PARTNER SERWISU
nmgjunad
24 25 26 27 28
Wielki_Szu
0
Wpisów: 208
Wysłane: 17 marca 2010 20:38:36 przy kursie: 3,62 zł
Owszem, coś sie dzieje. Ktos wyrażnie opiekuje się kursem. Niezdziwiłbym się, gdybysmy jutro zobaczyli jakies wieksze wzrosty. Szkoda tylko, ze ten papier tak długo marudził. Tez zauważyłem te zlecenia po 22 sztuki.
Edytowany: 17 marca 2010 20:40

Wielki_Szu
0
Wpisów: 208
Wysłane: 18 marca 2010 18:59:52 przy kursie: 3,57 zł
Info z przed 3 dni:

2010.03.15, 11:52
Hydrobudowa Polska podniosła prognozę przychodów na 2009 rok do 1,67 mld zł

15.03. Warszawa (PAP) - Hydrobudowa Polska podniosła prognozę przychodów grupy w 2009 roku
do 1,67 mld zł z 1,5 mld zł - podała spółka w komunikacie.

"Zarząd Hydrobudowy Polska z uwagi na rozpoznane wyższe niż wcześniej zakładano przychody
ze sprzedaży na realizowanych przez spółki z grupy kapitałowej HBP kontraktach, podaje
niniejszym zaktualizowaną prognozę dotyczącą skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży w
wysokości ok. 1 670 mln zł, co oznacza wzrost o ponad 11 proc. względem prognozy
opublikowanej w dniu 29.04.2009 roku. Pozostałe wartości prognozy nie ulegają zmianie" -
napisano w komunikacie.

Prognoza na 2009 rok opublikowana pod koniec kwietnia zakładała, że grupa wypracuje około
114 mln zł EBIT, ok. 92 mln zł skonsolidowanego zysku netto przy przychodach na poziomie
ok. 1,5 mld zł. (PAP)

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 22 marca 2010 08:07:22 przy kursie: 3,55 zł
HYDROBUDOWA POLSKA SA skonsolidowany raport roczny

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... 47, 48&_CheckSum=961512501
Pozdrawiamwave

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 marca 2010 12:24:24 przy kursie: 3,57 zł
Hydrobudowa opublikowała raport roczny. Wyniki na pierwszy rzut oka są śliczne, ale jest parę niuansów na które trzeba zwrócić uwagę. Spółka dynamicznie się rozwija. Ładnie to widać w raporcie biegłego rewidenta. W ciągu dwóch lat podwojono przychody. Niestety nie wszystko toczy się idealnie, ale o tym w dalszej części. Na początek omówienie wyników w 4Q. Oczywiście świeżutkie dane znajdą się w serwisie w monitorze spółki:
www.stockwatch.pl/gpw/hbpolska...

Oczywiście dane za sam 4Q są nieporównywalne do 3Q ze względu na dużą sezonowość w branży. Wiadomo, jak jest śnieg to ciężko się buduje i spadają przychody i zyski. Porównanie wyników 4Q2009/4Q2008 też nie jest do końca miarodajne, bo zimy w kolejnych latach mają różny przebieg i charakter. Dlatego podsumowanie będzie w tej części stosunkowo krótkie.

Na początek zmiany w bilansie na przestrzeni ostatnich 3 miesięcy 2009 roku.
W rzeczowych aktywach trwałych widać spadek pozycji z kwoty 163 baniek do 142. Amortyzacja to tylko 5 milionów. Kwota uzyskana ze sprzedaży rzeczowych aktywów zaraportowana w przepływach nie wyjaśnia zmian. Prawdopodobnie więc przeniesiono ten kawałek do innych części bilansu, być może do nieruchomości inwestycyjnych, których wartość wzrosła o 20 milionów.

W aktywach obrotowych dzieje się całkiem sporo. Należności oraz należności z tytułu umowy o usługę budowlaną stanowią dużą część aktywów, dlatego przypomnę czym się to różni i jakie niesie to za sobą konsekwencje. Należności to kwoty należne za wykonane prace, za które została wystawiona faktura. Należności wynikające z prac budowlanych to należności, które są szacowane przez spółkę na podstawie wykonanych prac. Na to nie ma faktury. Oblicza się to na podstawie poniesionego kosztu i zaawansowania prac oraz spodziewanego zysku wynikającego z kontraktu. Tu istnieje spore pole manewru w wycenie.

Należności z tytułu umów o usługę budowlaną spadły prawie o 20% do poziomu 435 mln PLN. Należności z tytułu dostaw i usług mocno wzrosły. Obecnie wynoszą prawie 660 baniek wobec 484 przed 3 miechami. Wzrost o 170 milionów. W kasie przybyło 30 baniek. Tu koniecznie trzeba zwrócić uwagę na strukturę bilansu. Na 1,4 mld sumy bilansowej należności ogółem stanowią 1,1 mld. Trzeba sobie zdać sprawę co się stanie jeśli część tych należności będzie przeterminowana i trzeba będzie utworzyć odpisy. Nie mówię, że tak będzie, ale że może się zdarzyć.

Kapitał własny to obecnie 390 baniaków, zobowiązania zaś 1,07 miliarda, z czego 300 baniek to kredyty i pożyczki, a 540 to zobowiązania wobec dostawców. Widać, że spółka jest dość mocno zadłużona, ale w większości finansowanie zapewniają dostawcy.
Kapitał własny zwiększył się z 325 baniek do 391 co daje wzrost o 20% w ciągu kwartału. Jedną trzecią zmiany w kapitale własnym stanowi wycena forwardów. Reszta stanowi zaraportowany zysk netto.

Wynik za Q4:
Jak już wspomniałem na początku wyniki trzeba troszkę brać z przymrużeniem oka. Pierwsze co się rzuca w oczy to niesamowity przyrost przychodów. W samym 4 kwartale zrobiono 37% rocznych przychodów. Sytuacja wydaje się więc nieco nienormalna ze względu na pogodę. Q42009/Q42008 osiągnięto wzrost o 60%... Niby firma jest mocno specjalistyczna i nie wykańcza jej straszliwie konkurencja, ale należy pamiętać o dość sporej uznaniowości w raportowaniu w związku z długoterminowymi umowami o usługę budowlaną. Zysk brutto na sprzedaży wzrósł jeszcze bardziej, bo o 100%. Jasne jest, że musiała się polepszyć rentowność. Wydaje się to w miarę logiczne, bo ceny materiałów nieco spadły, natomiast kontrakty były podpisywane przy innych kosztach. Teraz wynik jest ładny, ale uwaga to zjawisko przy ożywieniu będzie miało odwrotny skutek. Kontrakty podpisywane teraz, a ceny materiałów w przyszłości.

Ładnie spadł koszt zarządu. Obecnie 14 baniek, rok temu 19. Brawo. Zmniejszyły się też pozostałe koszty operacyjne. Obecnie nawet wykazano przychód w kwocie bańki wobec 16 kosztów przed rokiem. Operacyjnie wyszło 44 bańki wobec 3 straty przed rokiem. Prawdopodobnie jest to efekt rozwiązania jakichś rezerw.
Działalność finansowa nie obciążyła istotnie wyniku. Netto wyszło 37 baniek zysku w porównaniu do 8 baniek przed rokiem. Wynik za obecny kwartał jest potwierdzony przepływami, ale już za cały rok nie. Bardzo duże pozycje wiszą w należnościach o których wspominałem wcześniej.

Ważniejsza, dokładniejsza i bardziej miarodajna jest ocena całego roku. Raz, ze względu na sezonowość, dwa wyniki widział audytor. Audytor nie miał zastrzeżeń do raportu, a audyt sporządzała renomowana Grant – Thorton, czyli firma z wielkiej 5.

Przychody za cały rok wzrosły z 1.2 do 1.6 mld. Imponująco, ale z zastrzeżeniem takim samym jak przy wyniku kwartalnym- umowy o usługę budowlaną. Rentowność sprzedaży jest niemal identyczna jak przed rokiem – 10%. Koszty ogólnego zarządu pozostały na podobnym poziomie. Nie czepiam się przez wzrost przychodów. W pozostałych przychodach operacyjnych jest dużo lepiej niż przed rokiem, ale jest to wynikiem przeszacowania wartości nieruchomości o 10 baniek i tyle bym obciął z zysku brutto. W pozostałych kosztach operacyjnych niepokojąco rosną odpisy na należności. Wspominałem, że może to być kłopot biorą pod uwagę znaczną wagę w bilansie. W zeszłym roku odpisano 14 baniek, a rok wcześniej tylko 7. Nie jest to widoczne w sprawozdaniu bezpośrednio, bo spółka zapłaciła mniej kar i grzywien.

Wynik finansowy jest w tym roku ujemny na kwotę 10 baniek. W zeszłym był neutralny – różnice kursowe pokryły odsetki od kredytów.
Netto jest ładny wzrost. Z 60 do 100 baniek
Efektywna stopa podatkowa jest bardzo niska i nie potwierdza wyniku. Zapłacono tylko 6 baniek, a odroczone jest dodatkowe 5. Wobec zaraportowanego zysku jest to o 50% za mało. Oczywiście są odpisy podatkowe, za straty z lat ubiegłych i ciężko coś wnioskować nt rzetelności wyniku brutto.
Przepływy także nie potwierdzają wyniku, ale o tym już wspominałem przy okazji wyników kwartalnych. Dodatkowo należy pamiętać, że część zysków pochodzi ze sprzedaży majątki trwałego i należałoby to wyłączyć dla pełnej oceny spółki:
Rentowności wyglądają pięknie, w szczególności kapitałów własnych.
www.stockwatch.pl/gpw/hbpolska...
W mojej ocenie usprawiedliwia to w dużej części wysoki P/BV

Pozytywy, szanse:
Spółka przestała być wrażliwa na walutę. Obecnie wahnięcie o 10% kursem walutowym skutkuje zmianą wyniku o 2 bańki, a jeszcze rok temu było to prawie 100 milionów.
Dynamicznie się rozwija i poprawia wyniki.
Posada sporo kontraktów na najbliższe lata.
Jest to spółka dość specjalistyczna w segmencie gdzie jest ograniczona konkurencyjność.

Negatywy, zagrożenia:
Nieco straszą zobowiązania warunkowe. To kwota 2,5 mld złotych i przewyższa prawie dwukrotnie sumę bilansową. Są to poręczenia i gwarancje. Mało prawdopodobny jest brak spłaty obligacji przez jednostkę powiązaną, ale to zawsze jest jakieś ryzyko.
Bardzo duży udział należności. Przeterminowanych jest obecnie 120 baniek.
Niekorzystne zmiany w segmentach przychodów. Spada udział wysokomarżowych, specjalistycznych robót z segmentu wodnego.
Rośnie udział budownictwa przemysłowego, w którym prawdopodobnie będą mniejsze marże. Spółka zwala to na karb kryzysu i ograniczenia inwestycji infrastrukturalnych. Ma nadzieję poprawić strukturę.
Duże zadłużenie, choć dzięki szybkiemu wzrostowi struktura bilansowa się nieco poprawiła.
Na moje oko zbyt mały udział rezerw na prowadzone prace. Gwarancje mogą w przyszłości poważnie obciążyć wynik.

Według mnie są szanse na wzrost kursu, ale zagrożeń jest też całkiem sporo. Wymieniłem takie, których w raporcie nie ma, albo są nie do końca omówione. Po resztę zapraszam do raportu.
Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 22 marca 2010 12:35

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 22 marca 2010 14:23:51 przy kursie: 3,57 zł
Technicznie ta spółka wygląda nie mniej ciekawie niż jej ostatni raport. Trzy trendy spadające - coraz krótsze :) Jeden rosnący - przełamany - czerwona linia. Na pierwszy rzut oka szanse na spadki większe niż wzrosty, ale...

Trend jest bardzo słaby i spada - wskaźnik ADX poniżej wykresu na niebiesko. Wsparcie nieco poniżej 3,50 jeszcze trzyma. I ono wydaje się kluczowe - na pewno ważniejsze od przełamania wspomnianego trendu rosnącego. Jak wytrzyma, szanse na wybicie są duże, jak padnie, atakowane będą listopadowe i grudniowe minima.

kliknij, aby powiększyć

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 22 marca 2010 14:45:50 przy kursie: 3,57 zł
Cytat:
Jak już wspomniałem na początku wyniki trzeba troszkę brać z przymrużeniem oka. Pierwsze co się rzuca w oczy to niesamowity przyrost przychodów. W samym 4 kwartale zrobiono 37% rocznych przychodów. Sytuacja wydaje się więc nieco nienormalna ze względu na pogodę

Anty_teresa-sytuacja jest o tyle normalna,że w tego typu spółkach płatności często są dokonane za prace wykonane w poprzednim kwartale po sprawdzeniu realizacji danego etapu budowy.wave

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 marca 2010 15:45:55 przy kursie: 3,57 zł
pop napisał(a):
Cytat:
Jak już wspomniałem na początku wyniki trzeba troszkę brać z przymrużeniem oka. Pierwsze co się rzuca w oczy to niesamowity przyrost przychodów. W samym 4 kwartale zrobiono 37% rocznych przychodów. Sytuacja wydaje się więc nieco nienormalna ze względu na pogodę

Anty_teresa-sytuacja jest o tyle normalna,że w tego typu spółkach płatności często są dokonane za prace wykonane w poprzednim kwartale po sprawdzeniu realizacji danego etapu budowy.wave

Tyle, że ja piszę o wyniku a nie przepływie gotówkowym...
Wynik jest w dużej mierze z kontraktów budowlanych czyli wycenianych przez wykonawce na podstawie zaawansowania prac...
Cashflow z tego tytułu to już inna bajka i jest dokładnie jak piszesz.

Spółka zaraportowała 1,6 mld przychodów.
na s.84 raportu jest tabelka 20.1 czyli nota do przychodów. W tabelce masz 4,5 mld w kontraktach z czego zrealizowanych jest 60,1%. To jest ile z puli kontraktów zostało zrealizowane, a dotyczy to przy długoterminowych umowach także tych z 2008.

Przy czym pod tabelką:
Cytat:
Pozycje sprawozdania finansowego dotyczące umów o usługę budowlaną są wartościami opartymi na
najlepszych szacunkach Zarządu Spółki dominującej, jednakże są obarczone pewnym stopniem niepewności

Jeśli więc w zimie są największe przychody to mi się zapala lampka... Na razie się żarzy... :) Łatwiej się buduje chyba latem nie?wave
Edytowany: 22 marca 2010 16:03

karad
1
Wpisów: 138
Wysłane: 22 marca 2010 16:13:27 przy kursie: 3,57 zł
Dzieki Anty_Tereso!
mamy za sobą srogą i długą zimę. Ale październik, listopad i połowa grudnia 2009 nadawały się do prowadzenia prac budowlanych (wiem , bo prowadziłem wówczas remont) nawet przy użyciu klasycznych materiałów. Mijająca zima zaznaczy się wyraźnie w wynikach za I kw '10.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 marca 2010 16:32:55 przy kursie: 3,57 zł
karad napisał(a):
Dzieki Anty_Tereso!
mamy za sobą srogą i długą zimę. Ale październik, listopad i połowa grudnia 2009 nadawały się do prowadzenia prac budowlanych (wiem , bo prowadziłem wówczas remont) nawet przy użyciu klasycznych materiałów. Mijająca zima zaznaczy się wyraźnie w wynikach za I kw '10.

Nie no jasna sprawa, że wyniki nie powinny być dużo niższe niż w II czy III kwartale, bo nie było zimy. Jednak w budowlance najgorszy jest zawsze IQ i IVQ. W IVQ Wypadają święta itd. Część pracowników bierze urlopy, bo prace wykonują z dala od domu. Dlatego mi się nie podoba. Moim zdaniem część tego przychodu jest ujęta za wcześnie o ile nie odpalono budowy jakiegoś nowego dużego kontraktu. Mocno się nie pastwię, bo najważniejszy w tej branży jest cały rok.

karad
1
Wysłane: 22 marca 2010 21:33:46 przy kursie: 3,57 zł
Jeśli dobrze przeczuwasz, to w maju powinna być dobra okazja do zakupu HBP.

karad
1
Wysłane: 24 marca 2010 10:20:58 przy kursie: 3,58 zł
W czerwcu, wg prezesa LNG SA, będzie znany wybór wykonawcy gazoportu w Świnoujściu.
Jedno z konsorcjów tworzy grupa PBG SA (a zatem i HBP).
LNG SA otrzymało już komplet ofert technicznych i finansowych. Oferty cenowe zostaną złożone w czerwcu.
Przybliżona wartość kontraktu - 600-700 mln Euro.

Zródło: dzisiejszy wywiad z prezesem w Radiu Pin

Dodając przetarg w Opolu na bloki energetyczne, daje to łączną wartość tylko tych 2 inwestycji na ponad 3 mld Euro. Jest o co walczyć. Tym bardziej, że spodziewane marże są wyższe ze względu na specjalistyczny charakter prac.
Edytowany: 24 marca 2010 10:27

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 marca 2010 10:38:18 przy kursie: 3,58 zł
karad napisał(a):
Jeśli dobrze przeczuwasz, to w maju powinna być dobra okazja do zakupu HBP.

Karad, ja nic nie przeczuwam... Napisałem ogólnie znaną prawdę. Poza tym od przeczuć to są wróżki i magowie. Inwestorzy powinni raczej się kierować oceną i przesłankami co do przyszłości.

karad
1
Wysłane: 24 marca 2010 11:30:11 przy kursie: 3,58 zł
anty_teresa napisał(a):
Moim zdaniem część tego przychodu jest ujęta za wcześnie o ile nie odpalono budowy jakiegoś nowego dużego kontraktu.

Nawiązałem do tego fragmentu.
Nie należy bać się przeczuć. Angel
Raz jeszcze dzięki za analizę.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 marca 2010 11:46:07 przy kursie: 3,58 zł
karad napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Moim zdaniem część tego przychodu jest ujęta za wcześnie o ile nie odpalono budowy jakiegoś nowego dużego kontraktu.

Nawiązałem do tego fragmentu.
Nie należy bać się przeczuć. Angel
Raz jeszcze dzięki za analizę.

Abonent nasz per Pan wave

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 26 marca 2010 11:04:49 przy kursie: 3,46 zł
Co jest z tą spółka. Miała sygnał kupna, wedle wskaźników jest niedowartościowana i za nic nie chce rosnąć.

Gambling
0
Wpisów: 73
Wysłane: 26 marca 2010 11:38:22 przy kursie: 3,46 zł
To prawda.
Jakby się zapadała pod własnym ciężarem.
God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.

radekmax
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 88
Wysłane: 26 marca 2010 11:45:53 przy kursie: 3,46 zł
Niebezpiecznie przebija z góry linię trendu wzrostowego. Czyżby spadek do 3,35 ?
Poproszę techników o jakiś rysunek i komentarz.
Edytowany: 26 marca 2010 11:46

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 26 marca 2010 12:00:39 przy kursie: 3,46 zł
na moje oko to trzeba było sprzedać 18,02. kurs nie miał siły zrobić nowego szczytu, przetestował 4zł i się korekci tworząc nowe dołki. wsparcia wypatrywałbym w okolicach 3,40-45

kliknij, aby powiększyć

EEX
Edytowany: 26 marca 2010 12:01

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 30 marca 2010 14:47:55 przy kursie: 3,35 zł
cisza na wątku a sygnał z ostatnich dni jakiś niepokojący...rynek sobie rośnie a HB w przeciwnym kierunku i to przy dość sporych obrotach jak na ostatni czas, trochę dziwne bo wyniki niby nie najgorsze chyba z niezłą perspektywą, spółka nie przeceniona a tu takie dziwy...nie wiem , nie jestem akcjonariuszem ale zerkam na spółkę co jakiś czas i nie bardzo wiem czy to dobra pora na zakupy średnioterminowo czy lepiej jeszcze trochę to poobserwować...cena wydaje się kusząca ale jakieś zapytania pozostają...

Gambling
0
Wpisów: 73
Wysłane: 30 marca 2010 22:17:33 przy kursie: 3,35 zł
Heh... No tak. Ja zerkam na spolke od kiedy moj znajomy, z którym sobie troche o gieldzie rozmawiamy wszedl w to po ponad 5 zł. No i uznałem, ze okolice 3.50 to dobry czas na zakupy. No coz... Jedyne rozsadne wytlumaczenie, to ze jest stala, niezbyt duza, ale taka "uparta" podaż, która zniechęca cały popyt. A nikt duży wejść się nie zdecydował. I chyba tyklo na to czekać pozostało - inaczej taki gnieciuch będzie z tego papiera
God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,360 sek.

peewgvib
dlukqesk
wjnqdxoz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qmkqxjha
quaoseqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat