0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
18 stycznia 2010 18:44:42
przy kursie: 27,60 zł
Pamiętam jak Leszka Czarneckiego oskarżyli o to ze był agentem SB. Mozna było po taniości kupic Getin, Noble czy Lc Corp bo kursy poleciały jednego dnia po 10-15% w dół. Info nie miało żadnego wpływu na sytuację fundamentalną spółek a leszczyna się wyprzedała.
Tutaj jest troche inaczej, wizerunkowo słabo to wygląda szczególnie w kontekście budowy brandu. Zaufanie jest bezcenne, wiele innych rzeczy mozna kupić. Dużo będzie zależeć od wsparcia PR. Każdą negatywną informację można przekuć na pozytywną.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
18 stycznia 2010 20:40:31
przy kursie: 27,60 zł
Cytat:Pamiętam jak Leszka Czarneckiego oskarżyli o to ze był agentem SB właśnie taka reakcja rynku mnie bardzo zdziwiła. przecież nie od dziś wiadomo kto w wolnej Polsce robił najlepsze interesy. A kontakty tu i ówdzie pomagają raczej niż szkodzą. A tu rynek, pieniądze i reakcja "moralna".
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 243
Wysłane:
20 stycznia 2010 21:33:08
przy kursie: 26,98 zł
ładna reklama w dzisiejszych wiadomościach (tak od 19 minuty): TVP.pl "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
21 stycznia 2010 09:37:57
przy kursie: 26,48 zł
tomasz79 napisał(a):ładna reklama w dzisiejszych wiadomościach (tak od 19 minuty): TVP.pl No właśnie. Czy to oznacza, że idą na wojnę? Takie coś Almie może mocno zaszkodzić. Bo jak dziennikarze śledczy się wezmą za te markety i pokażą w kolejnych wiadomościach spleśniałe ryby, to ja tam więcej nie pójdę. I pewnie jakaś część klientów też zagłosuje nogami. Jak dla mnie bardzo możliwy scenariusz to znaczący spadek obrotów w sklepach. Co myślicie? Ech, znów będę musiała częściej jeździć do teściowej po domowe jedzonko...
|
|
Wysłane:
21 stycznia 2010 10:16:13
przy kursie: 26,48 zł
Kasia Stefanska napisał(a):tomasz79 napisał(a):ładna reklama w dzisiejszych wiadomościach (tak od 19 minuty): TVP.pl No właśnie. Czy to oznacza, że idą na wojnę? Takie coś Almie może mocno zaszkodzić. Bo jak dziennikarze śledczy się wezmą za te markety i pokażą w kolejnych wiadomościach spleśniałe ryby, to ja tam więcej nie pójdę. I pewnie jakaś część klientów też zagłosuje nogami. Jak dla mnie bardzo możliwy scenariusz to znaczący spadek obrotów w sklepach. Co myślicie? Ech, znów będę musiała częściej jeździć do teściowej po domowe jedzonko... wg mnie decyzja sądu o oddaleniu wniosku o wstrzymaniu reportażu, ma głębsze podstawy. jest tam mowa o zastrzeżeniach sanepidu, a jeżeli ta instytucja dopatrzyła się czegoś złego to już musi być grubsza sprawa... w wiadomościach nie powiedzieli co to za delikatesy, ale reportażowi i jego twórcom zrobiono niezłą reklamę i na pewno spora liczba ludzi obejrzy go w telewizji oraz w necie... "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 130
Wysłane:
22 stycznia 2010 19:21:25
przy kursie: 26,65 zł
No i dziś pieknie obroniliśmy się przeciwko rynkowi  . I przeciw byłym pracownikom mówiącym coś zmienionym głosem i bojącym sie pokazać twarzy  . To wiele znaczy.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-18 Wpisów: 21
Wysłane:
22 stycznia 2010 19:35:46
Muszę przyznać, że zaczyna to wyglądać jako obrona Częstochowy. Drugi dzień z rzędu, można było zauważyć spadek ok. 3,5% w początkowym etapie handlu, jednak na koniec dnia (może to fiksingowi cudotwórcy) spadki były odrabiane. mamy również do czynienia z ogólnym pogorszeniem nastrojów na GPW, którego źródło znajduje się za oceanem. Biorąc pod uwagę zapowiedzi prezesa o stracie za Q4, oddalenie przez sąd wniosku o zakaz emisji programu o nieprawidłowościach w lubelskim oddziale - to i tak kurs nieźle się zachowuje. Ciekawe czy to już koniec dołka? Zastanawiam się co się będzie działo z kursem po ustąpieniu pesymizmu na WSt oraz po publikacji wyników za Q4. Czy ktoś może ma jakieś wskazówki? Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2010 09:09:39
w nawiązaniu do ostatniej afery jeżeli ktoś jeszcze nie oglądał... tvp.pl "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
24 stycznia 2010 15:46:09
Materiał bardzo słaby i nie oparty na żadnym sprawdzonym fakcie. Jak widać sprawdziła się postawiona tu przez kogoś teza, że to zemsta sfrustrowanych byłych pracowników. Najistotniejsze co chciał przekazać zakapturzony pan to fakt, że musiał przepracować 8 godzin i 15 minut, a zapłacone miał tylko za 8. (celowo jestem cyniczny)
Inspekcja sanitarna nic nie znalazła czego dowodem jest niski mandat 300 zł. Większy można dać wpadając do pierwszego lepszego sklepu.
Mam nadzieję, że Zarząd Almy dotrzyma słowa i zrobi wszystko, aby autorzy tego krzywdzącego dla sieci materiału zapłacili wysokie odszkodowanie.
Z perspektywy akcjonariusza szkoda nerwów, ale trzeba przyjąć fakt,że tego typu atak nie pomoże spółce i prawdopodobnie kurs spadnie w krótkim terminie, tym bardziej że sytuacja na całym rynku jest prospadkowa.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2010 16:36:39
Versace napisał(a):Materiał bardzo słaby i nie oparty na żadnym sprawdzonym fakcie. Jak widać sprawdziła się postawiona tu przez kogoś teza, że to zemsta sfrustrowanych byłych pracowników. Najistotniejsze co chciał przekazać zakapturzony pan to fakt, że musiał przepracować 8 godzin i 15 minut, a zapłacone miał tylko za 8. (celowo jestem cyniczny)
Inspekcja sanitarna nic nie znalazła czego dowodem jest niski mandat 300 zł. Większy można dać wpadając do pierwszego lepszego sklepu.
Mam nadzieję, że Zarząd Almy dotrzyma słowa i zrobi wszystko, aby autorzy tego krzywdzącego dla sieci materiału zapłacili wysokie odszkodowanie.
Z perspektywy akcjonariusza szkoda nerwów, ale trzeba przyjąć fakt,że tego typu atak nie pomoże spółce i prawdopodobnie kurs spadnie w krótkim terminie, tym bardziej że sytuacja na całym rynku jest prospadkowa.
Popieram. Ustwka aż w oczy szczypie. A co do kursu, to raczej w dniach kiedy wypłyneły te "sensacje" bronił się dzielnie. Spadać może ze względu na wyniki ( choć juz wiadomo od dawna że beda złe i zjazdu jakos nie było ) no i jak piszesz, razem z rynkiem.
|
|
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2010 17:34:17
Versace napisał(a): (...)Inspekcja sanitarna nic nie znalazła czego dowodem jest niski mandat 300 zł. Większy można dać wpadając do pierwszego lepszego sklepu.
wg mnie materiał kiepski, co potwierdza marność dziennikarzy tvp. wysokość mandatu inspekcji nie świadczy o tym, że nic nie znaleźli, bo z tego co kiedyś usłyszałem to max jego poziomy to 500 zł! ciekawy jestem czy wywalczą odszkodowanie od tvp... mimo wszystko smród po nieprawidłowościach (bo to, że one były o oczywiste, bo po zamieszaniu doszło do sprzątania bałaganu, a przecież nie sprząta się czegoś czego nie ma) został, a jak wiadomo klienci, którzy się cenią bardzo szybko się obrażają (na wszystko, a szczególnie na jakość) i mogą już nie wrócić by wydawać swoje grube pieniądze w Almie... "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
Wysłane:
25 stycznia 2010 18:35:44
przy kursie: 27,50 zł
No proszę, mamy zdrowe podejście? Mamy. Kursik dzisiaj ładnie się obronił i podskoczył na koniec. To sygnał że tzw. " dziennikarstwo śmietnikowe " nie ma władzy w światłym środowisku  . Troszkę przykadziłem ale nic to....
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
25 stycznia 2010 19:47:39
Wygląda na to, że kurs spółki jest po korekcie:  kliknij, aby powiększyćkluczowym dla dalszego zachowania się kursu jest opór na 27,98 w przypadku pokonania będzie można rysować kanał wzrostowy.
|
|
Wysłane:
25 stycznia 2010 23:16:35
tomasz79 napisał(a):w nawiązaniu do ostatniej afery jeżeli ktoś jeszcze nie oglądał... tvp.pl Bez przesady jakiej afery??? Kurs ładnie się wybronił z tej niby rewelacji pseudo dzienikarzy. Twardy grunt na poziomie 23 zeta. Dzisiaj na słabym rynku zamknięcie na niezłym plusie. Pomogło info o znakomitej dynamice sprzedaży przez internet.
|
|
Wysłane:
2 lutego 2010 08:21:18
przy kursie: 28,99 zł
wywiad z prezesem... parkiet.comCytat:Rozmowa z Jerzym Mazgajem, prezesem Almy Marketu i jej największym akcjonariuszem oraz udziałowcem i szefem rady nadzorczej Vistuli
Jakie będą wyniki Almy za ubiegły rok?
Ubiegły rok był słaby, spodziewamy się straty wyższej niż po trzech kwartałach. Już pod koniec 2008 r. ostrzegaliśmy o kiepskich wynikach, spowodowanych bardzo dynamicznym rozwojem sieci w 2009 r. i jeszcze rp.pl rp.plCytat:Jak wyjaśnia dzisiaj, z powodu spowolnienia gospodarczego trzeba czekać nawet 24 miesiące, zanim sklep dojdzie do odpowiedniego poziomu obrotów, a co za tym idzie – zysku. Standardowo zajmowało to 12 – 18 miesięcy. "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
Edytowany: 2 lutego 2010 08:33
|
|
Wysłane:
2 lutego 2010 20:09:51
przy kursie: 30,30 zł
Piękny wzrost poparty olbrzymimi obrotami. Ida lepsze czasy dla Almy. Vistula ma coraz lepsze wyniki, Krakchemia jest bardzo stabilna, Krakowski Kredens rozwija się bardzo przyzwoicie i jedynie Paradise odstaje. Będzie dobrze na tym walorze a cierpliwi zostaną nagrodzeni
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
2 lutego 2010 20:41:55
JAG napisał(a):Piękny wzrost poparty olbrzymimi obrotami. Ida lepsze czasy dla Almy. Vistula ma coraz lepsze wyniki, Krakchemia jest bardzo stabilna, Krakowski Kredens rozwija się bardzo przyzwoicie i jedynie Paradise odstaje. Będzie dobrze na tym walorze a cierpliwi zostaną nagrodzeni Mazgaj także budzi zaufanie w tym wywiadzie; Cytat: Mazgaj: Mimo strat banki wiedzą, jak to wygląda w tym biznesie, i mają do nas zaufanie. Przy obecnym kursie akcji żadna emisja nie wchodzi w grę, choć zgłaszają się chętni do objęcia walorów.
Otworzymy w tym roku dwie nowe Almy, a także co najmniej cztery sklepy Krakowski Kredens. Obroty tej spółki wyniosły około 50 mln zł, a zysk około 2 mln zł. Rozmawiamy też z franczyzobiorcami o otwarciu sklepów Krakowskiego Kredensu w Niemczech i Wielkiej Brytanii.
Pozostaje życzyć Prezesowi, aby plany potoczyły się zgodnie z jego optymistycznym wariantem.
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
2 lutego 2010 21:14:03
Dosyć lubię Mazgaja i jego wypowiedzi - przeważnie są konkretne i składne. Przypuszczam, że w tym roku będzie trochę bujania na Almie, ale ogólnie/fundamentalnie spółka wygląda coraz lepiej. Podoba mi się porządkowanie biznesu Almy i Vistuli. Krakowski Kredens i Krakchemi wyglądają obiecująco. Natomiast Paradise wiadomo - teraz trochę ciąży, ale niedługo znów będzie cukiereczkiem. Gdyby jeszcze mniej było tych nieruchomości... Od drugiej połowy roku obstawiam znaczne przyspieszenie. Kupując papier, robiłem to w perspektywę przynajmniej 3-letniej, tj. trzymanie przynajmniej do końcówki 2011go (plus jakieś zabawy po drodze). Nie sądzę, żebym się zawiódł. Czego i wszystkim innym akcjonariuszom życzę.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 74
Wysłane:
8 lutego 2010 17:58:52
przy kursie: 30,00 zł
Ale dziś się działo na tej spółce z kilkunastowego spadku wyszła na plus : ] Kto jest bykiem to niech sprzeda drogo i niech będzie twardy!
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
8 lutego 2010 23:20:31
przy kursie: 30,00 zł
Od kilku sesji ładnie się broni...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.