PARTNER SERWISU
jvgxkfkw
13 14 15 16 17
Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 1 grudnia 2009 18:23:09 przy kursie: 5,50 zł
Witam

Prezent z okazji mikołajek.
Raporty Henczke za 2007 rok. Mniej więcej można sobie wyliczyć jakiego przeszacowania się spodziewać. Zakładając że nie zaszły istotne zmiany od tego czasu.

w712.wrzuta.pl/plik/1xjJm6hezj...
w712.wrzuta.pl/plik/5i3fBhxekD...

Joker
127
Wysłane: 1 grudnia 2009 18:50:07 przy kursie: 5,50 zł
W 2008 roku mieli przychodu 45 mln oraz ok 3 mln zysku.
Niestety raportów za ten okres oficjalnym drogami nie udało się załatwić.

Adventure
0
Wpisów: 15
Wysłane: 3 grudnia 2009 00:13:03 przy kursie: 5,50 zł
Tak czytam i patrzę i się śmieję - bo choć sam mam trochę grosza tutaj, to jeśli papier pójdzie w górę lb w dół od poziomów o których dyskutujecie - no to dopiero będzie przyjemność czytania Waszych postów.

:-)

Keep on rollin'

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 4 grudnia 2009 14:30:16 przy kursie: 5,55 zł
wlasnie, let's talk business.
chcialem sie przegryzc przez ten raport i napisac cos sensownego, ale poleglem z powodu braku doswiadczenia. na poczatku wszyskto jest cacy, bo np. inwestuja we wlasny transport, wisza im ponad 13,7 baniek za wykonane uslugi (w poprzednim okresie 5,9mln), srodki pieniezne w kasie i na rachunkach to 6.2mln (wczesniej 0.57mln), kapital zapasowy 4.8mln (wczesniej 1.7mln).
teraz z drugiej strony mamy zobowiazania wobec pozostalych jednostek (zwlaszcza te z tytulu dostaw i uslug, oraz inne) w sumie 16.8mln (5.8mln w poprzednim okresie).
nastepnie co mnie interesuje, to koszty dzialalnosci operacyjnej, uslugi obce - skok z 5 na prawie 38 bankiek. i znowu pozycje inne (pkt E.III) o calkiem sporej wartosci i ostatecznie zysk netto 3.8 z 3.12mln w poprzednim okresie.
wydawaloby sie, ze to nieco malo przy takim zwiekszeniu kapitalu zapasowego i tego co jest w kasie, ale moze wlasnie dlatego? nie wiem jak to funkcjonuje bandhead
tez bylbym wdzieczny za wpisy nt raportu help
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Joker
127
Wysłane: 8 grudnia 2009 14:49:13 przy kursie: 5,50 zł
Cytat:
ZREMB-CHOJNICE S.A. - RB (133 / 2009 ) 14:38 08.12.2009
wtorek

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO

Raport bieżący nr 133 Numer raportu / 2009 Rok Pole, w które można wprowadzić dodatkowe oznaczenie numeru raportu.

Data sporządzenia: 2009-12-08
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A. Pole zostanie uzupełnione automatycznie po wypełnieniu arkusza z informacjami o podmiocie i ponownym otwarciu arkusza raportu.

Temat
Informacja dotycząca terminu publikacji sprawozdania finansowego skonsolidowanego Grupy ZREMB-CHOJNICE S.A.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn „ZREMB-CHOJNICE” S.A. informuje, że z uwagi na fakt niezakończenia prac związanych z prowadzonym audytem w HENCZKE-Budownictwo Sp. z o.o., publikacja skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy ZREMB-CHOJNICE S.A. obejmująca wyniki spółki zależnej, tj. HENCZKE-Budownictwo Sp. z o.o. nastąpi w terminie do dnia 21.12.2009r., a nie jak podano poprzednio w raporcie bieżącym nr 128/2009 z dnia 03.11.2009r., do dnia 10.12.2009r.

RAPORT BIEŻĄCY
PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 grudnia 2009 15:57:15 przy kursie: 5,50 zł
Podszedłem do wyceny Henczke na podstawie sprawozdania finansowego, które zostało wklejone stronę wcześniej na wątku.
Są to dane roczne za 2006 i 2007. Nie widzimy w ogóle 2008 r. i trzeba zdawać sobie sprawę z jednego: to był zły rok dla firm budowlanych, szczególnie niewielkich. Widziałem parę sprawozdań mniejszych spółek i powtarza się jedno: dużo słabsze zyski niż rok wcześniej, spowolnienie rotacji, wzrost należności, a często też zobowiązań.
O zjawisku pisze nawet wczorajsza Rzepa:
www.rp.pl/artykul/8,401726_Cor...

Cytat:
Liczba bankructw ogłoszonych w tym roku przez spółki budowlane będzie wyższa o ponad 30 procent w porównaniu z 2008 r. Nic też nie wskazuje na to, by najbliższe miesiące były lepsze dla branży budowlanej
Rośnie ryzyko opóźnień płatniczych i niewypłacalności w branży budowlanej. Analitycy z wywiadowni gospodarczej Coface Poland szacują, że od stycznia do listopada 2009 r. upadłość ogłosiło ponad 80 spółek, podczas gdy w tym samym okresie ubiegłego roku zanotowano 62 bankructwa.
– Ryzyko zatorów płatniczych wzrosło zwłaszcza wśród deweloperów dotkniętych spadkiem popytu, a co za tym idzie, także cen. Płynność finansową tracą również firmy wykonawcze związane z budownictwem mieszkaniowym i komercyjnym – twierdzi Marcin Siwa, dyrektor ds. oceny ryzyka w Coface Poland. – Najmniejsze problemy mają spółki zajmujące się inwestycjami infrastrukturalnymi i drogowymi, gdyż popyt na ich usługi jest duży, głównie stymulowany przez dopływ środków unijnych.

Nie mamy jednak żadnych przesłanek żeby estymować, jakie były wyniki Henczke w 2008 r. Jedyne co można teraz zrobić to cofnąć się w czasie, powiedzmy że jest sierpień 2008 r. i spółka publikuje roczne sprawozdanie, bierzemy je przed nos i oglądamy.

Z roku na rok firma urosła i to ponad trzykrotnie. Rok 2007 zamknęła przychodami ponad 68 mln zł. Jednak zyskowność spadła, bo zysk netto wzrósł śladowo: z 3,1 mln do 3,6 mln zł. Poważnie wzrosły też należności i zobowiązania, natomiast struktura handlowa pozostała zdrowa. W 2007 r. spółka wygenerowała prawie 9 mln zł gotówki operacyjnej, oprócz zysku netto pochodziło to z amortyzacji i z zadłużenia się u dostawców. Proporcje zmian w bilansie zachowują rozsądny poziom, a ogólne zadłużenie, które wzrosło z 51% do 64% jest naturalne dla sektora budowlanego.
Dzięki dobrym wynikom operacyjnym i rentowności, spółka pozostaje stabilna, choć jej rating spadł z AA+ na A-. Tutaj trzeba zrobić zastrzeżenie: nie wiemy jak zły lub dobry był rok 2008, ale na pewno nie udało się utrzymać trendów wzrostu, natomiast spółka zaczęła inwestować w aktywa trwałe. Możliwe, że musiała zaciągnąć na to kredyty, bo choć kończyła rok ze stanem gotówki ponad 6 mln złotych, to jednak miała ponad 15 mln zł zobowiązań krótkoterminowych.
Ze sprawozdań nie wynika, czy i jakie utworzono rezerwy oraz odpisy aktualizujące. Zapasy są znikome, bo poniżej 1 mln złotych, ale należnościom na pewno trzeba by się ostrożnie przyjrzeć.

Na koniec roku 2007 wartość księgowa spółki to 9,3 mln złotych, a po odjęciu niewielkich wartości niematerialnych i prawnych, nadal nieco ponad 9 mln złotych. Wartość likwidacyjna to równe 3 mln złotych.
Wyceny dochodowe są o wiele większe, co jest charakterystyczne dla sektora: renta wieczysta 35 mln zł, wycena berlińska 22 mln zł, wycena szwajcarska 26 mln zł.
Wyceny porównawcze oparłem na średnich wskaźnikach sektora budowlanego i otrzymałem następujące wartości z kosmosu: na podstawie EV/EBIT 95 mln zł, a na podstawie EV/P 75 mln zł.
Proszę zauważyć, że podobne spółki nie mają aż takiego rozrzutu wycen. Wnioskuję z tego, że wyniki wykazane za 2007 r. mają odchylenie od trendu i powrócą do niego w dalszej przyszłości. To co jest niemiarodajne w 2007 r. to bardzo duże przychody na pogorszonej marży procentowej oraz skok wartości sumy bilansowej. Wygląda to jak wynikłe z dużego zdarzenia jednorazowego, realizowanego pod koniec roku obrachunkowego.

Idźmy dalej, czyli opuszczamy sprawozdanie. Jak wyczytałem z informacji prasowej Zrembu z września, wyniki Henczke planowane na 2008 r. to 45 mln zł sprzedaży i 2,7 mln zł zysku netto. To oznaczałoby spore pogorszenie przychodów no i nieduży spadek zysku netto. Natomiast cała pikanteria to kwota transakcji: za 85% udziałów zapłacono 3,2 mln złotych. Czy to wszystkie warunki transakcji? Cena jest podejrzanie niska. Może przed transakcją wypłacono dywidendę, obniżając wartość księgową? W każdym razie to wskazuje na wycenę całości na kwotę nieco ponad 4 mln złotych. Nic mi się tutaj nie zgadza. Bardzo chciałbym zobaczyć efekt konsolidacji, tj. ile na bilans Zrembu wejdzie kapitałów własnych, ile aktywów i ile zobowiązań. Nie ma darmowych obiadów i nie istnieje coś takiego jak okazja.

Sytuacji z Henczke nie umiem wyjaśnić, szczególnie w świetle przedstawionych wyżej wycen, z których nawet ta likwidacyjna wychodzi wyższa niż cena nabycia. Ale mówimy o zamknięciu roku 2007, kiedy spółka mogła być szykowana pod transakcję, a nie znamy wyników późniejszych, ani tym bardziej bieżących. Ta zagadka zostanie jednak szybko rozwiązana, bo jeszcze przed gwiazdką. Wtedy wrócę do tematu, bo sprawa mnie maksymalnie zaintrygowała.
Powyższa treść przez 10 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 grudnia 2009 16:20:57 przy kursie: 5,50 zł
Spojrzałem jeszcze na wyniki WPRI, które dostałem mailem od jednego z użytkowników. Dotyczą roku 2008.
Krótko: spółka całkowity maluch, o przychodach rocznych 7,3 mln zł. Planowane zwiększenie aż dwukrotne będzie wymagać sfinansowania kapitału obrotowego, którego w tej chwili praktycznie nie ma, gotówki jest 526 tys. zł, a ogólne zadłużenie to aż 86%. Dzięki dodatnim wynikom rating jest B-, a to głównie z powodu bardzo dużej straty z lat ubiegłych w kapitałach. Wartość księgowa to tylko 524 tys. zł, więc jak widać, równa jest gotówce. Reszta sumy bilansowej to należności+zapasy-zobowiązania, bilansujące się na niewielkie czarne zero.
Na dzień dzisiejszy ta spółka jest wg mnie warta tyle co posiadana przez nią gotówka. Dopiero gdy jej wzrosną przychody i pojawi się zysk, będzie można mówić o wartości wewnętrznej. Jakaś rozsądna dolna granica dla takich spółek to 20-30 mln zł rocznie, żeby złapały ładną rentowność. Jeszcze raz zaznaczam: zwiększenie obrotów handlowych wymaga kapitału - on może się oczywiście pojawić pod postacią poręczeń kredytów ze strony Zrembu.

Najważniejsze pytanie do Zrembowców: znając już szczegóły planowanej transakcji połączenia z Henczke, jaka jest wycena WPRI w tej transakcji?

mily
0
Wpisów: 193
Wysłane: 8 grudnia 2009 17:03:31 przy kursie: 5,50 zł
WatchDog napisał(a):
Spojrzałem jeszcze na wyniki WPRI, które dostałem mailem od jednego z użytkowników. Dotyczą roku 2008.
Krótko: spółka całkowity maluch, o przychodach rocznych 7,3 mln zł. Planowane zwiększenie aż dwukrotne będzie wymagać sfinansowania kapitału obrotowego
, którego w tej chwili praktycznie nie ma, gotówki jest 526 tys. zł, a ogólne zadłużenie to aż 86%. Dzięki dodatnim wynikom rating jest B-, a to głównie z powodu bardzo dużej straty z lat ubiegłych w kapitałach. Wartość księgowa to tylko 524 tys. zł, więc jak widać, równa jest gotówce. Reszta sumy bilansowej to należności+zapasy-zobowiązania, bilansujące się na niewielkie czarne zero.
Na dzień dzisiejszy ta spółka jest wg mnie warta tyle co posiadana przez nią gotówka. Dopiero gdy jej wzrosną przychody i pojawi się zysk, będzie można mówić o wartości wewnętrznej. Jakaś rozsądna dolna granica dla takich spółek to 20-30 mln zł rocznie, żeby złapały ładną rentowność. Jeszcze raz zaznaczam: zwiększenie obrotów handlowych wymaga kapitału - on może się oczywiście pojawić pod postacią poręczeń kredytów ze strony Zrembu.

Najważniejsze pytanie do Zrembowców: znając już szczegóły planowanej transakcji połączenia z Henczke, jaka jest wycena WPRI w tej transakcji?

W wyniku realizacji Porozumienia, Spółka będzie pośrednio (poprzez swoją spółkę zależną Henczke) podmiotem dominującym w stosunku do WPRI. WPRI zajmuje się prowadzeniem działalności w zakresie budownictwa inżynieryjnego oraz wodociągów i kanalizacji. Usługi świadczone przez WPRI realizowane są głównie w branżach budowlanej i gospodarki komunalnej. WPRI planuje w roku 2009 osiągnąć przychody na poziomie około 15.000.000 zł oraz zysk netto w wysokości około 200.000 zł.

co to za spolka co ma generowac 200tys. zysku wobec tylu przychodow?
przeciez to niewiele ponad 1%

poza tym dziekujemy WD za analize,\
czekajmy do tej konsoli q3

coz dla mnie wycena Wpri jest :
tyle przychodow i az tak maly rekomendowany zysk...

pozdrawiam forumowiczow
koledze WD chodzi o wartosc spolki?Speak to the hand Anxious

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 8 grudnia 2009 22:10:41 przy kursie: 5,50 zł
Joker napisał(a):

Opóźnienie ze skonsolidowanymi to według mnie celowe działanie. Związane między innymi z wezwaniem i końcem kwartału.

Że opóźnianie jest grą celową - widać gołym okiem. I to dosyć mało gustowną, przynajmniej według mnie. Tyle tylko, że nie rozumiem, co im to da? Dodatkowe parę dni na zbicie kursu i postraszenie drobnicy, żeby cenę z ewentualnego wezwania przyjęła jak błogosławieństwo? Na krótką metę skuteczne, tyle tylko, że po takim numerze pies z kulawą nogą nie zainwestuje tu już ani grosza, bo ludzie się będą zwyczajnie bać... Chyba że właśnie o to chodzi:) Może chcą wycofać spółkę z giełdy? Wtedy takie zbijanie i zachowanie się kursu w ostatnim półroczu zaczynałoby nabierać sensu, bo można by skupować w miarę tanio. I jak się do tego ma koniec kwartału?
Nie pojmuję tej rozgrywki, a jak czegoś nie pojmuję, to się krzywię i trzymam z daleka. Kusiło mnie, żeby wejść tu spekulacyjnie pod skonsolidowany, ale chyba postoję z boku, bo dziwnie się na tej grupie ostatnio zrobiło. Najpierw Jago z Elektrimem, teraz to odwlekanie raportu Not talking
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Joker
127
Wysłane: 8 grudnia 2009 22:30:24 przy kursie: 5,50 zł
Nie chcę doszukiwać się jakiejś logiki w tym co obecnie dzieje się w stajni M.N.. zbyt wiele niejasności.
Kwestia wezwania: jeżeli będzie tak jak wielokrotnie pisałem że akcje Jago oraz E.S liczymy wspólnie (a'la porozumienie) wówczas wezwanie na niecały 1% z ceną nie niższą jak 1,20 zł.
Jednak to co obecnie dzieje się z kursem wskazuje na inny scenariusz.
W każdym razie grają nie fair.
Co do inwestycji psa z kulawą nogą ;) Wrócą nawet najgorsi wrogowie jak poczują zapach pieniędzy.
Żadnego wycofywania spółki z giełdy.

Chętni na akcje są tylko podobnie jak wczoraj, 20-30 ludzików musi się ustawić aby ktoś mógł kupić 80-100k. I takie numery będą się powtarzać.
Spółka nie wykorzystała sprzyjającego okresu na rynku z powodu sprzedaży Stormmowych akcji więc pewnie na budowę solidnego i trwałego trendu przyjdzie nam poczekać do wiosny.

Stoper
0
Wpisów: 35
Wysłane: 9 grudnia 2009 13:20:58 przy kursie: 5,40 zł
ciekawe co z wezwaniem.maciek ostnio bardzo kombinuje i chyba za bardzo.na wszystkich swoich spolkach.jago to totalna katastrofa jeszcze chce wcisnac elektrim spolke ktora nigy moze nie wrocic na gpw.bym rozumial jesli by byl notowany ale widac ze kasy nie ma ze robi takie numery.szkoda a kiedys fajny spekulant byl i szlo nie zle z nim zarobic.a teraz jago,zremb,gant super gnioty gpwEh?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 9 grudnia 2009 13:42:13 przy kursie: 5,40 zł
Stoper napisał(a):
ciekawe co z wezwaniem.maciek ostnio bardzo kombinuje i chyba za bardzo.na wszystkich swoich spolkach.jago to totalna katastrofa jeszcze chce wcisnac elektrim spolke ktora nigy moze nie wrocic na gpw.bym rozumial jesli by byl notowany ale widac ze kasy nie ma ze robi takie numery.szkoda a kiedys fajny spekulant byl i szlo nie zle z nim zarobic.a teraz jago,zremb,gant super gnioty gpwEh?

No cóż,prawda jest taka,że inwestorzy nie lubią niejasnych sytuacji i albo powstrzymują się z kupnem akcji,albo po prostu je wywalają...Duża w tym zasługa ostatnich dziwnych posunięć wiadomej osoby...

Joker
127
Wysłane: 9 grudnia 2009 13:48:44 przy kursie: 5,40 zł
Ale Ganta do jednego worka z Jago oraz Zrembem nie wrzucałbym. Tam już fundy rozdają karty. Maciek za mały. I wpływu na to co dzieje się wewnątrz spółki także żadnego nie ma.

pop
pop
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 13:54:16 przy kursie: 5,40 zł
Joker napisał(a):
Ale Ganta do jednego worka z Jago oraz Zrembem nie wrzucałbym. Tam już fundy rozdają karty. Maciek za mały. I wpływu na to co dzieje się wewnątrz spółki także żadnego nie ma.

To prawda,ja też wolę porownywać Jago tylko ze Zrembem.W Gancie dużo ostatnio się dzieje i ma to związek z newsami z ost.2 miesięcy.Ale Gant jeśli wykazuje słabość,to raczej wiązałbym to z wykresem całego sektora developerskiego,ktory wykazuje negatywną dywergencję względem WIG20...

Stoper
0
Wpisów: 35
Wysłane: 9 grudnia 2009 14:27:36 przy kursie: 5,40 zł
Joker napisał(a):
jakie fundy pionier zjechal do ponizej 5% wedy jak jago sypalo .teraz hoopek tam dziala .maciek nie to ze maly tylko bez kasy.mnie ciekawi tylko czy zremb jago ruszy bo narazie widac ze nikogo to nie interesuje zeby tym ruszyc a jak maciek tym nie ruszy to nikt.jago straty jedna nadzieja w monczniku,zremb tez ladnie ludzi ubrali jak zjezdzali z 66% walneli wsio w rynek to maskara co ci ludzie wyprawiaja .z tego co sie czyta na forach to tylko garstka osob mu wierzy bo ja np juz nieAnxious

Joker
127
Wysłane: 9 grudnia 2009 14:47:21 przy kursie: 5,40 zł
Stoper napisał(a):
Joker napisał(a):
jakie fundy pionier zjechal do ponizej 5% wedy jak jago sypalo .teraz hoopek tam dziala .maciek nie to ze maly tylko bez kasy.mnie ciekawi tylko czy zremb jago ruszy bo narazie widac ze nikogo to nie interesuje zeby tym ruszyc a jak maciek tym nie ruszy to nikt.jago straty jedna nadzieja w monczniku,zremb tez ladnie ludzi ubrali jak zjezdzali z 66% walneli wsio w rynek to maskara co ci ludzie wyprawiaja .z tego co sie czyta na forach to tylko garstka osob mu wierzy bo ja np juz nieAnxious
Ktoś kiedyś z któregoś walnego listę udostępnił. Pod progiem było kilka funduszy i uparcie będę twierdził że one karty rozdają jak na wielu spółkach z mWIG.

Co do forum.. rzeczywiście ludzie stracili wiarę i nie ma co się dziwić. Ja wciąż pozostaje akcjonariuszem tylko nieco bardziej twardo po ziemi stąpam niż na Stormmie w 2007 roku lub na Jago kilka miesięcy temu.

pop
pop
0
Wysłane: 13 grudnia 2009 13:12:44 przy kursie: 5,45 zł
Do kiedy Jago ma się zdecydować co zrobić ze ZREMBEM?

irfy
0
Wysłane: 13 grudnia 2009 20:20:18 przy kursie: 5,45 zł
pop napisał(a):
Do kiedy Jago ma się zdecydować co zrobić ze ZREMBEM?

Cóż, termin ustawowy to trzy miesiące od momentu przekroczenia progu 33 %, co nastąpiło wraz z przejęciem Stormu, czyli w pierwszych dniach października, dokładnej daty nie podam, ale można ją gdzieś wyszperać, może nawet na forum, na wątku Jago (ale nie chce mi się go przekopywać Angel ) Tak więc, jeśli mieliby coś ogłaszać, to najpóźniej na początku stycznia. Nie sądzę jednak, żeby ogłosili wezwanie, pewnie załatwią to jakoś pod stołem, sądząc z ostatnich praktyk, jakie tu panują. Nie wiem, może kilku łebków powoli skupuje, tak żeby nie przekroczyć progu 5 % i nie musieć tego ogłaszać a w ustawowym terminie, a Jago odkupi to od nich o grosz czy dwa wyżej i wszyscy będą szczęśliwi. Oprócz drobnych akcjonariuszy oczywiście.
Albo, wbrew słowom prezesa, wywalą jednak te kilkanaście procent. Jeżeli zrobią to "w rynek", współczuję co poniektórym.
A ewentualne wezwanie... hmm... Joker twierdzi, że w takim przypadku cena będzie wynosiła minimum 1.2, ja się z nim nie zgadzam i obstawiam 1.9 - 1.15 maksymalnie. No chyba że teraz docisną kurs do gleby, wtedy jeszcze niżej.
Edit: Ewentualnie - ale tu tylko gdybam - Jago zamieni się na akcje z Elektrimem. Czyli "zapłaci" za te papiery Elektrimu akcjami Zrembu, dzięki czemu zaoszczędzą gotówkę.
Edytowany: 13 grudnia 2009 20:24

irfy
0
Wysłane: 14 grudnia 2009 00:09:37 przy kursie: 5,45 zł
Joker napisał(a):
Joker nie bierze tych cen z sufitu. Podałem dwa scenariusze do jakich zobligowane jest Jago zgodnie z panującym w Polsce prawem.

Nie kombinować i nie wymyślać zbyt wiele. A jeżeli ktoś podaje jakiś przedział cenowy, dobrze byłoby aby uzasadnił.
Poza tym, jeszcze max nieco ponad 2 tygodnie mają aby ogłosić co z wezwaniem.
Wczesniej czekali na opinie KNF, zapewne już ją mają i wiedzą co zrobią. Tu ponownie pojawia się kwestia braku transparentności spółek M.N i cwaniactwa ludzi nimi zarządzających.

Nie kombinuję. Po prostu wziąłem kalkulator i obliczyłem średnią z ostatnich 6 miesięcy. Wyszło trochę ponad 1,14. Więc nie widzę powodów, dla którego w wezwaniu ma być 1.2. Zwłaszcza, jeśli jeszcze zbiją kurs, a mogą zbić, biorąc pod uwagę cwaniactwo, o którym sam napisałeś oraz łatwość, z jaką można tu zbijać.
Edytowany: 14 grudnia 2009 00:32

Joker
127
Wysłane: 14 grudnia 2009 08:59:29 przy kursie: 5,45 zł
irfy napisał(a):
Joker napisał(a):
Joker nie bierze tych cen z sufitu. Podałem dwa scenariusze do jakich zobligowane jest Jago zgodnie z panującym w Polsce prawem.

Nie kombinować i nie wymyślać zbyt wiele. A jeżeli ktoś podaje jakiś przedział cenowy, dobrze byłoby aby uzasadnił.
Poza tym, jeszcze max nieco ponad 2 tygodnie mają aby ogłosić co z wezwaniem.
Wczesniej czekali na opinie KNF, zapewne już ją mają i wiedzą co zrobią. Tu ponownie pojawia się kwestia braku transparentności spółek M.N i cwaniactwa ludzi nimi zarządzających.

Nie kombinuję. Po prostu wziąłem kalkulator i obliczyłem średnią z ostatnich 6 miesięcy. Wyszło trochę ponad 1,14. Więc nie widzę powodów, dla którego w wezwaniu ma być 1.2. Zwłaszcza, jeśli jeszcze zbiją kurs, a mogą zbić, biorąc pod uwagę cwaniactwo, o którym sam napisałeś oraz łatwość, z jaką można tu zbijać.
To już jakiś konkret. Wcześniej pisałeś o widełkach 1.9-1.15.. pewnie literówka i miało być 1.09-1.15. W każdym razie wcześniejsze widełki wzięte niewiadomo skąd..

W dniu 16 listopada na walnym ten temat był poruszany. Wspomniano o wezwaniu 'na znikomą liczbę akcji'. Jest taka możliwość w przypadku gdy akcje Jago oraz Elżbiety Sjoblom będziemy rozpatrywać jako 'jedność' tzw. 'porozumienie'.
Nawet na chłopski rozum, skoro E.S pa pełną władzę w Jago i razem posiadają udziały w Zrembie, ich udziały powinny być rozpatrywane wspólnie.
W przypadku tzw porozumienia cena w wezwaniu nie może być niższa niż cena jaką zapłacił jeden z akcjonariuszy porozumienia w ciągu ostatnich 12 miesięcy. W przypadku Zrembu jest to 1,20 zł.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ZREMB

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,366 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat