edvmyyns
Advertisement
PARTNER SERWISU
kgwhauxp
38 39 40 41 42
jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 26 czerwca 2024 04:22:26 przy kursie: 123,00 zł
Fracht mocno podrożał, może rynek zaczął to wyceniać - czyżby szykował się powrót inflacji i tym samym wizja obniżki stóp się oddalała? Te wszystkie czynniki makro są negatywne dla CCC.
To be a rock and not to roll

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 26 czerwca 2024 07:57:20 przy kursie: 123,00 zł
Nie mam dostępu do rekomendacji lecz sądzę, że różnice w wycenach mogą być spowodowane podejściem analityków do długu Modivo. Przy obecnych wynikach Modivo dług związany z obligacjami zamiennymi wygląda na niespłacalny a jego konwertowalność na kapitał przez IPO dyskusyjna.

Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 26 czerwca 2024 09:06:06 przy kursie: 124,50 zł
Resal napisał(a):
Za dzisiejszymi spadkami raczej nie stała rekomendacja Santandera. To wcześniejsza znana rekomendacja, która została jedynie podtrzymana.

Oczywiście że to ewidentnie wpływ rekomendacji, tak samo jak poprzedni duży dzienny spadek był wynikiem negatywnej rekomendacji od City. Zauważ że analityk Santa podtrzymał swoją pomimo najlepszych w historii wyników spółki za Q1.Tu krótkoterminowo kurs porusza się w rytm nadawany przez analityków, zaraz może któryś powtórzy swoją reko na 160 i kurs się wtedy odwinie w drugą stronę.
Po silnych wzrostach przez ostatnie kilka miesięcy i przy obecnej kapitalizacji tanio już tu nie jest, zwłaszcza że nawet ci pozytywnie nastawieni analitycy prognozują ponad pół mld zysku na przyszły rok - no chyba że spółka wynikowo znów zaskoczy in plus.

animaes
42
Wpisów: 123
Wysłane: 13 lipca 2024 08:01:16 przy kursie: 123,90 zł
Pojawiły się wczoraj dwie bardzo dobre informacje dla waloru:

1. Zamknięcie tygodnia notowań powyżej linii wsparcia, co może oznaczać zakończenie korekty: stooq.pl/mol/?id=3374&sear... ccc

2. Zawarcie wyczekiwanej umowy kredytowej na kwotę 1,8 mld PLN z EBOR i konsorcjum banków, co pozwoli na spłatę drogich kredytów.
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Cytat:
Powyższe, w ocenie Emitenta, przyczyni się do umocnienia rentowności oraz przepływów pieniężnych, a także uwolnienia potencjału do dalszego rozwoju unikatowego modelu biznesowego Grupy CCC, w szczególności za sprawą dalszej ekspansji dynamicznie rozwijającego się i perspektywicznego szyldu HalfPrice.

Dariusz Miłek, prezes Grupy:
Cytat:
Nowe finansowanie to dla nas ogromny sukces, bo zapewnia Grupie stabilność i większe możliwości rozwoju. Jego struktura będzie teraz lepiej dostosowana do specyfiki naszej działalności, dzięki m.in. większemu udziałowi faktoringu odwrotnego, niezbędnego do najbardziej efektywnego, neutralnego kosztowo finansowania zakupów w Grupie. Dodatkowo, bardziej elastyczne zapisy nowej umowy w zakresie nakładów inwestycyjnych uwalniają możliwości ekspansji naszych sprawdzonych i rentownych formatów.

Jest też jedna informacja, której nie potrafię zinterpretować:
Cytat:
Wprowadzenie wszystkich akcji zwykłych na okaziciela serii L Emitenta do obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie

Czy ktoś biegły może skomentować dodanie do obiegu 5.878.535 akcji?
Edytowany: 13 lipca 2024 08:22

Chung
PREMIUM
34
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 174
Wysłane: 13 lipca 2024 11:07:29 przy kursie: 123,90 zł

Cytat:
Czy ktoś biegły może skomentować dodanie do obiegu 5.878.535 akcji?

Byla emisja akcji rok temu:
strefainwestorow.pl/wiadomosci...

Cytat:
17 kwietnia CCC rozpoczęło procesu budowania księgi popytu w drodze subskrypcji prywatnej nie więcej niż 13.999.999 akcji imiennych serii L oraz do 9.643.599 akcji na okaziciela serii M, przy czym łącznie wyemitowanych miało zostać nie więcej niż 14 mln akcji serii L i M.

No i teraz przyszło info, że te akcje zostały dodane do obiegu, czyli można nimi normalnie "handlować".

animaes
42
Wysłane: 14 lipca 2024 15:44:36 przy kursie: 123,90 zł
Świeży wywiad z Prezesem w Rzeczpospolitej:

www.rp.pl/handel/art40809141-d...
www.rp.pl/handel/art40809161-o...

Podoba mi się jego determinacja do osiągnięcia dalszej poprawy finansowej:
Cytat:
Potrzebuję jeszcze dwóch, trzech kwartałów, żeby unaocznić wszystkim wartość naszego modelu biznesowego.

I podtrzymanie deklaracji wypłaty dywidendy, o którą zapytałem online 10 maja na konferencji wynikowej Q1
Cytat:
Już mówiłem, że nie zamierzam sprzedawać akcji. Po raz kolejny powtarzam, że moje akcje nie są przedmiotem sprzedaży. Nie zamierzam oddać kontroli, a w niedalekiej przyszłości chciałbym wypłacać dywidendę.
Edytowany: 14 lipca 2024 15:56

bzbzbzzz
1
Wpisów: 5
Wysłane: 28 lipca 2024 10:37:42 przy kursie: 119,00 zł
Wszyscy powtarzacie te same informacje nierzadko dezinformacje lub wręcz manipulacje:

CCC czeka ATL spowodowane:
- ogromnym zadłużeniem
- słabymi danymi GUS
- nadchodzącą wojną w polsce
- gwałtownym osłabieniem się złotego do majors jesienią

A te wasze wzrosty to nic ponad myślenie życzeniowe oparte na zasadzie, kupiłem akcje więc tak dobieram informacje, abym miał wrażenie, że rośnie. Trend ewidentnie spadkowy. Jak ktoś chce walczyć z trendem, jego sprawa.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 28 lipca 2024 11:10:28 przy kursie: 119,00 zł
specjalnie założyłeś konto żeby napisać te bzdury? wave
EEX

animaes
42
Wysłane: 29 lipca 2024 10:26:04 przy kursie: 122,00 zł
Efekt potwierdzenia i myślenie życzeniowe posiadaczy pozycji długiej to faktycznie dość powszechnie występujące zjawiska. Dlatego powinniśmy mieć zawsze otwartą głowę na rzeczowe kontr-argumenty. Osobiście z moim znajomym, inwestorem, często gramy w adwokata diabła, czyli wyszukujemy argumentów przeciwko zajęciu pozycji. To otwiera głowę na inną perspektywę. Dlatego jeśli ktoś posiada informacje, które mogą negatywnie oddziaływać na spółkę, proszony jest o podzielnie się nimi.

Natomiast ta powyższa wypowiedź bzbzbzzz niestety merytoryczna nie jest. Co więcej, chyba kolega chciałby zbudować negatywny PR, aby sprowokować sprzedaż akcji i samemu je odkupić po niższych cenach.

Z nowych informacji:
23 lipca Igor Matus złożył rezygnację z funkcji wiceprezesa i członka zarządu spółki. Obowiązki z obszaru zarządzania łańcuchem dostaw w całej grupie CCC przejmie Łukasz Boguszewski, dotychczas odpowiedzialny za zarządzanie obszarem logistyki w Modivo.

Banki dostały państwowe gwarancje na 750mln zł od KUKE. Pokonana została kolejna przeszkoda na drodze do refinansowania.

Edytowany: 29 lipca 2024 10:26

animaes
42
Wysłane: 31 lipca 2024 12:07:04 przy kursie: 126,00 zł
Dariusz Miłek dokupił 54.000 akcji spółki. Dobry znak przed nadchodzącą konferencją z omówieniem wyników za Q2 2024. Kurs w górę po opublikowaniu tej informacji na pb.

Cytat:
Spółka Ultro, należąca do Dariusza Miłka, prezesa CCC, kupiła 54 tys. akcji dystrybutora obuwia. Pierwszą z transakcji dotyczącą 50 tys. akcji przeprowadzono poza rynkiem regulowanym. Cena jednostkowa wynosiła 120 zł. Kolejne transakcje na łącznie 4 tys. walorów zostały przeprowadzone 29 lipca na sesji giełdowej.

www.pb.pl/dariusz-milek-dokupi...

tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 5 sierpnia 2024 10:22:56 przy kursie: 116,50 zł
Czekamy na konfę. To już w czwartek. binky

animaes
42
Wysłane: 6 sierpnia 2024 17:27:23 przy kursie: 122,20 zł
Cytat:
Średnia prognoz biur ankietowanych przez „Parkiet” mówi, że CCC mogło uzyskać w tym czasie (Q2 2024) nieco ponad 2,6 mld zł przychodu, o 7,4 proc. więcej niż przed rokiem. Oczekiwana jest silna poprawa zysków w porównaniu z analogicznym okresem w 2023/24 r. Zysk EBITDA grupy CCC mógł skoczyć o 59 proc., do 356 mln zł, a operacyjny o 148,5 proc., do nieco ponad 197 mln zł.

www.parkiet.com/handel-i-konsu...
Edytowany: 6 sierpnia 2024 17:34

Blossom
1
Wysłane: 7 sierpnia 2024 19:42:02 przy kursie: 127,70 zł
Co tutaj tak cicho? Forumowicze świętują wyniki znacznie lepsze od konsensusu? king
Edytowany: 7 sierpnia 2024 19:42

tmsglc
PREMIUM
45
Wysłane: 7 sierpnia 2024 21:48:05 przy kursie: 127,70 zł
Jestem pod wrażeniem wyników - wygląda to bardzo dobrze. Ostatnio z ciekawości zajrzałem do CCC i dokonałem kilku zakupów. Mnóstwo modeli/marek produkowanych na licencji, a dostępnych tylko tam: Reebok, Gap, Shaq, Skechers itp. Taka strategia zdecydowanie działa i przynosi profity.

Half Price - jest OK i pewnie to dobra platforma odsprzedaży końcówek i słabo rotujących towarów. Osobiście jednak do TK Maxxa to podejścia nie ma: markowo to zbyt słabe... ale jeżeli ludzie to kupują to co ja mogę komentować.

Modivo (właściwe, nie jako grupa) dalej słabo i w ogóle nie czuję tego biznesu/brandu. Patrząc na marketing to wygladają słabo w porównaniu do Zalando czy Answear'a. Być może to tylko moje osobiste odczucia.

Blossom
1
Wysłane: 8 sierpnia 2024 05:38:04 przy kursie: 127,70 zł
W CCC nie kupuję bo ostatnio nie mieli moich rozmiarów (49.5) - jak wejdzie Nike to jednak rozważę laughing6
Bardzo lubię HalfPrice bo można kupić tam basic ciuchy za śmieszne pieniądze - jeansy dosłownie za 50zł czy jakąś bieliznę.
Zgodzę się co do Modivo - lekki zawód, mogliby bardziej zadbać o reklamę, bo najbardziej się rzucają wspomniane przez ciebie Answear czy Zalando.
W sumie to dziwne że nie ruszają jakoś agresywniej, biorąc pod uwagę to że była Emily Ratajkowski w CCC z Jenny Fairy.
Z marek też lekka bida mam wrażenie, te które tam są mają dosyć specyficzny vibe, ale może DM coś ruszy z tematem :)

tmsglc
PREMIUM
45
Wysłane: 8 sierpnia 2024 13:55:57 przy kursie: 132,10 zł
Ciekawa konferencja i prezentacja. Z mojego punktu widzenia najbardziej zainteresowała mnie kwestia potencjału Half Price. W Europie Zachodniej, na zdecydowanej większości rynków zauważalny jest wirtualny brak konceptu off price, co grupa chce wykorzystać. Jeżeli rzeczywiście udałoby się zaistnieć na dużych, rozwiniętych rynkach np. Hiszpanii (planowane otwarcie pierwszego sklepu w Q4 24) to szacun.

animaes
42
Wysłane: 8 sierpnia 2024 14:29:33 przy kursie: 132,10 zł
Zarówno przebieg dzisiejszych notowań jak i informacje przekazane na konferencji były bardzo interesujące! Na dzisiejszej świeczce, podobnie jak na poniedziałkowej, rysuje się bardzo długi, dolny cień. To oznacza, że inwestorzy szybko podbierają większe zrzuty akcji. W szczególności atak popytu był widoczny w trakcie trwania konferencji.

Zaskakujące było dzisiejsze otwarcie notowań. Mimo bardzo dobrego szacowanego wyniku za Q2, rynek początkowo zareagował wyprzedażą akcji. Parkiet.com dotarł do przyczyn takiego zachowania kursu. Według mojej interpretacji była to w pewnym sensie dezinformacja z biur maklerskich.
Cytat:
To może być efekt pierwszych komentarzy biur maklerskich. Negatywnej reakcji rynku na podane przez firmę dane oczekiwało Erste Securities. Tabela Bloomberga wskazuje, że notatkę o wynikach mógł także przekazać klientom Citi. Oba biura pozostawiły wycenę walorów bez zmian.

www.parkiet.com/handel-i-konsu...

Zarząd przedstawił jasno swoją strategię na przyszłe kwartały i potwierdził, że następuje skokowa poprawa finansowa. Cenne były także wyjaśnienia co do zatowarowania. Mają kupiony dobry towar w dobrej cenie na nadchodzący sezon jesień/zima i ma się to rozejść w ciągu 4-5 miesięcy.

Nowością dla mnie były plany dot. zagranicznego rozwoju grupy. Spółka wydaje się znacznie lepiej przygotowana do ekspansji szyldów CCC i HP w porównaniu do poprzednich, nieudanych prób. Zwłaszcza research konkurencji (uczestników rynku), czyli przedstawiona mapa, daje do myślenia, że spółka ma naprawdę sporo miejsca na rozwój. Dla CCC jest to ok 400 sklepów w Europie Środkowej, a dla HP praktycznie cała Europa stoi otworem. Tylko w GB konkurencja wydaje się mocna.

Na plus także potwierdzenie planów wypłaty dywidendy, i to całkiem pokaźnej wg słów prezesa. Dla mnie to sygnał do potrzymania mojej strategii buy&hold. W dłuższym terminie i przy rosnącej rentowności biznesu, taka polityka będzie sprzyjać notowaniom.

Także ciekawy był komentarz prezesa, który twierdzi, że względnie słaby konsument w kraju działa na korzyść grupy. W takiej sytuacji klienci szukają oszczędności i wybierają stosunkowo tańsze sklepy, czyli takie jak CCC i HalfPrice. Ma to sens o ile nie zacisną pasa maksymalnie i nie kupią wcale ;)
Edytowany: 8 sierpnia 2024 14:31

tmsglc
PREMIUM
45
Wysłane: 8 sierpnia 2024 15:13:42 przy kursie: 132,10 zł
Zdecydowanie, ta sesja jest niesamowita. Nie przypuszczałem, że dojdzie do aż tak głębokich spadków i szczerze zupełnie tego nie rozumiem. No, ale w końcu to rynek ma zawsze rację.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 sierpnia 2024 18:13:03 przy kursie: 132,10 zł
CCC - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. W połowie czerwca prognozowałem, że poziomem docelowym ówczesnej korekty jest strefa luki hossy. Jak widać, popyt nie dopuścił do jej penetracji, demonstrując tym samym swoją siłę. Przeszło półtora miesiąca notowania spędziły w konsolidacji, ale to już raczej historia. Wygląda na to, że kurs akcji spółki opuścił strefę zagęszczenia cen, wybijając górą. To daje przesłanki do odważniejszego spojrzenia w górę wykresu. Z racji tego, że lokalny szczyt nakreślono na względnie mizernym wolumenie, pokłady podaży w okolicach 145 zł nie powinny przysporzyć kupującym problemów. Wybicie lokalnego szczytu natomiast otworzy drogę w kierunku poziomu 170 zł, pełniącego aktualnie rolę oporu.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 9 sierpnia 2024 15:38

dejw
22
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 121
Wysłane: 9 sierpnia 2024 10:09:30 przy kursie: 123,60 zł
A można poprosić o dodanie do "analiz"?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CCC
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• Analiza Grupy CCC: Rekordowa EBITDA swoje, a kurs akcji swoje
    Analiza Grupy CCC: Rekordowa EBITDA swoje, a kurs akcji swoje

Analiza wstępnych wyników CCC za II kwartał 2025 roku pokazuje, że spółka osiągnęła historycznie rekordową EBITDA, ale jednocześnie wciąż zmaga się z wyzwaniami w sprzedaży i marżach, zwłaszcza w segmentach kluczowych dla strategii rozwoju.

38 39 40 41 42

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,290 sek.

iamzttmy
gkmobigj
pfcoismq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ziktaduq
mjnleveb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat