67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
3 sierpnia 2021 15:56:01
przy kursie: 12,80 zł
absmak napisał(a):Wyniki rewelacja, rozumiem że tak jak w pewnej firmie z Krakowa zarząd doznał olśnienia i po kilkunastu latach z płaskimi przychodami i śmiesznymi zyskami, nagle znalazła się wizja i pomysł i spółka będzie teraz podbijać świat ? @Absmak - sporo w tym wpisie nieprawdy. Zacznę od tego, że przychody zaczęły rosnąć dynamicznie po oddaniu fabryki w Tajlandii, proponuję aby oddzielić własne uprzedzenia od faktów.
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2013-12-02 Wpisów: 366
Wysłane:
3 sierpnia 2021 17:14:58
Do tej pory na stali marże były bardzo niskie a do tego często ceny stali spadały. Covidowo mamy boom bo i ceny stali wystrzeliły o ponad 50% a do tego marże na serwisie są bardzo wysokie.
Te wyniki nie są do powtórzenia, ale dywidenda pewnie będzie sowita. Oglądać ceny stali.
|
|
PREMIUM
53 Dołączył: 2011-09-04 Wpisów: 218
Wysłane:
3 sierpnia 2021 21:05:20
absmak napisał(a): Albo może inaczej, jest ktoś w stanie podać choć jeden argument, dlaczego ta spółka miałaby od teraz powtarzać te wyniki już na stałe ?
A czemu by nie miała? Wiesz kiedy skończy się trend na stali? Nie wiesz. Może za tydzień a może za 3 lata. Dopóki trwa nie ma sensu szukać szczytu. Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
|
|
|
|
49 Dołączył: 2020-06-17 Wpisów: 243
Wysłane:
3 sierpnia 2021 21:11:11
Identyczne pytania jak na Mercatorze o zbyt na rękawiczek, że skąd mam wiedzieć co będzie za rok :) No cóż, pewnie ten wątek będzie za parę miesięcy pęczniał, pełen zdziwionych ludzi. Prędzej czy później się skończy i większy kapitał to odpowiednio wyceni. mackopl napisał(a): @Absmak - sporo w tym wpisie nieprawdy. Zacznę od tego, że przychody zaczęły rosnąć dynamicznie po oddaniu fabryki w Tajlandii, proponuję aby oddzielić własne uprzedzenia od faktów.
Nie mam uprzedzeń, fajnie zarobiłem na Mercu i ostrzegałem przed tym, co obecnie ma miejsce. Bez COVID za naszego życia pewnie nie zbliżyliby się do takich zysków. Chyba nie zaprzeczysz tez, że Żyznowski okazał się niezłym krętaczem ? bzdkas napisał(a): Te wyniki nie są do powtórzenia, ale dywidenda pewnie będzie sowita. Oglądać ceny stali.
Powiedz to tym, którzy siedzieli na XTB dla dywidendy, a trochę ich było ;) Tutaj będzie to samo, naganianie bo dywidenda, a potem zjazd wynikowy i tratowanie na sprzedaży, a w takiej sytuacji lepiej po prostu sprzedać przed odcięciem.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 sierpnia 2021 00:30:58
Absmak - Naturalnie rękawiczki i stal, to przecież taaaakie podobne branże, że na pewno masz rację. Polecam zrobić analizę sektora, bo za rok to możesz się słono zdziwić jak Twoje "wydaje mi się" było dalekie od prawdy ;) Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
Edytowany: 4 sierpnia 2021 00:31
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 sierpnia 2021 09:40:22
przy kursie: 11,10 zł
BOWIM - analiza techniczna na życzenie Wykres w interwale tygodniowym. Zgodnie z prognozą z poprzedniej analizy technicznej, kura akcji dotarł do historycznego górnego ekstremu, skąd nastąpiła natychmiastowa prewencyjna realizacja zysków. Teraz warto obserwować uważnie zachowanie kursu akcji, gdyż podejściu pod szczyt towarzyszyło znaczące wytracanie impetu zwyżki, co może zaowocować korektą. Najbliższe poziomy wsparć to 10,20 zł oraz 9,34 zł. Warto uwzględnić, że w ostatnim czasie walor znajduje się w kręgu zainteresowań kapitału spekulacyjnego i całość free float zmieniła właściciela przynajmniej dwukrotnie - tylko w lipcu z rąk do rąk przeszło prawie 90 proc. free float. Scenariusz kontynuacji wzrostów bez korekty / konsolidacji wydaje się być mało realny, ale gdyby kupującym udała się ta sztuka, to kolejnym poziomem docelowym a jednocześnie kryjącym w sobie spory potencjał punktu zwrotnego będzie 21,90 zł - tam występuje kumulacja zniesień i rozszerzeń Fibonacciego.  kliknij, aby powiększyćPowyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
2 Dołączył: 2021-02-21 Wpisów: 26
Wysłane:
4 sierpnia 2021 09:51:23
absmak napisał(a):Identyczne pytania jak na Mercatorze o zbyt na rękawiczek, że skąd mam wiedzieć co będzie za rok :) No cóż, pewnie ten wątek będzie za parę miesięcy pęczniał, pełen zdziwionych ludzi. Prędzej czy później się skończy i większy kapitał to odpowiednio wyceni. mackopl napisał(a): @Absmak - sporo w tym wpisie nieprawdy. Zacznę od tego, że przychody zaczęły rosnąć dynamicznie po oddaniu fabryki w Tajlandii, proponuję aby oddzielić własne uprzedzenia od faktów.
Nie mam uprzedzeń, fajnie zarobiłem na Mercu i ostrzegałem przed tym, co obecnie ma miejsce. Bez COVID za naszego życia pewnie nie zbliżyliby się do takich zysków. Chyba nie zaprzeczysz tez, że Żyznowski okazał się niezłym krętaczem ? bzdkas napisał(a): Te wyniki nie są do powtórzenia, ale dywidenda pewnie będzie sowita. Oglądać ceny stali.
Powiedz to tym, którzy siedzieli na XTB dla dywidendy, a trochę ich było ;) Tutaj będzie to samo, naganianie bo dywidenda, a potem zjazd wynikowy i tratowanie na sprzedaży, a w takiej sytuacji lepiej po prostu sprzedać przed odcięciem. Osobiście uważam, że porównywanie XTB i BOWIM do Mercatora jest poniżej wszelkiej krytyki i to powinno być uznane za naganianie. Dwie pierwsze firmy mają bardzo mocny Zarząd i dobrze wykonują swoje obowiązki oraz z dużym prawdopodobieństwem będą regularnie wypłacać dywidendę. Naprawdę nie idź tą drogą... Zarząd Mercator każdy może ocenić samodzielnie. Pozdrawiam.
|
|
7 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 140
Wysłane:
4 sierpnia 2021 10:40:19
OK, 70 za kwartał to mogł byc wynik nie do powtórzenia, ale niech spółka zarabia 20-30 mln kwartalnie(koniunktura tak szybko sie nie skonczy) to przy cap 250 mln sobie policz. Znasz dzis lepsze okazje na GPW na dzis dzien? Produkty stalowe to nie rękawiczki...sorry
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2021 11:39:06
Bycza Ameryka - jaja sobie robisz ? Jakie naganianie, gdy nie mam żadnej z tych spółek. Pokazuję tylko pewne scenariusze, które regularnie powracają, a których niektórzy zdają się nie widzieć. Sugeruję też doedukować się od czego zależy dywidenda w XTB i zrobić estymację kolejnej. Ale najwidoczniej tak musi być w kraju bez matematyki. XTB można było sprzedać po niesamowicie długim boczniaku za choćby 16 zł i sprzedać przed dywidendą i wyszłoby się na tym lepiej (i odroczyło podatek do kolejnego roku), zamiast kupić po 16, wziąć dywidendę, a teraz nadziać się na kolejne pogorszenie już i tak słabego sentymentu plus popłynąć od razu na podatku. Oczywiście nie wyrokuję co dalej, ale dywidenda jest fajna tylko pod warunkiem co najmniej utrzymania jej poziomu i poziomu cen akcji, a nie jednorazowo wysokiej a do tego zjazdu cen akcji. Przy takiej spółce nikt nie przewidzi kolejnych wyników, nie popłyną na krypto, to mogą popłynąć na czymś innym, a loty słabiutkie gdy rynek płaski.
Co z tego, że stal i rękawiczki to inna branża ? Zyski Bowimu w tym roku to "zasługa" COVID, jak brzydko etycznie by to nie brzmiało. Jeżeli spółka od kilkunastu lat kisi się w miejscu wynikowo - można to łatwo sprawdzić - a nagle robi 10-krotność swoich dotychczasowych maksymalnych zysków (zakładając, że będzie 200+), to nie ma prawa być liczona najprostszym wskaźnikiem na bazie ostatnich kwartałów, z tego właśnie powodu - mimo innej branży - poleciał w końcu Mercator, bo kapitał nie wierzy w utrzymanie takich wyników w długim terminie.
Dla mnie nie ma problemu, możemy zrobić forumowy zakład "o przekonanie", że nie dalej jak za 2 lata Bowim będzie poniżej 10 zł przy jednoczesnym C/Z na poziomie sporo wyższym niż obecnie. Przecież Mercator też lata teraz na śmiesznych wskaźnikach i nadal ma potężne zyski, tylko co z tego, skoro jest to nie do utrzymania ?
Wiecie też co to jest np. FIFO ? Wiecie jakie będą wyniki, gdy stal przestanie rosnąć, nie mówiąc o spadku cen, gdy trzeba będzie sprzedawać taniej towar kupiony na górce ? Stal to działka wybitnie cykliczna, dlatego nigdy nie latała na wysokich wskaźnikach. A Wy próbujecie wmówić czytającym, że spółka będzie już stale miała super wyniki. Piękny mechanizm psychologiczny, a w zasadzie naganianie w pełnej krasie, o które posądzacie mnie :)
Edytowany: 4 sierpnia 2021 11:40
|
|
2 Dołączył: 2021-02-21 Wpisów: 26
Wysłane:
4 sierpnia 2021 11:57:01
@absmak ja po prostu uważam, że patrzysz tylko w jedną stronę, nie wiem co Cię tak trapi to XTB i czemu przytaczasz argumenty nie biorąc pod uwagę zupełnie innych sytuacji  Kosmos dla mnie, weź pod uwagę, że na rynku są również inwestorzy którzy mają papier od ceny 3 zł, którzy dodatkowo różne papiery trzymają na IKE, IKZE i dla nich ten walor jest jedną z lepszych inwestycji długoterminowych. Nie wszyscy muszą być super spekulantami. Kolega @Drizzt bardzo ładnie Ci napisał, nikt tu się nie zakłada po ile będzie stal za rok lub za dwa. Aktualnie jest trend wzrostowy, a każdy mądry wie że trend jest Twoim przyjacielem. Na ten moment aktualnie po prostu nie ma przesłanek żeby pisać, że jesteśmy na samym szczycie trendu na stali. W ciągu tego tygodnia otrzymałem informację od dystrybutorów podzespołów metalowych o podwyżkach 30%, więc nie wiesz czy to już górka, czy będzie trwała jeszcze rok, a może trzy. Subiektywnie uważam, że jeszcze przyszły rok w przemyśle nas zaskoczy. Zastanawiam się skoro jesteś tak pewny wielu swoich decyzji inwestycyjnych to czemu jeszcze siedzisz tu z nami, a nie jadasz przy stole z Buffetem, bo Twój kapitał powinien już dawno eksplodować do bardzo dużych rozmiarów  Zazdroszczę intuicji, ja muszę zająć pozycję żeby przekonać się czy miałem rację
|
|
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2021 12:56:54
Ale ja nie zakładam, że trend na stali odwróci się dziś czy jutro - po prostu branża jest cykliczna i nikt poważny nie będzie ekstrapolował wyników z tego roku na kolejne lata, a to kolejne lata decydują o wycenie wskaźnikowej, a nie chwilowy wyskok. Tymczasem w różnych miejscach sieci ulubiony argument ten sam co swego czasu na Mercatorze - bo C/Z niskie. Tymczasem wystarczy powrót do tego, co działo się przez ostatnich kilkanaście lat w spółce, aby ta sama kapitalizacja dawała już C/Z wyższe od typowego dla branży.
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
4 sierpnia 2021 12:59:28
absmak napisał(a): Wiecie też co to jest np. FIFO ? Wiecie jakie będą wyniki, gdy stal przestanie rosnąć, nie mówiąc o spadku cen, gdy trzeba będzie sprzedawać taniej towar kupiony na górce ? Stal to działka wybitnie cykliczna, dlatego nigdy nie latała na wysokich wskaźnikach. A Wy próbujecie wmówić czytającym, że spółka będzie już stale miała super wyniki. Piękny mechanizm psychologiczny, a w zasadzie naganianie w pełnej krasie, o które posądzacie mnie :)
To jest dla mnie realny scenariusz, z tego powodu dla takich firm nie można zakładać C/Z na poziomie 10, ponieważ istnieje ryzyko szybkiego załamania wyników. Co nie zmienia faktów, że trzeba grać z trendem. Co do Mercatora to jak dla mnie skup akcji jest neutralny, dalszych poczynań zarządu nie obserwowałem z bliska, ponieważ szybsze wprowadzenie szczepionek spowodowało, że firma wyleciała z mojego kręgu zainteresowań.
|
|
7 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 140
Wysłane:
4 sierpnia 2021 13:06:21
Czy wg was realne jest w tym roku 150 baniek? IMO jak najbardziej tak. A co cap 200 mln przy tym to normalne jest? Niech od razu ogłoszą wezwanie i ściągną spółkę.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 sierpnia 2021 21:47:17
@absmak - Jasne, że Twoja teoria prędzej czy później się sprawdzi, tylko nie masz pojęcia kiedy i w tym problem. Możesz sobie strzelić, że przy rekordowo niskiej aktywności gospodarczej, trend boczny na wyrobach stalowych jest szczytem trendu ogólnego, ale jak dla mnie to raczej brzmi jak sygnał kontynuacji. Jeśli jesteś takim dobrym wróżbitą, to powiedz mi proszę czy mamy szczyt na cenach frachtu, tam szybciej sam się przekonasz o swojej skuteczności, bo ruchy są bardziej dynamiczne niż na rynku stali :D Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
4 sierpnia 2021 22:12:04
A jeszcze rok temu z okładem spółka miała 30 mln kapitalizacji i 1.2 mld przychodów o czym wielokrotnie pisałem. Niesamowita historia.. czasem warto kupować przychody i patrzeć na stosunek przychody do kapitalizacji.
Wtedy ryzyko było, że zabiorą spółkę z giełdy, główny nie podjął tego wyzwania, ale mniejszy drozapol tak, tyle, że chciwość rybki zdecydowała, że skup się nie odbył.
Jednak w zeszłym roku sporo dobrych spółek uciekło z giełdy, stelmet, imperl, elemental, pgo same perełki za grosze.
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
4 sierpnia 2021 23:49:14
Ciekawa sytuacja z Bowimem.
Analizując obecne ceny wyrobów hutniczych, które oscylują w okolicach tegorocznych szczytów, można założyć, że III kw także zakończy się dla Bowimu historycznie pokaźnym zyskiem. Moim zdaniem może wynieść 70-100 % wartości wyników z I kwartału.
One-off za cztery kw. 130-140 mln zł przy kapitalizacji 210-220 mln zł.
Posiadam w portfelu inną spółkę z branży stalowej. Mój scenariusz bazowy na podstawie wszelkich prognoz i własnych analiz to prosperity przez kolejne 12-18 miesięcy.
Zakładam utrzymanie obecnych cen stali, wyrobów hutniczych, ew. dalszy wzrost, także efekt FIFO nie powinien być obciążeniem dla wyników.
Bowim powinien także być do końca hossy beneficjentem otoczenia rynkowego.
Tylko ta rzesza "spekulantów" przeraża. W trzy sesje przemielił się cały FF.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
5 sierpnia 2021 08:19:09
Masz komunikat z lipca, że agio find wychodzi, kiedy przekraczał próg w górę papier był poniżej 2 PLN.
Czy na zapasach w III kw będzie górka dowiemy się za 4 tygodnie.
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2021 10:32:06
przy kursie: 11,15 zł
FIFO to jest tylko jedna kwestia, druga jest taka, że takie marże są niewykonalne również przy wyplaszczeniu cen stali. Gdyby od dzisiaj cena stali zatrzymała się na kilka miesięcy, to marże też poleca w dół, bo powrócą normalne cenniki, a nie "o cenę na za tydzień proszę pytać za tydzień, bo nie wiemy za ile sprzedamy", przecież obecna sytuacja to absmak i aberracja :)
To nie ma wiele wspólnego z inwestowaniem, tylko z kasynem, czyli zabawa pod to, kiedy ceny stali przestaną rosnąć, bo wtedy marże z miejsca poleca. Obecnie można walić marże z kosmosu, bo klienci nie mają wyboru, a trend pomaga.
Oczywiście rodem wróżek z Mercatora, które wieszczyly, że rękawiczki już na zawsze z nami zostaną a pandemia będzie trwać wiecznie, można wyjść z założenia, że ceny stali też będą już tylko wiecznie rosły, no ale...
Nie chodzi tu o bycie jakąś wróżką, nic z tych rzeczy, ani typowanie dokładnego terminu spadków. Po prostu duży kapitał wie, że tak samo jak w Mercatorze jest to wynik zrzadzenia losu i tak jak w rękawiczkach w końcu marże zaczną lecieć, więc nikt nie wycenić tego jako 200 mln. zysku z tego roku x 8 czy 10. No litości i bez porównań, że stal to inna branża, no inna ale mechanizm wyników w tej szczególnej sytuacji ten sam.
Edytowany: 5 sierpnia 2021 10:34
|
|
20 Dołączył: 2016-08-03 Wpisów: 288
Wysłane:
19 sierpnia 2021 13:22:31
przy kursie: 10,30 zł
Dwa pytania i tyle chyba w temacie: ile spółka może wypłacić dywidendy za 2021? gdzie może wtedy być kurs?
|
|
63 Dołączył: 2017-08-01 Wpisów: 914
Wysłane:
19 sierpnia 2021 13:59:57
przy kursie: 10,30 zł
Wiadomo że dywidendę odcina się od kursu, więc jasne jest że im wyższa dywidenda tym kurs po odcięciu będzie niżej.
|
|