PARTNER SERWISU
rzjdspug
268 269 270 271 272

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 9 listopada 2018 10:58:21
W sensie zwrotu forsy, oczywiście nie. I widzę - że szczególnie w moim wieku - nie mam już co liczyć na zwrot czegokolwiek. Ale sprawy nie popuszczę. Sory za może "kombatanckie" wspomnienia, ale w stanie wojennym dwa razy siedziałem w pierdlu. Za tzw "działalność antysocjalistyczną". Co prawda wyroki zostały już dawno uznane za niebyłe, na mocy ustawy sejmowej ale nie mogę patrzeć na to co się teraz w kraju dzieje. I nie chodzi tylko o GBK. A czy z tych pobytów w pierdlu miałem jakąś satysfakcję? No może poza paroma "ścieżkami zdrowia" i polewaniem na dworze zimną wodą w temperaturze -15C - właściwie nic. Ot tylko satysfakcja że uczestniczyłem w czymś ważnym. Jeszcze raz przepraszam za "kombatanctwo". A pisać trzeba gdzie się da. Nie wszystkie odpowiedzi jeszcze dostałem. Ale wiadomo już przynajmniej jedno. IL/LB sprzedał mi obligacje nielegalnie. Vide cofnięcie licencji PDM. Sprawa wydarzyła się dopiero wczoraj - więc na efelty w stosunku do - jak to nazwano - nieuprawnionych podmiotów trzeba poczekać. I może z tego coś wyjdzie.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 9 listopada 2018 10:59:30
z listu Pawła:
Cytat:
Odnośnie obecnie prowadzonego procesu sprzedaży Spółki to uważam, że został on rozpoczęty przedwcześnie, co w dyskusjach RW podnosiłem w lipcu. Spółka moim zdaniem powinna zostać najpierw zrestrukturyzowana i dopiero po poprawie efektywności być prezentowana inwestorom. Dopiero wtedy moglibyśmy liczyć na atrakcyjniejsze wyceny.
.

Zestawcie to z poziomem i siła argumentów a la krisek:
"W du... niech sobie wsadzą te 23%. Niech sobie wypłacą premie za ciężką pracę w stress warunkach.

Tylko upadłość, żeby nikt nie mógł mówić jak to uratował firmę."

Do czego służy to forum?

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 9 listopada 2018 11:16:59
Cytat:
Na pewno przed głosowaniem w sprawie układu chcemy przedstawić jeszcze jedną propozycję

Jutro będzie lepiej ....
Poza tym te wieści już były.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Mheavydrumm
0
Wpisów: 121
Wysłane: 9 listopada 2018 11:18:37
Jeśli nie ma się nic merytorycznego do napisania to najłatwiej opluwać Pana Radka... Mam nadzieję, że nie zabraknie mu determinacji by dalej aktywnie działać w RW.

pinw
0
Wpisów: 48
Wysłane: 9 listopada 2018 11:29:50
Obligatariusz kontakt napisał(a):
pinw napisał(a):
Obligatariusz kontakt napisał(a):

2/ Część $ od KM została zwrócona
3/ DNLD zaproponował RW utworzenie funduszu roszczeń i pomocy w jego organizacji/ przeprowadzeniu do czasu kiedy pojawi się nowa RN; DNLD szacuje roszczenia wobec podmiotów trzecich na >500 mln zł (konserwatywne założenie) bez wliczania potencjalnego roszczenia wobec Deloitte (ponad umowny cap) oraz depozytariuszy, audytorów, TFI i biegłych funduszy, gdzie były "rolki"

Panie Radosławie, cenię ludzi z poczuciem humoru, ale szkoda, by takimi pozornie bezstronnymi ciekawostkami nt. Abrisu trwonił Pan swoją reputację. Fakt, że Abris ma wiele kontaktów i wiele może jest niczym, w porównaniu z tym, jaką rolę odegrał w całym tym oszustwie.

Przepalili 71 mln w kwietniu? Serio? Dlaczego? Skąd wzięła się taka konieczność?
Ken oddał część? Serio? Ile? 1 PLN? Nie wolno powiedzieć, prawda? Dlaczego? Bo wstyd, że od własnego zioma, nie potrafią wyegzekwować ukradzionych pieniędzy i się tym pochwalić?

KAŻDY ma większe moralne i kompetencyjne predyspozycje do powoływania takiego funduszu, niż Abris. KAŻDY.

1/ Wierzyciele są pozostawieni sami sobie i cokolwiek pan uważa to taka jest brutalna rzeczywistość.
2/ Nawet osoby z FB nie walczą o nic innego niż odkup własnych obligacji. Ich nie interesuje inwestor, operacje, roszczenia, itd. Szanuję to, ale pamiętajmy kto jakie ma cele. One mogą być a'la sofizmat
3/ Nawet z pana wypowiedzi wylewa się bezsilność, z którą się zgadzam. Ale na to właśnie liczą ci, którzy:
- traktowali GBK jak szambiarkę
- zarabiali na GBK wielomilionowe kwoty
- itd.

Panie Radosławie, w świetle ostatnich doniesień nt. propozycji zarządu GBK i propozycji RW pod kątem zaspokojenia Abrisu, to w pełni zgadzam się z Pańską tezą. Jesteśmy pozostawieni sami sobie. Jest to klasyczny sofizmat - wykręcenie kota ogonem i niestety stał się Pan częścią tej rozgrywki.

Jak nie patrzeć na poczynania "nowego" zarządu, to w sztuce przepalania aktywów GBK niepokojąco zbliżył się do "starego" zarządu (vide wycena, pod którą podpisał się w czerwcu vs. to, co mamy teraz). Pan Dąbrowski w swej skuteczności przypomina bardziej syndyka niż, prezesa. Takie są fakty.

Uczciwie informuję, że oddałem swój głos na Pana Kłoczko i choć mam żal o to, że złożył broń, to w świetle tego, co widzę, przestaję mu się dziwić. Niepotrzebnie uwikłał się Pan w relację z Abrisem.

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 9 listopada 2018 11:41:16
maciej, a możesz wrzucić odpowiedź na tą reklamację?właśnie piszę odwołanie do LB to bym juz uprzedził ich odpowiedzi

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 9 listopada 2018 11:47:37
Jestem praktykującym biegłym rewidentem. Umoczyłem w obligacjach, bo uwierzyłem w zapewnienia audytora Deloitte nt zbadanego sprawozdania Getback za rok 2016 dające statystycznie 95% pewności , że jest plus minus OK.

Po czym bankier z Idea Banku oszukał mnie bezczelnie w temacie wysokości prowizji jaką obdarował dystrybutorów Getback a pytałem się o to konkretnie. Wg jego zapewnień było to jedynie ok 1,5%. Teraz okazuje się, że wielokrotnie więcej co by oznaczało , że Getback był w ogromnej desperacji, aby zdobyć kasę za wszelką cenę. Tracił płynność.

To czego dopuścił się audytor w umożliwieniu dojścia do afery jest katastrofalne dla rynku finansowego, ale i dla całej branży audytorskiej. Moim zdaniem albo byli ślepymi bezmózgowcami, pożytecznymi idiotami, albo biegły kluczowy przymknął oko ze względu na bardzo intratne zlecenia doradztwa. Kompletny brak niezależności, powtórka z Enronu. Przecież biegli mają dostęp praktycznie do wszystkich danych, musieli widzieć ślady karuzeli na portfelach, podejrzane umowy kreujące fikcyjnie wynik, jeszcze w 2016 roku... biegli są i muszą być nieufni i sceptyczni do zapewnień Zarządu a widocznie nie byli.

Prawdopodobnie Deloitte nie tyle badał, co doradzał jak wejść na giełdę, niespecjalnie przyjmując do wiadomości to , że Getback był z definicji klientem wysokiego ryzyka, co oznaczało bardzo dużą dozę braku zaufania do produkowanych przez niego sprawozdań. Konkretnie mówią o tym standardy audytu. Czynniki oczywistego podwyższonego ryzyka nieodłącznego i ryzyka kontroli to:

- sposób w jaki powstała spółka (pomysł na poprawienie wskaźników kapitalizacji wiadomych banków)
- skomplikowana struktura , która sprzyja błędom i oszustwom
- cała konstelacja powiązanych podmiotów, z którymi Getback współpracował, chociażby powiązani osobą prezesa KK
- branża , jak żadna inna, podatna na błędy i oszustwa związane w wycenami portfeli
- brak dobrze działającej części operacyjnej był na pewno widoczny i odczuwalny przy audytach
- podejrzane dane śródroczne jednostki dominującej , wysoka dochodowość w sprawozdaniach rocznych
- zagrożenie niezależności biegłego rewidenta ze względu na bardzo intratne zlecenia dodatkowe, w tym największe zagrożenie - doradztwo związane z IPO, badanie prospektu i to wszystko za rekordowo wysokie opłaty.....
- tuż przed wybuchem afery na pewno miał miejsce audyt wstępny za rok 2017, to mógł być listopad lub grudzień 2017; nawet jeśli wcześniej nie było wiadomo z czym mieli do czynienia to wtedy było to już jasne - powinni natychmiast zareagować kontaktując się z RN i z Abrisem - jest na to standard, czy to zrobili???

Jest też całkiem możliwe, że biegły z Deloitte kompletnie nie panował nad audytem. Oddał robotę niedouczonym asystentom, którzy ulegli czarowi byłych pracowników wielkiej czwórki , których podobno było bardzo dużo w Getback ... nosz k...wa wyć się chce.

Nie wierzę , żeby KK nie wiedział, że to się wszystko sypnie jak domek z kart. Gorączkowe zadłużanie po IPO miało służyć już przede wszystkim wyprowadzaniu kasy do organizatorów i współorganizatorów przekrętu a kupowane portfele, to tak jak leasingowane samoloty w OLT Express w aferze AG - zasłona dymna.

Deloitte pozakładał całą masę firm ostatnio, przenosi tam operacje i nie będzie z czego ściągać ze starej , umoczonej w Getback , poza ubezpieczeniem a to małe pieniądze.

Na koniec artykuł biegłego pod wymownym tytułem : "Czy zasłużyliśmy już
sobie na nowy Enron?", który moim zdaniem dobrze zdiagnozował problem niezależności i jakości audytu w wykonaniu dużych firm audytorskich:

www.pibr.org.pl/static/items/p...

cytat:

"Współczesny audytor coraz częściej uważa za swojego klienta kierownictwo badanego
podmiotu, a nie jego właścicieli czy potencjalnych inwestorów. Dzieje się tak, gdyż
w praktyce audytorzy są zatrudniani i opłacani przez kierownictwo firmy, sporządzające
sprawozdania finansowe na których temat mają oni raportować. Chęć utrzymania klienta
sprawia, że niektórym coraz trudniej jest mówić „nie”. Nic się w tym obszarze nie zmieni,
jeśli audytorzy nadal będą uważać, że ich praca polega na kreowaniu wartości dla
kierownictwa badanego podmiotu, a sam audyt jest tylko środkiem do zdobycia innych
bardziej lukratywnych zleceń. Dla poprawy reputacji i jakości pracy audytorów niezbędne
jest przewartościowanie wzajemnych relacji z kierownictwa na właścicieli i inwestorów."

i jeszcze artykuł

www.forbes.pl/csr/problemy-z-n...

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 9 listopada 2018 12:14:41
bukos4 napisał(a):
maciej, a możesz wrzucić odpowiedź na tą reklamację?właśnie piszę odwołanie do LB to bym juz uprzedził ich odpowiedzi

Wierz mi. Nie ma niczego do załączania. Na WSZYSTKIE zarzuty w 3 kolejnych reklamacjach odpisali że dany paragraf ich nie dotyczy i że sprzedawał PDM a oni i tam się należy zwrócić. Ini tylko "...informowali..". Ot i wszystko. Reszta to bełkot aby wypełnić stronę A4, z czego - co narzuca ustawa - opis na pół strony że się mogę na podstawie ustawy... z dnia... nr... paragraæ zwrócić dosądu itp itd. Właściwie do zarzutu że nie byli uprawnieni do sprzedaży się de facto nie odnieśli bo właśnie "...informowali..."

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 9 listopada 2018 12:44:22
NerfMe napisał(a):
Może przed wydaniem wyroku dajmy się wypowiedzieć osobie zainteresowanej i wysłuchajmy punktu widzenia pana Radosława...

Jasne, niech się wypowie.

Po wyborach do RN też się wypowiedział. Dostaniemy jak zwykle kilka okrągłych zdań okraszonych financial words, żeby sprawiały wrażenie mądrzejszych i żebyśmy myśleli, z jakim to fachowcem mamy do czynienia i żeby nie było widać, że król jest kiepsko przyodziany.

Zachowanie Radka przy okazji wyborów do RN krytykowało kilka osób, pozostali go bronili, temat szybko ucichł. Tym razem będzie podobnie. Ja się tylko zapytam - jakie korzyści odniosła RW i my wszyscy z obecności RB w RN?

Tu nie chodzi o to, czy Radek dogadał się z Abrisem, czy nie. Może naprawdę stara się jak może, żeby poprawić nasze warunki, niestety przy tych wszystkich kwiatkach, które teraz wychodzą będzie to trudne zadanie.

Tu chodzi o co innego. Tak jak napisał Joker – Kłoczko zły, Paweł zły… Tylko jedna osoba zrobi wszystko najlepiej.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 9 listopada 2018 14:24:58
Proszę Państwa ,myślę ,że warto podsumować całą tą sytuację w której się obecnie znajdujemy .Zaszły nowe okoliczności,które diametralnie moim zdaniem pogorszyły naszą sytuację co do odzyskania możliwie największej części utopionych w GB pieniędzy.RW ,która z założenia miała być organem reprezentującym nas drobnych ciułaczy jest zdominowana przez banki ,nasz przedstawiciel p R Barczyński najwyraźniej próbuje własną drogą odzyskać utopione w GB oszczędności(zaznaczam ,że to moja opinia)na placu boju pozostał samotny p M Wójcik ,który w pojedynkę nie wiele może.Uważam ,że o tym konflikcie interesów powinniśmy w stosownym piśmie powiadomić sędziego-komisarza ,który nie ma wiedzy o tym co się teraz dzieje.Zakładam,że p sędzia nie śledzi tego forum.Pismo powinno zawierać dokładny opis sytuacji w jakiej obecnie się znajdujemy.Należy je też wysłać do wiadomości kuratora i NS.Jeżeli NIC nie zrobimy Abris z zarządem za zgodą RW czyli banków sprzeda aktywa szybko na czym skorzystają zabezpieczeni a my dostaniemy ochłapy.Na tym sprawa się zakończy.To jest ostatni moment w przeciwnym razie zabezpieczone banki ,które już raz zarobiły na GB (de facto na nas) okradną nas po raz drugi.

Saam
0
Wysłane: 9 listopada 2018 14:29:35
Cytat:
Z GetBacku płyną coraz gorsze wieści

Dość niejasna jest przyszłość giełdowa GetBacku. Warunkiem odwieszenia notowań jest przekazywanie na bieżąco raportów finansowych. To wymaga znalezienia nowego audytora. Spółka zakończyła zbieranie ofert. Zainteresowanie nie było duże, ale kilku śmiałków się znalazło. Firmy z tzw. wielkiej czwórki nie brały udziału w postępowaniu (jedna z nich, Deloitte, była audytorem GetBacku i nie dostrzegała żadnych problemów).

Zarząd uważa jednak, że trzeba poważnie się zastanowić nad dalszym funkcjonowaniem GetBacku na giełdzie. Wiąże się to bowiem z kosztami, nawet jeśli wierzyciele wybiorą wersję układu opartą na dalszym prowadzeniu działalności windykacyjnej, to skala biznesu będzie raczej malała. Bez zastrzyku kapitału GetBack nie będzie bowiem w stanie kupować nowych portfeli długów. Ewentualną dywidendę wynikającą z tego, że będzie jej jednak lepiej szło niż wynika to z propozycji układowych, spółka może zaś wypłacać nie będąc notowana na parkiecie. Każdy ze znanych wariantów układu — również niezależnie od tego, kto go przygotował — zakłada zaś taką konwersję niespłaconych gotówką zobowiązań na akcje, że obecni obligatariusze GetBacku staliby się jego dominującymi akcjonariuszami. Z drugiej strony spółka pracuje nad formalną stroną wypłat ewentualnych nieoczekiwanych nadwyżek w formie zwrotu pożyczki.

www.pb.pl/z-getbacku-plyna-cor...

Saam
0
Wysłane: 9 listopada 2018 14:45:52
25% wierzytelności skonwertowane na akcje... po co tyle skoro te akcje nie będą notowane obligatariusze nie będą mogli sprzedać tych akcji na giełdzie?

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 9 listopada 2018 14:47:03
Na ostatnim ZW wybrano jedną osobę do RW w miejsce pana Kłoczko, w jednej z relacji wyczytałem, że jest to Pani Joanna Bucholc - ktoś wie kogo ta pani reprezentuje ?
Edytowany: 9 listopada 2018 14:47

leonek7
0
Wysłane: 9 listopada 2018 14:48:06
A będą jeszcze gorsze.Proszę zauważyć ,że wersja z inwestorem ważna jest tylko do końca roku czyli odejmując święta ok miesiąca.Dlatego forsowanie sprzedaży aktywów (po cenie atrakcyjnej dla inwestora) ma na nas wywrzeć presję bierzcie co dajemy ,albo nic nie dostaniecie.Jeżeli banki nie posuną się i ze swoimi roszczeniami a powinny bo nachapały się naszych pieniędzy sprzedając pakiety po zawyżonych cenach to opcja inwestorska nie może wchodzić w grę. Wypada też zapytać gdzie jest KNF ,który może w tej kwestii wiele zrobić aby polepszyć sytuację niezabezpieczonych .Najwyraźniej też siedzi w kieszeni bangsterki.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 9 listopada 2018 14:55:48
z getbaku nie wycisniemy wiecej niż ochłapy które nam dają...
pozostają procesy, cywilne, bo na KNF i Prokurature nie ma co liczyć.
Tu jest Polska...

pora sie z tym pogodzić i zacząć pisać pisma procesowe.

Saam
0
Wysłane: 9 listopada 2018 15:06:43
Kogo pozywać? DNLD? Deloitte?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 9 listopada 2018 15:15:29
Trudno liczyć na nasze sądy.

leonek7
0
Wysłane: 9 listopada 2018 15:20:38
Saam napisał(a):
Kogo pozywać? DNLD? Deloitte?
Lata procesowania się ,koszty sądowe ,pełnomocnictw,niepewny wynik.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 9 listopada 2018 15:22:37
nie będzie to ani tanie ani łatwe... i wygrana nie jest gwarantowana

jak ktoś ma mała kwotę w obligach GBK
to najlepiej niech zakończy przygodę na 23%, trudno.

wyobraźcie sobie że nie jest łatwo znaleźć kancelarię... nikt nie chce się podjąc... wszyscy zasłaniają sie "konfliktem interesow"... chcą dalej robić biznesy z deloitte itp...
dostałem już kilka odpowiedzi odmownych...

to jest jedna mafia biznesowo-towarzyska. włosy stają dęba
Edytowany: 9 listopada 2018 15:23

Saam
0
Wysłane: 9 listopada 2018 15:25:20
To jak zamierzasz pozywać kogokolwiek? Sam będziesz te pozwy pisał i udowadniał winę tego kogoś przed sądem?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

268 269 270 271 272

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,527 sek.

qtmoxwxw
nglvemwn
wcrkufzx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 094,31 zł +385,47% 97 094,31 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ozgusmvh
atznnxip
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat