297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
27 lutego 2010 20:13:13
przy kursie: 0,66 zł
wyceniając spółkę z raportów, chcemy pokonać rynek. zarówno Techmex jak i Trion były na szczycie listy "potencjał wzrostu". niestety nie ma prostej recepty na sukces. spółki notorycznie oszukują w raportach, prezesi kłamią, etc... dlatego bez dywersyfikacji się nie obędzie, i bez AT też nie. co ciekawe WB, znany ze strategii buy&hold kupował raczej spóki duże i średnie niż małe. może właśnie dlatego  ? wracając do TRIONA, cała budowlanka jest w dołku. Deweloperzy ograniczyli budowy, więc naturalne jest że mniej okien potrzeba. znałem ryzyko kupując po 0,65. dlatego nie kupiłem zbyt wiele. Rating A- (rosnący!) i zadłużenie ca. 30% wyglądały pięknie.
Edytowany: 27 lutego 2010 20:18
|
|
0 Dołączył: 2010-02-27 Wpisów: 6
Wysłane:
27 lutego 2010 20:31:21
Kolejna spółka, która trafia... na GPBW (Giełda Papierów Bezwartościowcyh) :) Jak się czyta wyjaśnienia Zarządu i "plany" restrukuryzacji, to wygląda to jak biznesplan pisany przez uczniów gimnazium. Cyt: "Przewidywana w związku z tym redukcja kosztów sprzedaży o ok. 30%. Planowane zmiany w zakresie jednolitej polityki sprzedaży oraz wobec dostawców zakładają : a)Wspólne zakupy materiałów dla całej Grupy, co przełoży się na ograniczenie kosztów zakupów o ok. 10%, b)Optymalizacja zakupów profili pozwalająca na uzyskanie oszczędności kosztów w tym obszarze o ok. 30%" Przecież to jakieś kpiny, pisanie palcem po wodzie. A jak przepraszam to Spółka chce osiągnać? Niestety nie ma na ten temat żadnych informacji. Zwykła wyliczanka, ABC restrukturyzcji w przypadku typowej grupy spółek. Jak się czyta te "wyjaśnienia" zarządu, to mnie od spółki od razu odrzuca na kilometr. Jak można się w taki sposób komunikować z inwestorami? Nie sprzedam pewnie w poniedziałek, ale wywale zdecydowanie papier na jakiejkolwiek górce. A tak btw, czy to nie jest po prostu granie na czas i ordynarne wyprowadzanie majątku ze spółki? Nie twierdzę, że mam na ten temat jakąś konktertną wiedzę, ale co można pomyśleć, jeśli wartość spółki tak dramatycznie spada? Mam nadzieję, że się mylę.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 lutego 2010 20:36:29
Może nie notorycznie, raporty zawsze mają domieszkę kreatywności, ale to co pokazał Trion za 4q, to kuriozum. Nawet Jutrzenkowe zniknięcie 400 mln zł papierowego zysku za I półrocze 2008 r. to pikuś. Trion oszukał wszystkich, zobacz: notowania.pb.pl/instrument/PLT...'Rating Pulsu Biznesu' cały czas 5 gwiazdek. 2009-12-29 Witam, Co jest przyczyną tak dużego spadku kursu z 1,58 zł do 0,71 zł w ostatnich kilku miesiącach? Jakie plany co do przyszłej działalności grupy ma nowy Prezes? Dziękuję za informacje.Szanowni Państwo, Strategia Zarządu TRION S.A. zakłada dążenie do wzmocnienia międzynarodowego charakteru Grupy Kapitałowej TRION , doprowadzenie do konsolidacji w pełnym jej spektrum, a co za tym idzie maksymalne wykorzystanie synergii. Niewątpliwie jednym z najważniejszych założeń krótkoterminowej strategii Zarządu TRION S.A. będzie wygaszenie nierentownych segmentów produkcyjnych grupy, dokapitalizowanie oraz wsparcie tych segmentów działalności, które wykazują optymalną rentowność. Działania będą zmierzały również do wzrostu marżowości, nie poprzez wzrost cen dostarczanych produktów i usług, lecz poprzez poszukiwanie nowych dostawców materiałów do produkcji głównie stolarki otworowej oraz ograniczenia kosztów funkcjonowania przedsiębiorstw. Aktualnie Zarząd Spółki prowadzi analizę rynków zbytu. Wstępna ocena wykazuje konieczność zmiany orientacji rynkowej i zdywersyfikowanie odbiorców oraz udziału sprzedaży na rzecz zwiększenia sprzedaży dla klienta indywidualnego i komplementarnej obsługi projektów deweloperskich. Zarząd TRION S.A. z uwagą obserwuje kurs spółki, odbierając go jako wypadkową oczekiwań i poziomu zaufania inwestorów. Jednakże pragniemy zauważyć, że Spółka nie ma wpływu na okresowe tendencje na rynku kapitałowym. Z pewnością zaś Zarząd dokłada wszelkich starań, by wyniki Spółki były jak najbardziej satysfakcjonujące dla inwestorów. Zarząd będzie budował wartość Grupy Kapitałowej TRION S.A. poprzez wyniki osiągane przez jej poszczególne przedsiębiorstwa. Zapraszamy do bliższego zapoznanie się z strategią nowego Zarządu w wywiadzie z Prezesem Zarządu TRION S.A. Panem Robertem Fałkowskim w dniu 26.01.2010 r. w TVN CNBC Biznes o godz. 15.00."Okresowe tendencje"
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 lutego 2010 20:49:07
Tak naprawdę, chce mi się płakać i przepraszać, jak Toyoda-san, i jest mi autentycznie przykro. Ale załączę tylko dwa obrazki ze sprawozdania półrocznego, do którego się cofnąłem:  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 27 lutego 2010 20:49
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 lutego 2010 20:56:13
Cytat:Z pewnością zaś Zarząd dokłada wszelkich starań, by wyniki Spółki były jak najbardziej satysfakcjonujące dla inwestorów. Zarząd dokonał starań... Inwestorzy się cieszyli... do piątku zarząd chyba przestał się starać
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 3
Wysłane:
27 lutego 2010 20:58:17
WatchDog napisał(a):Dokładnie, kosmos. Strata -54 mln zł przy przychodach 20 mln zł. Odniesiona na kapitał własny, oprócz niej jeszcze -8 mln ze "zmiany zasad rachunkowości" (niewiele moim zdaniem) oraz -7 mln zł przerzucone na wynik nie podzielony. Jednocześnie skok zobowiązań z 52 mln do 125 mln zł.
a czy wiadomo, skąd taka strata?? 54 banie straty to co, spalili hale magazynowe z towarem i wycieli okoliczne wsie w pień? :P Sorry, trochę sobie jaja robię, nie mam tej spółki, ale zasadzałem się na nią od dawna. Nie jestem po rachunkowosci i finansach, co do zasady posiłkuję się AT ( i po raz kolejny dziękuję samemu sobie, ze nie kupiłem "bo kurs zdołowany, wiec bedzie pewnie drożeć i opchnę po 12 zeta kiedyś, bo taka fajna spóła"), ale lubię spółki fundamentalnie mocne. A tu, nawet dla mnie laika, to jakiś szok jest. Hmm..
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 lutego 2010 21:03:47
WD, Pani Marianna Grabowska robiła też audyt sprawozdania rocznego, a ten powinien być dokonany z jeszcze większą starannością(Tak mi się wydaje ale czy to prawda Kasiu?) i też wszystko było ok. Dlatego wydaje się ważne kto audytuje sprawozdanie, czy jest rotacja rewidentów itd. EAY, Dolittle, BDO Numerica, to uznane firmy i do rewidentów można mieć zaufanie. Tu niestety to tylko pani Marianna GrabowskaCiekawe czy są podstawy prawne, aby żądać zadośćuczynienia od panie rewident...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
27 lutego 2010 23:16:55
WatchDog napisał(a):Tak naprawdę, chce mi się płakać i przepraszać, jak Toyoda-san, i jest mi autentycznie przykro. Szczerze mówiąc gdyby to Pan Toyoda był "najjaśniejszym " Triona, to po takim raporcie pewno by przed komisją popełnił rytualne sepuku. Wodzu a cóż Ty zawiniłeś w obecnej sytuacji? Wszyscy możemy opierać się jedynie na wiarygodności danych pochodzących z raportów, a z tymi bywa czasami tak jak w powyższym przypadku. Z resztą nie pierwszy Trion takie wałki robi i pewnie nie ostatni. Wszystko co inwestorzy mogą w takiej sytuacji zrobić to trzymać się zasady odpowiedniej dywersyfikacji portfela - jak napisał Vox. Taka strata operacyjna przy takich przychodach wydaje się wręcz niewiarygodna. Ja zakładam że oczywiście w IVQ powyłaziło to co było skrzętnie ukrywane w poprzednić raportach, ale z drugiej strony zastanawiam się - kierując się już bardzo ograniczonym zaufaniem do zarządu Triona - czy za ujawieniem tak tragicznych wyników nie stoi jakiś inny perfidnie wykalkulowany cel? Cholernie nie podoba mi się uznaniowość ujęcia w raporcie konsolidacji czeskiej grupy! Próbują nam wmówić że przez najbliższy rok będą dochodzić do tego jaką wartość ma to za co zapłacili i uznaniowo wrzucać wyniki tej grupy w skonsolidowany. Moim zdaniem raport tego nie wyjaśnia akcjonariuszom w wyczerpujący sposób, a szkoda bo po tym przejęciu wyrwali kawał tamtejszego "rynku stolarki budowlanej", więc faktycznie jeżeli znowu objawili Nam nie pełną prawdę przyszłe raporty mogą skorygować obecny dramat w przeciwnym kierunku. To niestety tylko domysły, bo i na czym się tu można jeszcze oprzeć? Przecież nie na cudacznych trionowych raportach.
Edytowany: 27 lutego 2010 23:30
|
|
0 Dołączył: 2009-03-14 Wpisów: 162
Wysłane:
27 lutego 2010 23:29:15
To moze byc piekny przyklad, piekna lekcja dla wszystkich technikowcow - jesli spolka leci w dol i leci w dol i leci w dol bez jakis zrozumialych przyczyn, gdy cena/WK zaczyna byc nieracjonalnie niska, lub tez nie ma jasnych przyczyn dlaczego spolka tak leci w dol to...lepiej trzymac sie z daleka. To nie noze. To spadajace (fundamentalnie) siekiery. Vide - polrest. Teraz Trion i Kolastyna. Technicznie w srednim terminie spekulacja na trionie byla i jest bardzo ryzykowna i dla takich lecacych w dol tasakow zalecana jest jak najwieksza ostroznosc. Oczywiscie jesli ktos wchodzi krotkoterminowo liczac na odbicie (patrz techmex) i lubi tego typu adrenaline to pewnie i tu bedzie sie dzialo. Ale to juz inna pilka. Gielda jest piekna, a analiza techniczna wszechpotezna - jej nauka trwa jednak mozolnie i niestety jest kosztowna. Chyba sie
|
|
Wysłane:
28 lutego 2010 12:46:13
Nie żebym był jakimś nawiedzonym wielbicielem Triona, ale z powodu chęci zrozumienia tego co się wydażyło w bilansie pokornie o naukę proszę mądrzejszych kolegów. Jeżeli przyjmiemy że po za tragicznym rachunkiem zysków i strat, najbardziej zabolał akcjonariuszy spadek kapitału własnego, to mam w związku z tym następujące pytanie, którego wyjaśnienia nie potrafię się o własnych siłach doszukać. Z bilansu wynika że aktywa w 2009 roku wzrosły o ok. 39mln, a jednocześnie na str. 12 piszą że w prowizorycznym rozliczeniu nabycia udziałów w Argonie której aktywa wynoszą prawie 103mln zł. Skąd ta różnica? Dlaczego w bilansie nie widać wzrostu aktywów o 103mln? Czy tu przypadkiem nie ma pogrzebanych, kapitałów własnych, tym bardziej, że skonsolidowana Argona jest jedynie częścia nabytych 90,28% udziałów całej Grupy VPO PROTIVANOV przez TFS?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-05-23 Wpisów: 243
Wysłane:
28 lutego 2010 13:18:50
ja spółkę obserwuję od kilku miesięcy, na szczęście w nią nie wszedłem. Obstawiam spadki do poniżej 50 groszy. Aczkolwiek trzeba przyznać że plan restrukturyzacji jest dość drastyczny i może przynieść rezultaty. Strata operacyjna nie jest jeszcze tragiczna - 16 mln pln za rok. Jest spadek przychodów ale nie drastyczny, jednak sytuacja spolki jest lepsza niz polrestu, kolastyny i techmexu.
|
|
Wysłane:
28 lutego 2010 13:27:04
aabbcc napisał(a): Strata operacyjna nie jest jeszcze tragiczna - 16 mln pln za rok. Skąd te dane?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 lutego 2010 13:54:09
aabbcc napisał(a):ja spółkę obserwuję od kilku miesięcy, na szczęście w nią nie wszedłem. Obstawiam spadki do poniżej 50 groszy. Aczkolwiek trzeba przyznać że plan restrukturyzacji jest dość drastyczny i może przynieść rezultaty. Strata operacyjna nie jest jeszcze tragiczna - 16 mln pln za rok. Jest spadek przychodów ale nie drastyczny, jednak sytuacja spolki jest lepsza niz polrestu, kolastyny i techmexu. Ja mam wrażenie, że żaden plan nie istnieje, a napisano coś bo głupio tak zostawić sprawę bez komentarza. taki plan to ja mogę napisać dla każdej spółki nawet nieznając jej nazwy:)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 lutego 2010 14:01:42
buldi napisał(a): Z bilansu wynika że aktywa w 2009 roku wzrosły o ok. 39mln, a jednocześnie na str. 12 piszą że w prowizorycznym rozliczeniu nabycia udziałów w Argonie której aktywa wynoszą prawie 103mln zł. Skąd ta różnica? Dlaczego w bilansie nie widać wzrostu aktywów o 103mln? Czy tu przypadkiem nie ma pogrzebanych, kapitałów własnych, tym bardziej, że skonsolidowana Argona jest jedynie częścia nabytych 90,28% udziałów całej Grupy VPO PROTIVANOV przez TFS?
No właśnie jest :) Strata to w części przeszacowanie aktywów trwałych. Brakuje Ci z tego co piszesz na oko 60 baniek. Ponad 30 to utrata wartości aktywów tylko za ten kwartał, a reszta to na szybko nie pamiętam... Bilans podaje wartość na dzień. Czyli mamy zmiany przez cały rok. Mogli tam coś sprzedać, albo wydać gotówkę na obsługę kredytów jeszcze przed raportem za IVq. Porównaj sobie raport za III i IVq
|
|
Wysłane:
28 lutego 2010 14:22:17
@Antyteresa W skonolidowanym zestawieniu zmian na str. 6 i 7 widać jakie odpisy miały wpływ na zmiany kapitału własnego natomiast nigdzie nie widzę wzrostu kapitału z powodu nabycia Argona. W 3 kwartale w zmianach też tego nie widzę. Jeżeli by przyjąć (wracając jeszcze raz do str 12) że nabyte aktywa netto prowizorycznie wynoszą 29.423 tyś zł, to czy zgodnie z tą definicją Cytat:Definicja : Aktywa jednostki pomniejszone o jej wszystkie zobowiązania. Co do wartości aktywa netto równe są kapitałowi własnemu jednostki. Źródło definicji: Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości Miejsce publikacji: Dz. U. 2002 r. Nr 76 poz. 694, z póź. zmian
nie powinny one powiekszyć kapitału własnego biorąc pod uwagę pełną konsolidację z TFS? Wcześniej nie przychodziło mi łatwo czytanie raportów, ale przez tego Triona to już mi się wszystko dokładnie popieprzyło, albo to w końcu dzieki Wam pojmę, albo zgłupieje do końca.
Edytowany: 28 lutego 2010 14:39
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 lutego 2010 15:55:46
buldi napisał(a):@Antyteresa W skonolidowanym zestawieniu zmian na str. 6 i 7 widać jakie odpisy miały wpływ na zmiany kapitału własnego natomiast nigdzie nie widzę wzrostu kapitału z powodu nabycia Argona. W 3 kwartale w zmianach też tego nie widzę. Jeżeli by przyjąć (wracając jeszcze raz do str 12) że nabyte aktywa netto prowizorycznie wynoszą 29.423 tyś zł, to czy zgodnie z tą definicją Cytat:Definicja : Aktywa jednostki pomniejszone o jej wszystkie zobowiązania. Co do wartości aktywa netto równe są kapitałowi własnemu jednostki. Źródło definicji: Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości Miejsce publikacji: Dz. U. 2002 r. Nr 76 poz. 694, z póź. zmian
nie powinny one powiekszyć kapitału własnego biorąc pod uwagę pełną konsolidację z TFS? Wcześniej nie przychodziło mi łatwo czytanie raportów, ale przez tego Triona to już mi się wszystko dokładnie popieprzyło, albo to w końcu dzieki Wam pojmę, albo zgłupieje do końca. Buldi, aktywa i kapitał własny to dwie różne rzeczy... Samo kupno nie wprowadzi zmian w kapitale własnym. Jeśli przyjąć, że kupuje się coś za gotówkę to zamienia się ona na firmę. Jedno aktywo za drugie. Bilansowo nic się w kapitale własnym nie dzieje. Dzieje się za to w aktywach. Trion nie kupił tego tylko za swoje. Nabycie było w części sfinansowane długiem - emisja obligacji. To powoduje wzrost zobowiązań. Drugą część, tę sfinansowaną przez samych siebie, zapłacono akcjami. Nowa emisja jest widoczna w zmianach kapitału własnego. Jak zerkniesz na strone 6 to znajdziesz tam podwyższenie kapitału zakładowego o 20 baniek, czyli też prawie 10 mln z nowych akcji. Słabo więc patrzyłeś :) Do tego dochodzi 23,5 bańki wzrostu zobowiązań. To ze strony 16 jest to wycena niektórych pozycji bilansu przejmowanej spółki Inaczej pisząc przejęli tę społkę która warta jest księgowo 30 baniek za 33 banki. Zapłacili premię 10%.
|
|
Wysłane:
28 lutego 2010 20:26:55
W trzecim kwartale widzę zmianę w 20 baniek w kapitale in+ w wyniku emisji, ale mój problem polega na tym, że w dalszym ciągu nie widzę wzrostu kapitału Triona w wyniku przejecia spółki Argona której kapitał własny wynosi niecałe 30 baniek.
W bilansie Triona aktywa wynoszą niecałe 164 bańki, czy wg Ciebie po konsolidacji Argony w tej kwocie znajdują się już jej aktywa 103 bańki (piszą że takie wartości prowizorycznie przyjęli), czy też w ogóle nie powinno ich tam być i kompletnie mylę pojęcia?
Edytowany: 28 lutego 2010 20:38
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 lutego 2010 21:58:36
buldi napisał(a):W trzecim kwartale widzę zmianę w 20 baniek w kapitale in+ w wyniku emisji, ale mój problem polega na tym, że w dalszym ciągu nie widzę wzrostu kapitału Triona w wyniku przejecia spółki Argona której kapitał własny wynosi niecałe 30 baniek.
W bilansie Triona aktywa wynoszą niecałe 164 bańki, czy wg Ciebie po konsolidacji Argony w tej kwocie znajdują się już jej aktywa 103 bańki (piszą że takie wartości prowizorycznie przyjęli), czy też w ogóle nie powinno ich tam być i kompletnie mylę pojęcia?
Buldi, W Bilansie mamy Aktywa i Pasywa W katywach jest reprezentowany majątek, a w pasywach sposób finansowania Przejęto spółkę więc księguje się ją w aktywach, oraz pasywach. W tym przypadku mamy konsolidację pełną więc księguje się: W aktywach jej całkowity majątek W pasywach dług za jaki została przejęta, lub kapitale własnym w pozycji kapitał zakładowy, jeśli przejęto firmę za akcje. Dodatkowo dodawane są zobowiązania przejmowanego podmiotu. W trionie sposób finansowania przejęcia jest mieszany. W samym kapitale własnym gdyby nie emisja akcji byś przejęcia nie zobaczył
Edytowany: 28 lutego 2010 21:59
|
|
Wysłane:
28 lutego 2010 22:33:58
Dżizus, będę już w tych swoich pytaniach upierdliwie nudny, ale właśnie o ten bilans mi chodzi. Mam nadzieje , że trochę jeszcze wytrzymasz? Pasywa = aktywa więc, skoro powinny się zsumować aktywa TRIONa z nabytą jednostką (103mln - po raz kolejny) to w pasywach powinny pojawić się koszty nabycia. Jeżeli są one mniejsze to wzrasta dla równowagi kapitał własny, który też jest częścią pasywów. Ot kwintesencja tego co mnie boli. Gdzie w zmianach w aktywach widać 103 bańki?
Edytowany: 28 lutego 2010 22:45
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 lutego 2010 23:01:41
buldi napisał(a):więc, skoro powinny się zsumować aktywa TRIONa z nabytą jednostką (103mln - po raz kolejny) to w pasywach powinny pojawić się koszty nabycia. Jeżeli są one mniejsze to wzrasta dla równowagi kapitał własny, który też jest częścią pasywów. Ot kwintesencja tego co mnie boli. Pojawia się w pasywach: -emisja akcji w kapitale własnym. To było już wcześniej -udziały niekotrolujące -zadłużenie -> wyemitowane oligacje + zadłużenie przejętego podmiotu buldi napisał(a): Gdzie w zmianach w aktywach widać 103 bańki?
No, ale nie ma raportu o zmianach... to niestety nie jest roczny i nie ma rozbicia na poszczególne składniki zmian aktywów. Spółka zanotowała dużą stratę w 4q, w większej części z przeszacowania aktywów. Gdyby nie konsolidacja nowego podmiotu to aktywa runęłyby w przepaść tak jak wartość księgowa. teraz rosną mało. Duże zmiejszenie aktywów + dodanie z konsolidacji = wzrost aktywów.
|
|