0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
11 listopada 2018 17:22:47
leonek7 napisał(a):Ponawiam swój apel .Czy jest na forum ktoś chętny ,kto pomoże mi zredagować pismo do sędziego -komisarza w którym opiszemy naszą sytuację po pół roku PPU. Same fakty,żadnych teorii spiskowych.Czekam na propozycje. 1/ Myślę, że pomoże to zrobić Małpa w Niebieskim:) 2/ Zakładam, że sędzia zarządzi głosowanie w 2 poł. grudnia 2018, bądź 1 poł. stycznia 2019, więc zwłoki nie będzie 3/ Cisnę zarząd aby przedstawił 1-2 stronicowy opis sytuacji; to urealni oczekiwania zamiast sprzedawania Wam "kota w worku" a kolejny zawód i testowanie dna przeżyjecie po przejęciu spółki (o ile do tego dotrwa) 4/ przejęcie spółki przez wierzycieli oznaczać obecnie, że zresetujecie odpowiedzialność całego sektora finansowego - gdy spółka "umrze" na Waszych rękach po paru miesiącach to będziecie mieć pretensje tylko do samych siebie (btw, ktoś jeszcze pamięta o KK? teraz całość błota trafia w nowy zarząd - tak, ludzie i media mają krótką pamięć) 5/ dlatego ważne jest ujawnianie BENEFICJENTÓW działalności GBK i kierowanie w ich stronę roszczeń; jak zrozumiałem, jakaś część wierzycieli uważa że zrobi to sama; z uznaniem patrzę na ich wiarę 6/ oczywiście, tłum lubi podążać w stadnym odruchu, ja ma odwagę mieć własne zdanie, nawet jeżeli nie jest ono zgodne z "obowiązującą linią partii"
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
11 listopada 2018 17:44:25
Ale oczywiscie dostep do tych danych operacyjnych scisle tajny?
|
|
Wysłane:
11 listopada 2018 17:45:50
djwitek1973 napisał(a):Panir Radku po przeczytaniu Pana wypowiedzi pozwole sobie na kilka uwag z nadzieja na odniesienie: 1. Sytuacja jest bardzo zla, brak woli I checi pomocy z zadnej strony, wszyscy Pana/nas ignoruja itd byc moze z naszej kasy nie zobaczymy nic lub prawie nic a Pan luzik "zobowiazalismy Zarzad do 35%" a jesli ostatecznie zaproponuja 15 % za 20 lat to tez Pan ucieszy. Prosze Pana ludzie glosujac na Pana liczyli ze bedzie Pan walczyl o ich I swoje interesy niestety tej walki I determinacji w Panu nie widac. 2. Z Pana wpisow wnioskuje, ze zalozyl Pan sobie ze niby w RW ale bedzie Pan dzialal solo (patrz wycieczki do Abrisu, informacja, ze Nadzorca nie dal Panu kasy na prawnika, wreszcie ocena tych ktorzy uprzejmie pozwolili sobie negatywnie ocenic Pan dialysis I pomysly). Prosze Pana jak widac nie jest to rozgrywka dla Wallenroda I Klosa. Zacznijcie dzialac jako Rada. Jakos do tej pory nie trafilem na informacje, ze spotkaliscie sie z Przewodniczacym KNF, UOKIK,Prokuratorem, poslami. Nie istniejecie w mediach. Moze Pan nie cenic dzialan Stowarzyszenia ale to oni byli w materialach Tv, radiu I prasie. To ich narracja sprawila, ze PDM ktos sie zainterespwal a IB stworzyl rezerwy na odszkodowania. Wystarczy chciec I wierzyc w mizliwosc osigniecia celu a tego brakuje. 3.Warto docenic ze Pan dojezdza, poswieca czas wolny I rezygnuje z awansu w miejscu pracy ale jak rozumiem skladajac akces do RW zdawal Pan sobie sprawe, ze nie bedzie to prosta spraw I bedzie wymagala poswiecen. 4. Dlaczego z taka latwoscia przeszedl Pan do porzadku dziennego nad faktem, ze nasza sytuacja nie jest skutkim zbiegu okolicznisci gospodarczych ale dzialania przestepczego zatem wymaga tez niestandardowych sposobow rozwiazania. Pan jedynie w Abris widzi meza opatrznosci tak samo poszkodowanego jak my. Tymczasem moim zdaniem tak nie jest. 5. Panie Radku jeszcze pare osob na tym forum w Pana wierzy I ufa. Prosze pokazac, ze po raz kolejny w tej sprawie nie okazali sie naiwnymi. 6. Moze czas najwyzszy zaczac wspolpracowac z innymi grupami poszkodowanych. Jest nas 9000 to na tyle liczna grupa, z ktora przy zaangazowaniu nawet 20% trzeba sie liczyc. Nasz brak zaangazowania skonczy sie tym ze nie zobaczymy nic. ad.1. Ciekawe opinie - jak Pan na to wpadł, przede wszystkim w sprawie "luziku"?: - we wtorek spotykam się z jeszcze jedną osobą z RW z przedstawicielami inwestora; mamy kontakt z pozostałymi inwestorami - układ głosuje Kurator; wyraził się jasno że poniżej 35% nie widzi poparcia dla wariantu z inwestorem, więc RW ma mało do powiedzenia ad.2. Kilka faktów: - każdy w RW ma możliwość samodzielnego działania i proponowania RW uchwał, itd.; ale trudno kogokolwiek do czegoś zmuszać; chcący mogą zweryfikować kto co robi; padła moja propozycja aby inne osoby z RW przejęły negocjacje z LC - jakoś nie było chętnych (bo spotkanie to nie przebieżka, czy pogawędka, ale trudna dyskusja na argumenty) - jesteśmy w stałym kontakcie z KNF - w ubiegłym tygodniu wysłane zostało pismo do prof. Chrzanowskiego z opisem sytuacji i prośbą o wsparcie - powstają pisma do innych organów administracji państwowej - jest korespondencja z prokuraturą - w czwartek spotykam się z posłem - powstają materiały prasowe - szanuję grupę z FB, ale jej interesy są pozornie zbieżne z innymi - oni walczą o to aby przestać być wierzycielami (odkup obligacji GBK) a nie aby przeprowadzić PPU; to nie zarzut, ale trzeźwa ocena sytuacji; docenić należy ich działania medialne które utrudniają zapomnieć o sprawie; my też to robimy ale w trochę inny sposób; nuff said ad.4. Błędne wrażenie: - to największa afera gospodarcza ostatnich lat (takie tezy są przedstawiane w pismach przesłanych do prokuratora oraz KNF) - to spółka ma dane i ona wysyła kolejne zawiadomienia do prokuratora; to że już tyle osób zostało aresztowanych to m.in. efekt zaangażowania osób dedykowanych z Abris (tak, mam odwagę cywilną to napisać) - tutaj nie ma męża opatrzności, ale taktyczne sojusze dla realizacji poszczególnych celów ad.6. Mamy w gronie RW członka stowarzyszenia - M. Wójcika
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
11 listopada 2018 17:48:32
Obligatariusz kontakt napisał(a):kris1986 napisał(a): 5/ rozpoczynamy działania medialne
Mam nadzieję, że w końcu wszystkie media się dowiedzą o bankach z nazwy - głównych beneficjentach nierynkowych transakcji. Niech klienci wiedzą, że ich też może ich Bank oszukać. Niech RW te działania medialne weźmie sobie do serca...... Co do mediów to, wg synoptyków NASA, tegoroczna jesień ma być rekordowo gorąca[/quote] Kiedy zauważymy w mediach choć wzmiankę o tych bankach ktore chcą nas okraść poraz drugi. Jakie działania ma zamiar realizować RW w tej sprawie? Ludzie działajmy razem, nie wymyślajmy ze jest jakiś "deal" tylko najgłaśniajmy sprawę o bankach które chwalą się wynikami, a nie tym w jaki sposób je osiągnęły (naszym kosztem). Tam są pieniądze a nie w spółce.
|
|
Wysłane:
11 listopada 2018 17:49:35
kokospl napisał(a):Ale oczywiscie dostep do tych danych operacyjnych scisle tajny? Drodzy, to jest ciągle spółka z GPW. Mamy podpisane odrębne NDA. To zadanie spółki aby komunikować z rynkiem dane wrażliwe. Tym bardziej w obecnej sytuacji. Teraz problem będzie miał NS oraz K. Bo będą musieli udźwignąć zdziwienie wierzycieli co do sytuacji spółki. A to nie ich rola
|
|
Wysłane:
11 listopada 2018 17:52:07
kris1986 napisał(a):Obligatariusz kontakt napisał(a):kris1986 napisał(a): 5/ rozpoczynamy działania medialne
Mam nadzieję, że w końcu wszystkie media się dowiedzą o bankach z nazwy - głównych beneficjentach nierynkowych transakcji. Niech klienci wiedzą, że ich też może ich Bank oszukać. Niech RW te działania medialne weźmie sobie do serca...... Co do mediów to, wg synoptyków NASA, tegoroczna jesień ma być rekordowo gorąca Kiedy zauważymy w mediach choć wzmiankę o tych bankach ktore chcą nas okraść poraz drugi. Jakie działania ma zamiar realizować RW w tej sprawie? Ludzie działajmy razem, nie wymyślajmy ze jest jakiś "deal" tylko najgłaśniajmy sprawę o bankach które chwalą się wynikami, a nie tym w jaki sposób je osiągnęły (naszym kosztem). Tam są pieniądze a nie w spółce. [/quote] Dajcie działać. Gdy zamawiacie danie w restauracji to nie śledzicie kucharza na zapleczu, co? Liczą się efekty. Nuff said
|
|
Wysłane:
11 listopada 2018 18:13:01
AsGBK napisał(a):djwitek1973 napisał(a): 2. Z Pana wpisow wnioskuje, ze zalozyl Pan sobie ze niby w RW ale bedzie Pan dzialal solo (patrz wycieczki do Abrisu, informacja, ze Nadzorca nie dal Panu kasy na prawnika, wreszcie ocena tych ktorzy uprzejmie pozwolili sobie negatywnie ocenic Pan dialysis I pomysly). Prosze Pana jak widac nie jest to rozgrywka dla Wallenroda I Klosa.
djwitek1973, zacytuję raz jeszcze Jokera: Kłoczko zły, Paweł zły…, Radek nieomylny :) A Mariusz Wójcik to jeszcze długo w RW się utrzyma? Bo najwyraźniej osoby o zdaniu odmiennym niż przewodniczący muszą odejść. A brawa bić trzeba, jak Przewodniczący przemawia? :) Już wiemy, Przewodniczący cofnął Pawłowi pełnomocnictwo, bo nie podzielał jego działań. Już wiemy – Przewodniczący jest nieomylny, ma bogate doświadczenie i wiedzę. W swojej nieomylności zmienił też hasło do wspólnej skrzynki mailowej Porozumienia :)) 1/ Rozróżnijmy "działanie, czy pracę" od "zasiadania" w RW; jeżeli ktoś chce pomóc wymaga to merytorycznego przygotowania się do danego tematu/ spotkania i jego poprowadzenie a nie samo uczestnictwo - recenzentów sytuacji GBK mamy już wystarczająco dużo - od tego więcej kasy nie będzie; zacytuję prawnika, który dołączył do nas tydzień temu "pracy jest więcej niż się spodziewałem" 2/ spotkanie z Abris (było jedno) i zostało od razu zrecenzowane na RW (można sprawdzić w protokołach, ale wiem, to burzy Pana tezę) a dotyczyło sytuacji finansowej oraz możliwość wprowadzenia do RN przedstawicieli wierzycieli; na spotkaniu byłem z osobą z branży finansowej uczestniczącą w dyskusji o finansach GBK - ktoś się mija z faktami a może źródło podało nieprawdę? 3/ wniosek do NS był o wsparcie administracyjne prac RW a nie dla mnie; tylko od strony formalnej RW nie ma osobowości prawnej, ergo to formalnie pełnomocnik Przew. RW ale pracuje dla całej RW 4/ utrata zaufania to podstawa do wycofania pełnomocnictwa - to zawsze jest wyłączna ocena mandanta; jeżeli Paweł wnosi coś merytorycznego to zawsze może inny członek RW udzielić mu pełnomocnictwa - btw, prowadzi stolik operacyjny, więc powinien najwięcej z nas wiedzieć o sytuacji operacyjnej i mógłby się włączyć od czasu do czas na SW w dyskusję - chyba, że coś mnie ominęło? 5/ pocztę POGetback prowadzi inna osoba niż ja - informatyk, zmianę dostępu zrobił on przenosząc konto na inny hosting; ja nic nie grzebałem w kontach - nie mam na to czasu; przeprosi mnie pan teraz za to?
|
|
0 Dołączył: 2018-06-03 Wpisów: 69
Wysłane:
11 listopada 2018 18:53:09
Obligatariusz kontakt napisał(a):
4/ przejęcie spółki przez wierzycieli oznaczać obecnie, że zresetujecie odpowiedzialność całego sektora finansowego - gdy spółka "umrze" na Waszych rękach po paru miesiącach to będziecie mieć pretensje tylko do samych siebie (btw, ktoś jeszcze pamięta o KK? teraz całość błota trafia w nowy zarząd - tak, ludzie i media mają krótką pamięć)
No to dlaczego wierzyciele mają przejąć spółkę? Niech obecny główny akcjonariusz zostanie w spółce głównym akcjonariuszem. Niech on będzie odpowiedzialnym razem z całym sektorem finansowym. Odstąpmy od tej bezsensownej konwersji wierzytelności na akcje. Niech NS zaproponuje (i skonsultuje z RW) układ bez konwersji i taki układ niech przegłosuje kurator. Niech odpowiedzialnymi pozostaną nadal prawdziwi odpowiedzialni a nie obecni wierzyciele, którzy po konwersji zostaną akcjonariuszami i będą powoływać RN a ta z kolei nowy Zarząd. Według mnie konwersja jest bardzo niekorzystna dla wierzycieli. Czy może mi Pan wytłumaczyć dlaczego RW upiera się przy konwersji?
Edytowany: 11 listopada 2018 18:55
|
|
Wysłane:
11 listopada 2018 19:10:01
Jeżeli chcielibyśmy, beneficjenci działalności zostali akcjonariuszami to konieczna jest emisja dla sektora finansowego, ale nikt nie był chętny:) Powraca pomysł z PFR, ale jego już po części spalił KK. Bo skoro mogli odkupić kolejkę na Kasprowy, która ma taki wpływ na gospodarkę jak zeszłoroczny śnieg, to mogliby ustabilizować rynek finansowy i odbudować do niego zaufanie. Ale mam wrażenie, że to mało medialny temat, bo nie liczy się IRR, tylko słupki w CBOS:)
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
11 listopada 2018 19:19:30
Stowarzyszenie organizuje pod bankami -beneficjentami naszych pieniędzy akcję z transparentami .Myślę ,że warto ich wesprzeć ,bo tym razem to działanie dla WSZYSTKICH obligatariuszy.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
11 listopada 2018 19:25:19
Wysłane: 11 listopada 2018 19:10:01 przez Obligatariusz kontakt
Jeżeli chcielibyśmy, beneficjenci działalności zostali akcjonariuszami to konieczna jest emisja dla sektora finansowego, ale nikt nie był chętny:) Powraca pomysł z PFR, ale jego już po części spalił KK. Bo skoro mogli odkupić kolejkę na Kasprowy, która ma taki wpływ na gospodarkę jak zeszłoroczny śnieg, to mogliby ustabilizować rynek finansowy i odbudować do niego zaufanie. Ale mam wrażenie, że to mało medialny temat, bo nie liczy się IRR, tylko słupki w CBOS:)
Ale czy były jakieś rozmowy z PFR? Mało medialny ale może i trzeba próbować. Naprawdę ta konwersja nie ma sensu - szkoda że Abris już nie widzi żadnych szans dla spółki, a skoro główny akcjonariusz nie widzi w tym sensu, to co my wierzyciele mamy powiedzieć:( Tak czy innaczej zapominamy o odpowiedzialności Państwa Polskiego. To ich KNF dał du..y i teraz też daje po całości. Dlatego instytucje Państwowe powinny pomóc, a my dostajemy jak nie z lewej to prawej...
|
|
Wysłane:
11 listopada 2018 19:29:28
Obligatariusz kontakt napisał(a):Jeżeli chcielibyśmy, beneficjenci działalności zostali akcjonariuszami to konieczna jest emisja dla sektora finansowego, ale nikt nie był chętny:) Powraca pomysł z PFR, ale jego już po części spalił KK. Bo skoro mogli odkupić kolejkę na Kasprowy, która ma taki wpływ na gospodarkę jak zeszłoroczny śnieg, to mogliby ustabilizować rynek finansowy i odbudować do niego zaufanie. Ale mam wrażenie, że to mało medialny temat, bo nie liczy się IRR, tylko słupki w CBOS:) Pana odpowiedź nic nie wyjaśnia. Nadal nie rozumiem dlaczego RW upiera się przy konwersji. Wierzyciele powinni zostać wierzycielami i domagać się realizacji układu (jaki zostanie zawarty) od spółki czyli od zarządu spółki i RN powołanej głosami głównego akcjonariusza. Dlaczego wierzyciele mają wziąć na siebie realizację tego układu? Tak jak Pan pisze nie podołamy temu i spółka "umrze" na naszych rękach!
Edytowany: 11 listopada 2018 19:45
|
|
0 Dołączył: 2016-11-08 Wpisów: 123
Wysłane:
11 listopada 2018 19:38:05
leonek7 napisał(a):............... .Teraz widzę ,że byłem naiwny ,bo p Radosław nie jest w porządku do swoich wyborców.Forsuje w RW decyzje niekorzystne dla nas .........
A możesz podać jakieś konkrety, bo chyba mnie coś ominęło....
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
11 listopada 2018 19:39:16
Z ostatnich wiadomości wnioskuję, że w spółce jest bardzo źle i prawie nic nie odzyskamy. Czy w ogóle coś odzyskamy? Wolałbym mało, a szybko, ciekawe, jak preferencje rozkładają się wśród obligatariuszy.
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
11 listopada 2018 19:39:25
Do Obligatariusz kontakt:
1/ czy te fundusze do których dopłaca GBK (te ~50%) to jak rozumiem fundusze zewnętrzne - tj. Altus czy ktoś jeszcze ? Oni nie chca się zgodzić na modyfikację rozliczeń ?
Czy uważają, że te stawki są rynkowe a to nie ich wina, że GBK nie napędził skali działalności, bo wtedy te rozliczenia już nie byłyby tak dotkliwe jak przy obecnej sytuacji?
2/ z tego co Pan pisze wynika, że konwersja przy braku innego inwestora to delikatnie mówiąc "pomyłka" . Dla mnie wygląda jakby ABRIS (dlnd) jeszcze przyglądał sie co z tego wyniknie - na razie obstawia za sprzedażą, ale sam prezes Dąbrowski tak jakoś dziwnie mówi. Klucz to zwiększyć operacje jak najszybciej - wtedy i zdanie niejtóryxh może się zmienić. Tylko, że z drugiej strony potrzeby jest szum medialny, a to operacjom nie pomaga ... No chyba, że to wszystko może taka gra ABRIS - takie opinie też są i to wcale niemało
3/ nie uważa Pan (i to może być pytanie retoryczne), że pewni członkowie ABRIS powinni ponieść konsekwencje z tego tytuł, że zasiadali w RN za czasów KK ba chyba nawet jeden (W.Ł) był jej przewodniczącym, a teraz chyba też jest w komitecie da. restrukturyzacji. Ponadto za WZA prawie wszyscy dostali absolutorium - znaczy się nie ma aię im nic do zarzucenia ? To nie budzi zaufania (przez właśnie te osoby, które jak widać nadal się przejawiają w GBK). Wiem , że pan na to wpływu nie ma, no ale litości ci ludzie powinni być natychmiast odsunięci ... Ponadto są chyba jakieś protokoły z posiedzeń RN .... ale zobaczymy, na razie rozumiem jest jak jest i trzeba działać też w takich sytuacjach ...
Poprawił pan komunikację - wyjaśnienia są wreszcie zrozumiałe ...
Edytowany: 11 listopada 2018 19:40
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
11 listopada 2018 19:40:02
Wysil się trochę i przejrzyj forum,to zrozumiesz o czym pisałem.
|
|
Wysłane:
11 listopada 2018 19:42:52
Edytowany: 11 listopada 2018 19:43
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
11 listopada 2018 19:51:02
Była wina Tuska. Teraz nastała moda na „ Wina RW, a konkretnie wina Radka”. Znany mechanizm – pretensje, żale i frustracje trzeba na kogoś przerzucić, żeby sobie ulżyć i stwierdzić: przecież ja osobiście jestem w porządku; winny jest On/Oni. Przypomina to sytuację, że każdy Polak zna się na medycynie lepiej niż dyplomowany lekarz. Czas zawiązać stowarzyszenie „antyszczepionkowe”. Propozycja już właściwie jest - @ djwitek1973: Cytat:Mam wrazenie, ze sytuacja w ktorej jestesmy jak I perspektywy jej rozwoju, poziom rozczarowania z zaangazowania sie w sprawe osob I podmiotow teoretycznie do tego uprawionych powinna zastanowic nas czy nie powolac szybko formuly np stowarzyszenia, ktora pozwolilaby nam w sposob bardziej zorganizowany dzialac, wyrazac swoje oczekiwania, wystepowac o opinie czy stanowiska. Teoretycznie formula jest dosyc prosta 7 osob, statut, zebranie zalozycielskie, wladze, wniosek rejestracyjny do KRS. Pytanie kto chciaby sie w cos takiego zaangazowac I ewentualnie pomoc przeprowadzic? Lukratywne stanowisko Prezesa czeka. Moim faworytem jest leonek7 - oczywiście, o ile się na to zgodzi.
Edytowany: 11 listopada 2018 19:51
|
|
0 Dołączył: 2018-11-11 Wpisów: 1
Wysłane:
11 listopada 2018 20:00:43
Szanowni Forumowicze, będąc tym Pawłem ;) chciałbym podzielić się pewnymi uwagami, a z uwagi że ma to miejsce na forum dyskusyjnym to tak proszę odczytywać treść tego jak i pewnie następnych postów.
1. Propozycje układowe przy sprzedaży inwestorowi
To nie jest 23,1%. To jest BYĆ MOŻE 23,1%.
Jak podaje Kurator: propozycja ma dwa źródła finansowania – jedno ze sprzedaży aktywów w dwóch transzach bezpośrednio po uprawomocnieniu się postanowienia o zatwierdzeniu układu oraz w latach 2023-2024 z tytułu odzyskiwania środków z tytułu, ogólnie przyjmując, defraudacji, czy to w wyniku procesów odszkodowawczych czy karnych. Kurator oświadcza tak jak poprzednio, że nie będzie głosował za propozycjami Dłużnika
W liczbach wygląda to następująco: - 12,38% czerwiec 2019, - 6,47% czerwiec 2020,
oraz 4,25% z przyszłych roszczeń w latach 2024/5.
Prośba do RW, Zarządu by (w takim zakresie jak mogą) wyjaśnili Wierzycielom czy 6,47% z 2020 jest bezwarunkowe czy warunkowe. Czy może się zdarzyć, że Obligatariusze dostaną mniej z tej raty a w skrajnym przypadku nic, czyli jedyne co będzie im wypłacone przy sprzedaży Spółki to pierwsza rata 12,38%?
W takim kontekście proszę przeanalizować stanowisko Kuratora: Kurator zaznacza, że złożone oferty w tym Hoist Finance są zdecydowanie gorsze niż te, na podstawie których rekomendował na Zgromadzeniu Wierzycieli rozważenie opcji sprzedaży majątku jako lepszej niż kontynuacji działalności gospodarczej Dłużnika. Kurator uważa, że oferta sprzedaży aktywów powinna być na tyle wysoka, aby dać możliwość zaspokojenia obligatariuszy niezabezpieczonych na zdecydowanie wyższym poziomie z tytułu tylko uzyskanej ceny ze sprzedaży aktywów (tzw. szybka spłata jednorazowa). Dłużnik, oferent i wierzyciele zabezpieczeni poza kuratelą kuratora mogą bądź podnieść cenę, bądź umorzyć część zobowiązania zabezpieczonego, bo znaczenie nie ma bezwzględna cena oferowana, a jedynie ta część ceny, która może zaspokoić roszczenia obligatariuszy niezabezpieczonych. W przeciwnym wypadku kurator będzie głosował za propozycjami kontynuowania działalności gospodarczej i przystąpienia do ewentualnego procesu sprzedaży aktywów już przez kontrolowany przez wierzycieli zarząd i po restrukturyzacji Dłużnika.
2. Dochodzenie roszczeń
Rysowana perspektywa że "na stole jest kwota roszczeń przekraczająca 500 mln zł! to potencjalnie aż +23 pp większego zaspokojenia obligatariuszy niezabezpieczonych" to przysłowiowe gruszki na wierzbie rosnącej na sztucznej wyspie, której jeszcze nie usypano. Ale uwaga, jest chętny, jeżeli my teraz zgodzimy się oddać mu swoje pieniądze, to pomoże nam w przyszłości znaleźć kopalnię piasku z której na bliżej nieznanych warunkach będziemy mogli kiedyś pozyskać piasek. A ów zainteresowany udzieleniem nam pomocy bynajmniej nie sięga do swojego portfela by za swoje się dorzucić na choć jeden woreczek.
Dla wyjaśnienia aktualna propozycja Spółki z 23,1% już obejmuje pozyskanie 100 mln zł z roszczeń w 2024/5, tak więc to nie będzie dodatkowe 23%.
Osobiście uważam że lepiej jak Spółka sama zajmie się przygotowaniem roszczeń. Obecna sytuacja jest dosyć dziwna. Sprawy defraudacji prowadzi osoba z Abrisu delegowana do zarządu GBK, której okres delegacji kończy się w grudniu. Jak rozumiem jeżeli teraz będziemy mili dla Abrisu, to ta osoba pozostanie z nami trochę dłużej. Sprawy roszczeń to sprawy długoterminowe, powinny być od początku nadzorowane i prowadzone przez osoby z odpowiednim horyzontem czasowym. Ponieważ większość spraw będzie w Polsce, w oparciu o polskie prawo, to nie bardzo widzę tu miejsce dla wyspecjalizowanych międzynarodowych funduszy. Wyjątek to pozwanie Deloitte na arenie międzynarodowej i tu faktycznie jeżeli Abris by znalazł kogoś kto się podejmie sfinansować i poprowadzić sprawę na zasadzie udziału w zysku to chętnie poprę przyznanie Abrisowi odpowiedniego wynagrodzenia. Póki co uważam, że powinna być wydzielona dla DNLD odrębna grupa z zaspokojeniem w wysokości 1%, natomiast jeżeli do czasu głosowania układu pojawi się jakaś racjonalna propozycja to czemu nie, zawsze można poprawić warunki. Ważne by teraz Nadzorca Sądowy konstruując swoje propozycje przewidział elastyczne rozwiązanie niezamykające żadnej z opcji.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
11 listopada 2018 20:17:24
Cytat:4/ przejęcie spółki przez wierzycieli oznaczać obecnie, że zresetujecie odpowiedzialność całego sektora finansowego - gdy spółka "umrze" na Waszych rękach po paru miesiącach to będziecie mieć pretensje tylko do samych siebie (btw, ktoś jeszcze pamięta o KK? teraz całość błota trafia w nowy zarząd - tak, ludzie i media mają krótką pamięć) Cytat:domagać się realizacji układu (jaki zostanie zawarty) od spółki czyli od zarządu spółki i RN powołanej głosami głównego akcjonariusza. Dlaczego wierzyciele mają wziąć na siebie realizację tego układu? Tak jak Pan pisze nie podołamy temu i spółka "umrze" na naszych rękach! Edytowany: 11 listopada 2018 19:45 Jak procentowo po konwersji będzie wyglądał akcjonariat? 1) drobni obligatariusze mają większość - powołują własny zarząd 2) banki i tfi mają większość - bo mieli dość obligacji we własnym imieniu. Należałoby oszacowac rozkład %, żeby dyskutować o tym czy nowy zarząd po konwersji będzie zły, i czy udźwignie czy nie udźwignie. Jak oceniamy kompetencje obecnego zarządu? Być może powołanie "bardziej kompetentnych ludzi" niż pan Dąbrowski byłoby dobrym ruchem (jak efektywny jest zarząd wie Pan Radek).
Edytowany: 11 listopada 2018 20:25
|
|