poszkodowany napisał(a):Korzystając z okazji poddaję pod dyskusję jeszcze jeden temat: czy zwrot zagrabionych środków Wierzycielom przez Dłużnika powinien nastąpić z BFG?
„Afera GetBack skalą zaniedbań władzy i stratami inwestorów kilkukrotnie przewyższa Amber Gold. PiS to afera na aferze”
www.wiesci24.pl/2020/01/09/pot...Za swoje zaniedbania niech teraz państwo szykuje pieniądze dla poszkodowanych.
Wydaje mi się, że Bankowy Fundusz Gwarancyjny jak najbardziej się do tego nadaje, bo kto jak nie banki były jednym z głównych beneficjentów tego przekrętu.
Zapraszam do merytorycznej dyskusji z uzasadnieniem swojego stanowiska.
Pozdrawiam.
Oczywiście, że tak... ja już rok temu pisałem na tym forum, że powinniśmy się zwrócić do BFG ale wątek nie został przez nikogo tu podjęty. Pisałem nawet w tej sprawie do Pani posłanki Pauliny Hening-Kloski, najbardziej zaangażowanej w naszej sprawie ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Uprzedzając pytania:
pyt. dlaczego podatnicy mają za nas płacić?
odp. nie podatnicy tylko winowajcy którzy nam sprzedali toksyczne papiery, w BFG są składki banków a nie podatników.
pyt. BFG nie jest od tego...
odp. nie jest ale w banalnie prosty sposób może być, wystarczy odpowiednie rozporządzenie, nawet nie ustawa. Wypłata z BFG to jest jedyny sposób w tym momencie, przy tych faktach które znamy, żeby państwo naprawiło swoje zaniedbania i jako tako wyszło z tego. Trzeba się zwrócić do nadzorujących BFG, nie wiem czy to jest Ministerstwo Finansów czy NBP ?
pyt. to naruszy stabilność finansową BFG
odp. nie naruszy, w BFG jest teraz około 18 mld, straty obligatariuszy to około 2,5 mld, dla BFG nie jest to jakaś ogromna kwota, Skoki I SK Bank z Wołomina kosztowały więcej.
Uważam, że BFG to najprostszy z możliwych sposobów, tylko czy jest wola polityczna bo tu o nic więcej nie chodzi tylko o decyzję polityczną.
Szanowani Państwo,
żadne postępowania prokuratorskie, sprawy sądowe, PPU nam pieniędzy nie zwrócą, sprawy w sądach będą się ciągnęły latami zanim zapadnie wyrok a gdzie odwołania do wyższych instancji ? ewentualne postępowania komornicze itd. większość obligatariuszy to starsi ludzie, nie dożyją.
Zorganizujmy się i umówmy się na spotkanie z BFG.