PARTNER SERWISU
wpoqqqev
275 276 277 278 279

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 11 listopada 2018 20:18:57
do Paweł obligatariusz

A może Pan mógłby mi wytłumaczyć dlaczego RW upiera się przy konwersji?

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 11 listopada 2018 20:19:36
A ja mam pytania do Pawła - w nawiązaniu do fragmentu Jego listu:
Cytat:
W nocy z 5 na 6 listopada Radek przesłał mi informację, iż oczekuje ode mnie w ciągu następnego dnia pisemnego wyjaśnienia mojego stanowiska odnośnie Abrisu pod groźbą cofnięcia mi pełnomocnictwa. Ponieważ pozycja Radka jako współinicjatora Porozumienia Obligatariuszy w mojej ocenie w żaden sposób nie predysponowała Go do stawiania mi jakiegokolwiek ultimatum, podjąłem decyzję by nie uczestniczyć w takiej formie dialogu, o ile tak to można tak nazwać, tym bardziej, że moje stanowisko w sprawie Abrisu wystarczająco wyraźnie prezentowałem podczas posiedzenia RW.

Trudno mi uwierzyć, że różnica zdań między kolegami, którzy potrafili zbudować poważny i trudny projekt, musi się kończyć "dymisją" jednego z nich.
Prawdą jest też to, że ten kto udzielił pełnomocnictwa ma prawo je cofnąć.

A więc:
1. czy chodziło o sprawy ambicjonalne wynikające różnicy temperamentów, formę postępowania itp, czy o sprawy merytoryczne niemożliwe do kompromisu?
2. czy stanowisko Radka było Ci znane, a mimo to zgłosiłeś inna propozycję/ zagłosowałeś inaczej bazując na Jego pełnomocnictwie?
3. jak oceniasz bilans swojej decyzji - na ile to sprzyja obligatariuszom; czy jednak nie czujesz dyskomfortu w stosunku do obligatariuszy wynikającego z "dezercji" ?

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 11 listopada 2018 20:20:10
Mam tu bardzo dużą uwagę do odpowiedzi pana Radka. Piękne sformułowania, pełno frazesów typu prostego nota bene, ergo... I co z tego wynika? Nic. Ja nie widzę prostej odpowiedzi dlaczego zmniejszane są propozycje układowe? I w styczniu to czasem nie będzie jeszcze mniej? Po to przedłużamy żeby Abris fundusz zwiększyć?

Co do określenia że mandat może odwołać pełnomocnictwo to chyba wszyscy wiemy doskonale;) nie trzeba tego pisać też że ktoś inny może dać panu Pawłowi pełnomocnictwo. Pytanie dlaczego zostało cofnięte? Jak rozumiem pan Radek nie powinien dawac nam do zrozumienia jak to mało czasu ma i jakie poświęcenia jeśli nie chce pomocy i nie gra w zespole.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 11 listopada 2018 20:20:42
Obligatariusz kontakt napisał(a):

1/ Rozróżnijmy "działanie, czy pracę" od "zasiadania" w RW; jeżeli ktoś chce pomóc wymaga to merytorycznego przygotowania się do danego tematu/ spotkania i jego poprowadzenie a nie samo uczestnictwo - recenzentów sytuacji GBK mamy już wystarczająco dużo - od tego więcej kasy nie będzie; zacytuję prawnika, który dołączył do nas tydzień temu "pracy jest więcej niż się spodziewałem"
2/ spotkanie z Abris (było jedno) i zostało od razu zrecenzowane na RW (można sprawdzić w protokołach, ale wiem, to burzy Pana tezę) a dotyczyło sytuacji finansowej oraz możliwość wprowadzenia do RN przedstawicieli wierzycieli; na spotkaniu byłem z osobą z branży finansowej uczestniczącą w dyskusji o finansach GBK - ktoś się mija z faktami a może źródło podało nieprawdę?
3/ wniosek do NS był o wsparcie administracyjne prac RW a nie dla mnie; tylko od strony formalnej RW nie ma osobowości prawnej, ergo to formalnie pełnomocnik Przew. RW ale pracuje dla całej RW
4/ utrata zaufania to podstawa do wycofania pełnomocnictwa - to zawsze jest wyłączna ocena mandanta; jeżeli Paweł wnosi coś merytorycznego to zawsze może inny członek RW udzielić mu pełnomocnictwa - btw, prowadzi stolik operacyjny, więc powinien najwięcej z nas wiedzieć o sytuacji operacyjnej i mógłby się włączyć od czasu do czas na SW w dyskusję - chyba, że coś mnie ominęło?
5/ pocztę POGetback prowadzi inna osoba niż ja - informatyk, zmianę dostępu zrobił on przenosząc konto na inny hosting; ja nic nie grzebałem w kontach - nie mam na to czasu; przeprosi mnie pan teraz za to?

Rozróżnijmy przede wszystkim działanie i pracę od efektów tych działań. Jeśli chodzi o mnie to doceniam wyniki, a nie, ile godzin ktoś poświęcił, aby te wyniki osiągnąć.

Najwyraźniej komunikat RW nr 6/08/2018 podaje nieprawdę.

Cytat:
Pkt nr 7 - W dniu 08.08.2018 Zastępca Przewodniczącego Rady Wierzycieli przeprowadził spotkanie z reprezentantami Abris Capital Partners S.A
.
www.biurosyndyka.pl/Komunikat0...

Ponadto P. Mariusz Wójcik pisał na forum FB o samotnych wyprawach zastępcy przewodniczącego. Nie mam powodu mu nie wierzyć.

Ponadto sam kiedyś napisałeś, że na spotkaniu na którym ustalono dla nas 3 osoby z 5 w RN byłeś z p. A. Kłoczko. Czyli spotkania były przynajmniej dwa. To fakt, ktoś mija się z faktami.

Chyba za wcześnie na przeprosiny. To Paweł napisał, że zmieniłeś dostęp do skrzynki. W twojej odpowiedzi na jego list nie zaprzeczyłeś, nie odniosłeś się do tego faktu, zatem uznałam, że tak było. Poczekam jeszcze z przeprosinami.

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 11 listopada 2018 20:24:01
Vox napisał(a):
Cytat:
4/ przejęcie spółki przez wierzycieli oznaczać obecnie, że zresetujecie odpowiedzialność całego sektora finansowego - gdy spółka "umrze" na Waszych rękach po paru miesiącach to będziecie mieć pretensje tylko do samych siebie (btw, ktoś jeszcze pamięta o KK? teraz całość błota trafia w nowy zarząd - tak, ludzie i media mają krótką pamięć)

Cytat:
domagać się realizacji układu (jaki zostanie zawarty) od spółki czyli od zarządu spółki i RN powołanej głosami głównego akcjonariusza. Dlaczego wierzyciele mają wziąć na siebie realizację tego układu? Tak jak Pan pisze nie podołamy temu i spółka "umrze" na naszych rękach!
Edytowany: 11 listopada 2018 19:45

Jak procentowo po konwersji będzie wyglądał akcjonariat?

1) drobni obligatariusze mają większość - powołują własny zarząd
2) banki i tfi mają większość - bo mieli dość obligacji we własnym imieniu.

Należałoby oszacowac rozkład %, żeby dyskutować o tym czy nowy zarząd po konwersji będzie zły, i czy udźwignie czy nie udźwignie

Pan Radosław uważa, że przejęcie spółki przez wierzycieli oznaczać będzie, że zresetujemy odpowiedzialność całego sektora finansowego bo spółka "umrze" na naszych rękach po paru miesiącach i jednocześnie chce aby była konwersja wierzytelności na akcje. To jest ze sobą sprzeczne i nie rozumiem tego. Dlatego proszę pana Radosława o wyjaśnienie.

djwitek1973
0
Wpisów: 82
Wysłane: 11 listopada 2018 20:26:46
Do adler
Warto czytac ze zrozumieniem. Przed inwestorem milismy dostac 38% teraz 23 z czego czesc niepewna. RW ciezko pracuje a propozycje sa co raz gorsze. Jak chcesz to mozesz siedziec I patrzec na rozwoj wypadkow I liczyc na RW ja tez mialem taki plan ale po ostatniej propozycji uznalem ze wystarczy. Jesli masz inny konstruktywny pomysl jestem otwarty.

alder74
0
Wysłane: 11 listopada 2018 20:43:48
@ djwitek1973

Staram się zrozumieć, z czego wynika propozycja obniżenia odzysków i odróżniać chęci od rzeczywistości.
Możemy sobie wpisać nawet 75%, ale jaka jest tego realność.
Mogę sobie krzyczeć, że nie akceptuję nawet 38%, ale co z tego wynika?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 listopada 2018 20:49:33
Cytat:
Warto czytac ze zrozumieniem. Przed inwestorem milismy dostac 38% teraz 23 z czego czesc niepewna. RW ciezko pracuje a propozycje sa co raz gorsze. Jak chcesz to mozesz siedziec I patrzec na rozwoj wypadkow I liczyc na RW ja tez mialem taki plan ale po ostatniej propozycji uznalem ze wystarczy. Jesli masz inny konstruktywny pomysl jestem otwarty.

Moim zdanie sa 2 opcje:

1) sytuacja spółki się pogarsza z każdym dniem i to drastycznie
2) pierwotne propozycje były "bajeczką" a sytuacja w spółce jest stabilna bez zmian

też bym chetnie się dowiedział co się tam dzieje i z czego to wynika.
Edytowany: 11 listopada 2018 20:49

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 11 listopada 2018 20:51:38
Proszę Państwa ,,gotowanie żaby'' właśnie dobiega końca.NIC nie odzyskamy .Zastanawiam się tylko czy nam to powiedzą przed świętami czy po?

alder74
0
Wysłane: 11 listopada 2018 20:54:56
do Obligatariusz kontakt

Przyłączam się do zadawanych na forum pytań o sens konwersji.
Proszę o przedstawienie logiczności tego rozwiązania i sposobu skonsumowania - jaki będzie przewidywany wynik tej operacji i scenariusz dalszego postępowania?;
jakie uwarunkowania i konsekwencje?

Flu
Flu
0
Wpisów: 2
Wysłane: 11 listopada 2018 20:58:01
Mnie zastanawia jedno.
Mianowicie na poprzednim zgromadzeniu wierzycieli RW przygotowała propozycje układowe które zakładały zwrot w wariancie operacyjnym na poziomie 50.5% plus konwersje w grupie 1 lub 1a. Informowano nas o potencjalnym inwestorze i alternatywie sprzedazy aktywów co moze zwiększyć nasze zaspokojenie.
Pytanie co sie stało w ciagu 3 tygodni ze teraz prezes RW jak i prezes spółki mówia ze spółka nie ma płynności i na pewno upadnie po przejęciu zarządu przez wierzycieli mniejszościowych. Co sie stało w ciagu tych 3 tygodni ze sama RW (głownie P. Radek) twierdzi ze wariant z zwrotem 50.5% jest nierealny głownie przez strukturę finansowania GB gdzie odzyski idą do FIZow a GB ma tylko niska nierynkowa opłatę za serwisowanie przez co przychody nie pozwalają nawet na bieżąca płynność. Prezes w wywiadzie mówi nawet ze żyją tylko dzięki sprzedazy aktywów (wcześniej nie informowali rynku ze sprzedają aktywa zagraniczne i moze polskie?)

Wyglada na to ze RW okrakiem wycofuje sie z swojej propozycji układu 50.5% zwrotu i mówi ze jej przegłosowanie doprowadzi do upadku spółki. Pytam sie jak to możliwe i co sie stało w 3 tygodnie od poprzedniego ZGromadzenia Wierzycieli ze przestali wierzyć w ta opcje a jedyny ratunek widza w sprzedazy aktywów inwestorowi. Jestem ciekaw co sie stanie jak ZW przegłosuje jedna z propozycji RW a spółka upadnie po 3-6miesiacach od uchwalenia układu i wejścia go w życie. Kto wtedy bedzie odpowiedzialny przynajmniej moralnie za taka wersje wydarzeń?

Vox
Vox
297
Wysłane: 11 listopada 2018 20:59:05
rozumiem że Nadzorca Sądowy przygotuje kolejne propozycje...
pewnie wszystko rozstrzygnie sie na ZW, i nie mamy tutaj na nic wielkiego wpływu,
no może poza naciskiem na banki.

mam nadzieję że chociaż stąd przyjdą jakieś pozytywne wieści.

P.S
Akcjonariat po konwersji chyba możemy sami policzyć według Listy Wierzycieli i Propozycji Układowych,
tylko nie wiemy które przejdą....

Cytat:
Przyłączam się do zadawanych na forum pytań o sens konwersji.

potencjalne korzysci (nie mam żadnego dostępu do poufnych danych więc zgaduję)

- można powołać zarząd który ma lepsze kompetecje odnośnie spółki windykacyjnej i doświadczenie w restrukturyzacji/procesach sądowych (fundusz odzysków)
- można spać spokojnie odnośnie intencji Abris - zarząd wybrany przez Nas.
- można rozliczyć podatek giełdowy

potencjalne ryzyka

- przewlekłość procesu "zmiany władzy" i upadłość spółki w międzyczasie
- przejściowa władza obecnych drobnych akcjonariuszy (Abris "złośliwie" opuszcza pokład) - może się to wiązać z chaosem
- banki/tfi które są na liście wierzycieli mają większość głosów (o ile tak jest) - wykorzystują ją dla swoich prywatnych korzyści naszym kosztem
Edytowany: 11 listopada 2018 21:06

leonek7
0
Wysłane: 11 listopada 2018 21:15:58
Kolejne propozycje układowe jak i wszystkie poprzednie można będzie wyrzucić do kosza! W świetle informacji tutaj przedstawionych GB= Bankrut!

Vox
Vox
297
Wysłane: 11 listopada 2018 21:20:56
glosowanie bedzie jakos w drugiej polowie grudnia...

kliknij, aby powiększyć

z tymi wyzwaniami w Nowym Roku to im się spełniło, jaka szydera (kartka z grudnia 2017)
Edytowany: 11 listopada 2018 21:22

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 11 listopada 2018 21:29:17
Flu napisał(a):
Mnie zastanawia jedno.
Prezes w wywiadzie mówi nawet ze żyją tylko dzięki sprzedazy aktywów (wcześniej nie informowali rynku ze sprzedają aktywa zagraniczne i moze polskie?)

Od dawna mówili, że sprzedadzą zagranicę, fajnie, że się udało. Sprzedaży co najmniej części aktywów w Pl też nigdy nie wykluczali.

leonek7
0
Wysłane: 11 listopada 2018 21:34:27
Jest się z czego cieszyć.Wyprzedają i przeżerają nie generując żadnych zysków.Tylko kiedyś towaru do wyprzedawania zabraknie,no chyba że wypuszcza nowe emisje obligacjipuke_l

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 11 listopada 2018 21:38:48
Znając styl zarządzania KK, na pewno możemy powiedzieć, że filie zagraniczne były dochodowe i racjonalnie zarządzane, prawda?

EDIT: Pojawiło się już kilka razy ważne pytanie bez odpowiedzi: co się stało w ostatnich tygodniach, że perspektywy spłaty się pogorszyły?
Edytowany: 11 listopada 2018 21:41

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 11 listopada 2018 22:00:12
leonek7 napisał(a):
Wysil się trochę i przejrzyj forum,to zrozumiesz o czym pisałem.

Jestem na tym forum od samego początku, Czytam wszystko i nie mogę doszukać się argumentów na Twoją tezę, jakoby Radek działał na naszą szkodę.

Oświeć mnie proszę.

leonek7
0
Wysłane: 11 listopada 2018 22:05:14
Nie wystarczy ,,czytać''.Należy to jeszcze robić ze zrozumieniem.Jeszcze raz zalecam lekturę postów .

Flu
Flu
0
Wpisów: 2
Wysłane: 11 listopada 2018 22:35:08
omicron napisał(a):
Flu napisał(a):
Mnie zastanawia jedno.
Prezes w wywiadzie mówi nawet ze żyją tylko dzięki sprzedazy aktywów (wcześniej nie informowali rynku ze sprzedają aktywa zagraniczne i moze polskie?)

Od dawna mówili, że sprzedadzą zagranicę, fajnie, że się udało. Sprzedaży co najmniej części aktywów w Pl też nigdy nie wykluczali.

Od dawna mówili, że tak będą robić, ale nie informowali, że to robią i że jest to teraz konieczne do utrzymania płyności. Jeszcze niedawno prezes GB mówił, że ustabilizowali spółkę i mają bierzącą płynność a teraz zarówno on jak i prezes RW mówią, że spółka jej nie ma, jest w tragicznym położeniu i że przy przegłosowaniu układu który sama RW zaproponowała spółka upadnie. Dodam, że P.Radek sam był w tej radzie i sam uczestniczył w tworzeniu tych propozycji i szacowaniu krzywej odzysków ERC a teraz nagle po 3 miesiącach uważa, że układ w takiej formie doprowadzi do tego, że spółka szybko upadnie. W takim wypadku przyznaje, że ich propozycje nie ma racjonalnego bytu.

Znajać od dawna strukturę finansowania GB przez FIZy i niskie dochodu które otrzymuje z tego GB, koszty które generuje GB ustabilizowane w ostatnich miesiącach, nagle uważają, że należy znacząco pogorszyć propozycje. Dlaczego? Co sie zmieniło w te 3 tygodnie i dlaczego pierwotne propozycje Hoista były znacząco lepsze?

No i przestańmy mówić, że aktualna propozycja spółki to 23% zaspokojenia. Jak już kilka osób wcześniej powiedziało, aktualna propozycja to 18,5% a pozostałe 4,5% jest kompletną niewiadomą więc nie można moim zdaniem nawet jej uwzględniać w propozycjach a raczej pozostawić stopę zwrotu 18,5% a w przypadku uzyskania roszczeń zmienić układ w trakcie jego wykonywania ale to będziemy wiedzieć może dopiero za 3-4 lata.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

275 276 277 278 279

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,378 sek.

hgwmizxp
kveomgvr
yalslpxq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
piqyuhjc
gnynnqam
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat