Vox napisał(a):Kto powiedział że sygnalista jest z bankiera? Znasz personalia sygnalisty? Nie wydaje mi się. A co jeśli był to pracownik Getback? Np ktoś z księgowości? Uważasz że KNF powinien to ignorować (a to właśnie zrobił)?
Tylko tacy anonimowi sygnalisci traktowani poważnie mogą coś zmienić.
gospodarka.dziennik.pl/finanse...Idąc Twoim tokiem rozumowania, Prokuratura/KNF powinny ignorować jakiekolwiek zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa, bo przecież może być napisane przez kogoś kto nie ma piatej klepki - w twoim mniemaniu "osoba z bankiera". To jest ich psi obowiązek żeby zawiadomienia traktować poważnie
Nie oczekuję rekompensaty 100%. Ale Państwo mogłoby przejąć nadzór nad GetBack (odebrać zarząd skompromitowanemu Abris), oraz dochodzenie wszystkich roszczeń prawnie (bo jest to sprawa kryminalna) i nie mamy jak zdobyć dowodów w sprawie. Tylko tyle. Pewnie żądam zbyt wiele... ??? Czytałem ten artykuł i także inne. Czy można traktować kogoś poważnie, który pisze, że 3 duże spółki to piramidy finansowe? To już samo z siebie wyklucza, że jest insiderem, bo miałby wiedzę tylko o tej, w której pracuje. To po pierwsze. Po drugie jak napisano w tym artykule zarzuty tego gościa się nie potwierdziły. Po trzecie w innym artykule napisano, że jako zarzut stawiał powiększające się zadłużenie spółki, co też dla mnie nie jest żadnym dowodem. Na zachodzie sygnalista to pracownik/insider i takie zgłoszenia powinny być brane całkiem poważnie, ale w tym przypadku tak nie było i dlatego nie mam pretensji.
Też uważam, że najlepiej byłoby gdyby odebrać władzę Abrisowi. Tylko działania muszą być w zgodzie z prawem, a w takiej formule nie da się tego zrobić moim zdaniem. Za to oczywiście jestem za maksymalnym wsparciem ze strony prokuratury, ABW, CBA i innych instytucji państwowych.
Cytat:a to niby nie jest korupcja urzędnikow KNF?
to pewnie czubek góry lodowej co tam sie działo i jak ukręcano łeb kolejnym kontrolom.
Korupcja? Raczej jak napisano w artykule próba umoczenia w aferze KNF, tak jak to miało miejsce także z bankami państwowymi czy Premierem. KK chciał rozmyć swoją odpowiedzialność. Przecież tego Klimczaka nie udało się GetBackowi zatrudnić, tak samo jak się nie udało uzyskać finansowania od instytucji państwowych. Z tego co mi wiadomo dzięki KNF w prospekcie emisyjnym pojawiały się ostrzeżenia o ryzykach zmian prawnych, które nadchodzą. KNF nie kontrolował prywatnych emisji obligacji, ani nie dubluje roli audytora. Można oczywiście roztaczać różne teorie mniej lub bardziej spiskowe, ale ja tego robić nie będę do momentu kiedy nie ma jakiegoś dowodu albo poszlak. Wiele osób twierdzi także tu na forum, że to zaplanowana akcja Czarneckiego, a mnie się to do kupi nie spina, ma luki w rozumowaniu i uważam to za teorię spiskową.
poszkodowany napisał(a):@anty_teresa
Kilka sprostowań Twojego toku myślenia:
1. Jak komuś ukradną auto (oczywiście ubezpieczone) to dostaje z tego tytułu ODSZKODOWANIE na które składają się WSZYSCY ubezpieczeni w danej formie ubezpieczonej - z czego dodatkowo żyje ta firma - więc Twoje rozumowanie i argumenty są nie na temat!!!
1A. Jak GB wypłacał odsetki to PAŃSTWO BRAŁO PODATEK OD NICH - pytanie to jest ono winne współudziału w tym procederze złodziejskim, a może powinno zwrócić ten podatek bo czerpie korzyści z działalności przestępczej, a może to dla zamazania zupełnie inna bajka.
2. Nie chodzi mi o składanie się społeczeństwa na odszkodowanie dla okradzionych lecz na przejęcie MAS GB i prowadzenia interesu celem maksymalnego spłacenia Wierzycieli (sam HOIST proponował z góry 1mld zł, to obracając takim kapitałem można w 8 lat chyba wypracować 100- 150% zysku co spłaca Wierzycieli prawie w całości).
3. A odnośnie kar to Państwo bardzo chętnie kładzie na nich łapę a przecież to MY jesteśmy poszkodowani a nie PAŃSTWO (złodziej okrada złodzieja?) - to powinno mieć z tego tytułu jakieś finansowe obowiązki wobec Wierzycieli !!!
Ad1) Dostajesz odszkodowanie, bo się tak wcześniej UMAWIASZ. Kupując obligacje się z nikim nie umówiłeś na partycypację w TWOICH ewentualnych stratach. Z tego powodu, że rolnicy się NIE UBEZPIECZAJĄ jestem wkurzony jak dostają odszkodowania po jakiś tam klęskach. Skoro od przestępstwa na obligacjach nie możesz się DOBROWOLNIE ubezpieczyć to nie powinieneś ich kupować.
Ad1A) Od wynagrodzenia za pracę czy zakupu samochodu tez bierze podatek. Od zysków na giełdzie też bierze. Państawo ma swoje zadania które musi finansować. Takich polityków wybieramy, że nam zabierają część zysków kapitałowych. Jaki to ma związek z GetBackiem?
Ad2) Skoro wypracowanie 100-150 proc. zysku w ciągu 8 lat jest tak proste, w szczególności pod nadzorem Państwa, to dlaczego jest problem z emeryturami? Dlaczego one w ciągu 8 lat zakończonych w roku 2016 wzrosły tylko o 47 proc. i to bez wyjęcia z tego inflacji? Dlaczego w takim tempie nie rosną zyski państwowych przedsiębiorstw?
Ad3) Kary są kwestią dyskusyjną. Na razie jest ich całe 2 mln zł i nie wiadomo czy zostaną nawet spłacone, czy PDM nie ogłosi upadłości.