szarlej81 napisał(a):1ketjoW napisał(a):
Ty natomiast robisz spekulę wiedząc że wybuchła wojna i że walą do cywilów jak do kaczek. Dla mnie sytuacja jest jasna. Chcesz spekulować. Spekuluj. Ja z mordercami nie chce mieć do czynienia.
Zwłaszcza, że istnieje realne ryzyko, że zachodni akcjonariusze zostaną najzwyczajniej w świecie wywłaszczeni i wówczas cała ta spekulacja okaże się zwyczajnym przelewem dla Putina.
Kupując od Rosji ropę czy węgiel mamy przynajmniej gwarancję, że ten węgiel i ropę uzyskamy.
Nie wiem czy moja wypowiedź była tak niezrozumiała ?
Chodziło mi o to, że jeśli ktoś komuś zarzuca na forum działanie amoralne poprzez zakup jakichś małych ilości udziałów - niech będzie konsekwentny i zacznie od siebie - przestanie korzystać z gazu, niech nie ogrzewa domu/mieszkania, myje się w zimnej wodzie. Niech nie kupuje rosyjskiego węgla (innego teraz nie dostanie) do ogrzewania, nie będziemy używać gazu, to nie trzeba będzie za niego płacić Rosjanom - to nie ma znaczenia, że mamy podpisaną umowę do końca roku. Zużycie zależy od nas.
Zwracam uwagę na kontekst - to nie jest apel o to by siedzieć w zimnie, tylko żeby skupić się na poważnych sprawach a nie ostracyzmie jednej osoby za to co robi od x lat, zważywszy, że w skali kraju czy wręcz całej unii europejskiej mamy znacznie więcej za uszami niż drobna spekulacja.
ps.
@Krewa - szacunek za dowcipy, ale to nie wystarczy by wyleczyć się z kaca i poczucia braku wpływu na to co się dzieje za granicą.
@all - zbiórka stockwatcha ma niepokojąco niski %, nie czekajmy aż @Ucofb ją wypełni (ja wiem, że to są dobre intencje), tylko zakończmy to jak najszybciej...