0 Dołączył: 2009-05-20 Wpisów: 29
Wysłane:
21 października 2009 11:33:32
przy kursie: 11,50 zł
Zgodnie z przepisami fundusze inwestycyjne nie mogą wykonywać prawa głosu więcej niż z 10% totalnej liczny głosów, więc po prostu nie ma sensu rejestrować więcej.
Poza tym w innym przypadku nawet jak się ma mniej niż 10% akcji to nie ma przymusu rejestrowania się ze wszystkimi posiadanymi akcjami i fundy często tak robią.
|
|
Wysłane:
21 października 2009 11:35:24
Alchemik napisał(a):Witam! Obserwuje Sygnity z różną częstotliwością od co najmniej 2 lat i powiem szczerze że to co dzieje obecnie bardzo mnie dziwi. Artur napisał(a):Patrzac na liczbę akcji zarejestrowanych na WZA, to są spore zmiany wśród funduszy : Legg Mason mial 12,47% a ma obecnie 10% Pionier Pekao mial 8,59% a ma obecnie 7% Pozostali zarejestrowani na WZA : BBI Investments bez zmian czyli 6,73 % Paweł Turno bez zmian czyli 1,888 % Pozostali akcjonariusze nie zarejestrowali akcji przed WZA. www.stockwatch.pl/gpw/sygnity,...Niepokoi zmniejszenie zaangazowania 2 funduszy. Mozna miec tylko nadzieje, ze chca objac nowe akcje i dlatego sprzedali wczesniej stare. Czy ktos sie orientuje czy mozna przed WZA nie rejestrowac wszystkich swoich akcji jakie sie posiada ? Ja uważam że to nie przypadek że Legg Mason zmniejszył zaangażowanie do 1.188.623 akcji (dokładnie tyle miał na WZA czyli 10%), a emisja planowana obejmuje do wysokości 1.188.624 akcji. Czyli dokładnie o 1 sztukę więcej. Nie wiem, może się czepiam, ale czy to nie jest ewidentne zrobienie miejsca dla kogoś kto chciałbym mieć największy pakiet akcji i mimo że trochę izulorycznie, ale mieć największy wpływ na spółkę. Ja uważam że tąpnięcie kursu jest zagrywką pod przejęcie i to przejęcie SYG. Co sądzicie?? To wynika z tego że emisja jest na 10% obecnego kapitału, a Legg Mason nie mógł się zarejestrować z większa liczbą niz 10% (a posiada więcej). Jeśli więc chodzi o liczbę akcji zarejestrowanych przez Legg oraz wielkość emisji to zbieg okoliczności. Nie oznacza oczywiście że LM nie obejmie emisji w części :)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-05 Wpisów: 134
Wysłane:
21 października 2009 11:41:43
hotstock napisał(a):Zgodnie z przepisami fundusze inwestycyjne nie mogą wykonywać prawa głosu więcej niż z 10% totalnej liczny głosów, więc po prostu nie ma sensu rejestrować więcej.
Poza tym w innym przypadku nawet jak się ma mniej niż 10% akcji to nie ma przymusu rejestrowania się ze wszystkimi posiadanymi akcjami i fundy często tak robią.
Dzięki @hotstock. Przeszukałem komunikaty bo myślałem że coś przeoczyłem ale nic nie znalazłem. Czyli z tego co napisałeś wynika, że z Pionierem jest podobnie, po prostu nie rejestrowali wszystkich posiadanych akcji na walnym. Don't worry life is only temporary :D
|
|
|
|
Wysłane:
21 października 2009 12:19:16
White_Wolf napisał(a):hotstock napisał(a):Zgodnie z przepisami fundusze inwestycyjne nie mogą wykonywać prawa głosu więcej niż z 10% totalnej liczny głosów, więc po prostu nie ma sensu rejestrować więcej.
Dzięki @hotstock. Przeszukałem komunikaty bo myślałem że coś przeoczyłem ale nic nie znalazłem. Czyli z tego co napisałeś wynika, że z Pionierem jest podobnie, po prostu nie rejestrowali wszystkich posiadanych akcji na walnym. nie musieli rejestrować, fakt. Ale z nimi jest inna kwestia - mieli poniżej 10% w sumie wcześniej więc nie mają obowiązku teraz informować o ewentualnej sprzedaży (dopiero jeśli przekroczą w dół próg 5%).
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
21 października 2009 15:25:14
No to "specjaliści"z funduszu nie mieli rozeznania co się dzieje w spółce i jaka jest sytuacja z przetargami...???My -drobni ciułacze- mamy prawo nie wiedzieć,ale oni-mający tak duży pakiet?!Przez spadki na Sygnity tracą pieniądze klientów...A wyrzucić ich na ...(wiadomo co).Oby tylko nie zaczęli mocniej sypać...Żal mi tylko drobnych inwestorów,ale tzw."specjalistów" z funduszu-na pewno nie.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
21 października 2009 15:41:55
pop napisał(a):No to "specjaliści"z funduszu nie mieli rozeznania co się dzieje w spółce i jaka jest sytuacja z przetargami...???My -drobni ciułacze- mamy prawo nie wiedzieć,ale oni-mający tak duży pakiet?!Przez spadki na Sygnity tracą pieniądze klientów...A wyrzucić ich na ...(wiadomo co).Oby tylko nie zaczęli mocniej sypać...Żal mi tylko drobnych inwestorów,ale tzw."specjalistów" z funduszu-na pewno nie. hmm, tak pewnie by bylo w cywilizowanym panstwie (tzn. dali by im wilczy bilet). ile glow polecialo, jak ludziska potracili na funduszach akcji po 60% i wiecej? znajomek z City raz podczas rozmowy powiedzial, ze u nich taki ktos bylby spalony, a smrod by sie za nim ciagnal taki, ze w zawodzie moglby pracowac chyba tylko obslugujac ksero. coz, polskie standardy. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 21 października 2009 15:42
|
|
Wysłane:
21 października 2009 15:46:54
pop napisał(a):No to "specjaliści"z funduszu nie mieli rozeznania co się dzieje w spółce i jaka jest sytuacja z przetargami...???My -drobni ciułacze- mamy prawo nie wiedzieć,ale oni-mający tak duży pakiet?!Przez spadki na Sygnity tracą pieniądze klientów...A wyrzucić ich na ...(wiadomo co).Oby tylko nie zaczęli mocniej sypać...Żal mi tylko drobnych inwestorów,ale tzw."specjalistów" z funduszu-na pewno nie. właśnie to mnie zastanawia (pisałem wcześniej) dlaczego to drobny akcjonariat wykrył pomyłkę w zadłużeniu o "jedyne" 100 mln, a nie inwestorzy instytucjonalni którzy mają tam wpakowane grube miliony, czy im nawet się komunikatów ze spółek nie chce czytać? Don't worry life is only temporary :D
|
|
Wysłane:
21 października 2009 16:04:34
White_Wolf napisał(a):pop napisał(a):No to "specjaliści"z funduszu nie mieli rozeznania co się dzieje w spółce i jaka jest sytuacja z przetargami...???My -drobni ciułacze- mamy prawo nie wiedzieć,ale oni-mający tak duży pakiet?!Przez spadki na Sygnity tracą pieniądze klientów...A wyrzucić ich na ...(wiadomo co).Oby tylko nie zaczęli mocniej sypać...Żal mi tylko drobnych inwestorów,ale tzw."specjalistów" z funduszu-na pewno nie. właśnie to mnie zastanawia (pisałem wcześniej) dlaczego to drobny akcjonariat wykrył pomyłkę w zadłużeniu o "jedyne" 100 mln, a nie inwestorzy instytucjonalni którzy mają tam wpakowane grube miliony, czy im nawet się komunikatów ze spółek nie chce czytać? Dlatego Panowie miejmy swój własny rozum i szanujmy to forum i inwestorow tu piszących.Cenne są nie tylko dobre uwagi o spółkach,ale również(a może przede wszystkim)złe,gdyż mogą otworzyć nam oczy i uchronić przed potencjalną stratą...!
|
|
Wysłane:
21 października 2009 16:13:09
pop napisał(a):White_Wolf napisał(a):pop napisał(a):No to "specjaliści"z funduszu nie mieli rozeznania co się dzieje w spółce i jaka jest sytuacja z przetargami...???My -drobni ciułacze- mamy prawo nie wiedzieć,ale oni-mający tak duży pakiet?!Przez spadki na Sygnity tracą pieniądze klientów...A wyrzucić ich na ...(wiadomo co).Oby tylko nie zaczęli mocniej sypać...Żal mi tylko drobnych inwestorów,ale tzw."specjalistów" z funduszu-na pewno nie. właśnie to mnie zastanawia (pisałem wcześniej) dlaczego to drobny akcjonariat wykrył pomyłkę w zadłużeniu o "jedyne" 100 mln, a nie inwestorzy instytucjonalni którzy mają tam wpakowane grube miliony, czy im nawet się komunikatów ze spółek nie chce czytać? Dlatego Panowie miejmy swój własny rozum i szanujmy to forum i inwestorow tu piszących.Cenne są nie tylko dobre uwagi o spółkach,ale również(a może przede wszystkim)złe,gdyż mogą otworzyć nam oczy i uchronić przed potencjalną stratą...! Racja @pop To forum jest jedną z najcenniejszych rzeczy jaką znalazłem w internecie. Don't worry life is only temporary :D
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 4
Wysłane:
21 października 2009 17:45:05
Witam! Na stronie Sygnity.pl jest następujący komunikat: www.sygnity.pl/centrum_informa... Co to oznacza dla nas. Czy sądzicie że w tym czasie wydarzą się jakieś znaczące fakty które pociągną kurs w górę / dół?? Z tego co do tej pory zaobserwowałem to niewiele firm na GPW korzysta z takiego mechanizmu. Czy w przypadku SYG to dobrze czy źle?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
21 października 2009 18:03:04
Alchemik napisał(a):Witam! Na stronie Sygnity.pl jest następujący komunikat: www.sygnity.pl/centrum_informa... Co to oznacza dla nas. Czy sądzicie że w tym czasie wydarzą się jakieś znaczące fakty które pociągną kurs w górę / dół?? Z tego co do tej pory zaobserwowałem to niewiele firm na GPW korzysta z takiego mechanizmu. Czy w przypadku SYG to dobrze czy źle? Jak dla mnie to robią coś takiego po to aby więcej "kwiatków" nie wylazło na wierzch. Zaczyna mi się to coraz mniej podobać. Jak patrze na wykres to zaczynam żałować, że nie wylazłem z tego bagna wcześniej kiedy jeszcze mogłem oddawać po 15 pln. Teraz pozostaje jedynie czekać i mieć nadzieję na sprzedaż za jakiś czas przynajmniej po cenie zakupu.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
21 października 2009 19:13:33
Cytat: 29 października do 12 listopada 2009 roku (przez okres 2 tygodni) obowiązywać będzie w Sygnity OKRES ZAMKNIĘTY Od dnia 29 października do 12 listopada 2009 roku (przez okres 2 tygodni) obowiązywać będzie w Sygnity OKRES ZAMKNIĘTY w związku z publikacją w dniu 12 listopada 2009 roku raportu kwartalnego za III kwartał 2009 roku. III kwartał będzie chyba jeszcze tragiczny. W IV dopiero coś lepszego pokażą(chyba), tylko nie wiem czy w wyniku wprowadzonego programu oszczędnościowego, czy coś sprzedaż ruszyła. Ja się zawiodłem. Nawet po opublikowaniu tego odpisu myślałem, że teraz to już tylko dobrze będzie. A tu niestety jakieś afery, zwolnienie prezesów z jednej ze spółek, spadek sprzedaży... Teraz tylko obserwuję - z ciekawości co z tego wyniknie. Pewnie cuda będą się tu działy przez najbliższy czas, więc szansa dla wytrawnych spekulantów. Powoli do celu
|
|
0 Dołączył: 2009-03-14 Wpisów: 162
Wysłane:
21 października 2009 19:22:53
do trzymajacych: a co bedzie jak spadnie do 10 zeta, albo 8, albo 5? Tez trzymac?
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
21 października 2009 19:33:39
andrzej72 napisał(a):Alchemik napisał(a):Witam! Na stronie Sygnity.pl jest następujący komunikat: www.sygnity.pl/centrum_informa... Co to oznacza dla nas. Czy sądzicie że w tym czasie wydarzą się jakieś znaczące fakty które pociągną kurs w górę / dół?? Z tego co do tej pory zaobserwowałem to niewiele firm na GPW korzysta z takiego mechanizmu. Czy w przypadku SYG to dobrze czy źle? Jak dla mnie to robią coś takiego po to aby więcej "kwiatków" nie wylazło na wierzch. Zaczyna mi się to coraz mniej podobać. Jak patrze na wykres to zaczynam żałować, że nie wylazłem z tego bagna wcześniej kiedy jeszcze mogłem oddawać po 15 pln. Teraz pozostaje jedynie czekać i mieć nadzieję na sprzedaż za jakiś czas przynajmniej po cenie zakupu. Hmm.. nie rozumiem po co tego typu informacje na stronie podają Przecież to ustawodawca uregulował i nie ma konieczności informowania o okresie zamkniętym Roczne 2m Półroczne 1m Kwartalne 2 tygodnie Bieżące od wejścia w posiadanie do przekazania do wiadomości publicznej
|
|
Wysłane:
21 października 2009 19:43:00
Niedzwiadek napisał(a):do trzymajacych: a co bedzie jak spadnie do 10 zeta, albo 8, albo 5? Tez trzymac?
Kiedyś też w końcu musi też przyjść korekta na całym rynku...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-04 Wpisów: 8
Wysłane:
21 października 2009 20:48:16
no a co mam yrobic jak ktos bral po 18 zloty to i tak jest w dupe 45 procent to co to za roznica czy sie straci jeszcze 20 tys wiecej jak juz i tak poszlo np pol stowki.straszyn syf ta spolka.zjadla mi caly zysk z Dudy sprzed dwoch miesiecy. ten caly zarzad jest gorszy kur... niz pater jakas banda spekulantow a ten lm powinien dodac na swojej stornei ze robia ludzi w j...a nie ze inwestuja w wartosc Niedzwiadek napisał(a):do trzymajacych: a co bedzie jak spadnie do 10 zeta, albo 8, albo 5? Tez trzymac?
|
|
Wysłane:
21 października 2009 20:51:54
Joker napisał(a):andrzej72 napisał(a):Alchemik napisał(a):Witam! Na stronie Sygnity.pl jest następujący komunikat: www.sygnity.pl/centrum_informa... Co to oznacza dla nas. Czy sądzicie że w tym czasie wydarzą się jakieś znaczące fakty które pociągną kurs w górę / dół?? Z tego co do tej pory zaobserwowałem to niewiele firm na GPW korzysta z takiego mechanizmu. Czy w przypadku SYG to dobrze czy źle? Jak dla mnie to robią coś takiego po to aby więcej "kwiatków" nie wylazło na wierzch. Zaczyna mi się to coraz mniej podobać. Jak patrze na wykres to zaczynam żałować, że nie wylazłem z tego bagna wcześniej kiedy jeszcze mogłem oddawać po 15 pln. Teraz pozostaje jedynie czekać i mieć nadzieję na sprzedaż za jakiś czas przynajmniej po cenie zakupu. Hmm.. nie rozumiem po co tego typu informacje na stronie podają Przecież to ustawodawca uregulował i nie ma konieczności informowania o okresie zamkniętym Roczne 2m Półroczne 1m Kwartalne 2 tygodnie Bieżące od wejścia w posiadanie do przekazania do wiadomości publicznej Prawdopodobnie chodzi o zwrócenie uwagi na to, że jeśli kurs będzie w tych dniach spadał/rósł jakoś znacząco nie będzie to "zasługa" insiderów. Nie wszyscy drobni inwestorzy wiedzą o okresach zamkniętych. Akurat w przypadku SGN wydaje mi się, że taka informacja jest jak najbardziej na miejscu, kurs jest za bardzo rozchwiany żeby jeszcze w grę wchodziły dodatkowe nieuprawnione spekulacje o wywalaniu akcji przez insiderów przed wynikami.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-18 Wpisów: 166
Wysłane:
22 października 2009 01:25:40
Wywalilem dzisiaj akcje mam dosc tego syfu. Mialem bardzo dobre nadzieje na ta spolke no ale zdolowala mi caly portfel wyskoczylem ze spora strata. Mysle ze niektorzy maja jednak ja jeszcze wieksza. W koncu dlaczego mam trzymac spolke o ktorej nie slychac nic dobrego. poddaje sie. jak beda dobre plotki to wejde :) ale jak na razie to dziekuje. Moze sproboje zapisow na PGE :)
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 4
Wysłane:
22 października 2009 10:08:33
przy kursie: 11,80 zł
Ewidentnie jedziemy w dół. Gdzie jest koniec tych spadków. Spółka ma płynność finansową, zobowiązania płaci terminowo, jest kilka kontraktów z których ściągają kasę. Do jakiego poziomu musi dojść aby była wystarczająco atrakcyjna bo wątpię aby została całkowicie zatopiona. Jeśli wyniki za Q3 będą zbliżone do zera to jest szansa na odbicie. Chyba że zagrają inaczej poinformują o zdjęciu odpisów na rzecz nierentownych projektów.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-17 Wpisów: 46
Wysłane:
22 października 2009 10:22:23
przy kursie: 11,80 zł
Phenomen79 napisał(a):Wywalilem dzisiaj akcje mam dosc tego syfu. Mialem bardzo dobre nadzieje na ta spolke no ale zdolowala mi caly portfel wyskoczylem ze spora strata. Mysle ze niektorzy maja jednak ja jeszcze wieksza. W koncu dlaczego mam trzymac spolke o ktorej nie slychac nic dobrego. poddaje sie. jak beda dobre plotki to wejde :) ale jak na razie to dziekuje. Moze sproboje zapisow na PGE :) Pewnie ze sa tacy z wieksza strara, ja wszedlem po 18.30 po konsultacji z maklerem. Powiedzial bierz pan bo poleci na 26 zeta. Potem pojechalem na wakacje i po powrocie upadlem, wiec dzwonie a on trzymaj pan zaraz bedzie skup. Teraz licze ze odbije a jak odbije to przeprowadzam sie na bezpieczny teren.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.