45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
29 marca 2020 22:38:18
a ten to jest optymista - albo go źle przetłumaczyli: https://stooq.pl/n/?f=1344589"Dziś faktycznie są trzy scenariusze rozwoju wydarzeń. Pierwszy - od 3 do 5 proc. zakażonych koronawirusem jednocześnie. Te cyfry są bardzo bolesne, ale taki scenariusz nie jest katastrofą" - oświadczył. Dwie kolejne przedstawione przez niego wersje wydarzeń dotyczą 25 proc. i ponad 50 proc. chorych. "Drugiego i tym bardziej trzeciego scenariusza nasz system opieki zdrowotnej nie wytrzyma" - alarmował" Włoska służba zdrowia nie daje rady przy 0,1%
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
29 marca 2020 22:43:49
ja mam pomysł ( myślę, że w rządzie też już myśla nad tym) OFE zostanie wymienione na rządowe obligacje po kursie z 31 grudnia 2019. a akcje przejdą na własnosć SP i systematycznie będą poźniej wyprzedawane ( powtórnie prywatyzowane) jak koniuktura się poprawi plusy: -ok. 100 mld na dziurę budzetowa - zapobiegnie wykupieniu spółek przez zachód za wydrukowane dolary, Euro.... -dla ludzi też to będzie nienajgorsze rozwiązanie bo te spadki na akcjach odrabialiby w portfelach po 20 lat. minusy: pozostawiam Wam do wskazania taka modyfikacja pomysłu Tuska
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 29 marca 2020 22:45
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
29 marca 2020 23:36:05
Jak już rozważamy political fiction to jest prostsze rozwiązanie. PFR emituje obligacje z gwarancjami SP i trochę wyższym procentem od skarbowych. Chętni się znajdą bo NBP luzuje ilościowo. Za otrzymane środki kupuje spółki z wig 20, głównie spółki SP. Z czasem wyceny się unormują, pojawią się kapitały z PPK i PFR sprzeda akcje z zyskiem, po czym spłaci obligacje. Takie rozwiązanie znacząco osłabiło by kolejną falę paniki.
|
|
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
30 marca 2020 23:33:41
Jutro kończymy kwartał więc przypomnę wykres SP500 w tym interwale:  kliknij, aby powiększyćByć może dołek korekty mamy już za sobą, o wejściu w Bessę będzie można powiedzieć po kolejnym kwartale gdyż jak to widać z wykresu, na rosnącym rynku korekty trwały jeden kwartał a na rynku niedźwiedzia spadki trwały co najmniej 6 kwartałów. Amerykanie przetestowali już ponad 1 mln Amerykanów, 100 000 testów dziennie robią. Dane potwierdzają niską śmiertelność. Od jutra odpalają testy Abbota, które dają wynik w 5-15 minut. Uruchamiają procedury dezynfekcji masek N95, dziennie jedna maszyna będzie w stanie zdezynfekować do 120 000 masek. Proces może być powtórzony dla jednej maski do 20 razy. Maszyny będą w kilku miejscach. Masowo produkują respiratory, General Electric (50k w 100 dni), General Motors i 7 innych. będą je też wysyłać do Europy.
Edytowany: 30 marca 2020 23:34
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
30 marca 2020 23:57:52
Będzie niżej w tym roku i dołki marcowe jeszcze przebijemy. Mimo, że z wirusem osobiście wierzę, że zaczniemy powoli sobie radzić to problemy gospodarcze tylko się nasilą. Przypuszczam, że będzie co raz mniej dynamiczne, ale nie mniej dramatycznie. Takie moje wróżenie z fusów.
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
31 marca 2020 08:56:39
Bardzo polecam. Chyba najciekawszy, kompaktowy wywiad na jaki ostatnio się natknąłem. Jest tu niemal wszystko w kontekście rynków, działań FED, portfolio, makro, Covid, $ oczywiście subiektywnym okiem Marka Yusko. Zastanawiające jest to, jak wiele pojawia się głosów ze strony poważnych ludzi, że "coś się dzieje za kurtyną". O ile po filmach jakichś "marketingowców", Davidow Icke nie można niczego innego się spodziewać, tak tutaj kolejna figura z biznesu, która zdaje się być mocno skonfundowana.
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
31 marca 2020 09:32:49
Cytat:W ciągu najbliższych kilku miesięcy wielu emitentów obligacji korporacyjnych nie będzie miało możliwości pozyskania nowych środków na spłatę istniejących zobowiązań - poinformował Związek Przedsiębiorstw Finansowych w komunikacie. Związek apeluje o m.in. o dostarczenie płynności funduszom inwestycyjnym oraz skup interwencyjny obligacji od obligatariuszy rozproszonych.
https://stooq.pl/n/?f=1344868Ciekawa sprawa, niektorym pali się mocno gdyż od lat jadą na stracie i żyją dzięki rolowaniu.
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
31 marca 2020 10:15:47
Cytat:Ciekawa sprawa, niektorym pali się mocno gdyż od lat jadą na stracie i żyją dzięki rolowaniu.
W normalnych czasach kryzysy oczyszczaly gospodarke z niewydolnych przedsiewziec. Niestety od ostatniego kryzysu banki centralne to mocno utrudniaja i trwa pudrowanie trupow.
|
|
12 Dołączył: 2014-02-16 Wpisów: 295
Wysłane:
31 marca 2020 11:11:42
"Amerykanie przetestowali już ponad 1 mln Amerykanów, 100 000 testów dziennie robią. Dane potwierdzają niską śmiertelność. Od jutra odpalają testy Abbota, które dają wynik w 5-15 minut. Uruchamiają procedury dezynfekcji masek N95, dziennie jedna maszyna będzie w stanie zdezynfekować do 120 000 masek. Proces może być powtórzony dla jednej maski do 20 razy. Maszyny będą w kilku miejscach. Masowo produkują respiratory, General Electric (50k w 100 dni), General Motors i 7 innych. będą je też wysyłać do Europy."Z 164tys zarażonych podają wyleczonych 5,5tys i 3tys zgonów. Więc jakim cudem wyszło Tobie, że jest niska śmiertelność? Obecnie na świecie poza Chinami wyleczono 80tys ludzi a 37tys zmarło. Śmiertelność wśród tych zbadanych to 19% www.worldometers.info/coronavi...Zaczyna do mnie docierać, że osób nie zbadanych, bezobjawowych a mających wirusa wcale nie jest tak wiele jak wielu próbuje tutaj nadinterpretować. Śmiertelność jest bardzo wysoka.
Edytowany: 31 marca 2020 11:11
|
|
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
31 marca 2020 12:08:12
Jak dla mnie to o tych wszystkich statystykach będzie można pogadać, ale za rok, albo dwa.
|
|
Wysłane:
31 marca 2020 14:55:33
Widzieliscie nowa liste "nakazow/zakazow" polskiego rzadu w walce z wirusem?? Czy tam sa jacys ludzie ze sprawnie funkcjonujacym mozgiem !?
Edytowany: 31 marca 2020 14:56
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 marca 2020 15:10:51
A co tam tak kontrowersyjnego znalazłeś?
|
|
Wysłane:
31 marca 2020 15:22:06
Nie tyle kontrowersyjne, co nie do konca przemyslane i nieczesto niewykonalne, lub absurdalne. Na przyklad - "obowiązkowe rękawiczki jednorazowe w sklepach", Ciekawe skad mam wziac, skoro od kilku tygodni nie mozna ich nigdzie kupic... Dalej " w sklepach obowiązek dezynfekowania po każdym kliencie dystrybutorów, miejsc, w których palcami wciskamy kod PIN," skoro wszyscy maja obowiazkowo juz rekawiczki jednorazowe, to po co to odkazanie za kazdym razem. Same rekawiczki nie chronia, moga nawet stwarzac zludne poczucie bezpieczenstwa. Trzeba regularnie i dokladnie myc rece, nie dotykac twarzy i to jest najwazniejsze. Dalej z tym zakazem dla osob ponizej 18 roku zycia, jak masz troche wyobrazni to zastanow sie w jakich przypadkach to jest kompletnie absurdalne rozwiazanie. Dalej - "limit odstępu 2 metrów między pieszymi (dotyczy to także rodzin i bliskich" skoro mozna wychodzic tylko pojedynczo... Dobrymi checiami jest pieklo wybrukowane
Edytowany: 31 marca 2020 15:24
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
31 marca 2020 15:24:44
Mnie zastanawia jak rozwiążą sprawę markety. Cytat:Limity osób w placówkach w sklepach będzie mogło przebywać trzy razy więcej ludzi, niż jest w nim kas Plus odstępy po te dwa metry między klientami. To wychodzi, że ulicami będą stały kolejki do sklepu
Edytowany: 31 marca 2020 15:25
|
|
Wysłane:
31 marca 2020 15:28:56
Cytat:Mnie zastanawia jak rozwiąże markety. Plus odstępy po te dwa metry między klientami. To wychodzi, że ulicami będą stały kolejki do sklepu
Limity osób w placówkach
w sklepach będzie mogło przebywać trzy razy więcej ludzi, niż jest w nim kas,
To akurat nie jest zaden problem, mozna ograniczyc liczbe wozkow i wpuszczac tylko z wozkiem na zakupy i w ten sposob masz max liczbe klientow w sklepie. Albo/i postawic goscia z ochrony i niech pilnuje ilu klientow wchodzi. Odstep tez zaden problem, trzeba na podlodze w marketach przykleic tasmy w odstepie 2 metrow i zalatwione. Jasne, ze ludzie beda stali w dlizszych kolejakch, ale z zachowaniem odstepu. Zaden problem imo
|
|
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
31 marca 2020 15:41:01
kmsc2 napisał(a):"Amerykanie przetestowali już ponad 1 mln Amerykanów, 100 000 testów dziennie robią. Dane potwierdzają niską śmiertelność. Od jutra odpalają testy Abbota, które dają wynik w 5-15 minut. Uruchamiają procedury dezynfekcji masek N95, dziennie jedna maszyna będzie w stanie zdezynfekować do 120 000 masek. Proces może być powtórzony dla jednej maski do 20 razy. Maszyny będą w kilku miejscach. Masowo produkują respiratory, General Electric (50k w 100 dni), General Motors i 7 innych. będą je też wysyłać do Europy."Z 164tys zarażonych podają wyleczonych 5,5tys i 3tys zgonów. Więc jakim cudem wyszło Tobie, że jest niska śmiertelność? Obecnie na świecie poza Chinami wyleczono 80tys ludzi a 37tys zmarło. Śmiertelność wśród tych zbadanych to 19% www.worldometers.info/coronavi...Zaczyna do mnie docierać, że osób nie zbadanych, bezobjawowych a mających wirusa wcale nie jest tak wiele jak wielu próbuje tutaj nadinterpretować. Śmiertelność jest bardzo wysoka. Idąc Twoim tokiem interpretacji danych...w Polsce mamy śmiertelność COVID-19 na poziomie 82%. Jeszcze raz przejrzyj to wszystko na spokojnie i przeanalizuj.
|
|
Wysłane:
31 marca 2020 15:47:44
39,044/803,541 = 4,8% Z tych rejestrowanych i w dosc krotkim okresie epidemii. Realne dane zakazen sa zapewne kilkukrotnie wyzsze, wiec i smiertelnosc jest statystycznie duzo nizsza, co nie zmienia faktu, ze jest i tak bardzo wysoka.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 marca 2020 16:01:08
pandorinium napisał(a): Plus odstępy po te dwa metry między klientami. To wychodzi, że ulicami będą stały kolejki do sklepu
Nie dostrzegam problemu. Raz w tygodniu jeżdżę do sklepu, już od dwóch tygodni wygląda to tak samo - kolejka do wejścia przez cały parking, ochroniarz zaprasza do wejścia, w hali ilość wózków odpowiada dopuszczalnej liczbie klientów, ochroniarz nie musi więc liczyć. Jak zwalnia się wózek - zaprasza kolejną osobę z kolejki. Wózki są dezynfekowane, prze wejściu dostajesz rękawiczki jednorazowe.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
31 marca 2020 16:09:39
Adagio napisał(a):Nie tyle kontrowersyjne, co nie do konca przemyslane i nieczesto niewykonalne, lub absurdalne. Na przyklad - "obowiązkowe rękawiczki jednorazowe w sklepach", Ciekawe skad mam wziac, skoro od kilku tygodni nie mozna ich nigdzie kupic... Dalej " w sklepach obowiązek dezynfekowania po każdym kliencie dystrybutorów, miejsc, w których palcami wciskamy kod PIN," skoro wszyscy maja obowiazkowo juz rekawiczki jednorazowe, to po co to odkazanie za kazdym razem. Same rekawiczki nie chronia, moga nawet stwarzac zludne poczucie bezpieczenstwa. Trzeba regularnie i dokladnie myc rece, nie dotykac twarzy i to jest najwazniejsze. Dalej z tym zakazem dla osob ponizej 18 roku zycia, jak masz troche wyobrazni to zastanow sie w jakich przypadkach to jest kompletnie absurdalne rozwiazanie. Dalej - "limit odstępu 2 metrów między pieszymi (dotyczy to także rodzin i bliskich" skoro mozna wychodzic tylko pojedynczo... Dobrymi checiami jest pieklo wybrukowane rękawiczki mają być "sklepowe", tzn sklep ma dać Tobie rękawiczki przed wejściem - tak wszędzie podają, natomiast jak widziałem pytanie zadane wprost to Pan Premier nie odpowiedział i zrozumiałem to tak jak Ty. obowiązek dezynfekcji miejsc miał być w usługach, czyli np. w banku gdzie rękawiczek nie trzeba zakładać. Co do rękawiczek to wczoraj ministerstwo podało by ich nie używać - co z kolei mnie zamurowało, w tłumaczeniu było, że ich nieodpowiednie użycie stwarza niebezpieczeństwo - no cóż tu wracam do mojej wypowiedzi sprzed 2ch tygodni - telewizja powinna powtarzać m.in. w jaki sposób zakładać i zdejmować rękawiczki oraz co potem robić. Co do odstępów - chodzi o to, że rodziny łaziły stadami, dlatego z dzieckiem/dziećmi może teraz wychodzić tylko jeden rodzic. Pary razem mają nie łazić, jak na spacer to pojedynczo, tym bardziej do sklepu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.