PARTNER SERWISU
edaqlucr
11 12 13 14 15

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

genek
PREMIUM
22
Wpisów: 109
Wysłane: 15 października 2023 21:18:40
Ciekawe rozdanie wyszło. Tak na moje oko, to wstępnie:
PiSowi wystarczy dogadać się z jednym.
PO musi dogadać się z dwoma.

Będzie ciekawie. Noji ta frekwencja imponuje.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 15 października 2023 21:39:59
Tylko jakoś nie widzę koalicji PIS-Trzecia Droga. A czy wyniki realne będą aż tak różniły się od exit poll aby było możliwe sklecenie koalicji PIS - Konfederacja? Ciężko powiedzieć - na ten moment sporo im brakuje Wydaje się, że frekwencja plus JKM pogrążyły Konfę. . Z drugiej strony na to aby opozycja razem z Konfą miała liczbę głosów pozwalających na odrzucenie prezydenckiego weta też się nie zanosi.

Z Mołdawią też bez zaskoczeń. Do przerwy 1:0 w plecy :D
Edytowany: 15 października 2023 21:41

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 15 października 2023 21:41:05
Mamy wariant hiszpański plus absolutne fiasko absurdalnego referendum. Imponująca frekwencja. To daje do myślenia, tak bardzo dobry wyniki opozycji jak i duży wynik PISu pomimo zastrzeżeń do nieuczciwych metod dojścia do niego. Nudy na pewno nie będzie teraz.

genek
PREMIUM
22
Wpisów: 109
Wysłane: 15 października 2023 21:58:45
szarlej81 napisał(a):
Tylko jakoś nie widzę koalicji PIS-Trzecia Droga. A czy wyniki realne będą aż tak różniły się od exit poll aby było możliwe sklecenie koalicji PIS - Konfederacja? Ciężko powiedzieć - na ten moment sporo im brakuje
Z Mołdawią też bez zaskoczeń. Do przerwy 1:0 w plecy :D

Drugim okiem oglądam ten wieczór wyborczy , ale dotychczas, to tylko Władek Czarzasty złożył hołd lenny Tuskowi. Zrobił to na dużym ryzyku, bo do końca nie wie ile ma szpadli w sejmie. Kosiniaki będą mocno negocjować.

szarlej81
178
Wysłane: 15 października 2023 22:04:55
Tanio skóry nie sprzedadzą. Zwłaszcza, że wynik uzyskali dobry. Ale dogadają się. O ile exit poll się potwierdzi.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 15 października 2023 22:17:58
Trzaskowski i Czarzasty otwartym tekstem powiedzieli że chcą tworzyć rząd opozycyjny. Hołownia mówił o dialogu. Trzecia droga ma bardzo silną pozycję negocjacyjną, bo mogą i z jednymi i drugimi w tango pójść. Konfederacja bardzo słabo, widać frekwencja ją dobiła i brak chęci wśród ludzi do posiadania własności prywatnej. No i ataki z TVP, TVN i Polsatu zrobiły robotę. Na twiterze X Mentzen wrzucił posta i polała się nie fala, a tsunami nienawiści na tego człowieka.
Lewica już zapowiedziała mieszkania na wynajem, widać młodzi lubią mieszkać kątem u kogoś.

Mimo wszystko warto poczekać do rana na realne wyniki, bo sporo osób jednak w sondażach nie chce udzielać odpowiedzi.

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 15 października 2023 22:26:21
72,9% wow!
To jasno pokazuje, że Polacy chcą zmian.
Prymitywna Imitacja Sprawiedliwości na wylocie... ciekawe teraz tylko czy opozycja rozliczy tą klikę...

szarlej81
178
Wysłane: 15 października 2023 22:32:38
Kakarotto napisał(a):

Lewica już zapowiedziała mieszkania na wynajem, widać młodzi lubią mieszkać kątem u kogoś.

Może wolą u kogoś niż u rodziców. Bo z kredytem to często ciężko jest przy tych cenach. W Niemczech model mieszkania z wynajmem długoterminowym całkiem nieźle się sprawdza. Tylko niekoniecznie te mieszkania musi państwo budować. Ja bym to widział raczej tak, aby jakoś preferencyjnie traktować wynajem na okres powyżej 5-10 lat z gwarancjami dla najmujących, jednocześnie zagwarantować prawa właścicieli mieszkań w przypadku gdy najmujący nie wywiązuje się z obowiązku płacenia czynszu. Bo tu też niezłą patologię na ten moment mamy.

A co do Konfy to mam jednak wrażenie, że gdyby w ostatnim tygodniu JKM im nie uciekł z szafy to byłoby znacznie lepiej. Bo swoimi komentarzami odnośnie tzw "pandora gate" wystraszył sporo umiarkowanych. Ciekawie też w kontekście wolnorynkowości tej partii jawią się głosy z niej samej, że za dużo było Metzena a za mało Brauna.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 15 października 2023 22:33:02
Cytat:
A dla mnie, to, że 1989 rok, 34 lata później jest wciąż punktem odniesienia w polskiej polityce to jedna z przyczyn gównianej jakości debaty politycznej oraz postępującej polaryzacji społeczeństwa. To, że jakieś niedobitki komuchów wciąż mają się doskonale po obu stronach barykady oraz to, że obydwie strony uwłaszczyły się na majątku posPRLowskim z tym, że jednej z nich jest chyba żal, że dostała z tego tortu za mało, w roku 2023 może być wyłącznie argumentem emocjonalnym. A na to, jak będzie rozwijała się Polska w najbliższych latach ma to wpływ absolutnie pomijalny. Za to do nakręcania emocji wśród wyborców i wymyślania nieistniejących wrogów - nadają się doskonale. A im silniejsze emocje tym ciężej o chłodny racjonalny osąd. I w ten sposób mamy jakże "merytoryczną dyskusję" przedstawiającą idiotyczną wizję w której jedni przywracają w Polsce PRL a drudzy sprzedadzą nas Niemcom za kupon do MC-Donalda. I to niestety działa, bo sam znam ludzi, którzy taką argumentację bezrefleksyjnie powielają.

Na prawdę mamy większe problemy niż to kto co robił przed 89 roku i ile się nachapał na początku transformacji. A to jak mogła wyglądać Polska, gdyby nie było "grubej kreski" Mazowieckiego powinno być obecnie przedmiotem zajęć historyków oraz pisarzy bawiących się w literaturę political-fiction a nie aktywnie działających polityków.

Niestety nic tutaj się nie zmieni do czasów aż ludzie aktywni po stronie solidarności przed 1989, którzy przecież stanowią rdzeń dwóch głównych sił politycznych w Polsce nie odejdą z polskiej polityki. Bo ci, którzy wówczas działali po stronie PRL w większości albo już poumierali albo są na politycznej emeryturze i co najwyżej wymądrzają się w wywiadach w rozmaitych mediach. Ja tylko przypomnę że w 2005 roku na serio była rozważana koalicja pomiędzy dwoma obecnie głównymi siłami politycznymi a komuchy to były dla obu wyłącznie w SLD. Warto prześledzić jak od tego czasu wraz z postępującą wymianą pokoleniową na lewicy, znacznie głębszą niż dokonała się w środowiskach postsolidarnościowych obie strony przeniosły wojnę "komuchy vs my" na swoje własne podwórko.

Temat nie jest zamknięty z uwagi na brak rozliczenia poprzedniego okresu. Temat uwłaszczenia uważam za drugo- jak nie trzeciorzędny w związku z pierwszym zdaniem. W kontekście np. FOZZ-u uwłaszczony majątek to grosze. Ta kwestia ma ciągle pływ na życie zwykłych ludzi. W kwestii twierdzenia, że PiS przywraca w Polsce PRL już się wypowiedziałem. Twierdzenie zwyczajnie głupie, co udowodnię poniżej jeszcze raz.

Twierdzenie, że przeszłość nie ma wpływu na teraźniejszość i przyszłość jest również kuriozalne. Wystarczy popatrzeć na życie każdego z nas. To gdzie dziś jesteś wynika z tego co robiłeś wcześniej. Dzień dzisiejszy wynika z przeszłości podobnie jak jutro wynika z przeszłości i dnia dzisiejszego. Do tego nie trzeba historyków tylko zdrowego rozsądku. Ludzie jacy współpracowali ze sobą w czasach PRL-u nie obudzili się 5 czerwca 1989 r. nowi, bez przeszłości i bez pamięci.

Cytat:
Trochę wyidealizowana wizja. Przypomnę, że w szczycie do PZPR należało 3 mln osób. Ja wiem, że taka wizja dobry polski naród vs złe PZPR jest kusząca, ale fakt jest taki, że masa Polaków w tym systemie się odnajdywała. I nie mówię tu wyłącznie o ludziach związanych ze służbami i władzą ale o zwykłych zjadaczach chleba. Jak myślisz skąd obecnie zwłaszcza wśród starszego pokolenia tak silna nostalgia za czasami komuny? To słynne "każdy miał pracę, dyrektor zarabiał 2 razy więcej od pracownika, a nie to co teraz, nawet mieszkania dawali"
Nawet większość protestów tłumionych przez władze tak na prawdę nie była w istocie o wolność a o chleb. No i PZPR nie licząc tych zaraz po II wojnie wyborów fałszować nie musiał. Bo jak ludzie do wyboru w wyborach mieli tylko jedną partię - nie było takiej potrzeby.

Piszesz o szczycie 3 mln ludzi w PZPR. Czy PZRP był złe widać po wyborach do Sejmu kontraktowego i Senatu (1 Senator H.Stokłosa - niezależny) w 1989 r.?. Gdyby pierwszy Sejm nie był sejmem kontraktowym komuchów nie byłoby w życiu politycznym. Podział dobry naród i zła PZPR jest w związku z powyższym uzasadniony. Niestety stało się inaczej. Masa Polaków w PRL się odnajdywała??? 3 mln ludzi w PZPR versus 10 mln ludzi w Solidarności. 10 milionów to ponad 3 razy więcej. Do tego trzeba dodać tych, którzy nie należeli do Solidarności, bo np. byli rolnikami czy rzemieślnikami. Osobiście nie znam ludzi starszego pokolenia z tzw. klasy robotniczej, którzy by z nostalgią wspominali tamte czasy. Z nostalgią te czasy mogą wspominać, Ci którzy dzięki tamtej władzy się ustawili. To słynne na jakie się powołujesz to jakiś mit. Ja znam inne: Zabili mi męża, ojca, brata - to słyszałem w środowisku w jakim wyrosłem np. Ursus, zabójstwo Tomasza Pyjasa, bestialski mord na ks. Popiełuszcze itd. Porównujesz PiS to PZPR mając mgliste pojęcie o czym piszesz i tylko na niewiedza cię usprawiedliwia. Ilu ludzi PiS z opozycji wsadziło do więzienia lub pobili ich nieznani sprawcy? Już po tym odpowiedzi na to pytanie widać, że nie wiesz co porównujesz.

PZRP wyborów fałszować nie musiał??? Jeżeli nie ma wolnych wyborów to jaki masz wybór? Frekwencja zawsze pod 100% i pełne poparcie. To nie jest fałszowanie wyborów. To co to kur.. jest? Happening??? Ty nawet nie znasz partii satelickich PZPR-u z tamtego okresu np. ZSL czy SD. Te partie powstały aby stworzyć wrażenie pluralizmu politycznego w PRL-u. Twierdzisz, że wybory nie musiały być fałszowane. Każde jedne wybory w PRL-u były fałszowane łącznie z danymi o frekwencji. Gdyby było inaczej PZPR nie rządziła by tyle lat.

Przypominam dla porządku rok 1953 i Poznań. Wtedy Twoim zdaniem protesty dotyczyły tylko miski? Zapewne dlatego ludzie zostali zabici. Jeżeli napisałeś to na serio to mogę tylko z zażenowaniem pokiwać głową. Ludzie protestowali bo byli niezadowoleni z władzy. To, że wtedy do nich strzelano pokazuje, że nie było demokraci nie pisz więc, że PZPR nie musiał fałszować wyborów, bo źle to świadczy o Tobie.

szarlej81
178
Wysłane: 15 października 2023 22:49:40
@1kejtoW

Polecam się zapoznać z tym badaniem odnośnie stosunku Polaków do PRL z 2014 roku.
cbos.pl/SPISKOM.POL/2014/K_061...

Kilka ciekawostek:

- 47% zwolenników PO oraz 46% zwolenników PIS odpowiadających na pytania w 2014 roku przed 1989 rokiem nie uważała się za przeciwnika PRL
- 54% Polaków, którzy w momencie badania mieli ukończone 40 lat pozytywnie ocenia okres PRL w Polskiej historii.
- 34% zwolenników PO oraz 39% zwolenników PIS pozytywnie oceniało okres PRL
- 29% osób, które bezpośrednio doświadczyły za PRL represji wciąż oceniało ten okres pozytywnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-28% osób miało wyłącznie pozytywne skojarzenia z tym systemem !!!!
- 44% ogółu Polaków oceniało PRL pozytywnie lub "raczej pozytywnie" odsetek ten nie zmienił się pomiędzy 2000 a 2014 rokiem ani o punkt procentowy

I proszę nie kłamać, że porównuję PIS do PZPR. Nigdzie takiego porównania nie użyłem. Jakbyś nie zauważył - nazwałem go nawet idiotycznym.

Edytowany: 15 października 2023 22:56

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 15 października 2023 22:52:27
Wojtek,

Uważasz, ze pis budował dobrą Polskę??

Po giełdowemu, gdybym analizował spółkę Polska, znał strategie Zarządu, zdecydowanie uznałbym, ze stworzono tyle zagrożeń, ze nie zdecydowałbym się na inwestycję.

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 15 października 2023 22:59:25
szarlej81 napisał(a):
Jak myślisz skąd obecnie zwłaszcza wśród starszego pokolenia tak silna nostalgia za czasami komuny?

Bo każdy tęskni do czasów kiedy był młody, miał wszystkie włosy na głowie, mógł sporo wypić, miał siłę panienki wyobracać i generalnie czuł się królem życia. Nawet jeżeli to było za komuny. Lepiej jest mieć lat 20 niż 70.
Ludzie z czasem idealizują przeszłość nawet jeżeli ta była do niczego. Też bardzo dobrze wspominam lata 90te mimo, że pod względem gospodarczym były słabe i człowiek tak naprawdę niewiele miał. Ale było się wtedy nastolatkiem, na pewne rzeczy nie zwracało się uwagi a życie w tym wieku jest zdecydowanie prostsze.
Sytuacja powyborcza chyba najgorsza z możliwych. Chyba, że coś się zmieni w ramach ogłoszenia wyników formalnych. W najlepszym razie będzie słaba, trzeszcząca koalicja PIS-PSL. W każdej chwili do utrącenia. Wracają koszmarki lat 90tych. W najgorszym dostaniemy taką koalicję, która położy się na plecach przed Berlinem i Brukselą. A to oznacza zapewne koniec mrzonek o energii atomowej i jakiejkolwiek niezależności od brukselskiego mainstreamu. Przy obecnych tendencjach unijnych nasuwają się jak najgorsze skojarzenia historyczne.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 15 października 2023 23:06:57
szarlej81 napisał(a):

A co do Konfy to mam jednak wrażenie, że gdyby w ostatnim tygodniu JKM im nie uciekł z szafy to byłoby znacznie lepiej. Bo swoimi komentarzami odnośnie tzw "pandora gate" wystraszył sporo umiarkowanych. Ciekawie też w kontekście wolnorynkowości tej partii jawią się głosy z niej samej, że za dużo było Metzena a za mało Brauna.

JKM, lata temu, został usunięty z Uni Wolności i to nic nie dało. Ludzie kochają dostawać pieniądze do ręki za nic.

Wg relacji Bosaka, Braun zwyczajnie nie był zapraszany do telewizji a nie chowany w szafie.

I nie porównywałbym stylu zarządzenia niemieckiego do stylu polskiego. Przenoszenie rozwiązań z zachodu nie zawsze sprawdza się. Mieszkanie na wynajem to zawsze mieszkanie u kogoś. Udawanie, że tak nie jest to zabawa z Alicją w krainie czarów. Magia pryska w chwili otwarcia oczu. Z resztą... takie mieszkania trzeba wybudować państwowo = kolejne podbicie cen.
Edytowany: 15 października 2023 23:07

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 15 października 2023 23:20:20
Poczekać trzeba na wyniki. Pewne jest, że nie ma akceptacji dla robienia z ludzi idiotow, prymitywnej indoktrynacji i niskich manipulacji jak z referendum. Ja obstawiam, że PiS ostatecznie będzie miał mniej, konfa nieco więcej. Symboliczni są ludzie, młodzi, którzy stoją nadal by oddać głos bo Państwo nie przewidziało, że im się będzie chciało. Bunt młodych kontra przyrastająca liczba starych, temat wielu trudnych decyzji, Jarek tego nie załatwi, to poniżej poziomu śmieszności. W gospodarce i strategii zmiany będą żadne. Atom będziemy robić, ruskich olewać i zbroić się choć może na mniejszy kredyt.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 października 2023 23:43:05
szarlej81 napisał(a):
@1kejtoW

Polecam się zapoznać z tym badaniem odnośnie stosunku Polaków do PRL z 2014 roku.
cbos.pl/SPISKOM.POL/2014/K_061...

Kilka ciekawostek:

- 47% zwolenników PO oraz 46% zwolenników PIS odpowiadających na pytania w 2014 roku przed 1989 rokiem nie uważała się za przeciwnika PRL
- 54% Polaków, którzy w momencie badania mieli ukończone 40 lat pozytywnie ocenia okres PRL w Polskiej historii.
- 34% zwolenników PO oraz 39% zwolenników PIS pozytywnie oceniało okres PRL
- 29% osób, które bezpośrednio doświadczyły za PRL represji wciąż oceniało ten okres pozytywnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-28% osób miało wyłącznie pozytywne skojarzenia z tym systemem !!!!
- 44% ogółu Polaków oceniało PRL pozytywnie lub "raczej pozytywnie" odsetek ten nie zmienił się pomiędzy 2000 a 2014 rokiem ani o punkt procentowy

I proszę nie kłamać, że porównuję PIS do PZPR. Nigdzie takiego porównania nie użyłem. Jakbyś nie zauważył - nazwałem go nawet idiotycznym.

Badanie przeprowadzono na 1067 osobach. Jak dla mnie mała próbka. Brak informacji co do wieku osób biorących udział w badaniu, poza tym, że to dorośli mieszkańcy Polski. Dla mnie to na co się powołujesz nie jest miarodajne. Poniższa informacja wskazuje, że przeważająca liczba osób nie żyła w PRL-u.

Cytat:

W odpowiedziach na pytanie o stosunek do systemu panującego przed rokiem 1989 obecnie przeważają deklaracje, że respondenci są zbyt młodzi, by móc się wypowiadać w tej kwestii.

Osoby urodzone przed 1975 r. to zaledwie 600 osób. Tyle osób brało udział w badaniu.

Faktycznie nie porównałeś PiS do PZPR-u. Zbulwersowałem się Twoim pisaniem o PZPR. Przepraszam za nieporozumienie.

Resztę podtrzymuje.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 października 2023 00:02:03
bginvest napisał(a):
Wojtek,

Uważasz, ze pis budował dobrą Polskę??

Po giełdowemu, gdybym analizował spółkę Polska, znał strategie Zarządu, zdecydowanie uznałbym, ze stworzono tyle zagrożeń, ze nie zdecydowałbym się na inwestycję.

Uważam, że PiS prowadził politykę niezależną od Niemiec, ale bardzo siermiężną. Punkt ciężkości w polityce zagranicznej był postawiony na USA, a to istotny gwarant bezpieczeństwa inwestycji, gdy ma się za sąsiada Rosję. Co do polityki krajowej, mam swoje zdanie, ale nie będę o tym pisał.

Teraz szykuje się zwrot w polityce zagranicznej i koalicja PO - Trzecia Droga i SLD i zwrot na Niemców, którzy już się cieszą z nieoficjalnych wyników wyborów w Polsce. Widać PiS napsuł im sporo krwi w UE. Ewentualnie w grę wchodzi koalicja PO-Trzecia Droga z cichym poparciem SLD, które będzie kosztowało. Innej opcji na teraz nie widzę, po wynikach exit-poll. Ten mariaż Trzeciej drogi z SLD może być bardzo trudny z uwagi na kwestie światopoglądowe jakie dominują w PSL-u odmienne od SLD pisząc oględnie. Obstawiam, że podział stołków powinien pomóc się dogadać we wszystkich kwestiach poza światopoglądowymi.

Teraz czekam na cząstkowe wyniki wyborów. Spodziewam się, zmian i zwiększenia poparcia dla Konfederacji. Nie uważam, aby to było realne aby im poparcie spadło z 15% na 6% z kawałkiem. Myślę, że Trzecia Droga jest przeszacowana. Podobno sporo ludzi odmawiało uczestnictwa w exit poll.

Frekwencja w referendum ca. 40%, ale wyniki bardzo jednoznaczne. Moim zdaniem frekwencja będzie wyższa. Pytanie o ile. Wolałbym aby referendum z uwagi na to co się dzieje we Francji ostatnio było wiążące.
Edytowany: 16 października 2023 00:10

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 16 października 2023 00:03:43
mihumor napisał(a):
W gospodarce i strategii zmiany będą żadne. Atom będziemy robić, ruskich olewać i zbroić się choć może na mniejszy kredyt.

Co do tego braku zmian to podejrzewam, że w pierwszej kolejności pod nóż pójdą: atom, CPK, terminal/port kontenerowy w Świnoujściu, jakiekolwiek próby regulowania Odry. Przewidywałbym również problemy "środowiskowe" w kontekście Via Carpatia. W zamian dostaniemy czterodniowy tydzień pracy. W końcu nie po to lokomotywa rzuciła wszystkie środki do walki żeby wagonik nadal próbował rozpędzać się i wyprzedzać.
Edytowany: 16 października 2023 00:04

szarlej81
178
Wysłane: 16 października 2023 07:14:36
@el_ah

Daj spokój. Straszenie że opozycja wstrzyma rozwój energii atomowej to takie same strachy na Lachy jak to, że PIS wyprowadzi wojsko na ulicę.

Złotówka mocno się umocniła. Ciekawe jak zareaguje giełda?

Ale nie dzielmy skóry na niedźwiedziu bo dane z 8% komisji dają PISowi 40%. No ale zapewne to dane z najmniejszych miejscowości więc z czasem będzie im raczej spadać.

@1kejtoW

Ja jednak pozostanę przy zdaniu że sondaż na reprezentatywnej grupie Polaków odzwierciedla sytuację lepiej niż Twoja opinia, którą wyrobiłeś sobie rozmawiając ze znajomymi. ;) Każdy siedzi w swojej własnej bańce która prawie nigdy nie jest reprezentatywna dla całosci społeczeństwa.
Edytowany: 16 października 2023 07:33

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 października 2023 07:34:30
Umocnienie PLN o 3 grosze na płytkim rynku w weekend jest śmieszne. Od 7 października do 13 października złoty umocnił się o ca. 5 gr. na szerokim rynku

Głosy zostały tam policzone najszybciej gdzie była niska frekwencja i małe okręgi wyborcze.

Z tego co czytam to na Słowacji ostatnie wyniki exit poll rozjechały się z rzeczywistością o ponad 5%. W Polsce podobno 20% ludzi odmówiło udziału w tym badaniu. Jak dla mnie jeżeli to prawda nic nie jest jeszcze przesądzone.

Frekwencja była też dużo powyżej tego na co wskazywały sondaże.

Poza tym mandaty liczy się w okręgach wyborczych, a nie w perspektywie ogólnopolskiego poparcia.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 października 2023 07:41:30
Cytat:

@1kejtoW

Ja jednak pozostanę przy zdaniu że sondaż na reprezentatywnej grupie Polaków odzwierciedla sytuację lepiej niż Twoja opinia, którą wyrobiłeś sobie rozmawiając ze znajomymi. ;) Każdy siedzi w swojej własnej bańce która prawie nigdy nie jest reprezentatywna dla całosci społeczeństwa.

Od kiedy to sondaże są miarodajne? Dziwnym trafem po 2014 r. nie przeprowadzono badań.

Dla mnie najbardziej miarodajne co do oceny PRL są wyniki wyborów z 4 czerwca 1989 r. Swoje zdanie opieram na wynikach tych wyborów.

Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS), pełna nazwa: Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej – ośrodek badania opinii publicznej z siedzibą w Warszawie, utworzony w 1982. Od 1997 działa na podstawie ustawy z dnia 20 lutego 1997 r. o fundacji – Centrum Badania Opinii Społecznej.

Możesz się opierać na tym co podaje ta sondażownia. Patrząc na ich korzenie wyniki ich badań mnie nie dziwią.
Edytowany: 16 października 2023 07:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,419 sek.

dcepfvsn
ebhkxgqo
gosixehs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mcqnahwi
kfyvodat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat