fkhrgspd
Advertisement
PARTNER SERWISU
qmsikcvg
89 90 91 92 93
Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 31 stycznia 2025 22:16:29 przy kursie: 65,60 zł
reakcja rynku mocno przesadzona, jakby ktos wierzyl, ze da sie przyciagac miliony klientow bez wzrostu kosztow reklamy. a przeciez nic zlego sie nie wydarzylo. w xtb jest jak na silowni - najpierw masa, potem rzezba.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 1 lutego 2025 09:51:05 przy kursie: 65,60 zł
Spanikowali i akcje powyrzucali, a nikt nie zwrócił uwagi jak kiepski to był kwartał dla CFD indeksów, które systematycznie rosną i nic się nie dzieje. To trochę jak niewypał kilka lat temu na krypto, które tylko rosło. Do tego marketing, czyli inwestowanie w przyszłość. I wyniki byłyby zupełnie inne, ale taki urok tej spółki, że błędem jest przyrównywać kwartałami. Już lepiej opierać się na latach.
192 miliony, to świetny wynik, podobnie wynik roczny rekordowy, a przypomnę, że nie mieliśmy żadnej plagi, ani wojny nowej, które by zachwiały rynkami. Rozwój znakomity, a dywidenda suta (mam nadzieję, że będzie to kolejny raz 75%. Owszem, wirtualnie zyski mi zjechały, ale i tak przez kilka lat nie mam zamiaru ruszać tej inwestycji, a takich akcji jak wczorajsza przeszedłem już kilka
Temat na 2025, to Indonezja, opcje i krypto, a także liczę, że indeksy w końcu zaczną się trząść. Zresztą analitycy zapowiadają, że w 2025 zmienności będą znacznie wyższe.

montanes2
20
Wpisów: 288
Wysłane: 1 lutego 2025 12:37:27 przy kursie: 65,60 zł
Trend na wynikach ma większe znaczenie dla kursu niż same wyniki. (TXT) ((TXT też płaci dywidendę).

Rif
Rif
166
Wysłane: 1 lutego 2025 12:43:14 przy kursie: 65,60 zł
Taa, CDP też wyplaca, tylko w obu przypadkach trudno przyrównać stopę dywidendy do tej wypłacanej przez XTB. Mi zresztą stopa zwrotu z samej dywidendy wystarcza, kurs jest wartością dodaną

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 1 lutego 2025 15:37:16 przy kursie: 65,60 zł
Korci mnie na kolejny powrót do XTBowskiego podwórka. Emocje pewnie do środy wygasną na tyle by wykres miał sens.
Edytowany: 1 lutego 2025 15:38

StaryLis
54
Wpisów: 92
Wysłane: 1 lutego 2025 17:11:51 przy kursie: 65,60 zł
Witam kolegów.

Jestem nowy na tym forum, ale dość już "średni" w życiu i chyba stary na GPW - inwestuję od pierwszej dekady XXI wieku. Czaiłem się od jakiegoś czasu, żeby tu coś napisać, ale jakoś tak nie było dotąd wystarczającej okazji, albo inne sprawy okazywały się ważniejsze. Pewnie trochę się bałem, że ludzie mogą mojego nicka "powiązać" z jakąś spółką - chcemy czy nie często tak się dzieje, sam to forum czytuję i mam w głowie mapy skojarzeń niektórych użytkowników ze spółkami na których się udzielają / udzielali. Może trochę czekałem na okazję, żeby nie mieć najmniejszego problemu z takim powiązaniem własnej osoby? Po reakcji rynku na ostatni raport czuję w swoich starych kościach, że oto nadszedł doskonały czas na ujawnienie się - jeśli ktoś przy obecnych wycenach skojarzy StaregoLisa ze spółką XTB nie będę miał problemów ze swoją reputacją w przyszłości.

Mam nadzieję udzielać się tu od czasu do czasu. Na początek parę spraw, które nie są szczególnie ważne, ale są pilne.

Po pierwsze primo: rekomendacja mBanku "Sprzedaj" z ceną docelową 74 zł. (czyli przy obecnej cenie to już chyba "Kupuj?"). Na ogół gardzę wszelkimi teoriami spiskowymi ale czy to nie jest ten sam bank, który jest na najlepszej ścieżce aby stracić fotel lidera pod względem liczby otwartych rachunków maklerskich w Polsce? Jeszcze w tym roku, a jak nie w tym, to w przyszłym? Gdybym miał wymienić jedną, jedyną polską instytucję, której najbardziej nie pasują wysokie koszty marketingu XTB nie musiałbym dalej szukać.
Ach, gdyby tylko zarząd XTB ugiął się choć trochę pod presją spadku wyceny i skupił na maksymalizacji bieżących zysków, a nie na marketingu :) Wszystkim pozostałym biurom maklerskim w Polsce od razu żyłoby się lepiej, ale to dla obecnego lidera taki rozwój wydarzeń byłby szczególnie pożądany. Biuro maklerskie mBanku niewątpliwie czuje oddech XTB na karku. Ja tu widzę pewien konflikt interesów i nie mam przekonania, że przy wydawaniu rekomendacji analityk wziął pod uwagę tylko i wyłącznie przyszłość (i trochę teraźniejszości) XTB.

Po drugie primo: wydatki na marketing. Może jestem dziwny, ale mi bardzo podoba się strategia przyjęta tu przez zarząd XTB. Każdemu proponuję zrobić eksperyment myślowy: gdyby taka firma jak XTB należała do mnie w całości, czy skupiłbym się na maksymalizacji zysków tu i teraz czy raczej na marketingu i ekspansji?
Prowadzę własną firmę. Nie mam żadnych wątpliwości jak na takie pytanie odpowiedziałbym u siebie. Gdyby mój głos był w XTB decydujący wołałbym "Naprzód!". A Ty wolałbyś zarobić 20 procent więcej tu i teraz?
Zlatan jako ambasador marnowałby się, gdyby na potencjalnych klientów nie wyskakiwał nawet z lodówki. Jeśli się mówi A, mówmy B, inaczej A będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto, a samo się nie zrobi.
Wyczekiwana na świecie i głośna walka o mistrzostwo świata w boksie to już jest właściwie pierwsza liga światowa jeśli chodzi o marketing. Kto jeszcze ma Polsce taką odwagę?
To co widzę obecnie na XTB bardzo przypomina mi narzekania na rozwój Amazona i Facebooka, które pamiętam jak dziś. Szczególnie ten pierwszy był w swoim czasie niemal idealnym chłopcem do bicia (a czasem wręcz pośmiewiskiem, antywzorem) ze względu na wybór ścieżki rozwoju zamiast zysku. Na co im byli kolejni klienci jak zysku z tego żadnego? W Polsce takie myślenie było wówczas (i dzisiaj wciąż jest) dużo bardziej powszechne niż w USA.

Warto tu zaznaczyć, że przestawienie wajchy bardziej na marketing niż bieżące zyski wcale nie oznacza, że zyski XTB są kiepskie. Po reakcji rynku na wyniki takie można odnieść wrażenie, a tymczasem na GPW chyba nie ma (mogłem coś przeoczyć) spółki, która miałaby niższą wycenę niż XTB, ale wyższe zyski. Za to spółek wycenianych wyżej, ale z mniejszymi zyskami jest całe multum: Kęty, Żabka, CD Projekt, Cyfrowy Polsat, Orange Polska, CCC, Budimex, Bank Millennium, Asseco Poland, Pepco, Inter Cars, Benefit Systems - czy ktoś tam narzeka na zyski na taką skalę jak tutaj? A dochodzą jeszcze takie asy jak KGHM i PGE, które miały wręcz stratę :) Wszystko to spółki wyceniane na chwilę obecną wyżej niż XTB (niektóre dużo wyżej). Żadna z nich nie ma takich zysków jak XTB, a tylko część z nich ma tak nieskazitelną dywidendową historię. Prawdopodobnie też żadna z nich aż tak się nie rozwija, choć przy może dwóch z powyższych tytułów ktoś mógłby podjąć w tej kwestii dyskusję. Pod względem osiąganego zysku XTB już dawno jest w WIG20 :)

XTB jako biznes jest wyjątkowe, bo w tym samym czasie niezwykle szybko się rozwija, ma szanse na sukces na miarę światową, jest bardzo dochodowe i regularnie płaci rosnącą dywidendę. W wielu innych przypadkach tylko jedna lub dwie z tych charakterystyk sprawiają, że ludzie chcą mieć akcje spółki. Może mamy tu za dużo dobrego na raz?

Zanim ktoś się przyczepi do tych szans na sukces na miarę światową chciałbym zauważyć, że obiektywnie rzecz biorąc dla wielu inwestorów spoza USA wybór XTB, a nie takiego IBKR (obecny lider rynku wyceniany na 82 miliardy USD) będzie wyborem korzystniejszym. Co więcej wiele wskazuje na to, że jest to fosa, której żadna amerykańska firma nie przeskoczy. Źródłem przewagi konkurencyjnej XTB, o czym na razie chyba jeszcze nikt nie mówi (ale kiedyś ludzie się dowiedzą) jest podatek spadkowy obowiązujący w USA. Jeśli nie jesteś obywatelem Stanów Zjednoczonych, masz papiery wartościowe i cenisz swoją rodzinę w wielu przypadkach (są wyjątki) nie powinieneś trzymać swojej własności u żadnego amerykańskiego brokera (nawet jeśli masz tylko akcje KGHM). Wymiar kary (podatek) dochodzi do 40 % za papiery o wartości już powyżej miliona dolarów, a nie jest to kwota, które robi wielkie wrażenie na inwestorze w wieku emerytalnym nawet w Polsce.

Nie mam już więcej primo dotyczących spraw pilnych, ale mam parę dotyczących spraw ważnych. Myślę, że napiszę tu jeszcze o nich post albo dwa.
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 1 lutego 2025 17:41:56 przy kursie: 65,60 zł
StaryLis napisał(a):
Biuro maklerskie mBanku niewątpliwie czuje oddech XTB na karku. Ja tu widzę pewien konflikt interesów i nie mam przekonania, że przy wydawaniu rekomendacji analityk wziął pod uwagę tylko i wyłącznie przyszłość (i trochę teraźniejszości) XTB.

Też mi to przyszło do głowy gdy zobaczyłem tą rekomendację. Z tym, że nie na zasadzie teorii spiskowej a raczej na tej, że analityk też człowiek. Sam nie wiem czy mimo najlepszych chęci gdybym miał zrobić taką analizę dla firmy konkurencyjnej dla mojego pracodawcy to nie jestem pewien czy bazując nawet na twardych danych byłbym całkowicie obiektywny w tej ocenie i czy minusy nie wydawałyby mi się nieco wyraźniejsze niż plusy.

Edytowany: 1 lutego 2025 17:41

acca2020
PREMIUM
3
Wpisów: 3
Wysłane: 1 lutego 2025 18:03:30 przy kursie: 65,60 zł
Skoro przy analitykach jesteśmy, to chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż konsensus z 4Q2024 względem tego z 3Q2024 zakładał wzrost wszystkich kosztów operacyjnych q/q o ok. 9 mPLN (ok. 5%), co biorąc pod uwagę dostępne informacje o istotnym rozwoju organizacji i znacznie rosnącej bazie klientów w następstwie intensywnych i kosztownych akcji marketingowych wydaje się być bardzo konserwatywnym założeniem, w następstwie którego aktualne wyniki istotnie rozjechały się z konsensusem. Bardzo chciałbym wiedzieć co stało za przyjętymi założeniami analityków odnośnie poziomu wzrostu kosztów operacyjnych przy tworzeniu konsensusów mając świadomość jak mocno Spółka stawia na rozwój...
Edytowany: 1 lutego 2025 18:03

StaryLis
54
Wysłane: 1 lutego 2025 23:36:32 przy kursie: 65,60 zł
To teraz może napiszę tu o czymś ważnym, ale nie pilnym. Prawdopodobnie w marcu 2026 (za rok) XTB wejdzie do WIG20. Wcześniej były pewne szanse, że stanie się to już w 2025, ale te zostały już niemal definitywnie pogrzebane. Dla mnie to dobrze, mam o rok (może dwa?) więcej czasu na zarabianie (te pozaparkietowe) i ładowanie się tutaj.

W tym miejscu wypowiem się (a co mi tam), że nie zgadzam się z Tobą krewa i z Twoim twierdzeniem, że wejście do WIG-20 nie ma wpływu na kurs spółki, która wchodzi do tego indeksu. Zupełnie inaczej rozumiem "ubraną w suche liczby" dynamikę kursu spółki przed tym wejściem i po nim. Chodzi o to, że rozgrywki na spółkach rozpoczynają się dużo wcześniej, a nie wtedy, kiedy są ogłaszane zmiany w WIG-20. Gra zaczyna się kiedy staje się wysoce prawdopodobne, że spółka wejdzie do tego indeksu (lub kiedy smartgrubasy orientują się, że swoimi zakupami mogą ją do WIG-20 wprowadzić). Moim zdaniem duży wzrost wartości akcji przed wejściem spółki do WIG20 jest spowodowany ruchem wyprzedzającym smartgrubych, którzy kupują dużo wcześniej, wiedząc, że wszelkiej maści fundusze będą musiały za jakiś czas towar odkupić i to niezależnie od ceny. Ostatnie 12 miesięcy przed wejściem spółki do WIG-20 może być dla niej na giełdzie lepsze niż pierwsze 12 miesięcy po jej wstąpieniu do tego indeksu, ale z tego wcale nie wynika, że wejście spółki do WIG-20 było dla jej końcowej wyceny (po tych dwóch latach) niekorzystne. Jeśli dobrze Cię krewa zrozumiałem badania które przytaczałeś wykazałyby, że wejście do WIGu-20 spółki która wcześniej wzrosła o 200 procent, a po wejściu już tylko o 20 % potwierdziłyby tezę, że wejście do WIG-20 było niekorzystne. Sęk w tym, że z tych badań to wcale nie wynika.

Nie wiem czy wyrażam się odpowiednio precyzyjnie, ale aby było to jaśniejsze spójrzmy na najświeższy przykład - CCC. Moim zdaniem tylko część ruchu wzrostowego na tej spółce była spowodowana fundamentami, a tańczący prezes był wygodnym wytłumaczeniem dlaczego i tak wysoką wycenę można jeszcze było trochę podbić (bo przecież takie perspektywy!). Tu grali smartgrubi. Kiedy zostanie oficjalnie potwierdzone wejście CCC do WIGu-20 (marzec bieżącego roku jeśli nie wydarzy się jakaś katastrofa), akcje będą kupowane niezależnie od wskaźników C/Z czy C/WK, fundy odbiorą z dowolnego poziomu. To oczywiście nie znaczy, że ostatni miesiąc przed oficjalnym potwierdzeniem to też dobry czas na zakupy. Jestem może trochę smart i trochę gruby, ale niestety pisząc o smartgrubych nie pisałem o sobie, to (jeszcze:) nie moja liga.

Mniej więcej na rok przed wejściem do WIG20 (jak na CCC) marsz w stronę przewartościowania rozpoczął Budimex (wejście do WIG-20 w marcu 2024). Oczywiście można się ze mną nie zgadzać i nawet rozumiałbym argumenty, że próbuję tu udowadniać, że to ogon macha psem. Nie mam dowodów na zagrywki smartgrubych. Do wyciągania wniosków muszą wystarczyć wykresy spółek i fakt, że fundamentaliści raczej zgadzają się w kwestii pewnego wskaźnikowego przewartościowania spółek, które do WIGu20 wchodzą względem swojej konkurencji. Obecnie CCC ma dużo "przychylniejsze" dla spółki wskaźniki niż np. LPP, a Budimex rok temu również wskaźnikowo bardzo odstawał od wszystkiego innego, co budowało.

Moim skromnym zdaniem wzrost wyceny pod wejście do WIG-20 jeszcze nas na XTB czeka. Taka panika jak w piątek (przy obrotach większych niż na jakiejkolwiek innej spółce z WIGu, nawet z WIGu20) to idealny czas na wymianę akcjonariatu i na rozpoczęcie nowego marszu. Mniej więcej o tej porze rok temu smartgrubi wchodzili w CCC. Zobaczymy jak będzie tutaj :)

Tu mogę jeszcze dodać taki nieśmiały pomysł, w który sam nie wierzę, ale nie dałbym sobie ręki uciąć, że to nieprawda. Nie da się wykluczyć, że smartgrubi z całą pewnością nie maczali palców w piątkowej panice na XTB. Wcześniej było pewne niewielkie, ale jednak ryzyko, że XTB wejdzie do WIGu20 już w tym roku. Nie dawałoby to zbyt dużych szans na rozegranie naszego papieru tak jak miało to miejsce z CCC lub Budimeksem. A tak mieliśmy gigantyczne obroty, wspaniałą panikę, a teraz mamy niemal dokładnie rok na resztę działań.

Na koniec nie sposób nie dodać, że XTB jest wyjątkowo niedoszacowana w portfelach polskich funduszy. Jak WIG-20 stanie się realną perspektywą, trzeba to będzie uzupełnić. Na razie chętniej wchodzą tu Norwegowie i fundusze amerykańskie niż np. OFE. Wydaje się, że jak nie da się czegoś przewidzieć jak od linijki rodzimi analitycy wolą tego unikać. Albo założyć, że wynik powtarzalny spółki to najgorszy wynikowo kwartał w całym roku razy 4, a więc wszystko jest w cenie :). Prawie pół roku temu (przy cenie akcji właściwie równej obecnej) pewien ceniony przeze mnie skądinąd analityk założył, że XTB w długim okresie powinno generować około 600 mln. zł. powtarzalnego zysku netto rocznie, a więc wszystko jest (czy raczej było) w cenie. Jesteśmy dwa kwartały później, a kwartalny wynik netto wyższy o 30 procent od tamtego założenia spowodował wodospad i powrót do tamtej ceny akcji :), co pomaga uzmysłowić sobie jak atrakcyjne poziomy mamy tu obecnie. W kasie leży o jakieś 500 milionów zł. zysku netto więcej, mamy kilkaset tysięcy klientów więcej, jesteśmy o niemal pół roku bliżej do rekordowej dywidendy (to już za 4 miesiące!), marketingowo weszliśmy do pierwszej ligi światowej, a wycena wróciła na 66 zł. sprzed pół roku :) Dzięki!

Żeby nie być gołosłownym kilka zestawień.

1) Nasi amerykańscy inwestorzy:
www.morningstar.com/stocks/xwa...

2) OFE w akcjonariacie spółek z mWIG40 na zakończenie roku 2024. W ostatniej kolumnie znajdziecie proste wyliczenie czy spółka jest w portfelach OFE przeszacowana czy niedoszacowana. Wskaźnik w tej kolumnie wyliczyłem dzieląc udział OFE w akcjonariacie przez udział spółki w indeksie mWIG40. Im niższy wskaźnik tym większe niedoszacowanie spółki w portfelach OFE, a im wyższy tym większe przeszacowanie. Faktem jest, że OFE to już niemal martwe twory, ale z zestawienia widać, że przynajmniej podaż z ich strony nam nie grozi :)

kliknij, aby powiększyć

Źródło: Opracowanie własne na podstawie: https://stooq.com/n/?f=1658311

3) A gdyby komuś się to miało przydać, oto podobne zestawienie dla WIGu20 (również na zakończenie roku 2024):

kliknij, aby powiększyć

Źródło: Opracowanie własne na podstawie: https://stooq.pl/n/?f=1658312

StaryLis
54
Wysłane: 2 lutego 2025 00:03:20 przy kursie: 65,60 zł
acca2020 napisał(a):
Skoro przy analitykach jesteśmy, to chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż konsensus z 4Q2024 względem tego z 3Q2024 zakładał wzrost wszystkich kosztów operacyjnych q/q o ok. 9 mPLN (ok. 5%), co biorąc pod uwagę dostępne informacje o istotnym rozwoju organizacji i znacznie rosnącej bazie klientów w następstwie intensywnych i kosztownych akcji marketingowych wydaje się być bardzo konserwatywnym założeniem, w następstwie którego aktualne wyniki istotnie rozjechały się z konsensusem. Bardzo chciałbym wiedzieć co stało za przyjętymi założeniami analityków odnośnie poziomu wzrostu kosztów operacyjnych przy tworzeniu konsensusów mając świadomość jak mocno Spółka stawia na rozwój...

O, widzę, że nie tylko ja dotąd tylko czytałem to forum. Widzę, że swoim rozumem też się dotąd tu (na Stockwatch) za bardzo nie dzieliłeś, a zarejestrowany tu już jesteś piąty rok :) Coś w tym piątkowym spadku na XTB było zachęcającego do wypowiadania się z większą dozą pewności (co do przyszłego kursu) niż zwykle, nieprawda? Oby jak najwięcej takich okazji w naszym inwestorskim życiu :)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 2 lutego 2025 11:14:57 przy kursie: 65,60 zł
Co do inwestycji OFE w akcje XTB. XTB jest brokerem oferującym ryzykowne instrumenty finansowe np CFD, które są bardzo ryzykowne. OFE prawdopodobnie w związku z ryzykiem znacznej zmienności wyników XTB nie będą inwestować znacznych środków w akcję XTB. To moim zdaniem wynika z tabelki jaka została zamieszczona. Widać że OFE mało zainwestowały i musi być jakieś uzasadnienie dla tego stanu.

SEVO
2
Wpisów: 4
Wysłane: 2 lutego 2025 12:14:03 przy kursie: 65,60 zł
szarlej81 napisał(a):
StaryLis napisał(a):
Biuro maklerskie mBanku niewątpliwie czuje oddech XTB na karku. Ja tu widzę pewien konflikt interesów i nie mam przekonania, że przy wydawaniu rekomendacji analityk wziął pod uwagę tylko i wyłącznie przyszłość (i trochę teraźniejszości) XTB.

Też mi to przyszło do głowy gdy zobaczyłem tą rekomendację. Z tym, że nie na zasadzie teorii spiskowej a raczej na tej, że analityk też człowiek. Sam nie wiem czy mimo najlepszych chęci gdybym miał zrobić taką analizę dla firmy konkurencyjnej dla mojego pracodawcy to nie jestem pewien czy bazując nawet na twardych danych byłbym całkowicie obiektywny w tej ocenie i czy minusy nie wydawałyby mi się nieco wyraźniejsze niż plusy.

Ja jestem tego samego zdania. Moim zdaniem wg wszystkie rekomendacje firm które prowadzą działalność konkurencyjną nie powinny wpływać na konsensus! Przecież to jest jawny konflikt interesów . W tym roku na 100% XTB przeskoczy mBank i wtedy zacznie się ujadanie. Liczba klientów w mBanku będzie systematycznie spadać właśnie ze względu na fakt nie bycia już nr 1.
To jest nieuchronne jak oddychanie. Czy jeżeli jakiś podmiot jest większy to znaczy że lepszy…dlaczego więc nie spróbować. Ja tą spółkę obserwuje od 2020 i chciałbym aby moja firma działała właśnie w ten sposób. Model biznesu jest idealny. Życzę aby kiedyś ta spółka miała taką markę jak ORLEN obecnie w PL.

acca2020
PREMIUM
3
Wpisów: 3
Wysłane: 2 lutego 2025 13:28:00 przy kursie: 65,60 zł
StaryLis napisał(a):
acca2020 napisał(a):

O, widzę, że nie tylko ja dotąd tylko czytałem to forum. Widzę, że swoim rozumem też się dotąd tu (na Stockwatch) za bardzo nie dzieliłeś, a zarejestrowany tu już jesteś piąty rok :) Coś w tym piątkowym spadku na XTB było zachęcającego do wypowiadania się z większą dozą pewności (co do przyszłego kursu) niż zwykle, nieprawda? Oby jak najwięcej takich okazji w naszym inwestorskim życiu :)

Owszem nie dzieliłem się swoimi spostrzeżeniami tutaj ani na innym bankowym portalu ale piątkowy spadek nieco mnie rozsierdził, a Twój pierwszy wpis zachęcił do tego bym wyszedł z nory i coś od siebie dodał ;)

A skoro powiedziałem A, to powiem też i B i podzielę się wynikami swoich kalkulacji wokół konsensusu. Wyliczyłem sobie jaki był historycznie stosunek kosztów operacyjnych w 4Q do kosztów operacyjnych poniesionych łącznie w trzech wcześniejszych kwartałach w danym roku i uzyskałem następujące wyniki:

2021: 40,6%
2022: 39,5%
2023: 37%

W przypadku konsensusu za 4Q2024 ten współczynnik na bazie wyliczeń analityków wynosi 36,2%... czyli jest niższy niż faktyczne współczynniki wyliczone na bazie wyników za poprzednie 3 lata - co (znów) mając wiedzę na temat ambitnych planów rozwoju Spółki jest dowodem na zdaje się niewłaściwe założenia analityków przyjęte do kalkulacji konsensusu. Czy celowo niewłaściwe - to już nie mi to oceniać...nie chciałbym wchodzić w teorie spiskowe ;)

Gdybyśmy na potrzeby kalkulacji zmodyfikowanego konsensusu za 4Q2024 przyjęli ww. współczynnik z 2023 roku (37%) , to tak oszacowany konsensus za 4Q2024 zakładałby ok. 240,8 mPLN EBIT [aktualne wyniki gorsze o ok.: -16,8%] oraz wynik netto na poziomie ok. 218,2 mPLN [aktualne wyniki gorsze o ok.: -11,8%]
Zmodyfikowany konsensus za 4Q2024 przy ww. współczynniku 39,5% z 2022 wykazałby: EBIT: 225,6 mPLN [aktualne wyniki gorsze o -11,1%], wynik netto: 204,2 mPLN [aktualne wyniki gorsze o -5,7%]
Zmodyfikowany Konsensus za 4Q2024 przy ww. współczynniku 40,6% z 2021wykazałby: EBIT: 218,8 mPLN [aktualne wyniki gorsze o -8,3%], wynik netto: 198,0 mPLN [aktualne wyniki gorsze o -2,8%]
Na bazie faktycznych wyników za 4Q2024 ww. współczynnik wyniósł 42,8% w następstwie wzrostu kosztów operacyjnych - w szczególności kosztów marketingu.

Nie widziałem by któryś z DM odniósł się do rozjazdu prognoz kosztów operacyjnych (w szczególności kosztów marketingu) wobec aktualnych wyników i z czego ten rozjazd miałby wynikać. Nie słyszałem też zbyt wiele o planowanym - odroczonym i zakładanym pozytywnym wpływie na wynik finansowy aktywizacji nowych klientów XTB, co mogłoby pomóc w lepszym zrozumieniu istotności zwiększanych nakładów na marketing.

Na deser zrobiłem jeszcze symulację jaki byłby faktyczny wynik netto gdyby aktualne koszty marketingu w 4Q rosły w identycznym tempie jak wszystkie pozostałe koszty w tym kwartale i wtedy (przy założeniu niezmienionego wyniku na operacjach finansowych oraz przyjętej stawce CIT wynikającej z faktycznych wyników) EBIT za 4Q2024 wyniósłby ok. 227,2 mPLN [-7,7% względem konsensusu] a wynik netto ok. 214,2 mPLN [-3,9% względem konsensusu]. Tylko wtedy liczba nowych klientów mogłaby być znacznie niższa, co stałoby w sprzeczności wobec ambitnych planów zarządu Spółki.

StaryLis
54
Wysłane: 2 lutego 2025 15:15:26 przy kursie: 65,60 zł
Wychodzenie z jednych spółek dlatego, że inny walor ma aktualnie lepsze perspektywy to standard zawsze i wszędzie. Przez długie lata mojej giełdowej kariery niezwykle rzadko rezygnowałem z dywersyfikacji portfela (3 razy) i aby to zrobić musiałem być naprawdę bardzo, bardzo mocno przekonany, że mamy do czynienia z niebywałą okazją i że rynek dał się ponieść fali emocji, stop lossów i łamania lewarów. Takie wypadki przy pracy dotąd mi się opłacały i pozwalały na zysk na całości portfela, który byłby nieosiągalny przy rozsądnie prowadzonej dywersyfikacji. Teraz z XTB mam swój czwarty raz, sprzedałem właściwie wszystko inne (ze względu na ograniczoną płynność dwóch walorów nie udało się sprzedać na raz wszystkiego, ale tam zostały mi już grosiki).

Być może oczekiwane przez niektórych wsparcie prezesa:

Rif
Rif
166
Wysłane: 2 lutego 2025 17:08:24 przy kursie: 65,60 zł
Ze względu na przewidywany drastyczny wzrost nakładów na marketing (wzrost o 80%, co stanowić będzie budżet niemal taki jak w latach 23-24 łącznie...), zakładam, że przy obecnych poziomach zmienności, zysk zakręci się wokół tegorocznego wyniku i to oby tak było.
Wszystko zależy od tego czy uda się wystartować z opcjami, krypto i Indonezją, a także czy coś się wydarzy, co wstrząśnie rynkami i podniesie poziom zmienności.

StaryLis
54
Wysłane: 2 lutego 2025 19:27:43 przy kursie: 65,60 zł
Jeff Bezos Explains Why Amazon Makes No Profit (2014):

Trochę dziwne, że mogą być inwestorzy, którzy nie chcą by "ich" firmy szły podobną, utartą już ścieżką.

StaryLis
54
Wysłane: 2 lutego 2025 20:00:59 przy kursie: 65,60 zł
Rif napisał(a):
Ze względu na przewidywany drastyczny wzrost nakładów na marketing [...], zakładam, że przy obecnych poziomach zmienności, zysk zakręci się wokół tegorocznego wyniku [...].

No właśnie "przy obecnym poziomie zmienności". Taki poziom nie będzie trwał w nieskończoność, prędzej czy później przyjdzie w USA bessa, a wtedy zysk XTB wystrzeli w kosmos. To trochę tak, jakby mieć akcje świetnie rozwijającej się spółki i ubezpieczenie na wypadek bessy w jednym.

Rif
Rif
166
Wysłane: 2 lutego 2025 20:41:08 przy kursie: 65,60 zł
StaryLis napisał(a):
Jeff Bezos Explains Why Amazon Makes No Profit (2014):

Trochę dziwne, że mogą być inwestorzy, którzy nie chcą by "ich" firmy szły podobną, utartą już ścieżką.

Amen. NVIDIA tydzień temu też miała niezłą jazdę i to niczego nie zmienia dla inwestorów długoterminowych. Ani firma nie zrobiła się glubsza, ani jej pracownicy, ale ci co sprzedawali akcje, to zupełnie chyba nie rozumieją w co inwestują i jak bardzo dają się manipulować.
Edytowany: 2 lutego 2025 20:41

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 2 lutego 2025 21:12:11 przy kursie: 65,60 zł
StaryLis napisał(a):
Tylko wtedy liczba nowych klientów mogłaby być znacznie niższa, co stałoby w sprzeczności wobec ambitnych planów zarządu Spółki.

fajna wypowiedz - konkretnie i na temat.

a jesli chodzi o OFE - lepiej z mądrym stracić, niż z głupim zarobić. jak patrze na niektore z ich flagowych inwestycji, to zastanawiam sie, po co te OFE jeszcze istnieja - dla mnie to ewidetnie maszynka do wyciagania kasy na prowizje, a nie sposob na zarabianie dla nieswiadomych inwestorow.

StaryLis
54
Wysłane: 2 lutego 2025 22:13:01 przy kursie: 65,60 zł
Avocado napisał(a):

a jesli chodzi o OFE - lepiej z mądrym stracić, niż z głupim zarobić. jak patrze na niektore z ich flagowych inwestycji, to zastanawiam sie, po co te OFE jeszcze istnieja - dla mnie to ewidetnie maszynka do wyciagania kasy na prowizje, a nie sposob na zarabianie dla nieswiadomych inwestorow.

Widać dziś ewidentnie: na tym, że OFE przez lata unikały zaangażowania w XTB stracili przede wszystkim klienci tych funduszy.

OFE miały i mają pod nosem, na własnym podwórku, szybko rozwijającego się czempiona, a ich zdawałoby się podstawowa przewaga nad funduszami zagranicznymi powinna być taka, że z bliska widać to lepiej. Przez lata nasze OFE niemal nie patrzyły we właściwą stronę. Czekały (i czekają), aż przyjdzie zagranica i im wykupi? Dla równowagi, nie sposób nie zauważyć, że ich jakże ostrą selekcję spółek przechodzili bez problemu tacy liderzy wzrostu jak mocno przeważany w ich portfelach Polsat. Nie było też w OFE żadnych problemów z długoterminowym angażowaniem kapitału (na grubo) w taki np. Eurocash, w czasie gdy Biedronka, Lidl i Dino rozwijały się pełną gębą i zabierały mu rynek. A jeśli chodzi o wzmiankowane wcześniej unikanie ryzyka i nieprzewidywalność wyników kwartalnych (bo roczne w XTB idą stabilnie w górę) to zarządzający tymi fundami nie lubili tego w XTB, ale już na loterii w sektorze biotech takich ograniczeń nie mieli (niestety po wielu latach wciąż losu tam nie wygrali)... Dziwne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

89 90 91 92 93

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,821 sek.

xmleyfgx
tosoesmr
iykxgmyf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vyxytylm
ovmodbxa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat