PARTNER SERWISU
xnhhqsdk
22 23 24 25 26
brutalp
3
Wpisów: 80
Wysłane: 19 stycznia 2022 23:05:22 przy kursie: 18,00 zł
Zastanawia mnie skąd taki negatywny sentyment do spółki (-17% YTD)...

ubranynamaksa
2
Wpisów: 32
Wysłane: 20 stycznia 2022 08:31:23 przy kursie: 18,00 zł
Może stąd, że od jakiegoś czasu w dniu ogłoszenia wyników (nawet miesięcznych szacunków) odbywa się sypanie akcjami i kurs spada. Kółkowicze?
Edytowany: 20 stycznia 2022 08:32

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 stycznia 2022 08:49:00 przy kursie: 18,00 zł
brutalp napisał(a):
Zastanawia mnie skąd taki negatywny sentyment do spółki (-17% YTD)...

W październiku sygnalizowałem, że popyt już na daje rady. To, że poznasz przyczyny sentymentu, nie zmieni samego sentymentu ;)

Cytat:
Wygląda na to, że najlepsze czasy Asbis (a przynajmniej kurs akcji spółki) ma już za sobą. Od maja bieżącego roku notowania poruszają się w trendzie bocznym, ale istnieje spore prawdopodobieństwo, że ten okres wykorzystano do dystrybucji waloru. W czarnym prostokącie po lewej stronie wykresu wrzuciłem tygodniowe świece, wspólną cechą których są mocno widoczne górne knoty. W takim układzie kontynuacja wzrostów będzie utrudniona i należy liczyć się z możliwością wystąpienia korekty.

Chung
PREMIUM
34
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 174
Wysłane: 20 stycznia 2022 10:15:00 przy kursie: 17,14 zł
Zacznijmy o tego wykresu (BTC vs ASBIS):
stooq.pl/q/?s=btc.v&d=2022...

Moje luźne przemyślenia (zaznaczam że nie mam waloru i nigdy nie miałem, natomiast posiadam koparkę ETH (2ga największa kryptowaluta po BTC - bitcoin), jak również ostatki samego ETH w portfelu. Ceny będę podawał w oparciu o ceny kart graficznych RTX3070, gdyż takie śledziłem):

Asbis był jednym z beneficjentów hossy krypto.
Jak wiemy nVidia wydała swoje nowe karty pod koniec 2020, cena referencyjna była 2800zł.
Mi udało się kupić produkt za 3000zł. "dopłata" +200zł na nowość i lockdown (dużo ludzi chciało mieć kartę) nie była duża. marża 7% całe nic, albo "standard".

Następnie zaczęło się "koparkowe szaleństwo" sporo ludzi zaczęło kupować PC i masową liczbę kart graficznych. Jak pamiętam w maju (jak chciałem dokupić kart) 3070 kosztowały już 7500zł!
Marża na produkcie to 267% jakiś kosmos, ja zakup odpuścilem. Oczywiście sama nVidia zwiększyła cenę, ale jak ktoś kupił towar "wcześniej" i sprzedał "później" to zysk spory!

W maju jak pewnie wiecie, BTC drastycznie spadło po tweecie Muska. Co ciekawe trend wzrostowy na ASBIS zatrzymał się DOKLADNIE wtedy. Sam wieściłem koniec hossy krypto (co się okazało nie prawda).

Ostatecznie BTC odrobił stratę i w Listopadzie dobił do ATH.
Okazało się, że sporo ludzi co zarobiło naprawdę sporo na krypto, sprzedali swoje kryptowaluty... w styczniu, aby nie płacić podatkow za zeszły rok.

I teraz mamy:
BTC spadło -15% od początku roku.
Kartę można kupić za 5500zł (to chyba najbardziej interesuje ASBIS) cena spada od jakiegoś czasu.
Sporo ludzi (w tym ja) uważa, że hossa dobiegła końca i "widzimy się za 4 lata" - inna sprawa, że takie głosy słyszałem już w maju.

Jaki to ma wpływ na ASBIS?
Czuje, że można będzie kupić bardzo tanio używane PC z górnej półki - jeszcze na gwarancji.
Bardzo niewiele PC (mówie o "stacjonarkach") będzie sprzedawane. Nie mówię tutaj tylko o GPU (karty graficzne) ale o pełnym PC (płyta główna, procesor, ram, zasilacz, dysk może nie koniecznie).
Pismarki będą mówić "nikt już nie kupuje komputerów stacjonarnych, świat się zmienił wszyscy mają laptopy" i tak co cztery lata...

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 20 stycznia 2022 10:58:22 przy kursie: 17,14 zł
Spoko wywód. Jest tylko jeden szczegół. Asbis nie żyje z kart graficznych, które stanowią w sumie niewielką kategorię jego produktów. 50-60% to sprzedaż produktów Apple, kilka procent to sprzedaż produktów własnych, a reszta to w przede wszystkim inne smartfony, laptopy, procesory i dyski SSD.

Marcin871
0
Wpisów: 3
Wysłane: 20 stycznia 2022 11:20:17 przy kursie: 17,14 zł
A to nie jest bardziej pochodna sytuacja na wschodzie? Kazachstan, teraz cały czas jest wałkowany temat Rosja - Ukraina, sankcje itp. Do tego spółka jest po potężnych wzrostach a wydaje się że dynamiki sprzedaży wyhamowały i w efekcie ludzie uciekają z waloru. Mimo że spółka cały czas sprzedaje i porządnie zarabia ... .

Chung
PREMIUM
34
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 174
Wysłane: 20 stycznia 2022 12:58:45 przy kursie: 17,14 zł
@Marcin871:
Cytat:
A to nie jest bardziej pochodna sytuacja na wschodzie? Kazachstan, teraz cały czas jest wałkowany temat Rosja - Ukraina, sankcje itp. Do tego spółka jest po potężnych wzrostach a wydaje się że dynamiki sprzedaży wyhamowały i w efekcie ludzie uciekają z waloru. Mimo że spółka cały czas sprzedaje i porządnie zarabia ... .

Trochę racji masz, niemniej jednak WIG względem początku roku jest na plusie, WIG20 też, Asbis - nie.

@yellowshadow:
Cytat:
Jest tylko jeden szczegół. Asbis nie żyje z kart graficznych, które stanowią w sumie niewielką kategorię jego produktów. 50-60% to sprzedaż produktów Apple, kilka procent to sprzedaż produktów własnych, a reszta to w przede wszystkim inne smartfony, laptopy, procesory i dyski SSD.

1) Te naczynia są powiązane, procesory są również potrzebne w koparkach (ostatecznie koparka ETH to nic innego jak PC - stacjonarny mający X kart graficznych. np 6). Dyski twarde SSD były potrzebne do kopania Chia, nie ETH, ale na nasze potrzeby możemy powiedzieć że "rynek krypto ich dotyczy".

2) Rynek smartfonów faktycznie nie powinien się zmienić. Tu pełna zgoda. Dotyczy to również iphonów.

3) Laptopy: Tutaj możemy jedynie przyspekulować, czy będą osoby, które mając do wyboru uber mocny używany PC z dobrą kartą graficzną (np dla syna) ludzie wybiorą ten zestaw zamiast laptopa? Albo bardziej ile będzie takich przypadków? 5%? 10%? 15%? To będzie miało wpływ na popyt na laptopy. Dotyczy to również macbooków (chociaż w mniejszym stopniu, sporo ludzi chce zwyczajnie mieć macOSa).

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 20 stycznia 2022 14:01:04 przy kursie: 17,14 zł
Jakby jutro Putin ogłosił koniec manewrów jak w zeszłym roku to te kwestie kart,, krypto i inne tego spekulacje nie miałyby żadnego znaczenia. Kurs nie rósł do wartości godziwych bo jest i będzie obciążony ryzykiem geopolitycznym a jego tąpniecie wynika z tego ryzyka. Wejdą i zaczną strzelać to mocno spadnie, nie wejdą wzrośnie bez względu na detale. Teraz rozpatrywanie wyników i perspektyw jest mocno zniekszatłcone.
Z drugiej strony Asbis to spółka cypryjska działająca głownie na wschodzie a cypryjskie pieniądze to dosyć często miewają dziwny akcent, raczej nie śródziemnomorski.

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 20 stycznia 2022 14:19:39 przy kursie: 17,14 zł
No ale manewry dopiero w lutym więc nie ma co liczy na rychle wyjasnienie sprawy.

dilven
1
Wpisów: 7
Wysłane: 20 stycznia 2022 14:43:26 przy kursie: 17,14 zł
mihumor napisał(a):
Jakby jutro Putin ogłosił koniec manewrów jak w zeszłym roku to te kwestie kart,, krypto i inne tego spekulacje nie miałyby żadnego znaczenia. Kurs nie rósł do wartości godziwych bo jest i będzie obciążony ryzykiem geopolitycznym a jego tąpniecie wynika z tego ryzyka. Wejdą i zaczną strzelać to mocno spadnie, nie wejdą wzrośnie bez względu na detale. Teraz rozpatrywanie wyników i perspektyw jest mocno zniekszatłcone.
Z drugiej strony Asbis to spółka cypryjska działająca głownie na wschodzie a cypryjskie pieniądze to dosyć często miewają dziwny akcent, raczej nie śródziemnomorski.

Jest obciązona ryzykiem geopolitycznym ale jak prawie każda spółka. Zgodze się, że teraz cięzki czas pod tym względem dla spółki - Kazachstan + Rosja + Ukraina co odpowiada 50% ich przychodu ale to dalej 50% a nie 100% jak w przypadku firm skoncentrowanych tylko na jednym rynku. Tak naprawdę dalej w przypadku wojny mogliby przenieść większość zasobów w kierunku innych krajów Europejskich w których są + rynek w Afryce. Zapotrzebowanie jest na tyle duże, że spokojnie zmnieszyłoby to ewentualne straty o połowe. Nie mniej jednak jest to dla spólki trudny okres fundamentalnie i pewnie też technicznie. Dodatkowo fakt takich zrzutów dzień przed podaniem wyników nie wróży niż dobrego

yellowshadow
103
Wysłane: 20 stycznia 2022 15:38:43 przy kursie: 17,14 zł
Ja już dziękuję za dyskusję na tym forum, jeśli zwykłe nie obrażające nikogo posty są kasowane. Jeśli się da to kasuję konto.

PS. Niestety nie widzę takiej opcji, więc proszę administratora o usunięcie mojego konta.

Moderator:
Zgodnie z regulaminem forum usuwane są wpisy zawierające cenę docelową lub przewidywany kierunek kursu, nie poparty argumentacją techniczną bądź fundamentalną,
Edytowany: 20 stycznia 2022 16:33

yellowshadow
103
Wysłane: 20 stycznia 2022 17:06:36 przy kursie: 17,14 zł
Napisałem chyba wyraźnie, że kurs może wzrosnąć 20-30% w jeden dzień w sytuacji wycofania się Rosji z agresji. Jak to nie jest argumentacja fundamentalna, to nie wiem co nią jest. Ponawiam prośbę o usunięcie mojego konta, ponieważ zwyczajnie nie ma sensu pisanie na tym forum, w sytuacji, gdy administrator kasuje sobie posty do woli - posty, które nie naruszają regulaminu. To nie jest wolność słowa tylko jednostronnie kierowana narracja. Działo się tak w przeszłości wielokrotnie i zwyczajnie osobiście straciłem jakikolwiek zapał i motywacje do obecności w tym miejscu.

IamJerry
2
Wpisów: 36
Wysłane: 20 stycznia 2022 17:53:13 przy kursie: 17,14 zł
Cytat:
Jest obciązona ryzykiem geopolitycznym ale jak prawie każda spółka. Zgodze się, że teraz cięzki czas pod tym względem dla spółki - Kazachstan + Rosja + Ukraina co odpowiada 50% ich przychodu ale to dalej 50% a nie 100% jak w przypadku firm skoncentrowanych tylko na jednym rynku. Tak naprawdę dalej w przypadku wojny mogliby przenieść większość zasobów w kierunku innych krajów Europejskich w których są + rynek w Afryce. Zapotrzebowanie jest na tyle duże, że spokojnie zmnieszyłoby to ewentualne straty o połowe. Nie mniej jednak jest to dla spólki trudny okres fundamentalnie i pewnie też technicznie. Dodatkowo fakt takich zrzutów dzień przed podaniem wyników nie wróży niż dobrego

Dilven, nie wiesz co piszesz... napisałem w 2015r. pracę licencjacką o Asbisie :) wpływie wojny na jej sytuację i kurs. Zobacz sobie jak GPW zareagowała na początek konfliktu (6 kwietnia 2014r.) i jak się zachowywała aż do jego końca czyli września 2014r. Można powiedzieć że zerowa reakcja na jego początek i indeksy przez ten cały czas zaliczały sobie boczniaka który się rozpoczął na gpw już wcześniej. Wnioski? - rynek nie wiedział zagrożenia. A kurs Asbis zleciał z wysokich kilku złotych do kwot groszowych, oni tam zaczęli raportować mega straty (i to głównie w kolejnym roku 2015) mimo że konflikt był tylko na małym obszarze Ukrainy.
Kolejna sprawa wiesz co by się stało gdyby tu nas ktoś w Polsce zaatakował? A no Amerykańskie jednostki szybkiego reagowania poszły by na front i chwile później pewnie by zginął pierwszy Amerykanin, a to na pewno już by oznaczało początek III wojny światowej, w której Rosja z Białorusią u boku nie miałaby szans, wiedzą to i tego nie zrobią, nie są tacy głupi. Więc oceń sobie sam jakie są szanse ataku na Ukraine a jakie na członka NATO, i sprawdź sobie te rzeczy które ci opisałem.

trtr
9
Wpisów: 101
Wysłane: 20 stycznia 2022 18:10:37 przy kursie: 17,14 zł
yellowshadow napisał(a):
Napisałem chyba wyraźnie, że kurs może wzrosnąć 20-30% w jeden dzień w sytuacji wycofania się Rosji z agresji. Jak to nie jest argumentacja fundamentalna, to nie wiem co nią jest.

Dla mnie to jest raczej gdybanie spekulacyjne, żeby zrobić szybkie kółko.
Pytanie do specjalistów z AT, czy na wykresie nie ma odwróconego spodka?

yellowshadow
103
Wysłane: 20 stycznia 2022 18:20:10 przy kursie: 17,14 zł
@trtr jestem na papierze od 5 lat od ok. 3,5 zl, a uwzgledniajac dywidendy to juz mi sie akcje splacily. I jestem takim pakietem, ze prawdopodobnie sam zrobilbym tutaj -10% jakbym to zaczal sprzedawac. Wiec nie pisz mi prosze o jakichs kolkach, bo jest to zwyczajnie dziecinne opowiadanie bajek nie znajac podstawowych faktow i postrzegajac rzeczywistosc przez swoja (czesto ograniczona) perspektywe. Kolka to robia dzieci, ktore maja zwykle po 50 tys. zl w portfelu calych odzczednosci wrzuconych w gielde lub desperaci liczacy, ze w taki sposob sa w stanie uzyskac cos innego niz utrate kapitalu. W szczegolnosci przy plynnosci spolek na GPW.

trtr
9
Wpisów: 101
Wysłane: 20 stycznia 2022 19:01:12 przy kursie: 17,14 zł
yellowshadow napisał(a):
Wiec nie pisz mi prosze o jakichs kolkach, bo jest to zwyczajnie dziecinne opowiadanie bajek nie znajac podstawowych faktow i postrzegajac rzeczywistosc przez swoja (czesto ograniczona) perspektywe.

Moja ograniczona perspektywa widzi, że na wykresie jest sekwencja opadających szczytów i to trwa od kilku miesięcy. Zanosiło się na wyłamanie dość kluczowego wsparcia w okolicy w 20zł-20.4zł.

Z dnia na dzień Rosja nie pojawiła się przy granicy z Ukrainą.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 stycznia 2022 21:03:43 przy kursie: 17,14 zł
trtr napisał(a):
Pytanie do specjalistów z AT, czy na wykresie nie ma odwróconego spodka?

Nie do mnie, ale odpowiem. Rozkład wolumenu nie pozwala nazywać ten układ spodkiem odwróconym. W spodku odwróconym podręcznikowym duży wolumen powinien być w prawej połówce formacji a na ASB rozkład wolumenu był podobny do rozkładu w zwykłym spodku (duży przy brzegach i zanikający w środku) . Niemniej, dość mocne sygnały zakończenia wzrostów widać było już wcześniej - vide mój post z 23 października

sebkaf056
0
Wpisów: 4
Wysłane: 21 stycznia 2022 08:18:23 przy kursie: 17,14 zł
No cóżhello1 . Na dzisiaj fakty są takie, że Grudzień 21 +16% przychodu vs. 2020. Według mnie to fenomenalny wynik, tym bardziej wobec tak wysokiej bazy z 2020. Dziś AT mówi jedno, za dwie sesje może już inaczej wyglądać ta układanka techniczna. Na dziś fundamenty pozostają niezmiennie baaardzo solidne.

kuzelkaz
4
Wpisów: 28
Wysłane: 21 stycznia 2022 08:22:49 przy kursie: 17,14 zł
Wynik za grudzień absolutnie rewelacyjny ! Nawet twardy akcjonariat bardzo optymistyczny raczej nie wierzył, że choćby zbliżymy się do zeszłorocznego wyniku a tu mamy +16%... kosmos :) Fundamentalnie extra, jak to mówią lekarze "trzeba czekać" na uspokojenie się sytuacji i powrót kursu na dobre tory.

Nikaja
45
Wpisów: 142
Wysłane: 21 stycznia 2022 08:51:46 przy kursie: 17,14 zł
Muszę przyznać, że i ja obawiałem się wyników, a tutaj mamy bardzo ładną dynamikę, a do tego informacja o dobrym początku roku, zobaczymy jak to wszystko dalej się potoczy.

Costas Tziamalis napisał(a):
„Rok 2022 rozpoczęliśmy bardzo mocno i podchodzimy do niego bardzo optymistycznie. W
naszym DNA jest dążenie wyżej i przewidywanie wzrostu na początku każdego roku, dlatego
stawiamy sobie ambitne cele. Chcemy być wiodącym dystrybutorem IT z wartością dodaną
oraz elektroniki użytkowej na rynkach, na których już jesteśmy obecni oraz wprowadzać
nową jakość w zakresie dystrybucji dla klientów ASBIS. Pomimo niedawnych zawirowań na
niektórych naszych rynkach potwierdzamy, że nasza firma jest silna i gotowa przetrwać
każdą trudną sytuację, która może się pojawić. Trzydziestoletnia historia firmy dowiodła, że
umiemy radzić sobie w sytuacjach kryzysowych i jesteśmy przekonani, że ASBIS jest
świetnie przygotowany do zarządzania takimi sytuacjami”

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE asbis
  • 3 dystrybutorów IT z wysokimi rekomendacjami od analityków
    3 dystrybutorów IT z wysokimi rekomendacjami od analityków

Ich kursy są pozytywnymi bohaterami ostatnich sesji, mają ekspozycję na coraz silniejszego konsumenta, a do tego regularnie dzielą się dywidendą. Eksperci z biur maklerskich w najnowszych raportach wysoko wyceniają akcje dystrybutorów IT i rekomendują ich kupno. Sprawdzamy, co napędza notowania AB, Asbisu i Eurotela.

• Asbis z mocnym „kupuj” od analityka Ipopema Securities
    Asbis z mocnym „kupuj” od analityka Ipopema Securities

Ipopema Securities rozpoczęła wydawanie rekomendacji dla Asbisu od zalecenia kupuj i ceny docelowej na poziomie 36,53 zł za akcję. Względem wtorkowego kursu oznacza to potencjał do wzrostu o 38 proc.

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

kpormevx
fmaakype
sjwmlbny
Komunikaty ESPI/EBI ASBISc Enterprises PLC

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xrhtwnsu
iatpzola
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat