fqmladdx
Advertisement
PARTNER SERWISU
gxasdbwp
171 172 173 174 175
martin207
28
Wpisów: 263
Wysłane: 18 stycznia 2022 15:11:52 przy kursie: 40,20 zł
Ile się tu znawców JSW zleciało wave
Co do korekty na surowcach, które lubią być głębokie nie byłbym taki pewny czy to szybko nastąpią.
Obecnie na świecie trwa cykl podwyżek stali,a także wzrost cen surowców przemysłowych co oznacza, że przy i tak wygórowanych cenach mamy duży popyt.
Moim skromnym zdaniem kolejna umowa JSW podkreśla tylko obawy o dostawy surowców przez producentów stali.
Transformacja energetyczna, plany infrastrukturalne które odbywają się na całym świecie moim zdaniem są głównym bodźcem, którzy utrzyma koks na wyżynach przez najbliższe lata.
Przypomnijcie mi skoro tak dużo was analizuje JSW, jaki jest koszt wydobycia ?
Edytowany: 18 stycznia 2022 15:19

Asston
6
Wpisów: 132
Wysłane: 18 stycznia 2022 15:26:19 przy kursie: 40,20 zł
Z kolej ty Matrin207 to jesteś fachowcem z informacjami z pierwszej ręki - pisałeś wczoraj o funduszu norweskim kupującym akcje JSW.
Prosimy cię oświeć nas i coś więcej napisz w tym temacie ....

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 18 stycznia 2022 15:27:39 przy kursie: 40,20 zł
W kwestii surowców i zachowania spółek surowcowych, proste nałożenie wykresów zastępuje wiele słów:

kliknij, aby powiększyć

Technicznie byki u steru dopóki niedźwiedzie nie wybiją OB.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 18 stycznia 2022 16:24:07 przy kursie: 40,20 zł
Według jakich cen JSW sprzedaje:

Cytat:
JSW ustala ceny z odbiorcami na podstawie cen referencyjnych opartych na notowaniach dziennych australijskich węgli koksowych hard klasy premium najczęściej uśrednianych wg dwóch metod:

- tzw. metoda Nippon Steel – referencyjna cena kwartalna wyliczana jako średnia z dwóch pierwszych miesięcy bieżącego kwartału i ostatniego miesiąca kwartału poprzedzającego,
- tzw. metoda Q-1 – referencyjne ceny kwartalne wyliczane są na podstawie średniej notowań z poprzedniego kwartału;

powyższe oznacza, że na średnią cenę węgla koksowego w danym kwartale wpływają notowania z pięciu miesięcy (poprzedniego kwartału i dwóch pierwszych miesięcy kwartału bieżącego)

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Stan środków pieniężnych zmniejszył się od 01.01. do 30.09.21 r. o ca. 761 mln zł.
Zobowiązania handlowe w powyższym okresie wzrosły o ca 1.113 mln zł.
Należności handlowe w powyższym okresie wzrosły o ca. 682 mln zł.

Jeżeli ktoś twierdzi, że spółka spokojnie spłaci pożyczkę z PFR w 1q2022, to ja mam tylko wątpliwości patrząc na powyższe dane i kwoty na dzień 30.09.2021 r.

BearHand
208
Wysłane: 18 stycznia 2022 16:29:46 przy kursie: 40,20 zł
Cytat:
Jeżeli ktoś twierdzi, że spółka spokojnie spłaci pożyczkę z PFR w 1q2022, to ja mam tylko wątpliwości patrząc na powyższe dane i kwoty na dzień 30.09.2021 r.

Spłata tej pożyczki przed terminem byłaby głupotą, to jest finansowanie na poziomie 1MLD na stałej stopie z okresu kiedy była "śmiesznie" niska w porównaniu do obecnych warunków rynkowych.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 stycznia 2022 16:31:49 przy kursie: 40,20 zł
Cytat:
Spłata tej pożyczki przed terminem byłaby głupotą, to jest finansowanie na poziomie 1MLD na stałej stopie z okresu kiedy była "śmiesznie" niska w porównaniu do obecnych warunków rynkowych.

Obawiam się, że względy ekonomiczne nie są decydujące w tej spółce.

slider
16
Wpisów: 196
Wysłane: 18 stycznia 2022 16:38:08 przy kursie: 40,20 zł
Ale spółka nie będzie musiała nic spłacać

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 stycznia 2022 16:51:19 przy kursie: 40,20 zł
Strona 21 skonsolidowanego sprawozdania finansowego sporządzonego na dzień 30.09.2021 r.

Zastanawiam się czy czytanie to jest jakaś bolesna czynność. Mnie ta spółka nie interesuje a informacje znajduje w kilka minut. Wy analizujecie ceny węgla, prognozy cen węgla itd. Może warto zacząć od tego ile spółka generuje gotówki i jakie ma zobowiązania/należności itd zanim zacznie się myśleć o dywidendzie.

Cytat:
POŻYCZKI W RAMACH PROGRAMU RZĄDOWEGO „TARCZA FINANSOWA POLSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU DLA DUŻYCH FIRM”
W dniu 31 marca 2021 roku Spółka w ramach uzyskanej pożyczki preferencyjnej w wysokości 173,6 mln PLN zwróciła się do Polskiego Funduszu
Rozwoju („PFR”) z wnioskiem o umorzenie części pożyczki, zgodnie z postanowieniami i na warunkach określonych w umowie oraz
w Regulaminie Programu Rządowego „Tarcza Finansowa Polskiego Funduszu Rozwoju dla Dużych Firm”, tj. do 75% „Faktycznej Szkody Covid”.
W dniu 23 września 2021 roku JSW otrzymała od PFR „Oświadczenie o częściowym zwolnieniu z długu oraz wysokości umorzenia pożyczki
preferencyjnej”. W dniu 28 września 2021 roku JSW złożyła do PFR „Oświadczenie o przyjęciu zwolnienia z długu”, w wyniku czego doszło
do umorzenia pożyczki preferencyjnej w kwocie 89,2 mln PLN ze skutkiem od dnia 24 września 2021 roku. Umorzenie skutkuje zmianą
harmonogramu spłat rat pożyczek preferencyjnych proporcjonalnie o kwotę umorzenia.
W dniu 19 maja 2021 roku został podpisany aneks do umowy pożyczki płynnościowej otrzymanej w wysokości 1,0 mld PLN zawartej pomiędzy
JSW, PFR oraz spółką JZR jako jednym z poręczycieli. Na mocy aneksu, z dniem 1 kwietnia 2021 roku, zmniejszone zostało oprocentowanie
pożyczki, które po zmianie wynosi: w I roku 0,75%, w II i III roku 1,25%, w IV roku 2,25%.
W dniu 28 czerwca 2021 roku zostały podpisane aneksy do umów pożyczki preferencyjnej oraz pożyczki płynnościowej, na mocy których zostały
zmienione harmonogramy spłaty rat kapitałowych tych pożyczek. Raty kapitałowe przypadające na II i III kwartał 2021 roku zostały zmniejszone
łącznie o 145,7 mln PLN, z czego 122,9 mln PLN dotyczy pożyczki płynnościowej, a 22,8 mln PLN dotyczy pożyczki preferencyjnej. Raty
kapitałowe wymagalne w kolejnych kwartałach zostały odpowiednio zwiększone.
Na mocy aneksu z dnia 28 września 2021 roku do umowy pożyczki preferencyjnej w ramach Programu Rządowego „Tarcza Finansowa Polskiego
Funduszu Rozwoju dla Dużych Firm”, zmniejszone zostało oprocentowanie pożyczki, które po zmianie wynosi w: I roku 0,75%, w II i III roku
1,25%, w IV roku 2,25%. Zmiany weszły w życie z dniem 1 lipca 2021 roku.

BearHand
208
Wysłane: 18 stycznia 2022 17:00:45 przy kursie: 40,20 zł
O tym oprocentowaniu pisałem wyżej.

martin207
28
Wpisów: 263
Wysłane: 18 stycznia 2022 17:18:48 przy kursie: 40,20 zł
Cytat:

Stan środków pieniężnych zmniejszył się od 01.01. do 30.09.21 r. o ca. 761 mln zł.
Zobowiązania handlowe w powyższym okresie wzrosły o ca 1.113 mln zł.
Należności handlowe w powyższym okresie wzrosły o ca. 682 mln zł.

Widzisz to co chcesz widzieć.
Środki pieniężne i inne aktywa pieniężne 868 900 tyś

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 stycznia 2022 17:32:27 przy kursie: 40,20 zł
Tyle że ja piszę o generowaniu gotówki przez spółkę, a Ty o stanie na konkretny dzień. Masz więc całkowitą rację. Widzimy co innego.

Drizzt
PREMIUM
53
Wpisów: 218
Wysłane: 18 stycznia 2022 18:02:47 przy kursie: 40,20 zł
Zauważcie, że strasznie dużo osób zakłada tą korektę. Biura maklerskie - 170 USD Bardziej racjonalni uczestnicy: 200-250$. Czy ktokolwiek zakłada, że węgiel może spaść do 500 USD wcześniej rosnąc do np 800 USD? Bo jak dla mnie krytykować taki pomysł mają prawo tylko Ci, którzy przewidzieli wzrost ceny węgla do 400 USD. Czyli... Hmm... Nikt?

Dlatego ja pozwolę sobie grać z trendem i ignorować usprawiedliwianie obecnych poziomów argumentami, w stylu skarbu państwa, czy braku czynnika wzrostowego. W końcu zniknie zaklinanie ceny węgla na spadki i zacznie się analizowanie faktów ;)
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.

DonG
69
Wpisów: 92
Wysłane: 18 stycznia 2022 18:03:07 przy kursie: 40,20 zł
Można oczywiście twierdzić, że zyski JSW nie mają żadnego znaczenia, że wszystko i tak przejedzą górnicy i związki w podwyżkach (co swoją drogą historycznie nie jest prawdą, podczas hossy 2017-2018 większą ilość gotówki pochłaniały inwestycje i fundusz stabilizacyjny). Ale takie twierdzenie uważam za niemerytoryczne.

W pierwszych 3 kwartałach tego roku faktycznie nastąpił wypływ gotówki, ale było to przy niskich dodatnich przepływach z działalności operacyjnej (i wyniku netto lekko na minusie) oraz nadal dużych wydatkach inwestycyjnych.

Natomiast w nadchodzących kwartałach szykuje się inna sytuacja. Raport produkcyjny Q4 potwierdził, że faktycznie szykuje się rekordowy zysk kwartalny JSW, na pewno powyżej miliarda PLN netto (zakładając brak dużych zdarzeń jednorazowych), a wraz z nim rekordowy dopływ gotówki z działalności operacyjnej.

Tak jak po kiepskim raporcie produkcyjnym Q3 spadki nie dziwiły, tak raport Q4 jest dla mnie gamechangerem - zamyka on usta tym, którzy twierdzili, że JSW w ogóle nie będzie w stanie skorzystać z rosnących cen CC i będzie sprzedawać znacznie poniżej cen rynkowych. Biorąc pod uwagę obecne ceny, Q1 powinien być jeszcze lepszy.

Wyniki kolejnych kwartałów będą zależne od dalszego kształtowania się cen rynkowych (spodziewam się, że obecne nie będą do utrzymania i pojawią się spadki) i skali wzrostu kosztów, natomiast twierdzenie, że przy obecnej kapitalizacji poniżej 5 miliardów forward P/E JSW może być nawet poniżej 1 trudno nazywać nierealistycznym lub oderwanym od rzeczywistości. Na obecnym bardzo drogim rynku trudno o tańsze pod względem wynikowym spółki, w indeksie WIG20 na pewno nie ma takiej. Wyniki w kolejnych latach ze uwzględu na uzależnienie od cen surowca będzie trudno przewidzieć, ale jak już wcześniej wspominano trendy takich cen zazwyczaj trwają dłużej niż rok lub dwa.

Warto zwrócić uwagę, że istnieje duża szansa, że JSW będzie mogło bezproblemowo spłacić PFR i odbudować fundusz z gotówki wygenerowanej w ciągu najbliższych 4 kwartałów, nadal utrzymując spore wydatki inwestycyjne, i może jeszcze wystarczyć na wypłatę dywidendy w 2023 roku, czego spodziewam się, jeśli dobra koniunktura będzie się utrzymywać. W tym kontekście spłata pożyczki z PFR będzie konieczna, gdyż z tego co pamiętam umowa uniemożliwia wypłatę dywidendy przed spłatą.

Na razie mamy jednak gigantyczny rozjazd w ostatnich tygodniach pomiędzy wyceną JSW a cenami węgla koksującego i kursami amerykańskiej konkurencji. Dziś HCC przy spadającym szerokim rynku walczy o przebicie maksimów z października. Z góry ostrzegam, że wyśmieję każdego, kto stwierdzi, że tam nie ma związków, a górnicy nie strajkują - otóż w 2021 roku strajki w Warrior Met Coal były zakrojone na tak szeroką skalę, że aż doczekały się własnej strony na wikipedii.

Zobaczymy, czy ta sytuacja będzie się utrzymywać, być może kursowi JSW zaszkodzi jeszcze potencjalna eskalacja konfliktu między Rosją a Ukrainą, choć nie powinno to mieć ogromnego wpływu na wyniki finansowe spółki.

Chung
PREMIUM
34
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 174
Wysłane: 18 stycznia 2022 19:01:39 przy kursie: 40,20 zł
Widze, że nie możemy się dogadać co do podstawowych wartości w Q4, pomimo podanego raportu sprzedażowego, a co dopiero mówić o przyszłych kwartałach.

Może zanim przejdziemy dalej, ustalmy kilka wartości (raport Q4):
Jak Wam wychodzi i dlaczego?

EBITDA: 2mld (źródło: www.pb.pl/dm-bdm-2-mln-zl-ebit...)
Amortyzacja: 300mln (wartość wziąłem z Q3)
EBIT: EBITDA - Amortyzacja = 1,7mld
Zysk netto: EBIT*0.81 = 1,377mld

Zmiana Gotówki: Zysk_netto - CAPEX = 1,377mld - 350mln = +1mld czystej gotówki.
*Ile spółka miała gotówki na obsługę działalności finansowej, czyli kredyty i dywidendy:

felixjeager
5
Wpisów: 52
Wysłane: 18 stycznia 2022 19:27:15 przy kursie: 40,20 zł
obliczenia wyglądają na poprawne, ale....w mojej ocenie rynek:
- najwyraźniej nie wierzy w trwałość wzrostu cen CC
- obawia się, że przy takiej koniunkturze w spółce zapomnieli o cost control i wynik finansowy będzie znacząco niższy od oczekiwań

dodatkowo: globalny sentyment (wejdą Ruskie na Ukrainę, czy nie?) nie pomaga

czekamy na wyniki za 4Q ktoś się myli, zobaczymy kto :)

ps.
posiadam długą pozycję na akcjach JSW

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 18 stycznia 2022 21:19:48 przy kursie: 40,20 zł
Chung napisał(a):
Widze, że nie możemy się dogadać co do podstawowych wartości w Q4, pomimo podanego raportu sprzedażowego, a co dopiero mówić o przyszłych kwartałach.

Może zanim przejdziemy dalej, ustalmy kilka wartości (raport Q4):
Jak Wam wychodzi i dlaczego?

EBITDA: 2mld (źródło: www.pb.pl/dm-bdm-2-mln-zl-ebit...)
Amortyzacja: 300mln (wartość wziąłem z Q3)
EBIT: EBITDA - Amortyzacja = 1,7mld
Zysk netto: EBIT*0.81 = 1,377mld

Zmiana Gotówki: Zysk_netto - CAPEX = 1,377mld - 350mln = +1mld czystej gotówki.
*Ile spółka miała gotówki na obsługę działalności finansowej, czyli kredyty i dywidendy:

1. Amortyzacja jest niegotówkowa, skoryguj wyliczenia o +300m PLN
2. Uwzględnij koszty finansowe (skorygowane o przychody finansowe - możesz przyjąć poprzedni kwartał, chyba, że w SF znajdziesz harmonogram spłat pozyczek)
3. Należy uwzględnić cykl rotacji należności i zobowiązań - będziesz mieć istotne przesunięcie na Q1 ;)

W uproszczeniu można przyjąć skorygowaną EBITDA jako potencjał generowania gotówki.
Edytowany: 18 stycznia 2022 21:28

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 18 stycznia 2022 22:39:52 przy kursie: 40,20 zł
BearHand napisał(a):
W kwestii surowców i zachowania spółek surowcowych, proste nałożenie wykresów zastępuje wiele słów:
Technicznie byki u steru dopóki niedźwiedzie nie wybiją OB.

Trochę mnie zachęciłeś do wejścia głębiej i zastanowienia się nad korelacjami spółek górniczych.
Od razu odrzuciłem Twój pomysł z Glencore' em (LSE:GBX) - trudno go porównywać z JSW, choćby dlatego, że to nie tylko wchłonięta węglowa XStrata, ale też i kopalnie cynku, ołowiu, miedzi, kobaltu niklu i chromu. Poza tym GBX zajmuje się na sporą skalę tworzeniem stopów chromu i manganu, produkcją energii i odzyskiwaniem złomu metali kolorowych. Przyznasz więc, że trudno stawiać GBX koło JSW - to zupełnie inne zakresy.
Z tego samego powodu odpadają nasuwające się od razu nazwy, w rodzaju BHP Billiton, Anglo American, Rio Tinto czy Anglo Pacific - wszystkie te koncerny górnicze mają spore ramię węglowe z dużym wydobyciem węgla koksującego, ale to tylko ramię, nie będące główną dziedziną produkcji górniczej.
Myślałem o firmach, mających zbliżony profil produkcji do JSW i zrobiłem przegląd takowych.
Okazało się, że:
- po pierwsze: wcale nie jest ich na świecie dużo. Większość wydobycia węgla koksującego pochodzi z górniczych konglomeratów wielobranżowych, dla których węgiel to tylko jedna z gałęzi.
- po drugie: pomimo silnych wzrostów cen surowca, jest sporo spółek górniczych, wydobywających węgiel koksujący z dużymi problemami, widocznymi już na pierwszy rzut oka na wykres. Przykłady? Kanadyjska Corsa Coal czy mongolski, ale notowany w HongKongu MMC - Mongolian Mining Corporation. Tym spółkom wyraźnie coś przeszkadza w rozwinięciu skrzydeł i wzroście cen akcji.
Co ciekawe, ruchy JSW od 2020 r. dość dobrze korelują z ich ruchami, choć JSW ma oczywiście zdecydowanie większą siłę względną.
Zdecydowałem się przedstawić tu porównanie z 3 spółkami, notowanymi w USA.
Pierwsza: Alpha Metallurgical Resources Inc (AMR) - bardzo podobna pod względem wielkości wydobycia do JSW (~13 mln ton) :

kliknij, aby powiększyć

Druga, mniejsza: Ramaco Resources (METC)

kliknij, aby powiększyć

i trzecia: Warrior Met Coal Intermediate Holdco LLC (HCC):

kliknij, aby powiększyć

Z niejasnych dla mnie powodów, to właśnie wydobywający tylko ok. 60% tego, co JSW HCC, ma ze wszystkich, oglądanych przeze mnie spółek czysto węglowych najlepszą korelację z JSW.

Jest tu jedna istotna rzecz, która powinna Ci się rzucić w oczy od razu, co zresztą widać i na Twoim wykresie z Glencore ale i na wszystkich powyższych wykresach, jak i na tych, nie zamieszczonych przeze mnie: od szczytu z 19.10.21 JSW jest dużo słabsza od porównywanych z nią spółek; korekta jest znacznie głębsza i trwa wyraźnie dłużej, a odbicie po niej jest jak dotąd dużo słabsze i nie nadąża za podobnymi na świecie, czyli mamy klasyczną dywergencję z branżą.

Jak zwykle na rynkach - rozbieżności w zachowaniu są ciekawe, bo często o czymś ostrzegają.
Ta popaździernikowa słabość JSW zdaje się być wywołana czymś istotnym, czymś, co mocno pogorszyło widzenie spółki przez zagraniczny kapitał. Nie podejmuję się powiedzieć co to, bo nie siedzę w fundamentach firmy, ale rynek czymś jest wyraźnie zawiedziony. Cenami sprzedaży i podpisanymi kontraktami? Niedawną groźbą strajku i wyduszeniem podwyżek?
JSW na razie porusza się wciąż w takim kanale:

kliknij, aby powiększyć

ale moim zdaniem tym razem nie dojdzie już do wybicia w tym ruchu ponad październikowy szczyt 62,48. O ile uważam, że to jeszcze nie koniec wzrostów od dna z 27.12.21, o tyle nie sądzę, by kurs dał radę wyjść ponad strefę 55-60 PLN, właśnie ze względu na tę widoczną od października słabość. Uważam że JSW weszła w dłuższy szeroki ruch w bok między powiedzmy 30 a 60 PLN i będzie się teraz wahać w sinusoidzie między tymi wartościami przez dłuższy okres czasu (miesiące)
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 18 stycznia 2022 22:42

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 18 stycznia 2022 23:11:28 przy kursie: 40,20 zł
A po co się doszukiwać drugiego dna? Przecież taka. Sama wzgledna słabość dotyczy KGHM. Myślę że to kwestia parkietu, a nie konkretnej spółki. Może obawa o wojne u granic?

W każdym razie wcześniej uzasadniales wątpliwości co do kursu JSW tym, że ida spadki cen węgla koksowego na świecie, a teraz przywołujesz przykład producenta tegoż węgla, ktory dzis zrobił rocznego maksa (HCC). Niespójność.

BearHand
208
Wysłane: 19 stycznia 2022 00:03:05 przy kursie: 40,20 zł
@Szutnik

Zestawiłem JSW z Glencore nieprzypadkowo, gdyż jest to dla mnie swego rodzaju benchmark surowcowy z bliższego nam podwórka.

Wydobywców węgla koksowego, których opisujesz mam na tapecie od dość długiego czasu a HCC szczególnie właśnie ze względu na wspomnianą korelację.

Tutaj znajdziesz link do pomysłu z początków grudnia względem HCC, które wykonało co miało wykonać, gorzej z JSW:
pl.tradingview.com/chart/HCC/X...

W kwestii zachowania JSW mam podejrzenia, że rynek (algorytmy) może zbierać siły przed kolejnym swingiem, który potwierdzi sygnał z MACD, jak w poprzednich tego typu przypadkach:

kliknij, aby powiększyć

A w kwestii ryzyka, które być może zawisło nad spółką to można pospekulować bowiem na bananowej ryzyk nie brakuje.
- konflikt na wschodzie,
- presje kosztowe,
- nieprzewidziane pomysły głównego udziałowca (patrz PGE)
- błędne decyzje analityków, etc.

Automaty z SimplyWall.st wskazują na niedoszacowanie i fair value w okolicy 63. Tego typu systemy bazują na danych z rekomendacji nie tylko polskich.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 19 stycznia 2022 08:16:41 przy kursie: 40,20 zł
Uważam, że w każdym segmencie rynku będziemy mieli podobne jakościowo zachowania, czyli trendy. To, że JSW jest być może inaczej postrzegany musi być wynikiem czynników lokalnych. Niebagatelną rolę odgrywa fakt, że jest to spółka zdominowana przez państwowego właściciela oraz fakt, że nasz rynek (przynajmniej W20) jest postrzegany przez pryzmat właścicielski. Inną kwestią są obroty, bez porównania mniejsze na JSW niż na spółkach notowanych na głównych rynkach. U nas można łatwo wykreować minihossę, ale trudniej się po tym wycofać z tego rynku. Duzi gracze nie lubią rynków o mniejszej płynności. Zdaje się, że takie czynniki wpłynęły wczoraj na notowania CDR (+ wychodzenie krótkich). JSW porusza się przede wszystkim w takt całego W20. Jeżeli miałby się od tego oderwać, musiałby nastąpić przełom (np. własnościowy, technologiczny). Na nic takiego się nie zanosi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE JSW

171 172 173 174 175

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,426 sek.

ilmbihse
uyowfdqc
lsvvzuzn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nxuhbgrm
fkqeondu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat