PARTNER SERWISU
imlfqmyb
54 55 56 57 58
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 listopada 2009 18:11:24 przy kursie: 14,90 zł
filedil napisał(a):
Bankier podaje już C/WK jako 0,99 (było 0.44) co potwierdza ocenę WatchDoga. Średnio sytuacja wygląda teraz.

...co też nie jest do końca właściwe - bo od daty zamknięcia raportu WK na pewno sie zmieniła. Przez te 40 dni mieli zysk albo stratę, różnice kursowe i inne zdarzenia wpływające na wysokość kapitału. A więc jest to bliższe rzeczywistości, z tym że wbrew zasadom SW, które zakładają ujednolicenie podawanych danych. Tym razem jednak je złamię - przeliczymy dane wg nowej, zwiększonej liczby akcji. Żeby nikt nie padł ofiarą tego ewidentnego wałka.
Edytowany: 9 listopada 2009 18:16

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 listopada 2009 18:15:43 przy kursie: 14,90 zł
pawelkom napisał(a):
Proszę o wyrozumiałość. Istotę akurat pojąłem. To co mi nie grało, to zmiana potencjału wzrostu na 0%. Zrozumiałem opacznie, że to z powodu rozwodnienia. Nie pasowało mi to do tego co jest wciąż tutaj.
Rozumiem, że wartości te jeszcze się nie zaktualizowały, są sprzed 9.11.2009. Nawet gdyby nie te dodatkowe akcje i tak potencjał spadłby do jakichś 145%. Dobrze tym razem myślę?

Masz rację. To ja jestem w błędzie. +256% to jest x3,56, a nie x2,56, jak w pośpiechu liczyłem. Zgoda, nie rozwodniona wycena to 5,55 zł. Rozwodniona 2,38 zł. Potencjał +70%. Nie podpisuję się pod jakimkolwiek potencjałem - dyskonto na świńskie zagrania.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 9 listopada 2009 22:49:02 przy kursie: 14,90 zł
Dawno temu proponowałem abysmy mogli stawiac jakies znaczniki co do zaufania spółce, jakby był z tego jakis oddzielny rating to kazdy nowozainteresowany może by sie zastanowaił dlaczego jest ten czerwony wykrzyknik (czy inny znaczek) przy tej spółce gdy przy innych jest zielony, zółty czy niebieski. Wałki na poziomie zarządu od razu dyskwalifikuja niektóre spółki w oczach wielu akcjonariuszy i nijak tego nie widac po wskaźnikach. Zaufanie tysięcy akcjonariuszy zrobionych w konia, to cos czego nie można zmanipulowac w raportach.

Duda zamieniła mase długów na akcje po konkretnej cenie i byłbym ostrożny w kupowaniu jej powyżej tej ceny. Zanim drobni dowiedza sie o nowych kłamstwach pana D. to ci duzi udziałowcy zrealizują zyski.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

ANUSZA777
0
Wpisów: 6
Wysłane: 9 listopada 2009 23:15:09 przy kursie: 14,90 zł
PKM Duda liczy na pierwsze oszczędności z realizacji programu restrukturyzacji w I poł. 2010

Warszawa, 09.11.2009 (ISB) - Polski Koncern Mięsny Duda, który realizuje program restrukturyzacji operacyjnej spodziewa się, że pierwsze oszczędności pojawią się na początku przyszłego roku, a cały proces zmian zakończy się do 2012 poinformowali przedstawiciele koncernu w poniedziałek.

Program restrukturyzacji operacyjnej "Duda 2012" ma przynieść stałe korzyści finansowe i jakościowe. Obejmuje on wszystkie obszary działalności - zakupy, produkcję, logistykę, sprzedaż i funkcje wsparcia i wszystkie spółki z grupy.

"Pełne efekty chcemy zobaczyć w 2012, co oznacza, że w latach 2010 -2011 ma dojść do pełnej reorganizacji PKM Duda. Zakres tego planu i liczba podmiotów, który obejmuje 30 spółek grupy są ogromnym przedsięwzięciem"- powiedział członek zarządu PKM Duda, Dariusz Formela. Dodał, że liczba spółek należących do grupy zmniejszy się do ok. 20, tak, aby można było efektywnie nimi zarządzać.

"Program jest realizowany od początku października. Budżet na 2010 i efekty jego realizacji zobaczymy w 2010 roku"- dodał.

Program zakłada optymalizację kosztów zatrudnienia, w tym budowę centrów usług wspólnych oraz restrukturyzację majątku (łączenie, sprzedaż, likwidację spółek oraz sprzedaż aktywów majątkowych).

"Musimy też doprowadzić do kilku łączeń, przejęć spółek w grupie i w niektórych przypadkach likwidacji, a także dokonać sprzedaży niektórych zbędnych aktywów majątkowych np. nieruchomości"- powiedział Formela.

"Przymierzamy się do sprzedaży części rolnej na Ukrainie, aby uwolnić się z majątku nieprodukcyjnego - powiedział prezes zarządu Maciej Duda.

Grupa wstrzymuje się ze sprzedażą aktywów w Polsce do II poł. 2010 r., kiedy to spodziewa się poprawy sytuacji na rynku nieruchomości, bowiem aktualne proponowane ceny transakcji nie odzwierciedlają często nawet wartości księgowej. Również na Ukrainie ceny są zbyt niskie.

Wdrażanie programu zostało podzielone na trzy etapy. Pierwszy, już rozpoczęty ma przynieść redukcję kosztów zakupów i budowę docelowej organizacji zakupowej, a także optymalizację kosztów zatrudnienia i transportu oraz poprawę rentowności produkcji i marży sprzedaży.

Formela powiedział, że zarząd jest na etapie szacowania kosztów i został już uruchomiony program redukcji kosztów i optymalizacji zatrudnienia.

Drugi etap rozpocznie się w styczniu 2010 i będzie obejmował budowę centrum usług wspólnych, rozwój centrum IT. Zarząd zaktualizuje też strategię grupy oraz poszczególnych spółek.

Na przełomie I i II kw. 2010 r. zostaną uporządkowane i ujednolicone struktura, polityka i procesy w ramach grupy i zostanie opracowany nowy system motywacyjny dla spółek z grupy. Zarząd chce wyodrębnić cztery podstawowe segmenty w grupie - rolny, produkcyjny, przetwórczy i dystrybucyjny. (ISB)
Pozdrawiam i co wy na to?? Bedzie dobrze

Stockinger
7
Wpisów: 40
Wysłane: 9 listopada 2009 23:23:22 przy kursie: 14,90 zł
majama napisał(a):
Dawno temu proponowałem abysmy mogli stawiac jakies znaczniki co do zaufania spółce, jakby był z tego jakis oddzielny rating to kazdy nowozainteresowany może by sie zastanowaił dlaczego jest ten czerwony wykrzyknik (czy inny znaczek) przy tej spółce gdy przy innych jest zielony, zółty czy niebieski. Wałki na poziomie zarządu od razu dyskwalifikuja niektóre spółki w oczach wielu akcjonariuszy i nijak tego nie widac po wskaźnikach. Zaufanie tysięcy akcjonariuszy zrobionych w konia, to cos czego nie można zmanipulowac w raportach.

A oceny, te gwiazdki?
Można spółki oceniać. Tam jest: zarząd, wyniki, co myślę o perspektywach.
Z tych gwiazdek potem widać, czy jest spółka lepiej czy gorzej oceniona.

GreGaz
0
Wpisów: 49
Wysłane: 9 listopada 2009 23:43:07 przy kursie: 14,90 zł
ANUSZA777 napisał(a):
PKM Duda liczy na pierwsze oszczędności z realizacji programu restrukturyzacji w I poł. 2010...
Pozdrawiam i co wy na to?? Bedzie dobrze

Zrestrukturyzowany to powinien zostac prezes. Prawde mowiac to dziwie sie troche bankom, ze pozostawily Macieja na stolku. No chyba, ze maja oni jakis interes w tym ze pan prezes robi w konia wszystkich akcjonariuszy i co jakis czas podrzuca jakas swinie.

Moze to banki wespol z rodzina D. skubia malych akcjonariuszy. Ostatnio zmienili termin publikacji wynikow, robiac pewnie nadzieje niektorym akcjonariuszom, ze wyniki moga byc dobre (jakiz by byl inny cel tego by nie publikowac raportu w dniu kiedy debiutowala PGE) i pompujac odpowiednio kurs, a pozniej jak zwykle klops.

Mimo wszystko mysle ze na dlugi termin to DUD nie powinien byc zla inwestycja. Banki sa przeciez od zarabiania a nie od tracenia kasy, tak wiec jak sie restrukturyzacja skonczy oni beda mogli sprzedawac papier, a wiadomo ze bedzie zalezalo im by kurs byl wysoki.
Edytowany: 18 listopada 2009 00:24

rmz
rmz
0
Wpisów: 51
Wysłane: 10 listopada 2009 00:42:56 przy kursie: 14,90 zł
wyszedłem po 1,60, ale jeszcze wrócę - nie wiem tylko czy się uda po 1,3 po 1,1 czy 0,4 :)

rezun
0
Wpisów: 37
Wysłane: 10 listopada 2009 08:30:04 przy kursie: 14,90 zł
rmz napisał(a):
wyszedłem po 1,60, ale jeszcze wrócę - nie wiem tylko czy się uda po 1,3 po 1,1 czy 0,4 :)

rzeczowy post Shame on you

wracając do meritum

GreGaz napisał(a):
Mimo wszystko mysle ze na dlugi termin to DUD nie powinien byc zla inwestycja. Banki sa przeciez od zarabiania a nie od tracenia kasy, tak wiec jak sie restrukturyzacja skonczy oni beda mogli sprzedawac papier, a wiadomo ze bedzie zalezalo im by kurs byl wysoki.

Ja jednak nie ufam tak do końca bankowym specjalistom, jeśli by na prawdę wiedzieli co robią to nie doprowadzili by do kryzysu. W przypadku wspolpracy banku z DUDA to banki mają zarobić duda niekoniecznie.
Edytowany: 10 listopada 2009 08:31

terran
0
Wpisów: 75
Wysłane: 10 listopada 2009 11:01:11 przy kursie: 14,30 zł
najgorsze ze macius chce nowe akcje sprzedac wiec kurs nei ma po co rosnac skoro pewnie akcje beda tansze niz cena rynkowaconfused5

GreGaz
0
Wysłane: 10 listopada 2009 13:12:32 przy kursie: 14,30 zł
rezun napisał(a):
rmz napisał(a):

rzeczowy post Shame on you

wracając do meritum

GreGaz napisał(a):

Ja jednak nie ufam tak do końca bankowym specjalistom, jeśli by na prawdę wiedzieli co robią to nie doprowadzili by do kryzysu. W przypadku wspolpracy banku z DUDA to banki mają zarobić duda niekoniecznie.

Ależ ci bankowi specjaliści doskonale wiedzieli co robią. Najpierw wcisnęli Maciusiowi opcje, gdy złotówka sie umacniała, a później grali na osłabienie złotego i zaczęli realizowac swój zysk z wystawionych opcji. A że nie było z czego płacic to przejeli firme.

Teraz zrestrukturyzują firmę i ja sprzedadzą w 2012. No chyba, że wcześniej wyprzedadzą cały majątek i w jakiś sposób przetransferują ta kasę do siebie. Jest to jakas opcja i niekoniecznie nieprawdopodobna. W końcu sami mówią, ze w procesie restrukturyzacji chcą srzedać część majątku.

GreGaz
0
Wysłane: 10 listopada 2009 13:19:13 przy kursie: 14,30 zł
A wracając do raportu, to w porównaniu z raportem półrocznym wzrosła trochę rentowność operacyjna i spadło nieznacznie zadłużenie.

Tak jak rmz napisał, myśle ze wejście w spółke po kursie 1,1 - 1,3 na krótki termin może być opłacalne. Pozniej sprzedac i ponownie ten sam manewr. Nie sadze by Dudzie udalo sie dojsc w okolice 1,8- 2 w najblizszym czasie. To potrwa troche dluzej.

95147
0
Wpisów: 82
Wysłane: 11 listopada 2009 21:38:06 przy kursie: 14,30 zł
Witajcie.

Ja z innej beczki: mam jeszcze na rachunku pp Dudy z tej zawieszonej emisji. Nie śledzę spółki od pewnego czasu (akcje sprzedałem), czy możecie mi powiedzieć jaki przewidujecie dalszy los tej emisji, czy ktoś zna podobne przypadki z przeszłości, ewentualnie przepisy mówiące np.
czy te pp mogą przepaść i na jakich warunkach?

Z góry dziękuję i pozdrawiam Akcjonariuszy salute

gromryszard
0
Wpisów: 104
Wysłane: 12 listopada 2009 12:37:20 przy kursie: 14,50 zł
ciekawe w jakim kierunku pójdzie kurs po wynikach; wydaje mi się że po chwilowej panice i wyjściu wielu zniecierpliwionych posiadaczy kurs wróci do trendu wzrostowego sprzed ogłoszenia wyników

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 12 listopada 2009 15:14:12 przy kursie: 14,50 zł
OOOo takim scenariuszu nie pomyslalem, tez w 1wszym momencie chcialem wyrzucic , ale jednak trzymam, zobaczymy co bedzie....Think
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
Edytowany: 12 listopada 2009 15:16

GreGaz
0
Wysłane: 12 listopada 2009 15:54:44 przy kursie: 14,50 zł
gromryszard napisał(a):
ciekawe w jakim kierunku pójdzie kurs po wynikach; wydaje mi się że po chwilowej panice i wyjściu wielu zniecierpliwionych posiadaczy kurs wróci do trendu wzrostowego sprzed ogłoszenia wyników

Nie jestem specem od AT, ale cos mi sie wydaje ze bedziemy szli w bok przez miesiac, a na mikolaja przyjda wzrosty. Mysle ze wykres bedzie podobny do tego wyrysowanego po spadkach 11-15.05 oraz 29.09-02.10.

gromryszard
0
Wpisów: 104
Wysłane: 13 listopada 2009 11:25:16 przy kursie: 14,60 zł
tylko, że niestety to wig20 częściej idzie w górę a wtedy z dudą jest różnie, ale mam nadzieję, że na wigu20 nie ma już nic ciekawego i że inwestorzy poszukają ciekawych spółek na wig40 a tutaj duda jest jak najbardziej atrakcyjną spółką do zainwestowania

klipperek
0
Wpisów: 167
Wysłane: 17 listopada 2009 23:21:48 przy kursie: 14,50 zł

www.portalspozywczy.pl/mieso/w...

www.portalspozywczy.pl/mieso/w...

Duda SA ma potencjał rozwoju wielki, a limit spadków wyczerpany (ostatnie sesje to potwierdzają). Jak zostało ogłoszone przez Spółkę program naprawczy jest realizowany. Główne założenia programu restrukturyzacji operacyjnej PKM Duda były podaneprzez Prezesa, ale może przypomnę, że głównym jego celem jest poprawa efektywności działania i polepszenie osiąganych wyników finansowych. Firma skupi się na poprawie rentowności oraz redukcji kosztów w całej grupie kapitałowej. Dodatkowo zajmie się sprzedażą zbędnego majątku, w następnym roku, gdy będą korzystniejsze warunki do sprzedaży. Ma być też nowa emisja akcji, która posłuży do pozyskania nowych środków, których cele wykorzystania będą uzgadniane z bankami... Przewiduje się również odkupienie od banków akcji. Zobaczcie po ciężkich czasach spółka staje na nogi twardo. A nawet wykres zmian cen akcji jest bardzo wymowny-wyskoczymy w górę z tego trójkąta!

Edytowany: 19 listopada 2009 08:49

sebaseba9
0
Wpisów: 108
Wysłane: 18 listopada 2009 00:05:19 przy kursie: 14,50 zł
klipperek napisał(a):
Duda SA ma szansę na wzrosty, potencjał jest ogromny, a limit spadków wyczerpany (ostatnie sesje to potwierdzają). Jak zostało ogłoszone przez Spółkę program naprawczy jest realizowany. Główne założenia programu restrukturyzacji operacyjnej PKM Duda były podaneprzez Prezesa, ale może przypomnę, że głównym jego celem jest poprawa efektywności działania i polepszenie osiąganych wyników finansowych. Firma skupi się na poprawie rentowności oraz redukcji kosztów w całej grupie kapitałowej. Dodatkowo zajmie się sprzedażą zbędnego majątku, w następnym roku, gdy będą korzystniejsze warunki do sprzedaży. Ma być też nowa emisja akcji, która posłuży do pozyskania nowych środków, których cele wykorzystania będą uzgadniane z bankami... Przewiduje się również odkupienie od banków akcji. Zobaczcie po ciężkich czasach spółka staje na nogi twardo. A nawet wykres zmian cen akcji jest bardzo wymowny-wyskoczymy w górę z tego trójkąta!

Tylko czy zdąży się wybić przed bessąblackeye ot jest pytanieblah5
Edytowany: 18 listopada 2009 00:25

klipperek
0
Wysłane: 18 listopada 2009 00:20:11 przy kursie: 14,50 zł
właśnie to zależy od kupujących akcje , czyli od nas... Jeśli będziemy je dalej wyciskali... to może ktoś "trzeci" skupować cichaczem, a wtedy scenariusz każdy sam sobie może dopisać (wlaśnie dziś szukałem np, co się stało z Sokołowem?)...

klipperek
0
Wysłane: 18 listopada 2009 17:49:14 przy kursie: 14,60 zł
"Duda SA ma szansę na wzrosty...
Aby uwiarygodnić moją wypowiedź:

www.parkiet.com/artykul/23,867...

Edytowany: 19 listopada 2009 08:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

54 55 56 57 58

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,419 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat