PARTNER SERWISU
tbhhvejs
526 527 528 529 530
CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 29 marca 2023 09:58:30 przy kursie: 110,18 zł
@mkefir

W wielu miejscach mogę się zgodzić poza 2:

1. Przepalanie gotówki - w CDR to nie istnieje, bo spółka od lat w każdym kwartale zarabia, także jak może przepalić gotówkę, jeżeli z każdym kwartałem zyski są większe niż koszty? Pod tym względem akurat CDR jest bardzo mocny, bo jak niewiele firm z branży nie potrzebuje ani emisji akcji, ani pożyczek by normalnie funkcjonować. Wszystko finansuje ze swoich zysków i poduszka finansowa z każdym kwartałem rośnie.

2. Niepewność sukcesu nowych produkcji - pod tym względem to się zgadza co do każdej produkcji każdej firmy, póki gra nie będzie miała premiery nigdy nie ma pewności, że będzie sukces. CDR należy jednak do grona niewielu spółek, które mają potężne IP i co nie wypuszczą i tak ludzie to kupią. Coś na zasadzie TTWO czy Blizzarda. Jak hejtowane by nie było Diablo3 czy inne GTA to zarówno GTA6 jak i Diablo4 finansowo i tak odniosą sukces. Tak samo w przypadku W4 czy CP2, miliony ludzi jest fanami tych marek i na premierę i tak sprzedaż będzie sukcesem.

Co do samego kursu to akurat tego nikt nie przewidzi, bo na niego działają aktualne emocje inwestorów co do branży, samego kraju, globalnej gospodarki itp. itd. Zmiennych jest wiele i zarówno CDR może do końca roku spaść do 30 zł, jak i wzrosnąć do 300 zł.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 29 marca 2023 10:38:25 przy kursie: 110,18 zł
mkefir napisał(a):
Minęły ponad 2 lata od premiery Cyberpunka. Kapitalizacja CDR spadła 4,5 raza ale patrząc na chłodno (nie z pozycji fanboya, jakich w akcjonariacie tej spółki wielu) to spadek o kolejne 50% wydaje mi się wielce prawdopodobny.

Wskaznikowo wydaje się bardzo drogo, do premier daleko (nie licząc oczywiście dodatku do CP, robionego na silniku, ktory sama spółka zdecydowała się porzucić, bo się do tego nie nadaje sic!).
Skompromitowany i nieudolny zarząd, którego zdecydowanie przerosło zarządzanie tej wielkości spółką.
Tempo przepalania gotówki będzie tylko rosło więc nie ma się co spodziewać dywidend, a już na pewno nie jakichś znaczących.
Sporo osób tutaj wierzy w sukces kolejnej części Wiedźmina - kiedy to będzie? 5-7 lat? Poza tym dlaczego kolejny Wiedźmin miałby okazać się sukcesem? Większość osób, które przyczyniły się do sukcesu gry już w firmie nie pracuje. Czy nowi pracownicy posiadają podobne kompetencje?

Jest wiele znaków zapytania, kiepskie perspektywy, brak zaufania na linii zarząd-akcjonariusze. A w dodatku cholernie drogo.

Ostatnia konsolidacja 130-140PLN wydawała sie świetnym miejscem żeby wyjść z inwestycji. Teraz będzie niewesoło moim zdaniem.

Kurs 50zł ..... to zbytnie czarnowidztwo. Bardziej realne tak jak prognozował HSBC -92zł - link na poprzedniej stronie.
Spółka jak na razie ma kasę. Dywidenda także możliwa.
Spółka nie ma większych sukcesów - więc nie ma powodu do premii dla Zarządu - może być to w formie dywidendy. Zarząd ma sporo akcji więc nawet po 2 zł na akcję da im co najmniej po kilkanaście mln. Być może jak w końcu wydadzą DLC mogą uznać, że Zarząd szczególnie się zasłużył na premię roczną.
Z terminem premiery 5 + lat się zgadzam ale do tego czasu spółka przetrwa o ile nie będą dalej przejmować tak nieatrakcyjne aktywa jak to co ostatnio skasowali.
Ja widzę szanse teraz mają nowy silnik. Co prawda do końca roku zajmie dobre opanowanie go - jednak później będzie już łatwiej. Ma dużo większe możliwości i wspiera go duża firma żyjąca z licencji na silnik. W4 to już UE5 i ma szanse znów być piękny o ile spółka nauczyła się czegoś na błędach i nie wyda za wcześnie. Może już nie będą obiecywać działania na PS4 czy PS5. Tak możliwe, że to już będzie PS6. W końcu PS5 pierwotna wersja będzie już bardzo stara za 4-5 lat.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

mkefir
47
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 130
Wysłane: 29 marca 2023 13:02:25 przy kursie: 110,18 zł
Ja nie twierdzę, że spółka nie przetrwa. Powątpiewam jednak czy obecna kapitalizacja rzeczywiście odzwierciedla wszystkie szanse i zagrożenia, jakie są przed spółką w najbliższych latach. Powiem więcej, nie sądzę żeby obecna kapitalizacja w pełni odzwierciedlała ryzyka, które widzę praktycznie na każdym rogu.
Czy DLC rzeczywiście odniesie sukces, jeżeli od premiery CP minęło już 5 kwartałów a dalej nie ma nawet daty premiery?
Na razie spółka zarabia ale czy w razie niepowodzenia DLC dalej będzie w stanie generować gotówkę, zwłaszcza że koszty działalności będą tylko rosnąć?
Czy spółka w obecnym składzie osobowym posiada kompetencje do powtórzenia sukcesu Wiedźmina 3?
Czy gracze po raz kolejny zaufają CDR i kupią masowo nowego Wiedźmina w przedsprzedaży? Szczerze wątpię.
Spółka będzie musiała zapracować na zaufanie graczy po wtopie z CP.

Jeżeli DLC nie wypali (a trzeba brać to poważnie pod uwagę) to przychody zaczną lecieć w dół, koszty wzrosną a do kolejnych premier odległe czasy.
Kurs obecnie wycenia duży sukces DLC. Jeżeli będzie wtopa to 50 PLN będzie na wyrost.

Najlepsze co mogłoby sie zdażyć dla obecnych akcjonariuszy to przejęcie CDR przez branżowy podmiot. Wtedy przynajmniej ryzyko nieudolnego zarządu zostałoby zneutralizowane.

imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 29 marca 2023 21:31:04 przy kursie: 110,18 zł
mkefir napisał(a):
Ja nie twierdzę, że spółka nie przetrwa. Powątpiewam jednak czy obecna kapitalizacja rzeczywiście odzwierciedla wszystkie szanse i zagrożenia, jakie są przed spółką w najbliższych latach. Powiem więcej, nie sądzę żeby obecna kapitalizacja w pełni odzwierciedlała ryzyka, które widzę praktycznie na każdym rogu.
Czy DLC rzeczywiście odniesie sukces, jeżeli od premiery CP minęło już 5 kwartałów a dalej nie ma nawet daty premiery?
Na razie spółka zarabia ale czy w razie niepowodzenia DLC dalej będzie w stanie generować gotówkę, zwłaszcza że koszty działalności będą tylko rosnąć?
Czy spółka w obecnym składzie osobowym posiada kompetencje do powtórzenia sukcesu Wiedźmina 3?
Czy gracze po raz kolejny zaufają CDR i kupią masowo nowego Wiedźmina w przedsprzedaży? Szczerze wątpię.

Jeżeli DLC nie wypali (a trzeba brać to poważnie pod uwagę) to przychody zaczną lecieć w dół, koszty wzrosną a do kolejnych premier odległe czasy.
Kurs obecnie wycenia duży sukces DLC. Jeżeli będzie wtopa to 50 PLN będzie na wyrost.

Najlepsze co mogłoby sie zdażyć dla obecnych akcjonariuszy to przejęcie CDR przez branżowy podmiot. Wtedy przynajmniej ryzyko nieudolnego zarządu zostałoby zneutralizowane.

moim zdaniem obecnie rynek nie wycenia sukcesu DLC. Zobacz jak sukces anime mocno podniósł kurs akcji. Dzisiaj raczej każdy ostrożnie podchodzi do DLC i raczej objawia się porażki. Dlatego tak kurs się męczy i waha. Gdyby wszyscy obstawiali sukces tak jak piszesz to kurs by rósł pod premierę a nie na odwrót. Oczywiście jak DLC będzie sukcesem to dopiero zobaczysz wzrosty tak jak i porażką zobaczysz spadki. Dodam że przy 50 zł to wartość spółki równałaby się aktywom a to ewenement.

Ogólnie zagrożenia o których piszesz dotyczą wszystkich spółek a szczególnie technologicznych.Napisz to do Ubisoftu bo oni jadą ciągle na stracie a wydają nawet dobre gry. Gdyby rozważał twoje ryzyka nie zainwestowałbym w żadną firmę technologiczną. Zobacz jak Cd odbudował zaufanie do graczy na przykładzie cyber jak się dobrze sprzedaje. Na ostatniej wyprzedaży steam okupował top 10 i zobacz aktualne oceny gry praktycznie same pozytywne
Edytowany: 29 marca 2023 21:37

randomdziad
27
Wpisów: 108
Wysłane: 29 marca 2023 22:38:19 przy kursie: 110,18 zł
Tez jestem zdania ze rynek nie wycenia sukcesu dodatku do CP, pozostaje pytanie czy slusznie...
Od czasu wydania CP spolka odnotowuje wtope za wtopa, najpierw zenujace tempo naprawy gry, potem wynikajace z tego srogie opoznienie dodatku + info ze bedzie tylko jeden a nie dwa i jeszcze ostatnio ten odpis na zle przemyslany projekt. Jestesmy dwa i pol roku od premiery i dalej nie ma nawet potwierdzonej daty premiery pierwszego dodatku - po wtopie z CP miala byc wielka reforma, przejscie na Agile etc a efektem jest totalne dno jezeli chodzi o efektywnosc spolki w realizowaniu projektow. Wariant optymistyczny to ze zarzad wie jak olbrzymie znaczenie ma jakosc tego dodatku i chca zeby byl maksymalnie dopracowany, pesymistyczny to ze wiedza ze jest slabo i staraja sie jakos to zalatac zeby nie bylo kolejnego wielkiego blamazu.

Jezeli dodatek bedzie swietny to moim zdaniem akcje CDR wroca do lask i rok zakoncza na zdecydowanie innym poziomie niz teraz. Gracze i prasa maja krotka pamiec + kazdy lubi dobry comeback story wiec caly ten hejt na CDR szybko przeminie (zreszta juz przemija). I rynek aktualnie tego scenariusza nie wycenia bo i nie plyna wiadomosci ze spolki ktore by mogly sugerowac ze tak bedzie.
Natomiast jezeli bedzie to kolejna wtopa to fakt, moze i zobaczymy ponownie 50zl na CDR.
Jedyna pozytywna wiadomosc to ze powoli zaczynaja znikac krotkie pozycje, zobaczymy jak jutro kurs sie zachowa po wynikach (ktore moim zdaniem wielkiego znaczenia akurat nie beda miec) i czy zaraz po nich nastapia tam kolejne przetasowania.
Edytowany: 29 marca 2023 22:39

juniorAccount
PREMIUM
41
Wpisów: 172
Wysłane: 29 marca 2023 23:07:40 przy kursie: 110,18 zł
Wyniki zostaną zapewne opublikowane po 17:00, przynajmniej ostatnio publikowali po sesji. Więc ewentualna reakcja dopiero w piątek.

micpl
20
Wpisów: 67
Wysłane: 30 marca 2023 10:31:44 przy kursie: 113,28 zł
CSharpBeginner napisał(a):
@mkefir
CDR należy jednak do grona niewielu spółek, które mają potężne IP i co nie wypuszczą i tak ludzie to kupią.

To chyba powinni byli sprzedawać Gwinta i Monster Slayera, bo za darmo niewiele z nich wyszło.
To też ciekawa sprawa, bo jeszcze do niedawna mogliśmy tu czytać, że zysk z mobilek nieważny, bo spółka "zdobywa kompetencje". Teraz już wiemy, że Spokko zniknie, a ewentualne mobilki będą robić firmy zewnętrzne, czyli "kompetencje" poszły się... Inna rzecz, że prawie pół roku po ogłoszeniu strategii w kwestii gier mobilnych nadal panuje cisza.

mkefir napisał(a):

Pięć kwartałów? A nie więcej? Silenced

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 30 marca 2023 10:49:00 przy kursie: 113,28 zł
micpl napisał(a):
... Inna rzecz, że prawie pół roku po ogłoszeniu strategii w kwestii gier mobilnych nadal panuje cisza.

Pół roku a Ty już się niecierpliwisz? Po Wiedźminie 3 a przed Cyberpunkiem czekaliśmy ze 3 lata na "beep".
Inwestowanie w CDR wymaga cierpliwości i spokoju. No i wiary w spółke.glasses1
Edytowany: 30 marca 2023 11:01

micpl
20
Wysłane: 30 marca 2023 12:25:16 przy kursie: 113,28 zł
"Pół roku a Ty już się niecierpliwisz? Po Wiedźminie 3 a przed Cyberpunkiem czekaliśmy ze 3 lata na "beep".
Inwestowanie w CDR wymaga cierpliwości i spokoju".

Wiem, wiem, na razie zdobywają kompetencje thumbright

baks
152
Wysłane: 30 marca 2023 12:38:19 przy kursie: 113,28 zł
mkefir napisał(a):

Wszystko wskazuje, że albo pogubiłeś się inwestycyjnie albo jak paru innych uważasz, że wpłyniesz na kurs poprzez wystraszenie innych. Jaka jest prawda tylko Ty wiesz na pewno.
Wpływ na kurs wypowiedzi na forum mają znaczenie iluzoryczne. Może kogoś skłonią ale śladowe ilości bez większego wpływu. Tak samo częsty błędem jest porównywanie zupełnie nieprzystających do siebie spółek w różnych cyklu rozwoju i cyklu produkcyjnym.
Samo pisanie o czarnych barwach nie świadczy poważnie o wypowiedzi. Za mało faktów. Fakty o których piszesz znają już wszyscy.
Pytanie czy chciałeś się wypowiedzieć czy uzyskać odpowiedź.

Nie wiem czy na prawdę uważasz, że na spółce są same ryzyka ? W takim przypadku akcje wyceniasz za wysoko (50zł).
Chyba zapominasz a może nie wiesz, że akcje zawsze na każdej spółce są ryzykowne.

Jednak podchodząc do świata realnego to co nie stwarza ryzyka ?
Lokaty przynoszą zgodę na realne straty ok 15% rocznie. Nieruchomości zależy od terminu. W przypadku wojny mogą być zniszczone. Kruszce ogromne wahania, kryptowaluty to samo. Jedynie ziemia najbezpieczniejsza.
Z takim podejściem nie ma bezpiecznych form inwestowania.
Spółka jak piszą niektórzy ma spore zapasy kasy i często spółki są wyceniane kasa x10 + perspektywy. Jak to ma się dla tej spółki można sobie policzyć.
Na razie realny wydaje mi się typ HSBC 92zł. Do tego trzeba ocenić szanse sukcesu DLC. Przy dużym sukcesie i wydaniu w tym roku może być spory wzrost. Jednak nie liczyłbym na poziom jak z grudniowej wyceny BOŚ (215) bo zaszły pewne fakty które podważają wycenę - skasowanie projektu.
Moim zdanie w dłuższej perspektywie (2-3 lata) można zarobić na spółce pewnie w zakresie 150-200%. W tym czasie powinna się zacząć już gra pod przyszłą premierę W4 o ile spółka nie będzie już zaliczać dużych wtop. Najlepszym poziomem wejścia byłyby okolice wyceny HSBC. Tylko nie ma gwarancji, że spółka spadnie tak nisko.
Znaczenie może mieć jutrzejszy chat z Zarządem.
Jeśli powoedzą coś przełomowego to może być ciekawie.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 30 marca 2023 12:41:49 przy kursie: 113,28 zł
Cytat:

Nie liczyłbym na rezygnację i przekazanie sterów profesjonalistom

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 marca 2023 12:44:42 przy kursie: 113,28 zł
micpl napisał(a):
"Pół roku a Ty już się niecierpliwisz? Po Wiedźminie 3 a przed Cyberpunkiem czekaliśmy ze 3 lata na "beep".

Nie. Siedzą cicho jak zawsze, bo stać ich na to, żeby mieć w nosie inwestorów. Przyjdzie czas, to coś ogłoszą.

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 30 marca 2023 12:49:22 przy kursie: 113,28 zł
krewa napisał(a):
Cytat:

zgłosiłem ten wpis na poziomie bankiera - do administratora - więc pewnie do Ciebie. Mógłbyś trzymać poziom

Ja osobiście oczekuję kluczowej dla mnie informacji o liczbie sprzedanych kopii CP2077 na koniec 2022 lub na dzień publikacji raportu.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 marca 2023 13:20:53 przy kursie: 113,28 zł
Bartas_Gda napisał(a):

Ja osobiście oczekuję kluczowej dla mnie informacji o liczbie sprzedanych kopii CP2077 na koniec 2022 lub na dzień publikacji raportu.

A mnie najbardziej interesują wyjaśnienia dotyczące odpisu związanego z Siriusem.
Edytowany: 30 marca 2023 13:21

micpl
20
Wysłane: 30 marca 2023 13:44:52 przy kursie: 113,28 zł
tgolik napisał(a):
micpl napisał(a):

Nie. Siedzą cicho jak zawsze, bo stać ich na to, żeby mieć w nosie inwestorów. Przyjdzie czas, to coś ogłoszą.

Nikt nie ma wątpliwości, że inwestorów mają w nosie.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 marca 2023 13:50:42 przy kursie: 113,28 zł
micpl napisał(a):

Nikt nie ma wątpliwości, że inwestorów mają w nosie.

Nie rozumiesz. Celem są gracze. Na nich idą pieniądze, które mogłyby trafić do akcjonariuszy. Na razie celem jest odzyskanie zaufania graczy. Jeśli to się uda, ostatecznie skorzystają też inwestorzy.
Edytowany: 30 marca 2023 13:51

baks
152
Wysłane: 30 marca 2023 14:43:53 przy kursie: 113,28 zł
krewa napisał(a):
Cytat:

No aż taki wierzący także nie jestem ...Angel

Jednak Zarząd lubi bajerować wiemy o tym.
Mi wystarczy jak posypią głowę "popiołem" i obiecają poprawę.
A tak na prawdę może dadzą jakieś realne wytłumaczenie dlaczego skasowali projekt i dlaczego kupili zespół z nierealnym projektem.
Może mają jakieś uzasadnienie co tamci będą teraz robić i jak wykorzystać ich jeśli coś umieją poza przepalaniem kasy.
To, że są niedobory ludzi z odpowiednimi kompetencjami to wiemy. Ale kupowanie zespołów z wysokimi płacami które także nie robią nic kreatywnego i nowatorskiego także nie ma sensu.

W poprzedniej wypowiedzi sam podałem słaby argument odnośnie nieruchomości .... w przypadku wojny nie tylko budynki stracą wartość - chodziło i bardziej o nieprzewidywalność cen w przypadku chęci szybkiej sprzedaży - ot skrót myślowy ...d'oh!

imp-p
81
Wysłane: 30 marca 2023 14:45:04 przy kursie: 113,28 zł
Tak dzisiaj obserwuje kurs i znów widzę podobny scenariusz. Fundusze dzisiaj zbierają żeby jutro "sypać" akcie tak aby wywołać wrażenie że raport jak i konferencja jest źle odbierana przez rynek. Schemat ten był już kilka razy stosowany. Ciekawe będę jutro ale podejrzewam że tak będzie jak pisze

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 30 marca 2023 15:04:10 przy kursie: 113,28 zł
A co w ten sposób fundusze zyskają? I na kim to wrażenie wywołają?

imp-p
81
Wysłane: 30 marca 2023 16:00:32 przy kursie: 113,28 zł
krewa napisał(a):
A co w ten sposób fundusze zyskają? I na kim to wrażenie wywołają?

na całej ilości małych graczy. Co zyskaj fundusze spadek cen akcji i znów złe otoczenie wokół spółki. I jak jutro będzie minus to portale będą pisać że rynek źle przyjął wyniki i konferencje. Jak tego nie widzi to twoja sprawa

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

526 527 528 529 530

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,430 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat