jqalaeer
Advertisement
PARTNER SERWISU
qjdkvkun
866 867 868 869 870

Kiedy dno bessy?

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 21 maja 2021 08:49:04
Szutnik ja nie pisze o opiece zdrowotnej, emeryturach. Pisze o popycie społeczenstwa - jeżeli mało zarabiasz w Chinach i jestes małym przedsiębiorcą to placisz śladowe podatki, rzędu 5'%. Gdy zarabiasz bardzo duzo to płacisz ponad 40% podatku. Te 40% podatki nie sa przeznaczane na kupowanie panderozy na Majorce a są wydawane OD RAZU w Chinach tworząc popyt
Teraz w Polsce bogaci dostali faktyczne większe obciażenie - przypominam o braku ZUS powyżej 30 krotnosci średniej płacy.- i zaczął się jakiś przekaz ze to będzie niszczyć gospodarke. Według mnie to będzie rozwojać gospodarkę - 30000kwoty wolnej powoduje że najmniej zarabiający będą te dodatkowe pieniądze wydawać na rynku tworząc dodatkowy popyt. Druga ważna sprawa - jak zaczynasz działalność i masz same koszty to nie płacisz podatku i nie płacisz zdrowotnego - TO JEDNAK się pomijaja

Przykład Dani - bardzo duze opodatkowanie a jednak Dania jest jednym z najbogatszych krajów

pivovarit
70
Wpisów: 317
Wysłane: 21 maja 2021 09:19:10
Cytat:
Druga ważna sprawa - jak zaczynasz działalność i masz same koszty to nie płacisz podatku i nie płacisz zdrowotnego

A co to za herezje? :) teraz zdrowotną się płaci na małym zusie i nikt nie wspominał o planach wycofania tego.
Edytowany: 21 maja 2021 09:20

januszw
26
Wpisów: 479
Wysłane: 21 maja 2021 09:40:59
yanek z hor napisał(a):
Szutnik ja nie pisze o opiece zdrowotnej, emeryturach. Pisze o popycie społeczenstwa - jeżeli mało zarabiasz w Chinach i jestes małym przedsiębiorcą to placisz śladowe podatki, rzędu 5'%. Gdy zarabiasz bardzo duzo to płacisz ponad 40% podatku. Te 40% podatki nie sa przeznaczane na kupowanie panderozy na Majorce a są wydawane OD RAZU w Chinach tworząc popyt
Teraz w Polsce bogaci dostali faktyczne większe obciażenie - przypominam o braku ZUS powyżej 30 krotnosci średniej płacy.- i zaczął się jakiś przekaz ze to będzie niszczyć gospodarke. Według mnie to będzie rozwojać gospodarkę - 30000kwoty wolnej powoduje że najmniej zarabiający będą te dodatkowe pieniądze wydawać na rynku tworząc dodatkowy popyt. Druga ważna sprawa - jak zaczynasz działalność i masz same koszty to nie płacisz podatku i nie płacisz zdrowotnego - TO JEDNAK się pomijaja

Przykład Dani - bardzo duze opodatkowanie a jednak Dania jest jednym z najbogatszych krajów
Mierzeja Wiślana ,CPK,Elektrownia Ostrąłęka czy w Danii takie inwestycje mają miejsce?

yanek z hor
168
Wysłane: 21 maja 2021 17:10:04
nie wiem o czym piszecie ??? Poruszyłem temat że obciązenie bogatych i zwiekszenie kwoty wolnej powoduje bogacenie się społeczenstwa....
Kraje z bogatym społeczeństwem maja progresywna skale podatkową. W Polsce takiej progresywnosci faktycznie nie było - zwolnienie z ZUS pracy na umowe po 30krotnosci i stałe obciazenie ZUS dla osób prowadzacych działalnośc czy zarabiaja 500000 miesięcznie czy 5 pln. Pewnie pod tym wzgledem Polska jest w 3 ostatnich krajów w UE ... albo na ostatnim miejscu

Skimixa
26
Wpisów: 354
Wysłane: 21 maja 2021 19:18:14
yanek z hor napisał(a):
Skimixa napisał(a):
Yanek .
Jestem na liniowym,
zarabiam ciężką pracą ok 75 000 pln z działalność brutto miesięcznie. Napisz proszę o ile wzrosną mi obciążenia wg przedstawionych propozycji. Dziękuje

nie wiem jak to przyjmiesz...
odpowiedź jest taka: bedziesz mógł realnie coś zapłacic na fundusz zdrowia - bo obecnie płacisz 1,25% czyli około 53 pln miesięcznie. Nie wpłynie to zupełnie na Twoje życie. Wreszcie zapłacisz więcej od osoby która pracuje na kasie w Biedronce.

Też jestem na 2 działalnosciach - nie zarabiam tyle co ty, ale co miesiąc mam duze nadwyżki finansowe. Nie stanowi dla mnie problemu zapłacic więcej dla państwa i wyróżnić się czyms od osoby pracującej w Biedronce

Tutaj jest tez ważna rzecz - nie masz dochodu nie płacisz zdrowotnego co jest bardzo pomocne przy osobach zaczynających działalność, ale to jakoś się pomija

Yanek ale ja już się odróżniam ( choć wcale tego nie chce), płace daninę , nie wiem czy wiesz o czym mówię.
Z publicznej służby zdrowia nie korzystam bo prawie nie istnieje . Podatki moje kilkaset tysięcy złotych idą na nierobów, a nie na służbę zdrowia , a teraz jeszcze obciążenia mi prawdopodobnie wzrosną o prawie 50 % bo jak to się sam o sobie wyraził "abnegat życiowy " tak wymyślił?
A co do bogatych krajów zbadaj sytuacje w Szwajcarii . Ile tam środków jest marnotrawionych w administracji , a ile u nas .
Też jestem przerażony indoktrynacją jakiej zostałeś poddany albo sobie z nas jaja robisz bo trudne jest to dla mnie do pojęcia że działasz na rynku kapitałowym , a niedługo usłyszę tezy o spekulantach i krwiopijcach
Edytowany: 21 maja 2021 19:24

kkolodziejczyk90
3
Wpisów: 30
Wysłane: 22 maja 2021 13:42:17
Ja myślę, że nie byłoby całej tej dyskusji z większym opodatkowaniem osób które dobrze zarabiają jeśli faktycznie widzielibyśmy, że te podatki mają sens i naprawdę na "coś" idą, i w przyszłości podniesie Nam to komfort życia w tym kraju

Niestety i jednym i drugim wcale się nie dziwie, bo jeśli z jednej strony mam płacić za błędy Sasina, Szumowskiego, elektrowni Ostrołęka itp to człowiek naprawdę myśli o emigracji :/

resor
25
Wpisów: 402
Wysłane: 22 maja 2021 15:26:36
dziwne ze nie wyemigrowałeś za pelo, nie dziwiło cie czemu w Zielonej wyspie rosnie eksport telefonów a wplywy do budzetu nie?

polityka w kraju dostosowana jest do poziomu Polakow. jesli prezenter mam talent z tvn bez programu (programu politycznego a nie telewizyjnego) ma 20%, konfederacja nadajaca kremlowskie hasla i durnoty dla debili bez zadnego pojecia ma 8%, pelo skompromitowane po raz 26 ma 18%...dziwicie się ze ludzie na pis głosuja?

serio, kto mądrzejszy nie sledzi polityki, nie idzie do polityki. duza w tym zasluga politycznego dziennikarstwa aktywnie wspierającego obecny system

nowy lad prawdopodobnie zostanie podrasowany aby lepiej pasowal do realiow i gospodarki. jesli tak bedzie to pis ma ode mnie plus bo nie pra bez sensu w kwestiach istotnych, a gospodarka i budzet sa najwazniejsze. cala reszte ustawa mozna wywalic a straconej kasy, jaks za pelo nikt nie odda

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 22 maja 2021 19:03:08
kkolodziejczyk90 napisał(a):
Ja myślę, że nie byłoby całej tej dyskusji z większym opodatkowaniem osób które dobrze zarabiają jeśli faktycznie widzielibyśmy, że te podatki mają sens i naprawdę na "coś" idą, i w przyszłości podniesie Nam to komfort życia w tym kraju

Niestety i jednym i drugim wcale się nie dziwie, bo jeśli z jednej strony mam płacić za błędy Sasina, Szumowskiego, elektrowni Ostrołęka itp to człowiek naprawdę myśli o emigracji :/

Masz całkowitą rację. Nie chodzi w sumie o to ile państwo ściąga od obywateli podatków tylko co oni w zamian za te podatki od państwa dostają. Za podatki kupujemy usługi od państwa. To jest układ klient-sprzedawca. Jeżeli uważasz, że sprzedawca Cię oszukuje to zmieniasz sklep. Nie możemy sobie wybrać genów/rodziców, nie możemy sobie wybrać miejsca urodzenia ale jeszcze możemy sobie wybrać miejsce zamieszkania i pracy. Ile lat można wytrzymać w roli honorowego sponsora? Cały ambaras w przypadku Nowego Ładu polega na tym, że nie obciąży on praktycznie osób bardzo dobrze zarabiających (prezes banku zarabiający milion/rok tego nie zauważy) czy posiadajacych prawdziwe fortuny (Don Orleone nie zapłaci podatku katastralnego od swoich nieruchomości) ale średniaków, którzy jak na standardy krajów cywilizowanych wcale średniakami nie są. Uderzenie fiskalne już w osoby których zarobki są niższe niż np. zasiłek dla bezrobotnych we Francji świadczy albo o głupocie albo o desperacji rządzących. Ta grupa osób na JDG to nie tylko pisujący na tym wątku zarabiający ponoć po kilkadziesiąt k/miesiąc ale np. p. Jadzia sprzątająca biura czy sprzedająca marchewkę w warzywniaku. One ledwo wiążą koniec z końcem harując od świtu do nocy. A czym zawiniła emerytka z orzeczoną niepełnosprawnością której roczna emerytura brutto to właśnie około 30k, że z powodu 'niemania' podatku nie będzie mogłą odliczyć sobie tzw ulgi rehabilitacyjnej? Ona nie zyska, ona realnie straci. Popatrz Europo jak można pięknie żyć!puke_l

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 22 maja 2021 21:42:48
resor napisał(a):
.... nie dziwiło cie czemu w Zielonej wyspie rosnie eksport telefonów a wplywy do budzetu nie?

.... jesli prezenter mam talent z tvn bez programu (programu politycznego a nie telewizyjnego) ma 20%, konfederacja nadajaca kremlowskie hasla i durnoty dla debili bez zadnego pojecia ma 8%, pelo skompromitowane po raz 26 ma 18%...
...

Mógłbyś darować sobie tą pisowska propagandę? Jakby ktoś chciał te brednie słuchać to ma to na co dzień o 19:30.

resor
25
Wysłane: 22 maja 2021 22:41:11
to nie propagandy chłopcze, budżet i eksport telefonów mozesz sobie sprawdzić.

yanek z hor
168
Wysłane: 22 maja 2021 23:08:38
Skimixa napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
Skimixa napisał(a):
Yanek .
Jestem na liniowym,
zarabiam ciężką pracą ok 75 000 pln z działalność brutto miesięcznie. Napisz proszę o ile wzrosną mi obciążenia wg przedstawionych propozycji. Dziękuje

nie wiem jak to przyjmiesz...
odpowiedź jest taka: bedziesz mógł realnie coś zapłacic na fundusz zdrowia - bo obecnie płacisz 1,25% czyli około 53 pln miesięcznie. Nie wpłynie to zupełnie na Twoje życie. Wreszcie zapłacisz więcej od osoby która pracuje na kasie w Biedronce.

Też jestem na 2 działalnosciach - nie zarabiam tyle co ty, ale co miesiąc mam duze nadwyżki finansowe. Nie stanowi dla mnie problemu zapłacic więcej dla państwa i wyróżnić się czyms od osoby pracującej w Biedronce

Tutaj jest tez ważna rzecz - nie masz dochodu nie płacisz zdrowotnego co jest bardzo pomocne przy osobach zaczynających działalność, ale to jakoś się pomija

Yanek ale ja już się odróżniam ( choć wcale tego nie chce), płace daninę , nie wiem czy wiesz o czym mówię.
Z publicznej służby zdrowia nie korzystam bo prawie nie istnieje . Podatki moje kilkaset tysięcy złotych idą na nierobów, a nie na służbę zdrowia , a teraz jeszcze obciążenia mi prawdopodobnie wzrosną o prawie 50 % bo jak to się sam o sobie wyraził "abnegat życiowy " tak wymyślił?
A co do bogatych krajów zbadaj sytuacje w Szwajcarii . Ile tam środków jest marnotrawionych w administracji , a ile u nas .
Też jestem przerażony indoktrynacją jakiej zostałeś poddany albo sobie z nas jaja robisz bo trudne jest to dla mnie do pojęcia że działasz na rynku kapitałowym , a niedługo usłyszę tezy o spekulantach i krwiopijcach

Ja jednak cenię sobie pragmatyzm a nie ideologie. Nie mam zamiaru ubolewać nad Twoim portfelem i czy nazwiesz innych Polaków nierobami itd gdzies się rozmijasz i zapominasz że żyjesz w społeczeństwie a nie jestes jednostką w pustce.

Stwierdzenie moje była nader proste - system progresywny powoduje bogacenie się całego społeczeństwa nawet tych którzy płaca większe podatki ... Jak nie rozumiesz takiego stwierdzenia to może inaczej:
Czy wolisz model gdzie jedna osoba zarabia 800tys pln rocznie a 10 osób 20 tysiecy. Czy lepiej jest jak 1 osoba zarabia 600tysiecy a 10 osób 40 tys. ??? według mnie w pierwszym przypadku na tzw rynku kreujacym popyt bedzie 300tys a w drugim przypadku 500tys. Popyt to rozwój kraju...
Upusty, zwolnienia, mniejsze opodatkowanie bogaczy nie kreuje popytu.

Polecam jeszcze dla innych komentujacych troche statystyk - bo jezeli ktoś wypowiada jakies tezy to dobrze by było aby było umocowane w faktach a nie ideologi... Polecam na sam poczatek wpływy z PIT, poziom zatrudnienia stopa bezrobocia średnia płaca osoby bedące w 2 progu podatkowym poziom wzrostu PKB wzgledem średniej krajów OECD poziom rzeczywistych inwestycji siła nabywcza Polskiej pensji (nie mylic z kwota), obecnie a wzgledem roku 2015
I bardzo ciekawe tez jest kto stanowił tzw klase średnią w 2015 a kto jest obecnie - albo inaczej ile procent tzw klasy sredniej było w 2015 finansowane z budżetu - lekarze, sedziowie, urzednicy samorzadowi, nauczyciele akademiccy itd

Kakarotto
83
Wysłane: 23 maja 2021 10:10:52
resor napisał(a):
to nie propagandy chłopcze, budżet i eksport telefonów mozesz sobie sprawdzić.

W niemal każdym Twoim poście są popularne wstawki, które paski tvp wciskają starym ludziom kit do głowy. Nie neguje że były problemy z mafiami vatowskimi, ale zwróć uwagę że ten problem nie tylko kraju kwitnącej cebuli dotykał i dotyka,chłopcze.

Mówi się że partia rządząca bardzo trafnie identyfikuje problemy. To jest prawda, tylko że te różne problemy często gęsto znane są od lat. Część spraw powinna być uregulowana jeszcze w latach 90. Mówię tu o podatkach bo ten temat jest przewodni na wątku. Parę lat temu kaczy wyborcy cieszyli się że ktoś uporządkował tyle o ile kwestie działalności nierejestrowanych. Dla mnie wynoszenie spraw na piedestał, które powinny być kilkanaście lat temu uregulowane, zakrawa na śmieszność. Upodlenie sporej rzeszy wyborców jest już tak dotkliwe, że jakakolwiek próba zmian w tym nieudolnych, odbierana jest jako: nowy ład, koła zamachowe czy inne zrównoważone rozwoje.

resor
25
Wysłane: 23 maja 2021 19:15:48
a moze sam sprawdz kwestie budzetu w latach 2007 - 2015. po. osmiu latach tryumfalnie uchwalaja jpk, ktore wdrozone zostaje po 3? latach. to nie sa wymysly tvp czy pasowego, to jest ten sukces pelo. udalo sie zgnoic kraj

resor
25
Wysłane: 23 maja 2021 20:14:33
nowy lad nowy srad, covid kurrr

polecam lekture, w uk obecnie b.1.617.2 infekuje 5x szybciej niz b.1.1.7 mimo 56% po jed ej dawce i 32% populacji po dwoch. zasadniczo więcej dzieci hospitalizowanych

twitter.com/DrEricDing/status/...

Kakarotto
83
Wysłane: 23 maja 2021 20:41:53
resor napisał(a):
a moze sam sprawdz kwestie budzetu w latach 2007 - 2015. po. osmiu latach tryumfalnie uchwalaja jpk, ktore wdrozone zostaje po 3? latach. to nie sa wymysly tvp czy pasowego, to jest ten sukces pelo. udalo sie zgnoic kraj

Ponownie udowadniasz ze jesteś sympatykiem obecnej partii. Klasyka jedziesz "bo za PO to kradli itd...". Dla Ciebie każdy kto krytykuje obecnych to automatycznie jest z PO.

Odwyk od tvp wskazany.

Kaczka ma farta, bo obejmuje rządy w momencie wychodzenia z bessy. Co oczywiście przypisuje sobie. Ten rząd nie potrafi zrobić czegokolwiek porządnie. Nawet obchody stulecia niepodległości nie potrafili zorganizować.
Edytowany: 23 maja 2021 20:42

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 23 maja 2021 21:12:40
resor napisał(a):
dziwne ze nie wyemigrowałeś za pelo, nie dziwiło cie czemu w Zielonej wyspie rosnie eksport telefonów a wplywy do budzetu nie?

polityka w kraju dostosowana jest do poziomu Polakow. jesli prezenter mam talent z tvn bez programu (programu politycznego a nie telewizyjnego) ma 20%, konfederacja nadajaca kremlowskie hasla i durnoty dla debili bez zadnego pojecia ma 8%, pelo skompromitowane po raz 26 ma 18%...dziwicie się ze ludzie na pis głosuja?

serio, kto mądrzejszy nie sledzi polityki, nie idzie do polityki. duza w tym zasluga politycznego dziennikarstwa aktywnie wspierającego obecny system

nowy lad prawdopodobnie zostanie podrasowany aby lepiej pasowal do realiow i gospodarki. jesli tak bedzie to pis ma ode mnie plus bo nie pra bez sensu w kwestiach istotnych, a gospodarka i budzet sa najwazniejsze. cala reszte ustawa mozna wywalic a straconej kasy, jaks za pelo nikt nie odda

Resor, to że nie rozumiesz dosyć prostego przekazu Konfederacji nie upoważnia Cię do obrażania kilku procent głosujących na nich Polaków. Jako, że sam na nich głosowałem to powinienem odpowiedzieć Ci adekwatnie, ale tego nie zrobię licząc na to, że sam dojdziesz do tego, że formułowanie myśli w ten sposób świadczy przede wszystkim o Tobie, a nie o zwolennikach tej czy innej partii.

resor
25
Wysłane: 23 maja 2021 21:58:23
moim zdaniem nie ma co rozumieć w przekazie konfederacji, nie da sie zbudować silnego państwa, dobrej sluzby zdrowia silnej armii poprzez obnizke podatków.
to po prostu szkodliwa formacja trujaca mlodych antypaństwowymi ideami. jedyny cel to destabilizacja, chaos, wzbudzanie utraty zaufania do panstwa.

powstali jako pomysl platformiany na konserwatywnoprawicowa alternatywa do pis aby pis odbierać glosy bo w kwestii pis - antypis juz jest pat i ludzie nie zmieniaja klubu.

zawsze przy tej okazji z lezka wspominam jak to korwin oficjalnie mowi ze w przypadku ataku ruskich na nas bedzie za ruskimi.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 23 maja 2021 22:39:08
Podpowiem Ci, bo znowu nie zrozumiałeś, że mój wpis nie dotyczył przekazu Konfederacji tylko tego w jaki sposób odniosłeś się do przeszło miliona Polaków.

resor
25
Wysłane: 23 maja 2021 22:58:02
głosujących na konfe? czlowieku ja pamietam jak pol Polski głosowało na tyminskiego. mimo to skala glupoty polskiej demokracji nie konczy sie tam
Edytowany: 23 maja 2021 22:58

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 maja 2021 00:43:10
@Maupa
W zasadzie masz rację, że jeśli się za coś płaci to należy oczekiwać odpowiedniego produktu. Ale pytanie czy możesz ten dobry produkt szybko dostać? Problemem w Polsce są zbyt niskie nakłady na ochronę zdrowia i to trwa od lat. Mamy jedne z najniższych nakładów na służbę zdrowia w EU:

kliknij, aby powiększyć

Nie ma się co dziwić, że w służbie zdrowia nie jest dobrze i to cud, że w Polsce tak mało osób umarło podczas trwającej pandemii. To z czym mierzymy się od ponad roku pokazało braki. Czy mogę zrozumieć, że aby zachęcić medyków do pracy przy covidzie podniesiono im wynagrodzenia? Mogę. W zasadzie tak powinno być. Tylko to rodzi problem - rozbudzone oczekiwania płacowe. Jakoś trzeba tym zarządzić i skądś wziąć na to środki.

Budżet NFZ to około 100 mld zł, z czego na POZ, specjalistów i szpitale idzie ok. 75 mld zł. Patrząc na strukturę kosztów choćby takiego ECM to ok. 75 proc. stanowią wynagrodzenia, niech będzie to 50 mld zł. Chcąc podnieść wydatki do średniej unijnej trzeba zwiększyć wydatki o ca 50 proc., więc 50 mld, z czego wynagrodzenia to 25 mld. Albo podwyżka podatków, albo składki zdrowotnej, albo zrezygnować z części wydatków. Każde rozwiązania ma plusy i minusy i ktoś za to musi zapłacić.

Można zrezygnować z 500 plus? Można. Ale ten program zrobił wiele dobrego. Nie ma co patrzeć na liczbę urodzeń, ale na dzietność osób w wieku rozrodczym i to chyba już wrzucał tutaj Wojtek. Jak popatrzeć na wydatki w poszczególnych sektorach to rosły akurat tam gdzie powinny po wprowadzeniu, czyli ubraniach, sektorze spożywczym, czy turystyce. Wbrew obawom sprzedaż alkoholu jakoś nie rosła, ba w pierwszych latach nawet spadła. No i ze względów politycznych nikt tego programu nie zamknie, a w innych wydatkach ciąć ciężko aby uzyskać taką kwotę. Oczywiście jakiś margines ma dzieci i rzucił pracę, utrzymuje się z socjalu, ale rynek pracy nie wskazuje na jakikolwiek problem, większość zgłasza problemy ze znalezieniem pracowników.

Przychody budżetowe z PIT to ok 70 mld zł, z CIT 37 mld VAT 181 mld i akcyza 71 mld. Co podnieść? Akcyzę na paliwo? Samobójstwo. VAT i tak wysoki. Który podatek CIT zwiększyć liniowy z 19 do 50? ;)

Naturalnym ruchem biorąc pod uwagę realia wydaje się zwiększenie składki zdrowotnej. I według mnie koncepcja aby oskładkować JSD jest najbardziej słuszna z paru powodów.
1. Wspomniana sprzątaczka nie powinna być na JDG, ale na etacie. Jakoś nie chce Jeśli osobę prowadzącą budę z hot dogami, naprawiającego telewizory, osiedlowy warzywnik, czy w końcu ochroniarza to zabije finansowo to może powinno się pomyśleć o tym, żeby pójść do normalnej pracy, bo ten z naszą stopą bezrobocia z chęcią przyjmie. Oczywiście powinno to też dotyczyć rolników. W 2019 r. ok. 1,3 mln osób złożyło PIT36 i ryczałt, bez uwzględniania nieruchomości. 1,2 mln zł rozliczyło tylko umowę o dzieło. To 2,5 mln osób z 11,7 mln pracujących. Dane OECD wskazują, że mamy najwyższy wskaźnik samozatrudnienia po Włochach i Gracji.

kliknij, aby powiększyć

Wskaźnik wyższy o ok. 25 proc. od średniej unijnej. Prawie 4 razy więcej niż w USA...

2. Będzie to problem dla tych co zarabiają na DG miesięcznie więcej niż te parę tysięcy złotych, podobnie jak dla pracowników. Ale ja nie widzę powodu dlaczego pracownik, który zarabia 20 tys. zł i przedsiębiorca, który zarabia tyle samo mają płacić różne składki. Dlaczego pracownik ma płacić, mieć drugi próg podatkowy, a JDG nie? To niesprawiedliwe traktowanie płatników, tak samo jak KRUS dla rolników.
3. W dużej mierze znacząco większy deficyt w tym roku to efekt wsparcia przedsiębiorstw. Więc to one powinny częściowo wziąć na siebie efekt tej pandemii. Czas wprowadzenia zmian jest oczywiście słaby, bo wiele działalności faktycznie ledwo zipie i zwiększanie obciążeń już teraz może je zabić. Problem jednak w tym, że trzeba działać szybko...

Wszystkich oczywiście wścieka to, że na TVP znalazły się takie pieniądze, że Orlen bez sensu kupuje Polska Press, czy wsparcie dla spółek które mają gigantyczne zyski, a tylko niektóre spółki córki miały gorszy okres, gdzie spadły przychody i dostały wsparcie. Wkurzają przekręty robione przy pandemii i bezsensowność niektórych ruchów. Rozumiem, że to podważa zaufanie do Państwa jako takiego, do partii rządzącej, ale coś z tymi pielęgniarkami i lekarzami trzeba zrobić. teraz i już. Średnia wieku pielęgniarki to o ile pamiętam coś koło 50 lat. Po prostu zostały te z barierą językową i rodzinami, reszta wyjechała, a dopływ młodych jest niewielki. Płace rezydentów to też śmiech na sali.

Co z tym zrobić? Ktoś musi ponieść koszt, więc kto?
Edytowany: 24 maja 2021 02:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

866 867 868 869 870

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,518 sek.

muyeznvz
aqnqikpl
ctdhkhgz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ustghvkk
eekjrorm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat