PARTNER SERWISU
fgfdumop
2 3 4 5 6

Złoto!!!

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 8 stycznia 2010 13:14:18
Pojawił się artykuł częściowo odpowiadający na pytanie, które pierwotnie postawiłem w tym wątku!

wyborcza.biz/biznes/1,101716,7...

Cytat:
Od dziecka mnie dręczy ta zagadka. Skoro nie mamy pieniądza kruszcowego, dlaczego cenimy sobie niektóre kruszce? Chyba sam rynek jubilerski nie może tego tłumaczyć, bo jego obroty są mniejsze niż złota na światowych giełdach. A poza tym są jeszcze rzadsze i piękniejsze metale jak rod czy iryd... więc o co chodzi?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 8 stycznia 2010 13:31:35
Cytat:
Jednym słowem, wysoka wartość złota nie wynika wcale z tego, że wszyscy pragniemy obwiesić się złotymi łańcuchami. Wynika z tego, że nikt z nas nie ma wątpliwości, że w razie potrzeby będzie w stanie je bez kłopotów sprzedać.

Podręcznikowa definicja bańki spekulacyjnej. W tym przypadku bańki specyficznej, bo istniejącej od paru tysięcy lat.

Kiedyś nauczymy się wytwarzać złoto, a wtedy zaczną się dziać rzeczy straszne Boo hoo!
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 stycznia 2010 13:37:20
mathu napisał(a):

Kiedyś nauczymy się wytwarzać złoto, a wtedy zaczną się dziać rzeczy straszne Boo hoo!

umiemy wytwarzać sztuczne diamenty, lecz wielkiego wpływu na wartość prawdziwych nie wywarliśmy...

mathu
0
Wysłane: 8 stycznia 2010 13:43:46
Sztuczne diamenty są łatwo odróżnialne od naturalnych. Złoto przetapia się w sztabki i jako takie będzie w 100% identyczne z naturalnym.

Zresztą już teraz można wytwarzać złoto w akceleratorach, ale jest to nieopłacalne. Kiedyś będzie inaczej.

Mimo wszystko w najbliższym czasie złoto może zyskiwać na prawdziwej wartości z powodu zastosowań w elektronice i nanotechnologii.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 stycznia 2010 14:54:55
Diamenty i węgiel to tak naprawdę ten sam pierwiastek więc otrzymywanie sztucznych diamentów nie jest szczególnie skomplikowanym procesem. Istnieje zresztą wiele różnych sposobów na robienie tego, a wciąż wymyśla się nowe - coraz to tańsze.
Lepsze sztuczne diamenty są nie do odróżnienia od naturalnych bez mikroskopu. Te sztuczne mają mniej "defektów". A wciąż są duużo (kilkukrotnie) tańsze.
Jako ciekawostkę można dodać, że podobno zdarzało się, że ich producenci otrzymywali pogróżki.

Ze złotem to jednak zupełnie inna sprawa. Złoto samo w sobie jest pierwiastkiem więc sztuczne otrzymywanie go oznacza przekształcanie jednego pierwiastka z Tablicy Mendelejewa w drugi. Popularnym i znanym od dawna sposobem jest tu ostrzeliwanie neutronami ciężkich jąder atomów, aby te straciły część swoich protonów :) Nie muszę chyba dodawać jakiej ilości energii to wymaga i czy jest to opłacalne. Oczywiście możliwe, że znajdziemy tańszą metodę, prace nad tym gdzieś tam ciągle trwają, ale - tak czy owak - otrzymywanie diamentów z grafitu to w porównaniu z otrzymywaniem złota z ołowiu jak produkcja jajecznicy (z jajek) vs produkcja mikroprocesora.

mathu
0
Wysłane: 8 stycznia 2010 15:09:56
Zgadzam się w obu przypadkach. Kluczową sprawą w przypadku diamentów jest to, że da się je odróżnić od otrzymanych sztucznie i nawet kiedy będziemy produkować diamentowe szyby do okien, diamenty naturalne używane w jubilerstwie będą w cenie.

Natomiast nieefektywność sztucznej produkcji złota jest tylko chwilowa i do rozwiązania w przyszłośći. I takie sztuczne złoto będzie nieodróżnialne od rzeczywistego, bo nie używa się w jubilerstwie samorodków.
Edytowany: 8 stycznia 2010 15:10

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 8 stycznia 2010 19:09:57
produkcja czy "generacja" zlota to nie jedyna mozliwosc. Nigdy nie wiadomo czy nie nastapi jakies sensacyjne odkrycie nowych zloz, byc moze takich ktore do tej pory byly technologicznie poza zasiegiem. Pojawia sie jakies nowe metody wydobycia ...
Ziemia to spora "kulka" a narazie dzialamy ledwo na wierzchu. Co siedzi w srodku to wiadomo tylko mniej wiecej. Zdaje sie (nie dam glowy) ze byly czasy kiedy aluminium bylo cenione bardziej od zlota wylacznie ze wzgledu na ograniczona technologie wlasnie.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

mathu
0
Wysłane: 8 stycznia 2010 19:17:22
Zielarz napisał(a):
produkcja czy "generacja" zlota to nie jedyna mozliwosc. Nigdy nie wiadomo czy nie nastapi jakies sensacyjne odkrycie nowych zloz, byc moze takich ktore do tej pory byly technologicznie poza zasiegiem. Pojawia sie jakies nowe metody wydobycia ...

Pas Kuipera...

Echinos
0
Wpisów: 70
Wysłane: 27 lipca 2010 22:54:29
Odnotowuję jako ciekawostkę.

kliknij, aby powiększyć

Złoto przełamało dzisiaj półtoraroczny trend wzrostowy. Odejście od złotego kruszcu? Pęknięcie bańki? Czeka nas trend spadkowy? Zobaczymy w najbliższych tygodniach.

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 27 lipca 2010 23:00:45
Spadek cen złota powinien doprowadzić do odejścia kapitału z bezpiecznego złota w kierunku ryzykownych akcji i surowców. Już na przykład widać wzrost cen miedzi.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 28 lipca 2010 00:15:35
mathu napisał(a):
Pas Kuipera...

Mathu, nie wiem ile masz lat. Mi stuknęła ledwo ćwiartka wieku. Jestem pewien, że nie doczekam czasów, kiedy to będziemy latać na planetoidy w celu eksploatacji znajdujących się tam minerałów. Angel

Prawdopodobnie uda mi się zobaczyć jedynie pierwsze kroki astronauty na Marsie.
Klika się i sprzedaje ;-)

mathu
0
Wysłane: 28 lipca 2010 01:11:02
Mnie też :)

Ludzie nie będą tam latać, ale automaty jak najbardziej.

Myślę że za 30 lat stanie się to faktem. NASA wreszcie zrozumiała, że kluczem do rozwoju technologii kosmicznych są prywatne firmy. Może nas czekać taki boom na loty w kosmos, jaki od 30 lat przeżywają komputery osobiste.

Co do cen złota, to mam nadzieję na stromy zjazd poniżej 500 dolarów. Chcę zobaczyć miny tych, którzy z taką pyszałkowatą pewnością siebie mówią o fantastycznej inwestycji jaką ma być złoty kruszec.
Edytowany: 28 lipca 2010 01:11

v3nom
0
Wysłane: 28 lipca 2010 10:44:28
mathu napisał(a):
Ludzie nie będą tam latać, ale automaty jak najbardziej.

Myślę że za 30 lat stanie się to faktem. NASA wreszcie zrozumiała, że kluczem do rozwoju technologii kosmicznych są prywatne firmy. Może nas czekać taki boom na loty w kosmos, jaki od 30 lat przeżywają komputery osobiste.

Robi się mały offtopic, ale liczę na to, że wyrozumiały moderator przymknie na to oko Pray

Żadnej rewolucji w ciągu najbliższych 30 lat nie będzie. Nie porównuj lotów w kosmos do komputerów, bo to dwie zupełnie różne sprawy. Loty w kosmos jeszcze dłuuugo nie będą rutynowe. Każdy, nawet najmniejszy błąd czy awaria (np. spowodowana uderzeniem mikroskopijnego meteoru o wielkości milimetrów - a takich jest mnóstwo - ale poruszającego się z zawrotną prędkością) może skończyć się wysłaniem flag rodzinom astronautów. Tobie, nawet jak zawiesi się komputer, nic nie grozi Angel

Myślę, że w ciągu 30 lat mamy szansę wrócić na Księżyc (regularnie latać i może rozpocząć budowę bazy na którymś biegunie?) i ewentualnie przelecieć się na Marsa. Zauważ, że poprzednia seria lotów załogowych na Księżyc, była spowodowana naciskami politycznymi i wyścigiem zbrojeń. Teraz nie ma już takiego parcia na wydawanie miliardów dolarów.

Ale generalnie się z Tobą zgodzę. Pewnie za 100 lat, wyskoczenie na rundkę golfa na Księżycu nie będzie niczym szczególnym thumbright

mathu
0
Wysłane: 28 lipca 2010 12:51:10
A jak wyglądał rozwój lotnictwa?

Zajmowały się tym wyłącznie prywatne firmy. Na początku było to niesamowicie niebezpieczne zajęcie. W ciągu 30 lat przeszliśmy z prymitywnego proof-of-concept braci Wright do czegoś takiego:

upload.wikimedia.org/wikipedia...

10 lat później Niemcy mieli już myśliwce odrzutowe.

Przy czym rozwój techniczny jaki w tamtych czasach zajmował 10 lat, obecnie potrzebuje roku. No i nie mówimy o lotach załogowych, tylko o automatach. Już obecnie mamy sondy które potrafią wylądować na komecie, wykonać wiercenie, pobrać próbki geologiczne i wrócić z tym na Ziemię.

v3nom
0
Wysłane: 28 lipca 2010 15:39:05
mathu napisał(a):
A jak wyglądał rozwój lotnictwa?

Zajmowały się tym wyłącznie prywatne firmy. Na początku było to niesamowicie niebezpieczne zajęcie. W ciągu 30 lat przeszliśmy z prymitywnego proof-of-concept braci Wright do czegoś takiego:

upload.wikimedia.org/wikipedia...

10 lat później Niemcy mieli już myśliwce odrzutowe.

A w tak zwanym między czasie dwie wojny światowe. Przecież gdyby nie II Wojna Światowa nasza technologia stałaby na dużo niższym poziomie. Jednym słowem była potrzeba. Potrzeba pokonania przeciwnika oraz szybkiego przemieszczania się - podróż z Ameryki do Europy nie trwała już tygodnia. Astronautyka nie ma dziś społecznego zapotrzebowania. Jest przydatna, generuje korzyści, które jednak nie są oczywiste dla wszystkich. Gdyby zaatakowali nas dziś Marsjanie, to na pewno znalazły by się środki i społeczne przyzwolenie na rozwój tej gałęzi. A astronautyka ruszyła by z kopyta.

mathu napisał(a):
No i nie mówimy o lotach załogowych, tylko o automatach. Już obecnie mamy sondy które potrafią wylądować na komecie, wykonać wiercenie, pobrać próbki geologiczne i wrócić z tym na Ziemię.

To prawda. Potrafimy wysyłać sondy, które pobierają próbki i z nimi wracają. Ale pamiętaj, że za powodzeniem każdej z tych misji stoją sztaby naukowców i techników. Podróżowanie (bezzałogowe) po układzie słonecznym z technicznego punktu widzenia jest w naszym zasięgu. Cały szkopuł tkwi w tym, że jest to niemiłosiernie drogie i długotrwałe ze względu na ogromne odległości jakie dzielą ciała niebieskie.

W przypadku eksploatacji zasobów mineralnych planetoid, np. złota - nawiązując do tematu wątku Angel na masową skalę, wszystko zależałoby od kosztów tego biznesu. Pieniądze to podstawa. Bo skoro mamy pod dostatkiem zasobów mineralnych na Ziemi, to po co pchać się w przestrzeń kosmiczna? A eksploatujemy przecież, z nielicznymi wyjątkami, tylko powierzchniowe jej warstwy - vide OIL - może wiercą zbyt płytko? blackeye

Nie istnieją aktualnie tańsze metody napędu statków kosmicznych, którymi moglibyśmy zastąpić obecnie stosowane rakiety. Koszt wyniesienia ładunku na orbitę jest wysoki, a stosunek masy paliwa do masy użytecznej absurdalny. Tylko zyski mogą nakłonić prywatne przedsiębiorstwa do inwestycji, a tych nie będzie, dopóki nie nastąpi jakiś przełom w technologii.

Ale jest światełko w tunelu:
pl.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%BC...
eksploatacjakosmosu.blox.pl/ta...

Wizje przedstawione w artykułach mają dla mnie sens i myślę, że to nie jest SF. Kiedyś osiągniemy podobny rozwój cywilizacyjny. Ale nie ma najmniejszych szans na ich realizację do 2050 Shame on you

wave

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 28 lipca 2010 17:55:14
sa prywatne firmy ktore juz teraz zajmuja sie przygotowywaniem lotnisk dla pojazdow do lotow w kosmos.
auto ktore wlasnie zeszlo z tasmy produkcyjnej jest juz technologicznie przestarzale w stosunku do stanu naszej wiedzy o jakies 3 lata, samolot cywilny o jakies 8, a co dopiero mozna powiedziec o wachadlowcach czy pojazdach wojskowych?
zdanie the future is now w swiecie R&D wcale nie jest pozbawione sensu.

a zloto? mozna bylo kupowac rok temu, nie dzis.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 28 lipca 2010 17:56

v3nom
0
Wysłane: 29 lipca 2010 22:25:18
Prośba techniczna:

Potrzebuję plik tekstowy z danymi złota (może być format Metastock, ale to nie ma znaczenia). Zakres danych - powiedzmy ostatnie 3/5 lat na świeczkach dziennych.

Chcę to wrzucić w Excela i zrobić małe porównanie. Może ktoś podesłać linka, albo wrzucić na adres email (zgłoszę się wtedy na PW)?

Pozdrawiam wave

Echinos
0
Wpisów: 70
Wysłane: 30 lipca 2010 09:31:22

v3nom
0
Wysłane: 30 lipca 2010 11:14:46

Echinos thumbright Powodem dla którego pytałem o dane, był artykuł mojego ulubionego (ironia) analityka pana Sławomira D. blackeye

Zloto kontra akcje

Poniżej fragment arkusza z wyliczoną korelacją cen close złota na rynku SPOT oraz WIG20. Okazało się, że o ile w długim terminie akcje i złoto idą łapka w łapkę (bardzo wysoka, dodatnia korelacja). O tyle w horyzoncie jednego kwartału (IIQ i IIIQ 2010) ceny złota są silnie, ujemnie skorelowane z wartością indeksu WIG20.

kliknij, aby powiększyć

v3nom
0
Wysłane: 30 lipca 2010 11:40:55
Jeszcze dwa wykresy. To co jest moim zdaniem najbardziej interesujące, to znaczenie SMA150.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,322 sek.

pugrdvfq
vtpxaeqr
lgodeutf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kzjjmvqh
jvtlfusb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat