zarabia tyle co CDR na starej grze, to nie jest powód do dumy.

Tylko ten CDR ma 20! razy większą kapitalizację i jest napompowany pod premierę w optymistycznym wariancie w 2020 roku. Myślisz, że kurs 11bit wzrósł po premierze tylko pod wyniki FP? Nie on wzrósł dyskontując już w częsci P8.

Osobiście liczyłem na 30 mln zysku netto i wziąwszy pod uwagę rezerwę, jest nawet więcej.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 sierpnia 2018 18:32:03 przy kursie: 426,00 zł
HansTheSceptic napisał(a):
Respekt dla spółki ponownie.

45 mln - bardzo mocne przychody. Lepsze niż zakładałem patrząc na sprzedaż samego FP.

63mln - cash + należności Steam

Jeżeli skorygujemy wyniki o one-offy w formie rezerw mamy:

Zysk operacyjny 38 mln
Zysk netto 31.4 mln

Daleki jestem od rozczarowania. Myślę, że to bardzo mocne cyfry. I stoi za nimi 63 mln cashu w kasie ;)

Rezerwy to nie oneoff. Wycena programu też nie(program bedzie wplywac na koszt co kwartal jak sie kurs bedzie zmieniał, a poza tym ten sie skonczy to powstanie nastepny), choć mowimy o innej kwicie niż jest w sprawozdaniu. Trzeba podzielic wartośc (zysk dla pracownikow) programu przez czas jego obowiazywania liczony w kwartalach - taka kwotę moźna uznac za powtarzalną.

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 30 sierpnia 2018 18:42:08 przy kursie: 426,00 zł
Jeżeli ktoś uważa, że wyniki są dobre, to gratuluję samopoczucia.

Ja chciałem zwrócić uwagę na inną rzecz. Wyniki to już historia, ale też i wskazówka dotycząca przyszłości.
Biorąc pod uwagę przepaść, która dzieli sprzedaż fp w maju, czerwcu w stosunku do obecnej (bez przecen), wyniki w kolejnych kwartałach i w przyszłym roku bez dużej premiery poza wydawnictwem nie wyglądają optymistycznie i to jest bardziej istotne od tego czy jest to 25 czy 30 mln za II kwartał. 2019 będzie suchy.
Edytowany: 30 sierpnia 2018 18:42

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 sierpnia 2018 18:44:30 przy kursie: 426,00 zł
santa napisał(a):
greqq napisał(a):
Asston napisał(a):
Dokładnie Hans, bardzo dobry wynik, wręcz rewelacyjny.
Zysk netto 31,4 mln zł podczas gdy spółka z branży, wyceniana 21 razy drożej niż 11 bit, bo aż na 21 miliardów złotych miała zysku niespełna 29, 6 mln zł.
Aż żal patrzeć na to co wypisują zawiedzeni, których wygórowane oczekiwania wynikające z myślenia życzeniowego nie zostały spełnione i teraz wylewają pomyje na ten wspaniały wynik.

Nikt rozsądny nie gra na CDR pod Wiedźmina, to że 11B zarabia tyle co CDR na starej grze, to nie jest powód do dumy.

Tylko ten CDR ma 20! razy większą kapitalizację i jest napompowany pod premierę w optymistycznym wariancie w 2020 roku. Myślisz, że kurs 11bit wzrósł po premierze tylko pod wyniki FP? Nie on wzrósł dyskontując już w częsci P8.

Osobiście liczyłem na 30 mln zysku netto i wziąwszy pod uwagę rezerwę, jest nawet więcej.

Zapomnialeś, że CDR mial w półroczu premiery głównego tytułu 10! razy większe zyski, że miał 2 DLC ogloszone ktore pewnie dały kolejne kilkaset mln wplywow, ze gry RPG sprzedaja się dłuzej i że miał wlasny sklep cyfrowy :)

kunoj
19
Wpisów: 191
Wysłane: 30 sierpnia 2018 18:54:44 przy kursie: 426,00 zł
Przychody rewelacyjne, przekroczyły o 3 mln PLN moją średnio-optymistyczną prognozę. Jak czytam jakieś z d... wytrzaśnięty konsensus PAP 54 mln (czyj, czy ktoś go widział wcześniej?), to tylko utwierdzam się w przekonaniu, że tym przypadkowym ludziom we wszelkiej maści fundach nie powinno się powierzać nawet złotówki. Nie mają pojęcia o branży, żenujący poziom wiedzy. Może częstsze czytanie forów dało by im jakiekolwiek ogólniejsze pojęcie. Nie wiem, wątpię.
Jeszcze jedno, wysokość przychodów pokazuje niemal 100%, że do końca czerwca poszło te około 850 tys. Frostpunka. Kolega, bodajże lelopakero poniósł klęskę z lansowanym tu poziomem 680 tys. z barter vg, o którą to wielkość stoczyła się tu wojna jakiś czas temu.

lukas80bb
0
Wpisów: 42
Wysłane: 30 sierpnia 2018 18:58:57 przy kursie: 426,00 zł
Precyzując trzeba dodać że prognozy sześciu biur maklerskich co do zysku netto w 2 kwartale to niezłe widełki: od 31,6 do 45,9 mln.

rlx
rlx
2
Wpisów: 50
Wysłane: 30 sierpnia 2018 19:03:29 przy kursie: 426,00 zł
A dla mnie ten fragment raportu jest bardzo istotny

Celem 11 bit studios S.A. jest rozwój znacznie szybszy niż całego rynku gier komputerowych i systematyczne zwiększanie w nim udziału. Sukces gry „This War of Mine”, która zadebiutowała jesienią 2014 roku, ugruntował pozycję Spółki jako jednego ze wiodących graczy w segmencie gier Indie (niezależnych). Do końca czerwca 2018 roku przychody
ze sprzedaży „TWoM” (od premiery tytułu) przekroczyły już 85 mln PLN. Z kolei sukces „Frostpunka”, mimo że od rozpoczęcia sprzedaży minęło dopiero cztery miesiące, potwierdził pozycję Spółki jako liczącego się gracza w światowej branży gier komputerowych. Wpisuje się to w strategię Spółki na kolejne lata, która zakłada produkcję coraz większych gier (z większym potencjałem komercyjnym), czyli stopniowe wychodzenie z segmentu Indie.

Przeczytajcie od deski do deski potem komentujcie, jutro zjazd na 350-300 potem powrót do trendu wzrostowego.

tomekstan24
0
Wpisów: 82
Wysłane: 30 sierpnia 2018 19:08:27 przy kursie: 426,00 zł
Mnie zastanawia wzrost kosztów o 10 mln zł , co to za koszty ? mi to pachnie przysłowiowym polskim kapitalizmem , czyli wyprowadzaniem kasy ze spólki , jakieś ousorcingi itp , a wszystko zeby sie nachapać jak najszybciej , a co tam ze firma na tym ucierpi . przychody dla spółki są smieszne niskie 45 mln to znaczy , sprzedało sie milion kopi ,a z kopi było 45 zł wpływów , czy raczej sprzedało sie ponad 1 mln kopi ja obstawiam 1,3 mln - 1,4 mln a to znaczy ze przychód z kopi to jakieś 25 zł moze 30 zł ceny bazowej dla usai europy , to zysk to ile to bedzie 20 zł 15 zł ceny produktu ? jak na wysoko marżowy przemysł wysokich technologi to słaba stopa zwrotu 20 % ceny bazowej dla usa i europy to reszta swiata ile daje zarobić na jednej grze 5 % ceny gry ? wszystko to było by mniej wazne gdyby nie wzrost kosztów no i niebotyczne premie które mogą być juz właściwie zdazeniami powtarzalnymi czyli wzros kosztów o 15 mln ponad połowa zysku a to najlepszy kwartał w cągu ilu następnych 2 3 lat ?czyli 8 albo 12 kwartałów. Przy takim wzroście kosztów, jak generwoać chociaż minimalne zyski w tym czasie ? 10 mln nowych kosztó w tym czasie 8Q to 80 mln ,a co z wczesniejszymi kosztami ?
a w przypadku powtarzalnosci premi to 120 mln zł nowych kosztów do następnej gry . łoł to ile ta gra projekt 8 by musiała by zarobić zeby były zysk ? i wystarczyły na kolejne wzrosty kosztów premie no i działalność , ale to juz chybaa nie jest główne zadanie zarządzających . dbanie o rziałalnośc firmy myślę ze działalność bedzie wygaszana za to kasa bedzie trzepana na spekulacjach finansowych .wygląda na to ze te dotacje państwowe to był zatruty owoc , chyba sie chłopaki z zarządu czymś zarazili od sektora państwowego . nasza firma obrasta tłuszczem i pasorzytami , sprawnośc naszego silnika spada . no cięzko nie odnieść wrazenia ze coś już nie jest takie samo , przyszłosc nie wygląda tak rózowo jak kiedyś .
Edytowany: 30 sierpnia 2018 19:16

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 30 sierpnia 2018 19:19:11 przy kursie: 426,00 zł
@tomekstan24
1. Przecież wiadomo, że na zewnątrz zostały oddane konwersję gier na Switch (pewnie Frostpunk również, ale o tym dowiemy się we właściwym momencie).
2. Jeśli wyliczyleś, że do końca Q2 sprzedali 1,3-1,4 mln kopii FP, to jesteś lepszym fantastą od analityków :D Podaj podstawę tego wyliczenia.

kunoj
19
Wysłane: 30 sierpnia 2018 19:21:25 przy kursie: 426,00 zł
"Przychody rewelacyjne, przekroczyły o 3 mln PLN moją średnio-optymistyczną prognozę"...
Bardzo przepraszam, przy szacowaniu przychodów nie pomyliłem się o żadne 3 mln a raptem tylko o 980 tys. Nieuważnie spojrzałem teraz na przychody z całego półrocza a nie z 2 kwartału. Panowie z fundów, służę pomocą na przyszłość.

kunoj
19
Wysłane: 30 sierpnia 2018 19:49:13 przy kursie: 426,00 zł
win1248 napisał(a):
Jeżeli ktoś uważa, że wyniki są dobre, to gratuluję samopoczucia.

Ja chciałem zwrócić uwagę na inną rzecz. Wyniki to już historia, ale też i wskazówka dotycząca przyszłości.
Biorąc pod uwagę przepaść, która dzieli sprzedaż fp w maju, czerwcu w stosunku do obecnej (bez przecen), wyniki w kolejnych kwartałach i w przyszłym roku bez dużej premiery poza wydawnictwem nie wyglądają optymistycznie i to jest bardziej istotne od tego czy jest to 25 czy 30 mln za II kwartał. 2019 będzie suchy.

Że co proszę? Tak wyglądają przychody za właściwie samo TWOM za lata 2014-2015-2016: 15 798 328, 23 170 097, 27 015 796,
Ale wiadomo, TWOM po premierowym IV kwartale 2014 w latach 2015-2016 praktycznie nie schodził z pierwszej strony Steama, nie to co nieszczęsny Frostpunk. No i dodatkowo wydawnictwo pracowało na wysokich obrotach, też nie to co teraz

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 30 sierpnia 2018 20:03:00 przy kursie: 426,00 zł
kunoj - nie pisz ironicznie - bo część nie zrozumie i na poważnie to weźmie...wave

Nie ma pod co grać, dramat, posucha...
Pod co grać to nie było po TWOM - stąd długa konsola. W najbliższym półroczu będziemy mieli:
- Moonlighter na Switch i w Chinach oraz w Japonii na PS4 (bo chyba jeszcze tam nie wydali, a spółka zapowiadała, że rozważa połączenie tych premier)
- premierę Children of Morta - na PC, konsole i Switch,
- premierę FP na konsole i na Mac
- premierę TWOM na Switch,
- premierę dodatków do TWOM,
Do tego jeszcze:
- zapowiedziana, a jeszcze nie ujawniona premiera z wydawnictwa,
- płatne DLC do FP.
O Beat Cop na switch już nie wspominam.

No myślę, że do tej premiery P8 jakoś się dobujamy, o ile oczywiście zarząd nie zajmie się już wyłącznie inżynierią finansową i nie zrealizuje śmiałych planów przejęcia Get Backu albo nawet wskrzeszenia Enronu... Dancing

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 30 sierpnia 2018 20:12:37 przy kursie: 426,00 zł
Cytat:
Bardzo dobra sprzedaż „Frostpunka” i „Moonlightera” oraz utrzymujące się na satysfakcjonującym poziomie przychody ze sprzedaży „This War of Mine” sprawiły, że w I półroczu 2018 roku 11 bit studios S.A. wypracowało rekordowe wyniki w swojej historii. W tym okresie przychody Spółki wyniosły 45,72 mln PLN

Za drugi kwartał 2018 przychody szacowałem na 41,4 mln zł. Ponieważ za pierwsze półrocze mieli przychód wynoszący 45,72 mln zł a za pierwszy kwartał 2,245 mln zł to znaczy, że za drugi kwartał przychód wyniósł 43,475 a ja pomyliłem się tylko o 2,075 mln zł.

kunoj
19
Wysłane: 30 sierpnia 2018 20:19:23 przy kursie: 426,00 zł
"Do tej kwoty należy doliczyć prawie 12,7 mln PLN należności handlowych, które są systematycznie konwertowane na gotówkę."
Należności za jaki okres???

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 30 sierpnia 2018 20:29:11 przy kursie: 426,00 zł
anty_teresa napisał(a):

A rezerwy jak to rezerwy. One się zmaterializują przy raporcie rocznym w postaci premii. Przy Twom też byly :) Ciekawe, że w szacunkach zyskow nikt z forumowiczow nie uwzgledniał :)

@anty_teresa
A czy wg Twojej wiedzy/intuicji podany konsensus PAP również tego nie uwzględnia? Program motywacyjny, premie, ani tantiemy dla Hiszpanów nie powinny być przecież żadnym zaskoczeniem dla rynku. Czy jednak można mówić o jakiejś negatywnej niepodziance?

Skąd ten dramatyczny rozrzut opinii? Forumowicze przecież dość trafnie ocenili skalę przychodów, czyli to, co się w miarę da zrobić "z zewnątrz". Ale już widzę te wszystkie nagłówki i lamenty na forach, że wyniki 30% niższe od konsensusu! director

Jestem na Twitterze
Edytowany: 30 sierpnia 2018 20:43

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 30 sierpnia 2018 20:45:00 przy kursie: 426,00 zł
kunoj napisał(a):
"Do tej kwoty należy doliczyć prawie 12,7 mln PLN należności handlowych, które są systematycznie konwertowane na gotówkę."
Należności za jaki okres???

To nie jest tak, że znają wartość ze Steam i innych sklepów do końca Q2, ale kasę dopiero później dostają i tego nie ma jeszcze zaraportowanego?

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 30 sierpnia 2018 21:16:57 przy kursie: 426,00 zł
Frey napisał(a):
kunoj - nie pisz ironicznie - bo część nie zrozumie i na poważnie to weźmie...wave

Nie ma pod co grać, dramat, posucha...
Pod co grać to nie było po TWOM - stąd długa konsola. W najbliższym półroczu będziemy mieli:
- Moonlighter na Switch i w Chinach oraz w Japonii na PS4 (bo chyba jeszcze tam nie wydali, a spółka zapowiadała, że rozważa połączenie tych premier)
- premierę Children of Morta - na PC, konsole i Switch,
- premierę FP na konsole i na Mac
- premierę TWOM na Switch,
- premierę dodatków do TWOM,
Do tego jeszcze:
- zapowiedziana, a jeszcze nie ujawniona premiera z wydawnictwa,
- płatne DLC do FP.
O Beat Cop na switch już nie wspominam.

No myślę, że do tej premiery P8 jakoś się dobujamy, o ile oczywiście zarząd nie zajmie się już wyłącznie inżynierią finansową i nie zrealizuje śmiałych planów przejęcia Get Backu albo nawet wskrzeszenia Enronu... Dancing

Przecież to są jakieś spady. Beat Cop na switch, no błagam Cię. "lecimy na 700" pod beat cop i innych tytułów na switch :))) to jest tak elektryzujące jak niespodzianka z gamescom :))
Monetyzacja głównej gry się liczy , a ta siadła. Już nawet nie chodzi o słaby wynik zrobiony dwoma tytułami, ale o przyszłe okresy, a ta lista jest fajna do prowadzenia akademickich dyskusji na forum, bo zysku z tego istotnego nie będzie.

W moim przekonaniu nowe szczyty dopiero przy pierwszych zajawkach P8, powinni brać przykład z cdp jak się nawija makaron na uszy nową premierą. Beat copy i cała reszta to tylko na podtrzymanie życia.
Edytowany: 30 sierpnia 2018 21:21

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 sierpnia 2018 21:30:06 przy kursie: 426,00 zł
andy_dufresne napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

A rezerwy jak to rezerwy. One się zmaterializują przy raporcie rocznym w postaci premii. Przy Twom też byly :) Ciekawe, że w szacunkach zyskow nikt z forumowiczow nie uwzgledniał :)

@anty_teresa
A czy wg Twojej wiedzy/intuicji podany konsensus PAP również tego nie uwzględnia? Program motywacyjny, premie, ani tantiemy dla Hiszpanów nie powinny być przecież żadnym zaskoczeniem dla rynku. Czy jednak można mówić o jakiejś negatywnej niepodziance?

Skąd ten dramatyczny rozrzut opinii? Forumowicze przecież dość trafnie ocenili skalę przychodów, czyli to, co się w miarę da zrobić "z zewnątrz". Ale już widzę te wszystkie nagłówki i lamenty na forach, że wyniki 30% niższe od konsensusu! director

W rekomendacji jaką widziałem (a zatem i w konsensusach) nie było wyceny programu motywacyjnego (choć być powinna). Reszta tam oczywiście była (ale w nieco innych kwotach) i oczekiwałbym, że inne też powinny to uwzględniać.

Tak estymacje z forum po przychodach były lepsze, ale gorsze były po kosztach - o tym najczęściej nie pamiętają forumowicze. Podobnie jest z resztą z reko - wychwalanie ile kto nie dał, ale rzadko kiedy ktoś sprawdza realność założeń, a oczekiwania to efekt tych założeń.

Rozjazd wyniku raportowanego i oczekiwań analityków co do przychodów - który transformuje się przecież prawie 1:1 na zysk brutto. Strzelam, że nie wszyscy uwzględnili rozkład geograficzny, a dodatkowo przestrzelili ML.

Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 30 sierpnia 2018 21:31:01 przy kursie: 426,00 zł
43,5 mln przychodów w I kw z tego pewnie przynajmniej 2-3 mln z TWOM i tyleż z ML - powiedzmy że razem ponad 5 mln - zostałoby ok. 38mln na FP. Zakładając przychód z kopii 48 PLN wyszłoby jakieś 790tys szt. +/- 20 tys.

Poziom sprzedaży i przychodów tak jak się na forum spodziewaliśmy, ale już na poziomie netto niestety była niespodzianka, wynik idzie w świat a wiadomo że dla rynku liczą się konsensusy a nie sama wartość. Jakby dawali konsensus 25mln a okazałoby się że jest 30 to byłaby euforia na kursie, a jak niektórym analitykom wychodziło jakimś cudem 45 mln to nawet jakby było 38mln to i tak będzie źle i dramat. d'oh!

I jeszcze potężne straty i przygotowania do emisji akcji na CIG-u , a ten walor jak wiadomo potrafił już zatruć na dobre atmosferę w sektorze.Sick

slider
16
Wpisów: 196
Wysłane: 30 sierpnia 2018 22:01:06 przy kursie: 426,00 zł
„” Do tej kwoty należy doliczyć prawie 12,7 mln PLN należności handlowych, które są systematycznie konwertowane na gotówkę.„”

A czy to oznacza, że te prawie 13 mln zl jest rozpoznane prze spółkę ale nie doliczone do wyników finansowych czyli do dochodu i do zysku brutto.?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

600 601 602 603 604

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,208 sek.

byndgrbz
nshxwedj
jlgihpbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ccpaxbvu
pyuxccgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat