45 Dołączył: 2017-09-26 Wpisów: 333
Wysłane:
19 listopada 2024 22:44:13
przy kursie: 68,58 zł
Rif napisał(a):Cieszymy się, że szanowny kolega widzi wielkie ryzyko. Czujemy się ostrzeżeni, ale nie wystarczy raz? Temat przerabiany i nikt go nie neguje, podobnie jak tego, że na każdej spółce można wskazać wielkie ryzyko. Tymczasem nie widziałem, by kolega biegał po innych wątkach przestrzegając. Wracając do meritum, to chyba trzeba mieć coś nie tak z głową, by zakładać, że klienci złapani na IKE będą generować te same przychody, co osoby wchodzący w kontrakty. To jak z grami rozdawanymi za darmo. Liczy się, żeby tylko odsetek płacił, reszta robi za naganiaczy. Jak widać z kwartału na kwartał, technika ta przynosi wymierne korzyści. I to są fakty, a nie dwóch kolegów, których dając za przykład robisz zwykłą wiochę. Wielcy inwestorzy, co zakładają konto, by zaoszczędzić parę groszy. Napisz jeszcze, że używają razem jednej nitki dentystycznej.
Oj kolejnego zabolał nieprzychylny wpis o XTB  . Przypomnę, że forumowicz zapytał o opinię na temat IKE/IKZE, więc napisałem tylko, że nie widzę zbytnio potencjału na jakiś skokowy wzrost zysków z klientów sprowadzonych na IKE/IKZE, a tutaj już piszesz o jakimś ostrzeganiu, powtarzaniu się, obrażaniu kolegów itp. Może zmniejsz pozycję skoro na każdy post inny niż "to the moon!!" reagujesz taką agresją. Nikogo tutaj przed niczym nie ostrzegam bo to nie moja rola, tak samo jak się nie powtarzam, gdyż to mój pierwszy post na temat IKE/IKZE. Wspomnieni przeze mnie koledzy to po prostu ciekawostka, a nie gwarantowana tendecja zachowania pozyskanych klientów. Czekam na kolejną porcję kłamst, głupst i pomówień, dasz radę Rif bo dobrze Ci to wychodzi
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
20 listopada 2024 06:53:54
"Kolejny niepomyślny post", a potem piszesz, że ja wymyślam powtarzanie się :) Powtarzasz swoje nastawienie w każdym poście, a gdy koledzy Ci to wykazują, wysuwasz argument, że ktoś jest agresywny. Chyba nie wiesz co to znaczy :) Natomiast bardziej ciekawe czemu co jakiś czas wracasz na ten watek z powtarzająca się nieprzychylną narracją :D
|
|
0 Dołączył: 2024-03-28 Wpisów: 20
Wysłane:
20 listopada 2024 07:49:38
Dolacze sie do dyskusji. Jestem akcjonariuszem XTB i raczej bede chcial zostac z ta spolka na dluzej ale... takze uwazam, ze ta spora ilosc pozyskanych klientow przez wprowadzenie IKE, nie przyczyni sie do zwiekszenia zyskow. Niektore wskazniki, takie jak zysk na klienta wrecz spadna. Fajnie, ze dywersyfikuja zrodla przychodu ale przeciez to wciaz jest glownie zarabianie na CFD i ja patrze glownie na zmiennosc na rynkach jesli chodzi o przyszle wyniki XTB. Te wszystkie karty walutowe, obligacje w przyszlosci itp to wciaz tylko male dodatki. To wejscie na nowe rynki moze byc katalizatorem do jeszcze wiekszych wzrostow a nie konta emerytalne ;)
|
|
|
|
Wysłane:
20 listopada 2024 08:15:55
dojt napisał(a):Dolacze sie do dyskusji. Jestem akcjonariuszem XTB i raczej bede chcial zostac z ta spolka na dluzej ale... takze uwazam, ze ta spora ilosc pozyskanych klientow przez wprowadzenie IKE, nie przyczyni sie do zwiekszenia zyskow. Niektore wskazniki, takie jak zysk na klienta wrecz spadna. Fajnie, ze dywersyfikuja zrodla przychodu ale przeciez to wciaz jest glownie zarabianie na CFD i ja patrze glownie na zmiennosc na rynkach jesli chodzi o przyszle wyniki XTB. Te wszystkie karty walutowe, obligacje w przyszlosci itp to wciaz tylko male dodatki. To wejscie na nowe rynki moze byc katalizatorem do jeszcze wiekszych wzrostow a nie konta emerytalne ;)
W 100% się zgadzam, nowe rynki to najpewniejsza inwestycja w rozwój i zwiększenie zysków spółki, a cała reszta to ładny dodatek do reklam. Natomiast uważaj na takie posty bo zaraz kolega Rif z mboro55 będą pytać jaki masz interes w dodawaniu tak negatywnych wpisów
Edytowany: 20 listopada 2024 08:17
|
|
29 Dołączył: 2008-11-20 Wpisów: 142
Wysłane:
20 listopada 2024 09:52:44
przy kursie: 70,00 zł
CSharpBeginner napisał(a):W 100% się zgadzam, nowe rynki to najpewniejsza inwestycja w rozwój i zwiększenie zysków spółki, a cała reszta to ładny dodatek do reklam. Natomiast uważaj na takie posty bo zaraz kolega Rif z mboro55 będą pytać jaki masz interes w dodawaniu tak negatywnych wpisów Twoja zgoda jest tu najważniejsza. Poza tym, on w odróżnieniu od Ciebie , przynajmniej z tego co pisze - ma przynajmniej akcje spółki (choć również śmiem wątpić), a nie wpada sobie posta nabić na wątek spółki z którą nie masz nic wspólnego. A, dlaczego śmiem wątpić? Widzi podobnie co ty, Tyle zagrożeń, a jednak zostaje akcjonariuszem spółki. Trochę dziwne to. Poza tym, każdy wyraża swoje zdanie czy to złe, czy dobre ruchy spółki z nowymi zasięgami czy produktami, które ponoć nie przynoszą dochodów, to może zamiast pisać to na forum, niech się zgłosi do Zarządu XTB, może tam takich specjalistów szukają, bo może uskuteczniając pewne działania, to oni nie wiedzą, że coś robią źle, a dochody i zyski same tam się robią? Ja tego nie wiem, a zostałem akcjonariuszem, bo widzę duże perspektywy spółki, które przewyższają na dzień dzisiejszy zagrożenia, które istnieją, jak w każdej działalności. Do tego bardzo dużym atutem według mnie jest Zarząd, który udowadnia swoją skuteczność w działaniu i rozwoju spółki XTB, a do tego jest wiarygodny i ma według mnie, jedną z lepszych komunikacji z rynkiem, co również przemawia, jako atut.
|
|
0 Dołączył: 2024-03-28 Wpisów: 20
Wysłane:
20 listopada 2024 10:02:16
mboro55 napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):W 100% się zgadzam, nowe rynki to najpewniejsza inwestycja w rozwój i zwiększenie zysków spółki, a cała reszta to ładny dodatek do reklam. Natomiast uważaj na takie posty bo zaraz kolega Rif z mboro55 będą pytać jaki masz interes w dodawaniu tak negatywnych wpisów Twoja zgoda jest tu najważniejsza. Poza tym, on w odróżnieniu od Ciebie , przynajmniej z tego co pisze - ma przynajmniej akcje spółki (choć również śmiem wątpić), a nie wpada sobie posta nabić na wątek spółki z którą nie masz nic wspólnego. A, dlaczego śmiem wątpić? Widzi podobnie co ty, Tyle zagrożeń, a jednak zostaje akcjonariuszem spółki. Trochę dziwne to. Poza tym, każdy wyraża swoje zdanie czy to złe, czy dobre ruchy spółki z nowymi zasięgami czy produktami, które ponoć nie przynoszą dochodów, to może zamiast pisać to na forum, niech się zgłosi do Zarządu XTB, może tam takich specjalistów szukają, bo może uskuteczniając pewne działania, to oni nie wiedzą, że coś robią źle, a dochody i zyski same tam się robią? Ja tego nie wiem, a zostałem akcjonariuszem, bo widzę duże perspektywy spółki, które przewyższają na dzień dzisiejszy zagrożenia, które istnieją, jak w każdej działalności. Do tego bardzo dużym atutem według mnie jest Zarząd, który udowadnia swoją skuteczność w działaniu i rozwoju spółki XTB, a do tego jest wiarygodny i ma według mnie, jedną z lepszych komunikacji z rynkiem, co również przemawia, jako atut. No przepraszam bardzo, ale gdzie z mojej wypowiedzi wynika, ze ja widze tutaj "tyle zagrozen" ?? Jestrem akcjonariuszem od dawna i nie wiem po co mialbym w tym temacie klamac. Malo tego- XTB obok CDR to moja najwieksza ekspozycja na GPW. Trzymam akcje, bo XTB placi swietna dywidende i ja nie widze tutaj jakis wiekszych zagrozen a pole do rozwoju nadal jest. Odnioslem sie tylko do tego, ze bardzo duzy skok ilosci klientow tym razem nie przelozy sie proporcjonalnei na wieksze zyski, bo ludzie zakladajacy konta IKE raczej nie bede handlowac na CFD. To nie sa zadne domysly czy wiedza tajemna. Wystarczy spojrzec na raporty XTB, zeby zobaczyc z czego zarabiaja glownie pieniadze. A kwestiownowanie, ze ktos ma akcje tylko dlatego, ze podszedl sceptycznie co do jednego katalizatora wzrostu, to naprawde tylko potwierdza, ze druga strona dyskucji jest dosyc mocno przewrazliwiona.
|
|
35 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 196
Wysłane:
20 listopada 2024 10:43:43
Ocena czy XTB na wprowadzeniu IKE zarabia lub czy jest to opłacalny ruch przypomina dyskusję "ekspertów nad nieopłacalnością prowadzenia stacji benzynowych przez ORLEN gdy usłyszeli jaką ma on marżę detaliczną - czyli różnicę pomiędzy ceną hurtową, a ceną na stacji paliw.
Marża ta w przypadku benzyny wynosi ok. 50 groszy oraz 40 groszy brutto w przypadku oleju napędowego - oczywiście w różnych okresach ulega zmianie - chodzi o rząd wielkości. Marża ta nie jest oczywiście zyskiem stacji, ponieważ musi ona pokryć wszystkie koszty związane z jej funkcjonowaniem - pracowników, energii, sprzątania, amortyzacji itp. Suweren jak wiadomo jest biedny, to ile on tam tej benzyny kupi? Tu włączamy argument w stylu "sam widziałem jak kolega kupował za 50pln" i mamy argument, że jeden klient to 3 pln - co nie pokrywa nawet wynagrodzenia obsługującego klienta pracownika. Wniosek - zamknąć stacje! Jeżeli nie rozumiemy biznesu (np. XTB), nie rozumiemy skali, nie rozumiemy budowania relacji z klientem, cross-selling'u, Up-selling'u itp. itd .. to "najlepiej" kupić akcje i "wierzyć", że zarząd, menagerowie, pracownicy wiedzą co robią, wszak to oni zbudowali od zera miliardowy biznes, a nie my, my poszliśmy na łatwiznę i kupujemy tylko znikomy ułamek tego rozwiniętego już biznesu.
|
|
Wysłane:
20 listopada 2024 13:32:28
magellan napisał(a):Ocena czy XTB na wprowadzeniu IKE zarabia lub czy jest to opłacalny ruch przypomina dyskusję "ekspertów nad nieopłacalnością prowadzenia stacji benzynowych przez ORLEN gdy usłyszeli jaką ma on marżę detaliczną - czyli różnicę pomiędzy ceną hurtową, a ceną na stacji paliw.
Marża ta w przypadku benzyny wynosi ok. 50 groszy oraz 40 groszy brutto w przypadku oleju napędowego - oczywiście w różnych okresach ulega zmianie - chodzi o rząd wielkości. Marża ta nie jest oczywiście zyskiem stacji, ponieważ musi ona pokryć wszystkie koszty związane z jej funkcjonowaniem - pracowników, energii, sprzątania, amortyzacji itp. Suweren jak wiadomo jest biedny, to ile on tam tej benzyny kupi? Tu włączamy argument w stylu "sam widziałem jak kolega kupował za 50pln" i mamy argument, że jeden klient to 3 pln - co nie pokrywa nawet wynagrodzenia obsługującego klienta pracownika. Wniosek - zamknąć stacje! Jeżeli nie rozumiemy biznesu (np. XTB), nie rozumiemy skali, nie rozumiemy budowania relacji z klientem, cross-selling'u, Up-selling'u itp. itd .. to "najlepiej" kupić akcje i "wierzyć", że zarząd, menagerowie, pracownicy wiedzą co robią, wszak to oni zbudowali od zera miliardowy biznes, a nie my, my poszliśmy na łatwiznę i kupujemy tylko znikomy ułamek tego rozwiniętego już biznesu. Uważam, że powyższy wpis, to bardzo ładne (zwłaszcza ostatni akapit) według mnie podsumowanie, naszych forumowych przepychanek.
|
|
31 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
21 listopada 2024 09:42:32
przy kursie: 69,94 zł
Nasz rynek wchodzi w bessę a to raczej nie pomoże w drodze na ATH. W Ameryce też jest już bardzo drogo. Chyba pora na jakieś głębsze spadki również za oceanem. Ja podziękowałem, świetny rok, świetne zyski.
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
21 listopada 2024 12:42:59
Przecież ta spółka, to jest potwór, który zarabia na zmiennościach. Hossa czy bessa, ważne, że nie ma stagnacji na rynkach. R/R rosnąca dywidenda raczej nie sprawi, że kurs będzie dołowany, wręcz przeciwnie. Sam traktuję już ten papier jako dywidendowy. Przyszłoroczna przekroczy mą średnią cenę zakupu akcji, a papier mam raptem od 4 i pół roku.
|
|
|
|
Wysłane:
21 listopada 2024 13:04:57
d2fan napisał(a):Nasz rynek wchodzi w bessę a to raczej nie pomoże w drodze na ATH. W Ameryce też jest już bardzo drogo. Chyba pora na jakieś głębsze spadki również za oceanem. Ja podziękowałem, świetny rok, świetne zyski. Każdy ma swoje poziomy. Tobie plus za to, że trzymasz się swojej strategii, tylko nie wiem, po co komu ta informacja, no i dziwi trochę, że jak sprzedałeś, to wchodzisz na forum spółek których, już nie posiadasz. To podobnie, jakbyś sprzedał samochód, a potem siedział na forach, sprawdzał ceny i robił wpisy dlaczego należy teraz sprzedać samochód, a a nie akurat teraz kupić cz trzymać. Ja trzymam, choćby ze wzg. na dywidendy. Będzie taniej, będę dokupował, bo cena wtedy będzie jeszcze bardziej atrakcyjna, aby akumulować spółkę. Co do Ameryki, spójrz co robią tam odpowiedniki XTB np. IBKR czy RobinHood. Te spółki brokerów, będących na giełdzie w Ameryce są na historycznych ATH i niemal dzień za dniem interday podsuwają ten punkt ATH do góry, I tak wyglądają ich kursy, już od dłuższego czasu. Czy pora na spadki? Nie wiesz tego ani Ty, ani ja, ani zapewne nikt nie da gwarancji zachowania kursów w przyszłości bliższej lub dalszej z tego, ani innego forum. Niech każdy więc robi, co uważa za słuszne.
|
|
26 Dołączył: 2013-06-23 Wpisów: 483
Wysłane:
21 listopada 2024 21:14:13
d2fan napisał(a):Nasz rynek wchodzi w bessę a to raczej nie pomoże w drodze na ATH. W Ameryce też jest już bardzo drogo. Chyba pora na jakieś głębsze spadki również za oceanem. Ja podziękowałem, świetny rok, świetne zyski. cieszy mnie twoje szczescie. pewnie, ze w USA jest drogo - nie wierze, zeby dwucyfrowe mnozniki na spolkach gigantach jak Tesla lub Apple, byly do utrzymania, wiec jeszcze bardziej ciesza mnie nadchodzace spadki, a potem pewnie wzrosty - Buffet nie moze sie mylic i po cos gromadzi cash. na szczescie XTB zarabia w obu przypadkach, wiec niech sie dzieje!
|
|
Wysłane:
21 listopada 2024 22:01:20
mboro55 napisał(a): Co do Ameryki, spójrz co robią tam odpowiedniki XTB np. IBKR czy RobinHood. Te spółki brokerów, będących na giełdzie w Ameryce są na historycznych ATH i niemal dzień za dniem interday podsuwają ten punkt ATH do góry, I tak wyglądają ich kursy, już od dłuższego czasu.
Czy pora na spadki? Nie wiesz tego ani Ty, ani ja, ani zapewne nikt nie da gwarancji zachowania kursów w przyszłości bliższej lub dalszej z tego, ani innego forum.
Niech każdy więc robi, co uważa za słuszne.
IBKR nie jest odpowiednikiem XTB, radzę pierw się doinformować niż pisać takie głupoty.
|
|
Wysłane:
22 listopada 2024 08:43:19
CSharpBeginner napisał(a):[
IBKR nie jest odpowiednikiem XTB, radzę pierw się doinformować niż pisać takie głupoty. Poza tym uważasz, że to głupoty? To wytłumacz, na przykład dlaczego IBKR występuje we wszelkich zestawieniach brokerów? Już nie wchodząc w zalety jednej platformy czy drugiej. "Pierw" Ci jednak wyjaśnię, bo zaraz zaczniesz pisać swoje "mądrości". Stany w miejsce braku CFD posiadają OPCJE, które są równie spekulacyjnym i ryzykownym instrumentem (pewnie o tym nie wiesz). XTB oprócz CFD posiada w ofercie również produkty jak: akcje, ETF, IKZE, kantor wielowalutowy, oprocentowanie kont i wiele innych, jak każdy inny uznany światowy broker (też i IBKR), Polska spółka jest też w wielu krajach gdzie i Amerykańska. Nie twierdzę, że i po części masz rację, bo XTB jest fintechem czyli brokerem, który idzie w kierunku usług bankowych (podoknie jak Revolut), IBKR natomiast nie brnie w te usługi i woli zostać typowym brokerem choćby dlatego, że głownie swą działalność opierają na Stanach, które są ich rynkiem macierzystym, a oni kopiują głownie swoje usługi z tego rynku. Poza tym zauważyłem, że jesteś na forum i się głównie uaktywniasz, gdy ktoś napisze dobrze o XTB. Na niemal każdy argument pozytywny masz inne zdanie. W skrócie więc Ci wytłumaczę na koniec. Nie chodziło mi o kopię 1:1 tylko o odzwierciedlenie. I tego, że brokerzy w Stanach, są na szczytach cen i niemal każdego dnia na wykresach robią ATH i jeśli tego nie zrozumiałeś to Twój problem.
Edytowany: 22 listopada 2024 08:49
|
|
26 Dołączył: 2013-06-23 Wpisów: 483
Wysłane:
4 grudnia 2024 22:01:07
przy kursie: 72,40 zł
Cytat:Mateusz Chrzanowski, analityk Noble Securities, w raporcie z 29 listopada podniósł rekomendację dla akcji XTB z akumuluj do kupuj. Cena docelowa została podwyższona z 69,50 zł na akcję do 88,60 zł. nie zebym przywiazywal do takiej reko jakas wage, ale fajnie byloby widziec wycene spolki na poziomie 10 mld
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
4 grudnia 2024 22:20:57
Fajnie byłoby zobaczyć XTB w WIG20
|
|
103 Dołączył: 2020-10-09 Wpisów: 422
Wysłane:
5 grudnia 2024 00:09:11
Oby nie.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 grudnia 2024 11:46:40
przy kursie: 73,26 zł
@yellowshadow ma rację, prześledź zachowanie walorów, które po rewizji trafiały w skład WIG20. Porównaj dynamikę przed wejściem i po. Ostatecznie porównaj zachowanie obu indeksów na przestrzeni lat. Potem zobacz jak zachowuje się kurs spółek, które po rewizji wypadają ze składu WIG20. Nie pamiętam szczegółów, ale chyba ktoś z poznańskie AE napisał pracę, ubierając dynamikę przed wejściem i po w suche liczby. Z perspektywy indywidualnego inwestora, lepiej jest, gdy jego spółki utrzymują bezpieczny dystans do tego indeksu
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
5 grudnia 2024 13:00:05
Wejście do WIG20 to pocałunek śmierci?"Reasumując, o ile niegdyś wydawać się mogło, że unikanie spółek po ich wejściu do WIG20 to swoiste ponadczasowe przykazanie inwestycyjne, to nasze najnowsze dane obejmujące ostatnich dziesięć lat zdecydowanie łagodzą to wcześniejsze przekonanie. Obok pojedynczych przypadków, które faktycznie odnotowały bardzo słabe stopy zwrotu po debiucie w WIG20, większość wypadła jednak lepiej niż indeks w okresie kolejnych 12 miesięcy."
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 grudnia 2024 13:07:29
Chyba nie zrozumieliśmy się - ja proponuję porównywać dynamikę sprzed wejścia do dynamiki po wejściu
|
|