PARTNER SERWISU
fdflagbm
8 9 10 11 12
Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 20 grudnia 2020 21:02:48
To w końcu jak będzie bo już się pogubiłem.

- Answear lepszy czy gorszy od Dadelo?
- Debiut na plusie czy na minusie?

Dino JR
1
Wpisów: 12
Wysłane: 20 grudnia 2020 21:11:08
Kris59 napisał(a):
Popyt w transzy dla instytucji to wielka niewiadoma. Fundusze ostro negocjowały cenę i chwała im za to bo ją mocno obniżyli. Z wypowiedzi oferujących wynika,że fundusz MCI nie chciał sprzedać więcej akcji bo było to dla niego za tanio. Sprzedał ok 1,3 mln akcji tylko dlatego aby oferta doszła do skutki i Answer.com mógł pozyskać kasę na rozwój. A jak było naprawdę i jakie było zainteresowanie funduszy przy cenie 25 zł/akcja któż to wie???
Faktem jest,że detal otrzymal w zasadzie tyle ile zakładano tzn. 644.330 akcji zamiast wcześniej planowanych 654.675 ale stanowi to juz nie 15% a 20% ogółu akcji oferowanych bo fundusz MCI ograniczył swoją ofertę sprzedaży.
Mogłoby byc tez tak,że wskutek " wojenki" prowadzonej między p. Czechowiczem z MCI a funduszami ten pierwszy mógł świadomie ograniczyć sprzedaż akcji funduszom mimo,że już przy mocno obnizonej cenie 25 zł był spory popyt. Świadomie nie obciął puli dla detalu aby... "ukarać" fundusze. Bo zwykle detal przegrywał rywalizację z funduszami i obcinano mu transzę. A może tak jak wspominał prezes Bajołek spółka chciała dowartościować detal bo w końcu zwykli ludzie są klientami tej platformy e-commerce.
Tak było przy Dadelo gdzie przy max cenie obcięto transzę detaliczną z 1,15 mln sztuk akcji do 0,9 mln.
Sorki. Może to tylko moje teorie spiskowe ale życie uczy,że w biznesie wszystko jest mozliwe.

Jaki akcjonariat jest preferowany w krótkim i średnim termienie przez sprzedającego, jeśli wie, że za rok-dwa będzie dalej chciał wychodzić- chce maksymalizować udział detalu czy instytucji? Dla mnie odpowiedź jest oczywista.
W tym przypadku fakt, że detal dostał prawie maksymalną alokację przewidzianej transzy a instytucję tylko część nie świadczy o nieakceptacji ceny przez sprzedającego (wtedy detal dostałby mniej niż dostał) ale o nieakceptacji ceny przez instytucje kupujące. MCI pomimo ceny która sie mu nie podoba postanowił jednak sprzedać 1/4 posiadanych akcji- to nie jest spójne,

Czechowicz dbający o interes drobnych inwestorów.... ?
Edytowany: 20 grudnia 2020 21:13

Dino JR
1
Wysłane: 20 grudnia 2020 21:18:35
Vox napisał(a):

Proste:
Prognozowane tempo wzrostu w 2021- Dadelo >> Answear
Ocena spółki przez instytucje- Dadelo > Answear
Ocena szans na lepszy debut- Dadelo > Answear
Ocena perspektyw tempa wzrostu w średnim terminie- Dadelo > Answear
Dojrzałość organizacji na moment debiutu- Dadelo <<Answer

cichutki
25
Wpisów: 142
Wysłane: 20 grudnia 2020 21:29:03
gdzie leży problem. Jeśli - jak piszecie redukcja będzie 90+,
- to ze 100.000 zł otrzymacie akcje raptem za 10.000,- zł.

I nad czym wtedy się zastanawiać? To mała kwota, i nie warta
rozważań "co by było gdyby" ... mnie bardziej interesuje co oznacza
tajemniczo podany program lojalnościowy dla inwestorów indywidualnych.

Spółka ciekawa, trafiająca głównie w grupę (kobiet) 20-40 lat. Problemy epidemiologiczne
(a na to mimo szczepionki się dalej zanosi) tylko ją wzmocnią. Martwi mnie tylko ten magazyn (ale bez przesady) oraz kurs wymiany waluty twardej - bo wg mnie dolar jeszcze będzie drogi, zanim rozpocznie długoletni trend spadkowy.

del-09122024v2
6
Wpisów: 259
Wysłane: 20 grudnia 2020 21:35:04
cichutki napisał(a):
mnie bardziej interesuje co oznacza

Tajemniczo podany? Komunikat o tym programie od kilku dni wisi na stronie, a ogłosił go sam prezes. Faktycznie, bardzo tajemniczo... Rabat 20% na nieprzecenione produkty, wczesny dostęp do ekskluzywnej oferty i akcji rabatowych, dostęp do usługi Personal Shoppera (porada stylisty). Warunek: posiadanie przynajmniej 50 akcji.

Stefan102
4
Wpisów: 41
Wysłane: 20 grudnia 2020 21:38:40
cichutki napisał(a):
gdzie leży problem. Jeśli - jak piszecie redukcja będzie 90+,
- to ze 100.000 zł otrzymacie akcje raptem za 10.000,- zł.

I nad czym wtedy się zastanawiać? To mała kwota, i nie warta
rozważań
"co by było gdyby" ... mnie bardziej interesuje co oznacza

Spółka ciekawa, trafiająca głównie w grupę (kobiet) 20-40 lat. Problemy epidemiologiczne
(a na to mimo szczepionki się dalej zanosi) tylko ją wzmocnią. Martwi mnie tylko ten magazyn (ale bez przesady) oraz kurs wymiany waluty twardej - bo wg mnie dolar jeszcze będzie drogi, zanim rozpocznie długoletni trend spadkowy.

niektórzy złożyli zapis na 130k akcji:)

cichutki
25
Wysłane: 20 grudnia 2020 21:54:42
@
Stefan102,

powinienieś użyć ;-) a nie :-)

("niektórzy złożyli zapis na 130k akcji:) " )

... w tych kategoriach to traktuję. Bo co te 13 tys. zmieniają vs. 10 tys.
To dalej niskie kwoty. Ale ok, niedługo się dowiemy :-)

Stefan102
4
Wysłane: 20 grudnia 2020 22:04:26
Dokładnie o co chodzi?
Jak niewiele zmienia ktoś pokazał że zapisał się na 130 k akcji, a nie za 130tys zł

cichutki
25
Wysłane: 20 grudnia 2020 22:27:38
@Stefan102,

tak, masz rację - za dużo wiskacza ;) Nie spojrzałem dokładnie.
130 k akcji, czyli za całe 500 tys. zł (bo to Max. dla indywidualnych).

sorki :)

Stefan102
4
Wysłane: 20 grudnia 2020 22:35:23
Ijojoj, zdecydowanie za dużo, ale na zdrowie :)
Bo 130k akcji po 36.5 zł to 4750000zl

cichutki
25
Wysłane: 20 grudnia 2020 22:36:49
@Stefan102,

nie bądź taki drobiazgowy ... ;)

Stefan102
4
Wysłane: 20 grudnia 2020 22:43:06
@cichutki, dla Ciebie to może drobiazg 500 tyś, a 4,75mln.To już Ci zazdroszczę.
Jak jedna osoba składa zlecenie na 130 k, czyli na 1/5 oferowanych akcji to ulllaaaa
Pozdrawiam i jak pisałem zazdroszczę :)

Kris59
19
Wpisów: 242
Wysłane: 21 grudnia 2020 07:15:04
Dino JR napisał(a):
Vox napisał(a):

Proste:
Prognozowane tempo wzrostu w 2021- Dadelo >> Answear
Ocena spółki przez instytucje- Dadelo > Answear
Ocena szans na lepszy debut- Dadelo > Answear
Ocena perspektyw tempa wzrostu w średnim terminie- Dadelo > Answear
Dojrzałość organizacji na moment debiutu- Dadelo <<Answer

Dziwię sie twojej ocenie Dadelo w porownaniu z Answear.com. Zdecydowanie więcej argumentów przemawia za ta drugą spółką. Dadelo to kosmiczna wycena akcji plus IV i I kwartał to zwykle słabszy okres dla spółki (sezonowość sprzedaży). Ocena spółki przez instytucje to trochę przez pryzmat obecności MCI w akcjonariacie Answear.com. Gdyby nie to wykupiliby akcje na pniu po 36,5 zł ale ja i tak wierzę,że pójda po rozum do głowy i debiut będzie udany. No bo przy cenie wyprzedażowej nie sposob nie kupić dobrej spółki.

indyan
27
Wpisów: 235
Wysłane: 21 grudnia 2020 07:44:05
A mnie dziwi jedno, że ktoś (w tym wypadku Dino JR) zakłada nagle konto i zaczyna wypowiadać się w wątku tylko jednej spółki, z czego wydźwięk tych wypowiedzi jest jednoznacznie negatywny.

Al Pacino
1
Wpisów: 5
Wysłane: 21 grudnia 2020 09:11:14
indyan napisał(a):
A mnie dziwi jedno, że ktoś (w tym wypadku Dino JR) zakłada nagle konto i zaczyna wypowiadać się w wątku tylko jednej spółki, z czego wydźwięk tych wypowiedzi jest jednoznacznie negatywny.

To również będzie mój pierwszy komentarz na tym forum, więc może wytłumaczę kolegę dinozaura - boi się, tak jak ja :D

W końcu udało mi się zainwestować trochę więcej siana, a tu nagle cena spada przed premierą. Gdyby nie tak nieoczekiwana dla mnie sytuacja to nigdy bym się u was nie zarejestrował, bo forum kojarzy mi się właśnie z takimi dinozaurami, którzy nigdy nie zrobili chociaż jednych zakupów na aliexpress czy amazonie, a inwestują dziesiątki tysięcy w e-commerce nie mając o tym żadnego pojęcia.

Naczytałem się o tym słynnym Czechowiczu nie tylko na tym, ale też na innych forach i tak się zastawiam - w jaki sposób akcjonariusz mniejszościowy może mieć aż taki wpływ na właściciela ogromnej większości takiej spółki? Mi to zaczyna przypominać strach przed własnym cieniem.

A co do dadelo vs answear.com - I have no idea. Na zdrową logikę dadelo ma szansę pociągnąć w górę jeszcze 1-2 sezony, bo faktycznie jest duży boom na rowery, jogę. bieganie i morsowanie, no ale bez przesady. W końcu się ludziom znudzi, tak jak znudziły się rowery stacjonarne na środku salonu.
A answear? Ich pomysł na zagęszczenie biznesu w Europie Środkowej, zamiast atakowanie Zachodu mi się bardzo podoba. Mniej podoba mi się pomysł wejścia do Rosji. E-commerce w Moskwie już od dawna istnieje i ma się bardzo dobrze. Nie widzę sensu z nimi konkurować, skoro to nadal Bałkany są mocno nieobsadzone. Just my thoughts. Z fartem Speak to the hand

GPW Mistrzunio
18
Wpisów: 129
Wysłane: 21 grudnia 2020 09:28:16
Cytat:
Naczytałem się o tym słynnym Czechowiczu nie tylko na tym, ale też na innych forach i tak się zastawiam - w jaki sposób akcjonariusz mniejszościowy może mieć aż taki wpływ na właściciela ogromnej większości takiej spółki? Mi to zaczyna przypominać strach przed własnym cieniem.

To jak już naczytałeś się o słynnym Czechowiczu, to może jeszcze poszukaj i poczytaj czy akcjonariusz ktróry ma mniejszą liczbę akcji może mieć większą liczbę głosów i dlaczego fundusz Bajołka wystąpił o do UOKiK o przejęcie kontroli nad spółką skoro wg ciebie już taką miał bo był akcjonariuszem większościowym i to ponad 66% stanu posiadania......
www.uokik.gov.pl/koncentracje....

Długo jestem akcjonariuszem na MCI i nie jedno widziałem Shame on you

p.s Pan Czechowicz: konflikt z Maciejewskim, konflikt ze Smorszczewskim, konflikt z Egginkiem, teraz bezczelne wezwanie na PEM pod groźbą szantażu, obietnice dywidendy itd itd Zresztą dyskonto na MCI od kilku już lat mówi samo za siebie!

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 21 grudnia 2020 10:28:49
Im dluzej czytam ten watek, tym jestem bardziej przekonany, ze debiut bedzie udany tzn. moze nie dla wszystkich, bo jak widac po wpisach, w oczach wielu poczatkujacych inwestorow pojawil sie nagle strach. Dlatego stawiam dolary przeciw orzechom, ze Ansewar otworzy sie nizej, niz sie zamknie.

Dino JR
1
Wysłane: 21 grudnia 2020 11:27:46
indyan napisał(a):

Spokojnie, nie mam żadnych złych intencji, nie jestem również inwestorem w Answear ani Dadelo. Na tym wątku pojawiły się wątpliwości piszących co do interpretacji zdarzeń w ofercie Answear, więc chciałem się podzielić z Wami moją wiedzą (nie samymi przypuszczeniami). Co z tym zrobić to każdy zdecyduje sam.
Widzę tu dużo optymizmu w podejściu kilku osób bo to przecież e-commerce, więc spólka jest dobra z automatu. Tak to nie działa.

PS- kiedyś każdy zarejestrował się na forum i też miał pierwsze posty. Wypowiadam się w jednym wątku bo ten mnie zainteresował.

Kris59
19
Wpisów: 242
Wysłane: 21 grudnia 2020 12:09:48
DinoJR.
A może wpadłbys na inny portal i tam się wymadrzał? Tu jest dyskusja inwestorów a nie podpuszczaczy. Masz w nicku Dino więc wiadomo gdzie powinienes się popisywać swoimi "wysublimowanymi" opiniami.
Przyszedł taki mądrala co się zarejestrował uwaga raptem 19.12.2020 i juz się uważa za wielkiego eksperta i mąci.
Skoro nie jesteś inwestorem ani Dadelo ani Answear.com to co tu jeszcze robisz? Już dość naczytaliśmy się twoich negatywnych opinii nt Answear. Wejdź moze na Dadelo i tam sobie pofilozofuj.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 21 grudnia 2020 12:35:27
Na takich sesja trochę boli człowieka, że tyle kasy zamrożonej do 23 grudnia :/
Powinni zmienić system rozliczeń, aby przydział dokonywać w 1-2 dni.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ANSWEAR
  • 10 ciekawych spółek na sierpień wg BM BNP Paribas
    10 ciekawych spółek na sierpień wg BM BNP Paribas

Najnowsza odsłona portfela BM BNP Paribas przyniosła dwie ciekawe roszady. W samym środku wakacji analitycy zrezygnowali z akcji Answear i Quercus, a w ich miejsce dodali reprezentantów branży kosmicznej i reklamowej.

• Answear wstępnie zwiększył przychody o 15 proc. r/r w II kw. 2025 r.
    Answear wstępnie zwiększył przychody o 15 proc. r/r w II kw. 2025 r.

Przychody ze sprzedaży Answear.com (według sprawozdawczości MSSF) wyniosły 394 mln zł w II kwartale 2025 r., co oznacza wzrost o 15 proc. r/r, podała spółka, prezentując wstępne dane. Przychody ze sprzedaży za I półrocze 2025 r. wyniosły 747 mln zł i wzrosły o 18 proc. r/r. W piątek akcje spółki drożeją o blisko 3 proc.

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,321 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat