PARTNER SERWISU
ydvkgegn
83 84 85 86 87
bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 22 grudnia 2023 01:54:57 przy kursie: 13,20 zł
krewa napisał(a):
Poszli na noże
Cytat:
Zarząd Starward Industries S.A. (dalej: Emitent , Spółka ) informuje, że w dniu dzisiejszym, tj. 19 grudnia 2023 r. Prezes Zarządu Emitenta - Pan Marek Markuszewski - zawarł z Emitentem porozumienie ( Porozumienie ), na mocy którego strony postanowiły w szczególności o rozwiązaniu umowy o pracę i umowy świadczenia usług zawartych przez Emitenta z Prezesem Zarządu.Jednocześnie Marek Markuszewski oświadczył, iż niezwłocznie po zawarciu Porozumienia złoży rezygnację z pełnienia funkcji Prezesa i członka Zarządu Emitenta, która to rezygnacja wpłynęła do Emitenta przed publikacją niniejszego raportu.
W ramach Porozumienia Marek Markuszewski zobowiązał się także, pod rygorem zapłaty kary gwarancyjnej, do przeznaczenia 150.000 (sto pięćdziesiąt tysięcy) sztuk posiadanych przez siebie akcji do umorzenia bez wynagrodzenia w celu umożliwienia Spółce zorganizowania w przyszłości emisji akcji lub uchwalenia nowego programu motywacyjnego bez rozwadniania pakietów dotychczasowych akcjonariuszy. Ponadto Marek Markuszewski zobowiązał się dokonać sprzedaży 12.500 (dwanaście tysięcy pięćset) sztuk akcji Spółki na rzecz Andrzeja Szafrańca jeżeli zostanie on powołany do pełnienia funkcji członka Zarządu Spółki oraz 12.500 (dwanaście tysięcy pięćset) sztuk akcji Spółki na rzecz Macieja Dobrowolskiego, który pełni funkcję członka Zarządu Spółki, za cenę równą wartości nominalnej tych akcji, tj. 0,13 zł (trzynaście groszy) za każdą akcję, w celu zwiększenia motywacji wskazanych osób do pełnienia funkcji członków Zarządu Spółki.

tylko co w tej firmie jest realnie wartością że walczą na te noże?Whistle
no chyba, że poszli na noże o tzw. "honor" Think

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 22 grudnia 2023 02:48:32 przy kursie: 13,20 zł
bankrucik napisał(a):

tylko co w tej firmie jest realnie wartością że walczą na te noże?Whistle
no chyba, że poszli na noże o tzw. "honor" Think

Akcje, choć już coraz mniej.

GPW Mistrzunio
18
Wpisów: 129
Wysłane: 23 grudnia 2023 07:19:13 przy kursie: 12,80 zł
Zespół czyt. ludziska zdobyli doświadczenie. Talentów tam pewnie nie brakuje. Skoro jest wtopa to nie ma sukcesu finansowego na poziomie spółki, ale tez i na poziomie indywidualnym. Najlepsi szybko stamtąd odejdą tam gdzie im lepiej zapłacą! życie....
12 zł za papier? Nie, dziękuję. Marsza żałobnego już niedługo zaczną grać Boo hoo!

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 27 grudnia 2023 10:14:44 przy kursie: 13,70 zł
Znaleziono winnego porażki. Jednak sposób rozstania świadczy o dużym konflikcie jaki zaistniał w spółce. Pytanie czy to jedyny winowajca. Prezes rzadko jednoosobowo podejmuje kluczowe decyzje. Krok byłego Prezesa świadczy, że akcje mają wartość bliską ZERO. W innym wypadku nie byłyby umarzane a zaoferowane jakiemuś inwestorowi. Najwyraźniej spółka nie ma asów w rękawie i nie widać na horyzoncie dużych DLC mających znacznie uatrakcyjnić grę. Raczej nie mają także zaawansowanych prac koncepcyjnych nowych gier. Nie ma wątpliwości co przyznał raczej jedyna szansa to przyszła emisja. Bardzo spóźniona. Nie wiem jak wyobrażają sobie poziomy oferowanych akcji. Można zapomnieć o oferowaniu akcji w cenach 50 czy 70zł jak poprzednio.
Wątpię aby znalazł się na dziś inwestor chcący zapłacić po 1o zeta za duży pakiet.
Spółka bez 10mln nie ma szans na przetrwanie do czasu zaprezentowania zaawansowanych koncepcji gier. To oznaczałoby emisję ponad 1mln akcji czyli oddanie kontroli nad spółką. Na spokojną egzystencję i dotrwanie do zaawansowanych wersji gier (teaser) potrzeba 15-20mlnczyli blisko 2mln akcji.
Nikt w ciemno nie zainwestuje duże kasy po klapie. Jeśli spółka dotrwa do dobrego grywalnego dema później już będzie łatwiej. Gorzej gdy są silne tarcia w Zarządzie. Sytuację poznamy po pierwszych decyzjach ratunkowych dla spółki.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 27 grudnia 2023 11:45:55 przy kursie: 13,70 zł
baks napisał(a):
Krok byłego Prezesa świadczy, że akcje mają wartość bliską ZERO.

Baks jesli akcje STA wg Ciebie maja wartosc "bliską ZERO", to chyba szkoda tu Twojego czasu. Mysle ze spokojnie znajdziesz jakas spolke, ktora jest na rynku wyceniania atrakcyjniej wg. kryteriow jakie stosujesz. Powodzenia w poszukiwaniach. wave
Edytowany: 27 grudnia 2023 11:47

Oxfordczyk
3
Wpisów: 55
Wysłane: 27 grudnia 2023 12:50:36 przy kursie: 13,70 zł
Baks akurat sensownie pisze, wystarczy prześledzić jego wpisy na innych spółkach gamingowych. Te 0 zł to przestroga dla nowych akcjonariuszy, laików których wiele jest na giełdzie.
Edytowany: 27 grudnia 2023 12:52

baks
152
Wysłane: 27 grudnia 2023 15:37:01 przy kursie: 13,70 zł
krishic napisał(a):
baks napisał(a):
Krok byłego Prezesa świadczy, że akcje mają wartość bliską ZERO.

Baks jesli akcje STA wg Ciebie maja wartosc "bliską ZERO", to chyba szkoda tu Twojego czasu. Mysle ze spokojnie znajdziesz jakas spolke, ktora jest na rynku wyceniania atrakcyjniej wg. kryteriow jakie stosujesz. Powodzenia w poszukiwaniach. wave

Masz prawo mieć inne zdanie na wycenę spółki. Dość rzadko się wypowiadam o spółkach które znam mało a praktycznie w ogóle o których nie mam pojęcia.
SI obserwowałem od początku z dużym sceptycyzmem. Poznałem niektórych ludzi i uważałem, że to zwykły skok na kasę. Założenie spółki prezentacja ładnie wyglądającego projektu - Lem jest u nas dość medialny. Następnie szybka emisja akcji i potężny lewar dla insiderów od 0,13zeta x 200-300 a dla indywidualnych około x500. Łapałem się za głowę patrząc na ofertę.
Na początku byłem sceptyczny długo 2-3 lata. Jednak później widząc inwestorów było mi trochę głupio.... znów odpuściłem być może okazję. Emisja akcji jednak pokazała mi, że albo oni odlecieli albo .... nie wydawała mi się atrakcyjna. Wejście 11bit mość mocno mnie zaskoczyło. Jak widać po kursie miałem rację - choć można był zarobić blisko 100% ale przy szybkiej ewakuacji.

Zachowanie ustępującego Prezesa pokazuje jak on wycenia wartość akcji.
Jeśli zgadza się umorzyć 150 tyś akcji - wartych teoretycznie 1,5-2mln- to z jakiego powodu to robi? Raczej nie charytatywnie. Kto poważny tak się zachowuje? Normalnie poszukałby inwestora który odkupi od niego pakiet powiedzmy po 8-10 zeta. Jednak widocznie nie znalazł się nikt kto byłby chętny zainwestować w spółkę na tym etapie. To nie mój pogląd tylko interpretuję zachowanie członków zarządu.

Absolutnie nie przekreśla to szans spółki na istnienie a nawet wyprodukowanie kolejnej już dobrej gry.Pierwsza była ładna ale za mało grywalna. Spółka potrzebuje dużego zastrzyku kapitału i te 150tyś akcji umorzone czy nawet taka emisja nic nie zmieni. 1,5-2mln zł nic nie zmieni. Potrzeba 1mln akcji po 15-20zł. Jednak w tej sytuacji ja nie zdecydowałbym się nawet na 100tyś na więcej jak 5zł. Nawet nie wiem czy w tym stanie odważyłbym się na taką ofertę.
Każdy może to jednak widzieć inaczej. Jeden ruch dużego wydawcy może zmienić obraz. Do tego jednak potrzebny dobry plan, dobry projekt i dobry szef projektu.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 27 grudnia 2023 16:16:23 przy kursie: 13,70 zł
baks napisał(a):
Potrzeba 1mln akcji po 15-20zł. Jednak w tej sytuacji ja nie zdecydowałbym się nawet na 100tyś na więcej jak 5zł. Nawet nie wiem czy w tym stanie odważyłbym się na taką ofertę.

no jak po 5zł, baks, to 3x tyle, tj 3mln nowych akcji po 5zł. Łącznie (2+3 = 5mln akcji) co po dzisiejszym kursie, daje 5x13= 65 mln kapitalizacji.
czy STA po 13zl to okazja?
Edytowany: 27 grudnia 2023 16:16

baks
152
Wysłane: 27 grudnia 2023 16:38:51 przy kursie: 13,70 zł
Każdy musi sam to oceniać. Dla mnie na dzień dzisiejszy NIE.
Jednak jak pisałem może się coś wydarzyć co zmieni "jutro" perspektywę. Jeśli ktoś przedstawi wiarygodny bardzo ciekawy projekt i znajdzie dużego partnera sytuacja może się zmienić.
Na dziś nie wierzę aby ktoś objął akcje za 15-20mln, niezależnie czy będą po 10 czy po 5 zł. Na dziś nie wiadomo co się jeszcze kryje pod dywanem.
Kto tydzień temu przewidziałby, że Prezes za darmo odda swoje akcje...... ?
Edytowany: 28 grudnia 2023 22:06

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 grudnia 2023 17:36:43 przy kursie: 13,70 zł
baks napisał(a):
Jeśli zgadza się umorzyć 150 tyś akcji - wartych teoretycznie 1,5-2mln- to z jakiego powodu to robi? Raczej nie charytatywnie. Kto poważny tak się zachowuje?

Nie odniosłeś wrażenia, że prezes nie miał w tym zakresie zbyt wiele do powiedzenia i zgodził się na takie a nie inne warunki pod presją? Nie mam na myśli opcji z akumulatorem, tylko zwykłą perswazję. Wszak na żywot rentiera raczej nie będzie mógł sobie pozwolić a funkcjonować w branży jakoś trzeba będzie.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 28 grudnia 2023 09:25:05 przy kursie: 14,95 zł
tak stojąc z boku...
nawet laik zauważy że z dużym prawdopodobieństwem dołek był w zeszły czwartek 21.12 gdzies w okolicy 11,50PLN od tego czasu gołym okiem widać ze akcje są zbierane (najprawdopodobniej przez założycieli Boo hoo! bądź tych którzy sprzedali w lecie idealnie trafili thumbright ) - wystarczy obserwować otwarcia i przebieg ostatnich sesji. Zasięg technicznego odbicia pewnie za jakiś czas nakreśli Krewa, a spółka zapowiedziała że już w styczniu 2024 przestawi nowa strategie działania, co do finansowania to szacując na podstawie liczby komentarzy na platformie Steam recoup jest już blisko, a dzienna sprzedaż na poziomie kilkuset kopii dzięki dość wysokiej cenie gry może zapewnić finansowanie bieżącej działalności przy mocno ograniczonych kosztach.

PS: osoby szukające sensacji i kozła ofiarnego, oczerniające innych może powinny zacząć szukać winy swoich porażek w sobie? Już mistrz Lem pisał że „Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas” może zabawa w inwestora giełdowego nie jest dla nich?

A hoj

Vox
Vox
297
Wysłane: 28 grudnia 2023 09:31:45 przy kursie: 14,95 zł
pewnie masz rację GRAF,
kurs rośnie ostatnie sesje.

no ale przeciez wkrótce espi o recoupie, oglosza tytul numer 2.
jest więc pod co rosnac...

Na ile jest to uzasadnione fundamentalnie niech każdy sam oceni

rubik
56
Wpisów: 738
Wysłane: 28 grudnia 2023 12:32:58 przy kursie: 14,95 zł

Czy jakaś spółka jest droga czy tania najlepiej określić dokonując analizy porównawczej.

Obecna kapitalizacja STA to 30kk PLN - brak nowego projektu i brak możliwości pełnego pokrycia kosztów funkcjonowania spółki - konieczne pozyskanie finansowania.

Teraz tą wycenę można odnieść do sytuacji i perspektyw spółek wycenianych na 15-25kk PLN np. Pyramid i wyciągać wnioski!

STA dość dobrze opanowało przeprowadzanie emisji po relatywnie wysokim kursie ;)

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 28 grudnia 2023 13:09:15 przy kursie: 14,95 zł
rubik napisał(a):
Obecna kapitalizacja STA to 30kk PLN - brak nowego projektu i brak możliwości pełnego pokrycia kosztów funkcjonowania spółki - konieczne pozyskanie finansowania.

nie wypisuj kłamstw o konieczności pozyskania zewnetrznego finansowania bo (kilkaset kopii dziennie x ok 40pln ) x 90 dni to się już robi kwota która może pokryć ograniczone koszty funkcjonowania spółki , a dwa była już mowa o 2 nowych projektach a teraz doszedł kolejny, gdybyś zagrał w INV to byś wiedział co to jest

rubik
56
Wpisów: 738
Wysłane: 28 grudnia 2023 13:16:51 przy kursie: 14,95 zł

Byli tu tacy co wierzyli w pudełkowe Wunderwaffe więc jeśli ktoś uważa, że bieżące wpływy z The Invincible pokryją bieżące koszty funkcjonowania STA to wcale mnie nie dziwi - później przyjdzie raport za Q1 i wszystko stanie się jasne ;)

Powodzenia i trafnych decyzji!

baks
152
Wysłane: 28 grudnia 2023 18:10:23 przy kursie: 14,95 zł
krewa napisał(a):
baks napisał(a):
Jeśli zgadza się umorzyć 150 tyś akcji - wartych teoretycznie 1,5-2mln- to z jakiego powodu to robi? Raczej nie charytatywnie. Kto poważny tak się zachowuje?

Nie odniosłeś wrażenia, że prezes nie miał w tym zakresie zbyt wiele do powiedzenia i zgodził się na takie a nie inne warunki pod presją? Nie mam na myśli opcji z akumulatorem, tylko zwykłą perswazję. Wszak na żywot rentiera raczej nie będzie mógł sobie pozwolić a funkcjonować w branży jakoś trzeba będzie.

Nie znamy co naprawdę się wydarzyło. Pewnie został przegłosowany. Nie zagłębiałem się w tematy podejmowania decyzji w Zarządach spółek bo nigdy nie było mi to potrzebne.
Zgadzam się na pewno masz rację i znacznie większą wiedzę w tych tematach niż ja.

Vox
Vox
297
Wysłane: 28 grudnia 2023 18:19:28 przy kursie: 14,95 zł
krewa napisał(a):

Nie odniosłeś wrażenia, że prezes nie miał w tym zakresie zbyt wiele do powiedzenia i zgodził się na takie a nie inne warunki pod presją? Nie mam na myśli opcji z akumulatorem, tylko zwykłą perswazję.

baks napisał(a):

Nie znamy co naprawdę się wydarzyło. Pewnie został przegłosowany. Nie zagłębiałem się w tematy podejmowania decyzji w Zarządach spółek bo nigdy nie było mi to potrzebne.
Zgadzam się na pewno masz rację i znacznie większą wiedzę w tych tematach niż ja.

Kiedyś takie rzeczy załatwiało się wekslami in blanco.
warszawa.naszemiasto.pl/weksel...

myślę że ciężko było przegłosować kogoś kto był największym akcjonariuszem. Musiało się to jakoś inaczej potoczyć.
A może sie mylę? Ciekawa sprawa
Edytowany: 28 grudnia 2023 18:28

baks
152
Wysłane: 28 grudnia 2023 18:28:26 przy kursie: 14,95 zł
GRAF78 napisał(a):
tak stojąc z boku...
nawet laik zauważy że z dużym prawdopodobieństwem dołek był w zeszły czwartek 21.12 gdzies w okolicy 11,50PLN od tego czasu gołym okiem widać ze akcje są zbierane (najprawdopodobniej przez założycieli Boo hoo! bądź tych którzy sprzedali w lecie idealnie trafili thumbright ) - wystarczy obserwować otwarcia i przebieg ostatnich sesji. Zasięg technicznego odbicia pewnie za jakiś czas nakreśli Krewa, a spółka zapowiedziała że już w styczniu 2024 przestawi nowa strategie działania, co do finansowania to szacując na podstawie liczby komentarzy na platformie Steam recoup jest już blisko, a dzienna sprzedaż na poziomie kilkuset kopii dzięki dość wysokiej cenie gry może zapewnić finansowanie bieżącej działalności przy mocno ograniczonych kosztach.

PS: osoby szukające sensacji i kozła ofiarnego, oczerniające innych może powinny zacząć szukać winy swoich porażek w sobie? Już mistrz Lem pisał że „Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas” może zabawa w inwestora giełdowego nie jest dla nich?

A hoj

To może być a może mógł na akumulowanie akcji jeśli ktoś ma odpowiedni nawis kapitałowy. Faktycznie gdy ktoś wyszedł przy 100+ może zainwestować bez ryzyka i bez żalu. Kluczowe jest jak spółka dalej ma zamiar funkcjonować bo środków nie ma i nie widać na razie źródła finansowania. Zarząd pewnie ma jakieś pomysły bo powinni mieć. Jednak przy takiej klapie przychodowej projektu nie daje za dużej szansy na duże przychody.
Aby stworzyć jakiś nowy projekt odpowiednio duży i odpowiednio dobry wymaga tak dużej kasy, że może być poza zasięgiem.
Owszem pokazanie trailera czy grywalnego dema nowej gry, może pozwolić uzyskać finansowanie. Jednak do tego etapu potrzeba 1,5-2 lata a to koszt minimum 15mln. Koszty spółki to chyba więcej niż 6-8mln rocznie. Stworzenie większego projektu w realiach mocno rosnących zarobków wymagać będzie utrzymania zatrudnienia i pozyskania nowych pracowników. Jeśli spółce uda się za 2 lata przedstawić mocne demo może odnieść sukces.
Jednak po tym co pokazali poziom ryzyka i czas który pokaże czy coś z tego wyjdzie to dla mnie za duże ryzyko.
Hurra optymiści mogą zobaczyć na przykłady spółek jak Jujubee.... po 9 latach zostaną przejęci przez spółkę z innej branży. Wydawało się, że mają sensowne projekty. Ovidworks dość sensowny projekt i doszli już blisko dna w wycenach. Kolejny to CIG od lat obiecują mega projekty od blisko 15 lat nigdy nie odnieśli większego sukcesu a konkurencja wciąż rośnie. Coraz trudniej odnieść nowej spółce sukces tym bardziej jeśli spółka ponosi dużą porażkę w pierwszym projekcie topiąc kapitał własny, inwestorów i wydawcy. Większa inwestycja to "ostra jazda".

Vox
Vox
297
Wysłane: 28 grudnia 2023 18:30:06 przy kursie: 14,95 zł
myślę że jedyna szansa to kasa od 11bit.
pewnie zakulisowe rozmowy już się toczą na pozyskanie
kilkunastu milionów na projekt #2.

insiderzy wiedząc o stopniu zaawansowania rozmów, np. skupują akcje z rynku "na pewniaka".
czy 11bit będzie wolał akcje, czy udział w zyskach z gry?
Edytowany: 28 grudnia 2023 18:31

marter
5
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 47
Wysłane: 28 grudnia 2023 20:17:43 przy kursie: 14,95 zł
baks napisał(a):

Vox napisał(a):

myślę że ciężko było przegłosować kogoś kto był największym akcjonariuszem. Musiało się to jakoś inaczej potoczyć.
A może sie mylę? Ciekawa sprawa

Te akcje były wcześniej pod lock-upem (z jakąś karą umowną w przypadku złamania), a więc do wyboru była sprzedaż 380tys po cenie z maja(?) 2024, lub 150tys za 0zł + 160tys za cenę obecną. Jeśli przewiduje się spadek o kolejne 50% to mogła być całkiem korzystna umowa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

83 84 85 86 87

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,334 sek.

bxfztguu
yfsrrwwe
mrsqkynq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnqinyob
jxksqsyb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat