PARTNER SERWISU
ztwsflhg
91 92 93 94 95
darebar
23
Wpisów: 109
Wysłane: 4 lutego 2025 17:34:37 przy kursie: 64,58 zł
Mnie w przedstawianym tutaj lukrowanym obrazie XTB dwie rzeczy niepokoją. Pierwsza kwestia odnosi się do lekkomyślnego, moim zdaniem, szafowania zasobami. Druga jest bardziej istotna i dotyczy ryzyka politycznego związanego z działalnością w Polsce.

Zupełnie niezrozumiały jest dla mnie pomysł ekspansji zamorskiej XTB w Indonezji (już w roku 2025) i Brazylii. Plan wejścia do obu krajów przedstawiany jest niczym wyprawa Argonautów po złote runo. W rzeczywistości jednak to próba zaistnienia na całkowicie różnych pod względem kulturowym i gospodarczym rynkach. Już sama różnica czasu daje wiele do zrozumienia. Gdy w Warszawie jest godz. 9. to w Indonezji jest godz. 16 lub 17. To nie ZEA, gdzie wspólne okienko pracy wynosi 5-6 godzin. Tutaj zaczynasz pracować w Warszawie jako programista XTB, tam swoją pracę kończy właśnie manager, z którym akurat miałeś coś wyjaśnić odnośnie oferty. Nie da się tak tego po prostu zgrać. Jeszcze poważniejszy problem w Indonezji stanowią potencjalni klienci XTB. Przecież większość tamtejszych młodych mężczyzn (a to podstawowa grupa docelowa XTB) w zasadzie nie dysponuje innym majątkiem niż skuter za 500 USD i smartfon za 100 USD. Ich celem biznesowym nie jest gra w kontrakty na różnice (CFD), lecz dostanie się na budowę w Malezji, bo Singapur już dawno jest zajęty. Oni raczej nie myślą o spekulacji giełdowej, bo zwyczajnie nie mają na nią pieniędzy. Oczywiście XTB może tam zdobyć wielu potencjalnych klientów, którzy otworzą konto u naszego brokera. Z pewnością otwieranie tam nawet kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy kont miesięcznie nie będzie żadnym problemem dla firmy. Problemy zaczną się jednak zaraz przy pierwszych transakcjach, jak się okaże, że środki na nie zostały pozyskane przez klientów z kradzionych kart kredytowych (sam znam jedną polską firmę, która sprzedała swego czasu do Indonezji kilkadziesiąt sztuk swoich produktów – każdy detaliczny zakup był dokonany na kradzioną kartę). Dla mnie tego rodzaju ekspansja jest zbyt wczesna i niepotrzebna, gdyż traci się wiele zasobów, które można byłoby zainwestować na innych bardziej zamożnych rynkach (sam się zastanawiam, ile może np. kosztować takie tłumaczenie na bahasa indonesia).

Druga kwestia jest poważniejsza, bo dotyczy najważniejszego rynku dla XTB czyli Polski. W swojej działalności marketingowej nasz broker ma tendencję do sponsorowania przede wszystkim wydarzeń i audycji prawicowego internetu (Kanał Zero, Good Times-Bad Times itp.). Jest to z ekonomicznego punktu widzenia jak najbardziej słuszna strategia. To Krzysztof Stanowski czy Sławomir Mentzen są bohaterami dzisiejszych dwudziesto-trzydziestoletnich mężczyzn. Nie ma się co temu dziwić, obaj mają gadane, obaj są dorobieni, obaj są przykładami selfmademanów, w których ślady z chęcią pójdzie większość młodych mężczyzn, więc czemu nie kojarzyć swojej reklamy z takimi osobami. Tylko ten kij ma drugi koniec. Przy obecnej polaryzacji polskiej sceny politycznej, nietrudno sobie wyobrazić sytuację, w której potencjalny przyszły minister sprawiedliwości, a na pewno zausznik Donalda Tuska (Roman Giertych), skojarzy, że jednym z największych, jeśli nie największym, reklamodawcą na Kanale Zero Stanowskiego jest XTB. Czyż rozpoczęcie debaty nad zaostrzeniem prawa w zakresie reklamy kontraktów CFD nie będzie w tym przypadku odpowiedzią na potrzebę ochrony społeczeństwa przed niebezpieczeństwem spekulacji na własną odpowiedzialność? Już widzę na konferencji prasowej Romana Giertycha w otoczeniu jednego czy drugiego hazardzisty, który przegrał w XTB dom czy szczęście swoje i swojej rodziny (takie osoby niestety są). Byłaby to piękna zemsta Pana Romana na Krzysztofie Stanowskim za wszystkie te ostatnie starcia na X (Twitterze) i poza nim, bo w ten sposób ten drugi straciłby istotną część swoich dochodów. I może nic by z tego ostatecznie nie wyszło, bo i nie miałoby z tego wyjść, ale kurs XTB zaliczyłby w takiej sytuacji znacznie większe tąpnięcie niż w poprzednim tygodniu. Wydaje mi się, że i tego ryzyka Prezes i Zarząd XTB póki co nie dostrzegają.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 4 lutego 2025 18:51:09 przy kursie: 64,58 zł
Indonezja ma 270 mln ludzi. To czwarte najludniejsze państwo świata. Kapitalizacja indonezyjskiej giełdy wynosiła w 2024 roku 755 mld dolarów. Średnio dziennie zawiera się tam 1,2 mln transakcji (dla porównania na Polskiej giełdzie w 2024 było to 155 tys transakcji dziennie). Daje to jakieś przybliżenie, że znajdą się tam osoby zainteresowane CFD.

www.ceicdata.com/en/indicator/...
www.idx.co.id/en/news/press-re...

W Chinach też 80% społeczeństwa żyje w zasadzie za kilkaset dolarów miesięcznie a nikt chyba nie twierdzi, że nie jest to liczący się rynek. Przy tej liczbie osób 5% najbogatszych stanowi większy rynek niż wiele europejskich państw.

Co do reszty to kanały które wymieniłeś to nie jest jakiś prawicowy hardcore. Odnośnie tego drugiego w ogóle nie zauważyłem, że to prawicowy kanał. W zasadzie według tej logiki w ogóle nikt nie powinien sponsorować nic i nie reklamować się nigdzie bo przy obecnym stopniu polaryzacji zawsze znajdzie się ktoś komu to przeszkadza i zacznie się mścić. . Czy obecny rząd ściga tych co reklamują się w TV Republika a poprzedni gnębił reklamujących się w TVN i Wyborczej? Nie popadajmy w paranoję.

Jeśli już to ryzykiem są ewentualne regulacje rynku na poziomie europejskim. Ale nic nie wskazuje na to aby cokolwiek działo się w tym temacie.
Edytowany: 4 lutego 2025 18:58

longterm
27
Wpisów: 176
Wysłane: 4 lutego 2025 19:26:00 przy kursie: 64,58 zł
darebar napisał(a):
Mnie w przedstawianym tutaj lukrowanym obrazie XTB dwie rzeczy niepokoją. Pierwsza kwestia odnosi się do lekkomyślnego, moim zdaniem, szafowania zasobami. Druga jest bardziej istotna i dotyczy ryzyka politycznego związanego z działalnością w Polsce.

Zupełnie niezrozumiały jest dla mnie pomysł ekspansji zamorskiej XTB w Indonezji (już w roku 2025) i Brazylii. Plan wejścia do obu krajów przedstawiany jest niczym wyprawa Argonautów po złote runo. W rzeczywistości jednak to próba zaistnienia na całkowicie różnych pod względem kulturowym i gospodarczym rynkach. Już sama różnica czasu daje wiele do zrozumienia. Gdy w Warszawie jest godz. 9. to w Indonezji jest godz. 16 lub 17. To nie ZEA, gdzie wspólne okienko pracy wynosi 5-6 godzin. Tutaj zaczynasz pracować w Warszawie jako programista XTB, tam swoją pracę kończy właśnie manager, z którym akurat miałeś coś wyjaśnić odnośnie oferty. Nie da się tak tego po prostu zgrać. Jeszcze poważniejszy problem w Indonezji stanowią potencjalni klienci XTB. Przecież większość tamtejszych młodych mężczyzn (a to podstawowa grupa docelowa XTB) w zasadzie nie dysponuje innym majątkiem niż skuter za 500 USD i smartfon za 100 USD. Ich celem biznesowym nie jest gra w kontrakty na różnice (CFD), lecz dostanie się na budowę w Malezji, bo Singapur już dawno jest zajęty. Oni raczej nie myślą o spekulacji giełdowej, bo zwyczajnie nie mają na nią pieniędzy. Oczywiście XTB może tam zdobyć wielu potencjalnych klientów, którzy otworzą konto u naszego brokera. Z pewnością otwieranie tam nawet kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy kont miesięcznie nie będzie żadnym problemem dla firmy. Problemy zaczną się jednak zaraz przy pierwszych transakcjach, jak się okaże, że środki na nie zostały pozyskane przez klientów z kradzionych kart kredytowych (sam znam jedną polską firmę, która sprzedała swego czasu do Indonezji kilkadziesiąt sztuk swoich produktów – każdy detaliczny zakup był dokonany na kradzioną kartę). Dla mnie tego rodzaju ekspansja jest zbyt wczesna i niepotrzebna, gdyż traci się wiele zasobów, które można byłoby zainwestować na innych bardziej zamożnych rynkach (sam się zastanawiam, ile może np. kosztować takie tłumaczenie na bahasa indonesia).

Druga kwestia jest poważniejsza, bo dotyczy najważniejszego rynku dla XTB czyli Polski. W swojej działalności marketingowej nasz broker ma tendencję do sponsorowania przede wszystkim wydarzeń i audycji prawicowego internetu (Kanał Zero, Good Times-Bad Times itp.). Jest to z ekonomicznego punktu widzenia jak najbardziej słuszna strategia. To Krzysztof Stanowski czy Sławomir Mentzen są bohaterami dzisiejszych dwudziesto-trzydziestoletnich mężczyzn. Nie ma się co temu dziwić, obaj mają gadane, obaj są dorobieni, obaj są przykładami selfmademanów, w których ślady z chęcią pójdzie większość młodych mężczyzn, więc czemu nie kojarzyć swojej reklamy z takimi osobami. Tylko ten kij ma drugi koniec. Przy obecnej polaryzacji polskiej sceny politycznej, nietrudno sobie wyobrazić sytuację, w której potencjalny przyszły minister sprawiedliwości, a na pewno zausznik Donalda Tuska (Roman Giertych), skojarzy, że jednym z największych, jeśli nie największym, reklamodawcą na Kanale Zero Stanowskiego jest XTB. Czyż rozpoczęcie debaty nad zaostrzeniem prawa w zakresie reklamy kontraktów CFD nie będzie w tym przypadku odpowiedzią na potrzebę ochrony społeczeństwa przed niebezpieczeństwem spekulacji na własną odpowiedzialność? Już widzę na konferencji prasowej Romana Giertycha w otoczeniu jednego czy drugiego hazardzisty, który przegrał w XTB dom czy szczęście swoje i swojej rodziny (takie osoby niestety są). Byłaby to piękna zemsta Pana Romana na Krzysztofie Stanowskim za wszystkie te ostatnie starcia na X (Twitterze) i poza nim, bo w ten sposób ten drugi straciłby istotną część swoich dochodów. I może nic by z tego ostatecznie nie wyszło, bo i nie miałoby z tego wyjść, ale kurs XTB zaliczyłby w takiej sytuacji znacznie większe tąpnięcie niż w poprzednim tygodniu. Wydaje mi się, że i tego ryzyka Prezes i Zarząd XTB póki co nie dostrzegają.

No to kolega popuścił wodze fantazji; Indonezja to nie ZEA, każdy o tym wie, zamożność klientów inna ale masa ludzka powinna zrobić swoje; przypominam że XTB nabył w Indonezji lokalnego brokera, powinno to ułatwić start;

generalnie zarząd XTB raczej spełnia obietnicę, nie widać porywania się z przysłowiową motyka na słońce także trochę mnie dziwi ten wszędobylski sceptycyzm

Co do Brazylii to spółka już od dawna jest obecna w LATAMie także ruch jak najbardziej naturalny a i rynek ogromny

Mimo zaangażowania w powyższe procesy, ekspansja na Europę Zachodnia przecież też cały czas jest kontynuowana, nowe produkty w ofercie

Prezes również zapowiedział rozszerzenie profilu działaności w ZEA z czystego CFD

hr-aabia
2
Wpisów: 31
Wysłane: 4 lutego 2025 19:58:36 przy kursie: 64,58 zł
... na świecach mamy dziś odwrócony młot, może to zwiastować koniec korekty związanej z przeszacowanymi wynikami analityków. Spółka zarabia dobrą kasę, a takie kwartały jak ten, zdarzały już się XTB i pewnie jeszcze będą nas zaskakiwać, ważne że kasa nie poszła w przysłowiowe błoto, tylko w marketing. WszystkoBoo hoo!

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 4 lutego 2025 20:37:09 przy kursie: 64,58 zł
darebar napisał(a):
Byłaby to piękna zemsta Pana Romana na Krzysztofie Stanowskim za wszystkie te ostatnie starcia na X (Twitterze) i poza nim, bo w ten sposób ten drugi straciłby istotną część swoich dochodów. I może nic by z tego ostatecznie nie wyszło, bo i nie miałoby z tego wyjść, ale kurs XTB zaliczyłby w takiej sytuacji znacznie większe tąpnięcie niż w poprzednim tygodniu. Wydaje mi się, że i tego ryzyka Prezes i Zarząd XTB póki co nie dostrzegają.

Gratuluje wybujałej wyobraźni. Liczę na moderację, bo trudno mi uwierzyć, że takie fantazyjne wynurzenia przechodzą.
Edytowany: 4 lutego 2025 20:38

darebar
23
Wysłane: 5 lutego 2025 10:33:10 przy kursie: 64,48 zł
@szarlej81

Przyznaję, Twoje dane odnośnie Indonezji są ciekawe. Widać, jak byłem tam jeszcze przed Covidem, to źle ich oceniłem, bo oni gapiąc się w smartfony nie przeglądali Facebooka, lecz grali u siebie na giełdzie. Tylko z przedstawionych danych wynika, że lokalny rynek giełdowy jest bardziej rozwinięty od polskiego (gdy przeliczymy liczbę transakcji przez liczbę ludności w obu krajach). Należy zatem zadać sobie pytanie, co polski fintech w takim otoczeniu zamierza szukać. Na pewno nie posiada większych zasobów niż inwestorzy z Singapuru, Malezji, Tajwanu i Chin kontynentalnych. Wątpię również, czy kod aplikacji XTB osiąga poziom algorytmów Tik-Toka, DeepSeeka, czy przede wszystkim w jakikolwiek sposób wykracza poza poziom aplikacji do inwestycji dostępnych już na lokalnym rynku. Podtrzymuję zatem moje zdanie, że XTB jest za słaby, za biedny, żeby rozpocząć udaną ekspansję na Dalekim Wschodzie i będzie tam marnotrawił zasoby, które może gdzie indziej lepiej spożytkować.

@szarlej81, @Rif

W kraju nad Wisłą, w którym ja żyję zdarzają się naprawdę dziwne sytuacje, np:
1. zwolennicy jednej opcji politycznej nawoływali swego czasu do bojkotu stacji benzynowych największego krajowego dostawcy paliw, bo akurat władzę sprawowała wtedy ta druga opcja;
2. zwolennicy tej drugiej opcji już zupełnie niedawno krzyczeli, że nie będą kupować kawy na tych samych stacjach krajowego dostawcy paliw, bo akurat 1 zł z niej miało być przeznaczane na wsparcie jednej z dwóch największych instytucji dobroczynnych w Polsce;
3. wreszcie, szef tej instytucji dobroczynnej, która miała otrzymać 1 zł z kawy, próbuje ekonomiczne zadusić niechętną mu (delikatnie mówiąc) opozycyjną telewizję, szantażując swoich partnerów biznesowych poprzez wskazanie, że mają wybierać między jego "orkiestrą", a reklamowaniem się w tej telewizji;
4. o tym, że potężny tort reklamowy spółek skarbu państwa nie jest dzielony każdorazowo równo, lecz w zależności kogo dane radio, telewizja, czy gazeta wspiera nie będę szerzej już wspominał.

Proszę się zatem nie dziwić, że pozostanę przy swojej "paranoi" i "wybujałej wyobraźni", bo dzięki nim wiem, że aktywność na styku polityki i biznesu w tym kraju jest działalnością podwyższonego ryzyka. Mam też przekonanie, że XTB niepotrzebnie w tym kierunku zmierza szeroko reklamując się w medium, mniej lub bardziej poważnego kandydata na kandydata na prezydenta.

@Rif

To wzywanie moderatora żeby usunął opinię, z którą się nie zgadzasz, jest zwyczajnie słabe. Wolałbym tutaj spierać się na innym poziomie.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 5 lutego 2025 10:57:12 przy kursie: 64,48 zł
@darebar

Najpierw twierdziłeś, że rynek indonezyjski jest zbyt słabo rozwinięty aby się na niego opłacało wchodzić, teraz okazuje się że jest zbyt rozwinięty. Jaki zatem rynek jest wg Ciebie w sam raz dla XTB? Pytam bez złośliwości.

Co do reszty, aby nie wchodzić zupełnie niepotrzebnie w politykę to sam widzisz, że jedyne co jakiejś firmie grozi to jakiś tam bojkot konsumencki ogłoszony przez najgorętsze głowy. Rzecz może nośna medialnie ale bez większego wpływu na wyniki. A zważywszy, że XTB jest jednak firmą znacznie mniej rozpoznawalną niż taki Orlen to taki bojkot miałby nawet dla niego wartość dodatnią w postaci darmowej reklamy w mediach. Zostawmy ten wątek w spokoju, bo tu na prawdę nie ma o czym gadać.

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 5 lutego 2025 11:10:15 przy kursie: 64,48 zł
darebar napisał(a):
co polski fintech w takim otoczeniu zamierza szukać

umowmy sie - nie polski, tylko globalny. poza tym najlepsza platforma tradingowa, ktora jest wzorem dla innych dostawcow podobnego typu uslugi. takze fintech, ale nie w rozumieniu start-up.

a jesli chodzi o Indonezje - rynek w mojej opinii w sam raz na mocny start w Azji SE. dodatkowy bonus - w zasadzie taki sam jezyk jest w Malezji, co dalej kolejne 34,3 mln ludzi. czyli calosc tego rynku to Polska x9.

ryhol2
80
Wpisów: 531
Wysłane: 5 lutego 2025 11:17:47 przy kursie: 64,48 zł
hr-aabia napisał(a):
... na świecach mamy dziś odwrócony młot, może to zwiastować koniec korekty związanej z przeszacowanymi wynikami analityków.

Przyznam, że AT stosowane przez kolegę krewa bardziej do mnie przemawiablackeye

darebar
23
Wysłane: 5 lutego 2025 12:38:48 przy kursie: 64,48 zł
@szarlej81

Odpowiadając już krótko na pytanie. Ja nie wiem, kto gra w Indonezji na giełdzie. PKB per capita wynosi tam ok. 5000 USD, czyli mniej więcej cztery razy mniej niż u nas. Może to Singapurczycy i Malezyjczycy tam grają, bo indonezyjski i malajski to w zasadzie jeden język. To jednak już wątek poboczny i nie ma sensu dalej go kontynuować.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 5 lutego 2025 17:27:23 przy kursie: 64,48 zł
darebar napisał(a):
@szarlej81

Odpowiadając już krótko na pytanie. Ja nie wiem, kto gra w Indonezji na giełdzie. PKB per capita wynosi tam ok. 5000 USD, czyli mniej więcej cztery razy mniej niż u nas. Może to Singapurczycy i Malezyjczycy tam grają, bo indonezyjski i malajski to w zasadzie jeden język. To jednak już wątek poboczny i nie ma sensu dalej go kontynuować.

To słuszna uwaga.

Pytanie jakim rozporządzalnym dochodem dysponują Indonezyjczycy. Poza tym jaka jest tam struktura inwestorów.
Ja zadałbym następujące pytanie. Czy jeżeli rozporządzalny dochód wynosi xxx, to czy za pozyskaniem znacznej liczby klientów będą szły zyski dla XTB w związku z pozyskaniem dużej liczby klientów? Oczywiście chodzi o efekt skali tj. pozyskanie dużej liczby klientów i zarabianie nawet niewielkich kwot ale w dużej skali. Ta strategi może przynieść sukces finansowy, ale nie wiem, na jak długo. Chodzi mi o to, że jeżeli indonezyjski inwestor ma mało środków na inwestycje i je straci klika razy to czy nie powstanie u niego awersja do ryzyka, co w dłuższej perspektywie będzie mieć negatywne implikacje na wyniki.

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

longterm
27
Wpisów: 176
Wysłane: 5 lutego 2025 20:06:09 przy kursie: 64,48 zł
Dzięki za analizę

Podrzucam jeszcze to pod rozwagę

xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/fi... O WYNIKACH OSIĄGANYCH PRZEZ KLIENTÓW XTB NA RYNKU 4Q2024_47ef66f7a6.pdf

Q4 2024 to historycznie najwyższy odsetek zarabiających klientów w klasie CFD indeksy i waluty, to mniemam uszczupliło przychody z MM, szczególnie przychody z części indeksowej wyglądają naprawdę skromnie w porównaniu z poprzednimi kwartałami

StaryLis
54
Wpisów: 92
Wysłane: 6 lutego 2025 09:11:50 przy kursie: 65,50 zł
To ja swoje 3 grosze w kwestii Indonezji.

Zdradzę Wam tajemnicę: kiedy turyści z zagranicy przyjeżdżają do Polski częściej niż szefów firm spotykają na swoich ścieżkach studentów sprzedających na straganach okulary słoneczne. Mam nadzieję, że na tej podstawie nie troszczą się o mój dochód rozporządzalny. Już widzę jak w Kalifornii jeden z drugim rozprawiają o Polsce w sposób równie zatroskany jak różni forumowicze o Indonezji:
"Ale tam średnia wieku samochodu to 15,9 lat... PKB per capita mają 5 razy niższy niż u nas, a do tego nie jest to jakiś szczególnie ludny kraj. Liczba mieszkańców spada, perspektywy demograficzne kiepskie... Graniczą i z Rosją i z Ukrainą, a może Rosja będzie chciała przejść przez Polskę, żeby zaatakować Ukrainę z drugiej strony? A co jeśli Polska się na to nie zgodzi? Nie, tam się nie da robić biznesu. Dostali nawet jakieś restrykcje w dostępie do czipów Nvidii. W sumie to nie dziwota, ta cała sztuczna inteligencja to i tak nie dla nich, co - chcą sobie zainstalować te czipy w swoich 15,9 letnich Skodach? Zaraz, chyba się zagalopowałem, co to w ogóle jest Skoda?"

Jeśli ktoś czegoś nie wie o Indonezji czasem szybsze może być sprawdzenie tego w Google niż podzielenie się na forum swoją niewiedzą.
Każdy z 1 % najlepiej zarabiających ludzi w Indonezji zarabia nie mniej niż 115 931 USD rocznie brutto. Aby być wśród 10 % najlepiej zarabiających musisz tam zarabiać 34 678 USD brutto (w przeliczeniu prawie 12 000 PLN miesięcznie).
Tylko te 10 procent lepiej sytuowanych Indonezyjczyków zarabia łącznie więcej niż wszyscy Czesi albo Portugalczycy razem wzięci (zarówno Czechy jak i Portugalia to rynki bardzo dla XTB ważne). Oczywiście jeśli uwzględnimy parytet siły nabywczej na życie każdemu z tych Azjatów zostaje dużo więcej niż tyle samo zarabiającemu Europejczykowi.

Źródło danych o zarobkach: finance.yahoo.com/news/much-ea...
Ludziom troszczącym się o tabuny biednych na motorowerach w Indonezji odradzam otwieranie tego linka - oszczędźcie sobie nerwów. Artykuł ma tytuł: "Here’s How Much You Need To Earn To Be ‘Rich’ in 30 Major Countries Around the World". Szczęśliwi nie znający języka angielskiego, ja niestety znam (ostrzegał Himilsbach, że nie warto się uczyć, ale myślałem, że jestem mądrzejszy). Nie wiem jakim prawem autorzy sobie wykoncypowali, że na liście 30 "major countries" umieszczą jakieś Indonezje czy Brazylie, ale żadnej wzmianki o Polsce.

darebar napisał(a):
Ja nie wiem, kto gra w Indonezji na giełdzie. PKB per capita wynosi tam ok. 5000 USD, czyli mniej więcej cztery razy mniej niż u nas. Może to Singapurczycy i Malezyjczycy tam grają, bo indonezyjski i malajski to w zasadzie jeden język.

Jest jeszcze szansa, że robią to wysokiej klasy specjaliści z całego świata, którzy mieszkają na Bali. Szacuje się, że na tej indonezyjskiej wyspie mieszka ich ok. 100 tysięcy.

darebar napisał(a):
Zupełnie niezrozumiały jest dla mnie pomysł ekspansji zamorskiej XTB w Indonezji (już w roku 2025) i Brazylii. Plan wejścia do obu krajów przedstawiany jest niczym wyprawa Argonautów po złote runo. W rzeczywistości jednak to próba zaistnienia na całkowicie różnych pod względem kulturowym i gospodarczym rynkach.

Różnice kulturowe powiadasz. To oczywiste, ale jest kilka ale. Dla porównania nie tak dawno otwarty oddział XTB w Zjednoczonych Emiratach Arabskich notuje rekordowy rozwój na tle pozostałych oddziałów XTB na świecie. Tam to dopiero jest konkurencja, taki bogaty kraj! A prezes opowiada sugerując się tym tempem wzrostu, że jeżeli jakikolwiek oddział miałby w przyszłości generować wyniki podobne do Polski to byłyby to zdecydowanie Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Mówi o tym na filmie, do którego link przesyłał już wcześniej kolega MX5 (przewiń 17 minut i 47 sekund jeśli interesuje Cię tylko to stwierdzenie):

Indonezja to największy na świecie kraj islamski, ale oprócz religii jest jeszcze kilka innych spraw, które ją łączą z Emiratami (wbrew temu, co się z europejskiej perspektywy może wydawać). Oba Państwa są członkami tych samych organizacji międzynarodowych (między innymi osławionej BRICS). Łączy je umowa o wolnym handlu ("United Arab Emirates - Indonesia Comprehensive Economic Partnership Agreement") i spora diaspora Indonezyjczyków żyjących w ZEA (111 987 osób wg danych z roku 2019), w tym dziesiątki tysięcy odkładających tam na nowe siodełko motoroweru pracowników z Indonezji. Dla niektórych z tych pracowników nazwa XTB po powrocie do Indonezji nie będzie musiała być całkiem obca. A wkrótce będzie też odwrotnie, nazwa XTB nie będzie musiała być dla nich całkiem obca już przed wyjazdem. Emiraty to dla Indonezyjczyków szósty najważniejszy kraj migracji zarobkowej (a sąsiednia Arabia Saudyjska - trzeci). Oprócz różnic kulturowych chyba widać więc też pewne podobieństwa.

darebar napisał(a):
Już sama różnica czasu daje wiele do zrozumienia. Gdy w Warszawie jest godz. 9. to w Indonezji jest godz. 16 lub 17. To nie ZEA, gdzie wspólne okienko pracy wynosi 5-6 godzin. Tutaj zaczynasz pracować w Warszawie jako programista XTB, tam swoją pracę kończy właśnie manager, z którym akurat miałeś coś wyjaśnić odnośnie oferty. Nie da się tak tego po prostu zgrać.

Strefa czasowa jako wyzwanie... WTF? Różnica między Dubajem a Dżakartą to 3 godziny...
Już teraz różnica między różnymi miejscami, w których XTB działa jest większa, np. doskonale radzące sobie w ramach grupy oddziały XTB w Portugalii i Emiratach dzielą 4 godziny...

Programista z Polski ma ustalać szczegóły oferty z menedżerem z innego kraju? Jakiej oferty? Do kogo skierowanej? Do stu tysięcy klientów? Te wątpliwości są szyte dość grubymi nićmi i nie trzymają się kupy od żadnej strony. Przecież to nie jest jednoosobowa działalność gospodarcza.
Różnica czasu między indonezyjskim menedżerem a polskim programistą ma stanowić barierę logistyczną? Czyli jak rozumiem wydaje Ci się, że w Polsce programiści dostają od menedżerów wytyczne na zasadzie "słuchaj, potrzebuję coś na za trzy godziny, zrobisz mi to?". Rozumiem, że spodziewana odpowiedź to coś w rodzaju "OK, a co wolisz IKE czy IKZE?". Trochę szkoda, że tak to nie działa, bo gdyby działało różnice czasowe można by wykorzystać jako przewagę programisty z Polski nad azjatycką konkurencją: poruszając się palcem po mapie z Polski do Indonezji godziny się dodaje. Menedżer z Indonezji na koniec dnia roboczego po zebraniu i spisaniu zaleceń przekazywałby je więc do Polski, a u nas byłby to dopiero początek dnia roboczego. Następnego dnia rano indonezyjski menedżer miałby wszystko gotowe...

Dopóki nie doczytałem prawdy na forum wydawało mi się więcej niż oczywiste, że - jeśli mamy naprawdę duże ambicje - lepiej nie czekać z wchodzeniem na szybko rozwijające się rynki. Sądziłem, że im prędzej na nie wejdziemy, tym większą mamy szansę zostać tam dużym graczem, może liderem. Dzięki otwarciu oczu przez lepiej rozumiejących jak działa świat kolegów z Internetu teraz wiem, że należy czekać, aż kraj będzie bogaty i zaatakować dopiero wtedy. Np. tak, jak eBay czekał z zaatakowaniem Polski. Chociaż akurat to może nie być najlepszy przykład bo eBay zrobił chyba trochę falstart (zaatakował Polskę jeszcze gdy ta była dopiero w połowie drogi do bogactwa).

Nie wiem, na ile ironii mogę sobie pozwolić - zdarzało mi się już czytać wpisy osób nie rozróżniających Indonezji od Indii (na szczęście nie tutaj). Wypada chyba napisać coś wprost:
jako akcjonariusz wolę, aby XTB nie czekało i już teraz zawalczyło o niezwykle dynamicznie rozwijającą się, największą gospodarkę Azji Południowo-Wschodniej i zarazem czwarty co do wielkości populacji kraj na świecie (279 mln mieszkańców to więcej niż 60 procent ludności całej Unii Europejskiej). Koledzy już o tym pisali, ale to chyba nie do wszystkich dociera: PKB Indonezji wynosi ponad 1,3 biliona USD, co plasuje kraj na 16. miejscu pod względem nominalnej wielkości gospodarki, ale już na 7. miejscu na świecie pod względem parytetu siły nabywczej. W 2019 roku Indonezja po raz pierwszy znalazła się wśród krajów o średnio-wysokim dochodzie według rankingu krajów świata pod względem nominalnego dochodu narodowego (GNI) per capita.

Ja nie twierdzę, że to się musi udać, ale że potencjalnych szans jest zdecydowanie więcej niż zagrożeń i że potencjalne zwycięstwo jest dla XTB dużo bardziej wartościowe niż koszt potencjalnej porażki. Moim skromnym zdaniem tylko ślepy menadżer by tego nie próbował.

Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

StaryLis
54
Wpisów: 92
Wysłane: 6 lutego 2025 09:21:01 przy kursie: 65,50 zł
Na zakończenie warto chyba dodać jakiś obrazek albo dwa dla młodzieży nie lubiącej czytać.

Oto, co ma Indonezja, a czego nie ma Europa:

kliknij, aby powiększyć

Źródło: www.populationof.net/pl/indone...

Średnia wieku populacji jest ponadto w Indonezji o około 10 lat niższa niż w Polsce. A oprócz tego, że są młodzi i jest ich coraz więcej, dynamika ich zarobków wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

Źródło: https://wid.world/country/indonesia/

Jeszcze może 2 zdjęcia stolicy Indonezji. Dżakarta jest jedną z największych aglomeracji świata, zamieszkuje ją 33 miliony ludzi (ok. 10 procent mniej niż całą Polskę) i ma historię dłuższą niż jakiekolwiek miasto w naszym kraju.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Ciekawe czy kiedy będziemy już bliżej otwarcia oddziału w Brazylii będziemy mieli do czynienia z podobnym malkontenctwem.

Na zapas napiszę, że każdy z 1 % najlepiej zarabiających ludzi w Brazylii zarabia nie mniej niż 221 352 USD brutto rocznie. Aby być wśród 10 % najlepiej zarabiających musisz tam zarabiać 45,137 USD brutto rocznie (w przeliczeniu ponad 15 000 PLN miesięcznie). Te 10 procent Brazylijczyków zarabia więcej niż wszyscy Polacy razem wzięci.
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

SEVO
2
Wpisów: 4
Wysłane: 6 lutego 2025 10:35:00 przy kursie: 65,50 zł
1ketjoW napisał(a):
[quote=darebar]@szarlej81

Pytanie jakim rozporządzalnym dochodem dysponują Indonezyjczycy. Poza tym jaka jest inwestorów.
Ja zadałbym następujące pytanie. Czy jeżeli rozporządzalny dochód wynosi xxx, to czy za pozyskaniem znacznej liczby klientów będą szły zyski dla XTB w związku z pozyskaniem dużej liczby klientów? Oczywiście chodzi o efekt skali tj. pozyskanie dużej liczby klientów i zarabianie nawet niewielkich kwot ale w dużej skali. Ta strategi może przynieść sukces finansowy, ale nie wiem, na jak długo. Chodzi mi o to, że jeżeli indonezyjski inwestor ma mało środków na inwestycje i je straci klika razy to czy nie powstanie u niego awersja do ryzyka, co w dłuższej perspektywie będzie mieć negatywne implikacje na wyniki.

To ja mam pytanie dlaczego XTB ma się tego bać? ja takiego toku rozumowania nie pojmuję.Think

Tak samo można zapytać producenta broni czy nie boi się o awersję do swoich produktów na całym świecie...czy ten biznes nadal kwitnie czy już się kończy?!

darebar
23
Wysłane: 6 lutego 2025 10:48:21 przy kursie: 65,50 zł
@Stary Lis

Dziękuję za komplement, ale do młodzieży zaliczano mnie pod koniec lat 90. poprzedniego stulecia (niestety).

Byłem kiedyś współpracownikiem polskiej firmy, która miała oddział w Malezji. Było to w latach 2016-2019. Sam w Malezji, Singapurze i Indonezji byłem wtedy dwukrotnie służbowo. Z tamtych czasów pozostało mi przekonanie, że centrum świata przesunęło się (a może zawsze było, tylko z nie naszej perspektywy) w Cieśninie Malakka. To tam lecąc samolotem Air Asia po raz pierwszy w życiu zobaczyłem w dole korek setek wielkich statków oceanicznych przechodzących przez Singapur - niesamowite wrażenie, aż po wylądowaniu na Changi zbierałem szczękę.

Z tamtych czasów pozostało mnie jeszcze jedno przekonanie. Jak ktoś ma kasę to wchodzi do ASEANu przez Singapur, jak ma mniej to próbuje z Malezją, jak nie ma (cały czas myślę o kwotach w dużych milionach dolarów) szuka wejścia przez Wietnam, Indonezję czy Filipiny. Zrobiłbym wielkie Wow!, gdyby udało się wejść XTB do Singapuru i tam zdobyć 50 tys. klientów, bo wtedy byłbym pewien, że XTB ma przełomowy produkt na tamtejszym rynku. Takiego przekonania nie będę miał w przypadku nawet miliona zapisanych do XTB w Indonezji - po prostu dane osobowe do raportów i statystyk w aplikacji pozyskuje się tam prawie za darmo.

Jako wieloletni akcjonariusz XTB (zakup chyba jeszcze z pierwszej rekomendacji Wojetka w portfelu Cztery Fazy Rynku) mam nadzieję, że firma odniesie tam sukces. Jako człowiek, który widział bogactwo Singapuru, jestem niestety przekonany, że zjedzą tam nasz fintech całkiem szybko. Obym się mylił.

Ps.

Na Bali na wakacje nie jedź, woda w oceanie już wtedy była brudna niczym żur. Wątpię, żeby się poprawiło.

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 6 lutego 2025 11:35:59 przy kursie: 65,50 zł
Ufam, że przed decyzją o wejściu zarząd zrobił odpowiednio dobrane badania rynku, nie tylko z samolotu - XTB nie zamierza tam przeprowadzić bombardowania, a jedynie pokojowo wdrożyć swoją ofertę.
Odczucia z obserwacji ulic, nic nie mówią o faktycznych zainteresowaniach, potrzebach i skłonnościach (do inwestowania, czy też hazardu) mieszkańców - a już na pewno nie da się oszacować skali - dużo, mało..to zbyt mało.
To trochę tak jak powszechne twierdzenie, że giełda to kasyno, a kasyno to największy złodziej okradający naiwnych, natomiast ubezpieczyciele, to firmy dbające o nasze dobre samopoczucie. Nie pamiętam już proporcji, ale były badania, że kasyna wypłacają w postaci wygranych o wiele większy odsetek wpłat graczy, niż ubezpieczyciele wypłacają odszkodowań w stosunku do przyjętych składek.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 6 lutego 2025 13:58:59 przy kursie: 65,50 zł
I po co to wszystkie wywody o Indonezji (za które osobiście dziękuję, pouczające)? Kolega już nam wyjaśnił, że przyjdzie Giertych i zaora XTB na złość Stanowskiemu.

tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 6 lutego 2025 14:12:15 przy kursie: 65,50 zł
Lepszego już dzisiaj nic nie przeczytam. Rif, zrobiłeś mi dzień.
"Przyjdzie Giertych i zaora XTB na złość Stanowskiemu"
toothy10 toothy10 toothy10 toothy10 toothy10 toothy10 toothy10
Edytowany: 6 lutego 2025 14:12

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

91 92 93 94 95

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,209 sek.

sipuxyrd
lvyiijuf
xwtibpxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lpkaborz
uvitgwvd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat