Witajcie Stockwatcherzy!
Naprawdę bardzo wszystkim dziękuję za wpisy i dzielenie się swoimi spostrzeżeniami. Jest mi miło napisać, że Wasza aktywność została dostrzeżona. Postaram się też odpowiedzieć na kilka wątpliwości.
Po pierwsze - od początku byłem zwolennikiem otwartości w stosunku do akcjonariuszy jeśli chodzi o cele emisji. O ile fakt, że stanowi ona niespodziankę dla rynku ciężko mi nazwać wstydliwym ( negocjacje powinny być prowadzone w ciszy, a
równy dostęp wszystkich akcjonariuszy do informacji to rzecz święta ), o tyle lakoniczny komunikat o jej zatwierdzeniu OK już nie jest. Wczytajmy się jednak proszę w treść tego co mamy:
"Inwestor
wstępnie zaakceptował ofertę, a Emitent
oczekuje obecnie na przekazanie formalnych dokumentów."
Dopóki sprawy wstępnymi się nie staną, a emisja nie zostanie formalnie dopięta na ostatni guzik, nie oceniajmy proszę postawy zarządu. Komentować można jedynie fakty
dokonane.
Nie zgadzam się zupełnie z użytkownikiem @vilnouve zarzucającemu spółce brudną grę lub manipulację. Osobiście bardzo mi zależało, żeby wstępna informacja o emisji, oraz jej adresacie ukazała się jeszcze przed końcem obowiązywania lock-upów. Gdyby kasandryczne wizje niektórych miały się sprawdzić, kurs akcji runął, a następnie zostało ogłoszone info o nowym inwestorze obejmującym akcje drożej - dałoby to jeszcze większą pożywkę do spekulacji o niewłaściwym podejściu spółki do inwestorów indywidualnych. Wobec powyższego ukazał się w swej treści raport piątkowy.
Nie jest też dziwnym taka a nie inna cena emisyjna. Pomijając już nawet prestiż inwestora, łatwo sobie wyobrazić, że negocjacje prowadzone były przez pewien okres. Rzut oka na wykres Starwarda pokazuje, że w krótkim terminie akcje natomiast zwyżkowały.
Można to także lubić, lub nie, ale emisja z wyłączonym prawem poboru absolutnie nie jest precedensem
anty_teresa napisał(a):Ja także odbieram te zdarzenie negatywnie. Rynek zareagował przeceną co mnie właściwie nie dziwi.
Wydaję mi się, że ciężko jest wskazać ocenę rynku. Żeby ją poznać, musielibyśmy się dowiedzieć, jak zachowałby się kurs, gdyby tego zdarzenia nie było. Przypominam, że czynnikiem mocno cenotwórczym był dzisiaj fakt zdjęcia Lock Upów. Zwracam też uwagę, że większość gamingów zaliczyła dziś spadki.
anty_teresa napisał(a):
Emisja jest sprzeczna z wcześniejszą komunikacją spółki - pieniędzy miało na wszystko wystarczyć. W momencie publikacji ESPI powinna pójść informacja prasowa z wypowiedzią prezesa motywującą takie działanie - być może to zmieni nieco odbiór.
( Niemal ) pełna zgoda. Wyjaśnienie ze strony spółki powinno mieć miejsce w momencie
zatwierdzenia emisji i przekazaniu formalnych dokumentów. O to walczę. A Wy mi pomagacie
anty_teresa napisał(a):
PS: Ja lub moje osoby bliskie posiadamy zaangażowanie w akcje podmiotu.
Akcjonariat w moim rozumieniu zawsze był jedną z mocniejszych stron spółki Starward Industries. Niezmiernie się cieszę, że jest z tym jeszcze lepiej. Dziękuję także, za umotywowaną krytykę.