PARTNER SERWISU
ekjaetoi
526 527 528 529 530

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 26 listopada 2019 10:33:55
złomiarz. poczytaj informacje w poniższym linku. Za wiele to nie masz do powiedzenia jeżeli układ został zatwierdzony.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Zastanawia mnie tylko jedno jak to możliwe że sam nie wiesz co się dzieje w tej spółce. Ja nie mam jej obligacji ale ciekawi mnie jej sytuacja bo sądzę, że będą duże wahania kursu po tym jak notowania zostaną odwieszone. Ciekawy to będzie papier do spekulacji.

zlomiarz
0
Wpisów: 10
Wysłane: 26 listopada 2019 14:29:33
Czytałem, czytałem, w czerwcu. Chodzi o to, że też bym chętnie pospekulował akcjami przekonwertowanymi z długu.....

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 26 listopada 2019 16:21:49
LUK123ASZ napisał(a):
maciej_61 napisał(a):
Standardowa. Można i tak nazwać Game Over. ... kwestia semantyki.

Mam prośbę, pisz trochę mniej.

Zabierasz głos na każdy temat, używasz niby profesjonalnego języka, a każdy post to tak naprawdę bzdury, co widać choćby na powyższym przykładzie.
Popieram .Mam takie samo zdanie.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 26 listopada 2019 16:52:13
Ciekawe. Kiedyś na tym forum była silna grupa "Obrońców dobrego imienia LC". Jakoś ucichła. Albo LC przestał płacić tym co się zajmują obsługą mediów społecznościowych albo - co bardziej prawdopodobne - doszedł do wniosku żeby nie pisać nic, to przynajmniej o jego osobie będzie ciszej. I tak się stało.
Teraz widzę tworzącą się grupę "Obrońców dobrego imienia GBK". I pewnie nie mają nawet za to płacone.
Towarzysz Lenin nazywał takich "Pożytecznymi...". Dalej zobaczcie sobie w Wikicytatach.
Edytowany: 26 listopada 2019 16:52

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 26 listopada 2019 17:40:43
Cytat:
Ciekawe. Kiedyś na tym forum była silna grupa "Obrońców dobrego imienia LC". Jakoś ucichła. Albo LC przestał płacić tym co się zajmują obsługą mediów społecznościowych albo - co bardziej prawdopodobne - doszedł do wniosku żeby nie pisać nic, to przynajmniej o jego osobie będzie ciszej. I tak się stało.Teraz widzę tworzącą się grupę "Obrońców dobrego imienia GBK". I pewnie nie mają nawet za to płacone.Towarzysz Lenin nazywał takich "Pożytecznymi...". Dalej zobaczcie sobie w Wikicytatach.

Prawdę powiedziawszy to nie bardzo rozumiem związek z art. 233.1 KSH i dobrym imieniem GBK. Ponadto jak Getback może mieć dobre imię po aferze Getback? Natomiast nie dziwi mnie, że cytujesz Lenia. Ja osobiście wolę ten cytat " Jedynie prawda jest ciekawa." Też możesz sobie poszukać i sprawdzić jaką miał narodowość - jaką podawał ten, czyj cytat podaje powyżej.
Edytowany: 26 listopada 2019 17:41

jenes
0
Wpisów: 143
Wysłane: 27 listopada 2019 10:05:24
Bilans Getback S.A. na koniec 2018 r. i uproszczona "realizacja" układu:

Majątek: 729 mln zł
Zobowiązania układowe: 2 miliardy 676 mln zł
Zobowiązania pozaukładowe: 137 mln zł
"Czarna dziura": 2 miliardy 84 mln zł

Jednym z problemów jest prawidłowa i realna wycena majątku (inwestycje w certyfikaty inwestycyjne funduszy to 71% aktywów).

"Realizacja" układu:
1. zobowiązania układowe maleją o 75% (każdy obligatariusz traci 3/4 swojego majątku)
2. "czarna dziura" maleje do 77 mln zł
3. spółka spłaca majątkiem wierzycieli pozaukładowych
4. rezultat:
majątek: 592 mln zł
zobowiązania układowe: 669 mln zł
zobowiązania pozaukładowe: 0 zł
"czarna dziura": 77 mln zł

I co dalej?
- kto pożyczy takiej spółce pieniądze (zwiększy majątek i zwiększy zobowiązania pozaukładowe)?
- kto dokapitalizuje taką spółkę (zwiększy majątek i zmniejszy czarną dziurę)?
- ile uda się odzyskać w wyniku planowanych pozwów dotyczących transakcji wątpliwych?
- ile zysku musiałaby wygenerować taka spółka, aby zaspokoić wierzycieli (zwiększyć majątek i zmniejszyć czarną dziurę, żeby następnie zmniejszyć zobowiązania układowe i w rezultacie zmniejszyć majątek)?

maciej_61
0
Wysłane: 27 listopada 2019 11:13:47
@janes. Weź jeszcze po uwagę że tzw "Wartość godziwa posiadanych certyfikatów inwestycyjnych przez Spółkę" (czyli to co 1 stycznie 2018 stanowiło 71% majątku) na koniec 2018 roku wyniosła 592 299, podczas gdy 1 stycznia 2018 wynosiła 1 223 135 (strona 47 i następne raportu). Czyli spadek 2,3 razy. No a mamy koniec 2019 roku i jesteśmy po "lekkich zawirowaniach" na Trigonach, Altusach, Saturnach i temu podobnych w tym funduszach mających w nazwie GBK.
Ile więc wynosi "Wartość godziwa posiadanych certyfikatów inwestycyjnych przez Spółkę" na koniec 2019 roku? No bo to nas chyba najbardziej interesuje. Ale o tym dowiemy się pewnie pod koniec przyszłego roku, albo nigdy.
Stawiasz pytanie "I co dalej?". Ja odpowiedziałem już wcześniej ale mnie "zaszczekano".

Edytowany: 27 listopada 2019 11:17

jenes
0
Wysłane: 27 listopada 2019 16:33:24
@maciej_61 bardzo dobrze, że to zauważyłeś ;)

Pomiędzy końcem 2017 r. gdy zaudytowana wartość godziwa certyfikatów inwestycyjnych wynosiła 1 miliard 223 miliony zł a koncem 2018 r., gdy spadła do 592 milionów zł zdarzały się cuda....

Bo na przykład na koniec marca 2018 r. ich niezaudytowana wartość wynosiła 2 miliardy 402 miliony zł (dane z wniosku o ppu).

W kwestii wyceny panuje tu zupełna dowolność...

maciej_61
0
Wysłane: 27 listopada 2019 16:45:06
Czyli potencjalne oszustwo we wniosku o PPU? Możliwe. Może też to oznaczać że wniosek o PPU czy innego postępowania złożono za późno w stosunku do wymogów. Co by mogło też oznaczać że Zarząd posiadał pełną wiedzę o stanie firmy ale nie informował rynku. Ciekawe czy też nie informował ówczesnej RN.

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 27 listopada 2019 17:59:21
A uwzgledniles, że część zobowiązań jest zabezpieczona i nie podlega redukcji do 25 procent? Pewnie blizej 80 do 90 procent jest do spłaty.
Czarna dziura jest znacznie większa i widać ja po transakcji z hoist. Daje ona wyobrażenie o wartości reszty portfeli.

Na koniec 2018 zabezpieczonych było ponad 500 mln po haicut.

jenes napisał(a):
Bilans Getback S.A. na koniec 2018 r. i uproszczona "realizacja" układu:

Jednym z problemów jest prawidłowa i realna wycena majątku (inwestycje w certyfikaty inwestycyjne funduszy to 71% aktywów).

"Realizacja" układu:
1. zobowiązania układowe maleją o 75% (każdy obligatariusz traci 3/4 swojego majątku)
2. "czarna dziura" maleje do 77 mln zł
3. spółka spłaca majątkiem wierzycieli pozaukładowych
4. rezultat:
majątek: 592 mln zł
zobowiązania układowe: 669 mln zł
zobowiązania pozaukładowe: 0 zł
"czarna dziura": 77 mln zł

I co dalej?
- kto pożyczy takiej spółce pieniądze (zwiększy majątek i zwiększy zobowiązania pozaukładowe)?
- kto dokapitalizuje taką spółkę (zwiększy majątek i zmniejszy czarną dziurę)?
- ile uda się odzyskać w wyniku planowanych pozwów dotyczących transakcji wątpliwych?
- ile zysku musiałaby wygenerować taka spółka, aby zaspokoić wierzycieli (zwiększyć majątek i zmniejszyć czarną dziurę, żeby następnie zmniejszyć zobowiązania układowe i w rezultacie zmniejszyć majątek)?

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 27 listopada 2019 22:27:10
www.pb.pl/obligatariusze-getba...

Cytat:
Poszkodowani w aferze windykatora zaczynają zaprzeczać samym sobie. W tle jest narastająca frustracja wskutek działań państwa

Wyłączenia do odrębnego postępowania wątku sprzedaży obligacji GetBacku przez Idea Bank i Polski Dom Maklerski zażądali wczoraj w Prokuraturze Regionalnej w Warszawie przedstawiciele Stowarzyszenia Poszkodowanych Obligatariuszy Get- Back.

Niestety całość artykułu jest dostępna dla abonentów i nie mogę wkleić więcej, aby Panowie z Pulsu Biznesu do mnie nie zapukali.

maciej_61
0
Wysłane: 28 listopada 2019 08:12:29
Czyli reasumując:
- "Wartość godziwa" certyfikatów inwestycyjnych GBK na koniec 2017 r - 592 mln (równa majątkowi firmy);
- podana do Sądu w marcu 2018 wartość - 1,4 mld
- "wartość godziwa" certyfikatów na dziś - nieznana. Ale po zawirowaniach na funduszach i innych wydarzeniach na pewno dużo mniejsza niż te 592 mln;
- do spłaty dla zabezpieczonych - 500 mln (wartość rzeczywista a nie "godziwa")

Czyli nie ma nawet na pełną spłatę zabezpieczonych. Bo nawet przyjmując że certyfikaty dalej (po roku) warte są te 592 mln to próba ich sprzedaży (o ile w ogóle możliwa) spowoduje spadek ceny do wartości ułamkowej.
Zabezpieczeni "nie popuszczą" chcąc odzyskać max tego co się da.
Niezabezpieczeni - cóż... no money, no funny.

To praktycznie oznacza że po 19 grudnia dla niezabezpieczonych GBK będzie już tylko zapisem w KRS. No chyba że właściciele/akcjonariusze zdecydują się na dofinansowanie trupa. I to tylko de facto w celu zaspokojenia pełnego zabezpieczonych i niezabezpieczonych. Właściciele - czyli głównie Abris. Jakie jest prawdopodobieństwo takiego wydarzenia? Żadne.
A może emisja kolejnych obligacji? Tak fajnie kiedyś szło, więc czemu nie? hello1

Cytat:
Wyłączenia do odrębnego postępowania wątku sprzedaży obligacji GetBacku przez Idea Bank i Polski Dom Maklerski zażądali wczoraj w Prokuraturze Regionalnej w Warszawie przedstawiciele Stowarzyszenia Poszkodowanych Obligatariuszy Get- Back.

No i bardzo dobrze. Pieniądze bierze się od tego kto je ma. A kopanie się z koniem typu PKO czy de facto też państwowy Alior, grozi co najmniej kalectwem.

Pewne działania są wydaje mi się możliwe w zakresie zablokowania układu. RW, powołując się na podejrzenie oszustwa w wielkiej skali (vide wartość majątku na koniec 2017 a to co podani Sądowi) może argumentować że zaistniały nowe, nieznane wcześniej okoliczności które uzasadniają nie zatwierdzenie ostateczne układu.
Pytanie tylko ile w tym zabawy dla zabawy a ile pieniędzy dla niezabezpieczonych.
Edytowany: 28 listopada 2019 08:18

maciej_61
0
Wysłane: 28 listopada 2019 09:54:49
Sorki, pomyłka. Wartość podana Sądowi to nie 1,4 mld tylko 2,4 mld. Czyli podejrzenie oszustwa na gigantyczną skalę.

jenes
0
Wysłane: 28 listopada 2019 14:54:56
@hektorek dzięki za zwrócenie uwagi, koryguję:

A. stan na koniec 2018 r. (z audytowanego raportu)

B. stan po spłacie zabezpieczonych z Hoista
Majątek: 464 mln zł
Zobowiązania układowe: 2 miliardy 411 mln zł

C. stan po uprawomocnieniu układu
Majątek: 464 mln zł
Zobowiązania układowe: 779 mln zł
"Czarna dziura": 452 mln zł

D. stan po spłacie pozostałych zabezpieczonychD.
Majątek: 229 mln zł
Zobowiązania układowe: 544 mln zł
"Czarna dziura": 452 mln zł

Opierałem się na informacji z 16.05.2019 r.:
GetBack uzyskał od Hoista 365 mln zł. Większość kwoty trafiła do wierzycieli zabezpieczonych na majątku GetBack, ale też spółka uzyskała ok. 100 mln zł, które będzie mogła przeznaczyć na działalność operacyjną. - czyli spłacili ok. 265 mln zł.
"Dzięki tej transakcji zabezpieczyliśmy nasze potrzeby gotówkowe na bardzo długi czas". - powiedziała wiceprezes spółki Magdalena Nawłoka.

I jeszcze o wycenach z tego samego info: "Wstępna wartość portfeli wierzytelności funduszy własnych znajdujących się w zarządzaniu przez GetBack kształtowała się - na dzień 31 grudnia 2018 r. - w wysokości ok. 1 050 mln zł." - a gdzie wartość portfeli wierzytelności funduszy zewnętrznych? I jak to się ma do 592 mln zł jako wartości funduszy nie tylko własnych, ale i zewnętrzych na koniec 2018 r. z zaudytowanego raportu?

@maciej_61 ciężko będzie udowodnić oszustwo, bo zaraz ktoś odpowie, że wyceny dokonywano innymi metodami albo, że byli różni wyceniający...
Edytowany: 28 listopada 2019 15:01

maciej_61
0
Wysłane: 28 listopada 2019 15:18:19
Cytat:
ciężko będzie udowodnić oszustwo, bo zaraz ktoś odpowie, że wyceny dokonywano innymi metodami albo, że byli różni wyceniający...

Masz absolutną rację. Bardzo trudno....
Ale zauważ że wchodzące w skład tzw "majątku" certyfikaty to też tylko "wartość godziwa" wyceniona też bliżej nie wiadomo jak. Więc każde wyliczenie można zarówno stwierdzić że jest wyliczone dobrze a równie dobrze źle. Czyli jakieś liczby mamy ale jaka jest ich wiarygodność? Tak naprawdę nikt nie wie.

jenes
0
Wysłane: 29 listopada 2019 10:27:57
Rada Wierzycieli zwołuje Zgromadzenie Wierzycieli GetBack S.A. Szczegóły na stronie Nadzorcy (uchwała 24/11/2019):
kaczmarekskonieczna.pl/wp-cont...

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 29 listopada 2019 19:37:19
Szanowni Państwo,
na ile mogę, na tyle odniosę się do kwestii kontroli skarbowych. Wiecie, że wokół GBK dzieją się rzeczy przedziwne:
Rzeczywiście kontrole skarbowe odbyły się dwa tygodnie po tym, jak wierzyciele niezabezpieczeni przejęli większość w Radzie Wierzycieli. Kontrolowani byli co najmniej dwaj członkowie tego gremium w odstępie tygodniowym. Teoretycznie może to być zbieg okoliczności, jednak daje to do myślenia. Ja osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń do przeprowadzanej u mnie kontroli, było miło i przyjemnie. Jednak sam horyzont czasowy kontroli i fakt takowej u drugiego członka to chyba raczej nie przypadek.
Trzeba też zaznaczyć, że insynuacje nt. powiązań z Getback są absurdalne. Jak wcześniej pisałem jestem w śledztwie pokrzywdzonym. A oprocentowanie miałem jak wszyscy inni których znam. W ramach RW osobiście pytałem Dłużnika I NS w dniu 24 września:
Zaprzyjaźnieni Inwestorzy.
- 144 proc. w skali roku płacił GetBack za obligacje dla zaprzyjaźnionych inwestorów. Czy ta sprawa została zbadana?
businessinsider.com.pl/wiadomo...
Członkowie RW, z którymi współpracuję byli żywo zainteresowani wyjaśnieniem tej sprawy. Sugerowaliśmy zgłoszenia do Prokuratury.
Nie zauważyłem zainteresowania z drugiej strony. Nam na ten temat brak danych, bo sami porobilibyśmy zgłoszenia.
Najwyżej oprocentowaną serię jaką mam ja, ma także Radosław Barczyński. Jednak brak wzmianek, żeby miał jakąś kontrolę…

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 29 listopada 2019 19:55:33
Szanowni Państwo,

niestety, ale artykuł Pani Jagody Fryc „Bratobójcza walka obligatariuszy GetBacku. Czego chcą przeciwnicy układu?” wpisuje się w dużej mierze w dezinformację prowadzoną przez Dłużnika.

Pani Jagoda znacząco skróciła moje wypowiedzi. Zresztą nie tylko Pani Jagoda pomija rozwinięcie tematu konwersji i głosowania propozycji układowych. To nie pierwszy serwis, który przesyła mi pytania, po czym artykuł nie ukazuje się wcale, albo moje odpowiedzi są okrojone.

Wkradła się też, jak poprzednio insynuacja:
Na posiedzeniu Rady (przed powstaniem artykułu), na którym był ostatnio obecny Radosław Barczyński, mówił i podkreślał, że wniosek o umorzenie PPU złożył pełnomocnik Marcina Bukowskiego. Powiedziałem wtedy, że jest to nieprawda i wprowadza odbiorców w błąd. Wniosek złożył uczestnik postępowania Janusz Słupek w imieniu własnym, ale nie jako pełnomocnik. Miał do tego pełne prawo.
W artykule Pani Jagoda napisała: Dodatkowo, pod koniec października obligatariusz Janusz Słupek, pełnomocnik Marcina Bukowskiego w radzie wierzycieli, złożył do sądu wniosek o umorzenie postępowania restrukturyzacyjnego GetBacku.
Pomimo, że wyraźnie zakomunikowałem: Janusz Słupek nie jest moim pełnomocnikiem prawnym. Jest moim pełnomocnikiem (jednym z 3) wyłącznie do wykonywania czynności w Radzie Wierzycieli. We wszystkich innych postępowaniach poza Radą Wierzycieli działa na własny rachunek.
Otóż ja nie składałem ani wniosku o umorzenie, ani zażalenia. Z Januszem na różne sprawy w ramach PPU możemy mieć różne spojrzenia, natomiast w samej RW działa dokładnie wg wytycznych mandanta (tzn. moich) i jestem z niego bardzo zadowolony. Często pełni funkcję protokolanta, robi to dokładnie, co spotyka się z uznaniem większości członków.

Nie jestem za upadłością. Jestem za nowym PPU z konwersją, jestem za nadzorem wierzycieli nad wykonaniem układu. Dlaczego? Bo nie mam żadnego zaufania do głównego akcjonariusza i jego ludzi kręcących się w Spółce i wokół niej. Przy ujemnym kapitale własnym spółki wierzyciele powinni mieć kontrolę nad wykonaniem układu, nie powinni być pozbawieni dostępu do informacji nt. co się dzieje w spółce i na co są wydawane ich pieniądze.

Pani Jagoda nie zacytowała wypowiedzi kuratora, którą przesłałem do Pani Jagody w odpowiedzi po co obligatariuszom konwersja, zatem dla przypomnienia:

Zdaniem Kuratora dla Obligatariuszy: „…konwersja służy przypilnowaniu realizacji układu… Jeżeli miałoby nie być żadnej konwersji, to od razu moglibyśmy zmierzać do umorzenia tego postępowania, bo co komu po zawartym układzie, jeżeli nie zostanie zrealizowany. Jedynie zarząd wierzycieli może mieć motywację do prowadzenia takiego przedsiębiorstwa, bo nie działa dla zysku tylko siebie samych, aby więcej środków do nich wróciło."
www.stockwatch.pl/czat-inwesto...

Pani Jagoda nie napisała również w jaki sposób obligatariusze zostali pozbawieni konwersji, to też dla przypomnienia:
Tylko konwersja wierzytelności na akcje spółki Getback S.A. była rękojmią kontroli nad wykonaniem układu, zwłaszcza, że warunki układowe przewidują spłatę w ciągu 8 lat. Jeżeli obecny układ zostanie prawomocnie zatwierdzony, takiej kontroli ze strony wierzycieli nie będzie.

Konwersja była zawarta we wszystkich składanych przed dniem 22 stycznia br. propozycjach układowych. Na Zgromadzeniu Wierzycieli w dniu 22 stycznia br. Rada Wierzycieli pod kierownictwem Pana Barczyńskiego wycofała swoje propozycje układowe. Ponadto, pomimo iż na Zgromadzeniu Wierzycieli w dniu 9 października 2018 roku Sędzia-komisarz zobowiązał Nadzorcę Sądowego do złożenia w porozumieniu i konsultacji z Radą Wierzycieli i Kuratorem propozycji układowych, Nadzorca Sądowy swoich propozycji nie złożył, argumentując to tym, że nie zostały one uzgodnione i poparte uchwałą przez Radę Wierzycieli.
Nadzorca Sądowy: „Propozycje układowe nadzorcy sądowego nie zostały złożone, ponieważ nie zostały uzgodnione i poparte uchwałą przez Radę Wierzycieli. Pomimo posiadanej w tym zakresie wiedzy Rada Wierzycieli dopiero w dniu 22 stycznia 2019 r. podczas Zgromadzenia Wierzycieli podjęła uchwały przedstawiając nadzorcy sądowemu projekt propozycji układowych, który odbiegał od wcześniejszych rozmów i ustaleń. W związku z tym propozycje nadzorcy sądowego nie zostały z Radą Wierzycieli uzgodnione. Stosownie do zobowiązania Sędziego – Komisarza z dnia 9 października 2018 r. miały one zostać sporządzone w porozumieniu z Radą Wierzycieli i Kuratorem dla obligatariuszy.”
W związku z powyższym na Zgromadzeniu Wierzycieli 22 stycznia br. głosowane były niespodziewanie tylko propozycje układowe Dłużnika o nieznanym dotąd kształcie. Obligatariusze byli przekonani, że przedmiotem głosowania na Zgromadzeniu Wierzycieli będą propozycje układowe przygotowane wcześniej przez Nadzorcę i uzgodnione z Kuratorem oraz RW.
Obligatariusze zostali przy tym pozbawieni możliwości jakiejkolwiek reakcji na taki stan rzeczy. Kurator, już miesiąc przed głosowaniem propozycji, zapewniał, że wnioski obligatariuszy, które wpłynęły do Sądu są wystarczające, aby fundusz DNLD/Abris przestał być większościowym akcjonariuszem GetBack.
Kurator na swojej stronie http://www.biurosyndyka.pl napisał:
„Biorąc pod uwagę nowe nierozpoznane wnioski i dotychczas już rozpoznane przez sędziego-komisarza suma indywidualnych głosów obligatariuszy wyniesie 224 mln zł, z czego 103 mln zł to wierzyciele grupy 2. Oznacza to, że konwersja tej grupy powinna dać co najmniej 69 mln zł nowego kapitału akcyjnego, tym samym obligatariusze będą posiadać 93%-owy udział w głosach na WZA. Udział ten był oczekiwanym przez kuratora przy założeniu konwersji 3% z 2,3 mld zł obligacyjnych wierzytelności niezabezpieczonych w szerokim rozumieniu. Aktualnie nie ma potrzeby, aby kurator w imieniu reprezentowanych przez niego obligatariuszy zabiegał o konwersję wierzytelności na akcję w jakimkolwiek wymiarze. W takiej sytuacji kurator skorzysta z art. 162 ust. 1 i wyraźnie zgodzi się na warunki mniej korzystne (tylko w rozumieniu prawnym), czyli zrezygnuje z konwersji.”
Kurator dla Obligatariuszy, który popierał nadzór wierzycieli nad wykonaniem układu, na Zgromadzeniu Wierzycieli w dniu 22 stycznia br. został postawiony przed faktem dokonanym i z  uwagi na brak innych propozycji układowych, mógł głosować tylko za propozycjami Dłużnika albo przeciwko nim, co groziło upadłością spółki.
Stanowiska Pana Barczyńskiego w sprawie konwersji nie popierał również inny członek Rady Wierzycieli, reprezentujący obligatariuszy niezabezpieczonych – Pan Mariusz Wójcik. W protokole ze Zgromadzenia Wierzycieli, na str. 9 czytamy: „Mariusz Wójcik składa rezygnację z funkcji członka RW, wskazując na brak zgody na kierunki przyjęte przez radę w zakresie restrukturyzacji dłużnika i ocenę, iż rada nie jest reprezentatywna dla większości wierzycieli, nie reprezentuje ich należycie. Wskazuje, że próbował zablokować uchwałę RW w sprawie odejścia od konwersji. Niestety to się nie udało.”
Wierzyciele, którzy nie wyłączyli się odpowiednio wcześnie spod kurateli, nie mogli uczestniczyć w Zgromadzeniu Wierzycieli, nie mogli głosować i złożyć zastrzeżeń do przegłosowanych propozycji układowych. Wnioski o dopuszczenie do samodzielnego występowania w postępowaniu były rozpoznawane przez Sędziego-komisarza tylko do dnia 14 stycznia 2019 roku i musiały dotrzeć fizycznie do Sądu do dnia 10 stycznia 2019 roku, czyli zanim pojawiły się nowe propozycje układowe bez konwersji.

I jeszcze a propos stwierdzenia w artykule:
„Pojawiła się też wątpliwość prawna dotycząca zgody prezesa UOKiK...”
Wyjaśniam, że konwersja była w propozycjach od samego początku, nawet w propozycjach Dłużnika. Czyli konwersja jest od kilku miesięcy, informacja, że kurator skorzysta z art. 162 ust. 1 i wyraźnie zgodzi się na warunki mniej korzystne, czyli zrezygnuje z konwersji, jest znana od 23 grudnia, a „wątpliwość prawna” pojawia się dopiero na zgromadzeniu wierzycieli 22 stycznia, podczas głosowania i zgłasza ją prawnik Spółki...Naprawdę słabo. Wcześniej tego nie zauważył?
Podsumowując - niedopuszczalna jest sytuacja, że na ZW wierzyciele mają do wyboru albo propozycje Dłużnika albo upadłość, ustawa nie powinna do tego dopuścić. Art 117 ust 2 p.r. “Na zgromadzeniu wierzycieli dłużnik, zarządca albo nadzorca sądowy mogą zgłaszać zmiany propozycji układowych.” powinien zostać uzupełniony o zapis, który ochroni wierzycieli przed niespodzianką, jaka spotkała obligatariuszy GetBack. W takiej sytuacji zgromadzenie powinno zostać przełożone, bo nie powinna być głosowana tylko jedna propozycja Dłużnika, jeśli wierzyciele nie wyrażają na to zgody, głosowanie nie powinno sie odbyć, jesli pojawia się wątpliwość prawna co do propozycji układowych, czy niespodziewanie zmieniają się okoliczności i jednocześnie wierzyciele zostają pozbawieni możliwości reakcji i uczestniczenia w ZW (podanie do wiadomości wierzycieli istotnych informacji tuż przed głosowaniem i termin wyłączenia się spod kurateli). Nadzorca sądowy powinien mieć możliwość złożenia własnych propozycji układowych.

Jeśli chodzi o kondycję spółki i możliwość wykonania układu, to pozwolę sobie też zacytować wypowiedź biegłego rewidenta:
"...Te okoliczności i zdarzenia wraz z innymi zagadnieniami opisanymi w punkcie 4 wprowadzenia do jednostkowego rocznego sprawozdania finansowego GetBack S.A. w restrukturyzacji wskazują, że występuje znacząca niepewność, która może budzić poważne wątpliwości co do zdolności Spółki do kontynuacji działalności."
biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
Sprawozdanie niezależnego biegłego rewidenta z badania JSF 2018, str 4.
Szereg czynników ryzyka (15 stron) mogących mieć wpływ na wykonalność układu przedstawia sam Zarząd Dłużnika w sprawozdaniu na str. 52-66 w pkt. 2.4 do 2.6.3.9
W układzie jak wiemy przewidziano 100 mln z fraudów. Zestawmy 2 fakty:
businessinsider.com.pl/firmy/g...
comparic.pl/lartiq-trigon-z-ka...
Pytamy Dłużnika, czy w razie uwzględnienia powództwa, będzie od kogo ściągnąć kwotę 50 mln. Póki co bezskutecznie...
Licencję cofnięto także Saturnowi. RW wielokrotnie pytała Dłużnika, kto zastąpi Saturn i na jakich warunkach. Niestety informację, kto - otrzymaliśmy z przecieku prasowego (swoją drogą ciekawe...), co do informacji nt. warunków to do dziś nie wiemy...
Będziemy też wdzięczni, jeśli pan mec. Bartosz Groele wskaże te skuteczne metody i instytucje prawne, które mogłyby nadzorować układ. Bo jak do tej pory jakikolwiek nadzór nad GetBack okazał się nieskuteczny.

Dużo spraw w tej spółce wymaga wyjaśnienia i tym zamierzamy się dalej zajmować, a nie po raz setny tłumaczyć Panu Barczyńskiemu, po co obligatariuszom konwersja i kontrola nad wykonaniem układu.

byk
byk
0
Wpisów: 10
Wysłane: 30 listopada 2019 20:31:35
Pomysł konwersji wydaje się dość cienki.Czy przepisy o cenach konwersji się zmieniły bo ponoć tak.To trzeba sprawdzić.Po drugie czy są tu tacy co po przejęciu spółki poradzą sobie.Cienko to widzę.Chyba że widziały dokumentacje.Czy nie za duża odpowiedzialność?Da ktoś gwarancje?A jak nie-to bez sensu.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 1 grudnia 2019 16:24:18
@ byk.Czyli co ,niech zostanie po staremu.Złodzieje ,którzy nas okradli teraz mają nam oddawać to co zabrali.Śmiech na sali. Póki nie spróbujemy zmienić tej patowej sytuacji nie przekonamy się .Ja osobiście uważam,że NIC nie mamy do stracenia ,bo przy tym zarządzie już wszystko straciliśmy .

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

526 527 528 529 530

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,478 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat