PARTNER SERWISU
vmpakxbl
454 455 456 457 458
imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 30 listopada 2021 10:38:09 przy kursie: 182,76 zł
Cytat:
Masz odpowiedź na swoje zachwyty.
Można podnieść cenę gry jak ktoś chciał po dodatkach - ale pozycja gry na Steam padnie z 80 pozycji na 380 po promocji o będzie się sprzedawać tylko w promocji 70-80%.

GTA nie daje dużych przecen ale jak widać ich cena jest dużo niższa a sama gra sprzedaje się świetnie bez promocji - więc nie ma powodu do przecen.
Co do kosztów to wolałbym aby CP był 50% droższy i był dużo lepszy. Nikogo nie cieszy tani i słaby produkt - a wracając do W3 to był 3 razy tańszy od CP a sporo lepszy.

Nie chcę pastwić się nad fanami ale o ile dobrze pamiętam to podobny zysk za 13 ma CIG .... a co z różnicą w kapitalizacji ?

Tak ten rok jest do zapomnienia ..... pytanie czy kolejny będzie lepszy jeśli gra już teraz musi być sprzedawana -50%.

Najgorsze gdyby przejedli przychody w postaci dywidendy i zabrakłoby kasy na dopracowanie gry.

Na takie przepraszam głupoty muszą odpowiedzieć. GTA nie daje dużych przecen a to ciekawe stwierdzenie bo gta 5 kupiłem na steam za 35 zł a był nawet w epic za darmo!.

Po drugie rok po premierze przecena 50% to norma a kiedy uwzględni się czynnik kursowy to CD zarabia trochę lepiej z każdego sprzedanego dolara . Dodatkowo gra po tej przecenie jest już 7 dzień top sprzedaży gdzie przy bardzo dużej ilości sprzedanej w dniu premiery jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Nawet samo Cd jest zaskoczone komunikat PAP biznes
linki
Pap biznes

Steam sprzedaż

micpl
20
Wpisów: 67
Wysłane: 30 listopada 2021 13:35:04 przy kursie: 182,76 zł
Sentyment do spółki się zmienia, gdyż gra (zgodnie z tym co dawno temu pisałem) wraca na swoje tory pod kątem jakości. A przecież jeszcze czeka nas wiele wydarzeń które tę grę mają naprawić i dać nowy content.

Punkt numer dwa - skutkiem punktu numer jeden jest obecny top sprzedaży (owszem, w promocji ale jednak nie za 50-70 zł tylko za połowę regularnej ceny).

Trzy i pół miesiąca temu wydali ostatniego patcha i skutkiem tego na koniec listopada jest top sprzedaży thumbright

DJ1910
48
Wpisów: 234
Wysłane: 30 listopada 2021 14:09:21 przy kursie: 182,76 zł
Patch w połączeniu z niższą ceną (plus okres zimowy i przedświąteczny o czym wyżej nie napisałem) robią swoje.

A w perspektywie masz kolejne patche i nową wersję na nextgeny.

No ale co tam, dla niektórych CP2077 to już projekt w statusie DEAD ;) Można i tak ;)

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 30 listopada 2021 14:57:53 przy kursie: 182,76 zł
DJ1910 napisał(a):
A w perspektywie masz kolejne patche i nową wersję na nextgeny.

Tyle, że koszt przygotowywania tych patchy i wersji nextgenowej jest taki wysoki, że spółka osiąga tylko 16mln zysku kwartalnie - mniej niż rok temu kiedy Cyberpunka nie było jeszcze na rynku!
A jaka będzie jakość wersji nextgen ? Kto to i w jakim czasie przetestuje ? Teraz nie da się promować produktu blokując pokazywanie wersji konsolowej przez influencerów.
Stop. A w ogóle będzie jakaś kampania marketingowa ???
Jeśli nie - to dlaczego ludzie mają się na to rzucić w wersji nextgen za pół roku czy rok, skoro wszyscy to ograją w wersji PC, kupując to teraz w cenie o połowę niższej, gdzie na PC i tak grafika będzie lepsza niż to co będzie na NG?

Same pytania, same wątpliwości, nie ma road-mapy od spółki na kolejne produkcje a kurs zagląda pod dno w najlepszym "teoretycznie" dla spółki okresie - rozumiem, że niesłusznie ?
Edytowany: 30 listopada 2021 14:59

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 30 listopada 2021 15:32:02 przy kursie: 182,76 zł
Kiciński powiedział, że CP2077 na nextgeny ma by tak dopracowany, żeby zyskać od recenzentów wysokie oceny. Nie pracują nad tymi wersjami, aby je później ukrywać. Swego czasu prezes powiedział, że planują skromną akcję marketingową.

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 30 listopada 2021 15:33:38 przy kursie: 182,76 zł
My tu gadu gadu, a jak dobrze pojdzie kurs zaraz domknie luke.

vladinho
45
Wysłane: 30 listopada 2021 15:43:24 przy kursie: 182,76 zł
BearHand napisał(a):

Może ktoś w dwóch zdaniach wyjaśnić skąd się biorą straty na GOGu ?

- Znaczący wzrost kosztów sprzedaży - o ok 50%:
Koszty sprzedaży gog.com IIIkw 2020: 10 567 vs
Koszty sprzedaży gog.com IIIkw 2021: 14 511

- wzrost kosztów zarządu gog.com o 1/3

- i drobny spadek marży pomimo większej sprzedaży:
Przychody ze sprzedaży towarów i materiałów gog.com IIIkw 2020: 37 654 /
Wartość sprzedanych towarów i materiałów gog.com IIIkw 2020: 26 556
vs.
Przychody ze sprzedaży towarów i materiałów gog.com IIIkw 2021: 39 727 /
Wartość sprzedanych towarów i materiałów gog.com IIIkw 2021: 29 189
Edytowany: 30 listopada 2021 15:45

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 listopada 2021 15:49:47 przy kursie: 182,76 zł
Ja tutaj upatrywałbym jednak wpływu Gwinta. Nie bez przyczyny GOG ma wypaść z konsorcjum. Strzelam, że koszty sprzedaży rosną, bo rosną koszty marketingowe dla Gwinta.

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 30 listopada 2021 16:03:41 przy kursie: 182,76 zł
Zgadzam sie z przedmowca. Jestem tez na 100% pewien, ze sprzedaz Cyberpunka na GOGu liczona nie jest jako przychod i zysk GOGa, tylko cos tu kombinuja. Przychod w CDRed, koszt sprzedazy w GOG? Albo jakies inne ksiegowe sztuczki.

vladinho
45
Wysłane: 30 listopada 2021 16:09:37 przy kursie: 182,76 zł
@Anyteresa
Wszystko na to wskazuje, od początku roku strata gog.com to już 9mln a koszty sprzedaży to prawie 45mln vs 34mln za pierwsze 3 kwartały 2020.
Edytowany: 30 listopada 2021 16:13

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 30 listopada 2021 16:15:51 przy kursie: 182,76 zł
Rufusinski: spółka w przeszłości dokładnie informowała jak księgowana jest sprzedaż Cyberpunka na GOG.

Kosztownylaptop
9
Wpisów: 28
Wysłane: 30 listopada 2021 16:17:57 przy kursie: 182,76 zł
Kurs tu nie ma nic wspólnego z wynikami - za duzi gracze utopili kasę w tym papierze i nie wiadomo jak się wycofać.

Zyski CDR w 2021 r. na poziomie Ten Square Games a kapitalizacja 7-8 razy wyższa, przychody nieznacznie większe. Jeżeli chodzi o działalność - produkcję gier to CDR to liga TSG. Porównania do GTA i Take Two Intenactive? Kapitalizacja może i x4, ale oni kwartalną sprzedaz maja na poziomie ok. 800 mln $, nie wspomne o zyskach - to przecież zupełnie nie ta liga i chyba długo (o ile kiedykolwiek) nie będzie.

Jeżeli chodzi o steam, miejsca itd. TTWO to supełnie inny model zarabiania i komercjalizacji produktu. Oczywiście - tutaj jest ogromna szansa dla CDR ale czy oni kiedykolwiek to ogarną...

A na forum ciągłe naganianie, zaraz wypuszczą patch i naprawią grę, po powrocie do PS store będzie niesamowita poprawa wyników, monster slayer - przy tym pokemony siadają, a teraz co? Wersja na next geny? Jakby była to spółka o kapitalizacji TSG to można się tym jarać, ale w przypadku jednej z największyc (pod względem kapitalizacji) spółek na polskiej giełdzie to po prostu żarty...

Fajnie, że zrobili Wiedźmina - no i tyle. Mam wrażenie, że tok rozumowania wielu wygląda następująco - zrobili jedną dobrą grę więc są najlepszą spółką w Polsce i ich przychody już będą tylko szybowały w górę bo pokazali nowy kubek z bohaterem z tej gry sprzed 7 lat....

Przychody jedynie nieco wyższe niż rok temu, a sprzedaż ciągną dwa produkty. To czy gra jest dobra czy nie to nie wiem, wiem za to że się słabo sprzedaje.

IMHO premiery na next geny w nowym roku nie spowodują gwałtownego wzrostu sprzedaży !! One mają za zadanie jedynie wyhamować spadek przychodów. Patrząc na zainteresowanie ich produktami w bieżącym roku, to w najbliższych kwartałach zyski mogą zupełnie zniknąć. Dodatek do CP może coś zmienić na plus, ale czy powali rynek - nie sądzę.Trzeba się po prostu pogodzić z chudymi latami w najbliższej przyszłości...

A tu jeszcze tak w kwestii "dywidendy" - zabawne stwierdzenia padają. Wartość księgowa na akcje to ok. 18 - 20 zł. Jeszcze 3, 4 takie dywidendy jak ostatnio i spółka w ogóle nie będzie miała żadnego majątku, nie mówiąc o gotówce. Jeżeli nic nie zmienią, to żeby wypłacić dywidendę na ubiegłorocznym poziomie to muszą przez 2-3 lata wszystkie zyski na ten cel odkładać 3some

vladinho
45
Wysłane: 30 listopada 2021 16:19:48 przy kursie: 182,76 zł
Rufusinski napisał(a):
Zgadzam sie z przedmowca. Jestem tez na 100% pewien, ze sprzedaz Cyberpunka na GOGu liczona nie jest jako przychod i zysk GOGa, tylko cos tu kombinuja. Przychod w CDRed, koszt sprzedazy w GOG? Albo jakies inne ksiegowe sztuczki.

Przecież to nie ten rząd sprzedaży!!! Rozliczenia Cyberpunka są w CDR.
Tu masz informację z raportu:
Cytat:
Realizowana w ramach segmentu GOG.COM działalność polega na:
 cyfrowym dystrybuowaniu gier za pomocą własnej platformy GOG.COM oraz autorskiej aplikacji GOG GALAXY. Platforma
umożliwia dokonanie zakupu gry, zapłatę za grę oraz jej pobranie na własny komputer, z kolei aplikacja GOG GALAXY
umożliwia m.in. grę sieciową, w tym również pomiędzy platformami;
 udziale GOG sp. z o.o. w konsorcjum z CD PROJEKT S.A., które stworzyło i operuje grę GWINT: Wiedźmińska Gra
Karciana oraz grę Wojna Krwi: Wiedźmińskie Opowieści. GOG sp. z o.o. odpowiada za sprzedaż na komputery PC
realizowaną w ramach GWINTA oraz za szeroko rozumianą infrastrukturę techniczną i funkcjonalność sieciową gry
zarówno na PC, jak i urządzeniach z systemami iOS i Android.

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 30 listopada 2021 17:22:49 przy kursie: 182,76 zł
Vladinho: chodzi o to, że nie cała sprzedaż Cyberpunka realizowana na Gog.com jest ujmowana w wynikach segmentu GOG... (przynajmniej tak było swego czasu).

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 30 listopada 2021 17:40:08 przy kursie: 182,76 zł
imp-p napisał(a):

Na takie przepraszam głupoty muszą odpowiedzieć. GTA nie daje dużych przecen a to ciekawe stwierdzenie bo gta 5 kupiłem na steam za 35 zł a był nawet w epic za darmo!.

Po drugie rok po premierze przecena 50% to norma a kiedy uwzględni się czynnik kursowy to CD zarabia trochę lepiej z każdego sprzedanego dolara . Dodatkowo gra po tej przecenie jest już 7 dzień top sprzedaży gdzie przy bardzo dużej ilości sprzedanej w dniu premiery jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Nawet samo Cd jest zaskoczone komunikat PAP biznes
linki
Pap biznes

Steam sprzedaż

I tak CDR często jest zaskoczony
a najbardziej chyba byli zaskoczeni, że gracze nie uwierzyli im, że gra im "działa na PS4 zadziwiająco dobrze" ..... d'oh!

Też byłem zaskoczony ..... ale takim chwytem poniżej pasa .....
chwyt jednak okazał się chwytem nokautującym dla spółki .....
Jak widać jeszcze do końca nie wyszli z szoku .... d'oh!

Nie wiem za co Zarząd bierze pieniądze.
Wyciekły im zamierzenia na lata .... ale to było dawno.
Już najpóxniej w połowie roku powinni mieć nową strategię odmienną od tej która byłą w wycieku ....
i powinni "pójść do przodu" zaskoczyć czymś graczy i inwestorów .... salute

Starnąć i powiedzieć tak zawiodły struktury ale mamy już wszystko uporządkowane i mamy nową strategię ..... zrobimy to i to ....
Na przyhład do końca roku usuniemy wszystkie błędy w grze a w q2 wydamy 2 DLC. Na początku 2023 wydamy nową wersję na konsole i damy darmowy kontent ....
Przystąpiliśmy do opracowania prototypów 2 kolejnych gier. Jedną z gier będziemy współfinansować ..... z kimś tam ze względu na to, że gra będzie dużo większa od CP czy W3.

Takie lub podobne prezentacje pozwoliłyby (mi na przykład) potraktować poważnie deklaracje.

A tak spółka moim zdaniem drepcze w miejscu ...... a czas ucieka. Same małe przejęcia nie załatwią tematu. Pewnie spółka buduje za oceanem jakąś strukturę ale moim zdaniem nie widać śmiałego projektu pójścia mocno do przodu.
To prawda plan zysku 6mld w 3 lata był bardzo śmiały i sparzyli się na nim ... brak kasy na realizację. Wydaje mi się, że nie powinni planów zarzucać tylko szybko znaleźć sposób sfinansowania planów na zewnątrz. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Czekanie na bardziej udany kolejny produkt to 6 lat w plecy ... szkoda czasu. Wtedy ktoś inny może mieć już gotowy podobny pomysł.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 30 listopada 2021 20:28:02 przy kursie: 182,76 zł
wszystko wskazuje na to że 2 grudnia będzie zakończony spór w USA i pozwy będą oddalone przez zawieszanie.

link do sprawy sądowej.

Link do sprawy sądowej

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 30 listopada 2021 20:38:07 przy kursie: 182,76 zł
@baks
Ciągle nie mogę zrozumieć, na co CD Projekt miałby wydawać środki z zewnętrznego finansowania, mając własne zaskórniaki w kwocie 1,2 mld zł. Na dokładkę nawet w słabym, przejściowym roku 2021 na produkcję z nawiązką starczają im wpływy bieżące. Przecież nie ma możliwości, żeby CDR wydał na produkcję więcej niż 250 mln rocznie, nawet zwiększając zatrudnienie o 100-150 osób rocznie.

vladinho
45
Wysłane: 30 listopada 2021 20:58:56 przy kursie: 182,76 zł
aircanada15 napisał(a):
Vladinho: chodzi o to, że nie cała sprzedaż Cyberpunka realizowana na Gog.com jest ujmowana w wynikach segmentu GOG... (przynajmniej tak było swego czasu).

Nie wiem w czym jest problem - ale z zapisów raportu, które zacytowałem wyraźnie wynika, że GOG jeśli sprzedaje kopię CP, to wygląda to tak, jak płacił CDR za tę kopię (co jest ujęte w koszcie), sprzedana kopia jest też ujęta w przychodzie, a czy już mają na tym marżę to nie wiem (prawdopodobnie tak - ale to jest tylko przeniesienie części marży z CDR), nie ponoszą też kosztów marketingowych CP - bo to rozlicza CDR. Nie amortyzują też kosztów CP - czego jak rozumiem spodziewał się Rufusinski, bo GoG amortyzuje tylko Gwinta i Wojnę Krwi i to też jest w zacytowanym tekście.
Być może inny był sposób rozliczania w kwartale premierowym - to trzeba sięgnąć do raportu z tego okresu lub analizy @Anyteresy, natomiast ja odniosłem się do pytania @Bearhand o aktualny kwartał i stratę Gogu.

Oczywiście rozumiem to tak jak jest napisane w skonsolidowanym raporcie, czy nie napisali czegoś inaczej jak wynika z raportów CDR albo nie zapomnieli skopiować do raportu skonsolidowanego - tego nie jestem w stanie wyłapać.
Edytowany: 30 listopada 2021 21:02

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 30 listopada 2021 22:29:24 przy kursie: 182,76 zł
@Aircanada15
Odn. ujmowania sprzedaży Cyberpunka realizowanej przez GOG - ciekawe. Jakbyś mógł wyjaśnić to byłoby miło. Po prostu nie kumam dlaczego Cyberpunk czy Wiedźmin 3 miałby być ujmowany inaczej niż standard rynkowy, tj. prowizja 30% dla dystrybutora, 70% dla producenta.

Natomiast odnosząc się tak ogólnie.
Moim zdaniem by to zrozumieć najlepiej przeanalizować P&L tych spółek traktując je jakby były oddzielne, czyli zerknąć do sprawozdań jednostkowych.
I tak:
- GOG sprzedaje grę konsumentowi, która kupił od CD RED, czyli GOG dostał od klienta powiedzmy 10, a zapłacił do CD RED 7
- CD RED po prostu sprzedaje GOG'owi, czyli powiedzmy gdyby nie było GOG'a to potraktowalibyśmy to jak przychód ze Steam'a, czyli CD RED zapisałby 7 na przychodzie jako przychód z produktu.

Na konsolidacji trzeba wyłączyć to 7, które GOG płaci do CD RED i które jest pewnie na linii kosztów "Wartość sprzedanych towarów", gdyż dla GOG'a nawet gry CD RED są po prostu towarami jak każde inne gry. Analogicznie trzeba zdjąć 7 z przychodów GOG'a.
Czemu tak? Bo gdyby wszystko zsumować to byłoby: przychód 17 (7 na CD RED na przychodzie z produktów i 10 na GOG na przychodzie z towarów), a koszt 7 (na koszcie sprzedanych towarów na GOG), gdy przychód powinien być 10, z czego 3 na GOG, 7 na CD RED.
To jest rozpisane na str. 26 sprawozdania za 3Q 2021, ale tych transakcji między segmentami jest sporo - jest Gwint, są pewnie backoffice'owe usługi korporacyjne, więc nie ma tak łatwo w widoczności tego.

Edytowany: 30 listopada 2021 22:35

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 30 listopada 2021 23:31:23 przy kursie: 182,76 zł
vladinho napisał(a):
BearHand napisał(a):

Może ktoś w dwóch zdaniach wyjaśnić skąd się biorą straty na GOGu ?

- Znaczący wzrost kosztów sprzedaży - o ok 50%:
Koszty sprzedaży gog.com IIIkw 2020: 10 567 vs
Koszty sprzedaży gog.com IIIkw 2021: 14 511

- wzrost kosztów zarządu gog.com o 1/3

- i drobny spadek marży pomimo większej sprzedaży:
Przychody ze sprzedaży towarów i materiałów gog.com IIIkw 2020: 37 654 /
Wartość sprzedanych towarów i materiałów gog.com IIIkw 2020: 26 556
vs.
Przychody ze sprzedaży towarów i materiałów gog.com IIIkw 2021: 39 727 /
Wartość sprzedanych towarów i materiałów gog.com IIIkw 2021: 29 189

anty_teresa napisał(a):
Ja tutaj upatrywałbym jednak wpływu Gwinta. Nie bez przyczyny GOG ma wypaść z konsorcjum. Strzelam, że koszty sprzedaży rosną, bo rosną koszty marketingowe dla Gwinta.

Dziękuje za odpowiedzi. Mam nadzieję, że firma odzyska wiatr w żagle bo patrząc na wykres różowo wcale nie jest:

kliknij, aby powiększyć

Kurs spółki wpadł pod istotne wsparcie a teraz opór, który niegdyś blokował drogę na wyższe poziomy. W przeciągu 6-ciu ostatnich miesięcy kurs czterokrotnie testował ów poziom oporu od dołu, widzimy 4 świece miesięczne z górnymi cieniami. O sensownej poprawie będzie można mówić dopiero po powrocie kursu powyżej zaznaczonego oporu i to najlepiej w asyście wysokiego wolumenu.

Uprzedzając ewentualne komentarze, nie mam pozycji w żadną ze stron.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

454 455 456 457 458

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,447 sek.

uslqvvey
wilikzqd
rurvrzrk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibjkudcb
uoknvpkx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat