PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 października 2021 10:13:00
przy kursie: 56,26 zł
Ale jakie przesłanki miałby stać za tym, że to był hedging? IMO to dość naturalne, że po takim wzroście kursu bazującym na wzroście kursu węgla koksowego i koksu znajdują się podmioty oczekujące co najmniej korekty, jak nie zmiany trendu i powrotu do bazy.
|
|
28 Dołączył: 2020-02-04 Wpisów: 263
Wysłane:
16 października 2021 10:18:46
Caretta napisał(a):Cześć, jako że nie mam jeszcze dużej wiedzy z rynków kapitałowych chciałbym uzyskać odpowiedź na nurtujące mnie, może głupie pytanie. Czy w obecnej sytuacji można by uznać, że dla Numerica krótka pozycja była jedynie pozycją hedge'ingową - i posiadał on również długą pozycję na JSW którą równolegle domyka. Jak wygląda na GPW transparentność akcjonariuszy, czy muszą się ujawnić posiadając odpowiednią ilość akcji? Czy taka strategia miałaby sens? Według mnie tak. Sam otwierając konto maklerskie z opcją kontaktów terminowych, masz możliwość stworzenia dwóch opcji, żeby posiadać zarówno pozycje Long jak i Short. Niejednokrotnie już ktoś o tym wspominał. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
|
|
Wysłane:
16 października 2021 10:23:48
anty_teresa napisał(a):Ale jakie przesłanki miałby stać za tym, że to był hedging? IMO to dość naturalne, że po takim wzroście kursu bazującym na wzroście kursu węgla koksowego i koksu znajdują się podmioty oczekujące co najmniej korekty, jak nie zmiany trendu i powrotu do bazy. Tylko warto zauważyć, że short był otwierany prawdopodobnie od 42, gdy kurs zaczął zjeżdżać i dojechał, aż do 28. Moim zdaniem fundusze zakłady dynamiczny wzrost cen, dlatego przed tym wzrostem starały się maksymalnie zbić cenę i zabezpieczać sobie/komuś pozycje długą. Ale to tylko moja teoria.
Edytowany: 16 października 2021 10:30
|
|
|
|
Wysłane:
16 października 2021 10:49:07
Nie jestem jakimś znawcą, ale fundusze też pod "coś" grają. O hossie surowcowej mówiło się od roku, dane również za tym przemawiały, to był coś w stylu "pewniak". Fundusz moim zdaniem pod to zagrał, podobna sytuacja była w 2017 przy bardzo wysokich cenach węgla fundusz Marshall Wace LLP otworzył pozycje short , gdzie po zamknięciu pozycji short przez marshala, kurs gwałtowanie ruszył na północ przebijając barierę 100.
Edytowany: 16 października 2021 10:49
|
|
14 Dołączył: 2020-08-14 Wpisów: 104
Wysłane:
18 października 2021 16:48:11
przy kursie: 61,10 zł
anty_teresa napisał(a):IMO to dość naturalne, że po takim wzroście kursu bazującym na wzroście kursu węgla koksowego i koksu znajdują się podmioty oczekujące co najmniej korekty, jak nie zmiany trendu i powrotu do bazy. Jesteśmy właśnie świadkami powrotu do bazy. :) W czwartek, według mnie, miało miejsce tzw. sprawdzenie bilecików. Ostatni raport produkcyjny od strony produkcyjnej neutralny, a pod względem cen sprzedaży węgla bardzo dobry, a to tylko przedsmak kolejnych kwartałów. Tak długo jak Chiny są na ścieżce wojennej z Australią, to o cenę węgla koksowego można być spokojnym. W dniu, którym zakopią topór wojenny, wziąłbym pod uwagę zamknięcie lub przynajmniej skrócenie pozycji. Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
|
|
31 Dołączył: 2020-05-13 Wpisów: 60
Wysłane:
19 października 2021 06:25:30
przy kursie: 61,10 zł
"Tak długo jak Chiny są na ścieżce wojennej z Australią, to o cenę węgla koksowego można być spokojnym.
W dniu, którym zakopią topór wojenny, wziąłbym pod uwagę zamknięcie lub przynajmniej skrócenie pozycji. "
A czy przy ewentualnym zniesieniu bana przez Chiny na koksujący australijski nie powinien nastąpić spadek cen węgla koksującego w samych Chinach, ale wzrost (lub przynajmniej stabilizacja) cen węgla koksującego australijskiego (krótko/średnioterminowo, bo Australia zwiększy wtedy zapewne wydobycie)? Skoro przy obecnej sytuacji koksujący australijski kosztuje ile kosztuje to znaczy, że mają na niego zbyt, a zniesienie bana powinno chyba spowodować wzrost popytu = wzrost cen.
Edytowany: 19 października 2021 06:26
|
|
14 Dołączył: 2020-08-14 Wpisów: 104
Wysłane:
19 października 2021 11:20:34
przy kursie: 55,36 zł
Według mnie, cena australijskiego jest zrównywana do zawyżonych cen węgla chińskiego. Po zdjęciu bana, drastycznie spadnie cena chińskiego, a wraz z nią australijski. Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
|
|
10 Dołączył: 2020-07-21 Wpisów: 233
Wysłane:
19 października 2021 16:04:02
Co tu się zaś dzieje Morawiecki coś dziś palnął?
|
|
63 Dołączył: 2017-08-01 Wpisów: 914
Wysłane:
19 października 2021 16:29:32
Wczoraj kontrakty na węgiel spadały - bez reakcji z rana ale w końcu rynek musiał zareagować. To samo na miedzi, dziś małe tąpnięcie i reakcja KGHM natychmiastowa. Gaz zresztą też momentami dziś już 30% niżej od szczytu sprzed kilku dni. Być może sytuacja cenowa na surowcach zaczyna się stopniowo normalizować.
Edytowany: 19 października 2021 16:31
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
19 października 2021 17:25:55
Tym razem podobno Chiny, mają zwiększyć wydobycie i interweniować na rynku. Lecą kopalnie w stanach także.
|
|
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
19 października 2021 17:42:53
Utnapisztim napisał(a):Wczoraj kontrakty na węgiel spadały - bez reakcji z rana ale w końcu rynek musiał zareagować. To samo na miedzi, dziś małe tąpnięcie i reakcja KGHM natychmiastowa. Gaz zresztą też momentami dziś już 30% niżej od szczytu sprzed kilku dni. Być może sytuacja cenowa na surowcach zaczyna się stopniowo normalizować. Kontrakty na węgiel koksowy od tygodnia poruszają się od 399$ do 394$ dzisiaj raptem 0,5% spadku, tak samo węgiel 0,27% spadku. To raczej próby opanowania sytuacji na rynku chińskim: www.bloomberg.com/news/article...Cytat:Qinhuangdao, a key coal port, has reached an agreement with coal miners, power plants and railway operators to cap prices of some supplies at no more than 1,800 yuan a ton, the Economic Daily reported, citing the country’s top economic planner. moje podkreślenie, co może sugerować dalsze próby regulowania rynku i w efekcie odwrócenie trendu cenowego. Faktycznie dziwne, że reakcja pojawiła się dopiero koło 14:30 - tak jakby to amerykanie sprzedawali, chociaż dziwne, że na Bogdance też, chyba, że jakiś fundusz powiązał sobie operacji na obu walorach. Mimo wszystko prędzej jestem w stanie uwierzyć, że amerykanie skracali pozycję na jsw, niż to, że forum bankiera może ruszyć kursem w którąkolwiek stronę przy dziennych obrotach rzędu 100mln zł ;)
|
|
31 Dołączył: 2020-05-13 Wpisów: 60
Wysłane:
19 października 2021 17:44:11
Ale czy Chiny są w stanie zwiększyć wydobycie węgla koksującego*? Oni chyba nie wydobywają go jakoś szczególnie dużo w stosunku do swoich potrzeb, dlatego go importują.
Trochę to przypomina interwencję na rynku miedzi - przyniosło efekt na chwilę, zatrzymało ceny, a teraz znowu up.
Co innego węgiel kamienny*.
Edytowany: 19 października 2021 17:45
|
|
77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
19 października 2021 19:19:18
Wątpliwe żeby to była bezpośrednia przyczyna spadków. Może posrednia. Zresztą wczorajszy wystrzał był równie przypadkowy i też w godzinach "urzędowania" Amerykanów. W tym czasie Peabody Energy rosło sobie 20%, a dziś sobie spada 16%. Mam wrażenie, że jakiś Amerykanin benchmarkuje sobie JSW tymże Peabody i to cała tajemnica ;)
No bo serio, jaki niby wpływ na JSW ma ten news? Cena węgla energetycznego zafiksowana przez rząd Chin i tak jest kosmiczna (287$ za tonę), większa niż w Europie, nie mówiąc już o tym czy ma to jakiś wpływ na węgiel koksowy.
|
|
Wysłane:
19 października 2021 19:19:48
@bLACK3426 - pytanie jest kluczowe dla dalszych losów kursu JSW, niestety nie znam odpowiedzi. Wśród 60ciu zalanych kopalni w regionie Shanxi były kopalnie produkujące różne rodzaje węgla i m.in. stąd takie przyspieszenie ceny koksującego. Niestety nie jestem w stanie określić co gdzie jak i ile aby wiedzieć dokładnie - sugerując się jednak tym artykułem: www.reuters.com/world/china/ch...Cytat:Coke output last month plunged 9.6% year-on-year to 37.18 million tonnes, data showed. można mniej więcej założyć, że produkcja koksu spadła w wyniku niedoboru węgla koksującego potencjalnie o 10%. Jednak twardych danych nie jestem w stanie znaleźć, statystyki łatwo można odszukać nawet dla Mozambiku (prawie 7 mln ton w 2018) ale nie dla Chin.... Zwiększenie potencjału pozostałych kopalni jest możliwe tak jak to było możliwe w JSW, ale na to potrzeba czasu, nie wiem też ile czasu potrzeba na wznowienie pracy zalanych kopalń, dodam tylko, że ciągłe zwiększanie dostaw z Mongolii nie ma wpływu na ceny w Chinach. www.spglobal.com/platts/en/mar...Cytat:Mongolian truck traffic into China hit a record of 2,233 trucks per day in August 2020, according to sources.
|
|
26 Dołączył: 2012-05-19 Wpisów: 354
Wysłane:
19 października 2021 19:20:42
Chiny chcą obniżyć cenę koksu , a ja chce aby nie było na świecie głodu
|
|
Wysłane:
19 października 2021 19:31:05
hukers napisał(a):Wątpliwe żeby to była bezpośrednia przyczyna spadków. Może posrednia. Zresztą wczorajszy wystrzał był równie przypadkowy i też w godzinach "urzędowania" Amerykanów. Wczorajszy wystrzał to odblokowanie rekomendacji bosia na 70zł. Cytat: No bo serio, jaki niby wpływ na JSW ma ten news? Cena węgla energetycznego zafiksowana przez rząd Chin i tak jest kosmiczna (287$ za tonę), większa niż w Europie, nie mówiąc już o tym czy ma to jakiś wpływ na węgiel koksowy.
Wpływu można oczekiwać takiego, że próba sterowania cen ręcznie może się rozszerzyć także na koksowy, w końcu giełda wycenia przyszłość a nie teraźniejszość. Pytanie postawiłbym inaczej, czy rzeczywiście cena węgla koksującego może rosnąć wyżej ? Drugie pytanie - bardziej przyziemne - to co mówi technika ? Bo o ile wczoraj Jacek Rzeźniczek ze stooq doszukiwał się "coś na kształt ukośnego trójkąta z górnym ograniczeniem na poziomie ok. 63 zł" to dzisiaj nastąpiło wyłamanie dołem potwierdzone wolumenem...
|
|
29 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 160
Wysłane:
19 października 2021 19:53:28
Cytat:Drugie pytanie - bardziej przyziemne - to co mówi technika ? Bo o ile wczoraj Jacek Rzeźniczek ze stooq doszukiwał się "coś na kształt ukośnego trójkąta z górnym ograniczeniem na poziomie ok. 63 zł" to dzisiaj nastąpiło wyłamanie dołem potwierdzone wolumenem... Jacek steruje rynkiem i trzęsie światowymi giełdami. Dzisiaj wspomina rocznicę Black Monday z 1987 - czyżby jednodniowy krach?
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
19 października 2021 19:54:51
vladinho napisał(a):
Drugie pytanie - bardziej przyziemne - to co mówi technika ? Bo o ile wczoraj Jacek Rzeźniczek ze stooq doszukiwał się "coś na kształt ukośnego trójkąta z górnym ograniczeniem na poziomie ok. 63 zł" to dzisiaj nastąpiło wyłamanie dołem potwierdzone wolumenem...
Jeśli powielić oznaczenia Pana Jacka (poniżej H4 aby lepiej było widać) to akurat do wybicia jeszcze nie doszło, co nie zmienia faktu, że rynek stał się bardziej nerwowy.  kliknij, aby powiększyćTen sam wykres po cenach zamknięcia wygląda już nieco inaczej:  kliknij, aby powiększyćvladinho napisał(a): Pytanie postawiłbym inaczej, czy rzeczywiście cena węgla koksującego może rosnąć wyżej ?
Pytanie czy musi dalej rosnąć, już przy obecnych poziomach JSW będzie się chwalić rekordowymi wynikami w kolejnych kwartałach.
Edytowany: 19 października 2021 20:02
|
|
32 Dołączył: 2021-06-15 Wpisów: 113
Wysłane:
19 października 2021 20:00:08
vladinho napisał(a):Drugie pytanie - bardziej przyziemne - to co mówi technika ? Bo o ile wczoraj Jacek Rzeźniczek ze stooq doszukiwał się "coś na kształt ukośnego trójkąta z górnym ograniczeniem na poziomie ok. 63 zł" to dzisiaj nastąpiło wyłamanie dołem potwierdzone wolumenem... słuchaj się łysego to daleko zajdziesz... no i sprawdź jego podsumowanie dzisiejszego dnia. prawda jest taka, że po swingu z 33zł na 62 zł zdrowa korekta była wskazana. Była jedna w biegu na 47zł, ale wcześniej mówiło się o poziomie 42zł. Dzisiejsza świeca to już chyba będzie klasyczne objęcie bessy, także ubrani po 62zł powinni zapiąć pasy, albo wyskakiwać w biegu z pociągu. a jak będzie to czas pokaże. JSW jest spółką czysto spekulacyjną. Imho to nie koniec wzrostów, ale pamiętam jak się kurs męczył po spadku z 42zł na 27zł. Dolne ograniczenie kanału wzrostowego wychodzi powyżej 42zł, ale możliwe, że jakiś dzienny dołek w tej okolicy się trafi. Fibo 47.xx, także przedział 42-47 może być dobry do zakupów, ja sobie popatrzę z boku
|
|
Wysłane:
19 października 2021 20:02:25
Byłem przekonany, że dziś dolne ograniczenie powinno być już w okolicach 56zł, ale masz rację @BearHand na zbliżeniu ledwo się otarło, tym bardziej, że kurs jest i tak tuż nad poziomym wsparciem w okolicach 55zł. Jutro decydująca sesja
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.