0 Dołączył: 2008-11-02 Wpisów: 87
Wysłane:
5 stycznia 2010 18:41:23
przy kursie: 18,00 zł
doncarlos napisał(a):provi napisał(a):dziękuję Doncarlos za wytłumaczenie sprawy cen Borka Proszę bardzo. dokładniej masz 471 akcji, czyli otrzymasz 471 praw poboru, z których każde prawo poboru uprawnia do nabycia 5 nowych akcji po cenie 0,10 gr. jeżeli nie chcesz uczestniczyć w emisji mozesz sprzedać swoje prawa poboru. Dodałbym jeszcze jedno, prawa poboru będą notowane dopiero w marcu. Na dzisiaj w odniesieniu do kursu z ustalenia prawa pp jest około 70% straty i ta strata pozpstanie do momentu pojawienia się na koncie praw poboru. Druga sprawa.. ile będą kosztowały prawa poboru w marcu? Może się zdarzyć, że będzie korekta na rynkach i kurs spadnie na 1 zł.. tym samym nici z zysku.. jakby nie patrzeć kapitał jest zamrozony.. Witam, ja też nie za bardzo znam sie na prawach poboru. Mam akcje Boryszewa od kilku miesięcy i pierwszy raz bede bral udzial w emisji z prawem poboru. Czy mógłby ktoś bardziej rozwinąć samą procedurę jak załapać się na te akcje z praw poboru i czegoś nie przegapić? Please :) Rozumiem że prawa poboru się pojawią automatycznie. Czy to bedzie 7 stycznia? I wtedy bede musiał wejść w rynek pierwotny i zapisać się na emisję i dalej czekać na PDA a potem na akcje? Kiedy trzeba się zapisać żeby nie przegapić odpowiedniego momentu i nie stracić tych praw poboru - o to mi sie rozchodzi. Wielkie dzięki z góry, pozdrawiam wszystkich.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
5 stycznia 2010 18:56:32
Taurus80 napisał(a):sbyszek napisał(a):Taurus80 napisał(a):doncarlos napisał(a):cela22 napisał(a):sbyszek napisał(a):chyba coś źle policzyłeś,  bo mi wychodzi tak : PP=5,28zł + 1,70zł = 6,98zł sbysiu Ty chyba tez cos zle liczysz bo gdyby od dzisiaj przy tym kursie pp byly notowane to kosztowaly by jakies 7.7zl Jesli sie myle to prosze niech mnie ktos poprawi. 1,70*6-0,50=9,70 dobrze liczysz a sbysiu pała z matematyki..;-) Dokladnie a cena 1 PP obecnie Przy kursie 1.70 za akcje PP warte bylyby 1.70*5=8.50-0.50= 8 zl za 1 PP oczywiscie to zalozenie jest czysto spekulacyjne bo nie wiemy po ile beda akcje w pierwszym dniu notowania PP tutaj się całkowicie z tobą zgadzam, że przy cenie za akcję 1,70 wartość PP jest na poziomie teoretycznym = 8 zł, ale poprzednie liczenie można w skrócie przedstawić tak : wczoraj miałem np. 1 akcję za 6,44zł, a dzisiaj mam 1 akcję za 1,70zł i PP za 5,28zł (wyliczone po wczorajszym zamknięciu i która ta wartość będzie kursem odniesienia dla pierwszego notowania PP) Gdyby przeliczyć teoretyczną wartość PP dla kursu akcji na poziomie 1zł to PP = 4,5zł, a dla 2zł to PP=9,5zł. Na tym prostym przykładzie widać, że gdy akcja zdrożeje o 100% to teoretycznie PP powinno zdrożeć o ???? , no kto wyliczy i odpowie ??? Pewnie ze odpowiem PP tez wzrosnie o 100% pomniejszone o 0.50zl przy zalozeniu ceny akcji na poziomie 1 zl pp=5zl-0.50 2 zl pp=10zl-0.50 4 zl pp=20zl-0.50 itd chyba proste procent jest zawsze procentem tylko odejmujemy staly koszt zakupu akcji(wymiany PP na nowe akcje) masz rację bo procent jest zawsze procentem i to jest oczywista oczywistość, ale w tym przypadku procent zmiany kursu akcji nie odpowiada tej samej wartości zmiany procentowej teoretycznego kursu PP. A zobaczysz co się będzie działo jak zaczną być notowane te prawa. Twoje odliczanie z uwzględnieniem odjęcia 5 wartości nominałów jest prawidłowe, ale moje zapytanie dotyczyło wykazanie matematycznej zależności czyli korelacji między tymi dwiema zmiennymi (kurs akcji - kurs PP) aby można to było wykorzystać do arbitrażu tych walorów. Dla chcących aktywnie wykorzystać te zależności podaję wzór który pozwoli wychwycić i wykorzystać ewentualne różnice w trakcie równoległego notowania tych walorów, a zwłaszcza w początkowym okresie notowań, gdzie zakładam dużą zmienność i rozbieżność w notowaniach do czasu osiągnięcia konwergencji w cenach. K - 0,10 = 0,2 * PP gdzie : K-kurs akcji, PP-prawo poboru. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 59
Wysłane:
5 stycznia 2010 19:15:54
Wklejam ponizej info z bossa.pl Cena emisyjna w przypadku Borka jest juz znana od dawna, co by oznaczalo, ze pp borka moga byc notowane juz 08 01. Poprawcie mnie jesli cos przeoczylem
Notowanie praw poboru na giełdzie
Prawo poboru może być przedmiotem obrotu jako samodzielny instrument. Jest ono notowane na giełdzie od następnego dnia sesyjnego po dniu podania przez emitenta informacji o cenie emisyjnej akcji nowej emisji, nie wcześniej jednak niż następnego dnia sesyjnego po dniu ustalenia prawa poboru. Ostatnim dniem notowania jest sesja giełdowa odbywająca się trzeciego dnia sesyjnego przed dniem zakończenia przyjmowania zapisów na akcje.
Na następnej sesji giełdowej po ostatnim dniu uprawniającym do nabycia akcji z prawem poboru, kurs akcji podawany jest z oznaczeniem "bp" (bez prawa poboru).
Kursem odniesienia na pierwsza sesję giełdową po ostatnim dniu uprawniającym do nabycia akcji z prawem poboru (D) jest ostatni kurs zamknięcia pomniejszony o teoretyczną wartość prawa poboru (w przypadku, gdy kurs akcji z prawem poboru jest wyższy od ceny emisyjnej nowych akcji).
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 239
Wysłane:
5 stycznia 2010 19:45:45
Fajnie by bylo ale chyba nie tak szybko. Tu napisano ze: "W tej chwili kapitał Boryszewa dzieli się na 62,6 mln walorów. Na przełomie marca i kwietnia prawa poboru znajdą się w obrocie." www.parkiet.com/artykul/7,8842...
|
|
1 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 1 410
Wysłane:
5 stycznia 2010 19:46:50
cela22 napisał(a):Fajnie by bylo ale chyba nie tak szybko. Tu napisano ze: "W tej chwili kapitał Boryszewa dzieli się na 62,6 mln walorów. Na przełomie marca i kwietnia prawa poboru znajdą się w obrocie." www.parkiet.com/artykul/7,8842... Czyli nie koniec wzrostów. Będzie bujać. You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2010 19:55:24
cela22 napisał(a):Fajnie by bylo ale chyba nie tak szybko. Tu napisano ze: "W tej chwili kapitał Boryszewa dzieli się na 62,6 mln walorów. Na przełomie marca i kwietnia prawa poboru znajdą się w obrocie." www.parkiet.com/artykul/7,8842... Ale na jakiej podstawie prawnej/regulaminowej tak sie stanie? Moze to zwykle przejezyczenie i chodzilo im om PDA albo nowe zasymilowane akcje. Z tego co pisza na bossie to spelnione sa wszystkie przeslanki aby pp byly dopuszczone do obrotu juz 8 01. No nic, niedlugo sie wszystko wyjasni.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
5 stycznia 2010 19:57:18
sbyszek napisał(a):Taurus80 napisał(a):sbyszek napisał(a):Taurus80 napisał(a):doncarlos napisał(a):cela22 napisał(a):sbyszek napisał(a):chyba coś źle policzyłeś,  bo mi wychodzi tak : PP=5,28zł + 1,70zł = 6,98zł sbysiu Ty chyba tez cos zle liczysz bo gdyby od dzisiaj przy tym kursie pp byly notowane to kosztowaly by jakies 7.7zl Jesli sie myle to prosze niech mnie ktos poprawi. 1,70*6-0,50=9,70 dobrze liczysz a sbysiu pała z matematyki..;-) Dokladnie a cena 1 PP obecnie Przy kursie 1.70 za akcje PP warte bylyby 1.70*5=8.50-0.50= 8 zl za 1 PP oczywiscie to zalozenie jest czysto spekulacyjne bo nie wiemy po ile beda akcje w pierwszym dniu notowania PP tutaj się całkowicie z tobą zgadzam, że przy cenie za akcję 1,70 wartość PP jest na poziomie teoretycznym = 8 zł, ale poprzednie liczenie można w skrócie przedstawić tak : wczoraj miałem np. 1 akcję za 6,44zł, a dzisiaj mam 1 akcję za 1,70zł i PP za 5,28zł (wyliczone po wczorajszym zamknięciu i która ta wartość będzie kursem odniesienia dla pierwszego notowania PP) Gdyby przeliczyć teoretyczną wartość PP dla kursu akcji na poziomie 1zł to PP = 4,5zł, a dla 2zł to PP=9,5zł. Na tym prostym przykładzie widać, że gdy akcja zdrożeje o 100% to teoretycznie PP powinno zdrożeć o ???? , no kto wyliczy i odpowie ??? Pewnie ze odpowiem PP tez wzrosnie o 100% pomniejszone o 0.50zl przy zalozeniu ceny akcji na poziomie 1 zl pp=5zl-0.50 2 zl pp=10zl-0.50 4 zl pp=20zl-0.50 itd chyba proste procent jest zawsze procentem tylko odejmujemy staly koszt zakupu akcji(wymiany PP na nowe akcje) masz rację bo procent jest zawsze procentem i to jest oczywista oczywistość, ale w tym przypadku procent zmiany kursu akcji nie odpowiada tej samej wartości zmiany procentowej teoretycznego kursu PP. A zobaczysz co się będzie działo jak zaczną być notowane te prawa. Twoje odliczanie z uwzględnieniem odjęcia 5 wartości nominałów jest prawidłowe, ale moje zapytanie dotyczyło wykazanie matematycznej zależności czyli korelacji między tymi dwiema zmiennymi (kurs akcji - kurs PP) aby można to było wykorzystać do arbitrażu tych walorów. Dla chcących aktywnie wykorzystać te zależności podaję wzór który pozwoli wychwycić i wykorzystać ewentualne różnice w trakcie równoległego notowania tych walorów, a zwłaszcza w początkowym okresie notowań, gdzie zakładam dużą zmienność i rozbieżność w notowaniach do czasu osiągnięcia konwergencji w cenach. K - 0,10 = 0,2 * PP gdzie : K-kurs akcji, PP-prawo poboru. Dlaczego wszyscy sobie matematyke utrudniaja tego nigdy nie moge zrozumiec :) Czy az tak trudno jest zrozumiec proste wyliczenie matematyczne ktorego pewnie uczymy sie w 4 klasie szkoly podstawowej, szukamy jakis dziwnych wzorow to prostych obliczen. Nie ma nic prostrzego od wyliczenia wartosci PP kurs akcji danego dnia razy 5 minus 0.50zl kazde dziecko w pamieci obliczy nawet przy zmieniajacym sie kursie akcji co sekunde.
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
5 stycznia 2010 20:01:27
Podanie ceny emisyjnej nie jest jedynym czynnikiem decydującym o dopuszczeniu do obrotu na rynku. Według mnie, kluczowe jest tutaj zatwierdzenie prospektu emisyjnego związanego z emisją danej serii akcji.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 387
Wysłane:
5 stycznia 2010 20:08:28
Taurus80 napisał(a):kurs akcji danego dnia razy 5 minus 0.50zl kazde dziecko w pamieci obliczy nawet przy zmieniajacym sie kursie akcji co sekunde. Dziecko twierdzi, że jeszcze prościej jest kurs akcji - 0,10zł, a wynik razy 5 Mniejsze liczby
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2010 20:09:33
Z tego co wyczytalem to jest to warunek konieczny ale dla rozpoczecia procesu przeksztalcenia pp w akcje nowej emisji. Dziwi mnie to, ze o prospekcie nie ma ani slowa w tej informacji na bossie. No nic, zainwestuje jutro 50gr i zadzwonie do Boryszewa, nie ma to jak informacja z samego zrodla :)
|
|
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
5 stycznia 2010 20:22:41
elmariachi napisał(a):Z tego co wyczytalem to jest to warunek konieczny ale dla rozpoczecia procesu przeksztalcenia pp w akcje nowej emisji. Dziwi mnie to, ze o prospekcie nie ma ani slowa w tej informacji na bossie. No nic, zainwestuje jutro 50gr i zadzwonie do Boryszewa, nie ma to jak informacja z samego zrodla :) Prawo poboru to też papier wartościowy. W związku z ubieganiem się o dopuszczenie pap wart do obrotu konieczne jest zatwierdzenie prospektu. Jest kilka wyjątków, o których mówi ustawa o ofercie. Kilka stron wcześniej całą procedurę przedstawiałem: www.stockwatch.pl/forum/defaul...Najprościej będzie zadzwonić i zapytać.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2010 20:33:45
ok. dzieki!
Rozumiem, ze sama rejestracja pp nie wymaga zatwierdzenia prospektu?
Edytowany: 5 stycznia 2010 20:36
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 102
Wysłane:
5 stycznia 2010 21:17:08
pikon7 napisał(a):doncarlos napisał(a):provi napisał(a):dziękuję Doncarlos za wytłumaczenie sprawy cen Borka Proszę bardzo. dokładniej masz 471 akcji, czyli otrzymasz 471 praw poboru, z których każde prawo poboru uprawnia do nabycia 5 nowych akcji po cenie 0,10 gr. jeżeli nie chcesz uczestniczyć w emisji mozesz sprzedać swoje prawa poboru. Dodałbym jeszcze jedno, prawa poboru będą notowane dopiero w marcu. Na dzisiaj w odniesieniu do kursu z ustalenia prawa pp jest około 70% straty i ta strata pozpstanie do momentu pojawienia się na koncie praw poboru. Druga sprawa.. ile będą kosztowały prawa poboru w marcu? Może się zdarzyć, że będzie korekta na rynkach i kurs spadnie na 1 zł.. tym samym nici z zysku.. jakby nie patrzeć kapitał jest zamrozony.. Witam, ja też nie za bardzo znam sie na prawach poboru. Mam akcje Boryszewa od kilku miesięcy i pierwszy raz bede bral udzial w emisji z prawem poboru. Czy mógłby ktoś bardziej rozwinąć samą procedurę jak załapać się na te akcje z praw poboru i czegoś nie przegapić? Please :) Rozumiem że prawa poboru się pojawią automatycznie. Czy to bedzie 7 stycznia? I wtedy bede musiał wejść w rynek pierwotny i zapisać się na emisję i dalej czekać na PDA a potem na akcje? Kiedy trzeba się zapisać żeby nie przegapić odpowiedniego momentu i nie stracić tych praw poboru - o to mi sie rozchodzi. Wielkie dzięki z góry, pozdrawiam wszystkich. Drogi Piotrze. 7 stycznia otrzymasz 5 PP za kazda akcje Boryszew. W Saldo PW bada widoczne akcje Boryszew i Boryszew-PP. Za jakis czas te PP beda notowane i mozna bedzie je sprzedac. Z innym terminie trzeba bedzie zakupic akcje Boryszew z PP za 0.10 za kazda akcje. W Rynek pierwotny. I potem beda przydzielone. Terminow tych wydarzen nie znam.
Edytowany: 5 stycznia 2010 21:25
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 239
Wysłane:
5 stycznia 2010 21:55:32
Myslalem ze 1 pp na kazda akcje, a 1 pp upowaznia do objecia 5 nowych akcji.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-02 Wpisów: 87
Wysłane:
5 stycznia 2010 23:05:03
vonplezdi napisał(a):pikon7 napisał(a):doncarlos napisał(a):provi napisał(a):dziękuję Doncarlos za wytłumaczenie sprawy cen Borka Proszę bardzo. dokładniej masz 471 akcji, czyli otrzymasz 471 praw poboru, z których każde prawo poboru uprawnia do nabycia 5 nowych akcji po cenie 0,10 gr. jeżeli nie chcesz uczestniczyć w emisji mozesz sprzedać swoje prawa poboru. Dodałbym jeszcze jedno, prawa poboru będą notowane dopiero w marcu. Na dzisiaj w odniesieniu do kursu z ustalenia prawa pp jest około 70% straty i ta strata pozpstanie do momentu pojawienia się na koncie praw poboru. Druga sprawa.. ile będą kosztowały prawa poboru w marcu? Może się zdarzyć, że będzie korekta na rynkach i kurs spadnie na 1 zł.. tym samym nici z zysku.. jakby nie patrzeć kapitał jest zamrozony.. Witam, ja też nie za bardzo znam sie na prawach poboru. Mam akcje Boryszewa od kilku miesięcy i pierwszy raz bede bral udzial w emisji z prawem poboru. Czy mógłby ktoś bardziej rozwinąć samą procedurę jak załapać się na te akcje z praw poboru i czegoś nie przegapić? Please :) Rozumiem że prawa poboru się pojawią automatycznie. Czy to bedzie 7 stycznia? I wtedy bede musiał wejść w rynek pierwotny i zapisać się na emisję i dalej czekać na PDA a potem na akcje? Kiedy trzeba się zapisać żeby nie przegapić odpowiedniego momentu i nie stracić tych praw poboru - o to mi sie rozchodzi. Wielkie dzięki z góry, pozdrawiam wszystkich. Drogi Piotrze. 7 stycznia otrzymasz 5 PP za kazda akcje Boryszew. W Saldo PW bada widoczne akcje Boryszew i Boryszew-PP. Za jakis czas te PP beda notowane i mozna bedzie je sprzedac. Z innym terminie trzeba bedzie zakupic akcje Boryszew z PP za 0.10 za kazda akcje. W Rynek pierwotny. I potem beda przydzielone. Terminow tych wydarzen nie znam. No pewnie Panie Vonplezdi że za 1 akcję 1 PP, co upoważnia do zakupu 5 akcji nowej emisji po 0,10zł każda. Czyli 7 stycznia dostaniemy PP. Tylko pytanie do kiedy trzeba będzie się ich pozbyć lub zapisać na nową emisję. Chyba tego jeszcze nie wiadomo.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-18 Wpisów: 74
Wysłane:
5 stycznia 2010 23:09:03
Dobra rada dla wszystkich. Unikać na przyszłość takich spółek. Jaką macie gwarancję że za kilka miesięcy kurs będzie na zadowalającym poziomie? Trzeba być niespełna rozumu by oddać w tym momencie duży % ze swojego kapitału. Zupełny bezsens
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2010 23:19:23
usatrader napisał(a):Dobra rada dla wszystkich. Unikać na przyszłość takich spółek. Jaką macie gwarancję że za kilka miesięcy kurs będzie na zadowalającym poziomie? Trzeba być niespełna rozumu by oddać w tym momencie duży % ze swojego kapitału. Zupełny bezsens ja uwazam ze trzeba byc niespelna rozumu aby grac DT :) jestesmy kwita A o moja strate sie nie martw :) jeszcze 70 gr i wyjde na 0 :) Widziales kiedys zeby ktos sie cieszyl ze bedzie mial 0 zysku ?? Ja bede sie strasznie cieszyl. Malo tego bede sie tez bardzo sieszyl jak zrealizuje strate w wysokosci 50gr :P
Edytowany: 5 stycznia 2010 23:20
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
5 stycznia 2010 23:22:33
usatrader napisał(a):Dobra rada dla wszystkich. Unikać na przyszłość takich spółek. Jaką macie gwarancję że za kilka miesięcy kurs będzie na zadowalającym poziomie? Trzeba być niespełna rozumu by oddać w tym momencie duży % ze swojego kapitału. Zupełny bezsens Dziękujemy za dobrą radę dla wszystkich. Rzeczywiście nie pomyśleliśmy (ponieważ jesteśmy - jak trafnie zauważyłeś - niespełna rozumu, aż tak bardzo to nie dziwi) o tym, że nie mamy tu żadnej gwarancji, że za kilka miesięcy kurs będzie na zadowalającym poziomie. Czy mógłbyś od razu polecić jakieś spółki z takimi gwarancjami?
|
|
0 Dołączył: 2009-06-15 Wpisów: 106
Wysłane:
5 stycznia 2010 23:26:23
Osobiście to gratuluję właścicielowi większościowemu 59,5% Panu Karkosikowi. Bardzo sprytnie wypłaca sobie dywidendę za pieniądze tych którzy zostali zmuszeni do zakupu akcji z PP. Normalnie dywideny nie mógłby sobie wypłacić no bo i z czego? jak spółka nie przynosi zysków tylko straty. Troszkę PR, że to niby będzie lepiej, mydlenie oczu i co, otóż co: zwyczajnie podziałało. Ustalenie ceny emisyjnej na takim niskiem poziomie i stosunku nabycia PP spowodowało potężne odcięcie kursu po zakończeniu notować sesyjnych z PP. Spekulacja wkroczyła znowu na papier i podbija kurs w mknącym do przodu pociągu. Na końcu niestety prawdopodobnie jest sciaana i im szybciej się przy niej ów pociąg znajdzie tym szybciej się rozbije a akcjonariusze z impetem z niego powypadną. Ci którzy wiedzą i mają świadomość o istnieniu tej ściany wysiądą z tego pociągu na jednym z przystanków. Zastanawialiście jaki cel ma nowa emisja. Otóż taki "napchanie kieszeni Karkosika" waszymi pieniędzmi poprzez tak naprawdę prywatną emisję. Bo jak można inaczej na to patrzeć jeśli inwestor ma 59,5% dotychcasowych emisji. Taki wytrawny gracz jak Pan Karkosik wie, że rynek nie jest idealny i tą nieidealność należy wykorzystać. Ustalenie tak niskiej ceny emisyjnej i ustalenie stosunku nabycia 1:5 zainicjowało mechanizm spekulacyjny, co przysparza go teraz o "wzrost kapitału" Następna korzyść to to, że z pieniędzy akcjonariuszy BORYSZEW odda pożyczone pieniądze na wykup obligacji panu Karkosikowi, czyli co, otóż to robię emisję aby zwrócić sobie pożyczone pieniądze, bo nie przyniosły mi one zysku (straty na wynikach firmy) Mam coś w rodzaju dywidendy.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2010 23:36:55
Do wszystkich co dbaja o stan mojego portfela, jezeli boryszew jest tak badziewiasta spolka to prosze podajcie mi choc jedna spolke ktora da zarobic 300% w nastepne 6.5 miesiaca z przynajmniej 50% pewnoscia!!!!
Narazie mam taka stope zwrotu na spolce wiem ze jest to wirtualna stopa zwrotu jak narazie ale licze na znacznie wiecej w ciagu 2-3 lat
Jezeli nie macie takiej spolki na oku proesze o nie irytowanie zarabiajacych, no chyba ze macie jakies fundamentalne argumenty.
Edytowany: 5 stycznia 2010 23:38
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.