maciej_61 napisał(a):Ciekawe. Według komunikatu KNF obligi GBK - w tym moje serii IL - zostały przekazane z PDM do Qsecurities.
link ->
http://www.qsecurities.plJak obejrzałem życiorysy najważniejszych osób w tej firmie, to wszystkie były wcześniej związane z instytucjami LC. W przypadki nie wierzę. No chyba że - jak mawia moja Córka - "przypadkowo to tylko można zajść w ciążę".
Tak wynika więc że LC ma nasze obligi. Ciekawostka.
1/ LC nie ma Waszych /naszych obligacji. W związku z utratą licencji przez PDM ewidencję niektórych serii obligacji (serii wymienionych w tym komunikacie) przejęło QSecurities. Jakby potrzebane było kolejne zaświadczenie depozytowe to należy uderzać do QSecurities. Także jakby posiadaczom tych serii coś wypłacali to też będzie to szło przez prowadzącego ewidencję. Także zmianę właściciela obligacji należy zgłaszać do prowadzącego ewidencję. Usługowe prowadzenie ewidencji obligacji to czynności natury administracyjnej i nie należy się dopatrywac w tym żadnego 'drugiego dna' bo go tam zwyczajnie nie ma. Widocznie QSecurities dało najlepszą ofertę i tyle. Prowadzenie ewidencji instrumentów finansowych to jedna z czynności jakie moga wykonywac licencjonowane domy maklerskie - a takim jest QSecurities.
2/ To że w QSecurities znajdziemy osoby mające w życiorysie pracę dla spółek LC to nic dziwnego. Pogrzebcie w innych firmach z sektora finansowego. Oni są wszedzie - jak motocyklisci na drodze. Po prostu przez spółki LC przemielono tyle osób, że trafienie na firmę z sektora finansowego gdzie nie ma nikogo z historią pracy dla LC jest praktycznie niemożliwe.