Kurs tu nie ma nic wspólnego z wynikami - za duzi gracze utopili kasę w tym papierze i nie wiadomo jak się wycofać.
Zyski CDR w 2021 r. na poziomie Ten Square Games a kapitalizacja 7-8 razy wyższa, przychody nieznacznie większe. Jeżeli chodzi o działalność - produkcję gier to CDR to liga TSG. Porównania do GTA i Take Two Intenactive? Kapitalizacja może i x4, ale oni kwartalną sprzedaz maja na poziomie ok. 800 mln $, nie wspomne o zyskach - to przecież zupełnie nie ta liga i chyba długo (o ile kiedykolwiek) nie będzie.
Jeżeli chodzi o steam, miejsca itd. TTWO to supełnie inny model zarabiania i komercjalizacji produktu. Oczywiście - tutaj jest ogromna szansa dla CDR ale czy oni kiedykolwiek to ogarną...
A na forum ciągłe naganianie, zaraz wypuszczą patch i naprawią grę, po powrocie do PS store będzie niesamowita poprawa wyników, monster slayer - przy tym pokemony siadają, a teraz co? Wersja na next geny? Jakby była to spółka o kapitalizacji TSG to można się tym jarać, ale w przypadku jednej z największyc (pod względem kapitalizacji) spółek na polskiej giełdzie to po prostu żarty...
Fajnie, że zrobili Wiedźmina - no i tyle. Mam wrażenie, że tok rozumowania wielu wygląda następująco - zrobili jedną dobrą grę więc są najlepszą spółką w Polsce i ich przychody już będą tylko szybowały w górę bo pokazali nowy kubek z bohaterem z tej gry sprzed 7 lat....
Przychody jedynie nieco wyższe niż rok temu, a sprzedaż ciągną dwa produkty. To czy gra jest dobra czy nie to nie wiem, wiem za to że się słabo sprzedaje.
IMHO premiery na next geny w nowym roku nie spowodują gwałtownego wzrostu sprzedaży !! One mają za zadanie jedynie wyhamować spadek przychodów. Patrząc na zainteresowanie ich produktami w bieżącym roku, to w najbliższych kwartałach zyski mogą zupełnie zniknąć. Dodatek do CP może coś zmienić na plus, ale czy powali rynek - nie sądzę.Trzeba się po prostu pogodzić z chudymi latami w najbliższej przyszłości...
A tu jeszcze tak w kwestii "dywidendy" - zabawne stwierdzenia padają. Wartość księgowa na akcje to ok. 18 - 20 zł. Jeszcze 3, 4 takie dywidendy jak ostatnio i spółka w ogóle nie będzie miała żadnego majątku, nie mówiąc o gotówce. Jeżeli nic nie zmienią, to żeby wypłacić dywidendę na ubiegłorocznym poziomie to muszą przez 2-3 lata wszystkie zyski na ten cel odkładać