W związku z rosnącym zainteresowaniem związanym z kontraktem na OST 112 postanowiłem zgłębić tajniki tego podmiotu... i się zawiodłem :(
Już na dzień dobry dostałem obuchem, bo w sprawozdaniu znajduje się nota o wyłączeniu niektórych punktów z MSR21, a konkretnie o nie pokazywaniu różnic wynikających ze zmiany kursów walutowych rat leasingowych. Nieładnie. PKN, czy LTS mogą zniszczyć swój kapitał własny przez wycenę kredytów, a mu nie musimy i co nam zrobicie? Zerknąłem do raportu biegłego rewidenta za 2008 r i jemu też się to nie spodobało. Spółka zaczęła prezentować leasing w międzyokresowych rozliczeniach kosztów w IVQ2008 czyli rok temu. Audytor napisał że wynik netto byłby mniejszy o 6 milionów przy prawidłowym rozliczeniu wedle MSR21.
Na kpinę zakrawa tłumaczenie wyłączenia przez spółkę. Piszą, że zmiany kursów walut są przejściowe, a wpływ będzie mylący... To czy kurs będzie przejściowy to mogę sobie założyć ja jako osoba zainteresowana inwestycję, a nie zarząd, który powinien zaraportować się porządnie wedle prawideł MSSF. W związku z tym komentarze obiecanki i inne wypowiedzi zarządu oceniałbym bardzo krytycznie. Teraz do liczb.
Rzeczowe aktywa trwałe wzrosły o 5% czyli 7 baniek, natomiast pozostałe aktywa spadły z 5 do 7 mln i są to w zasadzie wszystkie zmiany w porównaniu do zeszłego kwartału jeśli chodzi o aktywa.
Warto zauważyć natomiast że w ciągu poprzednich trzech kwartałów aktywa trwałe wzrosły łącznie o 3mln, czyli w tym kwartale kupiono dwukrotnie więcej niżeli we wszystkich trzech razem wziętych wcześniej.
WniPy są istotnym składnikiem aktywów, ale jest to wytłumaczone rodzajem działalności prowadzonej przez spółkę. Znajdują się tu przykładowo wszystkie licencje na oprogramowanie.
Mocno wzrosły należnosci, bo był to raptowny skok z 50 do 70 mln. Spadły o połowę czyli 7 mln inne aktywa obrotowe. Kaski przybyło i jej stan wynosi obecnie prawie 6 baniek w porównaniu do 4,5 na koniec III kwartału.
Poziom aktywów obrotowych wzrósł o ponad 30% w porównaniu do poprzedniego kwartału.
Kapitał własny wzrósł o 5 mln do kwoty 245 baniaków, z czego najprawdopodobniej było to wynikiem zysków zaraportowanych w okresie sprawozdawczym.
Zobowiązania długoterminowe spadły o 5 mln w wyniku spadku zobowiązań pozostałych, a grupa ta tworzy największą pozycję w sumarycznych zobowiązaniach długoterminowych
Zobowiązania krótkoterminowe skoczyły do poziomu 97 mln czyli prawie o 100%. Tu trzeba zwrócić uwagę, że zadłużenie krótkoterminowe narosło szybciej niżeli aktywa obrotowe, co jest pierwszym krokiem do problemów z płynnością. Na szczęście zobowiązania nie rosną prze kredyty, tylko dzięki należnościom dla dostawców. Nie mam jak ze względu na nieporównywalność danych sprawdzić czy było podobnie w poprzednich latach, ale w sprawozdaniu piszą, że największa sprzedaż jest realizowana właśnie w IV kwartale, więc może być tak, że obrócili towarem(nie wzrosły zapasy) i nie zapłacili jeszcze dostawcom. Wskazuje na to duży wzrost należności.
Parę słów o tym co najbardziej zawsze interesuje akcjonariuszy czyli RziS.
W stosunku do poprzedniego kwartału istotnie zwiększyły się przychody spółki. Obecnie udało się sprzedać za kwotę 77 mln z czego zysku na sprzedaży wypracowano prawie 22 mln PLN Kwartał wcześniej było to 60 mln przychodu i 16 mln zysków na sprzedaży. Marża brutto na sprzedaży jest więc porównywalna i wynosi około 27%.
Większy przychód w tym kwartale wobec III kwartąłu tego roku przy zachowaniu podobnych kosztów zarządu spowodował wygenerowanie dużo lepszego zysku operacyjnego. Obecnie wynosi on 7 baniek, a kwartał wstecz było to tylko 1 mln złotych.
Jak podaje spółka wzrost sprzedazy w IV kwartale jest sezonowy, więc właściwsza będzie analiza wyników w stosunku do IV kwartału 2008.
W odniesieniu do poprzedniego roku spadek przychodów jest bardzo znaczący, bo tak należy interpretować spadek do wspomnianych 77 mln z kwoty 117. Udało się zachować marżę na sprzedaży, natomiast operacyjnej już nie. Rok temu zysk na działalności operacyjnej wyniósł 14 milioników, teraz tylko połowę, ale tym co cieszy jest fakt, że udało się zredukować koszty zarządu o prawie 5%. Tu Bravo. Ciekawostką jest natomiast ujemny koszt sprzedaży...
W spółce można wyróżnić 2 główne segmenty – telekomunikacja i integracja. W IV kwartale tego roku na sprzedaży usług telekomunikacyjnych osiągnięto 10% wzrost, czemu zresztą nie ma się co dziwić, bo przychody z abonamentów, stałych dzierżaw są powtarzalne i nawet podczas kryzysów słabo się je redukuje.
W segmencie integracji systemów odnotowano poważny spadek sprzedaży prawie 50%. Spółka tłumaczy to rozpowszechnianiem nieprawdziwych informacji w prasie i przejęciu spółki zależnej przez konkurencję w wyniku czego klienci skorzystali z usług innych firm w branży. A gdzie natychmiastowe dementi i komunikat w prasie?
W wyniku netto nie widać już takiej negatywnej różnicy w relacji kdk ponieważ przed rokiem na wynik netto miały istotny wpływ różnice kursowe i spowodowały zmniejszenie zysków o 5mln.
Wynik jest poparty przepływami operacyjnymi w kwocie 13 mln. Przepływy z działalności inwestycyjnej są dodatnie, więc uzyskano gotówkę ze sprzedaży aktywów, ale to niekoniecznie koresponduje z bilansową zmianą aktywów, które wzrosły. Ja nie doszukałem się informacji na ten temat, ale sugeruje to jakieś przeszacowanie, albo sprzedaż majątku, za który jeszcze nie było przelewu. Przepływy finansowe są ujemne. Spłacono troszkę kredytów i rat leasingowych.
Za cały rok wyniki prezentują się lepiej niż w roku poprzednim, ale tego można się było spodziewać czytając sprawozdania za poprzednie kwartały.
Jeśli zaufać zarządowi jeśli chodzi o te nieszczęsne spadki w segmencie integracji systemów i uznać to za zdarzenie jednorazowe, to wyceny będą za surowe
www.stockwatch.pl/gpw/atm,wykr...Ja natomiast podchodzę do tego dość krytycznie ze względu na lekkość z jaką wyłączono wpływ walut z MSR21. Sprawozdanie też nie jest szczegółowe. Warto poczekać na raport roczny i spojrzenie biegłego bo jestem pewien, że ponownie będzie nota i wyliczenie jak się sprawy mają przy prawidłowym raportowaniu
Spółka dość agresywnie zamierza inwestować w centrum innowacji. Planowany koszt inwestycji to prawie 0,5 mld złotych. Ja nie jestem ekspertem, więc musicie sami ocenić sens i koszt tej inwestycji. W finansowaniu tego projektu spółka ma zamiar wykorzystać środki unijne, ale planowany koszt jest naprawdę ogromny i mocno przekracza aktywa spółki. Inwestycja jest rozłożona na parę lat.
Na temat kontraktu związanego z numerem 112 można przeczytać niemal wszędzie. Ja dodam od siebie, że to nie jedyne miejsca i szanse dla spółki. Dobrze powinno wpływać Euro2012 i obsługa całego ruchu z tym związana. Dziennikarze z całego świata, transmisje, prezentacje itd.
ATM może wziąć udział jako podwykonawca w budowie infrastruktury informatycznej stadionów. Na obsługę Baltic Arena kontrakt wygrał Trias, a firmy już parokrotnie startowały razem w konsorcjach do przetargów, lub realizowały dla siebie projekty jako podwykonawcy. Jest więc szansa, że i tu uda się coś ugryźć.
Szanse niewątpliwie spółka ma, pytanie pozostaje czy ja wykorzysta.
Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.