PARTNER SERWISU
zmuazomr
2 3 4 5 6
Kris59
19
Wpisów: 242
Wysłane: 14 maja 2021 16:27:41
JanW napisał(a):
Pozwolę się nie zgodzić z większością ostatnich wypowiedzi.

1/ Skąd niby "wiemy", że popyt inwestorów indywidualnych był mały? O tym dowiemy się wtedy, gdy okaże się, jaka jest redukcja. To, że zmniejszyli pulę wcale nie oznacza, że był w tej transzy mały popyt. Często tak się dzieje przy IPO i zwykle oznacza to raczej, że popyt instytucji był duży i dla nich przesunięto więcej akcji.
A popyt instytucji mógł być duży, bo wbrew temu co pisali niektórzy, to że cena nie jest maksymalna, nie oznacza, że akcje "słabo się sprzedawały", jak ktoś wcześniej stwierdził. To że przy 46 było mało chętnych nie wyklucza tego, że przy 40 zł popyt mógł być duży. Zresztą z depeszy Reutersa sprzed 2 dni dokładnie wynika, że przy 40 zł popyt przekroczył maksymalną pulę akcji.

2/ Piszecie ciągle o tym "nawisie" podażowym. Po pierwsze powtarzam, że na 23 mln akcji dla wierzycieli też jest lock-up 180 dni, tak jak dla głównego akcjonariusza. Po drugie, dziwne wydają mi się wywody o tym, że 180 dni to taki krótki lockuup, że nikt teraz nie będzie chciał kupować, bo będzie się bał podaży za 6 miesięcy. Jak ktoś inwestuje długoterminowo, to chyba wszystko mu jedno, czy lockup jest na 180 czy na 365 dni? A raczej nigdy lockupy nie są dłuższe niż rok. Z kolei jak ktoś wchodzi na krótki okres, to 180 dni to dla niego bardzo długo. Myślę, że więcej tu jest waszych obaw i wyobraźeń, niż rzeczywistości. Przecież o tym wszystkim wiadomo było od początku, a mimo to akcje sprzedały się po te 40 zł i jak pisałem popyt był.

3/ Porównanie do Huuge jest nietrafne. Przy Huuuge lockup dotyczył tylko kilku głównych akcjonariuszy. Na otwarciu sypali inni - a było ich bardzo wielu. Tutaj na debiucie i w pierwszych miesiącach nie będzie takiego źródła podży.

Można dyskutować o tym, czy spółka jest drogo czy rozsądnie wyceniona, czy ma potencjał wzrostu itp. Ale dyskusje o tym, kto będzie chciał/nie chciał kupować/sprzedawać ze względu na to czy tamto to jałowe psychologizowanie i to mocno oderwane od rzeczywistości.

Czy ty naprawde wierzysz w to co piszesz??? Popyt instytucji był duży? Przeciez mieli w wersji pierwotnej do sprzedaży ponad 102 mln akcji a sprzedali tylko niewiele ponad 80 mln. Skąd takie ograniczenie w liczbie sprzedaży akcji? Wg mnie z braku popytu po satysfakcjonującej dla emitenta cenie. A jesli chodzi o detal to obawiam się,ze nie było tam wcale redukcji albo niewielka. Zreszta juz 21-go będziemy wiedzieli więcej.

Arcet
0
Wpisów: 2
Wysłane: 14 maja 2021 17:29:04
Oj, myślę że wielu z Was będzie zdziwionych przebiegiem oferty.

The price tag is towards the lower end of a 38 zloty to 46 zloty per share indicative price range, but at 40 zloty the offer was more than five times subscribed, a person with knowledge of the situation said.

Zdziwicie się pewnie też poziomem redukcji w małej transzy najprawdopodobniej zbliżonym do 90%.
Tak się po prostu robi dobre deale. Mogli sprzedać drożej zdecydowali, się puścić taniej żeby zrobić na rynku dobre wrażenie. Większość będzie pewnie zadowolona, oprócz funduszy, które odeszły z kwitkiem.

felixjeager
5
Wpisów: 52
Wysłane: 14 maja 2021 17:53:38
Arecet, jakie jest źródło tego newsa?
Możesz podlinkować?

felixjeager
5
Wysłane: 14 maja 2021 17:56:56
dobra, mam reuters

The price tag is towards the lower end of a 38 zloty to 46 zloty per share indicative price range, but at 40 zloty the offer was more than five times subscribed, a person with knowledge of the situation said.

www.reuters.com/article/us-ste...

JanW
5
Wpisów: 25
Wysłane: 14 maja 2021 18:21:55
80 mln poszlo na rynek plus 23 dla wierzycieli, więc w sumie jest 103. Chyba że te 23 mialo byc oddzielenie liczone, tu glowy nie dam bo nie pamiętam.

Ale nawet jeśli obcięli to tak jak sam napisałeś ze wzgledu na mało satysfakcjonująca cenę.

Pisalem, że był duży popyt przy cenie 40zl, a nie że ogólnie był duży. Jak wspominałem z przecieków Reutersa wynikało, że przy cenie 40zl popyt przewyższa maksymalną pulę akcji.

Co do redakcji indywidualnych nie spodziewam się ogromnej, ale brak redukcji oznaczałby, że popytu na Pepco był 2 razy mniejszy niż na Captora. Nie uwierzę póki nie zobaczę:). Przeciez 2,5 mln akcji razy 46zl to tylko 115 mln.

Tak czy inaczej dywagacje kto będzie sypał za pół roku są bez znaczenia dla debiutu. Ważny będzie przede wszystkim sentyment na rynku za 2 tygodnie.

felixjeager
5
Wysłane: 14 maja 2021 18:25:56
ps. czytam właśnie poprzednie wpisy...
1/ bardzo ciekawy jest wątek ograniczenia puli dla detalu (czy nie dopisał popyt z uwagi na ograniczone konsorcjum dm-ów przyjmujących zapisy., czy mimo wszystko woleli zaspokoić jak najbardziej popyt instytucjonalny?)
2/ jestem BARDZO ciekawy debiutu - w kontekście niespecjalnego zainteresowania inwestorów indywidulanych (co widać chociażby na tym forum)
3/ ew. pięciokrotne pokrycie książki popytu przy cenie 40 PLN jest dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem.

JanW
5
Wysłane: 14 maja 2021 18:43:29
No i ten news Reutersa potwierdza to o czym pisałem. Popyt instytucji duży przy 40 zl, a drobni pokrzywdzeni zmniejszeniem puli. Nie wiem czy redukcja siegnie 90 proc, popyt musialby przekroczyć 1,15 mld, ale kto wie. Bardziej spodziewalem się 75-85 proc. Zobaczymy.

Kris59
19
Wysłane: 14 maja 2021 20:23:55
Arcet napisał(a):
Oj, myślę że wielu z Was będzie zdziwionych przebiegiem oferty.

Zdziwicie się pewnie też poziomem redukcji w małej transzy najprawdopodobniej zbliżonym do 90%.
Tak się po prostu robi dobre deale. Mogli sprzedać drożej zdecydowali, się puścić taniej żeby zrobić na rynku dobre wrażenie. Większość będzie pewnie zadowolona, oprócz funduszy, które odeszły z kwitkiem.

Jakie dobre wrażenie??? W biznesie nie ma sentymentów i nie ma czegoś takiego jak "dobre wrażenie". Skoro przy cenie 40 zł pokrycie było 5-krotne to spokojnie mogliby sprzedać np. po 43 zł przy pokryciu 3-krotnym a nawet po 44 zł przy pokryciu 2-krotnym.
Sporą kasę odpuścili aby zrobić ... dobre wrażenie ??? Czyli wierzyciele spółki matki sa instytucją charytatywną i rozdaja pieniądze, które chca odzyskać? Skoro tak to dlaczego nie sprzedali po 38 zł wtedy zrobiliby jeszcze...lepsze wrażenie. No i mogliby sie może pochwalić tak jak Allegro 10-krotnym przebiciem.
Tłumaczenia niektórych na tym forum sa wręcz irracjonalne.
Poczekajmy do debiutu i wtedy sie okaże jak będzie.

Arcet
0
Wpisów: 2
Wysłane: 14 maja 2021 21:18:57
No właśnie. W biznesie nie ma sentymentów a pamiętajmy że w ofercie sprzedają tylko 20%. 80% mają ciągle do wywalenia w przyszłości. Czasami lepiej oddać trochę taniej, dać innym zarobić po to żeby później sprzedać resztę drożej i bez problemów jak np. na Answearze. Były podobno fundusze gotowe zapłacić więcej niż 40zl za Pepco a nie dostały ani sztuki, zresztą podobnie było na Allegro. I tu i tu większość akcji pewnie trafiła za granicę.
Do tego pamiętajmy że 23mln akcji trafia do wierzycieli. Nie chce mi się sprawdzać czy płacą za nie gotówką czy w jakiejś formie konwertują wierzytelności, ale robią to po cenie z oferty więc po co sami sobie mieliby tę cenę podbijać. Oczywiście resztę kasy z 80mln akcji odzyskują, ale na pewno presja na windowanie ceny jest mniejsza bo to wierzyciele (oprócz oferujących) tak na prawdę mają decydujący głos przy konstrukcji tej oferty.

JanW
5
Wysłane: 15 maja 2021 09:11:45
@Kris59

Nie obraź się, ale wypowiadasz się tak, jakby to bylo jedno z pierwszych IPO, ktore obserwujesz. Przecież na przestrzeni lat w różnych IPO była podobna sytuacja, czyli ostateczna cena niższa od maksymalnej i jednocześnie wielokrotna nadsubskrypcja instytucji przy cenie ostatwcznej. Czesto tez nastepowal potem udany debiut. To nie jest sytuacja nowa ani wyjątkowa, dlatego nie warto chyba nadmiernie filozofować rozkładać na czynniki pierwsze zjawiska, ktore było juz wiele razy przećwiczone.

Kris59
19
Wysłane: 15 maja 2021 13:25:12
JanW.
Coż mam odpowiedziec na twoje irracjonalne tłumaczenie.Pożyjemy zobaczymy.
Nigdy nie spotkałem sie z sytuacją,że sprzedaż jest w cenie z dolnych widełek przy 5-krotnie wiekszym popycie. Allegro miało 10-krotnie wyższy popyt ale sprzedało po cenie max. PCF miało tez b.duży popyt więc podniosło nawet cenę dla instytucji do 50 zł. W przypadku Pepco jest to ciekawostka przyrodnicza. Nie chca zarobić więcej a tylko mniej mimo,że wierzycielom zalezy na kasie.

JanW
5
Wysłane: 15 maja 2021 15:58:37
Nie wiem, co irracjonalnego jest w stwierdzeniu faktu, że takie sytuacje miały miejsce w przeszłości.:) Być może nie w ostatnich miesiącach (podałeś kilka przykładów z niedawnych IPO), ale na przestrzeni lat nieraz tak bywało. Tak na szybko przyhodzi mi na myśl IPO Wirtualnej Polski - dokładnie taka sama sytuacja, wysoka cena maksymalna, ostateczna cena po book buildingu o kilka zł niższa, a potem i tak świetny debiut. Tak po prostu bywa. Jeśli uważasz, że to irracjonalne i nielogiczne, to masz do tego prawao, ale w ten sposób podejmujesz nierówną walkę z rzeczywistością:)

Zresztą nie ma w tym nic nielogicznego. Przecież mechanizm budowy księgi popytu jest taki, że każdy deklaruje - po 39 zł kupię tyle, po 40 zł tyle, po 41 tyle, a po 42 nic nie kupię. To, że po 40 zł była 5-krotna nadsubskrypcja nie wyklucza, że np. przy 41 czy 42 zł już nie pokryliby całej puli albo byłaby niewielka nadwyżka i nie chcieli ryzykować, że ktoś się wycofa (w book buildingu są tylko deklaracje, a dopiero potem instytucje składają wiążące zapisy).

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 15 maja 2021 20:27:25
Wielkosc transzy inwestorow indywidualnych na poziomie 3,1% imo nie mowi nic o popycie w tej kategorii.
Wielokrotnie bralem udzial w ofertach, w ktorych transza inwestorow indywidualnych byla ustalana na poziomie mniejszym niz zapowiadana przy jednoczesnej, znacznej redukcji. Ostatnio miesiac temu - Creotech - transza malych inwestorow na planowanym poziomie 10%, finalnie zmniejszona o ponad polowe (do 4,4%), redukcja przekroczyla 96%.
W przpadku Pepco mam nadzieje na niska redukcje, ale oznacza to dla mnie przydzial na poziomie 10-20% wartosci zapisu.
Edytowany: 15 maja 2021 20:30

W z K
1
Wpisów: 81
Wysłane: 17 maja 2021 22:12:10
Po kilkudniowych rozważaniach czy wziąć udział w ofercie ostatecznie zrezygnowałem.
Powodem była/jest przewaga minusów oferty. I zwyciężyła zasada ochrony kapitału.
Zatem jestem wolny od emocji związanych z pierwszym notowaniem i przeczuwam je na + 1 do + 2 %. Potem obsuwanie się kursu.
Jak będzie zobaczymy. w każdym razie te akcje mają w sobie duży potencjał spadkowy. I dopiero uwolnienie się od długów przez głównego akcjonariusza zainicjuje wzrosty..........

comoestas
11
Wpisów: 32
Wysłane: 18 maja 2021 12:12:13
Również się wstrzymuję, choć życzę udanego debiutu wszystkim, którzy się zdecydowali na wejście w to IPO. Biznes PEPCO podoba mi się, fajna grupa docelowa, która prawdopodobnie w najbliższych latach zostanie podpompowana przez rząd (cytując PEPCO: "matki z ograniczonym budżetem"), stworzony tak naprawdę własny segment rynku (połączenie IKEI ze straganem, czyli "mydło i powidło"), ale jest też dużo negatywów:

1. Jak już wspominałem, pieniądze z IPO nie idą na rozwój i nawet porównanie z Dino jakoś do mnie nie przemawia - skoro to taki świetny biznes, to czemu właściciel pozbywa się akcji?

2. Zapóźnienia w e-commerce, które najwcześniej zostaną naprawione za 2-3 lata

next.gazeta.pl/next/7,151003,2...

3. Polityka dywidendowa na zasadzie "może kiedyś".

4. Historia z kreatywną księgowością w tle odstrasza skutecznie.

Edytowany: 18 maja 2021 12:13

robertkk
7
Wpisów: 50
Wysłane: 18 maja 2021 12:58:00
comoestas napisał(a):

Biznes PEPCO podoba mi się, fajna grupa docelowa, która prawdopodobnie w najbliższych latach zostanie podpompowana przez rząd (cytując PEPCO: "matki z ograniczonym budżetem"), stworzony tak naprawdę własny segment rynku (połączenie IKEI ze straganem, czyli "mydło i powidło"), ale jest też dużo negatywów:

PEPCO to połączenie głównie ubrań z drobnymi artykułami wyposażenia wnętrz i innymi drobiazgami, zabawkami. Natomiast zaskoczyła mnie popularność sieci w mniejszych miastach - to praktycznie podstawowe źródło ubrań dla dzieci, i nie tylko.
Zgadza się też komentarz z paniami - to gro klientek - w ramach spaceru, a to ubranko, a to zabawka, a to świeczka/ramka.
Model idealnie wpasowuje się w potrzeby większości.
Konkurencją jest sądzę KiK.

comoestas napisał(a):

1. Jak już wspominałem, pieniądze z IPO nie idą na rozwój i nawet porównanie z Dino jakoś do mnie nie przemawia - skoro to taki świetny biznes, to czemu właściciel pozbywa się akcji?

Tu odpowiedź jest znana - właściciel musi spłacić roszczenia powstałe na skutek wcześniejszych oszustw - firmą (Steinhoff) zarządzają wierzyciele. To IPO pokryje koszty części ugód, zapewne będzie potrzeba więcej.
Zwracam też uwagę, że sieć nie potrzebuje inwestycji na otwieranie nowych placówek, z tym nie ma problemu.

comoestas napisał(a):

To prawda, natomiast w bieżącym modelu nie jest to kluczowe, chodzi właśnie o wizyty spontaniczne osób, które są na spacerze, albo potrzebują czegoś od ręki. Są to naprawde duże koszty, warto przeprowadzić analizę opłacalności.
I tak, tutaj przydałyby się środki na inwestycje, bo sfinansowanie tego z bieżących dochodów może być problematyczne, przy dużej skali projektu.

comoestas napisał(a):

3. Polityka dywidendowa na zasadzie "może kiedyś".

Nie należy liczyć na dywidendę, to trzeba jasno powiedzieć - zresztą jest to raczej typowy model w przypadku detalistów, którzy mają niskie marże i wymuszają rabaty.

comoestas napisał(a):

4. Historia z kreatywną księgowością w tle odstrasza skutecznie.

Tak, należy tutaj pamiętać historię - Steinhoff, kupił sieć sklepów, zdaje się za 5,7 mld USD, i podawali nieprawdziwe wyniki, przez co cena ich akcji poszła mocno w górę, a potem zjechała ponad 90% - tego właśnie dotyczą te roszczenia i są zasadne.
Natomiast sama sieć sklepów jako takich, rozwija się poprawnie, czego dowodzi stale zwiększająca się ich liczba i popularność marki. W perspektywie 2-3 lat może wyglądać to obiecująco.

Miras
PREMIUM
4
Wpisów: 303
Wysłane: 18 maja 2021 18:24:30
comoestas napisał(a):

next.gazeta.pl/next/7,151003,2...

E-commerce nie jest ich priorytetem i słusznie. Ze względu na oferowany asortyment i nominalnie niskie ceny towarów, nie wydaje się to najlepszą formą sprzedaży. Nie mniej, ze względu na zmieniające się zachowania konsumentów, jakąś formę internetowej sprzedaży pewnie wprowadzą. I tutaj bardzo podoba mi się, rozsądna propozycja sprzedaży internetowej z odbiorem zamówionego towaru w sklepie.

A tak przy okazji sklepy Poundland są w UK bardzo popularne.

Gleba3
4
Wpisów: 21
Wysłane: 20 maja 2021 11:30:38
Przydzielili.
Wychodzi mi, że kwotowa stopa redukcji (uwzględniająca niższą cenę) to 89.5%

nieinwestor
1
Wpisów: 15
Wysłane: 20 maja 2021 12:14:01
Podają informacje że redukcja wyniosła 88 %.Jeszcze nie ma nic na koncie.

JanW
5
Wysłane: 20 maja 2021 12:36:23
Czyli potwierdza się, że popyt w detalu był duży, a zmniejszenie transzy detalicznej nastąpiło po to, by w większym stopniu zaspokoić popyt instytucji (wg Reutersa ponad 5-krotna nadsubskrypcja przy cenie 40 zł). W sumie wygląda to w miarę sprawiedliwie, bo redukcja detalu i względem zapisów instytucji jest w obu przypadkach podobna (ponad 80%).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pepco

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,724 sek.

uwejwqst
aomnmwrn
plahqcba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vazvfevt
jscbwbzl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat