PARTNER SERWISU
bpshctgj
2 3 4 5 6
koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 17 listopada 2009 11:28:17 przy kursie: 23,50 zł
A czy wiesz może, w jakich cyklach czasowych kontraktuje się takie usługi?

Bo jak w rocznych...Think

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 listopada 2009 11:46:23 przy kursie: 23,50 zł
koszyk napisał(a):
A czy wiesz może, w jakich cyklach czasowych kontraktuje się takie usługi?

Bo jak w rocznych...Think

Wydaje mi się, że w rocznych... Więc tu jest sedno spadków po raporcie pewnie... W tych specjalizacjach w których skończył się limit tak naprawdę zysków nie będzie, a może się pojawić rezerwa...Sick

EDIT: Z komunikatów SWD można wywnioskować iż okres to pół roku, co w przypadku EMC niewiele zmienia...
Edytowany: 17 listopada 2009 12:33

WIKUS
0
Wpisów: 192
Wysłane: 17 listopada 2009 12:44:30 przy kursie: 23,50 zł
cytat z raportu, str 9.
"Łącznie odpisy aktualizacyjne zmniejszyły skonsolidowany zysk netto Grupy Kapitałowej po
trzech kwartałach 2009 roku o 3 280 tys. zł."

cytat z rap. - półroczne sprawozdanie z zarządu, str 4
"..NFZ rozlicza się z wykonanych przez jednostkę nadwykonań z reguły na koniec okresów
rozliczeniowych. Koszty występują w trakcie roku, a płatność w jego końcówce"

koszyk
0
Wysłane: 17 listopada 2009 15:15:50 przy kursie: 23,50 zł
Wysłałem pytania do Zarządu, jak będzie answer, to się podzielę...

Szanowni Państwo!

Jako akcjonariusz spółki Emcinsmed, uprzejmie prosze, o odpowiedź na pytanie :

Czy odpisy aktualizacyjne w kwocie 3.280 tys. zł, utworzone w spółce w 2009 z tytułu nadwykonania usług medycznych, nie sugerują, ze w 4 kw. br. może nastąpić zmniejszenie przychodów z tytułu kontraktowania usług przez NFZ ? Powód - wyczerpanie limitów na oferowane przez Państwa usługi.

Czy w przypadku zawarcia przez Państwa stosownych umów i zapłacie przez NFZ kwot na które zostały utworzone wzmiankowane odpisy, kwota 3.280 tys zł, stanie sie w całości zyskiem Spółki?

Jak wysokie jest ryzyko nie zrealizowania w całości lub w części, płatności przez NFZ kwoty odpisu?

Z góry dziękuję, z powazaniem.

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 17 listopada 2009 15:32:47 przy kursie: 23,50 zł
dzisiaj kolejny aneks do kontraktu z NFZ:

...„Powiatowe Centrum Zdrowia” sp. z o.o. w Kowarach...Łączne maksymalne zobowiązanie Oddziału wobec „Powiatowego Centrum Zdrowia” sp. z o.o. w Kowarach wynosi obecnie 15 706 991,70 zł (wzrost o 1 354 391,00 zł) za okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2009 roku....

pozdro

koszyk
0
Wysłane: 17 listopada 2009 15:37:29 przy kursie: 23,50 zł
[quote=_soma_]dzisiaj kolejny aneks do kontraktu z NFZ:

...„Powiatowe Centrum Zdrowia” sp. z o.o. w Kowarach...Łączne maksymalne zobowiązanie Oddziału wobec „Powiatowego Centrum Zdrowia” sp. z o.o. w Kowarach wynosi obecnie 15 706 991,70 zł (wzrost o 1 354 391,00 zł) za okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2009 roku....

No kwota niewielka, ale "politycznie" istotne...Angel

WIKUS
0
Wysłane: 17 listopada 2009 20:48:11 przy kursie: 23,50 zł
koszyk napisał(a):
[quote=_soma_]dzisiaj kolejny aneks do kontraktu z NFZ:

No kwota niewielka, ale "politycznie" istotne...Angel
czy taka az mala to nie wiem...

wczoraj 3,5 mln zl

dzis 1,5 mln zl

koszyk
0
Wysłane: 17 listopada 2009 20:57:22 przy kursie: 23,50 zł
Wikus, mała, nie mała, rynek oceni...Angel

A tak poza protokołem, dalej jesteś fanem Rafametu? :)))

WIKUS
0
Wysłane: 17 listopada 2009 21:48:10 przy kursie: 23,50 zł
koszyk napisał(a):
Wikus, mała, nie mała, rynek oceni...Angel

A tak poza protokołem, dalej jesteś fanem Rafametu? :)))

fanem "zawieszonym" :D

wejde znowu jak ruszy

tomaszek7
0
Wpisów: 29
Wysłane: 19 listopada 2009 06:57:05 przy kursie: 23,00 zł
witam
prosze Watchdoga o komentarz do wyników EMCi...

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 listopada 2009 07:22:38 przy kursie: 23,00 zł
O rany, stronę wcześniej jest analiza w wykonaniu Kasi, a po niej żywa dyskusja.

tomaszek7
0
Wpisów: 29
Wysłane: 19 listopada 2009 13:48:31 przy kursie: 23,01 zł
Watchdog chodziło mi o "inne" spojrzenie na wyniki.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 listopada 2009 14:32:54 przy kursie: 23,01 zł
Hmm, 380 spółek i tylko jeden człowiek help
Zrobię to dla Ciebie, spróbuję w weekend.

WIKUS
0
Wysłane: 19 listopada 2009 16:00:11 przy kursie: 23,01 zł
przyłączam się do prośby:P

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 20 listopada 2009 16:52:23 przy kursie: 24,50 zł
a ja jestem pod wrazeniem dzisiejszej sesji Dancing

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 21 listopada 2009 03:56:51 przy kursie: 24,50 zł
WatchDog napisał(a):
Hmm, 380 spółek i tylko jeden człowiek help
Zrobię to dla Ciebie, spróbuję w weekend.

No to może ja się wetnę przed WatchDoga. To też jedna z moich spółek :)
Pozytywy:
1. Bardzo sensownie prowadzony biznes, jednoznacznie nastawiony na ekspansję.
2. Strategia realizowana konsekwentnie. Widać skupienie na celu, czyli wzroście, ale jednocześnie pracę nad tym, co już jest. Czyli nie tylko podbijamy świat, ale czasem też wracamy na własne podwórko, żeby posprzątać.
3. To jedna z firm, która nie próbuje dorabiać sobie na boku jakimiś dziwnymi machinacjami. Nie będzie dyskusji o opcjach. Uff...
4. Konsekwencja popłaca, bo widać efekt skali. Rentowność sprzedaży wzrosła z 2% w latach 2005/2006 do 9% w 2008 i 10% Q3YTD.
5. Sama sprzedaż rośnie w tempie 30-40% rocznie. Raczej nie jest to wzrost organiczny, bo firma mocno zależy od NFZ (o tym w negatywach), a tutaj na spektakularne wzrosty liczyć się nie da.
6. Kapitały własne rosną szybciej, bo firma emituje mądrze nowe akcje, czyli po cenach wyższych, niż WK. To sprzyja dotychczasowym akcjonariuszom. To takie docenienie starych klientów, rzadko dzisiaj spotykane.
7. Generalnie w 2008 firma weszła na nowy poziom rentowności (porównując do poprzednich lat) i wszystko wskazuje na to, że 2009 będzie potwierdzeniem tego statusu. Żeby coś poprawić dalej potrzebna jest praca w Silesii. Placówka na moje oko jest w połowie drogi do break-even point, a to baaardzo daleko. Bardzo dobrym ruchem był natomiast zakup Kowar. I tu cytat: "Dołączenie w/w jednostek wpłynęło na zwiększenie przychodów w grupie oraz na poprawę skonsolidowanego wyniku netto." No cóż, trochę generalizują Shame on you
8. Kiedyś w Forbes pisali, że totalnie wyprzedzają Swissmed w ilości szpitali. Dziś to może nie jest coś wielkiego, ale jak w końcu ruszą w Polsce prywatne hospitalizacje, to może dać im fory na parę okrążeń.

Teraz negatywy:
1. Wspomniana zależność od NFZ. Do tego dochodzi niefrasobliwość w rapotach. Mianowicie Zarząd uparcie twierdzi, że ostro pracuje nad zwiększeniem udziału klientów prywatnych. A to bullshit jest. Parę linijek dalej zawsze jest podawany procentowy udział w przychodach i od lat buja się on w okolicach 20% (17-26). Gdyby nie dane za półrocze 2009, powiedziałbym nawet, że spada. To bardzo niedobre spostrzeżenie, bo w NFZ ostatnio ciężko z kasą i może ograniczyć kontrakty w 2010.
2. Z drugiej strony segment komercyjny też jest niepewny, bo nasze państwo zajmuje się bzdetami w rodzaju ustawy hazardowej albo medialnej, tymczasem komercyjne ubezpieczenia zdrowotne leżą odłogiem ( archiwum.parkiet.com/artykul/6... ).
3. To nas kieruje w stronę rachunku segmentowego. Oni uważają, że nie mają segmentów. Dla mnie to też bullshit. Specyfika obu rynków (NFZ i prywatny) jest na tyle różna, że praktycznie jest to inny biznes. Sami w końcu to rozróżniają! Przy 20% przychodów powinni stosować IFRS 8. Mnie bardziej to obchodzi, niż ta cała Irlandia.
4. Następna sprawa - rodzajowy rachunek wyników. Nieprzypadkiem większość firm używa akurat kalkulacyjnego. Powinno dać im to do myślenia. Naprawdę chciałbym wiedzieć, jaki jest gross margin w tym biznesie. Wtedy wiedziałbym, ile kosztów wiąże się z aktywnością rzeczywistego świadczenia usług medycznych, a ile to "dodatek". Piszą, że mają konta rodzajowe i kalkulacyjne, więc w czym problem?
5. Generalnie jakieś takie księgowe podejście do raportów finansowych. W cash flow za Q3 nie napisali, ile wydają na środki trwałe. Inwestowanie to sedno pomysłu na ten biznes, ale kogo to obchodzi.
6. Zauważyłem dwa groźne drivery kosztów: usługi obce i wynagrodzenia. Od lat rosną proporcjonalnie do sprzedaży. I znowu - ile z tego to koszt własny sprzedaży, a ile np. ogólny zarząd? Poza tym w Q3 raczyli pominąć pozycję "usługi obce". Takie przemilczenia i luki, to są dobre na New Connect, ale nie na rynku głównym.
7. Wg tego, co piszą, to w firmie jest stanowisko "Główny Księgowy - Członek Zarządu" (a nie "Dyrektor finansowy - Członek Zarządu"). W połączeniu z powyższymi uwagami to wiele wyjaśnia i sugeruje mi, że nie ma tam kontrolingu z prawdziwego zdarzenia, albo nie wiedzą na czym prawdziwy kontroling polega. I to mnie mocno niepokoi.

Ale na razie jest ok. Firma doskonale sobie radzi biznesowo, więc księgowość też stara się nadążać. Nie szukają kłopotów, nie wynajdują dodatkowych problemów i miejmy nadzieję, że tego nie popsują. Co by nie było, uważam, że to jedna z lepiej zarządzanych firm na parkiecie.
Co do wycen - pytajcie WD. Mojego poglądu na ten temat nie zdradzę Silenced
Pozdrawiam!

koszyk
0
Wysłane: 23 listopada 2009 10:44:57 przy kursie: 26,27 zł
A ja dostałem odpowiedź z biura Zarządu Emcinsmedu.
Oceńcie sami, ale niewątpliwym plusem jest sam fakt!

Szanowny Panie,
dziękujemy za zainteresowanie naszą Spółką i odpowiadamy na Pana pytania

Czy odpisy aktualizacyjne w kwocie 3.280 tys. zł, utworzone w spółce w
2009 z tytułu nadwykonania usług medycznych, nie sugerują, ze w 4 kw.
br. może nastąpić zmniejszenie przychodów z tytułu kontraktowania usług
przez NFZ ? Powód - wyczerpanie limitów na oferowane przez Państwa usługi.

Kontrakty z NFZ obejmują finansowanie świadczeń medycznych przez
cały rok. Odpisy aktualizujące są tworzone na wartość wszystkich
niezafakturowanych a już wykonanych usług medycznych w kolejnych
miesiącach od początku roku, czyli na tzw. nadwykonania. Jest to
podyktowane przepisami podatkowymi i zaliczeniem w koszty podatkowe
kosztów świadczonych usług w okresach w których były realizowane,
czyli na bieżąco. Tak więc wysokość odpisów nie na wpływu na
wysokość miesięcznych faktur wystawianych dla NFZ.

Czy w przypadku zawarcia przez Państwa stosownych umów i zapłacie przez
NFZ kwot na które zostały utworzone wzmiankowane odpisy, kwota 3.280
tys. zł, stanie się w całości zyskiem Spółki?

W przypadku pozyskania dodatkowego finansowania z NFZ na pokrycie
wykonanych nadwykonań odpisy zostaną rozwiązane i o całą ich wartość
zwiększy się zysk.

Jak wysokie jest ryzyko nie zrealizowania w całości lub w części,
płatności przez NFZ kwoty odpisu?

Obecnie trwają rozmowy z NFZ dotyczące uzyskania dodatkowego
finansowania ponad limit kontraktu na pokrycie zrealizowanych
nadwykonań, w szczególności procedur ratujących życie. Niezależnie
od ich wyniku, równolegle ma miejsce dostosowanie polityki
realizowania usług medycznych w celu zwiększenia dostępności dla
pacjentów komercyjnych i rozliczenia części nadwykonań w ciężar
bieżącej realizacji kontraktu.

Mam nadzieję że nasze odpowiedzi są dla Pana satysfakcjonujące.

Z poważaniem

--

dr Katarzyna Libor - Mazur

Pełnomocnik Zarządu ds. Analiz, Strategii i Rozwoju

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 listopada 2009 17:20:22 przy kursie: 26,27 zł
koszyk napisał(a):
Oceńcie sami, ale niewątpliwym plusem jest sam fakt!

Jezu! Przecież to prosty temat jest! Po co to tak motać i komplikować?
Firma świadczy usługi medyczne w ramach kontraktu z NFZ. Wykonała więcej, niż "zamówiono", więc nie wiadomo, czy NFZ zapłaci za nadwyżkę. Rozumiem to, bo szpitale pełniące ostry dyżur muszą ratować życie bez oglądania się, na "zamówienie". To jest opisane w raportach finansowych. W normalnym kraju takie rzeczy powinny być refundowane "z automatu", ale nie u nas. Do tego może dochodzić bezwładność organizacyjna tak dużej i rozproszonej struktury, jak EMC. Firma może zrobić nadwykonanie, zanim się zorientuje, że przeszarżowała. I tu powinno mieścić się całe ryzyko związane z uzyskaniem wynagrodzenia na nad wykonania. NFZ może powiedzieć - "nie zamawialiśmy, więc nie kupimy".

Tymczasem Pani pisze jakieś banialuki:
1. "Jest to podyktowane przepisami podatkowymi i zaliczeniem w koszty podatkowe kosztów świadczonych usług w okresach w których były realizowane, czyli na bieżąco."
co to ma do rzeczy z podatkami?! przecież to działa w odwrotną stronę. Koszty kwalifikuje się jako "uzyskania przychodu", jeśli jest przychód podatkowy, a nie "dorabia" przychody, bo mamy koszty. Zresztą podatki to w tym temacie zupełnie inna bajka i to słowo nie powinno tutaj paść. Jeśli ktoś ma życzenie, to opiszę, jakie jest powiązanie wyniku podatkowego z bilansowym. Teraz nie chcę przedłużać.
2. "Tak więc wysokość odpisów nie na wpływu na wysokość miesięcznych faktur wystawianych dla NFZ."
Święte słowa! Bo najpierw wystawia się fakturę, a potem robi do niej odpisy. Pytanie było bardzo sensowne. Ujmując inaczej: czy jeśli w Q3 dojechaliśmy do ściany, to czy w Q4 możemy już iść do domu? Odpowiedź jest nie na temat.
3. "W przypadku pozyskania dodatkowego finansowania z NFZ na pokrycie wykonanych nadwykonań odpisy zostaną rozwiązane i o całą ich wartość zwiększy się zysk."
To ma sens. Dokładnie tak to działa! To potwierdzenie, że odpowiedzi cytowane w pktach 1 i 2 są bez sensu.
4. "Obecnie trwają rozmowy z NFZ dotyczące uzyskania dodatkowego finansowania ponad limit kontraktu na pokrycie zrealizowanych nadwykonań, w szczególności procedur ratujących życie."
OK.
5. "Niezależnie od ich wyniku, równolegle ma miejsce dostosowanie polityki realizowania usług medycznych w celu zwiększenia dostępności dla pacjentów komercyjnych".
Patrz mój poprzedni post - negatywy pkt. 1. Poza tym to też nie jest odpowiedź na postawione pytanie.
6. "...i rozliczenia części nadwykonań w ciężar bieżącej realizacji kontraktu".
No to już jakiś kosmos jest! Jaki to ma związek (jeśli taki jest sens tej wypowiedzi) z usługami komercyjnymi?! Jeśli zaś chodzi o zaliczenie nadwykonań do przychodów z NFZ w następnym okresie, to mogą tak się dogadać z NFZ. Tylko, że to im zjada pulę na następny rok. Nadwykonania zaczną się wcześniej, niż w tym roku. Jeśli zaś przesuną przychody na własną rękę (bez formalnego uzgodnienia z NFZ), to może być creative accounting.

Moje doświadczenia mówią mi, że jak księgowość nie potrafi czegoś klarownie wytłumaczyć/uzasadnić, albo jest przyciskana, to się standardowo zasłania podatkami.
A po drugie "rozliczać" to ulubione słowo-wytrych w księgowości. Oznacza dosłownie wszystko. Tutaj widzę, że Pani spytała Dyrektora... sorry! - Głównego Księgowego i ten potraktował ją dokładnie wg tego schematu.

Ale miłe, że się odezwali. Mimo wszystko mają u mnie plusa.

koszyk
0
Wysłane: 30 listopada 2009 18:34:15 przy kursie: 23,28 zł
"Ciekawe" pakietówki w piątek i dzisiaj. Razem 300 k. akcji.

Tylko cena 14 zyla zdaje się straszyć wiarę...Angel

Macie jekieś koncepcje?

krzysztofengelbert
0
Wpisów: 12
Wysłane: 30 listopada 2009 18:44:45 przy kursie: 23,28 zł
Ja mam dość prostą koncepcję. Sprzedają w ramach rodziny/byłej rodziny - wewnętrzne sprawy, więc cena podana nie ma większego znaczenia. Sprzedaż akcji to powstanie obowiązku podatkowego. Jeśli daliby dużą cenę to zapłaciliby dużo podatku - dlatego jako uzasadnienie dla takiej ceny przyjmują np. średni kurs z ostatnich 6 m-cy. Urząd Podatkowy nie będzie mógł raczej przy takim uzasadnieniu zakwestionować ceny, no a podatek do zapłaty będzie dużo dużo niższy...

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,025 sek.

gibxnjgl
ymtvpgao
jyzarfkg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kwnwmbms
scdaqthz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat