rubik napisał(a):
A co mają mówić? Zawaliliśmy marketing, nie daliśmy promocji na starcie, każdy za darmo może "przejść" grę na YT, ogólnie rzecz ujmując daliśmy .........
Będą robić sprzedaż wiązaną ze swoimi grami, później przeceny i może za rok odzyskają to co zainwestowali - ciężej będzie miało STA - najpierw swój zwrot musi odebrać 11bit.
Nie da się zaprzeczyć, że po części dali ..... jednak gra ma bardzo dobre recenzje - czyli zespół nie dał ciała.
Zawiódł po prostu wybór projektu który nie miał odpowiednio dużej grupy docelowej.
Mnie ten projekt od początku nie przekonywał. Później gdy widziałęm kosmiczne wyceny spółki na debiucie łapałem się za głowę. Gdy kurs rósł powyżej 70zł .... i powyżej 100zł .... pomyślałem - szkoda nie miałem racji jak w wielu innych przypadkach.
Premiera pokazała, że miałem rację nie wchodząc w akcje.
Przyznam jednak, że żałuję, że projekt wypadł słabiej niż oczekiwano.
Tylko czy to coś dziwnego .... bynajmniej. Projekt miał ciężki temat i zbyt wąską niszę. Być może kilka razy większy budżet pozwoliłby bardziej rozbudować grę i zainteresować dużo szerszą rzeszę graczy.
Około 90% lub więcej projektów nie odnosi sukcesu. Myślę, że projekt ma przyszłość. Nie ulega wątpliwości, że gra nie sprzeda się w oczekiwanym przeze mnie nakładzie (ok 300tyś w cenie zbliżonej do premiery). Spodziewałem się, że Bitowcy dają szanse na takie woluminy. Jak widać projekt był zbyt niszowy.
Nie wiem jakie teraz plany ma SI. Zakładam, że się nie poddadzą choć sytuacja jest bez wątpienia trudna - bo brak na razie perspektyw na sfinansowanie większej części kosztów produkcji kolejnych dwóch gier.
Dlatego z ciekawością zobaczę jak wybrną z tej sytuacji. Nie ulega wątpliwości, że udało im się stworzyć może niezbyt duży zespół ale jednak stworzyli niezłą jakość. Być może jeśli uda im się stworzyć finansowanie kolejny projekt lepiej sprofilowany na graczy odniesie sukces. Być może niedługo warto będzie zainwestować w spółkę...... kto wie.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)