PARTNER SERWISU
mbfwigmj
612 613 614 615 616
Dix22
143
Wpisów: 743
Wysłane: 8 stycznia 2025 11:06:37 przy kursie: 184,50 zł
@Rif
Jak rozumiesz 'przewawartościowanie'? To może być dla nas bardzo ciekawa lekcja. 11BIT był przewartościowany, ale jak rozumiem CDR nie jest przewartościowany.

Tak?

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 8 stycznia 2025 11:38:34 przy kursie: 184,50 zł
Dix22 napisał(a):
@Rif
Jak rozumiesz 'przewawartościowanie'? To może być dla nas bardzo ciekawa lekcja. 11BIT był przewartościowany, ale jak rozumiem CDR nie jest przewartościowany.

Tak?

Nie napisałem, że 1Bit przewartościowany, gdyż cena akcji nie jest sztucznie ustalana, ale działają na nią normalne mechanizmy. Była adekwatna do planów, obietnic. Nie dowieźli i nastąpiła weryfikacja. Proste.
Skoro CDP kosztuje tyle, to znaczy, że tak aktualnie wycenia rynek. Rynek nie zgadza się z Tobą.

Dix22
143
Wysłane: 8 stycznia 2025 11:57:49 przy kursie: 184,50 zł
Rif napisał(a):
Dix22 napisał(a):
@Rif

Tak?

Nie napisałem, że 1Bit przewartościowany, gdyż cena akcji nie jest sztucznie ustalana, ale działają na nią normalne mechanizmy. Była adekwatna do planów, obietnic. Nie dowieźli i nastąpiła weryfikacja. Proste.
Skoro CDP kosztuje tyle, to znaczy, że tak aktualnie wycenia rynek. Rynek nie zgadza się z Tobą.

Analiza wsteczna zawsze skuteczna. Dancing

Moja wewnętrzna wartość CDR na dzień dzisiejszy to poziomy 90 - 130 zł za 1 akcję. Rynek wycenia akcje na 190 zł. Pytanie, gdzie będziemy za 6 miesięcy i kto miał rację.

Policz sobie uśrednione wskaźniki na podstawie prognozowanego zysku. Rozłóż ten zysk na lata, kiedy nie ma premier i zobaczysz o czym mówię. Moim zdaniem w obecnej sytuacji przyjmowanie wskaźnika C/Z = 30, jeśli nie mamy powtarzalnych zysków mija się z celem.
Edytowany: 8 stycznia 2025 12:02

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 8 stycznia 2025 12:04:30 przy kursie: 184,50 zł
Dix22 napisał(a):

Policz sobie uśrednione wskaźniki na podstawie prognozowanego zysku. Rozłóż ten zysk na lata, kiedy nie ma premier i zobaczysz o czym mówię. Moim zdaniem w obecnej sytuacji przyjmowanie wskaźnika C/Z = 30, jeśli nie mamy powtarzalnych zysków.

Zaraz, Ty chyba nie wiesz, że Wiedźmin 4 to tylko jedna z premier jakie CDR będzie miał w ciągu 5 lat?
Jeśli tak, to nie dziwi mnie Twój sceptycyzm co do wyceny spółki.
Obecnie 4 studia pracują równolegle nad grami:
- Wiedźmin 4 (2026*) - 400 osób wewnętrzny zespół, Polska
- Wiedźmin Remake (2027*) - zewnętrzna firma Fools Theory, Polska
- projekt Sirius - wewnętrzne studio The Molasses Flood, Bostonn USA,
- Cyberpunk 2 (2028*) - wewnętrzne studio CD Projekt North America, Boston USA.

- w następnej kolejności powstanie Wiedźmin 5 (2029*) i Wiedźmin 6 (2032*)

* szacunkowe daty
Edytowany: 8 stycznia 2025 12:08

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 8 stycznia 2025 12:14:39 przy kursie: 184,50 zł
Dix22 napisał(a):

Moja wewnętrzna wartość CDR na dzień dzisiejszy to poziomy 90 - 130 zł za 1 akcję. Rynek wycenia akcje na 190 zł. Pytanie, gdzie będziemy za 6 miesięcy i kto miał rację.

Policz sobie uśrednione wskaźniki na podstawie prognozowanego zysku. Rozłóż ten zysk na lata, kiedy nie ma premier i zobaczysz o czym mówię. Moim zdaniem w obecnej sytuacji przyjmowanie wskaźnika C/Z = 30, jeśli nie mamy powtarzalnych zysków mija się z celem.

"Moja, moim" to słowa klucze. Skoro kurs jest dwa razy wyżej od tego, co uważasz za realną wartość, to czemu tracisz czas na uświadamianie o tym akcjonariuszy? Postaw na spadki i wróć za te 6 miesięcy pochwalić się sukcesem.

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 8 stycznia 2025 12:16:33 przy kursie: 184,50 zł
tgolik napisał(a):
Dix22 napisał(a):

Policz sobie uśrednione wskaźniki na podstawie prognozowanego zysku. Rozłóż ten zysk na lata, kiedy nie ma premier i zobaczysz o czym mówię. Moim zdaniem w obecnej sytuacji przyjmowanie wskaźnika C/Z = 30, jeśli nie mamy powtarzalnych zysków.

Zaraz, Ty chyba nie wiesz, że Wiedźmin 4 to tylko jedna z premier jakie CDR będzie miał w ciągu 5 lat?
Jeśli tak, to nie dziwi mnie Twój sceptycyzm co do wyceny spółki.
Obecnie 4 studia pracują równolegle nad grami:
- Wiedźmin 4 (2026*) - 400 osób wewnętrzny zespół, Polska
- Wiedźmin Remake (2027*) - zewnętrzna firma Fools Theory, Polska
- projekt Sirius - wewnętrzne studio The Molasses Flood, Bostonn USA,
- Cyberpunk 2 (2028*) - wewnętrzne studio CD Projekt North America, Boston USA.

- w następnej kolejności powstanie Wiedźmin 5 (2029*) i Wiedźmin 6 (2032*)

* szacunkowe daty

Premiera W4 w 2026? CP2 w 2028? Jeżeli miałbym obstawiać, ani jedno ani drugie się nie wydarzy w tym terminie.. zwłaszcza CP2, nie widzę tego szybciej niż 2030. O projekcie Sirius nic nie wiadomo, już raz był resetowany, oby nie skończyło się to jak z P9 od 11bit... Ogólnie ramy które przedstawiłeś bardzo ambitne, wręcz naiwne w moim mniemaniu.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 8 stycznia 2025 12:23:49 przy kursie: 184,50 zł
Napisałem wcześniej, że W4 wg biur polskich maklerskich w 2026 z prawdopodobieństwem ponad 50%.
Ale nawet jeśli wszystko przesunie się o rok, to i tak będzie w końcu zagęszczenie premier.
Cyberpunk wejdzie w tym roku w prepreodukcję (2 lata), później 2 lata na produkcję i mamy grę za 4 lata w 2028 roku. Orion jest w fazie koncepcyjnej ponad rok, dodatkowo jest to kontynuacja robiona "z marszu" - trudno o korzystniejszy układ.
Jak zauważyłeś, Siriusowi nie przypisałem daty. Uważam, że szansa na sukces tego projektu wynosi ze 3%. Oby się chociaż zwróciły koszty produkcji.
Edytowany: 8 stycznia 2025 12:26

Sinner
PREMIUM
42
Wpisów: 67
Wysłane: 8 stycznia 2025 13:06:09 przy kursie: 184,50 zł
"Cena jest tym, co płacisz. Wartość jest tym, co otrzymujesz"
Warren Buffet

Panowie, właśnie dokładnie dzięki temu, o czym dyskutujecie przez ostatnie 2 strony forum, giełda się kręci. Proponuję porobić screenshoty i zweryfikować za 2–4 lata, kto dobrze trafił, obstawiając w ślepo, a kto źle trafił, obstawiając w ślepo.

Bo chyba żaden z Was nie ma wątpliwości, że to, co tu uprawiacie, to czysta spekulacja.
Edytowany: 8 stycznia 2025 13:06

Dix22
143
Wysłane: 8 stycznia 2025 13:49:49 przy kursie: 184,50 zł
Sinner napisał(a):
Warren Buffet

Panowie, właśnie dokładnie dzięki temu, o czym dyskutujecie przez ostatnie 2 strony forum, giełda się kręci. Proponuję porobić screenshoty i zweryfikować za 2–4 lata, kto dobrze trafił, obstawiając w ślepo, a kto źle trafił, obstawiając w ślepo.

Bo chyba żaden z Was nie ma wątpliwości, że to, co tu uprawiacie, to czysta spekulacja.

Obecność na giełdzie to zawsze jest spekulacja. Kupujesz tanio, oczekujesz, że wzrośnie i sprzedasz drożej ew. zgarniesz dywidendę.

Jeśli nie chcesz spekulować, to masz inne produkty jak lokaty bankowe czy obligacje amerykańskie.

Ja nie kupuję ani nie sprzedaję akcji na ślepo. Wskazuję tylko na zagrożenia, szanse i możliwości na podstawie swojego doświadczenia.

Piszę, że moja wewnętrzna wartość. Ale to nie znaczy, że nie wyobrażam sobie CDR na poziomie 500 zł, bo w pewnych warunkach kurs akcji mógłby tam powędrować, natomiast prawdopodobieństwo oceniam na bardzo niskie. Natomiast prawdopodobieństwo zejścia na 120 zł przed premierą oceniam na umiarkowane.

To nie jest ten sam rynek, kiedy była hossa na gamingu i doslownie wszystko rosło. To są inne czasy - mamy odbicie w bessie. Gaming w Polsce jest w bessie. Ja traktuję zachowanie CDR w kategoriach pewnej korekty po spadku z 400 zł. Inwestorzy mają większość niepewność w sobie niż kiedyś. Zresztą po nieudanych premierach i porażkach (dramatycznych wręcz, pewnie kończących się niejednokrotnie bankructwem) część inwestorów jest bardzo stonowana. Mam na myśli: Ci Games, Ten Square Games, 11BIT. Ostatnią spółką, która została to jest CDR, która zachowuje się nie przekór wszystkim. Oczywiście fanatycy CDR będą przekonywać, że mają rację.

Ja powiem tak: zimna krew, spokój i racjonalne podejście... W innym wypadku jest to faktycznie hazard, a kupowanie na tzw. 'górkach' kończy się tragedią.

Rozumiem, że obecny kurs na CDR to może być tylko lokalny dołek i dalsze pompowanie w górę, ale jest za dużo przesłanek, które wskazują na to, że tak nie będzie. Czy to nadal jest hazard? Może tak, ale jesteśmy w stanie kontrolować ew. wejście w pozycję.
Edytowany: 8 stycznia 2025 13:54

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 8 stycznia 2025 13:57:09 przy kursie: 184,50 zł
Dix22 napisał(a):
Sinner napisał(a):
Warren Buffet

Obecność na giełdzie to zawsze jest spekulacja. Kupujesz tanio, oczekujesz, że wzrośnie i sprzedasz drożej ew. zgarniesz dywidendę.

Jeśli nie chcesz spekulować, to masz inne produkty jak lokaty bankowe czy obligacje amerykańskie.

Ja nie kupuję ani nie sprzedaję akcji na ślepo. Wskazuję tylko na zagrożenia, szanse i możliwości na podstawie swojego doświadczenia.

Piszę, że moja wewnętrzna wartość. Ale to nie znaczy, że nie wyobrażam sobie CDR na poziomie 500 zł, bo w pewnych warunkach kurs akcji mógłby tam powędrować, natomiast prawdopodobieństwo oceniam na bardzo niskie. Natomiast prawdopodobieństwo zejścia na 120 zł przed premierą oceniam na umiarkowane.

Jedni to będą nazywać spekulacją, inni własnymi szacunkami.

Każdy podejmuje decyzję sam, w różnym horyzoncie czasowym, każdy ma inny akceptowalny próg ryzyka.

Czy aktualna cena jest atrakcyjna - możliwe? Czy kurs urośnie w ciągu roku - możliwe, czy spadnie - również możliwe.

Jedna kwestia, która kluczowa jest w przypadku CDR - to w mojej ocenie jedna z niewielu spółek na naszym parkiecie, która ma prawo być wyceniana wyżej - ze względu na dwa potężne IP, wiele możliwości ich monetyzacji, rozpoznawalność na świecie, markę.

Nie dogadacie się porównując TEN, CDR czy inne spółki.

Sinner
PREMIUM
42
Wpisów: 67
Wysłane: 8 stycznia 2025 14:07:28 przy kursie: 184,50 zł
To ja tylko dodam tytułem autoodniesienia, że rozróżniam inwestowanie od spekulacji w rozumieniu Grahamowski:

spekulacja: obstawienie spadków lub wzrostów w ujęciu krótkoterminowym

inwestowanie: zwiększenie wartości kapitału w długim okresie poprzedzoną gruntowną analizą fundamentalną.

Na własne potrzeby zazwyczaj jako inwestycję traktuję wyłącznie zakup największych indeksów, a jako spekulację wybór pojedynczych spółek przez osoby niebędące profesjonalistami w tej dziedzinie.

Dlatego też to, co tu wróżycie, nazwałem spekulacją. To słowo nie musi mieć negatywnego skojarzenia, aczkolwiek faktycznie w jęz. polskim takie ma. Ale nie to było moją intencją, aby kogokolwiek poniżać, nazywając go spekulantem.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 8 stycznia 2025 14:15:10 przy kursie: 184,50 zł
Dix22 napisał(a):

I tutaj się różnimy. Spekulowałem przez 2 lata, dawno, dawno temu. Poniosłem straty ale wyniosłem mnóstwo wiedzy. Między innymi przekonałem się, że spekulacja ma niekorzystny stosunek zysku do ryzyka. Od tego momentu (już 15 lat) na giełdzie kupuję biznesy, ich perspektywy, cashflow, zyski. Kupuję "na zawsze", po długiej, często kilkuletniej obserwacji.
Biznesy kupuję dla dywidend
Moderator:
...
Edytowany: 8 stycznia 2025 17:19

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 8 stycznia 2025 14:45:17 przy kursie: 184,50 zł
''Biznesy kupuję dla dywidend '' - patrząc na twoje zasiedzenie w CDR i ich dotychczasowe dywidendy na przestrzeni czasu, to takich wypowiedzi nie da się traktować poważnie :D

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 8 stycznia 2025 15:03:29 przy kursie: 184,50 zł
aircanada15 napisał(a):
''Biznesy kupuję dla dywidend '' - patrząc na twoje zasiedzenie w CDR i ich dotychczasowe dywidendy na przestrzeni czasu, to takich wypowiedzi nie da się traktować poważnie :D

Oczywiście zaczęło się od CDR ale od 2017 roku kupuję już spółki tylko dywidendowe. Redzi płacą mi dywidendy czwarty rok nieprzerwanie. CDR płaci ~25% zysku w formie dywidendy reszta idzie na rozwój akumulując się w kapitalizacji przede wszystkim Wiedźmina 4. Ta kasa wróci do spółki w kwartale premierowym i nagle CDR zaleją 2-3 mld PLN gotówki. Z pewnością nie będą w stanie tych pieniędzy wykorzystać na potrzeby firmy, liczę więc na sowitą (ok 10 zł netto) dywidendę.
Już dzisiaj dywidendy z CDR należą do największych w moim portfelu, po premierze Wiedźmina 4 zdominują portfel.

W czasie, kiedy kupowałem CDR naczytałem się na bankierze, że dywidendy to największe zło i należy sprzedać akcje przed dniem dywidendy - tak np. postąpiłem w 2009 roku z KGHM. Teraz moje podejście jest inne.
Edytowany: 8 stycznia 2025 15:05

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 8 stycznia 2025 15:31:50 przy kursie: 184,50 zł
tgolik napisał(a):
Już dzisiaj dywidendy z CDR należą do największych w moim portfelu, po premierze Wiedźmina 4 zdominują portfel.

Wartość dywidendy ocenia się procentowo lub kwotowo (na jedną akcję). To co piszesz woła o pomstę do nieba ;]
Nawet w przypadku hipotetycznej dywidendy CDR w wysokości 1 miliarda zł przy również hipotetycznym kursie 300 zł, da to zaledwie 3,3 procent dywidendy.
Obecnie najlepsze lokaty oferują ponad 6% rocznie. Pozostawię to bez dalszego komentarza.

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 8 stycznia 2025 15:33:11 przy kursie: 184,50 zł
Dix22, fantazja jest od tego, żeby bawić się na całego, ale nie na giełdzie.

Znasz pojęcie smart money ? Smart money 12 miesięcy temu rozpoczęło swoją rozgrywkę na CD Projekt.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 8 stycznia 2025 17:11:21 przy kursie: 184,50 zł
Panowie, przypominam o istnieniu regulaminu forum - wątek spółki to nie indywidualna kronika giełdowa.

Dix22
143
Wysłane: 8 stycznia 2025 17:24:23 przy kursie: 184,50 zł
To ja pozwolę wkleić swoją analizę techniczną. W mojej ocenie przesłanki do mocnej korekty trendu, który narodził się na początku 2024 r. są duże. Po pierwsze: dywergencja cena/RSI podpiera niedźwiedzie nastroje. Po drugie: trzykrotna walka na poziomie 200 zł i brak stanowczego popytu na tych poziomach.
Po trzecie: euforia z listopada/grudnia 2024 r. w związku z trailerem W4 spowodowała, że część podmiotów inwestujących w CDR postanowiła realizować zyski, bowiem przez następne 24-36 miesięcy nie będzie żadnej premiery.

Czyli klasyczne: kupuj plotki (będzie info nt. Wiedźmina 4), sprzedawaj fakty (ukazanie się trailera Wiedźmina 4 w Los Angeles).

kliknij, aby powiększyć

Jak to widzicie Panowie?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 stycznia 2025 17:28:16 przy kursie: 184,50 zł
Dix22 napisał(a):
Po pierwsze: dywergencja cena/RSI podpiera niedźwiedzie nastroje.

A mógłbyś nakreślić tę dywergencję?

misiekstok
23
Wpisów: 69
Wysłane: 8 stycznia 2025 17:36:22 przy kursie: 184,50 zł
Jak dla mnie narazie trend nie zagrożony, widziałbym pierwsze wsparcie w okolicach 180 PLN. Kolejne mocne to okolice 150 PLN.
Próba przejścia strefy podazowej 200-210 nieudana kolejny raz, to może zachęcić do korekty. Może, nie musi. Być może akcjonariuszy czeka dłuższa konsolidacja.
Premierę obstawiam na 2026 rok, patrząc na nakłady, wypowiedzi i plan motywacyjny.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

612 613 614 615 616

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,294 sek.

lhugeugk
rwqfctpl
wlqnhdry
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vnwlgzom
reqwltdy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat