Myślę, że w tym roku na mocniejszy wzrost kursu nie ma co liczyć, ze względu na kilka czynników:
Po1 3Q i 4Q służy budowaniu bazy dla programu motywacyjnego na lata 2020-2022, więc zarząd będzie wyjątkowo oszczędny jeśli chodzi o dobre informacje i zapowiedzi nowych gier.
Po2 Premiera na konsole Frostpunka opóźniona o półtora roku w stosunku do PC zadziałała identycznie jak zawód przy opóźnionej premierze na konsole przy Wiedzminie 2, oba projekty są kosztowo i przychodowo bardzo podobne. Pisałem o tym tydzien temu, że kurs będzie miał tendencje spadkowy z tego względu.
Po3 Wczoraj wyszła rekomendacja negatywna z Trigona, które jakiś czas będzie wracać echem.
Oczywiście każdy z powyższych czynników jest tymczasowy i nie ma najmniejszego wpływu na dalsze losy spółki. Możnaby nawet rzec, że to wręcz idealny moment na kupno longterm. Brakuje tylko pozwu sądowego od jakiegoś NAMCO (kto pamięta CDPR z połowy 2011) albo od Sapka
Odnośnie rozwodnienia akcji to jest to niecałe 2% rocznie, co przy dynamice wzrostu zysków ponad 40% rocznie w ostatnich 5 latach, nie ma większego znaczenia. Nie mówiąc o tym, że wskaźniki P/BV po objęciu papierów z programu się poprawia, a nie pogorszą. Pytanie tylko czy spółka będzie umiała ten kapitał wykorzystać i podtrzymać wysokie ROE.
Jeśli chodzi o retencja graczy to fakt, 11bit ma niezła, ale wciąż brakuje im trochę do Paradoxu, który potrafi często wyciągnąć popularność gry po kilku latach nad peak z dnia premiery.
Kwestia tego czy będą rozwijać dodatki do FP w 2020, mam nadzieję, że jednak nie i zajmą się szybciej FP2 z rozbudowanym multiplayerem.