PARTNER SERWISU
uwaymozg
2 3 4 5 6
rayo76
0
Wpisów: 23
Wysłane: 22 grudnia 2009 19:11:14 przy kursie: 18,40 zł
koszyk napisał(a):
[quote=rayo76]ok kurs idzie do góry,ale takie przejecie naprawdę tylko może wyjść na dobre firmie Samsung,tanim kosztem przejmuje zakłady a przede wszystkim załogę czyli serce firmy.W takim razie jakie są dalsze plany rozwoju Amici???

Czy tanim i czy w ogóle, dyskusyjne, ale ujęła mnie fraza " załoga - serce firmy"

A klasa robotnicza przewodnią siłą narodu? Angel

Zabrzmiało jak zabrzmiało :)Uważam że w firmie a zwłaszcza produkcyjnej kapitał ludzki jest najważniejszy bo już w takim np call-center niekoniecznie.Ale nurtuje mnie pytanie,co myśli zarząd spółki i jak chce prowadzić dalej biznes.Fajnie że teraz trochę kasy wpadnie ale jaka jest przyszłość przy tak trudnym otoczeniu rynkowym...?

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 16 stycznia 2010 15:59:26 przy kursie: 20,00 zł
Amico, Amico, jak ja lubie z toba tańczyć! Gdy w podskokach mnie opuszczasz Whistle już tęsknię kiesdy znów spadająca złapię cię w swe ramionahello1
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

gaciu
0
Wpisów: 13
Wysłane: 14 lutego 2010 04:32:07 przy kursie: 24,65 zł
22-go Marca Amica wejdzie do sWig-u 80.

ami
ami
0
Wysłane: 19 lutego 2010 12:24:26 przy kursie: 26,85 zł
Wczoraj Amica wybiła górą z średnioterminowego kanału wzrostowego. Dziś mamy potwierdzenie tego wybicia. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko potwierdzenia tego wolumenem ale sesja nadal trwa. Jeśli nastąpi potwierdzenie wolumenem to sądzę, że należy spodziewać się przyspieszenia wzrostów Angel

Domel
0
Wpisów: 27
Wysłane: 21 lutego 2010 16:57:54 przy kursie: 26,85 zł
Osobiście wyceniam amicę na:

wariant pesymistyczny: zysk roczny 30 mln zł -> cena akcji 35 zł
wariant prawdopodobny: zysk roczny 40 mln zł -> cena akcji 47 zł
wariant optymistyczny: zysk roczny >50 mln zł -> cena akcji >59 zł
(założenie : c/z=10; 8,5 mln akcji)

Po sfinalizowaniu umowy z Samsungiem do kasy spółki wpłynie:

ok. 205 mln (fabryki) + 35 mln (za półprodukty do prod. pralek i lod.)

Do tego Amica jest właścicielem firmy Ares przeznaczonej do sprzedaży (niekoniecznie w tym roku) wartej ok. 60 mln zł.

Przy założeniu, że firma ma rentowność = 0 - sama spłata kredytów w kwocie 300 mln zł da niemalże zysk z wariantu pesymistycznego.

Jak wiemy amica zwiększa swój udział w rynku - > najmniej rentowna jest produkcja i sprzedaż lodówek i pralek (ujemna rent. sprzedaży - tą produkcją zajmie się Samsung), zaś najbardziej rentowna jest produkcja i sprzedaż kuchenek na których Amica ma się koncentrować w przyszłości (możliwe są inwestycje w zwiększenie mocy produkcyjnych).

Dodatkowo firma posiada 750 tyś akcji własnych kupionych poniżej 10 zł wartych obecnie 20 mln zł.

Oczywiście trzeba najpierw poczekać na ostateczne sfinalizowanie umowy z Samsungiem.
Edytowany: 21 lutego 2010 17:02

ami
ami
0
Wysłane: 26 lutego 2010 20:24:51 przy kursie: 28,40 zł
Czy ktos wie co ciekawego jest w dzisiejszym raporcie Amiki?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 lutego 2010 10:01:07 przy kursie: 28,40 zł
Domel napisał(a):

Do tego Amica jest właścicielem firmy Ares przeznaczonej do sprzedaży (niekoniecznie w tym roku) wartej ok. 60 mln zł.

Przy założeniu, że firma ma rentowność = 0 - sama spłata kredytów w kwocie 300 mln zł da niemalże zysk z wariantu pesymistycznego.

Jak wiemy amica zwiększa swój udział w rynku - > najmniej rentowna jest produkcja i sprzedaż lodówek i pralek (ujemna rent. sprzedaży - tą produkcją zajmie się Samsung), zaś najbardziej rentowna jest produkcja i sprzedaż kuchenek na których Amica ma się koncentrować w przyszłości (możliwe są inwestycje w zwiększenie mocy produkcyjnych).

Dodatkowo firma posiada 750 tyś akcji własnych kupionych poniżej 10 zł wartych obecnie 20 mln zł.

Oczywiście trzeba najpierw poczekać na ostateczne sfinalizowanie umowy z Samsungiem.

Niestety urzeczywistnił się wariant nieprawdopodobny i spółka zarobiła 6-o krotnie mniej niż w Twoim wariancie pesymistycznym.
Czy dla Ciebie spółka jest warta teraz 5.2?
wariant rzeczywisty: zysk roczny 5 mln zł -> cena akcji -> 5,2 zł

ami
ami
0
Wysłane: 27 lutego 2010 11:27:08 przy kursie: 28,40 zł
Może ktoś by napisał jednak cos mądrego bo powyższe 5,2 jest raczej ironiczne.

Nie jestem sopecjalista od analizy raportów ale na pierwszy rzut oka widać, że przychód ze sprzedaży rośnie, zysk rosnie, zadłużenie spada - czyli pozytywnie. Wycena nadal poniżej wartości księgowej - czyli tez pozytywnie.

Z analizy technicznej widać, że jest pole wzrostu w najbliższej przyszłości w okolice ca 35zł wynikające ze zniesień fibo a co dalej to już zależy od fundamentów.

ami
ami
0
Wysłane: 27 lutego 2010 12:36:14 przy kursie: 28,40 zł
ostatnia aktualizacja 27-02-2010 09:28
Samsung może przejąć od Amiki zakłady produkujące pralki i lodówki, za które zgodził się zapłacić 204,5 mln zł. Pozwolił na to Urząd Ochrony Konsumentów i Konkurencji.

Mimo spadku wartości rynku, Amica podała dobre wyniki finansowe za ub.r.
+zobacz więcejPrezes UOKiK nie nałożyła na przedsiębiorców żadnych warunków zawieszających transakcję. „Nie występują rynki właściwe, na których uczestnicy koncentracji uzyskaliby w jej wyniku łączny udział w wysokości większej niż 20 proc.” – czytamy w dokumencie. Zgoda została wydana 17 lutego.

– Chcemy w ciągu najbliższych tygodni ostatecznie zamknąć prace wokół umowy, aby jeszcze w pierwszej połowie roku uruchomić w fabrykach we Wronkach produkcję pod marką Samsung – mówi Blanka Fijołek, rzecznik prasowy Samsung Electronics Polska. Formalnych przeszkód już nie ma – WZA Amiki już 16 lutego zgodziło się na zawarcie umowy z Samsungiem, która została podpisana 22 grudnia.Jak zapowiadał prezes Amiki Jacek Rutkowski, spółka faktycznie otrzyma od Samsunga nie 204,5, a ok. 240 mln zł, ponieważ przekaże też komponenty do dalszej produkcji.

Amica podała dobre wyniki finansowe za ub.r., mimo spadku wartości rynku dużego AGD o 2,1 proc., do 4,7 mld zł. Ubiegłoroczne przychody Amiki wzrosły 1,2 proc., do niemal 1,1 mld zł. Zysk netto spadł w porównaniu z 2008 r. o 2,2 proc., do 8,9 mln zł. Z kolei zysk z działalności operacyjnej wzrósł o 19,9 proc., do 43,05 mln zł.W IV kwartale przychody wyniosły 316,6 mln zł, po wzroście o 12 proc. Firma zanotowała też 10,7 mln zł zysku netto, wobec 3 mln zł straty w IV kw. 2008 r.

PARKIET

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 27 lutego 2010 13:14:57 przy kursie: 28,40 zł
Tak na szybko..
Sytuacja się poprawia, na co wskazuje zmiana ratingu na BB-. Delikatnie rosną przychody i odbudowuje się wartość księgowa. Generalnie jest lepiej niż w stosunku do poprzedniego roku , ale trochę gorzej z kwartału na kwartał.

Przychody w stosunku do Q3 pozostały na podobnym poziomie, ale nieco spadły koszty własne sprzedaży co pozwoliło na osiągnięcie lepszej marży brutto na sprzedaży. Koszty nad którymi panuje spółka czyli zarządu i sprzedaży niestety rosną w stosunku do poprzedniego kwartału, i owocuje to zmniejszeniem wyniku na poziomie zysku netto ze sprzedaży.
Wynik operacyjny wynosi 16 wobec 22 mln w III kwartale. Tu jest widoczne pogorszenie. Dużo dzieje się w pozostałej działalności operacyjnej. Widać przeszacowanko na 25 baniek i w pozycji inne jeszcz 14. W innych kosztach teź są spore wartości - 38 baniek w pozycji inne. Małą część spółka tłumaczy, ale większość pozostaje bez komentarza.
W przychodach prawdopodobnie jest odwrócenie należności.

Wynik jest obciążony sporymi kosztami finansowymi. W tym i poprzednim kwartale była to kwota ponad 6 baniek. Netto Amica arobiła 5 wobec 13 przed 3 miechami. Widać też w wartości księgowej, że dużo dzieje się na skutek wyceny forwardów. Obecnie to około 12 baniek a poprzednio 20.
Za większość spadków zysku netto można winić spadek marży operacyjnej i koszty sprzedaży. Wygląda na to, że w spółce tak się przejęli sprzedażą części przedsiębiorstwa, że zapomniano troszkę o tym co się dzieje obecnie.

Spółka generuje gotówkę z działalności operacyjnej. W tym kwartale było to 36 baniek a w calym roku 145. Przepływy z działalności finansowej są ujenne spłacono więc troszkę zobowiązań. Ponadto zmieniaa się struktura zadłużenia. Spłacane są kredyty i emitowane obligacje.
W tym miejscu należy wspomnieć o sprzedaży części aktywów Samsungowi. O tym, że będzie to miało pozytywny wpływ na rentowność już pisano w wątku, ale także pozwolli zmniejszyć zadłużenie. Odsetki płacone co miesiąc to ponad 2 banki i będą rosnąc wraz z podwyżkami stóp.
Być może uda się spłacić z tej kasy część emitowanych obligacji.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 27 lutego 2010 13:16

Domel
0
Wysłane: 3 marca 2010 16:50:44 przy kursie: 32,00 zł
anty_teresa napisał(a):
Domel napisał(a):

Niestety urzeczywistnił się wariant nieprawdopodobny i spółka zarobiła 6-o krotnie mniej niż w Twoim wariancie pesymistycznym.
Czy dla Ciebie spółka jest warta teraz 5.2?
wariant rzeczywisty: zysk roczny 5 mln zł -> cena akcji -> 5,2 zł

ja pisałem o przyszłości , a nie przeszłości d'oh!

ami
ami
0
Wysłane: 4 marca 2010 21:48:57 przy kursie: 33,80 zł
Dzis Amica dotarła do rejonu 100% zniesienia fibo bo jak sobie precyjnie wyrysowałem to zniesienie wychodzi 33,85zł. Książkowo to powinno teraz nastąpić odbicie od silnego oporu i korekta. Wskazuje na to i wolumen i wszystkie wskaźniki które aż "dymią" trąc o sufit. Ja chwilowo sie odmeldowałem z akcjonariatu salute bo nie wierzę, aby ten opór pokonano z marszu, ale.... wszystko przecież jest możliwe Angel

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 marca 2010 22:04:39 przy kursie: 33,80 zł
ami napisał(a):
Dzis Amica dotarła do rejonu 100% zniesienia fibo bo jak sobie precyjnie wyrysowałem to zniesienie wychodzi 33,85zł. Książkowo to powinno teraz nastąpić odbicie od silnego oporu i korekta. Wskazuje na to i wolumen i wszystkie wskaźniki które aż "dymią" trąc o sufit. Ja chwilowo sie odmeldowałem z akcjonariatu salute bo nie wierzę, aby ten opór pokonano z marszu, ale.... wszystko przecież jest możliwe Angel

To chyba nie najgorsze wyjście. Potencjał nie jest znany, ale wskaźnikowo to paliwo do wzrostów się wyczerpało. Tzn nie jest niedowartościowana:
www.stockwatch.pl/gpw/amica,wy...
Ale na rozpalone samsungiem głowy może lepsze byłoby ciągnięcie TS

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 5 marca 2010 11:26:24 przy kursie: 34,29 zł
Z ciekawości - obłowił się ktoś tutaj konkretnie (procentowo)? Jest ktoś kto zajechał od powiedzmy 5-6zł do teraz?

Fascynujące - spółka praktycznie cały czas w trendzie wzrostowym, właściwie +1000% w ciągu roku, gratki dla wybrańców thumbright

A ja się kiedyś cieszyłem, że 20% na niej ugrałem w okolicach 4zł d'oh!

PS. co znamienne: wątek ma aż 4 strony...
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 5 marca 2010 11:27

ami
ami
0
Wysłane: 5 marca 2010 18:20:29 przy kursie: 34,29 zł
Czyzbyśmy mieli gwiazdę wieczorną? Think
Kiedyś to musi nastąpić, chociaz nie jestem tutaj obiektywny bo wczoraj sprzedałem wszystko

iktorn, ja tu siedziałem od kursu 16,xx a ostatnie akcje dokupowałem jeszcze po 27,98

Nie wiem, czy ktos wytrzymał od samego dołka ale jeśli tak to gratulacje mu sie należą Angel

Domel
0
Wysłane: 7 marca 2010 14:57:34 przy kursie: 34,29 zł
jak żeś barankiem przysunął w ścianę to i może jakieś gwiazdy widzisz d'oh!

do spółki w krótkim / średnim terminie wpłynie 43 zł / akcję gotówki, do tego dodać rentowny biznes i mamy jedną z najtańszych i co ważniejsze w miarę pewnych spółek na gpw :-)

(Nie uwzględniając przyszłych korzyści wynikających ze współpracy z Samsungiem,o których za wcześnie jest żeby pisać)
Edytowany: 7 marca 2010 15:09

jarekfish
0
Wpisów: 2
Wysłane: 7 marca 2010 18:47:37 przy kursie: 34,29 zł
Akcje spółki kupowałem przy kursie 7,14 i niestety ale wysiadłem z pociągu przy kursie 24,46.. a szkoda, bo on tak naprawdę to dopiero nabierał prędkości...

ami
ami
0
Wysłane: 7 marca 2010 22:59:46 przy kursie: 34,29 zł
Domel napisał(a):

do spółki w krótkim / średnim terminie wpłynie 43 zł / akcję gotówki, do tego dodać rentowny biznes i mamy jedną z najtańszych i co ważniejsze w miarę pewnych spółek na gpw :-)

(Nie uwzględniając przyszłych korzyści wynikających ze współpracy z Samsungiem,o których za wcześnie jest żeby pisać)

Oczywiście, że kasa wpadnie. Ale będzie ona pochodziła nie z zarobku na sprzedaży produktów lecz ze sprzedaży majątku.
A to oznacza znaczne zmniejszenie wartości księgowej zwłaszcza, że Amica ma potężne zadłużenie i napewno znaczną część wpływów ze sprzedaży fabryk samsungowi przeznaczy na jego spłatę

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 marca 2010 23:30:01 przy kursie: 34,29 zł
ami napisał(a):
Domel napisał(a):

Oczywiście, że kasa wpadnie. Ale będzie ona pochodziła nie z zarobku na sprzedaży produktów lecz ze sprzedaży majątku.
A to oznacza znaczne zmniejszenie wartości księgowej zwłaszcza, że Amica ma potężne zadłużenie i napewno znaczną część wpływów ze sprzedaży fabryk samsungowi przeznaczy na jego spłatę

Z pewnośći Amica ze swoich ponad 60 PLN na akcję długu spłaci z otrzymanymi 40 na akcję. Jeśli w księgach jest wartość godziwa sprzedawanego majątku, to wartość księgowa się nie zmieni z samej konwersji na gotówkę. Poprawi się za to płynność - wzrośnie kapitał obrotowy, Rentownosć majątku - sprzedaż nierentownych fabryk, oraz zmniejszy suma bilansowa

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 7 marca 2010 23:52:20 przy kursie: 34,29 zł
ami napisał(a):

Wartość księgowa to aktywa minus zobowiązania. Jeśli spłacasz gotówką zadłużenie, to tę samą kwotę odejmujesz od aktywów i zobowiązań, więc WK pozostaje bez zmian. Pomyliło Ci się z sumą bilansową. A zmniejszenie sumy bilansowej powinno w Amice dać takie efekty, jak opisał Anty_Teresa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE amica

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,201 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat