iorzicay
Advertisement
PARTNER SERWISU
aqginpcz
81 82 83 84 85

Kiedy szczyt Hossy:)

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 3 marca 2022 15:11:03
Jakoś nie wierzę w szczerą rosyjską chęć do negocjacji - to tylko kupowanie czasu na ściągnięcie kolejnych oddziałów. Niestety rosyjskie wojsko prze naprzód chociaż wolniej niż wszyscy się spodziewali. Zajęcie Chersonia może być kamieniem milowym w postępie rosyjskiej inwazji. Ukraińcy są bitni, nie najgorzej uzbrojeni ale jest ich po prostu za mało.
Natomiast co do tego czy 6 marca na czołówkach gazet przeczytamy, że "Władymir Władymirowicz zmarł nagle na zawał a ostatnie jego słowa jakie zapamiętał osobisty kamerdyner brzmiały: Panowie, błagam! Nie strze..." to pragnę przypomnieć specyficzną korelacje pomiędzy stanem gospodarki rosyjskiej/radzieckiej a stanem zdrowia przywódców : zawsze pogarszało im się równocześnie.
A propos aktualnego stanu rosyjskiej gospodarki - co przytomniejsi chyba już wyczuli że to trup a przynajmniej rynek kapitałowy w Rosjii mocno trupem trąci.
twitter.com/olex_scherba/statu...
W Rosji rozprzestrzenia się plotka o wprowadzeniu od 4 marca stanu wojennego a to oznacza np. zamknięcie granic.
www.reuters.com/world/europe/e...
Wielu Rosjan usiłuje w ostatniej chwili uciec za granicę
www.telegraph.co.uk/world-news...
Google searches for the word “emigration” in Russia spiked after the invasion of Ukraine.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 3 marca 2022 15:40:01
A propos dzisiejszej 'otwartej lekcji' o której pisałam.
Relacja (w języku angielskim) :
twitter.com/ichbinilya/status/...
Gdyby Goebbels żył to by padł z zadrości.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 3 marca 2022 16:05:11
Kernel +45%, coś musi być na rzeczy.
co najmniej zawieszenie broni...

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 3 marca 2022 16:30:10

Vox
Vox
297
Wysłane: 3 marca 2022 17:23:03

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 3 marca 2022 18:00:26
Przez wzgląd na wzrok i czas innych użytkowników forum, mam prośbę na przyszłość o dwa słowa komentarza czego dotyczą linkowane materiały.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 3 marca 2022 19:04:54
Vox napisał(a):
Kernel +45%, coś musi być na rzeczy.
co najmniej zawieszenie broni...

Spekuła jest na rzeczy i tyle.
Ukraina traci oblężone miasta, jedno po drugim. Co tu ma być na rzeczy? Rosja ma już Ukrainę na widelcu.
Ukraińcy nie mają sił w powietrzu i dlatego stracą państwo. Cud tu musi wydarzyć się. Cud pokroju śmierci Putina, gwałtowny zryw ludności rosyjskiej. To wszystko jest w kategoriach cudu. Zresztą po społeczeństwie rosyjskim za wiele nie ma co się spodziewać. Sprane głowy mają. Zresztą ci co mieszkają w miastach ukraińskich też często są prorosyjscy, nie wybijesz takim z głowy że sami mogą zginąć przez agresję rosyjską którą. Oni gdzieś tam w głębi atak rosyjski popierają.

Najgorsze jest to że naszą walutę, ten cały konflikt wepchną w słabość. Powiększy się inflacja, ludzie stracą oszczędności i nabiorą ochoty na emigrację.

Zupełnie nie wykluczam ataku rosjan na kolejny kraj, wliczając w to Polskę. Mam dziś takie przemyślenie, że Ukraina jest wkalkulowanym kosztem w procesie wyniszczenia rosji. Proces niszczenia jest poprzez sankcje, a kolejno rujnowanie rosyjskiego wojska poprzez podsyłanie Ukraińcom skutecznego uzbrojenia.

Slavvvos
10
Wpisów: 233
Wysłane: 3 marca 2022 19:16:30
Ty nie wykluczasz, a jak zobaczyć strach USA czy Francji to nie widać wahania .... widać że chcą być przygotowani na to co najpewniej się zadzieje- . Mnie nikt nie uczył co robic w czasie wojny, nie przeżyłem świadomie stanu wojennego. Nie będę wiedzial co robić

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 3 marca 2022 19:26:20
Po przepis na koktajl Mołotowa zapraszam na PW ;) o najsłabszych miejscach pojazdów wojskowych też opowiem ;)

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 3 marca 2022 19:30:42
Kakarotto które miasta traci Ukraina jedno po drugim? Na południu mogę się zgodzić, bo front się przesuwa, ale przecież wschód się trzyma, a na północy nawet dzisiaj poszły skuteczne kontrataki i odzyskanie niektórych miasteczek przy stolicy.

Slavvvos
10
Wpisów: 233
Wysłane: 3 marca 2022 19:31:21
Takie żarty....to bunkier masz pewnie ?
Moje dzieci też mają butelkami rzucać ?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 3 marca 2022 20:21:10
Kontrakty na gaz zostały zawarte przed wybuchem wojny. Gaz Polska kupuje z Rosji do 31.12.2022 r. bo potem kontrakt jamalski się kończy.

Węgla nie sprowadzają do Polski koncerny energetyczne z Rosji tylko prywatne firmy na potrzeby opalania prywatnych domów bądź małych elektrociepłowni. Po wprowadzeniu embarga import z Rosji i Białorusi wyniesie ZERO. Dziś Ci co kupują ten węgiel mogą go nie kupować. Polska ma sporo węgla.

Ty natomiast robisz spekulę wiedząc że wybuchła wojna i że walą do cywilów jak do kaczek. Dla mnie sytuacja jest jasna. Chcesz spekulować. Spekuluj. Ja z mordercami nie chce mieć do czynienia.
Edytowany: 3 marca 2022 20:28

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 3 marca 2022 20:43:27
1ketjoW napisał(a):
Ty natomiast robisz spekulę wiedząc że wybuchła wojna i że walą do cywilów jak do kaczek. Dla mnie sytuacja jest jasna. Chcesz spekulować. Spekuluj. Ja z mordercami nie chce mieć do czynienia.

Chyba się pogubiłeś - pokaż mi palcem gdzie ja tu robię spekułę - bo zaczynasz gadać po "putinowsku"
Taki poziom odpowiedzi jest żenujący, kontrakty się zrywa a co do węgla to też "trzymasz poziom" swoimi wypowiedziami:

businessinsider.com.pl/biznes/...

Kakarotto
83
Wysłane: 3 marca 2022 20:51:43
pandorinium napisał(a):
Kakarotto które miasta traci Ukraina jedno po drugim? Na południu mogę się zgodzić, bo front się przesuwa, ale przecież wschód się trzyma, a na północy nawet dzisiaj poszły skuteczne kontrataki i odzyskanie niektórych miasteczek przy stolicy.

Miasta są otoczone, lub za chwilę będą otoczone. Potem jest kwestia czasu aż głodni, bez wody, bez prądu, bez ogrzewania, bez a m u n i c j i, poddadzą miasta.

Inna sprawa że po takim oporze rosjanie nie są w stanie tych miast normalnie utrzymać.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 3 marca 2022 21:10:57
1ketjoW napisał(a):

Zwłaszcza, że istnieje realne ryzyko, że zachodni akcjonariusze zostaną najzwyczajniej w świecie wywłaszczeni i wówczas cała ta spekulacja okaże się zwyczajnym przelewem dla Putina.

Kupując od Rosji ropę czy węgiel mamy przynajmniej gwarancję, że ten węgiel i ropę uzyskamy.

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 3 marca 2022 21:13:32
Tutaj masz rację. Dodatkowo to już nie tylko trzeba utrzymać, ale odbudować. Nie wiem skąd Rosja weźmie na to pieniądze gdy u siebie bedą na skraju bankructwa, a osobiście uważam, że oficjalnie to ogłoszą. I tak nie przypuszczałem, że południowy wschód będzie tak długo się utrzymywał, a oni dalej się bronią i gdyby dostali wsparcie z północy to sytuacja byłaby lepsza.

Kakarotto
83
Wysłane: 3 marca 2022 21:42:25
pandorinium Południowy wschód, a szczególnie miasto Mariupol nie ma innego wyjścia. Tam bronią się głownie nacjonaliści ukraińscy. Po 8 latach walk i po tych stratach co zadali opcja poddania się równoznaczna jest z zemstą, a możliwie że z ich eksterminacją.

Inna rzecz jest taka, że część Ukraińców broni się i oddaje życie za kraj, ale jest sporo takich co trzymają stronę agresora. Tak jest w Chersoniu, albo może było bo to miasto wzięte jest już? Z jednej strony masz atakujących ruskich a za plecami osoby które trzymają ich stronę. Zauważcie że nigdzie nie mówią skąd pochodzą ci tzw. dywersanci. To mogą być "lokalsi". Ukraina jest niejednorodna narodowościowo, i strona proputinowska co najwyżej boi się o własne egoistyczne 4 litery. Dochodzą mnie słuchy że te osoby bardzo cynicznie do wojny podchodzą. Niby trzymają stronę obrońców ale opcja ich porażki też jest dla nich dobra.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 4 marca 2022 00:03:01
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Zwłaszcza, że istnieje realne ryzyko, że zachodni akcjonariusze zostaną najzwyczajniej w świecie wywłaszczeni i wówczas cała ta spekulacja okaże się zwyczajnym przelewem dla Putina.

Kupując od Rosji ropę czy węgiel mamy przynajmniej gwarancję, że ten węgiel i ropę uzyskamy.

Nie wiem czy moja wypowiedź była tak niezrozumiała ?
Chodziło mi o to, że jeśli ktoś komuś zarzuca na forum działanie amoralne poprzez zakup jakichś małych ilości udziałów - niech będzie konsekwentny i zacznie od siebie - przestanie korzystać z gazu, niech nie ogrzewa domu/mieszkania, myje się w zimnej wodzie. Niech nie kupuje rosyjskiego węgla (innego teraz nie dostanie) do ogrzewania, nie będziemy używać gazu, to nie trzeba będzie za niego płacić Rosjanom - to nie ma znaczenia, że mamy podpisaną umowę do końca roku. Zużycie zależy od nas.
Zwracam uwagę na kontekst - to nie jest apel o to by siedzieć w zimnie, tylko żeby skupić się na poważnych sprawach a nie ostracyzmie jednej osoby za to co robi od x lat, zważywszy, że w skali kraju czy wręcz całej unii europejskiej mamy znacznie więcej za uszami niż drobna spekulacja.

ps.
@Krewa - szacunek za dowcipy, ale to nie wystarczy by wyleczyć się z kaca i poczucia braku wpływu na to co się dzieje za granicą.
@all - zbiórka stockwatcha ma niepokojąco niski %, nie czekajmy aż @Ucofb ją wypełni (ja wiem, że to są dobre intencje), tylko zakończmy to jak najszybciej...
Edytowany: 4 marca 2022 00:11

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 4 marca 2022 00:09:12
vladinho napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Chyba się pogubiłeś - pokaż mi palcem gdzie ja tu robię spekułę - bo zaczynasz gadać po "putinowsku"
Taki poziom odpowiedzi jest żenujący, kontrakty się zrywa a co do węgla to też "trzymasz poziom" swoimi wypowiedziami:

businessinsider.com.pl/biznes/...

Wydaj mi się że Ty coś pisałeś o spekulantach:

Cytat:
Ale tak... skupiajmy się na drzazgach w oczach spekulantów ;)

Widzę po komentarzu ad personam że coś zabolało. Kontrakt jamalski obowiązuje Polskę od 1996 r. Z uwagi na to że nie jest wypowiadany zakładam, że są w nim zapisane wysokie kary umowne za jego zerwanie. Innymi słowy za jego zerwanie musiałaby Polska zapłacić więcej niż za gaz jaki kupuje od Rosji. To co proponujesz nie ma więc sensu z punktu widzenia moralnego i ekonomicznego. Moralnego bo Rosjanie dostali by kasę za gaz jakiego nie sprzedali. Natomiast ekonomicznego bo koszty zerwanie umowy są wysokie.

Co do węgla. Powtarzam informacje Pani minister Anny Moskwy z radia lub z prasy, ale ona zapewne nie trzyma poziomu jak to określiłeś.

Cytat:
Spółki energetyczne zapewniają, że ze z rosyjskiego surowca nie korzystają.

energia.rp.pl/wegiel/art357657...

Cytat:
Widzę, że dezinformacja ze strony Rosji bardzo szeroko odbija się w Polsce. Bardzo na to uczulam. Także narracja o rosyjskim węglu, którego jak podkreślam, nie kupują spółki skarbu państwa, nie jest prawdziwa. Jest to informacja kolportowana przez kanały dezinformacyjne, które są kontrolowane przez Rosjan - zaznaczył Piotr Muller.

www.wnp.pl/gornictwo/polska-ni...
Edytowany: 4 marca 2022 00:13

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 marca 2022 00:10:25
wyglada na to ze Chinczycy mieli cynk od Putina o ataku kilka-kilkanascie miesiecy wczesniej
Cytat:

Już połowa wszystkich zapasów zbóż, kukurydzy i ryżu znajduje się obecnie w Chinach. Państwo Środka masowo wykupuje surowce żywnościowe. Efekt? Jedzenie będzie coraz droższe.

businessinsider.com.pl/gospoda...

Konsekwencja konfliktu bedzie glod - w takich krajach jak np. Egipt czy Indie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

81 82 83 84 85

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,386 sek.

zzejmbdp
pffdvjzq
nyahmevl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
erceohcd
rwbzabeu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat