fkhrgspd
Advertisement
PARTNER SERWISU
qmsikcvg
71 72 73 74 75
Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 14 lipca 2023 12:13:03 przy kursie: 40,30 zł
krato napisał(a):
mam pytanie odnośnie waszej opinie jak XTB zareaguje na ewentualną bessę - teoretycznie broker zarabia kiedy jest hossa i kiedy jest bessa ale jak to może wpłynąć na kurs XTB

A jak ma zareagować spółka? Sam sobie odpowiedziałeś, że zarabiać może na bessie, więc jako akcjonariusz zacierać mogę ręce na myśl o przyszłych dywidendach, którymi spółka hojnie obdarowuje swoich udziałowców. Wpływ bessy na kurs ma dla mnie mniejsze znaczenie, bo jestem tutaj dla fundamentów. Jeśli spadnie, to potem odbije, a dywidendy i tak będą sute.

ZygmuntW
8
Wpisów: 48
Wysłane: 24 lipca 2023 13:43:10 przy kursie: 40,02 zł
Konsensus rynkowy zakłada 150mln zysku netto za Q2 - patrząc po ostatnim trading update od Plus500 i mając na uwadze fakt iż XTB zyskuje a nie traci klientów to zakładając korelację wyników XTB powinno być bliżej 240mln - jak uważacie?

ZygmuntW
8
Wysłane: 25 lipca 2023 11:55:31 przy kursie: 40,98 zł
Właśnie wyszła aktualizacja na stooq i mamy parę ciekawostek:
1. Pan Paweł Szejko stał się posiadaczem 515.930 akcji o łącznej wartości 20,8mln (na ten moment)
2. TFI Esaliens pojawił się z tym samym pakietem co Pan Paweł
3. Szef działu prawnego XTB Jakub Kubacki posiada 34k akcji

Ciekawe że to wszystko bez ESPI (mowa o zarządzie) - brali z ulicy czy mieli dostęp do ABB?

To dobry znak czy jednak bez różnicy?

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 25 lipca 2023 16:40:30 przy kursie: 40,98 zł
Ktoś na innym portalu podał, że Paweł Szejko zdementował informacje o swoich i Jakuba Kubackiego zakupach akcji XTB - przypisując je błędom portali umieszczających te informacje.

ZygmuntW
8
Wysłane: 25 lipca 2023 23:31:11 przy kursie: 40,98 zł
Również widziałem ale dziwne ze jednak ktoś zrobił wkład ze tych panów podbiło - może przypadek/błąd.
Za to jest sporo nowych funduszy w akcjonariacie, choć wciąż nikt nie wie kto brał w ABB
Może raport rzuci trochę więcej światła na to co się dzieje i dziać będzie

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 27 lipca 2023 12:00:01 przy kursie: 38,24 zł
No wychodzi, że za wyniki poniżej konsensusu wynikają z rentowności lota. Inne parametry w tym aktywni klienci całkiem dopisało może to znów okazja

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 27 lipca 2023 12:30:39 przy kursie: 38,24 zł
ostatnio mocno nie doszacowali, teraz przeszacowali - szacunki to jak widać taki rodzaj zabawy, dzięki której można dodatkowo zarobić sporo kasy rozbudzając bezpodstawnie nadzieje lub siejąc pesymizm (z braku wiedzy/świadomie - do wyboru).
Biznes rządzi się swoimi prawami, trudno w jakiejkolwiek branży osiągać wyniki, które odwzorować można by było za pomocą linijki. Liczy się skuteczność i progres w dłuższych okresach, a tego trudno póki co odmówić XTB. W ostatnich latach progres jest niesamowity.
Ktoś kto prowadził jakikolwiek biznes, nawet przysłowiowy warzywniak, wie że falowanie wyników jest normalnym zjawiskiem, a ktoś kto z tego powodu ocenia dany biznes negatywnie, to zwykły idio... :)
Edytowany: 27 lipca 2023 12:31

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 21 sierpnia 2023 14:00:26 przy kursie: 34,34 zł
Cytat:
Hiszpański organ nadzorczy wdrożył ograniczenia w zakresie działalności marketingowej, dystrybucyjnej i sprzedażowej
instrumentów i usług podlegających pod MiFID II świadczonych na rzecz klientów detalicznych w Hiszpanii.
Decyzja reguluje zakazy i ograniczenia dotyczące kontraktów CFD, w tym w szczególności w zakresie działalności
marketingowej:
• zakazano bezpośredniego oraz pośredniego marketingu, dystrybucji lub sprzedaży kontraktów CFD za pomocą
komunikatów skierowanych do klientów detalicznych,
• zakazano sponsoringu lub organizacji wydarzeń, reklamy marki, wykorzystywania osób publicznie znanych, jeżeli
ich celem lub skutkiem jest bezpośrednia lub pośrednia reklama kontraktów CFD.
Decyzją uregulowano również zagadnienia takie jak:
• zasady wynagradzania sprzedawców,
• posługiwanie się partnerami o niezweryfikowanej wiedzy lub doświadczeniu w celu pozyskiwania klientów,
• zakaz przyjmowania wpłat gotówkowych od klientów za pomocą karty kredytowej,
• zakaz udostępniania rachunków demo,
• zakaz oferowania publicznie szkoleń dotyczących CFD.
Decyzja weszła w życie 3 sierpnia 2023 r. XTB będzie stosować się do Decyzji.

Wszystko wskazuje na to że powyższy komunikat uruchomił lawinę dzisiejszej przeceny.

longterm
27
Wpisów: 176
Wysłane: 21 sierpnia 2023 15:06:40 przy kursie: 34,34 zł
Informacja jest z 11 lipca, to chyba tylko na gpw możliwe ze rynek dyskontuje informacje sprzed 6 tygodni, jak to twierdzi paru analityków… kuriozum, raczej ktoś tutaj perfidnie rozegrał krótka pozycje, kurs spychany właściwie już od tygodni

Za dużo i za szybko, wskaźniki wskazują na wyprzedanie

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 21 sierpnia 2023 15:14:23 przy kursie: 34,34 zł
Dopóki w obszarze kanału, to nie ma tragedii

kliknij, aby powiększyć

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 21 sierpnia 2023 15:31:15 przy kursie: 34,34 zł
Proponuję zerknąć do raportu 145 strona. Powstało istotne ryzyko

Cytat:
Decyzja CNMV – hiszpańskiej Krajowej Komisji Rynku Papierów Wartościowych z dnia 11 lipca 2023 r. w sprawie
interwencji produktowej dotyczących kontraktów finansowych na różnice kursowe i innych produktów
lewarowanych na rynku hiszpańskim („Decyzja”)
Hiszpański organ nadzorczy wdrożył ograniczenia w zakresie działalności marketingowej, dystrybucyjnej i sprzedażowej
instrumentów i usług podlegających pod MiFID II świadczonych na rzecz klientów detalicznych w Hiszpanii.
Decyzja reguluje zakazy i ograniczenia dotyczące kontraktów CFD, w tym w szczególności w zakresie działalności
marketingowej:
• zakazano bezpośredniego oraz pośredniego marketingu, dystrybucji lub sprzedaży kontraktów CFD za pomocą
komunikatów skierowanych do klientów detalicznych,
• zakazano sponsoringu lub organizacji wydarzeń, reklamy marki, wykorzystywania osób publicznie znanych, jeżeli
ich celem lub skutkiem jest bezpośrednia lub pośrednia reklama kontraktów CFD.
Decyzją uregulowano również zagadnienia takie jak:
• zasady wynagradzania sprzedawców,
• posługiwanie się partnerami o niezweryfikowanej wiedzy lub doświadczeniu w celu pozyskiwania klientów,
• zakaz przyjmowania wpłat gotówkowych od klientów za pomocą karty kredytowej,
• zakaz udostępniania rachunków demo,
• zakaz oferowania publicznie szkoleń dotyczących CFD.
Decyzja weszła w życie 3 sierpnia 2023 r. XTB będzie stosować się do Decyzji.

Pytanie, czy to jednorazowa kwestia czy nie.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

longterm
27
Wysłane: 21 sierpnia 2023 17:16:23 przy kursie: 34,34 zł
Takie to „ryzyko” ze od czasu jego wystąpienia tj 11 lipca, rynek zdążył jeszcze zrobic nowe ATH (przy uwzględnieniu dywidendy)….

No i oczywiście brakuje jeszcze oddzielnego ESPI od spółki jeśli to takie wielkie ryzyko, czyż nie?

A wisienka na torcie to był chyba dzisiaj news ze w ogóle zakazano cfd w Hiszpanii

Prawda jest pewnie bardziej prozaiczna tzn ktoś walnął po urlopie z 200k akcji w okolicach open jako ze wsparcie blisko i lawina napędziła się sama, historia w stylu shoot first ask questions later

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 21 sierpnia 2023 17:44:49 przy kursie: 34,34 zł
A może w raporcie ktoś znalazł coś słabego.

W II kwartale wygenerowali z dział. operacyjnej tylko 2 mln zł cashu.
Nie pamiętam tak słabych przepływów operacyjnych.

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 21 sierpnia 2023 18:13:46 przy kursie: 34,34 zł
longterm napisał(a):
Takie to „ryzyko” ze od czasu jego wystąpienia tj 11 lipca, rynek zdążył jeszcze zrobic nowe ATH (przy uwzględnieniu dywidendy)….

A wisienka na torcie to był chyba dzisiaj news ze w ogóle zakazano cfd w Hiszpanii

...

To celowe wprowadzenie w błąd z tym hiszpańskim banem na cfd?

Jeżeli jesteś tym "longetrm", który uważa się i promuje, jako doświadczony inwestor, to raczej powinieneś umieć wyszukiwać takie informacje i unikać rozpowszechniania fejk newsy.

Z tego, co do tej pory wiadome i do czego już ustosunkowała się spółka to tylko zakaz reklamy cfd w Hiszpanii, czego i tak XTB już od dawna dawna nie robiła.

Info od spółki, jakbyś miał problem znaleźć:

"Wpływ regulacji CNMV dotyczących działań marketingowych związanych z CFD na działalność XTB na rynku hiszpańskim

Jako XTB wspieramy wszelkie działania lokalnych regulatorów, których celem jest ochrona praw i interesów inwestorów. Z naszego punktu widzenia, zmiany wytycznych CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) dotyczące zakazu reklam i wszelkich działań marketingowych związanych z CFD (contract for difference) na tamtejszym rynku pozwolą oczyścić lokalny rynek z nieuczciwych praktyk, które negatywnie wpływały na wizerunek całej branży.

Już od niemal dwóch lat nie prowadzimy działań reklamowych związanych z CFD w Hiszpanii, stąd ten wpływ nowej regulacji na działalność operacyjną XTB oceniamy jako niewielki. W ostatnich latach nasze działania marketingowe na tym rynku skupiały się przede wszystkim na promocji oferty akcyjnej oraz działaniach edukacyjnych. W związku z wytycznymi CNMV dostosowaliśmy nasze strony internetowe, działania w mediach społecznościowych, zasady współpracy z partnerami oraz oferowane klientom metody płatności. Wszystkie te zmiany zostały już wprowadzone.

Od momentu wprowadzenia wytycznych CNMV nie widzimy znaczących zmian jeśli chodzi o tempo pozyskiwania nowych klientów w tym regionie. W naszej ocenie, długoterminowo regulacja ta przyczyni się do dalszego wzmocnienia pozycji rynkowej XTB w Hiszpanii również dlatego, że oferta produktowa naszej lokalnej konkurencji jest ograniczona. Już niedługo klienci z tego regionu będą mogli korzystać z naszego nowego – pasywnego produktu. Natomiast strategia marketingowa XTB na rynku hiszpańskim znacząco się nie zmieni. Na początku 2024 roku planujemy dużą kampanię reklamową związaną z naszym nowym konceptem komunikacji z klientami.

ir.xtb.com/wplyw-regulacji-cnm...

longterm
27
Wysłane: 21 sierpnia 2023 18:43:47 przy kursie: 34,34 zł
Kolego, chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem i niczego mi tutaj nie imputuj, to co twierdziłem to to ze w dzisiaj powstałym chaosie i szumie informacyjnym widziałem gdzieś jakaś wzmiankę która nawet sugerowała zakaz cfd w Hiszpanii co jest oczywiście bzdura!

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 21 sierpnia 2023 19:34:33 przy kursie: 34,34 zł
longterm napisał(a):
Kolego, chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem i niczego mi tutaj nie imputuj, to co twierdziłem to to ze w dzisiaj powstałym chaosie i szumie informacyjnym widziałem gdzieś jakaś wzmiankę która nawet sugerowała zakaz cfd w Hiszpanii co jest oczywiście bzdura!

To pisz jednoznacznie, bo nie znam się na Twoim poczuciu humoru i nie muszę się znać.

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 22 sierpnia 2023 00:04:17 przy kursie: 34,34 zł
mboro55 napisał(a):
longterm napisał(a):

To pisz jednoznacznie, bo nie znam się na Twoim poczuciu humoru i nie muszę się znać.

Sorry ale ja zrozumiałem od razu co longterm napisał i dla mnie to było jednoznaczne. Ale zostawmy już te niesnaski.

Spółka wydała jasny komunikat zamykający wszelkie spekulacje na temat wpływu hiszpańskich regulacji na wyniki. Zobaczymy czy kolejne dni przyniosą jakieś sensowne wyjaśnienie dzisiejszej paniki. A może i nie bo na tej giełdzie rzadko co ma sens ;)

d2fan
31
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 168
Wysłane: 22 sierpnia 2023 08:50:51 przy kursie: 34,34 zł
Jeśli powodem spadku jest regulacja w Hiszpanii to oznacza niepowtarzalną okazję do taniego podebrania akcji. Wpływ na XTB tej regulacji znikomy. Spółka to wyjaśniła w komunikacie. Od września nowe produkty na platformie. Do tego trzeba dodać zmienność, która wróciła i powinna pompować zysk w tym kwartale. Spółka, która wypłaca rok w rok dywidendy pod 10% z C/Z w okolicach 5 ma jeszcze spadać? Gdzie? Na C/Z 4, 3?

MX5
MX5
5
Wpisów: 89
Wysłane: 22 sierpnia 2023 09:56:18 przy kursie: 34,54 zł
słowo klucz "jeśli"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

71 72 73 74 75

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,410 sek.

xmleyfgx
tosoesmr
iykxgmyf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vyxytylm
ovmodbxa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat