6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
10 października 2009 14:14:37
przy kursie: 14,50 zł
Bingo59 napisał(a):A czy przypadkiem kurs nie jest ...sztucznie obniżany przed Walnym? w jakim celu? typowe zaniżanie przed odpałem, które nie może nadejść od ponad 2 lat... EEX
Edytowany: 10 października 2009 14:16
|
|
0 Dołączył: 2008-09-04 Wpisów: 418
Wysłane:
10 października 2009 18:17:04
Zanik obrotow jest chyba latwy do wytlumaczenia. Po prostu nikt nie wie jak sie rozwinie sytuacja. Niewiadomo czy powioda sie plany spolki. Tego nikt nie jest w stanie przewidziec. Wiekszosc tych co mieli wyjsc juz wyszla, a reszta czeka. Chetnych do zakupu tez nie ma zbyt wielu w tak niejasnej sytuacji. Zeby spolka wyszla na prosta w obecnej sytuacji trzeba sporo czasu. Jakis impuls do wzrostow (spadkow) bedzie w okolicach publikacji raportu za 3 kwartal. W przyszlym roku decydujacy bedzie raport za 4 kwartal i decyzja o przedluzeniu (lub nie) kredytowania Sygnity przez banki. Obecna umowa kredytowa obowiazuje do konca marca 2010.
Edytowany: 10 października 2009 18:22
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
11 października 2009 13:45:12
Po mojemu wykres i kurs dokładnie odzwierciedlają to co się wokół spółki dzieje  kliknij, aby powiększyćA widzę tu rysujący się trójkąt zniżkujący, którego dolne ramię w piątek zostało lekko przebite. A wszystko to przy dość marnych obrotach. Trend spadkowy trwa. Na odbicie raczej nie ma co liczyć ze względu na braki pozytywnych wiadomości ze spółki, choć i te pewnie gdyby się pojawiły, za bardzo kursowy by nie pomogły. A komunikatów o kolejnych sprzedanych obligacjach do pozytywnych nie zaliczam. Wydaje mi się, że droga w okolice 13,90-14,00 otwarta.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-10-06 Wpisów: 27
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
12 października 2009 15:03:57
przy kursie: 13,81 zł
A przypadkiem nie bankrutuje...?Bo jak na rozkwit,to dziwne te zwolnienia i przymusowe urlopy...Sytuacja w firmie jest nie do pozazdroszczenia,to już jestrozpaczliwa walka o byt,a nawet agonia,taka jest prawda.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-23 Wpisów: 18
Wysłane:
12 października 2009 15:08:40
Pytanie do kiedy maja fiansowanie bankow zapewnione? Ciekaw jestem jak bedzie wygladala sprzedaz z kwartal, czy co sie poprawi ... Urlopy przymusowe to juz w poprzednim miesiacu sie zaczely.
|
|
Wysłane:
12 października 2009 15:13:10
A co,jeśli jeden z banków wypowie umowy kredytowe...???Dzisiaj kurs wybija sie z trójkąta w dół,wykres wygląda naprawdę niebezpiecznie,grozi wodospad.Już dawno temu pisalem jaka tu jest sytuacja...
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
12 października 2009 15:16:13
zawsze można liczyć na przejęcie - vide techmex
|
|
Wysłane:
12 października 2009 17:14:28
andrzej72 napisał(a):Wydaje mi się, że droga w okolice 13,90-14,00 otwarta. Wykrakałem. Mamy olbrzyma na glinianych nogach, który w tej chwili klęczy i podpiera się jedna ręką. Jak się Kardach i spółka do roboty nie wezmą, to się spotkamy w okolicach 10 PLN za papier i to jeszcze w tym roku. W środę ma się podobno pojawić jakiś mały raporcik traktujący o efektach realizowanego programu naprawczego. Ciekaw jestem czy szanowny zarząd Sygnity uraczy nas medialną paplaniną czy też poda konkretne liczby.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-05 Wpisów: 134
Wysłane:
12 października 2009 18:53:04
andrzej72 napisał(a):andrzej72 napisał(a):Wydaje mi się, że droga w okolice 13,90-14,00 otwarta. Wykrakałem. Mamy olbrzyma na glinianych nogach, który w tej chwili klęczy i podpiera się jedna ręką. Jak się Kardach i spółka do roboty nie wezmą, to się spotkamy w okolicach 10 PLN za papier i to jeszcze w tym roku. W środę ma się podobno pojawić jakiś mały raporcik traktujący o efektach realizowanego programu naprawczego. Ciekaw jestem czy szanowny zarząd Sygnity uraczy nas medialną paplaniną czy też poda konkretne liczby. Z tego co zaobserwowałem to raczej nie zależy im na podawaniu konkretnych informacji, nawet w ESPI nie podają kwot swoich kontraktów. Don't worry life is only temporary :D
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
12 października 2009 20:29:04
Nie jestem przekonany żeby Rynek przyjął pozytywnie tą informacje o nowym Dyrektorze Generalnym Sektora Bankowo-Finansowego w SGN: Cytat: Zdzisław Grochowicz związany jest z bankowością od 16 lat. W Sygnity, od początku w sektorze bankowo-finansowym, pracuje 14 lat. Początkowo związany był z realizacją projektów, zajmując się programowaniem, później zarządzaniem projektami, a następnie sprawował funkcję Dyrektora Centrum Kompetencyjnego Integracji Aplikacji. Od 7 lat zajmuje się w Sygnity sprzedażą, z czego ostatnie cztery lata pracował na stanowisku Dyrektora Handlowego. Co do samych zwolnień i cięcia kosztów to też wielkiej rewolucji tu nie widać, a jedynie szukanie jakiejś deski ratunku. Jedno co jest teraz pewne to że nic nie jest pewne  żadnych wsparć i narastający pesymizm.
Edytowany: 12 października 2009 20:30
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
12 października 2009 20:48:48
Dno pękło, kurs spółki osiągnął historyczne miny:  kliknij, aby powiększyćna sporym wolumenie (tego nie widać na wykresie ale po przybliżeniu wolumen jest 2 krotnie większy od średniej 10-cio sesyjnej). Dla lubiących wskaźniki MACD dała też dzisiaj sygnał S.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
12 października 2009 23:13:34
To ja ze swojej strony też pozwolę sobie na wykresik. Znowu ten przepływomierz mi się włączyl.  kliknij, aby powiększyćWodzu, czy wg Ciebie wygląda to tak źle? Przepływy finansowe wyglądają stabilnie. Widać że Sygnity jakoś sobie radzi ze spłatą zobowiazań , które zostały spłacone z wpływów za obligacje. Niestety jako że nic się nie bierze z powietrza te obligacje zostały jedynie zrolowane , co z kolei zżarło część aktywów spółki. Stąd chyba Altman uderzył w dzwony alarmowe? Dodatnie przepływy inwestycyjne zgrubsza (po wykresie) niwelują ujemne przepływy operacyjne. W tych ostatnich podobnie jak w przepływach Techmexu widać swoistą cykliczność, świadczącą o tym że w IVQ spływa większość nalezności za wykonane wcześniej prace. Ciekawe czy podobnie jak to było w 2007 i 2008 roku i tym razem przepływy operacyjne będą dodatnie? Wyniki czwartego kwartału poznamy dopiero za pół roku, ale ewentualną powtórkę rynek powinien zdyskontować już na półmetku tego okresu. Pytanie tylko, czy w tym roku wystaczy tego by dotrwać do przyszłego IV kwartału, czy też w między czasie spółka będzię zmuszona do dalszej radykalnej redukcji swoich aktywów? Nie ma się co czarować branża przeżywa autentyczny Armagedon wynikający z cięć w resortach, które do tej pory jako te nioski znosiły złote jaja. Pytanie. Czy w takich okolicznościach, z punktu widzenia zarządzania finasami można Sygnity ocenić podobnie negatywnie jak to zrobił rynek? Dla jasności; nie psiadam akcji, aczkolwiek mietę czuje bo posiadałem i liczę że jeszcze kiedyś będzie tu okazja. Na razie - nie sposób nie zgodzić się addim - mamy tu techniczne łajno.
|
|
Wysłane:
13 października 2009 08:28:35
SGN jakiś czas temu zapowiadało, że spodziewa się lepszego wyniku w Q3. W Q4 spływają należności ze względu na koniec roku. Wydaje mi się, że zapowiedź lepszego wyniku w Q3 ma związek z tym, że Sygnity być może już zaczęła rozliczać się z zakończonych prac i powoli ściąga należności. Tak więc druga połowa roku będzie chyba nieco lepsza niż pierwsza, choć moim zdaniem jakiś wielkich zysków bym się nie spodziewał. A może... Ale dziwi mnie jedno (na co z resztą zwrócił uwagę White Wolf) - dlaczego SGN rzadko chwali się wartością podpisanych kontraktów. O ile podano do wiadomości wartość umowy z NBP oraz z BZ WBK, to w wielu przypadkach takie informacje są pomijane.A są to rzeczy dość istotne - patrząc na wiele innych spółek, kiedy te podawały info o wartości umowy, kurs zwykle reagował pozytywnie.
|
|
Wysłane:
13 października 2009 09:20:59
przy kursie: 13,47 zł
Nie wiemy również do kogo trafiają obligacje. Don't worry life is only temporary :D
|
|
Wysłane:
13 października 2009 09:33:50
Vox napisał(a):zawsze można liczyć na przejęcie - vide techmex Vox. Co masz na myśli? Przejęcie Techmexa przez SGN? Czy może SGN przez kogoś innego? Don't worry life is only temporary :D
|
|
Wysłane:
13 października 2009 09:55:36
A pamiętacie jeszcze wypowiedź Kardacha z lipca bieżącego roku w TVN CNBC: "W ciągu około 2-3 miesięcy chcemy przygotować program akwizycji i przedstawić go radzie nadzorczej. Jednym ze sposobów finansowania przejęć mogłoby być ustanowienie kapitału docelowego i zapłata akcjami własnymi" źródło: stooq.com.ua/n/?f=258617&c...Don't worry life is only temporary :D
|
|
Wysłane:
13 października 2009 10:14:19
andrzej72 napisał(a):SGN jakiś czas temu zapowiadało, że spodziewa się lepszego wyniku w Q3. W Q4 spływają należności ze względu na koniec roku. Wydaje mi się, że zapowiedź lepszego wyniku w Q3 ma związek z tym, że Sygnity być może już zaczęła rozliczać się z zakończonych prac i powoli ściąga należności. Tak więc druga połowa roku będzie chyba nieco lepsza niż pierwsza, choć moim zdaniem jakiś wielkich zysków bym się nie spodziewał. A może... Ale dziwi mnie jedno (na co z resztą zwrócił uwagę White Wolf) - dlaczego SGN rzadko chwali się wartością podpisanych kontraktów. O ile podano do wiadomości wartość umowy z NBP oraz z BZ WBK, to w wielu przypadkach takie informacje są pomijane.A są to rzeczy dość istotne - patrząc na wiele innych spółek, kiedy te podawały info o wartości umowy, kurs zwykle reagował pozytywnie. Panowie,nie raz na tym wątku mówiłem,że nie ma (i na razie ciągle nie zanosi się) przetargów publicznych,stąd już w marcu było wiadomo,że w branży będzie coraz gorzej.Niektórzy mi na tym wątku odpłacali nawet agresją za szczerość i rzetelne informowanie co się dzieje z zamówieniami,co zniechęcało mnie potem do pisania czegokolwiek na tym wątku,a szkoda,bo niektórzy może unikneęiby wpadki na Sygnity.Znam tę branżę (nie spółkę)"od środka",stąd na bieżąco orientuję się,co się dzieje z zamówieniami,a tak tragicznie,to chyba nie było co najmniej od 8-9 lat...!!!-Czyli od czasu,kiedy pękła "bańka internetowa".Oby Sygnity jakoś sobie poradziło,ale póki co,to nie ma za bardzo szans na jakikolwiek pozytywny wynik za III kwartał i -co gorsza-nawet za IV,bo CIĄGLE NIE PRZETARGÓW...!!! Zacytuję p.Schetynę : "Ale bieda..."
|
|
0 Dołączył: 2008-10-26 Wpisów: 130
Wysłane:
13 października 2009 21:22:19
pop napisał(a):andrzej72 napisał(a):SGN jakiś czas temu zapowiadało, że spodziewa się lepszego wyniku w Q3. W Q4 spływają należności ze względu na koniec roku. Wydaje mi się, że zapowiedź lepszego wyniku w Q3 ma związek z tym, że Sygnity być może już zaczęła rozliczać się z zakończonych prac i powoli ściąga należności. Tak więc druga połowa roku będzie chyba nieco lepsza niż pierwsza, choć moim zdaniem jakiś wielkich zysków bym się nie spodziewał. A może... Ale dziwi mnie jedno (na co z resztą zwrócił uwagę White Wolf) - dlaczego SGN rzadko chwali się wartością podpisanych kontraktów. O ile podano do wiadomości wartość umowy z NBP oraz z BZ WBK, to w wielu przypadkach takie informacje są pomijane.A są to rzeczy dość istotne - patrząc na wiele innych spółek, kiedy te podawały info o wartości umowy, kurs zwykle reagował pozytywnie. Panowie,nie raz na tym wątku mówiłem,że nie ma (i na razie ciągle nie zanosi się) przetargów publicznych,stąd już w marcu było wiadomo,że w branży będzie coraz gorzej.Niektórzy mi na tym wątku odpłacali nawet agresją za szczerość i rzetelne informowanie co się dzieje z zamówieniami,co zniechęcało mnie potem do pisania czegokolwiek na tym wątku,a szkoda,bo niektórzy może unikneęiby wpadki na Sygnity.Znam tę branżę (nie spółkę)"od środka",stąd na bieżąco orientuję się,co się dzieje z zamówieniami,a tak tragicznie,to chyba nie było co najmniej od 8-9 lat...!!!-Czyli od czasu,kiedy pękła "bańka internetowa".Oby Sygnity jakoś sobie poradziło,ale póki co,to nie ma za bardzo szans na jakikolwiek pozytywny wynik za III kwartał i -co gorsza-nawet za IV,bo CIĄGLE NIE PRZETARGÓW...!!! Zacytuję p.Schetynę : "Ale bieda..." Tutaj się z Tobą zgodze , perspektywy krótko i średnioterminowe niewesołe Jedno mnie ciekawi jak zareagują na jutrzejszy komunikat ?
|
|
Wysłane:
14 października 2009 08:26:02
Reakcja na dzisiejsze info pewnie będzie taka jak na info o podpisanych umowach z NBP i BZ WBK czyli prawie żadna. Tej spółce potrzebny jest strzał w postaci jednej, dwóch umów za porządne pieniądze i przyzwoity raport za Q3. Może to by coś zmieniło.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.