PARTNER SERWISU
mvkyvzze
169 170 171 172 173

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 2 września 2018 09:16:12
leonek7 napisał(a):
Zarząd GB nie przestrzega żadnych reguł.Nie dostarcza RW raportów,generalnie pokazuje gdzie dokładnie ma wierzycieli.Nie powinno być mowy o żadnym układzie.Układy zawiera się z poważnymi ludźmi nie z ignorantami.

Układ zawierają wierzyciele z dłużnikiem, którego reprezentuje zarząd

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 2 września 2018 09:24:40
obligatoriusz kontakt

Nowi inwestorzy kupią posiadane już wierzytelności, czy dokapitalizują GBK?????????

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 2 września 2018 09:24:49
cinis_ napisał(a):
obligatoriusz kontakt:
Jak ma być rola nowych inwestorów, kupią obecne wierzytelności gbk, czy dadzą na nowe zakupy?

1/ Zakładam, bo nie jestem na tym etapie w to zaangażowany, że przedmiotem ofert inwestorów będzie zorganizowana część przedsiębiorstwa "ZCP" (aktywa, pracownicy, umowy najmu, systemy IT, certyfikaty inwestycyjne, udziały w spółkach zależnych, itd.)
2/ Nie będzie to więc share-deal, ale asset-deal - nie będzie więc emisji akcji skierowanej do nowego inwestora, czy też sprzedaży już istniejących akcji
3/ Nie wiem jaka będzie w ofertach struktura przejęcia/ spłaty naszych zobowiązań w transakcji z ZCP
4/ Generalnie spodziewam się, że w przypadku realizacji takiego scenariusza pozostanie spółka bez działalności z masą roszczeń, także do niej - będziemy jej akcjonariuszami
5/ W kuluarach przewija się jeszcze transakcja pre-pack, ale osobiście mam do niej sporo rezerwy i to byłoby połączenie sprzedaży ZCP z likwidacją obecnego GBK - wg mnie to by uniemożliwiło skuteczne prowadzenie roszczeń do podmiotów trzecich a jak widać po Altus, to może być ich naprawdę sporo

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 2 września 2018 09:25:51
cinis_ napisał(a):
obligatoriusz kontakt

Nowi inwestorzy kupią posiadane już wierzytelności, czy dokapitalizują GBK?????????

Dzięki za kilka znaków zapytania - dzięki temu łatwiej znalazłem pytanie. Na przyszłość pomoże jeszcze wytłuszczenie i kolor, np. czerwony

cinis_
3
Wysłane: 2 września 2018 09:31:21
Drażliwy jesteś.

Tak czy siak, GBK okradnie niby rozwiązaniem pomocowym wszystkich, obligatoriusze zostaną z akcjami z którymi nie wiadomowo co będzie można zrobić.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 2 września 2018 10:13:12
Ja zrozumiałem z wypowiedzi medialnych prezesa, że taki inwestor kupiłby wszystko, co się da, a pieniądze z tej transakcji posłużyłyby do zaspokojenia wierzycieli. Podał nawet termin: pieniądze trafiłyby do nas w pierwszej połowie 2019. Nie wiem, na jaki procent spłaty można liczyć, ale gdyby był bliski układowym, brzmi to dla mnie atrakcyjnie. Pomijam kwestię braku zaufania do zarządu.
Edytowany: 2 września 2018 10:13

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 2 września 2018 10:18:13
Czy mamy rozumieć że dzięki inwestorom którzy zamierzają przejąć spółkę poprzez ZCP, kurs naszych akcji pójdzie w górę?

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 2 września 2018 10:19:57
Powiedźcie mi, komu zależy na układzie w którym nie wiadomo jaka jest tak naprawdę kondycja spółki? Wg. mnie najbardziej na takim układzie zależy pośrednikom którzy sprzedawali obligacje i spółką które wyciągały kasę z GetBack. Po przegłosowaniu układu wszystkie te spółki będą mówić/pisać, że przecież nie ma szkody i nie ma problemu bo obligatariusze się w końcu dogadali ze spółką i zgodzili się na warunku spłaty. Sama RW pisze że nie dostaje od zarządu GetBack informacji, zarząd odrzuca niezależnego eksperta który miał sprawdzić stan spółki no ale wszyscy dalej jakby nigdy nic prą w ten układ. Nie rozumiem tego w ogóle. Było info że w przypadku braku układu i upadłości możemy liczyć na 10 - 15% no a przy układzie w zależności od wariantu ma być niby 27%, 31%, 50% a nawet i 100% ... Czy ktoś może odpowiedzieć na podstawie czego powstały te liczby skoro w tym momencie nie wiadomo nawet jaki jest poziom spłat od dłużników i nie zostały opublikowane raporty za 1 i 2 kwartał 2018? Co jest łatwiej podać?, info o wpływach na konta GetBack od dłużników czy to ile spłaci GetBack przez 8 lat? Może ja się nie znam i dlatego tego nie rozumiem ale sporo osób się tutaj podnieca tym jaki to ten układ jest ważny i ze tylko on da nam realna szanse odzyskania pieniędzy. Ja się pytam, na jakiej podstawie te osoby tak twierdzą, skoro brak jest podstawowych danych o tym ile faktycznie są warte te portfele spółki, udziały w certyfikatach i czy ta spółka w tym momencie choć na swoje utrzymanie zarabia? Przecież to się wszystko kupy nie trzyma :(

joshep
0
Wysłane: 2 września 2018 10:27:29
Obym się mylił ale tymi inwestorami będą nam mydlić oczy do kolejnego terminu głosowania nad układem, oczywiście do tego czasu nic się nie wyjaśni ale układ zostanie przegłosowany przy założeniu że będzie inwestor/inwestorzy i przy założeniu że spółka ma takie aktywa jak ostatnio podawała. A po przegłosowaniu układu, jeszcze w tym roku okaże się że jednak żadnych inwestorów nie będzie bo się wycofali a później będzie kolejna przecena wartości aktywów itd. Koniec końców dowiemy się że jednak układu się nie da zrealizować bo sytuacja spółki na to nie pozwala i zarząd ogłosi upadłość zgodnie z prawem ale że "zgodziliśmy się" na układ no to ciężko mieć pretensje bo przecież układ z założenia miał w sobie wliczone takie ryzyko. Zastanawiam się dlaczego RW nie jest w stanie skłonić sądu aby wysłał do spółki niezależnego eksperta który wyceniłby przez te kilka tygodni przynajmniej bieżącą działalność operacyjną.

omicron napisał(a):
Ja zrozumiałem z wypowiedzi medialnych prezesa, że taki inwestor kupiłby wszystko, co się da, a pieniądze z tej transakcji posłużyłyby do zaspokojenia wierzycieli. Podał nawet termin: pieniądze trafiłyby do nas w pierwszej połowie 2019. Nie wiem, na jaki procent spłaty można liczyć, ale gdyby był bliski układowym, brzmi to dla mnie atrakcyjnie. Pomijam kwestię braku zaufania do zarządu.

cinis_
3
Wysłane: 2 września 2018 10:29:26
Akcje GBK w górę, dobry żart.To będzie część nieakcyjna ( mogę się założyć), w przeciwnym razie ktoś musiałby kupic akcje, a wiadomowo, że nowych inwestrów interesują tylko wierzytelności. GBK mataczy, kręci powoli realizując swój plan.
Edytowany: 2 września 2018 10:32

joshep
0
Wysłane: 2 września 2018 10:33:26
Tylko zastanówmy się kto przy zdrowych zmysłach chciałby mieć z tą spółka do czynienia? Wg. mnie każdy będzie się bał że za chwile mu wejdzie do siedzimy CBA za nierynkową transakcję, jeśli np. kupi te portfele poniżej ich realnej wartości. GetBack to finansowy parias z którym wg. mnie nikt nie będzie chciał mieć do czynienia żeby się nie pobrudzić i żeby jego imię nie było kojarzone z tym mega przekrętem.

kris1986 napisał(a):
Czy mamy rozumieć że dzięki inwestorom którzy zamierzają przejąć spółkę poprzez ZCP, kurs naszych akcji pójdzie w górę?

cinis_
3
Wysłane: 2 września 2018 10:39:23
RW wierzycieli powinna postulować, aby dostali akcje ZCP, a nie samego GBK.

joshep
0
Wysłane: 2 września 2018 10:41:42
Wszelka konwersja na akcje GetBack to jest rodzaj umorzenia ale taki, który znacznie ogranicza ewentualne dochodzenie roszczeń od innych podmiotów które realizowały ten przekręt. Na chwilę obecną nawet przy optymistycznych założeniach te akcje nie będą nigdy więcej warte niż 1 grosz, co i tak jest nierealną wartością w kontekście ujemnych kapitałów, oczywiście tego się nie da sprzedać bo notowania wg. mnie nie zostaną odwieszone, a nawet jeśli będą te akcje w obrocie to wg. mnie nikt tego nie kupi bo tych akcji to mają być przecież miliardy.

cinis_ napisał(a):
Akcje GBK w górę, dobry żart.To będzie część nieakcyjna ( mogę się założyć), w przeciwnym razie ktoś musiałby kupic akcje, a wiadomowo, że nowych inwestrów interesują tylko wierzytelności. GBK mataczy, kręci powoli realizując swój plan.

cinis_
3
Wysłane: 2 września 2018 10:48:33
Zgadzam się, że nikt nie będzie chciał zbliżyć się nawet, a co dopiero wziąć akcje GBK do ręki. Nie wierzę także, żeby notowania zostały wznowione kiedykolwiek. Uważam, że ZCP będzie częścią nieakcyjną, która odetnie się od wszelkich roszczeń. Sami pytacie, czy można renegocjować układ jeśli GBK będzie w lepszej kondycji, chodzi o to, żeby takiej możliwości nie było.

Eagle
0
Wpisów: 21
Wysłane: 2 września 2018 10:58:52
Obligatariusz kontakt napisał(a):
voyager747 napisał(a):
Niektóre banki udzielały też kredytów Getbackowi i też nie zarobiły na przestępczej działalności, tylko straciły jak my i pewnie nie chcą się dokładać.

Różne banki zawierały z GBK różne transakcje - od prostej sprzedaży portfeli (przetargi, bądź transakcje bilateralne), przez udział ich DM w IPO, dystrybucję obligacji, aż do finansowania GBK, bądź jego poszczególnych funduszy. Tak więc każdy z nich jest generalnie w innej sytuacji. Próbując "bilansować" ich współpracę z GBK części będzie bardzo mocno "in black" a część "in red"

Prośba zatem o upublicznienie listy banków "in black", które nie chcą współpracować i ignorują zaproszenie do rozmów.

Banki "in red' będą w takiej sytuacji dopiero wtedy, gdy przystąpią dobrowolnie (bo w większości mają chyba zabezpieczenia) do układu na takich samych lub podobnych warunkach jak obligatariusze.

Z dotychczasowych informacji wynika, że przepłacanie za kupowane od banków należności to główne źródło strat obligatariuszy, więc tam też trzeba szukać zwrotu gotówki.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 2 września 2018 11:15:31
Nie popadajmy też w paranoje, że skoro GB na przetargu przebijał konkurencję o 10-20% to nagle bank jest temu winny i powinien partycypować w układzie, a jeżeli nie zamierza tego zrobić to trzeba go napiętnować. Dlaczego akcjonariusze Banku mają cierpieć?

Układy takie jak w Altus i Trigon powinny być wykazane i podane do publicznej wiadomości.
Skoro Altus opublikował swoją białą księgę. RW/Spółka powinny opublikować szczegółowo swoje zastrzeżenia do tej transakcji, która po pierwsze od początku nie była ukrywana, od początku budziła wątpliwości i od początku nikt nie podejmował żadnych interwencji.

Może powinniśmy odkręcić również transakcje związane z nierynkowym oprocentowaniem jakie uzyskiwali inwestorzy nabywające obligacje w GB bezpośrednio. Inną sytuacje ma Klient, który nabył obligacje w banku/DM na 6% a inną ktoś kto przez kilka kwartałów czerpał korzyści na 12-14% lub więcej. Ten drugi był przepłacany, drenował Spółkę.

Czekam na hejt ;)

Ps. RW/ Prokuratura powinna zająć się wszystkimi fv jakie były wystawiane na tzw 'usługi marketingowe'. To za nimi zapewne stoją Ci rzeczywiście nieuczciwi sprzedawcy (nie doradcy), którzy zarobili ogromne pieniądze.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 2 września 2018 11:49:54
Umowy o świadczenie usług doradczo–marketingowych przy emisji obligacji.

Umowy „o świadczeniu usług w zakresie bezpieczeństwa w biznesie”. W przypadku GBK taka umowa brzmi jak ponury żart.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 2 września 2018 11:51:45
joshep napisał(a):
Powiedźcie mi, komu zależy na układzie w którym nie wiadomo jaka jest tak naprawdę kondycja spółki? Wg. mnie najbardziej na takim układzie zależy pośrednikom którzy sprzedawali obligacje i spółką które wyciągały kasę z GetBack. Po przegłosowaniu układu wszystkie te spółki będą mówić/pisać, że przecież nie ma szkody i nie ma problemu bo obligatariusze się w końcu dogadali ze spółką i zgodzili się na warunku spłaty. Sama RW pisze że nie dostaje od zarządu GetBack informacji, zarząd odrzuca niezależnego eksperta który miał sprawdzić stan spółki no ale wszyscy dalej jakby nigdy nic prą w ten układ. Nie rozumiem tego w ogóle. Było info że w przypadku braku układu i upadłości możemy liczyć na 10 - 15% no a przy układzie w zależności od wariantu ma być niby 27%, 31%, 50% a nawet i 100% ... Czy ktoś może odpowiedzieć na podstawie czego powstały te liczby skoro w tym momencie nie wiadomo nawet jaki jest poziom spłat od dłużników i nie zostały opublikowane raporty za 1 i 2 kwartał 2018? Co jest łatwiej podać?, info o wpływach na konta GetBack od dłużników czy to ile spłaci GetBack przez 8 lat? Może ja się nie znam i dlatego tego nie rozumiem ale sporo osób się tutaj podnieca tym jaki to ten układ jest ważny i ze tylko on da nam realna szanse odzyskania pieniędzy. Ja się pytam, na jakiej podstawie te osoby tak twierdzą, skoro brak jest podstawowych danych o tym ile faktycznie są warte te portfele spółki, udziały w certyfikatach i czy ta spółka w tym momencie choć na swoje utrzymanie zarabia? Przecież to się wszystko kupy nie trzyma :(

Umorzenie części obligacji to nie jest strata? Pogubiłem się już

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 2 września 2018 11:54:10
Joker napisał(a):
Nie popadajmy też w paranoje, że skoro GB na przetargu przebijał konkurencję o 10-20% to nagle bank jest temu winny i powinien partycypować w układzie, a jeżeli nie zamierza tego zrobić to trzeba go napiętnować. Dlaczego akcjonariusze Banku mają cierpieć?

Układy takie jak w Altus i Trigon powinny być wykazane i podane do publicznej wiadomości.
Skoro Altus opublikował swoją białą księgę. RW/Spółka powinny opublikować szczegółowo swoje zastrzeżenia do tej transakcji, która po pierwsze od początku nie była ukrywana, od początku budziła wątpliwości i od początku nikt nie podejmował żadnych interwencji.

Może powinniśmy odkręcić również transakcje związane z nierynkowym oprocentowaniem jakie uzyskiwali inwestorzy nabywające obligacje w GB bezpośrednio. Inną sytuacje ma Klient, który nabył obligacje w banku/DM na 6% a inną ktoś kto przez kilka kwartałów czerpał korzyści na 12-14% lub więcej. Ten drugi był przepłacany, drenował Spółkę.

Czekam na hejt ;)

Ps. RW/ Prokuratura powinna zająć się wszystkimi fv jakie były wystawiane na tzw 'usługi marketingowe'. To za nimi zapewne stoją Ci rzeczywiście nieuczciwi sprzedawcy (nie doradcy), którzy zarobili ogromne pieniądze.

1/ Zapewniam Cię, że z niektórymi bankami, to trochę bardziej złożone;)
2/ Nierynkowe transakcje na obligacjach też są zgłaszane przez Spółkę do prokuratora
3/ Biała księga byłaby OK, ale nie określę kto miałby ją opublikować i jak ogarnąć kwestie prawne

webking
0
Wpisów: 28
Wysłane: 2 września 2018 11:57:22
Obligatariusz kontakt napisał(a):

Układ zawierają wierzyciele z dłużnikiem, którego reprezentuje zarząd

Przepraszam, lecz wygląda na to, że panuje tu pewna zmowa milczenia i temat tabu.
Układ zawierają obligatariusze sami z sobą, gdyż to obligatariusze staną się właścicielami spółki GetBack po konwersji i emisji miliardów akcji!

Istny paradoks, zarząd negocjuje układ, który wierzyciele mają podpisać, aby przejąć spółkę i w niej decydować a na dodatek to zarząd (który zniknie po układzie) decyduje czy i jakie informacje przekazuje wierzycielom.

Skoro to obligatariusze będą jednocześnie wierzycielami i właścicielami dłużnika po co negocjują z obecnym zarządem?

Zarząd został wybrany przez RN a ta przez DNLD czyli dominującego akcjonariusza, który znika po konwersji - a razem z nim znika cała odpowiedzialność!

Odnośnie sprzedaży ZCP tylko pogratulować, inwestor przejmie portfele, know-how, ludzi, czyli działającą firmę windykacyjną BEZ ŻADNYCH DŁUGÓW - długi pozostaną w spółce GetBack, której jedynymi właścicielami będą obligatariusze - przecież to żadna różnica jak będzie cena konwersji gdyż akcje są warte 0, jedynym aktywem Getback będzie 3.5 mld zł długu.

Wszystkie propozycje układowe są korzystne, ale tylko dla sprzedawców obligacji i beneficjentów tej afery!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

169 170 171 172 173

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,474 sek.

bppttuux
fuqlafne
sylawdqo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tnbzotvx
szrvefgc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat